Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
mirsek

#3026 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by mirsek »

ferratilis wrote:Pa firma za koju radim je registrovana u Singapuru i vec placa tamo porez, jel to znaci da bi ja trebao biti oslobodjen placanja?
Ne, jer je to porez na dobit koji firme placaju a ti za sebe placas porez na dohodak mimo toga. Ako je ta firma placala porez na dohodak za tebe onda bi bio oslobodjen placanja.
mirsek

#3027 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by mirsek »

Meni nije jasno samo kako ce oni provjeravati da li je John Johnson koji mi je poslao pare prijatelj, rodjak po nekome ili poslovni partner ?
Ajd OK ako ti pare uplati neka firma ali sta ako ti uplati fizicko lice ????
toh_loh

#3028 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by toh_loh »

mirsek wrote:Meni nije jasno samo kako ce oni provjeravati da li je John Johnson koji mi je poslao pare prijatelj, rodjak po nekome ili poslovni partner ?
Ajd OK ako ti pare uplati neka firma ali sta ako ti uplati fizicko lice ????
Bit ce onako kako poreska kaze, osim ako ne dobije neku vrstu dopisa od navedene osobe da ti je dala poklon. Bar tako mislim da ima smisla. ALi pazi, mislim da se nece on s tim peljati jer vecina tih firmi ili pojedinaca za koje nasi freelanceri rade, PayPal transakcije uvrstavaju u svoje odbitke. Da bi rekao da ti je poklon, morao bi se odreci prava na odbitak za tu sumu.

S druge strane, zasto petljati oko toga. Ako si zaradio pare, tako i reci, te se zalazi da se dode do nekog realnog i prihvatljivog rjesenja za sve. Svako petljanje ide u korist poreske.
hekaton

#3029 Re: Freelancing

Post by hekaton »

DJ Babo wrote:
kiligonzales wrote:Nije problem u placanju poreza, da drzava pomaze pojedincu da se ovdje sto lakse ostvari kroz privatni sektor. Generalno problem ove price oko poreza na novac koji freelenceri zarade jeste u onome omjeru sta je tim pojedincima dala, da bi zasluzila da joj isti porez plate. Svaki freelencer zna koliko se pomucio da bi uopste naucio zaradjivati na internetu od svoga rada i da bi naplatio svoju uslugu vani.

Recimo svi freelenceri nece preci zaradu od 6-7 hiljada godisnje, sto je daleko ispod prosjeka plata u FBiH, isto tako niti za te pare sebi mogu uplatiti doprinose za pio i mio i imati dovoljno novca da vode sami svoj biznis kroz neku dopunsku djelatnost, obrt ili neku drugu djelatnost, niti ce zaraditi dovoljno novca pored da sami prezive.

Kad vec radis toliko, pitanje tebi bilo kako bi ti uoblicio taj zakon?

nisam pravnik i nisam uopste upoznat sa svim detaljima, tako da ne mogu pametovati oko toga...

ono sto mogu reci jeste da sam se ja kao freelancer prijavio ima 11 godina i od tada uredno placam sve drzavi. provjerio sam sa racunovodjama, u opstini i poreskoj upravi, prvo su mi rekli da ne mogu registrovati svoju djelatnost, sto je naravno smijesno, pa sam je na kraju ipak uspio registrovati.

po zakonu ne mozes naplacivati nikakav rad ako ne izdas racun ili ako nemas potpisan neki ugovor o djelu i slicno. da bi mogao izdati racun, moras biti prijavljen u poreskoj upravi, moras imati dozvolu za rad (opstina), naravno moras imati fiskalnu kasu osim ako si od toga izuzet...

i mene pogadjaju isti problemi koje svi freelanceri navode (ne zaradjuju dovoljno da placaju obaveze, nestalni im prihodi)

meni niko ne garantuje da cu sljedeci mjesec zaraditi dovoljno da platim obaveze prema drzavi, a one su u mom slucaju prilicno velike
ako se razbolim, mogu otici na bolovanje koliko hocu, ali onda para nema... tako je svakom obrtniku, svakome ko radi sam, pa se niko drugi ne zali

ni meni drzava nije nista dala, niti mi je bila duzna dati, osim mogucnosti da radim... ovo je najsmjesniji i najjadniji argument, po kojem se freelanceri ne razlikuju od piljara i trgovaca koji nece da izdaju racune, jer im pobogu drzava nije nikad nista dala

i ja radim sa inostranstvom, ali za svaki posao uredno izdam fakturu i fiskalni racun.

znaci, nisam pravnik niti racunovodja, ali koliko znam svaki freelancer je mogao naci zakonito rjesenje za svoj rad (registracija nekog vida djelatnosti kod opstine i u poreskoj upravi). a svi koji su radili a nisu se prijavili su znali da rade nezakonito, ali je to prolazilo sve do sada

siguran sam da je svako od vas freelancera mogao nesto registrovati u skladu sa postojecim zakonima, pa placati neki pausalni iznos za doprinose i 10% poreza na dohodak

kako ja vidim situaciju, drzava je ovdje cak i benevolentna, jer sa ljudima koji godinama rade na crno (utaja poreza je krivicno djelo) pokusava pronaci neki kompromis i cak iznaci nova povoljnija zakonska rjesenja

ja jesam za olaksavanje uslova svakome ko je poduzetan, jer se to i mene direktno tice. ali mi se sere kad cujem presmjesne argumente freelancera da im drzava nije nista dala i da su oni sami sve naucili.

dopuna:
evo sad sam vidio da su iz poreske u saopstenju saopstili nacin obracuna obaveza za freelancere koji primaju uplate iz inostranstva. ovo zakonsko rjesenje je koliko znam bilo i ranije, ali svakome je bilo sladje da sve zaradjene pare ostanu njemu, a nista drzavi ;)
Kao obrtnik mjesecni troskovi su mi oko 400 KM (a za samo pokretanje obrta, fiskalna kasa dozvole razne potvrde treba vise od 1000KM)...ali je to bio jedini nacin da se posluje legalno...i onda ako nemas pristojna primanja dodje da je lakse raditi za privatnika za 2k KM i uzmiati 1300KM na ruke u koverti i biti bez ikakve brige...sistem nije uredjen to je jedino sigurno
hladan.preminger

#3030 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by hladan.preminger »

de razlikujte porez na dobit (prihod-rashod) koji se tiče pravnih lica i porez na dohodak koji se odnosi na fizička lica.

u suprotnom bezveze diskutujete
programerAnel

#3031 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by programerAnel »

Da li ima neki freelancer ovdje koga su stvarno kontaktirali iz banke vec po ovom pitanju ?

Šta je uradio, šta su mu rekli ?
The 100

#3032 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by The 100 »

ovako to rade pametni ljudi, samo kultura i organizacija https://www.klix.ba/scitech/tehnologija ... /180802039
kica

#3033 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

Protiv oporezivanja
Hadžić: Poreska uprava FBiH je dužna provoditi zakon, a ne proizvoljno nametati poreze građanima

Makroekonomski analitičar Faruk Hadžić žestoko se usprotivio potezima rukovodstva Porezne uprave FBiH, saopćivši da su bez ikakvog uporišta u zakonu i bilo kakve javne rasprave nastojali uvesti harač mladim i uspješnim ljudima, i to retroaktivno od 2015. godine.
"Svi mi okupljeni oko inicijative za zaustavljanje dodatnog oporezivanja naše djece, mišljenja smo da bez zakonskog uređenja ove oblasti kroz Zakon o radu, vlast i institucije nemaju pravo oporezivati mlade ove zemlje kao ni siromašne građane kojima za preživljavanje novac šalje bh. dijaspora", saopćio je Hadžić.

U saopćenju je naveo kako zagovaraju da vlast i državni službenici, čija je primarna dužnost da provode zakone, u narednom periodu hitno moraju:

1. Inicirati izmjene zakonske regulative - regulisati radni status samozaposlenika

2. Zaustaviti nelegalnu primjenu retroaktivne naplate "poreskih obaveza"

3. Utvrditi budući period primjene, nakon regulisanja prava i obaveza samozaposlenika, omogućavanja staža i zdravstvenog osiguranja

4. Snositi odgovornost ukoliko je došlo do nelegalnog prikupljanja povjerljivih ličnih podataka o finansijskim transakcijama građana

Hadžić je upozorio da će, ukoliko vlast ne bude imala sluha i nastavi bezobzirno oporezivati i ono što nije zakonima predviđeno, ovo društvo koliko sutra ostati bez edukovanih i mladih ljudi, koji za svoje vještine mogu pronaći posao širom svijeta.

"Pravovremenom reakcijom društveno odgovornih mladih ljudi, medija, nas analitičara, pa i cjelokupne javnosti ovaj proces će se, kako sada stvari stoje, privremeno zaustaviti do izbora", napisao je Hadžić.

https://www.klix.ba/biznis/hadzic-pores ... /180802027
The 100

#3034 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by The 100 »

prvo i jedino što lanseri moraju je osnovat svoje udruženje i okupit članove nakon toga pozvati članstvo da plaća 50 maraka godišnje kao potporu udruženju i sa tim parama platit pravnike da gonjaju šta se može izgonjat.

druga stvar nakon osnivanja udruženja je da se predstave parlamentarcima u samom parlamentu a treća i zadnja stvar su protesti od kojih svakako nema ništa.
bedakb

#3035 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by bedakb »

kica wrote:
bedakb wrote:
kica wrote:Jedna info od druga Iz banke, dostavili su nove zahtjeve sada za dostavu podataka od 2015-2017 sa izvoda iz DEVIZNIH računa.

Kreće novi val, ovo će garant obrađivati 6-10 mjeseci .

Jer će ih biti barem 60.000 ljudi.

Taman poslije izbora
Sta ovo do sad sto su nafatali su bili samo tekuci racuni ?
Kreditna kartica, na koje novac dodje preko PayPal (ne vide ti paypal, samo ti vide ono sto si prebacio na kreditnu sa PayPal)
Kartica nema nikakv hold, ona mora biti povezana sa nekim racunom.Kod mene je bio tekuci racun u pitanju, a kartica je Visa electron debit.
kica

#3036 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

Kako sam ja skontao da dobijes u svojoj banci mogucnsot da koristis PayPal, mora ti banka odobriti.

KAd ti banka dostavi kod, tad si uvezan sa svojom bankom i karticom i paypal.

Sve sto prebacis na karticu se vidi ono sto je na paypal se ne vidi.
programerAnel

#3037 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by programerAnel »

kica wrote:Kako sam ja skontao da dobijes u svojoj banci mogucnsot da koristis PayPal, mora ti banka odobriti.

Oni nemaju uvid u paypal transakcije i odakle su iste stigle, tako da su iste mogle stizati sa upworka , fiverra , oca , matere tetke.

Kako i na koji način će oni to isfiltrirati i kategorizati ?
The 100

#3038 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by The 100 »

programerAnel wrote:
kica wrote:Kako sam ja skontao da dobijes u svojoj banci mogucnsot da koristis PayPal, mora ti banka odobriti.

Oni nemaju uvid u paypal transakcije i odakle su iste stigle, tako da su iste mogle stizati sa upworka , fiverra , oca , matere tetke.

Kako i na koji način će oni to isfiltrirati i kategorizati ?
ko nema uvid u paypal, evo dokaz da imaju uvid u sve :D
Last edited by The 100 on 02/08/2018 14:21, edited 1 time in total.
kica

#3039 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

The100

To nije izvod iz PayPAl, nego sa kartice, ono sto si prebacivao sa ili na paypal

Anel- nema filtriranja, sve sto si prebacio sebi, placas 14%
Last edited by kica on 02/08/2018 13:39, edited 1 time in total.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#3040 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by un1ted »

Sto se paypala tice, sve MORA ICI NA KARTICU. Ne mozes trositi ono sto ti se uplati, a da prvo ne dodje na tvoj racun.

Banka NE VIDI pojedinacne transakcije, vec iskljucivo kada povuces pise im "PAYPAL DEPOSIT" i nista vise. Zbog toga su zvali i trazili informacije o uplatama. Nebitna diskusija za ovu temu, ali da se zavrsi sa pricom sta vidi banka od paypala.

Isplatu na PayPalu vide, jer paypal daje opis "Paypal opis placanja - iznos", ali to ni ne interesuje poresku, vec samo UPLATE.
Last edited by un1ted on 02/08/2018 13:39, edited 1 time in total.
The 100

#3041 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by The 100 »

pa pišem da banke imaju uvid u sve transakcije
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#3042 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by un1ted »

Kao sto sam naveo, imaju u IZLAZZNE, ali ne i ULAZNE. Pogledaj sta ti pise kada se uradi deposit novca na tvoju karticu/racun.
kica

#3043 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

The 100 wrote:pa pišem da banke imaju uvid u sve transakcije
Samo o one koje prebacis sa PayPal na karticu (banku)

Ako drzis na paypal onda to ne znaju.
The 100

#3044 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by The 100 »

un1ted wrote:Kao sto sam naveo, imaju u IZLAZZNE, ali ne i ULAZNE. Pogledaj sta ti pise kada se uradi deposit novca na tvoju karticu/racun.
ulazna cifra kraj nje piše +
un1ted

#3045 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by un1ted »

Dobro, je li piše "Ulazna cifra od Muje preko Paypala", ili "Paypal deposit - iznos"?

Ne znam ni što raspravljamo oko ovoga, banka ne vidi zašto ti novac pristiže putem PayPala, nema opisa o uplatiocu, niti je bitno za ovaj problem vezan za porez. Duznost banke je da utvrdi koji je to novac, a to su radili sa pozivima ka korisnicima usluga, da dostave dokaze o porijeklu novca.
prelivoda

#3046 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by prelivoda »

programerAnel wrote:Da li ima neki freelancer ovdje koga su stvarno kontaktirali iz banke vec po ovom pitanju ?

Šta je uradio, šta su mu rekli ?
Bio sam ja, ljubazno mi prvi put popunili obrazac AMS 1035. Obračunali 4% zdravstveno, pa onda na umanjenu osnovicu 10% poreza. Platio sve retroaktivno kako su mi rekli.
Za 2018 nisam još ništa prijavio ni platio, al u ponedeljak opet moram, jer je PayPal prebacio lovu.
Kad skupim dovoljno para, na jedan obrazac prijavim i zaostatak iz 2018 i riješeno.

Žao mi je samo onih 4% za zdravstvo, jer sam već zaposlen, al šta mogu.

Ako se šta promjeni u pravilniku, pa uvedu neko smanjenje osnovice ili slično, na kraju godine se to može poravnati preko GPD 1051 obrazca (godišnja prijava)
The 100

#3047 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by The 100 »

un1ted wrote:Dobro, je li piše "Ulazna cifra od Muje preko Paypala", ili "Paypal deposit - iznos"?

Ne znam ni što raspravljamo oko ovoga, banka ne vidi zašto ti novac pristiže putem PayPala, nema opisa o uplatiocu, niti je bitno za ovaj problem vezan za porez. Duznost banke je da utvrdi koji je to novac, a to su radili sa pozivima ka korisnicima usluga, da dostave dokaze o porijeklu novca.
cvrccc
Last edited by The 100 on 02/08/2018 13:58, edited 2 times in total.
un1ted

#3048 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by un1ted »

Pa to je upravo ono što kažem, oni NE VIDE TVOJ PAYPAL PANEL, ne znaju koje su to transakcije. Jbga necu ti vise replicirati, nema smisla ova diskusija, ali se svako malo pokrene jer banke znaju ko ti placa preko paypala. I da znaju nije problem, ali ne znaju :D i zbog toga su skupljali informacije.
The 100

#3049 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by The 100 »

un1ted wrote:Pa to je upravo ono što kažem, oni NE VIDE TVOJ PAYPAL PANEL, ne znaju koje su to transakcije. Jbga necu ti vise replicirati, nema smisla ova diskusija, ali se svako malo pokrene jer banke znaju ko ti placa preko paypala. I da znaju nije problem, ali ne znaju :D i zbog toga su skupljali informacije.
bez osnivanja udruženja freelansera ne mogu se borit protiv države a ni za svoja prava to je poenta.
The 100

#3050 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by The 100 »

Post Reply