Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
dadinjo33

#3026 Re: Ateizam vs. Religija

Post by dadinjo33 »

ExNihilo wrote:
Kakvo banalno i jednostrano gledanje.

Šta je stresom onozemaljskog suda? Šta je stresom griže savjesti koja čeka iza svakog počinjenog grijeha? Šta je sa stresom tereta ispunjenja svih obaveza, rituala i dužnosti?
Ja, ba, zamisli prosjecnog isheklanog ćulahića u situaciji iz arzine slike...

Image

Pa da ne pozeleni od muke...teško...
arzuhal

#3027 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

ExNihilo wrote:
Aoida wrote:
ExNihilo wrote:
Kakvo banalno i jednostrano gledanje.

Šta je stresom onozemaljskog suda? Šta je stresom griže savjesti koja čeka iza svakog počinjenog grijeha? Šta je sa stresom tereta ispunjenja svih obaveza, rituala i dužnosti?

U banalnosti i jeste blagoslov. :D

Apsolutno posveceni vjernik skoro pa ne priznaje ovozemaljski sud.

Grizna savjest iza svakog pocinjenog grijeha - odakle mu kada svaka religija kaze, istinski se pokaj i bit ce ti oprosteno.

Stres glede obaveza rituala i vjerskih duznosti - jos nisam cula iti jednog vjernika da se zali na svoje vjerske obaveze i duznosti. Cak naprotiv, sve se to ispunjava sa lakom i radoscu. Ne gleda se na to kao teret, vec kao direktna, pa cak i povlastena poveznica izmedju njega/nje vjernika sa Bogom.

Jesi li ikada imao trenutak u zivotu gdje si pomislio, pa cak i pozelio nesto u stilu....joj da mi je ne mislit, da mi je nista ne radit, i odluku koju moras donjeti a izbjegavas iz razlicith razloga jer ti se ne svidjaju opcije pa pomislis....da moze neko umjesto mene....
Ali ne moze....nema ko. Pa se i dalje lomis i lomis dok se ne odlucis i onda strepis....da li sam dobro odlucio.
E razlika izmedju vjernika i ne-vjernika....vjernik odluci i prepusti se. Nema tolike dvojbe i nesigurnosti.
Osoba koja nije vjernik...jbg...susta suprotnost vjernika.
Rekao sam - onozemaljski sud. Ne ovozemaljski.

Abrahamske religije izričito podcrtavaju da je osjećaj griže savjesti najiskreniji oblik pokajanja. Dakle, krivica je poželjna, ona reflektira dušu koja još nije "oguglala na grijeh". Uostalom, logika stvari kaže da se čovjek i ne može pokajati ako ne osjeća da je uradio nešto loše. Dakle, savjest prethodi pokajanju.

Vjernike nećeš ni čuti da se žale na vjerske obaveze jer takvo šta nije pohvalno. Što ne znači da im uvijek lako pada. Ljudi su.

Probaj otići 5x u džamiju i vidjet ćeš da je već to dovoljno aktivnosti da ti ispuni dan. A valja život oko toga organizirati. Nije lako. Ko kaže da jeste, laže. Vjernik - konkretno musliman - uvijek je hipersvjestan vremena jer je u stalnoj utrci s istim da obavi molitvu na vrijeme. Reći da nije stresno može samo onaj ko nije iskusio.

Što se tiče posljednjeg pasusa, to je naravno mit. Abrahamske religije nisu posve determinističke i od čovjeka se traži odgovornost pri donošenju odluke. Štaviše, islam ima koncept istihare baš za one slučajeve kada je čovjek rastrgan dilemom.

Nemam vremena da pišem detaljnije. :D
Grdne rane... :mrgreen: :lol:
pussysmoke

#3028 Re: Ateizam vs. Religija

Post by pussysmoke »

ExNihilo wrote:Kakvo banalno i jednostrano gledanje.

Upitno je da li baš svakom vjerniku vjerske obaveze stvaraju stres.
Aoida

#3029 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Aoida »

ExNihilo wrote: Rekao sam - onozemaljski sud. Ne ovozemaljski.
Oprosti, pogresno procitah.
No ipak ne vidim ni u ovom scenariju neki pretjerani stres.
Pobozni vjernik koji ispunjava ono sto se od njega trazi, nema toliki strah od onozemaljskog suda.
Abrahamske religije izričito podcrtavaju da je osjećaj griže savjesti najiskreniji oblik pokajanja. Dakle, krivica je poželjna, ona reflektira dušu koja još nije "oguglala na grijeh". Uostalom, logika stvari kaže da se čovjek i ne može pokajati ako ne osjeća da je uradio nešto loše. Dakle, savjest prethodi pokajanju.
Krivica je pozeljna zbog lakse kontrole.
Lakse je manipulisati sa nekim ko se osjeca krivim, nego sa nekim ko se tako ne osjeca.
Roditelji su vrhunski strucnjaci u ovoj tehnici. :D
Vjernike nećeš ni čuti da se žale na vjerske obaveze jer takvo šta nije pohvalno. Što ne znači da im uvijek lako pada. Ljudi su.
Ti ako ispunjavas svoju vjersku duznost praznog srca, onda to odradjujes u najmanju ruku polovicno.
A Bog sve cuje i sve zna, pa tu polovicnu molitvu ili namaz nece primit.
Iskren i pobozan vjernik ce svoju duznost uvijek obaviti punog srca jer u tome nalazi smiraj i potvrduje svou vezu sa Bogom.
Probaj otići 5x u džamiju i vidjet ćeš da je već to dovoljno aktivnosti da ti ispuni dan. A valja život oko toga organizirati. Nije lako. Ko kaže da jeste, laže. Vjernik - konkretno musliman - uvijek je hipersvjestan vremena jer je u stalnoj utrci s istim da obavi molitvu na vrijeme. Reći da nije stresno može samo onaj ko nije iskusio.

Ovo je stvar logistike i licne organizacije.
Ako se ne varam, propustena molitva se moze i nadoknaditi.
Što se tiče posljednjeg pasusa, to je naravno mit. Abrahamske religije nisu posve determinističke i od čovjeka se traži odgovornost pri donošenju odluke. Štaviše, islam ima koncept istihare baš za one slučajeve kada je čovjek rastrgan dilemom.

Nemam vremena da pišem detaljnije. :D
Prevod istihare:

O, Allahu, ja tražim Tvoju uputu (u odabiru) Tvojim znanjem i i tražim mogućnost izbora Tvojom snagom, i molim Te za Tvoju dobrotu. Ti imaš moć, a ja nemam. I Ti znaš, a ja ne znam. Ti si Onaj koji zna skriveno. O, Allahu, ako je u Tvom znanju ova stvar (navesti koja je) dobra za mene i na dunjaluku i na ahiretu (ili: moju vjeru, moj život i moje poslove) onda mi je propiši, olakšaj mi je i podaj mi bereket u njoj. A ako je u Tvom znanju ona loša po mene i moju vjeru, moj život i moje poslove (ili: za mene na dunjaluku i ahiretu) onda me odalji od nje (i nju od mene) i podaj mi dobro gdje god se to nalazilo i zadovolji me time.

Ovo je molitva gdje vjernik trazi da mu Bog ukaze sta je pravilno a sta ne. To znaci da opet nego drugi odlucuje.
Pise: "..Ti imaš moć, a ja nemam. I Ti znaš, a ja ne znam..."
Dalje "...O, Allahu, ako je u Tvom znanju ova stvar (navesti koja je) dobra za mene i na dunjaluku i na ahiretu (ili: moju vjeru, moj život i moje poslove) onda mi je propiši....A ako je u Tvom znanju ona loša po mene i moju vjeru, moj život i moje poslove (ili: za mene na dunjaluku i ahiretu) onda me odalji od nje..."

Ovo nikako ne znaci da vjernik preuzima odgovornost za svoju odluku. Ovdje vjernik ocekuje da mu se kaze da ste je dobro, a sta ne.
Nema ovde nikakve licne odgovornosti.
Hakiz

#3030 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

Aoida wrote:Pobozni vjernik koji ispunjava ono sto se od njega trazi, nema toliki strah od onozemaljskog suda.
Pogrešna postavka.

Taj vjernik je pobožan i ispunjava sve šta se od njega traži upravo zbog velikog straha od onozemaljskog suda.
Gojeni H

#3031 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Gojeni H »

Aoida wrote:
Ovo je molitva gdje vjernik trazi da mu Bog ukaze sta je pravilno a sta ne. To znaci da opet nego drugi odlucuje.
Pise: "..Ti imaš moć, a ja nemam. I Ti znaš, a ja ne znam..."
Dalje "...O, Allahu, ako je u Tvom znanju ova stvar (navesti koja je) dobra za mene i na dunjaluku i na ahiretu (ili: moju vjeru, moj život i moje poslove) onda mi je propiši....A ako je u Tvom znanju ona loša po mene i moju vjeru, moj život i moje poslove (ili: za mene na dunjaluku i ahiretu) onda me odalji od nje..."

Ovo nikako ne znaci da vjernik preuzima odgovornost za svoju odluku. Ovdje vjernik ocekuje da mu se kaze da ste je dobro, a sta ne.
Nema ovde nikakve licne odgovornosti.
O, kakvo pogresno shvatanje istihare.
Istiharom trazis uputu u dilemi izmedju dvije ili vise opcija. Kreces se uslovno u oba pravca a trazis od Allaha da ti ukaze na onaj koji je bolji za tebe.

Inace "prepustanje Allahovoj milosti" bi potencijalno moglo biti tema za sebe.

@Ex je vec objasnio da islam nije vjera potpunog determinizma. Iliti rijecima jednog islamskog filozofa: "borim se sudbinom protiv sudbine."
Gojeni H

#3032 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Gojeni H »

Hakiz wrote:
Aoida wrote:Pobozni vjernik koji ispunjava ono sto se od njega trazi, nema toliki strah od onozemaljskog suda.
Pogrešna postavka.

Taj vjernik je pobožan i ispunjava sve šta se od njega traži upravo zbog velikog straha od onozemaljskog suda.
Jedan dio vjernika da, ali ne nuzno.
Postoje vjernici koji to rade u cilju stalnog priblizavanja Bogu i Njegovoj milosti. Just saying ...
Hakiz

#3033 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

Gojeni H wrote:
Hakiz wrote:
Pogrešna postavka.

Jedan dio vjernika da, ali ne nuzno.
Postoje vjernici koji to rade u cilju stalnog priblizavanja Bogu i Njegovoj milosti. Just saying ...
Nemoguće je znati sigurno.

Ne možeš ustanoviti prijetnju paklom i obećanje raja u religiju i onda reći da vjernici to ignorišu. Ignorišu u smislu da pakao i raj nemaju nikakav uticaj na njihove odluke i izbore. Nemoguće da nemaju uticaj.

Da bi bili sigurni, morali bi nestati i raj i pakao. Tek kada vjernici ne bi očekivali nikakvu nagradu ili se plašili bilo kakve kazne, tek onda bi mogli biti sigurni. Ovako će uvijek postojati sumnja.

A zašto su nagrada i kazna uopšte morali biti uvedeni? Sama činjenica da postoje kazna i nagrada daje odgovor na ta pitanja.
dadinjo33

#3034 Re: Ateizam vs. Religija

Post by dadinjo33 »

Stalnim priblizavanjem stalno uvecavaju razdaljinu :-?

Just sayiniyang...
vatrogasac

#3035 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Hakiz wrote:
Pogrešna postavka.

Kao što nedavno akademik Duraković reče, taj dojam se stiče zbog loših prevoda i nije tačan. Teško da je taj strah pokretač bilo čega, ali nije ni bezrazložan jer mi se svi ipak plašimo na neki način i policije i suda i zatvora. Oni i imaju tu preventivnu svrhu da strahom odvrate od lošeg.
Gojeni H

#3036 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Gojeni H »

Hakiz wrote:

Ne možeš ustanoviti prijetnju paklom i obećanje raja u religiju i onda reći da vjernici to ignorišu. Ignorišu u smislu da pakao i raj nemaju nikakav uticaj na njihove odluke i izbore. Nemoguće da nemaju uticaj.

Da bi bili sigurni, morali bi nestati i raj i pakao. Tek kada vjernici ne bi očekivali nikakvu nagradu ili se plašili bilo kakve kazne, tek onda bi mogli biti sigurni. Ovako će uvijek postojati sumnja.

A zašto su nagrada i kazna uopšte morali biti uvedeni? Sama činjenica da postoje kazna i nagrada daje odgovor na ta pitanja.
Dobro.
Gojeni H

#3037 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Gojeni H »

.
Last edited by Gojeni H on 27/06/2018 21:53, edited 1 time in total.
Hakiz

#3038 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

vatrogasac wrote:
Hakiz wrote:
Pogrešna postavka.

Kao što nedavno akademik Duraković reče, taj dojam se stiče zbog loših prevoda i nije tačan. Teško da je taj strah pokretač bilo čega, ali nije ni bezrazložan jer mi se svi ipak plašimo na neki način i policije i suda i zatvora. Oni i imaju tu preventivnu svrhu da strahom odvrate od lošeg.
Nema to veze sa prevodom. Ukini pakao, pa da vidimo.
dadinjo33

#3039 Re: Ateizam vs. Religija

Post by dadinjo33 »

Hakiz wrote:

Naravno. Jos nisam sreo vjernika da se ne raduje sto se u dzennetu ne mora klanjati :lol:
dadinjo33

#3040 Re: Ateizam vs. Religija

Post by dadinjo33 »

vatrogasac wrote:
Zasto muslimani dopustaju da ih nestrucni ili zlonamjerni cafiri plase Allahom kroz svoje lose prevode?

P.S. Jao, mozda nije mislio na cafire. Zaboga, kojim je to islamskim kruzocima u interesu da uvelicavaju Allahovu prijetnju i u vjernickom stadu sire strah i paniku od Allaha? :shock: :shock:

Zar ima toga medju muminskim prevodiocima, da otezavaju umjesto da olaksavaju, da lazu na Allaha i prave babarogu od njeg? :shock:
dadinjo33

#3041 Re: Ateizam vs. Religija

Post by dadinjo33 »

Gojeni H wrote:Ljajicu, posrbice!
Ispadoše praunuci Ademovih prađedova :-?
Gojeni H

#3042 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Gojeni H »

:lol:

Tako je to kad gledas brazilsko nabijanje nejaci a neko ti replicira o smislu postojanja. :D
dadinjo33

#3043 Re: Ateizam vs. Religija

Post by dadinjo33 »

Gojeni H wrote::lol:

Tako je to kad gledas brazilsko nabijanje nejaci a neko ti replicira o smislu postojanja. :D
Brazilci su zasluzili dva rekjata zahvalnosti, za svaki go po jedan :lol:

A nafilom se i priblizava Allahu. Ti korak, on deset i tako stalno, potvrdite vasim koracima da se svemir siri :lol:

Image
vatrogasac

#3044 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Hakiz wrote: Nema to veze sa prevodom. Ukini pakao, pa da vidimo.
Zavisi kako gledaš na pakao, kao na 'ucjenu' ili posljedicu. Čovjek je stvoren u džennetu.

dadinjo33 wrote:
vatrogasac wrote:
Zasto muslimani dopustaju da ih nestrucni ili zlonamjerni cafiri plase Allahom kroz svoje lose prevode?

P.S. Jao, mozda nije mislio na cafire. Zaboga, kojim je to islamskim kruzocima u interesu da uvelicavaju Allahovu prijetnju i u vjernickom stadu sire strah i paniku od Allaha? :shock: :shock:

Zar ima toga medju muminskim prevodiocima, da otezavaju umjesto da olaksavaju, da lazu na Allaha i prave babarogu od njeg? :shock:
Toga ima, a ne mora biti da je namjerno nego iz neznanja kako to dalje objašnjava Duraković. Umjesto da su rovili po nijansama arapskog jezika, mnogi su išli lakšim putem i kopirali naslijeđene vokabulare. Po Durakoviću džehennem i dalje jeste ružno mjesto kao što je džennet lijepo mjesto, ali pošto nisu slični ničemu na dunjaluku moramo ih posmatrati kao metafore, a sa druge strane kada se pažljivije prati ostatak teksta nema džehennem prvenstvo kod Boga. Dio iz toga, a analogno se odnosi i na džehennem:
Budući da se Kur"an obraća čovjeku, razumljivo je što koristi njegova najviša iskustva u jeziku i književnosti, pa se vrlo često služi metaforom koja će ovom prilikom biti u centru moje pažnje, tačnije - razmatrat ću samo jednu krunsku kur'ansku metaforu: Džennet.

Sasvim pojednostavljeno rečeno, Džennet je bašča, vrt. Pošto je Kur'an tijesno povezan sa uslovima svoga jezika - koga je, baš kao takav, normirao i ovjekovječio - nužno je na početku tumačenja ove metafore ukazati na etimologiju riječi džennet da bi se vidjela njena složenost.

Osnovno značenje korijena đNN (iz koga je izvedena imenica džennet) je "skriti", "zakriti", pa se kao riječ koja je u najbližem susjedstvu ovom korijenu navodi korijen STR, što znači "pokriti". Međutim, korijen đNN uvijek znači pokrivanje, skrivanje, zakrivanje itd. u smislu da je nešto sklonjeno od pogleda, ali i da je, naročito, zaštićeno. Otuda je čitav niz derivacija iz ovoga korijena: al-Đanan=srce (skriveno i zaštićeno u grudima); al-Đunna=oklop (skriva i štiti grudi); al-Đanin=embrion (skriven i zaštićen u utrobi majke), itd. Al-đanna(t) označava vrt (u kome mora biti, osim drveća, vinove loze i palmi - inače je to al-Hadiqa - čije bilje je tako gusto da čovjeka koji boravi u njemu naprosto skriva gustišem i štiti ga debelim hladom. Ima mnogo čitalaca koji uopće ne znaju ovako iznijansirano značenje riječi džennet i njenu etimologiju, ali valja reći da ta riječ ni u znalca jezika ne izaziva uvijek ovako složene asocijacije.

Kur'an je pronašao u arapskome jeziku riječ kojom najuspješnije opisuje nešto neiskustveno i onostrano nečim što jest iskustveno, što je čovjeku veoma dobro poznato. Prihvatimo li - nužno i privremeno - tradicionalno shvaćanje metafore prema kome je u njenoj osnovi sličnost i poređenje (a u nastavku ću dokazivati upravo na metafori Džennet kako su za metaforu, nakon početne sličnosti konstituenata, važnije njihove razlike), onda se može reći da u metafori Džennet imamo dva poredbena korelata: ono što se poredi (Raj) i ono s čim se poredi (vrt), odnosno ono što pozajmljuje ime i ono čije ime se pozajmljuje. Drugim riječima, neko buduće iskustvo, nama potpuno nepoznato u svojoj onostranosti, a koje se želi predstaviti kao najveći mogući užitak, predstavlja se izuzetno gustim vrtom i spasonosnom njegovom hladovinom (džennet). To poređenje realizira se uvjerljivošću i snagom metafore koja počiva na imaginativnom i razvija imaginaciju optimalno. To je poređenje realizirano na način metafore: ne kaže se da je Raj kao vrt. Ako bi to bila figura poređenja (sa dva eksplicirana poredbena korelata i poredbenom partikulom kao), onda bi to bilo poređenje "na nižem nivou", pa bi i oni čitaoci koji površno čitaju Kur"an shvatili da je Raj samo kao vrt, ali - zahvaljujući strukturi metafore - oni misle da je to ipak i upravo vrt. Naime, osnovno svojstvo metafore je to što iščezavaju jedan poredbeni korelat i poredbena čestica (kao), te što se jedan poredbeni korelat (Raj) predstavlja imenom drugoga korelata (vrt), ali tako što uzima ono što je najbitnije, što je sama bit korelata čije ime se pozajmljuje da bi se istaklo svojstvo(a) onoga za koga se pozajmljuje (Raj). Kada za igrača kažem: Napada naš soko, to znači da igrač, koji se ne vidi u iskazu kao morfem, ima najvažnija svojstva sokola (srčanost, strjelovitost, opasnost, istrajnost itd.), ali on, naravno, nije soko, jer u metaforičkome poređenju mora postojati kontekst (ar. qarina) koji onemogućava doslovno shvaćanje metaforički upotrijebljene riječi.

Dakle, Raj kao nemjerljiv zbir najvećih naslada i radosti predstavljen je jezičkom metaforom džennet (vrt) tako što je za Raj rečeno da je Vrt, pri čemu su nestali jedan poredbeni korelat i poredbena čestica: Raj se metaforički predstavlja imenom Vrta. Književno neobrazovan i nesenzibilan čitalac to uzima doslovno, ne znajući da u svakoj metafori mora biti kontekst koji odbija doslovno poimanje. U ovom slučaju taj bitni faktor metafore (kontekst) je upravo to što nema smisla, što je nelogično, na Ahiret bukvalno prenositi neku bosansku bašču ili beduinsku oazu da bismo mogli neizmjerno uživati: bašča i oaza primjerene su ovoj egzistenciji, ne i onosvjetskoj.

http://balkanbosna.tripod.com/id77.html
Hakiz

#3045 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

vatrogasac wrote:
Hakiz wrote: Nema to veze sa prevodom. Ukini pakao, pa da vidimo.
Zavisi kako gledaš na pakao, kao na 'ucjenu' ili posljedicu. Čovjek je stvoren u džennetu.
Naravno kao ucjenu. Ucjenu posljedicom.

Čovjek nije stvoren nego je proizvod evolucije, ali za ovu diskusiju, čovjek je boravio u raju, Adam i Eva su boravili u raju, iz raja su protjerani, ali ne znam da je eksplicitno navedeno da je raj mjesto njihovog stvaranja. Možda i jeste.

Mjesto boravka nije nužno mjesto stvaranja.
ExNihilo

#3046 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

Pa nema konsenzusa čak ni oko toga da li je raj/džennet iz kojeg su protjerani bio "nebeski" ili je bio na Zemlji. Ebu Hanifa je, recimo, smatrao da je riječ o Zemlji.
vatrogasac

#3047 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Hakiz wrote:
Naravno kao ucjenu. Ucjenu posljedicom.
A zašto onda ima vjernika griješnika? Kur'an ih spominje.
HardcoreMX

#3048 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HardcoreMX »

Hakiz wrote: Čovjek nije stvoren nego je proizvod evolucije
solidan oksimoron :-) ...proizvod koji nije proizveden...
arzuhal

#3049 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

HardcoreMX wrote:
solidan oksimoron :-) ...ili recimo..covjek nije proizveden, nego je stvoren evolucijom...
"Proizvod" je riječ i pojam koji više, onako, pripada socijalističkom, marksističkom vokabularu i svijesti, "proizvod umjetničkog djelovanja" i to :mrgreen:, više se stvari proizvode nego što se stvaraju...
belfy

#3050 Re: Ateizam vs. Religija

Post by belfy »

HardcoreMX wrote:
solidan oksimoron :-) ...proizvod koji nije proizveden...
jel' ovo neka implikacija na djelu?
Locked