ExNihilo wrote:
Rekao sam - onozemaljski sud. Ne ovozemaljski.
Oprosti, pogresno procitah.
No ipak ne vidim ni u ovom scenariju neki pretjerani stres.
Pobozni vjernik koji ispunjava ono sto se od njega trazi, nema toliki strah od onozemaljskog suda.
Abrahamske religije izričito podcrtavaju da je osjećaj griže savjesti najiskreniji oblik pokajanja. Dakle, krivica je poželjna, ona reflektira dušu koja još nije "oguglala na grijeh". Uostalom, logika stvari kaže da se čovjek i ne može pokajati ako ne osjeća da je uradio nešto loše. Dakle, savjest prethodi pokajanju.
Krivica je pozeljna zbog lakse kontrole.
Lakse je manipulisati sa nekim ko se osjeca krivim, nego sa nekim ko se tako ne osjeca.
Roditelji su vrhunski strucnjaci u ovoj tehnici.
Vjernike nećeš ni čuti da se žale na vjerske obaveze jer takvo šta nije pohvalno. Što ne znači da im uvijek lako pada. Ljudi su.
Ti ako ispunjavas svoju vjersku duznost praznog srca, onda to odradjujes u najmanju ruku polovicno.
A Bog sve cuje i sve zna, pa tu polovicnu molitvu ili namaz nece primit.
Iskren i pobozan vjernik ce svoju duznost uvijek obaviti punog srca jer u tome nalazi smiraj i potvrduje svou vezu sa Bogom.
Probaj otići 5x u džamiju i vidjet ćeš da je već to dovoljno aktivnosti da ti ispuni dan. A valja život oko toga organizirati. Nije lako. Ko kaže da jeste, laže. Vjernik - konkretno musliman - uvijek je hipersvjestan vremena jer je u stalnoj utrci s istim da obavi molitvu na vrijeme. Reći da nije stresno može samo onaj ko nije iskusio.
Ovo je stvar logistike i licne organizacije.
Ako se ne varam, propustena molitva se moze i nadoknaditi.
Što se tiče posljednjeg pasusa, to je naravno mit. Abrahamske religije nisu posve determinističke i od čovjeka se traži odgovornost pri donošenju odluke. Štaviše, islam ima koncept istihare baš za one slučajeve kada je čovjek rastrgan dilemom.
Nemam vremena da pišem detaljnije.

Prevod istihare:
O, Allahu, ja tražim Tvoju uputu (u odabiru) Tvojim znanjem i i tražim mogućnost izbora Tvojom snagom, i molim Te za Tvoju dobrotu. Ti imaš moć, a ja nemam. I Ti znaš, a ja ne znam. Ti si Onaj koji zna skriveno. O, Allahu, ako je u Tvom znanju ova stvar (navesti koja je) dobra za mene i na dunjaluku i na ahiretu (ili: moju vjeru, moj život i moje poslove) onda mi je propiši, olakšaj mi je i podaj mi bereket u njoj. A ako je u Tvom znanju ona loša po mene i moju vjeru, moj život i moje poslove (ili: za mene na dunjaluku i ahiretu) onda me odalji od nje (i nju od mene) i podaj mi dobro gdje god se to nalazilo i zadovolji me time.
Ovo je molitva gdje vjernik trazi da mu Bog ukaze sta je pravilno a sta ne. To znaci da opet nego drugi odlucuje.
Pise: "..Ti imaš moć, a ja nemam. I Ti znaš, a ja ne znam..."
Dalje "...O, Allahu, ako je u Tvom znanju ova stvar (navesti koja je) dobra za mene i na dunjaluku i na ahiretu (ili: moju vjeru, moj život i moje poslove)
onda mi je propiši....A ako je u Tvom znanju ona loša po mene i moju vjeru, moj život i moje poslove (ili: za mene na dunjaluku i ahiretu) onda me odalji od nje..."
Ovo nikako ne znaci da vjernik preuzima odgovornost za svoju odluku. Ovdje vjernik ocekuje da mu se kaze da ste je dobro, a sta ne.
Nema ovde nikakve licne odgovornosti.