EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Zakalwe
- Grijem se na: struju
#3026 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Džeste Rooja, HoČemo'l KuČi na Čevoope?
Vecina proizvodjaca daje 8 godina garancije za baterije. "Garancija" je obicno definisana time da kapacitet nece pasti ispod neke cifre, recimo 80% od nove. Sto se tice baterija i kapaciteta, stvOOri nisu bas jednostavne i ima vise faktora koji na to uticu:
- Brzina punjenja mjerena u C (struja punjenja u A / kapacitet baterije u Ah)
- Temperatura (vruce baterije stare brze, ali daju vise kapaciteta, hladne baterije se ne smiju puno opterecivati)
- Starost (kapacitet pada vremenom, bez obzira na cikluse praznjenja)
- Broj ciklusa punjenja/praznjenja.
- Dubina praznjenja i punjenja. (0-100% ogranicava zivot na jednu desetinu od recimo 20-80%)
- Hemija baterije (LiFeP4, LiMn2O4, LiNiMnCoO2 itd.)
Tako da robustnost baterije zavisi od toga koliko se proizvodjac "potrudio".
Ako baterija radi u rasponu izmedju 20% i 80% kapaciteta, ima hladjene (i grijanje) i ne koristi brzo punjenje, moze imati na hiljade ciklusa bez nekog znacajnog gubitka kapaciteta. Ali ako je hladjena zrakom, puni se i prazni "do daske" i brzo puni, moze pasti na 70% poslije par godina.
Vecina skupljih elektricnih auta imaju vrlo komplikovane sisteme za zastitu celija: grijanje, hladjenje, balansiranje itd. Neki su prilicno losi: Nissan Leaf, Renault zoe itd.
Kao obicno, koliko para toliko muzike.
P.S.
Brzo punjenje (>5C) nema veze sa autonomijom, ali na duze staze steti bateriji i time indirektno smanjuje autonomiju.
Vecina proizvodjaca daje 8 godina garancije za baterije. "Garancija" je obicno definisana time da kapacitet nece pasti ispod neke cifre, recimo 80% od nove. Sto se tice baterija i kapaciteta, stvOOri nisu bas jednostavne i ima vise faktora koji na to uticu:
- Brzina punjenja mjerena u C (struja punjenja u A / kapacitet baterije u Ah)
- Temperatura (vruce baterije stare brze, ali daju vise kapaciteta, hladne baterije se ne smiju puno opterecivati)
- Starost (kapacitet pada vremenom, bez obzira na cikluse praznjenja)
- Broj ciklusa punjenja/praznjenja.
- Dubina praznjenja i punjenja. (0-100% ogranicava zivot na jednu desetinu od recimo 20-80%)
- Hemija baterije (LiFeP4, LiMn2O4, LiNiMnCoO2 itd.)
Tako da robustnost baterije zavisi od toga koliko se proizvodjac "potrudio".
Ako baterija radi u rasponu izmedju 20% i 80% kapaciteta, ima hladjene (i grijanje) i ne koristi brzo punjenje, moze imati na hiljade ciklusa bez nekog znacajnog gubitka kapaciteta. Ali ako je hladjena zrakom, puni se i prazni "do daske" i brzo puni, moze pasti na 70% poslije par godina.
Vecina skupljih elektricnih auta imaju vrlo komplikovane sisteme za zastitu celija: grijanje, hladjenje, balansiranje itd. Neki su prilicno losi: Nissan Leaf, Renault zoe itd.
Kao obicno, koliko para toliko muzike.
P.S.
Brzo punjenje (>5C) nema veze sa autonomijom, ali na duze staze steti bateriji i time indirektno smanjuje autonomiju.
Last edited by Zakalwe on 17/12/2022 18:37, edited 1 time in total.
-
Zakalwe
#3027 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Evo vam malo grafova:

-
Zakalwe
#3028 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Sto se tice autonomije zimi, takodje zavisi od tehnologije. Svi pate od krace autonomije ali moderniji/skuplji manje (buduci da imaju toplotnu pumpu za grijanje a.k.a. "klimu") dok stari auti imaju obicni rezistivni "kalorifer"-grijac.
Moj stari auto ima "klimu", ali samo za hladjenje. Zimi je do 40% kraca autonomija.
Moj stari auto ima "klimu", ali samo za hladjenje. Zimi je do 40% kraca autonomija.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
-
Zakalwe
#3030 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Ovo je prilicno bezvezan dijagram, ali sluzi bar za orjentaciju.
33kW uopste nije "brzi" punjac ukoliko je kapacitet baterije recimo 100kWh. to je 0.33C punjenje, znaci otprilike tri sata od prazne do pune.
Vecina auta ima 12kW AC opciju (16A trofazno)...DC je od recimo 50kW i navise.
Ali kad pocnemo da pricamo o 100-200kW DC punjenju, to je vec 200-300A i nije bas dobro za bateriju ukoliko se cesto koristi. Najbolje je pustiti da se puni natenane preko noci.
Last edited by Zakalwe on 17/12/2022 19:51, edited 1 time in total.
-
sumirprimus
#3031 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Znaci refa, skup sport kod nas.
- mk ultra
#3032 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Zato i kazemZakalwe wrote: ↑17/12/2022 18:57Ovo je prilicno bezvezan dijagram, ali sluzi bar za orjentaciju.
33kW uopste nije "brzi" punjac ukoliko je kapacitet baterije recimo 100kWh. to je 0.33C punjenje, znaci otprilike tri sata od prazne do pune.
Vecina auta ima 22kW AC opciju (16A trofazno)...DC je od recimo 50kW i navise.
Ali kad pocnemo da pricamo o 100-200kW DC punjenju, to je vec 200-300A i nije bas dobro za bateriju ukoliko se cesto koristi. Najbolje je pustiti da se puni natenane preko noci.
Ac punjac je limitiran inverterom u kolima na 11kW
DC33kW je novi "vodeci" tip punjaca i bjt ce ih najvise
Najbolji kompromis snage, brzine i prikljucne snage za mrezu, za javne parkinge
-
Zakalwe
#3033 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Bogami, i ovi nasi "javni" parkinzi su u najboljem slucaju 3x16A AC (=11kW), a vecina je 1x16A AC (=3.7kW). Sve preko toga je DC i placa se...ili po satu ili po kilovatu. Cak sam otkrio kako su neki "besplatni" punjaci sada spusteni (kako je struja poskupila) na 8A jednofazno...sto je bezze...nije vrijedno vaditi kabl iz gepeka.
AC "punjac" koji ja recimo imam svojoj garazi nije u stvari punjac vec maltene adapter za kabl sa relejom i nesto elektronike. On u stvari nista ne radi sa strujom osim sto kaze autu "smijes povuci maksimalno 16A" i ukljuci relej.
DC punjac je zajebana i skupa stvar koja vuce puno struje i ima AC/DC pretvarac. Ovi najbrzi (150+ kW) imaju cak i aktivno (tekucinom?) hladjenje kabla. On se steka direkt na bateriju i njim upravlja auto.
AC "punjac" koji ja recimo imam svojoj garazi nije u stvari punjac vec maltene adapter za kabl sa relejom i nesto elektronike. On u stvari nista ne radi sa strujom osim sto kaze autu "smijes povuci maksimalno 16A" i ukljuci relej.
DC punjac je zajebana i skupa stvar koja vuce puno struje i ima AC/DC pretvarac. Ovi najbrzi (150+ kW) imaju cak i aktivno (tekucinom?) hladjenje kabla. On se steka direkt na bateriju i njim upravlja auto.
-
azdralovic
#3034 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Bitna cinjenica ovdje je da se baterije mogu popravljati, reparirati itd... ne mora se zamijeniti citava mogu se samo mijenjati celije koje su "nezdrave"sumirprimus wrote: ↑17/12/2022 11:20 Auto koje sam ja gledao i koje mi se. Svidjelo je bilo preko 100k baterija za njega 25 k.
- RagibUzoriti
- Vozim: Vozim se na struju
#3035 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Samo da pozdravim ove sumnjivce i negativne komentare.
-14 stepeni i domet od 343+ kilometra autonomije
Uzivajte u svojim DPF,EGR,FAP,diznama,turbo ljutim cadjavim masinama.
Odoh ja u zelene

-14 stepeni i domet od 343+ kilometra autonomije
Odoh ja u zelene

- RagibUzoriti
- Vozim: Vozim se na struju
#3036 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
E'o je licno i personalno

- holowey
#3037 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
kod mene dva razlicita telefona, kdo jednog battery health 91%, kod drugog battery health 99%, pa razmisljam, moze li se desiti da na ovom swap mjestu ostavis svoju bateriju u boljem stanju a dobijes neku losiju? ili kako to funkcionise? swapas pa kasnije dodjes po svoju?
- Laplace
#3038 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Izgleda da mnogi zanemaruju to da se tokom vožnje baterija može dopunjavati i time povećavati domet. Zimi se ionako više koči motorom nego kočnicama a tu se kod EV-a dopuni baterija.RagibUzoriti wrote: ↑19/12/2022 09:43 Samo da pozdravim ove sumnjivce i negativne komentare.
-14 stepeni i domet od 343+ kilometra autonomije![]()
![]()
Odoh ja u zelene![]()
![]()
![]()
![]()
- mk ultra
#3039 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
da, ali ti hladne temperature limitiraju kapacitet baterije
tzv stiso se šupak
tzv stiso se šupak
- Laplace
#3040 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
I SUS motori na hladnoći više troše pa je domet manji. Vjerovatno je to manje izraženo nego kod EV-a, ali opet me (ako ništa) privlači to što ne moram misliti na DPF, EGR, držati auto na leru i slušati motor da ne bih prekinuo regeneraciju jer je obavezno pokrene u najgore vrijeme itd.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#3041 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Nemas svoje baterije, baterija je u vlasnistvu NIO, na ovoj stanici dpbijes uvijek punu bateriju a praznu ostavis tu. Nesto slicno kao sa onim bocama plina stp zamijenis.holowey wrote: ↑19/12/2022 09:59kod mene dva razlicita telefona, kdo jednog battery health 91%, kod drugog battery health 99%, pa razmisljam, moze li se desiti da na ovom swap mjestu ostavis svoju bateriju u boljem stanju a dobijes neku losiju? ili kako to funkcionise? swapas pa kasnije dodjes po svoju?
Valjda je u interesu NIO da nudi ispravne baterije a one sa slabim dometom odstranjuje, kako ce drugacije privuci kupce?
Zanimljiv koncept koji pokazuje da je svijet elektro auta jos uvijek u pocetku i da nemamo pojma kako ce izgledati za 5-10 godina.
Vidjam ponekad nio et7 model, lijepo izgleda, ogromno auto, jerovatno u klasi eqs, sa nekom razlikom od 20 000€ u pocetnoj cijeni.
- ZoomZoomKiwi
#3042 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Troše u promilima više i to samo dok ne dosegnu radnu temperaturu. A sagorijevanje je efikasnije i čišće što je zrak hladniji, jer je hladniji zrak prirodno gušći i ima više kisika u sebi.Laplace wrote: ↑19/12/2022 10:14I SUS motori na hladnoći više troše pa je domet manji. Vjerovatno je to manje izraženo nego kod EV-a, ali opet me (ako ništa) privlači to što ne moram misliti na DPF, EGR, držati auto na leru i slušati motor da ne bih prekinuo regeneraciju jer je obavezno pokrene u najgore vrijeme itd.
Sve je to naravno u mizernim dijelovima, ali ima razlike.
- holowey
#3043 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
znaci ova swap stanica je iskljucivo za nio vozila? ne moze tesla, kia, peti deseti?izvrsni direktor wrote: ↑19/12/2022 12:32Nemas svoje baterije, baterija je u vlasnistvu NIO, na ovoj stanici dpbijes uvijek punu bateriju a praznu ostavis tu. Nesto slicno kao sa onim bocama plina stp zamijenis.holowey wrote: ↑19/12/2022 09:59
kod mene dva razlicita telefona, kdo jednog battery health 91%, kod drugog battery health 99%, pa razmisljam, moze li se desiti da na ovom swap mjestu ostavis svoju bateriju u boljem stanju a dobijes neku losiju? ili kako to funkcionise? swapas pa kasnije dodjes po svoju?
Valjda je u interesu NIO da nudi ispravne baterije a one sa slabim dometom odstranjuje, kako ce drugacije privuci kupce?
Zanimljiv koncept koji pokazuje da je svijet elektro auta jos uvijek u pocetku i da nemamo pojma kako ce izgledati za 5-10 godina.
Vidjam ponekad nio et7 model, lijepo izgleda, ogromno auto, jerovatno u klasi eqs, sa nekom razlikom od 20 000€ u pocetnoj cijeni.
-
Zakalwe
#3044 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
SUS motori vuku itekako vise dok se ne ugriju. Ako je hladno i vozis krace relacije, ice sve vrijeme pod "warm-up enrichment" t.j. "saug".
Primjer: kod nas je bilo -25 prosle sedmice. Ja sam igrom prilika morao da vozim smrdilicu. Posto je bilo jako hladno a i ja se ne vozim 100km u cugu zec 20km tamo-vamo, motor se nije nikad uspio ugrijati kako treba. Maltene samo uspije odmagliti stakla dok se vozim. Prosjecna potrosnja za tih par dana je bila oko 17L/100km umjesto uobicajenih 9-10L/100km.
Upravo su kratke relacije najbolje za elektricna auta. Ne moras da "grijes" motor, a kocenje po raskrsnicama regenerira i puni baterije. Ne bih nikada isao u Bosnu sa elektricnim autom i zahebavao se sa punjacima po Njemackoj. (doduse, ne bih nikada isao u bosnu bilo kakvim autom, ali to je druga prica).
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#3045 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
I sta kazes, skocila ti potrosnja u prosjeku za 8l u zimskim uslovima?! 
-
Zakalwe
- ZoomZoomKiwi
#3047 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Automobil ti nije ispravan.
-
Leon16v
- Vozim: Staro željezo
#3048 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Za 10km da ne postigne radnu temepraturu ? 
-
Zakalwe
#3049 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Na -23 ne postize radnu temperaturu za 10km. Odledi stakla ali kazaljka ne stigne du sredine (gradska voznja). Sad je -3 i sad se ugrije za 5-10km kako treba. Termostat je ispravan (dostigne temperaturu i "zakuca" se na sredini).
Do duse -23 je prilicno ekstreman slucaj ali hocu da objasnim da "saug" (elektricni ili mehanicni) ne znaci "par promila vecu potrosnju" vec prilicno uvecanu potrosnju, pogotovo ako je zima i kratke staze.
- Optimist
#3050 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Slazem se da su elektricna auta prednost za grada i za kratkih relacija.Zakalwe wrote: ↑19/12/2022 13:34
Upravo su kratke relacije najbolje za elektricna auta. Ne moras da "grijes" motor, a kocenje po raskrsnicama regenerira i puni baterije. Ne bih nikada isao u Bosnu sa elektricnim autom i zahebavao se sa punjacima po Njemackoj. (doduse, ne bih nikada isao u bosnu bilo kakvim autom, ali to je druga prica).
Ali mi nije jasno kako ti funkcionise regenerativno kocenje kad je vani hladno i auto nezagrijano.
Regenerativno kocenje ne radi jer zbog hladne baterije ne moze vrsiti punjenje. A da funkcionisalo, potrebno je vremena i par km voznje.