REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post Reply
KENJAC

#3026 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by KENJAC »

Ripicipi wrote: Postoji li retardiranije razmisljanje od ovog?!?!
U velikoj ste zabludi ako mislite da ne moze biti puno, puno gore.
Zabrinut sam za zemlju vise nego ikad, cak i '93 sam imao pozitivnije razmisljanje.
100 % si u pravu ! Znam da moze biti gore! Al , jarane vidis li ogromnoj vecini populacije puca neka stvar za buducnoscu! Vidis li da nema tri posta zaredom da jedan ne priziva rat. Vidis li da su svi ubijedjeni kako su njihovi argumenti bas ti na kojima se bazira istina. Vidis li da 91 ovdje jedina konstanta je inat ! Onaj najgluplji inat. Ali prolazi. Vidis li da Srbima cas puca kurac cas se zaklinju u ustav. Vidis li da Hrvati cekaju da neko kaze bijelo da oni odma docekaju sa crno. Vidis li da su se Bosnjaci na onaj referendum zaklinjali jer su dva od tri naroda tako htjela. Vidis li da sad ne jebu ni jedan posto sto dva od tri naroda ovo nece. Vidis li da uopste nema ni pomena o buducnosti? Samo nek se lomi. Nije vise vazno odakle dolazi , samo nek se unistava. Evo , vidjet ces , za par sedmica ce se uopste zaboravit , cija je inicijativa revizija. I uopste sta je revizija. Prije nego sto se zavrsi prica o reviziji pocet ce neka druga. Nema veze koja. Mora bit destruktivna. Pricati o pomirenju je postalo biti sramota.
...I ti meni hoces da oduzmes pravo da se zajebavam? Jebo te koji nonsens, ja sa 1500 km trebam bit zabrinut. Hocu , da ti ne kazem sta! Da dobijem odgovore " tvoj narod" , dijaspror fol zabrinuta, cetnici protiv revizije....
Eto vas tamo , koljite se , a meni javite ko je pobijedio.
....do tad cu se zajebavati sa vama , kako to u ostalom cini sav normalan svijet evo skoro 30 godina !
arzuhal

#3027 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by arzuhal »

Image

Image
vješalica

#3028 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by vješalica »

undefined007 wrote:Je li to se stvarno neko plaši ovih genocidaša u BiH ?
Svi su skontali da se mane ratovanja za kurve i tajkune
Samo pojedinci iz politikcih razloga i sopstvenog lopobluka sve eksponiraju u nacionalnom smislu
dezurni_ucenik

#3029 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by dezurni_ucenik »

Nikad nisam mislio da cu podrzati Bakira u necemu, ne volim SDA, cak sta vise prezirem. ali neka je ovo uradio.

Za ove "ali" forumase tzv "ljevicare" ,za one sto kazu kako se skupljaju politicki bodovi, kako se prikriva pljacka, neka pogledaju ovo. Izgleda da se zaboravilo na ove stvari

zivElo bratsvo i jedinstvo :oops:
red evil

#3030 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by red evil »

Tomahawk11 wrote:Hm, ne bih da Baketu oduzimam zasluge, ali mislim da on nije sam u ovom 8-)
HoceM reci, bice da ima debelu zaledjinu za samouvjereni nastup :)
Nije 100%, nije on baš ovoliko hrabar. :mrgreen:
mO k3

#3031 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by mO k3 »

arzuhal wrote:Image

Image
on brani institucije , pa zar nisu slicno cetvorica grobara juce isto govorili ... mi srbi smo za mir dok druga strana nije??
Tarzo

#3032 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Tarzo »

KENJAC wrote:
Ripicipi wrote: Postoji li retardiranije razmisljanje od ovog?!?!
U velikoj ste zabludi ako mislite da ne moze biti puno, puno gore.
Zabrinut sam za zemlju vise nego ikad, cak i '93 sam imao pozitivnije razmisljanje.
100 % si u pravu ! Znam da moze biti gore! Al , jarane vidis li ogromnoj vecini populacije puca neka stvar za buducnoscu! Vidis li da nema tri posta zaredom da jedan ne priziva rat. Vidis li da su svi ubijedjeni kako su njihovi argumenti bas ti na kojima se bazira istina. Vidis li da 91 ovdje jedina konstanta je inat ! Onaj najgluplji inat. Ali prolazi. Vidis li da Srbima cas puca kurac cas se zaklinju u ustav. Vidis li da Hrvati cekaju da neko kaze bijelo da oni odma docekaju sa crno. Vidis li da su se Bosnjaci na onaj referendum zaklinjali jer su dva od tri naroda tako htjela. Vidis li da sad ne jebu ni jedan posto sto dva od tri naroda ovo nece. Vidis li da uopste nema ni pomena o buducnosti? Samo nek se lomi. Nije vise vazno odakle dolazi , samo nek se unistava. Evo , vidjet ces , za par sedmica ce se uopste zaboravit , cija je inicijativa revizija. I uopste sta je revizija. Prije nego sto se zavrsi prica o reviziji pocet ce neka druga. Nema veze koja. Mora bit destruktivna. Pricati o pomirenju je postalo biti sramota.
...I ti meni hoces da oduzmes pravo da se zajebavam? Jebo te koji nonsens, ja sa 1500 km trebam bit zabrinut. Hocu , da ti ne kazem sta! Da dobijem odgovore " tvoj narod" , dijaspror fol zabrinuta, cetnici protiv revizije....
....do tad cu se zajebavati sa vama , kako to u ostalom cini sav normalan svijet evo skoro 30 godina !

A, jesi se ti uzbudio!? Stani malo, popij čašu vodu, infarkt ćeš dobiti. :-)
mO k3

#3033 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by mO k3 »

jedva cekam vijesti da cujem kuknjavu i hoce li se napokon povuci iz institucija
Cavali

#3034 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Cavali »

dezurni_ucenik wrote:Nikad nisam mislio da cu podrzati Bakira u necemu, ne volim SDA, cak sta vise prezirem. ali neka je ovo uradio.

Za ove "ali" forumase tzv "ljevicare" ,za one sto kazu kako se skupljaju politicki bodovi, kako se prikriva pljacka, neka pogledaju ovo. Izgleda da se zaboravilo na ove stvari

Da da cak je i Komsic rekao da iako je Bakirov protivnik misli da ovo nema veze sa sakupljanjem politickih bodova!
nikad_vise

#3035 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by nikad_vise »

Vidim da neki nisu jos utvrdili gradivo pa da ga ponovimo.
Prema mišljenju prof. Vetlesena, do pomirenja u BiH istinski ne može doći ukoliko počinioci ne priznaju ono što su počinili i ne iskažu javno kajanje za ono što su uradili. I tada, ako se to desi, niko nema pravo natjerati žrtvu da izvinjenje i prihvati. Oprost i zaborav nisu obaveza žrtve, kategoričan je Vetlesen. “Poznato mi je koliko se javlja poricanja i upravo ušutkivanje žrtve da govore o svemu onome što se dešavalo često može samo pogoršavati stvari, narušavati mogući postupak pomirenja. Razumljivo je da je veliki broj žrtava spreman zaboraviti sve što im se dešavalo zbog budućnosti. Ljudi su često svjesni da podsjećanje na te patnje može uzrokovati nove sukobe, nemir u društvu. Reći žrtvama da šute jednako je kao da se ponavlja iskustvo koje je proživjela. Moralno je sumnjivo, psihološki neizdrživo da se to ostavi kao odgovornost samo žrtve, a ne samo zločinca, i to nikako ne može pomoći žrtvama”, prokomentirao je Vetlesen.

On smatra šokantnom činjenicu da se ništa od onoga što se dešavalo ne uči u školama i da nije dio nastavnog programa. “Ako je to tako, onda je zaista sumorna budućnost jer historija nam pokazuje da negiranje, poricanje i zaborav nemaju posljednju riječ. U kulturi življenja gdje je negiranje i poricanje uobičajeno, ukoliko ljudi i dalje žele poricati, društvo dovodi do lažnog morala i jednog će momenta izaći na vidjelo, a reakcije mogu biti veoma burne i mogu biti opasne za budućnost tog naroda”, upozorio je Vetlesen. On je iznio i stav da zaista ne može doći do oprosta ukoliko počinilac sam ne prizna sve ono što je počinio i ne pokaže iskreno žaljenje. Ali i tada, ukoliko taj počinilac iskreno pokaže kajanje, ne može imati nikakva prava, ni u pravnom ni u moralnom smislu. Žrtva ne može biti prisiljena da oprosti, mora biti spremna da dobrovoljno da oprost, a počinilac ga mora prihvatiti samo kao poklon koji nije zaslužen. Norveški filozof Vetlesen kategoričan je u ocjeni da ne postoji niko ko bi imao pravo prisiliti žrtvu na oprost, pa ni vjerski ili politički lider. “Niko nema pravo ni davati bilo kakvo uputstvo u tom smislu. To je isključivo pravo žrtve. Oprost nije obaveza žrtve niti je pravo počinioca. To je, dakle, jedna ličan stav. Šta god ta žrtva odlučila, niko je nema pravo osuđivati ili hvaliti za to što je učinila”, kategoričan je Vetlesen
.
Ne mora revizija ni uspjet,i svjestan sam da nece,ali nam niko nema pravo ucjenom i prijetnjom oduzeti pravo na nju.
Smatrati sebe Bosnjakom ili Bosancem a biti protiv revizije je znak nekog ozbiljnog ljudskog poremecaja.
SkyLimit

#3036 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by SkyLimit »

dezurni_ucenik wrote:Nikad nisam mislio da cu podrzati Bakira u necemu, ne volim SDA, cak sta vise prezirem. ali neka je ovo uradio.

Ja svako malo pogledam taj snimak i ovu fotografiju

Image

Čisto da se ne opustim.
Obi Wan Bosnian

#3037 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Obi Wan Bosnian »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/detalji ... /170223092
Izetbegović je odbio nastaviti učešće na današnjoj vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH uz obrazloženje da ona nije pripremljena u skladu s Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH.

Naime, prijedlog odluke koji je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić stavio na izjašnjavanje nije sadržavao nikakvo obrazloženje kojim se obrazlaže njegova pravna zasnovanost.

Prema Poslovniku o radu Predsjedništva BiH, prijedlozi akata koje donosi Predsjedništvo BiH moraju biti obrazloženi i to obrazloženje mora imati pravnu zasnovanost.

Iz Kabineta Bakira Izetbegovića saopćeno je da odluka koju je Ivanić predložio predstavlja pokušaj proizvođenja pravne kolizije i kofuzije, jer je Predsjedništvo BiH svojom odlukom od 4. oktobra 2002. godine imenovalo Sakiba Softića za agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde i tom odlukom mu je Predsjednštvo BiH u svojstvu agenta BiH dalo legitimaciju i ovlast da zastupa BiH i da u ime BiH pred Sudom poduzima sve pravne radnje u vezi s tužbom BiH koje su propisane Statutom i pravilima Suda, uključujući i radnju podnošenja aplikacije za pokretanje postupka revizije Presude od 26. februara 2007. godine.

"Ivanić je odbio da na dnevni red sjednice, odnosno na izjašnjavanje, stavi bilo kakvu odluku kojom se na bilo koji način tretira odluka Predsjedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine, odnosno kojom se na bilo koji način ograničavaju ovlasti agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde Sakiba Softića da zastupa BiH i da u ime BiH pred Sudom poduzima sve pravne radnje u vezi s tužbom BiH koje su propisane Statutom i pravilima Suda. Ivanić o toj odluci Predsjedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine uopšte ne želi razgovarati. Shodno tome, Odluka Predsjedništva od 4. oktobra ostaje na snazi i gospodin Sakib Softić ostaje ovlašteni agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde koji je ovlašten da u ime BiH podnese aplikaciju za pokretanje postupka revizije Presude od 26. februara 2007. godine", naglašavaju iz Kabineta Izetbegovića.

Naglašavaju da je današnji pokušaj Ivanića da se na ovakav način održi vanredna sjednica Predsjedništva BiH ustvari pokušaj manipulacije institucije Predsjedništva BiH, kako bi se svjesno proizvela pravna nedoumica vezano za ranije donesenu Odluku Predsjedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine.

"Potpuno je pravno neutemeljeno i nerazumljivo zašto Ivanić odbija da Predsjedništvo BiH uopće raspravlja o Odluci Predsjedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine, jer je ta odluka Predsjedništva BiH ključ cijele ove priče", poručio je Izetbegović.
Kulturno, pravno utemeljeno, jasno i nadasve precizno :thumbup: :bih:
Tomahawk11
Globalni moderator

#3038 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Tomahawk11 »

KENJAC wrote: 100 % si u pravu ! Znam da moze biti gore! Al , jarane vidis li ogromnoj vecini populacije puca neka stvar za buducnoscu! Vidis li da nema tri posta zaredom da jedan ne priziva rat. Vidis li da su svi ubijedjeni kako su njihovi argumenti bas ti na kojima se bazira istina. Vidis li da 91 ovdje jedina konstanta je inat ! Onaj najgluplji inat. Ali prolazi. Vidis li da Srbima cas puca kurac cas se zaklinju u ustav. Vidis li da Hrvati cekaju da neko kaze bijelo da oni odma docekaju sa crno. Vidis li da su se Bosnjaci na onaj referendum zaklinjali jer su dva od tri naroda tako htjela. Vidis li da sad ne jebu ni jedan posto sto dva od tri naroda ovo nece. Vidis li da uopste nema ni pomena o buducnosti? Samo nek se lomi. Nije vise vazno odakle dolazi , samo nek se unistava. Evo , vidjet ces , za par sedmica ce se uopste zaboravit , cija je inicijativa revizija. I uopste sta je revizija. Prije nego sto se zavrsi prica o reviziji pocet ce neka druga. Nema veze koja. Mora bit destruktivna. Pricati o pomirenju je postalo biti sramota.
A ne ne....nije bas da dva od tri nece....ovi jedni su vise suzdrzani, a sve u cilju dobijanja dijela kolaca ;-)
Naravno, treba pricati o pomirenju, ali treba i zrtve ispostovati, slazes li se?
S tim se nije zajebavati....
edo_79

#3039 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by edo_79 »

nikad_vise wrote:Vidim da neki nisu jos utvrdili gradivo pa da ga ponovimo.
Prema mišljenju prof. Vetlesena, do pomirenja u BiH istinski ne može doći ukoliko počinioci ne priznaju ono što su počinili i ne iskažu javno kajanje za ono što su uradili. I tada, ako se to desi, niko nema pravo natjerati žrtvu da izvinjenje i prihvati. Oprost i zaborav nisu obaveza žrtve, kategoričan je Vetlesen. “Poznato mi je koliko se javlja poricanja i upravo ušutkivanje žrtve da govore o svemu onome što se dešavalo često može samo pogoršavati stvari, narušavati mogući postupak pomirenja. Razumljivo je da je veliki broj žrtava spreman zaboraviti sve što im se dešavalo zbog budućnosti. Ljudi su često svjesni da podsjećanje na te patnje može uzrokovati nove sukobe, nemir u društvu. Reći žrtvama da šute jednako je kao da se ponavlja iskustvo koje je proživjela. Moralno je sumnjivo, psihološki neizdrživo da se to ostavi kao odgovornost samo žrtve, a ne samo zločinca, i to nikako ne može pomoći žrtvama”, prokomentirao je Vetlesen.

On smatra šokantnom činjenicu da se ništa od onoga što se dešavalo ne uči u školama i da nije dio nastavnog programa. “Ako je to tako, onda je zaista sumorna budućnost jer historija nam pokazuje da negiranje, poricanje i zaborav nemaju posljednju riječ. U kulturi življenja gdje je negiranje i poricanje uobičajeno, ukoliko ljudi i dalje žele poricati, društvo dovodi do lažnog morala i jednog će momenta izaći na vidjelo, a reakcije mogu biti veoma burne i mogu biti opasne za budućnost tog naroda”, upozorio je Vetlesen. On je iznio i stav da zaista ne može doći do oprosta ukoliko počinilac sam ne prizna sve ono što je počinio i ne pokaže iskreno žaljenje. Ali i tada, ukoliko taj počinilac iskreno pokaže kajanje, ne može imati nikakva prava, ni u pravnom ni u moralnom smislu. Žrtva ne može biti prisiljena da oprosti, mora biti spremna da dobrovoljno da oprost, a počinilac ga mora prihvatiti samo kao poklon koji nije zaslužen. Norveški filozof Vetlesen kategoričan je u ocjeni da ne postoji niko ko bi imao pravo prisiliti žrtvu na oprost, pa ni vjerski ili politički lider. “Niko nema pravo ni davati bilo kakvo uputstvo u tom smislu. To je isključivo pravo žrtve. Oprost nije obaveza žrtve niti je pravo počinioca. To je, dakle, jedna ličan stav. Šta god ta žrtva odlučila, niko je nema pravo osuđivati ili hvaliti za to što je učinila”, kategoričan je Vetlesen
.
Ne mora revizija ni uspjet,i svjestan sam da nece,ali nam niko nema pravo ucjenom i prijetnjom oduzeti pravo na nju.
Smatrati sebe Bosnjakom ili Bosancem a biti protiv revizije je znak nekog ozbiljnog ljudskog poremecaja.
U čemu je razlika?
Seyfo

#3040 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Seyfo »

Lakat Jebić wrote:Da ponovim od neki dan, ko savjetuje bakira zadnjih 15 dana je neki genije. Frajer ne lici na sebe, ni po djelovanju ni po izjavama. Ako ima gdje fond za tog savjetnika, javite, uplatio bih odmah :mrgreen:

Upravo,tim prije što Bake nije taj kapacitet da sam može nešto smisleno uraditi, on je muha bez glave. Ovo je nečija tuđa pamet. Valjda taj neko zna šta radi...
undefined007

#3041 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by undefined007 »

Ne treba zaboraviti ni genocid u Prijedoru.
Dozer

#3042 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Dozer »

Bila je ponoc, i satovi su stali,
Na vrata mi pokucase Mulder i Scully,
Kazu: Trazimo svemirca, velika mu je glava...
Reko': Ivanic je u gacama, trenutno spava...

Eeeeee, dokle smo mi dosli, da Srbovi brane BiH i njene institucije :lol: :lol:

A na ove stvari gore se nije, niti ce se ikada zaboraviti.
Medjutim, kada se kaze da je sve ovo takodjer i skupljanje politickih poena, i to vrlo jeftinih, to niposto ne znaci da Srbija i njihov izrod RS ne treba da plate za sve sto su uradili.
Dozer

#3043 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Dozer »

edo_79 wrote: U čemu je razlika?
Bosnjak - etnija, BH musliman
Bosanac - nacionalnost.
red evil

#3044 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by red evil »

Dozer wrote:Bila je ponoc, i satovi su stali,

Medjutim, kada se kaze da je sve ovo takodjer i skupljanje politickih poena, i to vrlo jeftinih, to niposto ne znaci da Srbija i njihov izrod RS ne treba da plate za sve sto su uradili.
Šta im radi Bakir. :lol: I onda Bakir ne valja. :oops:
edo_79

#3045 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by edo_79 »

Rekoh ja ... ide 2018, idu izbori, valja skupit kritičnu biračku masu a koji je bolji recept od oprobanog, de malo rata, vratimo se frtalj vijeka nazad i eto glasova ma to pljušti, što iz BiH što iz dijaspore ;-)
edo_79

#3046 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by edo_79 »

Dozer wrote:
edo_79 wrote: U čemu je razlika?
Bosnjak - etnija, BH musliman
Bosanac - nacionalnost.
Ja Bosanac po nacionalnosti jesam, a po vjeroispovjesti nit sam bio bošnjak nit ću bit .... a etnija i te post dejtonske klasifikacije me ne zanimaju
Obi Wan Bosnian

#3047 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Obi Wan Bosnian »

on topic please
dezurni_ucenik

#3048 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by dezurni_ucenik »

SkyLimit wrote:

Ja svako malo pogledam taj snimak i ovu fotografiju

Image

Čisto da se ne opustim.
BORIS DEŽULOVIĆ – Skrivena kamera u Bijeljini 1992.;

Skrivena kamera u Bijeljini 1992.

Zvao me jednom prilikom u dva iza ponoći Kožo da ispriča vic. Ima on taj običaj, zovne u gluho doba noći iz kafane da ispriča vic.

Elem, u ratno proljeće devedeset druge izgubio se Bobi negdje po Romaniji, pa nakon višesatnog lutanja naletio na do zuba naoružan četnički odred. “Znaš li ti ko smo mi?”, upitao ga s visoka četnički vojvoda pod šubarom. “Ako Bog da”, odgovorio mu Bobi, “skrivena kamera.” Skrivena kamera, naravno, nije bila, ali se ipak pojavila da zabilježi što je s Bobijem bilo kad je završio vic, jedan od najboljih, najpotresnijih i najpreciznijih iz bosanske ratne baštine. Stotine takvih, skrivenih i manje skrivenih kamera snimale su bosansku apokalipsu, a jedna od najpoznatijih svakako je bila ona mladog američkog fotoreportera Rona Haviva, koji se 2. aprila te devedeset druge zatekao u Bijeljini, da snimi možda najstrašniju od svih strašnih fotografija bosanskog rata. Fotografiju znamo napamet, pa je vidimo i zatvorenih očiju – dva pripadnika Arkanove Srpske dobrovoljačke garde strogih lica patroliraju praznim centrom grada, s automatskim puškama na gotovs, a do njih, pod zidom bijeljinskog Doma omladine, u plitkoj lokvi krvi leže tri leša. Jedno od njih pripada Tifi Šabanović: nesretna žena leži na trbuhu, mrtvoga lica zabijenog u mokri pločnik kao u jastuk obgrljen rukama, onako kako ljudi od strepnje i straha bježe u san. Konačno, iznad ubijene Tife uvijek taj isti mladi vojnik ležerna koraka, snimljen s leđa, sa zoljom o ramenu, crnom “fantomkom” u epoleti i sunčanim naočalama na tjemenu – u lijevoj mu ruci spušteni kalašnjikov, u desnoj upaljena cigareta, a podignuta mu se desna noga u crnoj čizmi sprema udariti Tifinu mrtvu glavu, nonšalantno kao što je pet-šest godina ranije pred školom šutirao prazne konzerve piva. Ključni detalj te fotografije na njoj se zapravo ne vidi: to je oko promatrača, objektiv Havivove nimalo skrivene kamere. Bijeljinski užas 2. aprila 1992. američki fotograf, naime, snima javno i nesmetano, s osobnom dozvolom Željka Ražnatovića Arkana, u pratnji njegovih vojnika. Mladić koji čizmom udara mrtvo žensko tijelo to zna: zna li pak da ga Amerikanac iza njegovih leđa snima i u tom trenutku, nije poznato, niti je važno. On je potpuno opušten pred tri leša na pločniku, pred ugaslim životom žene koja mu je mogla biti majka, pred kolegama iz brigade, pred vlastitim bogom i pred vlastitom savješću, pred američkim fotografom i njegovom kamerom. Pa potpuno tako opušten pred svijetom i pred historijom šeta sablasno opustjelim bijeljinskim ulicama i udara mrtve ljudske glave. Svih ovih godina ta nam je čuvena fotografija bila stoga još strašnija, a odjek ležernog ubojičinog koraka još jeziviji. Istim je tim nonšalantnim korakom on otišao i iz Bijeljine i iz rata, i svih ovih dvadeset godina njime mjerio pločnike našeg svijeta. U njemu je bio jednako opušten kao na Havivovoj fotografiji, šutirajući prazne konzerve piva kao da su ljudske glave. Njegovo je ime Srđan Golubović i mogao je biti bilo koji od prolaznika što ste ih mimoilazili mokrim pločnicima svoga grada. Prije koji dan novine su javile da je Srđan Golubović, mladić sa najstrašnije od svih strašnih slika bosanskog rata, uhapšen u Beogradu. Njegova je poslijeratna priča malo drugačija od uobičajenih, onih o dobrim susjedima s mračnom tajnom: Srđan Golubović bio je, naime, DJ, i to jedan od poznatijih i priznatijih u Beogradu, veteran elektronske plesne muzike i utemeljitelj beogradske trance-scene. Glazbi se posvetio po povratku iz rata, zolju i kalašnjikov zamijenio je gramofonom i sintesajzerom lako, jednostavno i ležerno, onako kako se mijenja posao na crno. Njegovi su partyi, kažu upućeni, bili među najboljima u gradu, a surađivao je s najboljim – kako se to sad kaže, jel’ muzičarima? – i vodećim imenima svog žanra, svim onim kompliciranim i metaliterariziranim imenima s velikim i malim engleskim slovima. On se, recimo, zvao Max. DJ Max. Poslušao sam na internetu jednu njegovu, hm, stvar, i nakon dvadeset sekundi sintetičkog kronometra, kao u kakvom nervoznom techno ili house spotu, čuo sam i vidio Maxovu cokulu kako u pravilnom ritmu udara u Tifinu glavu. O da, njegov trance udara u glavu: primjedba će se učiniti neumjesnom, svakako uvredljivom za ljubitelje elektronske plesne kulture i dvadesetogodišnje klince iz noćnih klubova, ali ne znam kako bih vam drugačije rekao – dobro došli u nelagodu. Mi u njoj živimo cijeli vaš život. DJ Max, majstor sintetičke muzike i guru noćne zabave, nije bio jedan od onih ratnih zočinaca “negdje među nama”: ovaj je bio na stejdžu i udarao vam je ritam. Plesali ste kako on svira. Metafora je, istina, malo prvoloptaška, ali – jebiga – volej je po definiciji na prvu loptu. Onako kako ga je na školskom igralištu udarao mali Srđan Golubović. Onako kako ga je u vašim godinama udarao na pločniku iza bijeljinskog Doma omladine. I tada je vikao “Ajmo, ruke gore!”. DJ Max našu je nelagodu prenio slijedećoj generaciji: on ionako nikad nije živio u njoj. Uhapšen je, uostalom, zbog posjedovanja droge ili takve neke pizdarije. Sve do tada, svojim je životom hodao opušteno i ležerno: korak iz kojega je udario mrtvu glavu Tife Šabanović bio je samo jedan, usputan i nevažan. Toliko o savjesti i ljudskoj duši: katarza ratnog zločinca postoji samo u književnosti i starim filmovima. Zato se on nije bojao skrivene kamere. Nije on radio ništa iza naših leđa. Mi smo gledali iza njegovih.
dezurni_ucenik

#3049 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by dezurni_ucenik »

SDA moj glas nece dobiti sigurno.
fakat

#3050 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by fakat »

Srbi sada nastoje naivno preplasiti sve redom blokadom, ratom, raspadom drzave ali nece nista od toga biti, nema rata, nema raspada drzave, nema treceg, nema kraja Dejtonu, samo puka retorika (1991 su vojni konvoji tutnjali drumovima, vojska se ukopavala, Hrvatska gorila) a sve ostalo je vec vidjeno i nista novo. Ustvari, jedino sto je novo jeste da se sada Srbi pozivaju na institucije i dogovor :mrgreen:

Seyfo wrote:
Lakat Jebić wrote:Da ponovim od neki dan, ko savjetuje bakira zadnjih 15 dana je neki genije. Frajer ne lici na sebe, ni po djelovanju ni po izjavama. Ako ima gdje fond za tog savjetnika, javite, uplatio bih odmah :mrgreen:

Upravo,tim prije što Bake nije taj kapacitet da sam može nešto smisleno uraditi, on je muha bez glave. Ovo je nečija tuđa pamet. Valjda taj neko zna šta radi...
:thumbup:
Post Reply