Sve je moguce sam taj HaBe nikako.animals wrote:Poslije RS, HB, cetvrti etnitet na vidikuBHCluster wrote:750 000Dino79 wrote:Zna li se koliko je trenutno arapa u Sarajevu ?
Sarajevski aerodrom obara sve rekorde po broju letova.
Arapi u BiH, dobro ili lose?
- BHCluster
#3026 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
-
statixx
#3027 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Paradjz turisti - nosaju deke i sjede na livadama, caskajuci u hladovini. Da se i mi nasalimo na neciji racun. 
-
m_l
#3028 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Nema sumnje da mnogi medju ovom sacicom s ove strane zale sto ne prepoznase ove Plavsickine analize, i na vrijeme razgulise. Zato se danas broje dzamije, smeta ezan, pokrivene zene, koncert Moj ummete i sl., iako redovno se organizuje Kao nekad pred Bozic, Oliver i Dziboni napune Zetru, kao i mnoge srbijanske pevaljke...BHCluster wrote:To je istina. To je genetski deformisani materijal koji je prigrlio Islam. I sada sa svakom nasljednom generacijom taj gen postaje koncentriran. Postaje sve gori i gori, jednostavno postaje izražajan i diktira njihov stil mišljenja i ponašanja, koji je ukorijenjen u njihovim genima.Banksy wrote:To su ratni, probni baloni, lansirani sa sigurne udaljenosti Istanbula, Ljubljane i Zagreba od '92. do '95. osmišljeni i strogo kontrolirani, danas skoro zaboravljeni, ali tada, dobar indikator, ko je znao da čita,_BataZiv_0809 wrote:
![]()
Draži mi je musliman s Filipina nego Hrvat iz Sarajeva, Djeca miješanih brakova su frustrirana kopilad, Coca Cola i rock'n'roll su šejtanska posla, itd.
Ali nije tema, pa da ne širimo.
A, sto se tice Latica, koga zanima sta je on zaista rekao o mjesovitim brakovima neka cita:

- Point.
#3029 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Jel ovo on govori o Bosnjacima koji samo geografski pripadaju Evropi? Puko je Latic odavno.
-
Heartbeats
#3030 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Koja je ovo knjiga??
-
statixx
#3031 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
paravojni hodza... 
- insomnia78
#3033 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Ja ne znam sta se vi cudite.
Stav IZ po tom pitanju
Stav IZ po tom pitanju
Esselamu alejkum!
Da li je dozvoljeno da se musliman vjenča na šerijatski način sa nemuslimankom i kakva su pravila u Islamu?
Odgovor:
Esselamu alejkum!
Naši imami ne obavljaju takva vjenčanja, jer bi to na neki način promoviralo tzv. mješovite brakove među muslimanima, što bi naštetilo našim djevojkama muslimankama kojima nije dozvoljeno da se udaju za nemuslimane. Ko ipak želi da se oženi nemuslimankom, može obaviti vjenčanje u općini kod matičara.
Pitanje:
Esselamu Alejkum!
Pošto je znano da je muslimanu dozvoljen brak sa ehli-kitabijkom, zanima me da li je dozvoljen brak sa recimo ženom koja je ateist/agnostik?
Odgovor:
Esselamu alejkum!
Takav brak, bez obzira da li se radilo o ženidbi ili udaji, u islamu nije dozvoljen. Brak u islamu ima svoje posebne propise kojih se supružnici trebaju pridržavati. Suprug ili supruga ateist to neće činiti, a ako i čine oni nisu valjani bez imana. Musliman je dužan odgajati djecu u islamu. Majka djece koja i sama nije muslimanka, već ateistkinja ili agnostik, to neće činiti, ili ne na valjan način, osim ako pređe na islam.
Last edited by insomnia78 on 03/08/2017 10:50, edited 1 time in total.
- insomnia78
#3034 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Krajnje je vrijeme za priznavanje ublehe o "bosanskom islamu" i o kompatibilnosti islama i evropskog nacina zivota.
- Banksy
#3035 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Ne bih ti znala, vidi s Džemicom, vidiš da je on ekspert za genetiku, on bi to morao znati.BHCluster wrote:To je istina. To je genetski deformisani materijal koji je prigrlio Islam. I sada sa svakom nasljednom generacijom taj gen postaje koncentriran. Postaje sve gori i gori, jednostavno postaje izražajan i diktira njihov stil mišljenja i ponašanja, koji je ukorijenjen u njihovim genima.Banksy wrote:
Džemaludin Latić, 1993. (iz daleke, sigurne Ljubljane):
To su ratni, probni baloni, lansirani sa sigurne udaljenosti Istanbula, Ljubljane i Zagreba od '92. do '95. osmišljeni i strogo kontrolirani, danas skoro zaboravljeni, ali tada, dobar indikator, ko je znao da čita,„Duhovno i emocionalno bliži mi je musliman na Filipinima nego Hrvat u Sarajevu,"
Draži mi je musliman s Filipina nego Hrvat iz Sarajeva, Djeca miješanih brakova su frustrirana kopilad, Coca Cola i rock'n'roll su šejtanska posla, itd.
Ali nije tema, pa da ne širimo.
I priupitaj ga,bogati, je li taj frustrirani, felerični gen razlog što heroj Goran Čengić, 25 godina nakon Latićevog ljubljanskog uputstva, danas, u Sarajevu, ne može dobiti ulicu ili sportsku dvoranu.
- Haris.ba
#3036 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Vidim, raspravlja se opet o Latiću. Poznati Arap.
https://en.wikipedia.org/wiki/Interfait ... in_Judaism
Nego, hoćemo li da prvo raspravimo o vjenčanjima kod Jevreja? Smije ko Jevrejima zabraniti? Pa onda da se dotaknemo nas.
https://en.wikipedia.org/wiki/Interfait ... in_Judaism
Nego, hoćemo li da prvo raspravimo o vjenčanjima kod Jevreja? Smije ko Jevrejima zabraniti? Pa onda da se dotaknemo nas.
Many Israeli Jews oppose mixed relationships,[68] particularly relationships between Jewish women and non-Jewish Arab men. A 2007 opinion survey found that more than half of Israeli Jews believed intermarriage is equivalent to "national treason". A group of 35 Jewish men, known as "Fire for Judaism", in the Jerusalem neighborhood of Pisgat Ze'ev started patrolling the neighborhood in an effort to stop Jewish women from klix Arab men. The municipality of Petah Tikva has also announced an initiative to prevent interfaith relationships, providing a telephone hotline for friends and family to "inform" on Jewish klix who date Arab men as well as psychologists to provide counselling. The city of Kiryat Gat launched a school programme in schools to warn Jewish klix against klix local Bedouin men.[69][70]
In February 2010 Maariv has reported that the Tel Aviv municipality had instituted an official, government-sponsored counseling program to discourage Jewish klix from klix and marrying Arab boys. According to supporters of the program, the klix are often ostracized for being Jewish, and (some) fall into drugs and alcohol or are prevented from leaving their Arab boyfriends.[71]
- insomnia78
#3037 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Sta mi imamo sa tim? Vecina Bosnja se izjasnjavaju kao Jevreji?
Naravno da niko nece, ne zeli i ne treba zabranjivati takve stvari ali ih treba nazvati pravim imenom. IZ BiH je 1938 donijela fetvu, koja je jos uvijek na snazi, o zabrani sklapanja mjesovitih brakova
Naravno da niko nece, ne zeli i ne treba zabranjivati takve stvari ali ih treba nazvati pravim imenom. IZ BiH je 1938 donijela fetvu, koja je jos uvijek na snazi, o zabrani sklapanja mjesovitih brakova
Last edited by insomnia78 on 03/08/2017 11:04, edited 1 time in total.
- basicm
#3038 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Iako ovo nije tema za to, propisi islama tako kazu, muliman ne moze ozeniti bezboznicu ili mnogobozicu i suprotno.insomnia78 wrote:Krajnje je vrijeme za priznavanje ublehe o "bosanskom islamu" i o kompatibilnosti islama i evropskog nacina zivota.
Brak sa pripadnicama monoteistickih religija je dozvoljen samo muskracima, muslimankama ne dozvoljava udaju za pripadnike tih religija.
Tako kazu propisi, e sad neke ove analize i misljenja o djeci mjesovitih su naravno podlozne kritikama, jer ih pise obicni covjek, koji ako je vec musliman ne bi trebao biti nacista fasista itd pa ih smatrati nizom vrstom. Obicno te kritike pocinju sa spominjanjem matere i sl. Jer je to otprilike isti nivo izrazavanja, samo je ovaj kriticki dio sazetiji i emocionalno ispunjeniji
- insomnia78
#3039 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
basicm wrote:Iako ovo nije tema za to, propisi islama tako kazu, muliman ne moze ozeniti bezboznicu ili mnogobozicu i suprotno.insomnia78 wrote:Krajnje je vrijeme za priznavanje ublehe o "bosanskom islamu" i o kompatibilnosti islama i evropskog nacina zivota.
Brak sa pripadnicama monoteistickih religija je dozvoljen samo muskracima, muslimankama ne dozvoljava udaju za pripadnike tih religija.
Tako kazu propisi, e sad neke ove analize i misljenja o djeci mjesovitih su naravno podlozne kritikama, jer ih pise obicni covjek, koji ako je vec musliman ne bi trebao biti nacista fasista itd pa ih smatrati nizom vrstom. Obicno te kritike pocinju sa spominjanjem matere i sl. Jer je to otprilike isti nivo izrazavanja, samo je ovaj kriticki dio sazetiji i emocionalno ispunjeniji
IZ BiHEsselamu alejkum!
Islamska zajednica je davno donijela fetvu o zabrani tzv. mješovitih brakova (1938.) i do danas ta fetva nije povučena, pa prema tome ne obavljamo šerijatska vjenčanja takvih parova. Ako žena primi islam tada se može obaviti šerijatsko vjenčanje. Šerijatskim vjenčanjem na neki način se populariše takav brak, a mi to ne želimo. Prema tome, dovoljno je to što su se vjenčali pred matičarem.
- HAVANA
#3040 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Libo me racq za jevreje,meni su to sve iste budale.Ne mogu da shvatim da postoji kreten,knjiga,zakon...ili nesta koji ce odrediti ko koga da voli i sa kim da provede zivot.A posebno da objasnjava cija su djeca isfrustrirana...Jebem mu ucitelja i knjigu iz koje je to naucio.Ljudsko bice,i kraj price.
- HAVANA
#3041 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Da se oce zena spremit vise da idem na plazu,iznervira se bezeze.
- HAVANA
#3042 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Sace ona u grudnjaku do plaze. 
- Haris.ba
#3043 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Ono što je Latić napisao je malo je reći ogavno. I sam sebe načinom izjašnjavanja pobija u tekstu. Jer upravo sam način na koji on priča ne priliči ovome prostoru, i proizvodi društvene traume i proizvodi frustracije.insomnia78 wrote:Sta mi imamo sa tim? Vecina Bosnja se izjasnjavaju kao Jevreji?
I meni je to isto šovinistički stav ko hejbet stavova na ovoj temi o Arapima.
A meni je lakmus papir izjašnjavanje o Jevrejima. Ako nešta Jevreji mogu, ne vidim što ne bi i neki drugi.
A ja ne vidim problem što se neko ne može vjerski vjenčati. Ja se recimo ne mogu vjerski vjenčati ko Jevrej. A ljudi neka se vole.
-
aldinjo
#3044 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Da nisi malo "prolupao"?HAVANA wrote:Sace ona u grudnjaku do plaze.
- BHCluster
#3045 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Ne znam sta se odjednom bunis, kako ne znas pa ti si strucnjak za ovakva pitanja nisam ja, ja sam se samo slozio sa tobom.Banksy wrote:Ne bih ti znala, vidi s Džemicom, vidiš da je on ekspert za genetiku, on bi to morao znati.BHCluster wrote:
To je istina. To je genetski deformisani materijal koji je prigrlio Islam. I sada sa svakom nasljednom generacijom taj gen postaje koncentriran. Postaje sve gori i gori, jednostavno postaje izražajan i diktira njihov stil mišljenja i ponašanja, koji je ukorijenjen u njihovim genima.
I priupitaj ga,bogati, je li taj frustrirani, felerični gen razlog što heroj Goran Čengić, 25 godina nakon Latićevog ljubljanskog uputstva, danas, u Sarajevu, ne može dobiti ulicu ili sportsku dvoranu.
- basicm
#3046 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
@insomnia78
Fetve na osnovu nekih analogija, zbog nekog razloga kojim pokusavaju da stite neko opce stanje i korist (prema njima), se donose svugdje. One su promjenjive i podlozne kritikama, nepostivanje istih je nekaznjivo na bilo koji nacin, osim kao sto vidimo neizdavanjem papira od IZ BiH, koji opet po islamskim propisima i nije vazan i nije uslov braka.
@havana
Naravno da su ova pisanja apsurdna i za muslimane, dok za ljude koji ne vode racuna o vjeri, bilo kojoj, jer ovakvih eksperata ima kod svih, su samo izvor ljutnje i vrijedjanja i remecenje normalnog zivota. Ali kad bi se sekirali svi na svaku glupost...
S jedne strane ovi vjerski strucnjaci, s druge ovi napadi na sve sto je vjersko, dovode nas polako u jedan tezak ambijent za zivot, iako se jos svi sjecamo da donedavno to nije bio problem.
Fetve na osnovu nekih analogija, zbog nekog razloga kojim pokusavaju da stite neko opce stanje i korist (prema njima), se donose svugdje. One su promjenjive i podlozne kritikama, nepostivanje istih je nekaznjivo na bilo koji nacin, osim kao sto vidimo neizdavanjem papira od IZ BiH, koji opet po islamskim propisima i nije vazan i nije uslov braka.
@havana
Naravno da su ova pisanja apsurdna i za muslimane, dok za ljude koji ne vode racuna o vjeri, bilo kojoj, jer ovakvih eksperata ima kod svih, su samo izvor ljutnje i vrijedjanja i remecenje normalnog zivota. Ali kad bi se sekirali svi na svaku glupost...
S jedne strane ovi vjerski strucnjaci, s druge ovi napadi na sve sto je vjersko, dovode nas polako u jedan tezak ambijent za zivot, iako se jos svi sjecamo da donedavno to nije bio problem.
- Point.
#3047 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Dzesi vehabijo, kako tvoja zena do plaze ide? Vide li joj se makar oci?aldinjo wrote:Da nisi malo "prolupao"?HAVANA wrote:Sace ona u grudnjaku do plaze.
- HAVANA
#3048 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Naravno da jesam.Ta ja sam u tom mijesanom braku kako ga zovu pickopacenici.aldinjo wrote:Da nisi malo "prolupao"?HAVANA wrote:Sace ona u grudnjaku do plaze.
- BHCluster
#3049 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Pa oni mogu samo postojati u takvim okruzenjima, sve ostalo je prijetnja. Zasto mislis da se ova naselja prave kad mogu jednostavno koristiti hotele kao ostali? Pa da nebi poprimili prljave navike od Bosnjaka nevjernika.insomnia78 wrote:Ja ne znam sta se vi cudite.
Stav IZ po tom pitanjuEsselamu alejkum!
Da li je dozvoljeno da se musliman vjenča na šerijatski način sa nemuslimankom i kakva su pravila u Islamu?
Odgovor:
Esselamu alejkum!
Naši imami ne obavljaju takva vjenčanja, jer bi to na neki način promoviralo tzv. mješovite brakove među muslimanima, što bi naštetilo našim djevojkama muslimankama kojima nije dozvoljeno da se udaju za nemuslimane. Ko ipak želi da se oženi nemuslimankom, može obaviti vjenčanje u općini kod matičara.Pitanje:
Esselamu Alejkum!
Pošto je znano da je muslimanu dozvoljen brak sa ehli-kitabijkom, zanima me da li je dozvoljen brak sa recimo ženom koja je ateist/agnostik?
Odgovor:
Esselamu alejkum!
Takav brak, bez obzira da li se radilo o ženidbi ili udaji, u islamu nije dozvoljen. Brak u islamu ima svoje posebne propise kojih se supružnici trebaju pridržavati. Suprug ili supruga ateist to neće činiti, a ako i čine oni nisu valjani bez imana. Musliman je dužan odgajati djecu u islamu. Majka djece koja i sama nije muslimanka, već ateistkinja ili agnostik, to neće činiti, ili ne na valjan način, osim ako pređe na islam.
- BHCluster
#3050 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Sta ona zensko a ti musko ili obrnuto. Ta ba brika za kretene.HAVANA wrote: Naravno da jesam.Ta ja sam u tom mijesanom braku kako ga zovu pickopacenici.