MarlboroGold wrote:Samo što, barem kod nas, okolina često osuđuje te koji se okrenu ka samačkom životu kao da su debili, nisu normalni, gdje ćeš da nemaš curu ili momka samo gledaš sebe itd., a ujedno nisu svjesni da su upravo oni zbog svojih potreba i nagona ušli u vezu sa nekim momkom ili curom. Uostalom su ljudi i egoisti po pitanju starosti... često ćeš čuti ono pa da imam nekog da se u starosti brine za mene, a ako ne partner, onda djeca. To je isto zasnovano na egoizmu.
Upravo tako.
Ljudi osuđuju i osuđivat će uvijek, zato i jeste istinska sposobnost spoznati sebe i biti svoj, zadovoljan u svojoj koži, bez obzira kako to nekome izgledalo. Ne mogu ti opisati koliko cijenim osobe koje imaju takav stav u životu, koje su u stanju prepoznati ono što je njima bitno i živjeti u skladu s tim, a ne onako kako se očekuje od njih. To mi je posebno izraženo u ovim vremenima, ne kažem da možda neko nema druga i drugačija iskustva od mojih, ali moji utisci su takvi da ljudi više pokušavaju stvarati percepciju u očima drugih da su zadovoljni, nego što to uistinu jesu. I shodno tome će i neke velike odluke donositi samo kako bi ispunili određena očekivanja, makar i ne bila njihova sopstvena.
Zbog svega toga zdravi (da ga tako nazovem) egoizam ili sebičnost za mene nisu loša stvar, iako ih prati negativna konotacija. U suštini, svaka naša odluka je u velikoj mjeri i egoistična i sebična, ali to i jeste glavni preduslov da bi bili zadovoljni nekim većim životnim izborima koje pravimo. Bio to brak ili samački život, bila to veza sa nekom djevojkom ili odbijanje iste. Bilo to nešto potpuno deseto.