Sta je problembitanga_sa_otesa wrote:ne mogu ti motori u trileta...mogu iz ritma ,131,132.argente,lancie delte turbo,uglavnom svi stari dohc...1,6..1,8...2,0...._BataZiv_0809 wrote: motor bismo ubacili koji bitanga odluci, ali sklon sam 1,6 Fijatovim benzicima iz Punta ili Brava
crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#3026 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
- Sodom1
#3027 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Ne znam, ja samo slusam hvalospjeve da je ona drzava bila naj najOmmadawn wrote:Pa šta misliš gdje i kada su ovi današnji ispekli zanat? Pogotovo zadnju deceniju SFRJ.Sodom1 wrote:Znaci kod nas je korupcija stalno imala plodno tlo.
- Ommadawn
#3028 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Nemoj me zivota ti vuci za jezik, usrat cu temu bezveze i jos se zamjeriti sa nekim. Jos samo fali i kakav Jugonostalgicar da mi prijeti i fizicki napadne - do sada su to cinili cetnici, ustase i BH-Fanatikosi te Piramidioti.Sodom1 wrote:Ne znam, ja samo slusam hvalospjeve da je ona drzava bila naj najOmmadawn wrote:Pa šta misliš gdje i kada su ovi današnji ispekli zanat? Pogotovo zadnju deceniju SFRJ.Sodom1 wrote:Znaci kod nas je korupcija stalno imala plodno tlo.
- Ommadawn
#3029 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Zaboravio bi ti te 1,6 FiJatove motore kada bi ti ovaj ubacio motor od 132-ke i/ili Argente! Meni je kao djecaku bio san da imam Fiat 132 ili Argentu._BataZiv_0809 wrote:Sta je problembitanga_sa_otesa wrote:ne mogu ti motori u trileta...mogu iz ritma ,131,132.argente,lancie delte turbo,uglavnom svi stari dohc...1,6..1,8...2,0...._BataZiv_0809 wrote: motor bismo ubacili koji bitanga odluci, ali sklon sam 1,6 Fijatovim benzicima iz Punta ili BravaNe mogu dimenzijama ili?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#3030 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
A Regata?Ommadawn wrote: Zaboravio bi ti te 1,6 FiJatove motore kada bi ti ovaj ubacio motor od 132-ke i/ili Argente! Meni je kao djecaku bio san da imam Fiat 132 ili Argentu.
Ma dobro ja pricam o motorima svoje mladosti
- Ommadawn
#3031 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Uh i to je bila limuzina kad se pojavila. Moj komsija kupio negdje tamo 1989-e, 1990-e, tad sam prvi put vidio centralnu bravu. Stari gleda, obilazi, veli "E vala cu gledati kakvu ovakvu na proljece u Zagrebu da kupim". Srecom nije. Iz nekih drugih razloga._BataZiv_0809 wrote:A Regata?Ommadawn wrote: Zaboravio bi ti te 1,6 FiJatove motore kada bi ti ovaj ubacio motor od 132-ke i/ili Argente! Meni je kao djecaku bio san da imam Fiat 132 ili Argentu.![]()
Ma dobro ja pricam o motorima svoje mladostiZnam da je taj Fijatov 1,6 16v zmaj
Dosli u Svedsku - care moj, sto si tad mogao jeftino Fiata kupiti. Regata (koja se za svedsko trziste prodavala pod imenom RegaTTa jer "ragata" na svedskom je pogrdna rijec za babu) je tad kostala nekih recimo 15.000 kruna (cirka 3000 maraka) a da nije bila stara ni osam godina i nije puno presla.
Ali zato 132-ke nisam vidio ni za lijeka. Jednog jedinog u ocajnom stanju i jos par komada na auto-otpadima tokom cijelih devedesetih. Kad sam pitao Svedjane da li znaju za to auto - kazu znaju ali da ih je jos 80-ih pojela korozija.
Sad ti je ovdje Fiat rijedak auto, nije toliko rasprostranjen kao prije. Pretezno kao komercijalna vozila, mali oni furgoni i onaj Fiat 500.
Lancie ni za lijeka. Nekad je SAAB imao suradnju sa njima - Lancia Delta se prodavala kao SAAB 600. Od tog se auta bjezalo k´o djavo od krsta - reputacija nekvaliteta, sta li vec...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#3032 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Ommadawn wrote:
Uh i to je bila limuzina kad se pojavila. Moj komsija kupio negdje tamo 1989-e, 1990-e, tad sam prvi put vidio centralnu bravu. Stari gleda, obilazi, veli "E vala cu gledati kakvu ovakvu na proljece u Zagrebu da kupim". Srecom nije. Iz nekih drugih razloga.
Dosli u Svedsku - care moj, sto si tad mogao jeftino Fiata kupiti. Regata (koja se za svedsko trziste prodavala pod imenom RegaTTa jer "ragata" na svedskom je pogrdna rijec za babu) je tad kostala nekih recimo 15.000 kruna (cirka 3000 maraka) a da nije bila stara ni osam godina i nije puno presla.
Ali zato 132-ke nisam vidio ni za lijeka. Jednog jedinog u ocajnom stanju i jos par komada na auto-otpadima tokom cijelih devedesetih. Kad sam pitao Svedjane da li znaju za to auto - kazu znaju ali da ih je jos 80-ih pojela korozija.
Sad ti je ovdje Fiat rijedak auto, nije toliko rasprostranjen kao prije. Pretezno kao komercijalna vozila, mali oni furgoni i onaj Fiat 500.
Lancie ni za lijeka. Nekad je SAAB imao suradnju sa njima - Lancia Delta se prodavala kao SAAB 600. Od tog se auta bjezalo k´o djavo od krsta - reputacija nekvaliteta, sta li vec...
O Regati sam cuo mnoge price bas od raje tvojih godina i malo starijih.
A moja ljubav sa Fiatom je pocela sasvim slucajno. Mrzio sam ta auta kao djecak. Sjecam se cak da sam i olovkom unistavao reklame za Brava i Bravu u casopisima
Elem polozim ti ja vozacki taman u vrijeme kada je mati mijenjala auto. Legendarni Reno 5 je trebao biti zamjenjen Pezoom 306, ali nekako u zadnji cas ispadne Bravo i ljubav je rodjena
A onda sam kupio Lanciju i sad mi nema lijeka
SAAB je proizvodio i na istoj platformi kao i Lancia Thema, mislim da je 9000 oznaka.
Sve to sto pricas je danak 80-tim godinama, sovjetskom celiku i fabrikama na jugu Italije. Sjeti se samo Alfasuda
Inace ima Top Gear emisija o Lancijama gdje bas spominju kako joj je reputacija unistena zbog korozije, a da je to ustvari jedan od najvecih imena u automobilistickoj istoriji.
- Ommadawn
#3033 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Da, to je bila neka saradnja pod imenom "The big four" - SAAB 9000, Lancia Thema, Fiat Croma i Alfa Romeo 164. Ja sam vozio SAAB-a i Fiata Cromu - Croma je tad vec bila grob od auta i trokirala je uzasno. Stari je to trebao da nastima pa je vlasnik dao meni da mu je dovezem. 30 km voznje je za mene predstavljalo uzas!_BataZiv_0809 wrote:Ommadawn wrote:
Uh i to je bila limuzina kad se pojavila. Moj komsija kupio negdje tamo 1989-e, 1990-e, tad sam prvi put vidio centralnu bravu. Stari gleda, obilazi, veli "E vala cu gledati kakvu ovakvu na proljece u Zagrebu da kupim". Srecom nije. Iz nekih drugih razloga.
Lancie ni za lijeka. Nekad je SAAB imao suradnju sa njima - Lancia Delta se prodavala kao SAAB 600. Od tog se auta bjezalo k´o djavo od krsta - reputacija nekvaliteta, sta li vec...![]()
O Regati sam cuo mnoge price bas od raje tvojih godina i malo starijih.
A moja ljubav sa Fiatom je pocela sasvim slucajno. Mrzio sam ta auta kao djecak. Sjecam se cak da sam i olovkom unistavao reklame za Brava i Bravu u casopisimaNe znam sto, da me ubijes.
Elem polozim ti ja vozacki taman u vrijeme kada je mati mijenjala auto. Legendarni Reno 5 je trebao biti zamjenjen Pezoom 306, ali nekako u zadnji cas ispadne Bravo i ljubav je rodjena![]()
A onda sam kupio Lanciju i sad mi nema lijeka![]()
SAAB je proizvodio i na istoj platformi kao i Lancia Thema, mislim da je 9000 oznaka.
Sve to sto pricas je danak 80-tim godinama, sovjetskom celiku i fabrikama na jugu Italije. Sjeti se samo Alfasuda![]()
Inace ima Top Gear emisija o Lancijama gdje bas spominju kako joj je reputacija unistena zbog korozije, a da je to ustvari jedan od najvecih imena u automobilistickoj istoriji.
SAAB 9000 je imala majka mog radnog kolege i saputnika do posla. Jedne veceri poslije posla on sastavio nekakve rakije, dao meni da vozim jer je prethodno zasr´o sa policijom te mu je vozacka visila na koncu. Kako mu je Volvo bio na popravci, a SAAB-a posudio od matere, mene zapalo to auto. Od tad sam se definitivno zaljubio u SAAB-a. I nikad u udobnija sjedista osim SAAB-ovih nisam sjeo. No ni njih vise ne vidjam na cestama. Napustenih pored ceste mozes naci.
Za Alfasud mi nemoj pricati. Pokusali ljudi da taj kraj malo razviju ali ovi nece da rade i unistise jedan, po meni, sasvim pristojan Alfin model. Da places jarane.
Lancie su bile prelijepe. Ja sam ih uvijek zvao talijanski BMW. I njih si mogao jedno vrijeme naci ovdje za male pare - bubnjar iz benda u kojem sam nekad svirao vozio je Lanciu Dedru. Taj je znao cekati dijelove sedmicama.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#3034 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
I ja volim SAAB, jer su bas kao i Lancija, onako alternativni i avangardni. Zao mi je sto ih ni u Svedskoj vise nema. U Bosni vidim tu i tamo poneki.Ommadawn wrote: Da, to je bila neka saradnja pod imenom "The big four" - SAAB 9000, Lancia Thema, Fiat Croma i Alfa Romeo 164. Ja sam vozio SAAB-a i Fiata Cromu - Croma je tad vec bila grob od auta i trokirala je uzasno. Stari je to trebao da nastima pa je vlasnik dao meni da mu je dovezem. 30 km voznje je za mene predstavljalo uzas!
SAAB 9000 je imala majka mog radnog kolege i saputnika do posla. Jedne veceri poslije posla on sastavio nekakve rakije, dao meni da vozim jer je prethodno zasr´o sa policijom te mu je vozacka visila na koncu. Kako mu je Volvo bio na popravci, a SAAB-a posudio od matere, mene zapalo to auto. Od tad sam se definitivno zaljubio u SAAB-a. I nikad u udobnija sjedista osim SAAB-ovih nisam sjeo. No ni njih vise ne vidjam na cestama. Napustenih pored ceste mozes naci.
Za Alfasud mi nemoj pricati. Pokusali ljudi da taj kraj malo razviju ali ovi nece da rade i unistise jedan, po meni, sasvim pristojan Alfin model. Da places jarane.
Lancie su bile prelijepe. Ja sam ih uvijek zvao talijanski BMW. I njih si mogao jedno vrijeme naci ovdje za male pare - bubnjar iz benda u kojem sam nekad svirao vozio je Lanciu Dedru. Taj je znao cekati dijelove sedmicama.
Inace smatram da je to nesto najbolje sto je Svedska iznjedrila uz Victoriju Silvesdt, Ikeu i tebe dragi prijatelju
Sto se tice Lancije, to je jedna kolekcija umjetnosti, sto bi rekao Jeremy Clarkson, ali mislim da je itekako zrtva Fijatove nejasne politike i gafova sa kvalitetom.
Nekako je dio Lancijinog šarma ta sitna slampavost, i nema boljeg osjecaja nego kad joj radi sve kako treba
Nazalost, Fijat nije znao sta ce sa njom, nije joj nasao mjesto u gami sa sobom, Alfom i Maseratijem (Ferrari ne treba spominjati). Pa je postala brend koji kupuju samo fanatici i ekscentrici, a od toga se ne zivi. Zadnji ekser su joj zabili prepakivanje Chyslera, mada meni licno Thema i Flavia nisu bile lose.
Kako stvari stoje, uskoro je potpuno gase, sta ce dalje biti ne zna se.... Steta, iskreno mi je zao. Nekako je postala dio moje licnosti.
-
citroen xm
#3035 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Meni su od evropljana Citroen, SAAB i Lancia trio fantastiko. Mada se ima tu još proizvođača koji mi ulaze pod kožu.
Od te četvorke(164, 9000, Croma, Thema) imao sam 164 i Cromu. Croma je već kasno došla pa je počela da izbacuje koroziju i zbog nedostatka dijelova u ovom dijelu svijeta zvanom Bosna, posle par godina prodata. Mene je odlično služila. Mnogo prije toga otac je imao 164, negdje 1999 kada je bila stara 6 godina. Auh kakva je to tada lađa bila i kakav cirkus za mene kada sam ušao unutra i izgubio se u moru onih dugmića i velikim foteljama. Dakle u to vrijeme je imala skoro sve što auto može imati, a bila je to era masovnog uvoza G2 pa sad se može pretpostaviti kakvo je to čudo bilo.
Jednom sam se provozao u Sabu 9000 čini mi se 2.3 turbo benzin. Kako je to čudo išlo majko moja mila.....
Na žalost Themu nikada nisam uspio da posjedujem iako mi je stvarala vlažne snove, a i sada mi je jedan od najdražih modela. Kada počnem da maštam o autima koje bih volio imati obavezno se sjetim Theme 8.32 i totalno se pogubim.
Od te četvorke(164, 9000, Croma, Thema) imao sam 164 i Cromu. Croma je već kasno došla pa je počela da izbacuje koroziju i zbog nedostatka dijelova u ovom dijelu svijeta zvanom Bosna, posle par godina prodata. Mene je odlično služila. Mnogo prije toga otac je imao 164, negdje 1999 kada je bila stara 6 godina. Auh kakva je to tada lađa bila i kakav cirkus za mene kada sam ušao unutra i izgubio se u moru onih dugmića i velikim foteljama. Dakle u to vrijeme je imala skoro sve što auto može imati, a bila je to era masovnog uvoza G2 pa sad se može pretpostaviti kakvo je to čudo bilo.
Jednom sam se provozao u Sabu 9000 čini mi se 2.3 turbo benzin. Kako je to čudo išlo majko moja mila.....
Na žalost Themu nikada nisam uspio da posjedujem iako mi je stvarala vlažne snove, a i sada mi je jedan od najdražih modela. Kada počnem da maštam o autima koje bih volio imati obavezno se sjetim Theme 8.32 i totalno se pogubim.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#3036 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
ovi sto sam ti naveo pasu na mjenjac bez da se pravi medjuploca..._BataZiv_0809 wrote:Sta je problembitanga_sa_otesa wrote:ne mogu ti motori u trileta...mogu iz ritma ,131,132.argente,lancie delte turbo,uglavnom svi stari dohc...1,6..1,8...2,0...._BataZiv_0809 wrote: motor bismo ubacili koji bitanga odluci, ali sklon sam 1,6 Fijatovim benzicima iz Punta ili BravaNe mogu dimenzijama ili?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#3037 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
bitanga_sa_otesa wrote: ovi sto sam ti naveo pasu na mjenjac bez da se pravi medjuploca...
Pa hajde o tom potom, smislicemo nesto. Samo da se dokopam neke ekstra love, pa cemo ga prepakovati
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#3038 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
citroen xm wrote:Meni su od evropljana Citroen, SAAB i Lancia trio fantastiko. Mada se ima tu još proizvođača koji mi ulaze pod kožu.
Jednom sam se provozao u Sabu 9000 čini mi se 2.3 turbo benzin. Kako je to čudo išlo majko moja mila.....![]()
Koga gotivis od neevropljana?
Mi smo kratko imali Cromu tamo nekad 1999 ili 2000, kakva je to makina bila
A voljela je Lancia petljati sa Ferrarijem (Beta Montecarlo, Thema 8.32) i Maseratijem (Thesis).
-
citroen xm
#3039 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Od Japanaca sam uvijek gotivio Honde, mada su mi se u zadnje vrijeme malo pogubili. A od amera gotivim mnogo njih, ali ne uopšteno već od modela do modela. Recimo Pontiak mi je bio jedan od omiljenih. Mada i kod Amera od 80-ih na ovamo za moj ukus mrka kapa.
A cromu sam imao i tada kada Alfu, ali to je bilo prvom naletu i kratko se zadržala. Posle toga sam imao par godina svoju, 2.0 benzinac sa nekih 115 KS.
Na žalost ta Alfa je bila kada nisam imao ni blizu položen ispit pa sam je samo par puta provrtio po parkingu. 
A cromu sam imao i tada kada Alfu, ali to je bilo prvom naletu i kratko se zadržala. Posle toga sam imao par godina svoju, 2.0 benzinac sa nekih 115 KS.
- Ommadawn
#3040 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
164-ke su bile limuzine i po i mogao si ih u Swe naći tokom 2000-tih za duplo manju lovu od recimo BMW-a E32 ili Audija 100, isto godište i kilometraža ali hajd' se sine usudi pa kupi. Slabo razvijena servisna mreža te loša reputacija kvaliteta nas je mnoge odvratila od ovog auta i Alfe Romeo uopšte.
No, ima tu i druga strana. Dok smo mi momci uzimali tada te silne Audije, BMW-ove, Mercedese, Passate i Golfove GTI, moj najbolji prijatelj kupi Fiat Tempru. Zajebavali smo ga na mrtvo ime, smijali mu se i čudom čudili. Nije nam baš bilo do zajebancije kad smo počeli obilaziti servise te plaćati masne račune naših drumskih aždaha. On je u međuvremenu radio normalan servis, nerijetko sipao i najjeftinije ulje i mijenjao gume.
Vrijeme je prolazilo, mi smo naša auta mijenjali, on je i dalje vozio Tempru da bi mu odjednom nešto došlo da kupi drugo auto. Za nevjerovatne male pare je kupio VW Boru od nekog starijeg čovjeka koji je patološki čuvao svoj auto. Tempru je poklonio ocu koji će je još nekoliko godina voziti, bez prevelike pažnje za održavanje, kada mu je prije par godina na sred autoputa iznenada stala. Šlep služba je ravno odvezla na otpad, ovome se nešto nije ulagalo u nju ali vjerujem da je pala u ruke nekom srednje dobrom majstoru da bi još i danas bila u životu.
Tako da ko mi god spomene Fiatov kvalitet ja se sjetim te Tempre i Fiata Stilo koji je poderao Golfa IV na testu polovnjaka.
No, ima tu i druga strana. Dok smo mi momci uzimali tada te silne Audije, BMW-ove, Mercedese, Passate i Golfove GTI, moj najbolji prijatelj kupi Fiat Tempru. Zajebavali smo ga na mrtvo ime, smijali mu se i čudom čudili. Nije nam baš bilo do zajebancije kad smo počeli obilaziti servise te plaćati masne račune naših drumskih aždaha. On je u međuvremenu radio normalan servis, nerijetko sipao i najjeftinije ulje i mijenjao gume.
Vrijeme je prolazilo, mi smo naša auta mijenjali, on je i dalje vozio Tempru da bi mu odjednom nešto došlo da kupi drugo auto. Za nevjerovatne male pare je kupio VW Boru od nekog starijeg čovjeka koji je patološki čuvao svoj auto. Tempru je poklonio ocu koji će je još nekoliko godina voziti, bez prevelike pažnje za održavanje, kada mu je prije par godina na sred autoputa iznenada stala. Šlep služba je ravno odvezla na otpad, ovome se nešto nije ulagalo u nju ali vjerujem da je pala u ruke nekom srednje dobrom majstoru da bi još i danas bila u životu.
Tako da ko mi god spomene Fiatov kvalitet ja se sjetim te Tempre i Fiata Stilo koji je poderao Golfa IV na testu polovnjaka.
- bitanga_sa_otesa
#3041 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
al zatrovaste temu 
-
citroen xm
#3042 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Daj nam sliku kakvog Stojadina, odosmo na stranu. 
- bitanga_sa_otesa
-
citroen xm
#3044 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Malo su mi ružna ova proširenja, ali valjda tako mora.
- bitanga_sa_otesa
#3045 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
valjda nije bilo boljih ,ceska bila u mraku tad kao i mi

-
citroen xm
#3046 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Mogli su svijeću upaliti. 
-
direstraits0078
#3047 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Dobar mu startni broj, palili su Cesi 68. svijecu, ali puhnuse u nju i ugasise...citroen xm wrote:Mogli su svijeću upaliti.
- Ommadawn
#3048 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
A jebiga, izvini.bitanga_sa_otesa wrote:al zatrovaste temu
-
radostan dan
#3049 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
aj svi na svoja mjesta...

-
tempuser
#3050 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Replika i to fusheraj zesci...