Avionske nesrece
-
arslanbey
#3026 Re: Avionske nesrece
Evo konacno su dosli do rijeci i oni koji preispituju ovu francusku teoriju o krivici pilota
http://www.cazin-danas.com/njemacki-med ... a-spletka/
- Matzan
#3027 Re: Avionske nesrece
Uskoro će objaviti da nije mogo ni gooziti... ono, sjetila se stjuardesa naknadno... 
- ćiribiribela
#3028 Re: Avionske nesrece

Yesterday morning at 8:40 a.m., I got onto a Germanwings flight from Hamburg to Cologne with mixed feelings. But then the captain not only welcomed each passenger separately, he also made a short speech before take off. Not from the cockpit — he was standing in the cabin. He spoke about how the accident touched him and the whole crew. About how queasy the crew feels, but that everybody from the crew is voluntarily here. And about his family and that the crew have a family and that he is going to do everything to be with his family again tonight. It was completely silent. And then everybody applauded. I want to thank this pilot. He understood what everybody was thinking. And that he managed to give, at least me, a good feeling for this flight.
Last edited by ćiribiribela on 28/03/2015 19:09, edited 1 time in total.
-
Rob_Atl
#3029 Re: Avionske nesrece
sta vicu 
- uglavnomja
#3030 Re: Avionske nesrece
izvini, bez uvrede, ali to je neki lokalni portal, a izvor mu je nesto cik.baarslanbey wrote:Evo konacno su dosli do rijeci i oni koji preispituju ovu francusku teoriju o krivici pilota
u startu 0 od teksta. mozda i bude na kraju istine istine u ovome, to ne tvrdim. ali tekst koji pocinje sa "najeminentiji stručnjaci za aviosaobraćaj i sigurnost." Ko su, sta su, ime, funkcije, gdje radi ...
dalje: "Stručnjaci smatraju da postoji mogućnost da je tužilac pod pritiskom javnosti" - znaci ni oni ne znaju, ali eto smatraju da je moguce bla bla
a ako bi se tekst pogledao iz drugog ugla (iz njihovog kontra francuske) ispalo bi da: njemacki strucnjaci smatraju da postoji mogućnost da je francuski tužilac pod pritiskom javnosti optuzio njemackog pilota ... da bi zastitio francusku kompaniju airbus ...
znaci tekst bez prave vijesti, bez prave informacije, ali sa sokantnim naslovom
znas kako se zove takvo novinarstvo?
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#3031 Re: Avionske nesrece
arslanbey wrote:Evo konacno su dosli do rijeci i oni koji preispituju ovu francusku teoriju o krivici pilota

- uglavnomja
#3032 Re: Avionske nesrece
ćiribiribela wrote:
Bretta Englisch objavila je putem Facebooka poruku na Timelineu Germanwingsa na istoj društvenoj mreži, u kojoj je opisala vrlo emotivan trenutak u kojem je kapetan leta izašao iz pilotske kabine, uzeo mikrofon i poručio putnicima da su sigurni s njim i njegovom posadom.
Napisala je u poruci kako se ukrcala na let iz Hamburga za Köln u Njemačkoj s "pomješanim osjećajima" i nakon informacije da je samo dan ranije kopilot Germanwingsa Andreas Lubitz namjerno srušio avion te kompanije, pritom ubivši sebe i 149 osoba na tom letu.
"Govor pilota bio je o tome kako je tragedija utjecala na njega i njegovu posadu. Bio je o tome kako se oni čudno osjećaju, ali da su svi tu svojom voljom", stoji u poruci, koju prenosi Metro.co.uk.
"Govorio je i o tome da i on ima obitelj, da posada ima obitelj i da će on učiniti sve da se pobrine da bude s obitelji te te večeri", prepričala je nadalje Englisch.
Dodala je da su svi u zrakoplovu tiho slušali govor te zapljeskali pilotu na kraju. "Htjela bih zahvaliti tom kapetanu za razumjevanje kako smo se mi putnici osjećali i zato što nam je let učinio ugodnijim", napisala je na kraju.
a komentar ispod
-a bilo bi mu veselo da i njega nije kopilot pustio nazad xD
Last edited by uglavnomja on 28/03/2015 19:10, edited 1 time in total.
- ćiribiribela
#3033 Re: Avionske nesrece
editovala sam.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#3034 Re: Avionske nesrece
Ima ih sto ni engleski ne znajućiribiribela wrote:editovala sam.
Salim se. Ima google translate, pa nek prevodi.
A evo je @uglavnomja preveo.
- agent_zero
#3035 Re: Avionske nesrece
Bingo.annoy wrote:Meni je totalno neshvatljivo da kreatori sigurnosnog sustava vrata kokpita nisu pomislili na mogućnost da će se u njemu možda i naći pilot koji neće htjeti otvoriti vrataTo je prvi scenarij koji mi dođe u glavu kad razmislim duže od dvije sekunde o mogućim problemima takvog sustava.
-
arslanbey
#3036 Re: Avionske nesrece
Ma i nije,eto ja kad odem na operaciju moram imati tu policiju i sve u slucaju da doktor pukne i tokom operacije me svog izresetaagent_zero wrote:Bingo.annoy wrote:Meni je totalno neshvatljivo da kreatori sigurnosnog sustava vrata kokpita nisu pomislili na mogućnost da će se u njemu možda i naći pilot koji neće htjeti otvoriti vrataTo je prvi scenarij koji mi dođe u glavu kad razmislim duže od dvije sekunde o mogućim problemima takvog sustava.
- agent_zero
#3037 Re: Avionske nesrece
Njima je sigurno najgore, nose se sa smrću sina i još 149 nevinih ljudi.insomnia78 wrote:Kaze maloprije nacelnik ovog mjesta gdje su smjestene porodice zrtava, da su mu (andreasu) roditelji, posebno otac, u jako teskom stanju i da sve ovo jedva podnose
Pa zamisli ljudima crnjaka, hem izgubis sina na takav nacin, 'em je on kriv za tolike smrti
Jest da su oni odvojeni od ostalih al opet malo je to mjesto i vjerovatno vide ostale porodice
-
groove
#3038 Re: Avionske nesrece
ma ja, kad forumasica postavi ima google translate a kad forumas onda idu komentari tipa: nismo svi za vrijeme rata bili u njemackojTomahawk11 wrote:Ima ih sto ni engleski ne znajućiribiribela wrote:editovala sam.trebala si i na naski.
-
jefferson
#3039 Re: Avionske nesrece
A sta bi ti trebalo promjeniti, osim nekih stvari recimo kao dvoje ljudi u kokpitu (ali to ne zbog ovakvih slucajeva, nego srcani udar i sl)?insomnia78 wrote:Postoje neke naznake da bi se tu nesto moglo promjeniti al' za sad je tako jbguglavnomja wrote:insomnia78 wrote:Zastita podataka pacjenata
ne kontam, ali bas ne kontam ...
zamisli dodje doktor hirurg i dobije dijagnozu sizofrenije, ali mu psihijatar to ne smije javno objaviti niti poslati u bolnicu gdje radi i lik nastavi operisati, a glasovi u glavi sapucu ...![]()
zastitia prava pacijenata bi trebala prestati iste sekunde kad njegova prava (tj. bolesti) pocnu ugrozavati druge ljude.
ima lik rak ili hemeroide, cak i sidu, nece da se zna, to mogu shvatiti, ali ova zanimanja gdje zivoti ljudi zavise od necijeg psihickog stanja
Pri tom svi koji govore da nesto treba mjenjati, nemaju nikakve veze sa avijacijom.
Evo svi hoce te psiholoske testove, te ove testove te one testove, pa ko ce letiti onda? Kako privuci onda iskusnog pilota da uopste radi u toj bransi ako ce svaki dan mu neko sjediti na ledjima. U SAD masa bivsih vojnih pilota, koji ne samo da imaju hiljade sati leta, nego kakvih sati leta? To nisu sati leta koje je Lubic imao, poleti, ukljuci AP, sleti, to su vrlo zahtjevni sati leta. Ti piloti sve vise biraju penziju, i letenje u malim avionima za svoj cejf, nego raditi za avio prevoznike zbog: rezanja troskova, regulacija na sve strane, e sad jos samo uvedi brdo nekih testova, cao djaci.
- insomnia78
#3040 Re: Avionske nesrece
Jucer je Air France donio preporuku o uvodjenju pravila o dvije osobe u kokpitu
I danas odmah
Zajebani su piloti
I danas odmah
Nacionalni sindikat pilota smatra da je ova preporuka donesena ishitreno, bez cekanja na zavrsetak istrage o nesreci i bez uzimanja u obzir svih posljedicaLe Syndicat national des pilotes de ligne (SNPL) «considère que cette recommandation a été décidée dans la précipitation, sans attendre un diagnostic suffisamment complet de l'accident et sans mesure d'impact», explique-t-il dans un communiqué.
Zajebani su piloti
-
jefferson
#3041 Re: Avionske nesrece
Jesu. Ideja bilndiranih vrata je potekla u SAD nakon 9/11. Medjutim, u SAD je odmah uvedeno pravilo "dva covjeka u kokpitu" gdje cim jedan od pilota izadje iz kokpita, jedno od osoblja mora uci. u EU i ostalim zemljama su uveli blindirana vrata, ali nisu uveli pravilo "dva covjeka u kokpitu." Nije problem hocel otvoriti ili ne, nego sta ako srcani udar ima pilot, mozdani? itd, itd.agent_zero wrote:Bingo.annoy wrote:Meni je totalno neshvatljivo da kreatori sigurnosnog sustava vrata kokpita nisu pomislili na mogućnost da će se u njemu možda i naći pilot koji neće htjeti otvoriti vrataTo je prvi scenarij koji mi dođe u glavu kad razmislim duže od dvije sekunde o mogućim problemima takvog sustava.
- insomnia78
#3042 Re: Avionske nesrece
Pa tad se vrata mogu otvoriti specijalnim kodomjefferson wrote:Jesu. Ideja bilndiranih vrata je potekla u SAD nakon 9/11. Medjutim, u SAD je odmah uvedeno pravilo "dva covjeka u kokpitu" gdje cim jedan od pilota izadje iz kokpita, jedno od osoblja mora uci. u EU i ostalim zemljama su uveli blindirana vrata, ali nisu uveli pravilo "dva covjeka u kokpitu." Nije problem hocel otvoriti ili ne, nego sta ako srcani udar ima pilot, mozdani? itd, itd.agent_zero wrote:Bingo.annoy wrote:Meni je totalno neshvatljivo da kreatori sigurnosnog sustava vrata kokpita nisu pomislili na mogućnost da će se u njemu možda i naći pilot koji neće htjeti otvoriti vrataTo je prvi scenarij koji mi dođe u glavu kad razmislim duže od dvije sekunde o mogućim problemima takvog sustava.
Problem je sto pilot moze sprjeciti i taj kod ko sto je Andreas i uradio
- uglavnomja
#3043 Re: Avionske nesrece
zar nisu i prije bila blindirana vrata, a uvedeno je dugme lock?jefferson wrote:Jesu. Ideja bilndiranih vrata je potekla u SAD nakon 9/11. Medjutim, u SAD je odmah uvedeno pravilo "dva covjeka u kokpitu" gdje cim jedan od pilota izadje iz kokpita, jedno od osoblja mora uci. u EU i ostalim zemljama su uveli blindirana vrata, ali nisu uveli pravilo "dva covjeka u kokpitu." Nije problem hocel otvoriti ili ne, nego sta ako srcani udar ima pilot, mozdani? itd, itd.agent_zero wrote:Bingo.annoy wrote:Meni je totalno neshvatljivo da kreatori sigurnosnog sustava vrata kokpita nisu pomislili na mogućnost da će se u njemu možda i naći pilot koji neće htjeti otvoriti vrataTo je prvi scenarij koji mi dođe u glavu kad razmislim duže od dvije sekunde o mogućim problemima takvog sustava.
pitam jer ne znam, ono masa nekih info, cisto da ubijem vrijeme do tekme
-
jefferson
#3044 Re: Avionske nesrece
Mislim da "dva covjeka u kokpitu" je potrebno zbog drugih stvari, ali upravu su. Svi sve znaju, a 4 dana od nesrece. Letenje se bazira na faktima. Piloti zive svoj zivot baziran an cinjenicama, i oni tako gledaju stvari.insomnia78 wrote:Jucer je Air France donio preporuku o uvodjenju pravila o dvije osobe u kokpitu
I danas odmahNacionalni sindikat pilota smatra da je ova preporuka donesena ishitreno, bez cekanja na zavrsetak istrage o nesreci i bez uzimanja u obzir svih posljedicaLe Syndicat national des pilotes de ligne (SNPL) «considère que cette recommandation a été décidée dans la précipitation, sans attendre un diagnostic suffisamment complet de l'accident et sans mesure d'impact», explique-t-il dans un communiqué.
Zajebani su piloti
Problem su mediji, i kojekakvi analiticari koji po cijeli dan preipaju iz supljeg u prazno.
-
jefferson
#3045 Re: Avionske nesrece
Jesu. Ideja bilndiranih vrata je potekla u SAD nakon 9/11. Medjutim, u SAD je odmah uvedeno pravilo "dva covjeka u kokpitu" gdje cim jedan od pilota izadje iz kokpita, jedno od osoblja mora uci. u EU i ostalim zemljama su uveli blindirana vrata, ali nisu uveli pravilo "dva covjeka u kokpitu." Nije problem hocel otvoriti ili ne, nego sta ako srcani udar ima pilot, mozdani? itd, itd.
Bez obzira na kod, u SAD moraju biti dva covjeka.Pa tad se vrata mogu otvoriti specijalnim kodom
Problem je sto pilot moze sprjeciti i taj kod ko sto je Andreas i uradio
Zakljucavanje kod se ponistava svakih 5 min. Medjutim, cak i ako je recimo pilot imao srcani udar, drugi pilot ne moze cekati 5 min da s ekod ponisti, ejr za 5 min u avijaciji se svasta moze desiti.
- Bluemore
#3046 Re: Avionske nesrece
djeca samoubice... obicno to urade i kao neku "kaznu" roditeljima tako bar tumace psiholozi...insomnia78 wrote:Kaze maloprije nacelnik ovog mjesta gdje su smjestene porodice zrtava, da su mu (andreasu) roditelji, posebno otac, u jako teskom stanju i da sve ovo jedva podnose
Pa zamisli ljudima crnjaka, hem izgubis sina na takav nacin, 'em je on kriv za tolike smrti
Jest da su oni odvojeni od ostalih al opet malo je to mjesto i vjerovatno vide ostale porodice
-
jefferson
#3047 Re: Avionske nesrece
Nisu bila blindirana, ovaj sistem je uveden nakon 9/11, i da stalno moraju biti zatvorena. Ovakva vrata nose ogromnu tezinu, a u avionima svaki KG igra ogromnu ulogu.zar nisu i prije bila blindirana vrata, a uvedeno je dugme lock?
pitam jer ne znam, ono masa nekih info, cisto da ubijem vrijeme do tekme
- insomnia78
#3048 Re: Avionske nesrece
Mislim da od svih avio kompanija na svijetu upravo Lufthansa i Air France imaju najzajebaniji sindikat
Oni su non stop u nekakvom strajku, stalno nesto traze i mijenjaju
Oni su non stop u nekakvom strajku, stalno nesto traze i mijenjaju
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#3049 Re: Avionske nesrece
Gdje ti je gentlemanski gengroove wrote:ma ja, kad forumasica postavi ima google translate a kad forumas onda idu komentari tipa: nismo svi za vrijeme rata bili u njemackojTomahawk11 wrote:Ima ih sto ni engleski ne znajućiribiribela wrote:editovala sam.trebala si i na naski.
-
arslanbey
#3050 Re: Avionske nesrece
sta bi bilo da oba pilota slucajno izadju i ostane prazno