Islam - pitanja i odgovori
-
r_faruk
#3027 Re: Islam - pitanja i odgovori
vidim na nekim vjestima se prica o obrezivanju......... danska zeli zabraniti obrezivanje do 18, pa onda sam odlucis zelis li ili ne.
moje pitanje je zasto se muslimani i jevreji obrezuju i da li postoji medicinski razlog za isto?
takodjer, ako pretpostavimo da smo zaista stvoreni od strane natprirodnog bica, zasto nas nije stvorio bez tog viska?
citao sam ono sto sam mogao naci na tu temu i medicinski stavovi najcesce zavrsavaju sa recenicom kako nema valjanog dokaza da je obrezivanje potrebno, kao ni da nije...
moje pitanje je zasto se muslimani i jevreji obrezuju i da li postoji medicinski razlog za isto?
takodjer, ako pretpostavimo da smo zaista stvoreni od strane natprirodnog bica, zasto nas nije stvorio bez tog viska?
citao sam ono sto sam mogao naci na tu temu i medicinski stavovi najcesce zavrsavaju sa recenicom kako nema valjanog dokaza da je obrezivanje potrebno, kao ni da nije...
- Smrcak15
#3028 Re: Islam - pitanja i odgovori
r_faruk wrote:vidim na nekim vjestima se prica o obrezivanju......... danska zeli zabraniti obrezivanje do 18, pa onda sam odlucis zelis li ili ne.
mi se obrezujemo iz vjerskih razloga ali imamo potporu iz medicinski razloga, jer Bog je mudar kad objavljuje sta treba sta netreba, kod njega nema nista bezveze, sve je sa svrhom i ciljem pa tako i obrezivanje.moje pitanje je zasto se muslimani i jevreji obrezuju i da li postoji medicinski razlog za isto?
Doktori kažu da su zdravstvene koristi obrezivanja muških beba veće od rizika zahvata
Mnogi Amerikanci smatraju da je obrezivanje nepotrebno, te zdravstvena osiguranja više ne pokrivaju troškove ove procedure. Američka akademija pedijatara je, međutim, nedavnom objavom podržala obrezivanje.
Obrezivanje muških beba je bila uobičajene praksa u Sjedinjenim državama u posljednjih nekoliko decenija, međutim sada su neki roditelji i kompanije medicinskog osiguranja odlučili da obrezivanja nije medicinski potrebno. Grupa pedijatara, s druge strane, sada ukazuje da su zdravstvene beneficije obrezivanja ipak veće nego rizici.
U mnogim afričkim zemljama odrasle muškarce obrezuju da bi se spriječilo širenje AIDS-a, jer istraživanja pokazuju da se na ovaj način od AIDS-a i veneričnih bolesti štite i muškarci i žene njihovi seksualni partneri. Svjetska zdravstvena organizacija je zaključila da obrezivanje u sub saharskoj Africi, u periodu od 20 godina, može spriječiti i do šest miliona novih slučajeva infekcije HIV-a i tri miliona smrti.
Dr. Aaron Tobian je patolog koji izučava zdravstvene i ekonomske aspekte obrazivanja: „Tri istraživanja slučajnih uzoraka, što je najjači medicinski dokaz, pokazala su da obrezivanja muškaraca smanjuju infekcije HIV-om, genitalnim herpesom, papiloma virusom koji izaziva rak grlića materice u žena i karcinom penisa.“
U judaizmu je obrezivanje obavezno, dok se kod Muslimana preporučuje. U drugim kulturama obrezivanjem odrasliji dječaci postaju muškarci.
Mnogi Amerikanci smatraju da je obrezivanje nepotrebno, te zdravstvena osiguranja više ne pokrivaju troškove ove procedure. Američka akademija pedijatara je, međutim, nedavnom objavom podržala obrezivanje.
Jedan od članova radne grupe te strukovne organizacije je dr. Douglas Diekema. „Naša radna grupa je došla do zaključka da je obrezivanje financijski efektivno. Iako se obrezivanje muških beba mora platiti, zdravstveni troškovi se dugoročno smanjuju jer su manji rizici od veneričnih bolesti.“
Doktori kažu da su komplikacije obrezivanja muške novorođenčadi vrlo rijetke i minorne, te da mlađe bebe imaju manje komplikacija nego kad se radi o obrezivanju starijih dječaka i muškaraca.
Izvor: VoA News
http://www.medicina.ba
25.09.2012.
Šta je sunećenje (obrezivanje) i za šta je sve dobro?
– Sprečava nakupljanje prljavštine, urina, i bakterija ispod kožice.
– Sprečava pojavu fimoze i parafimoze (uska kožica).
– Sprečava infekcije i upale kožice i glavića.
– Sprečava infekcije i upale mjehura, mokraćne cijevi, i bubrega.
– Sprečava balanopotitis i balanitis (upala glavića i kožice).
– Sprečava adheziju prepucija (slijepljena kožica).
– Smanjuje rizik od pojave raka penisa.
– Smanjuje rizik od pojave raka prostate.
– Smanjuje rizik od pojave raka grlića maternice kod žena.
– Smanjuje rizik od polno prenosivih bolesti, herpesa i HIV-a.
– Te znatno olakšava higijenu i poboljšava estetski izgled penisa.
http://www.topvijesti.net/sta-je-sunece ... sve-dobro/
- arzuhal
- zforumas
#3031 Re: Islam - pitanja i odgovori
arzuhal wrote:
Sram vas bilonasa wrote:
-
r_faruk
#3032 Re: Islam - pitanja i odgovori
Drugi dio pitanja, zasto nismo stvoreni bez toga?
- Smrcak15
#3033 Re: Islam - pitanja i odgovori
Neznam.r_faruk wrote:Drugi dio pitanja, zasto nismo stvoreni bez toga?
Dali je mozda stvorena kozica da bi bila kao neka vrsta iskusenja za nas? Ili mozda je biprodukt necega pa je ujedno i iskusenje i biprodukt.
- fatamorgana
#3034 Re: Islam - pitanja i odgovori
Smrcak15 wrote:
..... Šta je sunećenje (obrezivanje) i za šta je sve dobro?
– Sprečava nakupljanje prljavštine, urina, i bakterija ispod kožice.
– Sprečava pojavu fimoze i parafimoze (uska kožica).
– Sprečava infekcije i upale kožice i glavića.
– Sprečava infekcije i upale mjehura, mokraćne cijevi, i bubrega.
– Sprečava balanopotitis i balanitis (upala glavića i kožice).
– Sprečava adheziju prepucija (slijepljena kožica).
– Smanjuje rizik od pojave raka penisa.
– Smanjuje rizik od pojave raka prostate.
– Smanjuje rizik od pojave raka grlića maternice kod žena.
– Smanjuje rizik od polno prenosivih bolesti, herpesa i HIV-a.
– Te znatno olakšava higijenu i poboljšava estetski izgled penisa.
http://www.topvijesti.net/sta-je-sunece ... sve-dobro/
da nista drugo od tog svega, zene vise vole obrezanije, nego one sa kapicom koji izgleda kao lopov kad udje u banku da krade pare.
Ovo su zaista neoborivi dokazi!
- fatamorgana
#3035 Re: Islam - pitanja i odgovori
Allah najbolje zna!Smrcak15 wrote:Neznam.r_faruk wrote:Drugi dio pitanja, zasto nismo stvoreni bez toga?
Dali je mozda stvorena kozica da bi bila kao neka vrsta iskusenja za nas? Ili mozda je biprodukt necega pa je ujedno i iskusenje i biprodukt.
-
mokhac
#3036 Re: Islam - pitanja i odgovori
Mozda nije prava tema, ali mislim da bi ljudi koji pisu ovdje nesto mogli znati. Naime, zna li neko nesto o vahdeti-vadzutskom tarikatu?
- insomnia78
#3037 Re: Islam - pitanja i odgovori
Auh. Obrezivanje stiti od Aidsa?
- Smrcak15
#3038 Re: Islam - pitanja i odgovori
to je utapanje u Bogu ideologija, sve je Bog, mi smo u Bogu, Panteizammokhac wrote:Mozda nije prava tema, ali mislim da bi ljudi koji pisu ovdje nesto mogli znati. Naime, zna li neko nesto o vahdeti-vadzutskom tarikatu?
a postavis pitanje kad udjes u prljav wc, jeli to Bog, vidis mrtvu usmrdjelu zivotinju, i pitas jeli to Bog?
i onda vidis koliko je sati, da je to neodrzivo.
sto nas opet vraca na sunnet a to je Bog nije svukuda sa svojim bicem, nego je iznad sedam nebesa sa svojim bicem ali je svukuda prisutan sa svojim znanjem, vidom i sluhom i svojom moci.
-
Horcrux
#3039 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ali to su sve ljudski konstrukti, koji nama imaju znacnje. Iz "perspektive" nadnaravnog bica koje obuhvata sve i koje je sve, to je samo jedna od konfiguracija elementarnih tvari, nista vise. Ako nismo ni praska u univerzumu - kao sto se kaze, onda sve to sto si nabrojao ne znaci nista i ne predstavlja nista lose.Smrcak15 wrote:a postavis pitanje kad udjes u prljav wc, jeli to Bog, vidis mrtvu usmrdjelu zivotinju, i pitas jeli to Bog?mokhac wrote:Mozda nije prava tema, ali mislim da bi ljudi koji pisu ovdje nesto mogli znati. Naime, zna li neko nesto o vahdeti-vadzutskom tarikatu?
-
zvizdan
#3040 Re: Islam - pitanja i odgovori
To sto ti izjavi nas ne vraca ni na kakav Sunnet (strasno je da to lupetas), nego nas vraca direktno u paganstvo.Smrcak15 wrote:to je utapanje u Bogu ideologija, sve je Bog, mi smo u Bogu, Panteizammokhac wrote:Mozda nije prava tema, ali mislim da bi ljudi koji pisu ovdje nesto mogli znati. Naime, zna li neko nesto o vahdeti-vadzutskom tarikatu?
a postavis pitanje kad udjes u prljav wc, jeli to Bog, vidis mrtvu usmrdjelu zivotinju, i pitas jeli to Bog?
sto nas opet vraca na sunnet a to je Bog nije svukuda sa svojim bicem, nego je iznad sedam nebesa sa svojim bicem ali je svukuda prisutan sa svojim znanjem, vidom i sluhom i svojom moci.
P.S.
Nemoj me nista pitati, jer ne pomisljam da tebi bilo sta objasnjavam.
- arzuhal
#3041 Re: Islam - pitanja i odgovori
...kao što sa sunnetom nema puno veze ni ovo što ti reče, odnosno način na koji to uradi.zvizdan wrote:To sto ti izjavi nas ne vraca ni na kakav Sunnet (strasno je da to lupetas), nego nas vraca direktno u paganstvo.Smrcak15 wrote: to je utapanje u Bogu ideologija, sve je Bog, mi smo u Bogu, Panteizam
P.S.
- Smrcak15
#3042 Re: Islam - pitanja i odgovori
de nam ti onda objasni nasu Akidu kako i sta treba da vjerujemo, a da je logicnozvizdan wrote:To sto ti izjavi nas ne vraca ni na kakav Sunnet (strasno je da to lupetas), nego nas vraca direktno u paganstvo.Smrcak15 wrote:to je utapanje u Bogu ideologija, sve je Bog, mi smo u Bogu, Panteizammokhac wrote:Mozda nije prava tema, ali mislim da bi ljudi koji pisu ovdje nesto mogli znati. Naime, zna li neko nesto o vahdeti-vadzutskom tarikatu?
P.S.
bocnut cu te ali cu odmah pobjeci, pa me nemoj nista pitat, e nemoze jarane, nemozeNemoj me nista pitati, jer ne pomisljam da tebi bilo sta objasnjavam
-
zvizdan
#3043 Re: Islam - pitanja i odgovori
A kad sam i gdje ja za sebe tvrdio da sam uzoran sunit?arzuhal wrote:zvizdan wrote:To sto ti izjavi nas ne vraca ni na kakav Sunnet (strasno je da to lupetas), nego nas vraca direktno u paganstvo.Smrcak15 wrote: to je utapanje u Bogu ideologija, sve je Bog, mi smo u Bogu, Panteizam
P.S.
...kao što sa sunnetom nema puno veze ni ovo što ti reče, odnosno način na koji to uradi.
- arzuhal
#3044 Re: Islam - pitanja i odgovori
Sunnet ili praksa Allahovog poslanika, alejhi-salatu ve selam, nije stvar samo ehli-sunneta, odnosno određene grupe muslimana koju karakterizira jedan možda posebniji odnos spram sunneta. Jer praksa ili sunnet Poslanika se temelji primarno na Kur'anu. Time to, što ti govoriš i kako govoriš @Smrcku, nema podršku ni Kur'ana.zvizdan wrote:A kad sam i gdje ja za sebe tvrdio da sam uzoran sunit?arzuhal wrote:
...kao što sa sunnetom nema puno veze ni ovo što ti reče, odnosno način na koji to uradi.
PS
Imaš pravo reći da nisi ni uzoran kur'anija
- Smrcak15
#3045 Re: Islam - pitanja i odgovori
kazes da lupetam, ako znas da lupetam onda vjerovatno znas bolji odgovor nego ja, pa da nam ga onda saopsti da znamozvizdan wrote: A kad sam i gdje ja za sebe tvrdio da sam uzoran sunit?
jer reci da lupetam i ne elaborirati zasto lupetam i to jos ne dokazati....nevodi to nicemu, to jke vise dokaz za mene nego za Tebe, jer svaki udarac na mene bez doakaza je dokaz za mene
-
zvizdan
#3046 Re: Islam - pitanja i odgovori
Hvala ti, brate, na mini vaz-i nasihatu. Allah te nagradio. Primio sam k znanju i nastojat cu to provesti u svojoj zivotnoj praksi.arzuhal wrote:Sunnet ili praksa Allahovog poslanika, alejhi-salatu ve selam, nije stvar samo ehli-sunneta, odnosno određene grupe muslimana koju karakterizira jedan možda posebniji odnos spram sunneta. Jer praksa ili sunnet Poslanika se temelji primarno na Kur'anu. Time to, što ti govoriš i kako govoriš @Smrcku, nema podršku ni Kur'ana.zvizdan wrote:A kad sam i gdje ja za sebe tvrdio da sam uzoran sunit?arzuhal wrote:
PS
Imaš pravo reći da nisi ni uzoran kur'anija
Jel vako po sunnetu?
- arzuhal
#3047 Re: Islam - pitanja i odgovori
Nema na čemu, amin, we ijjake! Allah da nas obojicu uputi i smiluje se i meni i tebizvizdan wrote: Hvala ti, brate, na mini vaz-i nasihatu. Allah te nagradio. Primio sam k znanju i nastojat cu to provesti u svojoj zivotnoj praksi.
Formalno da, ali taj primitivni cinizam za kojim imaš neku potrebu nas vraća u paganstvo...Jel vako po sunnetu?
-
zvizdan
#3048 Re: Islam - pitanja i odgovori
Nije to cinizam nego izraz ogorcenosti, da ne kazem zgadjenosti. Inace, cinizam ne vraca u paganstvo, ali smjestanje Boga u prostor definitvno da. Prijatelju moj, kako mozes primijetiti, nije da visim po forumu, ali priznajem da rado procitam zanimljive rasprave, ponekad se i ukljucim ako pomislim da bih mozda mogao doprinijeti nekom informacijom, idejom... I bilo je tu nekada zbilja odlicnih rasprava, zanimljivih i pametnih ljudi (razlicitih vjerskih orijentacija, ali jednako i ateista i agnostika.. i koga sve ne). Covjek se fakat mogao okoristiti, ili je barem djelovalo intelektualno poticajno. Sto valjda i jeste svrha foruma.arzuhal wrote:Nema na čemu, amin, we ijjake! Allah da nas obojicu uputi i smiluje se i meni i tebizvizdan wrote: Hvala ti, brate, na mini vaz-i nasihatu. Allah te nagradio. Primio sam k znanju i nastojat cu to provesti u svojoj zivotnoj praksi.![]()
Formalno da, ali taj primitivni cinizam za kojim imaš neku potrebu nas vraća u paganstvo...Jel vako po sunnetu?
Odavno vec nije tako, ta raja se, malo po malo, razbjezala, a ovaj pdf se, polahko ali sigurno i ocito, pretvora u hinjski poligon za promociju jedne (u ovom slucaju definitivno nije bitno sta licno mislim o njoj) intrepretacije islama. Beskrajno kacenje copy paste sadrzaja primjerenih kakvom blogu se tolerise. Evo, malocas, covjek transcendentni Apsolut smjesta u prostor, iza nekakvih sedmih nebesa, i, sav pun sebe i bez imalo zadrske, promovise to kao ispravno i vjerodostojno islamsko ucenje, a ti ipak nadjes svrsishodnijim da mene malo terbijetis i podsjecas me sta bi bio lijep ahlak. Bas ti hvala na uputama korisnim po moju samoizgradnju.
Hele nejse, stvarno nebitno. Evo, mogu ti svecano obecati da cu, barem do daljneg, zaobilaziti ovaj pdf. Kao sto u zivotu zaobilazim sve ostalo cemu ne nalazim narocitog smisla.
- Smrcak15
#3049 Re: Islam - pitanja i odgovori
zvizdan wrote:Nije to cinizam nego izraz ogorcenosti, da ne kazem zgadjenosti. Inace, cinizam ne vraca u paganstvo, ali smjestanje Boga u prostor definitvno da. Prijatelju moj, kako mozes primijetiti, nije da visim po forumu, ali priznajem da rado procitam zanimljive rasprave, ponekad se i ukljucim ako pomislim da bih mozda mogao doprinijeti nekom informacijom, idejom... I bilo je tu nekada zbilja odlicnih rasprava, zanimljivih i pametnih ljudi (razlicitih vjerskih orijentacija, ali jednako i ateista i agnostika.. i koga sve ne). Covjek se fakat mogao okoristiti, ili je barem djelovalo intelektualno poticajno. Sto valjda i jeste svrha foruma.arzuhal wrote:Nema na čemu, amin, we ijjake! Allah da nas obojicu uputi i smiluje se i meni i tebizvizdan wrote: Hvala ti, brate, na mini vaz-i nasihatu. Allah te nagradio. Primio sam k znanju i nastojat cu to provesti u svojoj zivotnoj praksi.![]()
Odavno vec nije tako, ta raja se, malo po malo, razbjezala, a ovaj pdf se, polahko ali sigurno i ocito, pretvora u hinjski poligon za promociju jedne (u ovom slucaju definitivno nije bitno sta licno mislim o njoj) intrepretacije islama. Beskrajno kacenje copy paste sadrzaja primjerenih kakvom blogu se tolerise. Evo, malocas, covjek transcendentni Apsolut smjesta u prostor, iza nekakvih sedmih nebesa, i, sav pun sebe i bez imalo zadrske, promovise to kao ispravno i vjerodostojno islamsko ucenje, a ti ipak nadjes svrsishodnijim da mene malo terbijetis i podsjecas me sta bi bio lijep ahlak. Bas ti hvala na uputama korisnim po moju samoizgradnju.![]()
Hele nejse, stvarno nebitno. Evo, mogu ti svecano obecati da cu, barem do daljneg, zaobilaziti ovaj pdf. Kao sto u zivotu zaobilazim sve ostalo cemu ne nalazim narocitog smisla.
kad se kaze da je izvan 7 nebesa on nije smjesten u prostor nego je u svojoj dimenziji, nije u nikakvom mjestuEvo, malocas, covjek transcendentni Apsolut smjesta u prostor, iza nekakvih sedmih nebesa, i, sav pun sebe i bez imalo zadrske, promovise to kao ispravno i vjerodostojno islamsko ucenje,
Mu’avija b. el-Hakem el-Sulemij r.a., kaže: Imao sam robinju koja mi je čuvala brave u pravcu brda Uhud i Dževvanijje, i jednog dana primjetih da joj je vuk odnio jednu ovcu, pa mi je, kao i ostaloj ademovoj djeci, bilo krivo što se to desilo, te sam je jako udario zbog toga. Kad sam spomenuo to Poslaniku s.a.w.s., mnogo me je iskudio zbog tog čina. Rekoh: Allahov Poslaniče, hoću li je osloboditi? Poslanik s.a.w.s., reče: Dovedi mi je. Kada mu dođoh sa njome, on je upita: Gdje je Allah? Ona odgovori: Iznad nebesa! Poslanik s.a.w.s., je upita: Ko sam ja? Ona odgovori: Ti si Allahov Poslanik. Reče: Oslobodi je, ona je vjernica (mu’mina).“ (Sahihu Muslim, br.1227.)
Imam Malik b. Enes rhm., je rekao: „Allah dž.š., je iznad Nebesa, a Njegovo znanje je svuda!“ Rekoše Abdullah b. el-Mubareku: Kako opisujemo našeg Gospodara? Reče: „Opisujemo ga time da je iznad Svojih Nebesa i Arša, potpuno odvojen od Svojih stvorenja.“
Imam el-Zehebi rhm., bilježi u svom djelu el-‘Uluw, sa lancem od Ebu Muti’a Hakem b. Abdullah el-Belehija, autora čuvenog djela el-Fikh el-Ekber: „Pitao sam imama Ebu Hanifu o čovjeku koji kaže: Ne znam da li je Allah dž.š., iznad Nebesa ili iznad Zemlje!? – pa reče: Ta osoba je uznevjerovala, jer je Allah dž.š., u Kur’an-i-Kerimu, rekao: „Milostivi, koji se nad Aršom Uzdigao!“ (Taha, 5.) – a zna se da je Njegov dž.š., Arš iznad Nebesa. Rekoh: On potvrđuje to da se Allah dž.š., nad Aršom uzdigao, ali ne zna da li je Arš iznad Nebesa ili Zemlje!? Reče: Ako zanegira da je iznad Nebesa – taj je nevjernik!“
kad ti nesto tvrdim, imam dokaze u dzepu, ko mene nema na suho pucanje...pricati o Allahu bez dokaza i bilo kakve podloge je opasno.
- arzuhal
#3050 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ulazim u kraći OT, ali vrijedi...(i nećemo više o ovome na ovoj temi)
Slažem se da je bilo dobrih rasprava i svega toga o čemu govoriš i smatram da je toga ponajviše bilo jer je bilo elementarno poštenih ljudi (po pitanju zastupanja svojih stavova, vrijednosti i sl.), ljudi s integritetom, s moralom, odgojenih, onih kojima cilj forumanja nije bio samo ponižavanje i dobacivanje polu-inteligentnih pošalica, koji nisu dolazili na forum s misijom, s mačem, nego rasterećeni bilo čega, spremnih za zanimljive rasprave ako im nešto privuče pažnju, onih ljudi koji su mogli da se stave u kožu drugog, širokih sthvatanja, itd. Bez obzira jesu li vjernici ili ateisti, muslimani, hrišćani, budisti, itd.
A da se samo ne slažeš sa @Smrckom (kao što se i ja ne slažem tu s njim uopće), i da hoćeš da ukažeš na neznanje ili nepoznavanje pojma ili suštine učenja vahdetu-l-vudžuda, mogao si reći: Vahdetu-l-vudžud (jedinstvo Bitka) nije isto što (i ne podrazumijeva takvo pojednostavljeno i netačno poimanje) i vahdetu-l-mevdžud (jedinstvo bića), i ibn Arebijevo, kadasallahu sirrehu, učenje uopće nije u ravni Spinozinog monističkog panteizma, u svojoj suštini, mada se "može učiniti" onima koji to gledaju iz neke svoje ravni...I tako dalje.
Može se u par rečenica izraziti neslaganje, ili ukazati na neznanje ili na nedovoljno znanje i neobaviještenost, ili nešto slično, ali da to ne bude ili da ne djeluje oholo, cinično, s visoka, itd.
Ima ona predaja (usuđujem se koristiti hadisima i predajama bez obzira na mnoge koji na to reaguju na svakojake načine
) kada je Allahov poslanik, alejhi-selam, pitao onu ropkinju: Gdje je Allah? Pa je ona rekla ili išaretom pokazala:Na nebu! Poslanik, alejhi-selam, je za nju rekao: Ona je vjernica.
Učeni ljudi islama su rekli: Nije Poslanik time htio da potvrdi istinitost činjenice da Bog, doista, jeste na nebu, na način da ima fizički položaj i sl., nego je prihvatio njen način poimanja, prihvatio je stepen spoznaje osobe koja ima taj i takav stepen, koja Boga (više) ne vidi u kipovima Hubela, Lata i Menata, koja je Boga odvojila od toga i smjestila ga, svojom moći spoznaje i znanja, "gore, na nebo", u "najbolju transcendentnost" za kakvu je ona znala i koja je, po njoj, "dostojna" Boga. Ali takvoj osobi pričati o "transcedentonom Bogu koji je, istovremeno, i imanentan, te...", čemu? Nema tu puno rasprava, negiranja, ruganja, ponižavanja, bilo čega, sunnet je najbolja praksa.
Taj sunnet sam naučio davno i nastojim, eto, da budem uzorit sunija. Ako griješim - griješim, ne znam...Zato jesam reagirao na tvoj, a ne na njegov post, niko tebe nije spriječio da ga ignorišeš i sam odgovoriš onome ko je pitao, ako znaš.
Jest cinizam, ali prihvatam i mogu razumjeti neku ogorčenost kao razlog (iako to nije opravdanje, barem za mene). Cinizam ima svoje mjesto, ima svoj smisao, ali za mene osobno su najtužniji oni ljudi (ne smještam tebe među takve, općenito velim, svi smo imali prilike upoznati takve...) kojima je cinizam već postao stanje svijesti, a ima takvih puno po forumu (i u životu), uvjereni u sebe, svoju ispravnost, znanje, šta-li-već, bahuljaju unaokolo...zvizdan wrote: Nije to cinizam nego izraz ogorcenosti, da ne kazem zgadjenosti. Inace, cinizam ne vraca u paganstvo, ali smjestanje Boga u prostor definitvno da. Prijatelju moj, kako mozes primijetiti, nije da visim po forumu, ali priznajem da rado procitam zanimljive rasprave, ponekad se i ukljucim ako pomislim da bih mozda mogao doprinijeti nekom informacijom, idejom... I bilo je tu nekada zbilja odlicnih rasprava, zanimljivih i pametnih ljudi (razlicitih vjerskih orijentacija, ali jednako i ateista i agnostika.. i koga sve ne). Covjek se fakat mogao okoristiti, ili je barem djelovalo intelektualno poticajno. Sto valjda i jeste svrha foruma.
Slažem se da je bilo dobrih rasprava i svega toga o čemu govoriš i smatram da je toga ponajviše bilo jer je bilo elementarno poštenih ljudi (po pitanju zastupanja svojih stavova, vrijednosti i sl.), ljudi s integritetom, s moralom, odgojenih, onih kojima cilj forumanja nije bio samo ponižavanje i dobacivanje polu-inteligentnih pošalica, koji nisu dolazili na forum s misijom, s mačem, nego rasterećeni bilo čega, spremnih za zanimljive rasprave ako im nešto privuče pažnju, onih ljudi koji su mogli da se stave u kožu drugog, širokih sthvatanja, itd. Bez obzira jesu li vjernici ili ateisti, muslimani, hrišćani, budisti, itd.
Ne baš da je "poligon za promociju jedne interpretacije islama" (možda od strane samo jedne ili dvije osobe), ali postoje neke stvari koje se trebaju, činjenično, uvažiti...Ima tih par tema koje jesu izašle iz svojih okvira i izgubile smisao, jučer sam predložio zatvaranje makar jedne, za početak, i to smo i uradili, jedna "dugotrajna" tema na kojoj se ponavljaju stvari, na kojoj se ljudi uprazno "mlate" služi ponjaviše za prijavljivanje postova, tužakanje i sl. je zamandaljena. Formirala se grupa ljudi koji se međusbno podržavaju u bockanju jedni drugih...Uskoro će se zamandalit i druga tema. Slažem se da to ubija svaku volju za nekim sadržajnim, raznolikijim, zanimiljivim raspravama, na uljudan način, poštujući pravila, na smislen način, uz poštivanje sagovornika, ulaziti u neka područja koja su interesantna za rasprave...Odavno vec nije tako, ta raja se, malo po malo, razbjezala, a ovaj pdf se, polahko ali sigurno i ocito, pretvora u hinjski poligon za promociju jedne (u ovom slucaju definitivno nije bitno sta licno mislim o njoj) intrepretacije islama. Beskrajno kacenje copy paste sadrzaja primjerenih kakvom blogu se tolerise.
Ja sam reagirao na ono što me, kao što sam na početku rekao, ubada odmah u oči, pa kroz njih u dušu: taj cinizam u tvom postu, s visoka izrečen: hem @Snrcak nema pojma o sunnetu i lupeta, hem mu, postskriptumski, nećeš odgovorit jer je nevažan?Evo, malocas, covjek transcendentni Apsolut smjesta u prostor, iza nekakvih sedmih nebesa, i, sav pun sebe i bez imalo zadrske, promovise to kao ispravno i vjerodostojno islamsko ucenje, a ti ipak nadjes svrsishodnijim da mene malo terbijetis i podsjecas me sta bi bio lijep ahlak. Bas ti hvala na uputama korisnim po moju samoizgradnju.
A da se samo ne slažeš sa @Smrckom (kao što se i ja ne slažem tu s njim uopće), i da hoćeš da ukažeš na neznanje ili nepoznavanje pojma ili suštine učenja vahdetu-l-vudžuda, mogao si reći: Vahdetu-l-vudžud (jedinstvo Bitka) nije isto što (i ne podrazumijeva takvo pojednostavljeno i netačno poimanje) i vahdetu-l-mevdžud (jedinstvo bića), i ibn Arebijevo, kadasallahu sirrehu, učenje uopće nije u ravni Spinozinog monističkog panteizma, u svojoj suštini, mada se "može učiniti" onima koji to gledaju iz neke svoje ravni...I tako dalje.
Može se u par rečenica izraziti neslaganje, ili ukazati na neznanje ili na nedovoljno znanje i neobaviještenost, ili nešto slično, ali da to ne bude ili da ne djeluje oholo, cinično, s visoka, itd.
Ima ona predaja (usuđujem se koristiti hadisima i predajama bez obzira na mnoge koji na to reaguju na svakojake načine
Učeni ljudi islama su rekli: Nije Poslanik time htio da potvrdi istinitost činjenice da Bog, doista, jeste na nebu, na način da ima fizički položaj i sl., nego je prihvatio njen način poimanja, prihvatio je stepen spoznaje osobe koja ima taj i takav stepen, koja Boga (više) ne vidi u kipovima Hubela, Lata i Menata, koja je Boga odvojila od toga i smjestila ga, svojom moći spoznaje i znanja, "gore, na nebo", u "najbolju transcendentnost" za kakvu je ona znala i koja je, po njoj, "dostojna" Boga. Ali takvoj osobi pričati o "transcedentonom Bogu koji je, istovremeno, i imanentan, te...", čemu? Nema tu puno rasprava, negiranja, ruganja, ponižavanja, bilo čega, sunnet je najbolja praksa.
Taj sunnet sam naučio davno i nastojim, eto, da budem uzorit sunija. Ako griješim - griješim, ne znam...Zato jesam reagirao na tvoj, a ne na njegov post, niko tebe nije spriječio da ga ignorišeš i sam odgovoriš onome ko je pitao, ako znaš.
Nema potrebe da zaobilaziš, pogotovo da to obećavaš, ali te, opet velim, mogu razumjeti...Hele nejse, stvarno nebitno. Evo, mogu ti svecano obecati da cu, barem do daljneg, zaobilaziti ovaj pdf. Kao sto u zivotu zaobilazim sve ostalo cemu ne nalazim narocitog smisla.