juga 1950.-1990.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Gojeni H

#3026 Re: juga 1950.-1990.

Post by Gojeni H »

Banksy wrote:
To je sažetak - Jugoslavija je bila ozbiljna zemlja. Bude na ovoj, i sličnim temama, zaista svega, uglavnom benigna zafrkancija, ali ako govorimo ozbiljno, najjednostavniji i najefektniji test je onaj koji radi usporedbu stanja nacije (naroda) u trenutku kad Tito preuzima vlast i u trenutku kad on fizički odlazi, pa i još koju godinu kasnije. U materijalnom i duhovnom, u civilizacijskom smislu, to su svjetlosne godine razlike.
Nakon zadnjeg rata, kako smo svoji na svome, strmoglavljujemo se slobodnim padom, a tla ne vidimo. Relativizacije tih fakata, a pod plaštom propitivanja tobožnjih sloboda verbalnog delikta i sličnih budalaština, ne mogu dovesti u sumnju i pod pitanje gore navedeno.
Ukratko, nekad, iza ''zavjese'', bili smo, u svakom smislu, dio savremenog svijeta, bliži mu no ikad, dok nas se danas, i duhovno i materijalno i civlizacijski, šalje u 19. stoljeće. Što je najgore, i taj napredak i ovaj nazadak, i jedno i drugo, su dio plana i pomno smišljene strategije.
Lijeno mi je više i pisati o očitom...
Razumijem ja vas Titoiste, vjera je vjera i u to se nikome ne treba petljati.

Sloboda covjeka inace, a sloboda govora napose, su najpotcjenjenije stvari u Bosni, i i to ima dosta veze sa ovim sto nam se i danas desava.

A da smo u kontrolisanom haosu - jesmo.
Banksy

#3027 Re: juga 1950.-1990.

Post by Banksy »

Gojeni H wrote:
Razumijem ja vas Titoiste, vjera je vjera i u to se nikome ne treba petljati.
Razumijem i ja (vas?) sve potomke kvislinga, a bogami i neofašiste (kakvi su, recimo, fanovi Stav-a) dedo je dedo, a porodična tradicija je tvrda i teško promjenjiva stvar.
Tomahawk11
Globalni moderator

#3028 Re: juga 1950.-1990.

Post by Tomahawk11 »

Gojeni H wrote: A da smo u kontrolisanom haosu - jesmo.
Slabo je ovdje sta iskontrolisano.
drndalo

#3029 Re: juga 1950.-1990.

Post by drndalo »

Od strane velikih igraca jeste, prilicno... Generalno idemo tacno tamo gdje su nam namjerili... :skoljka:

Otmjeno propadamo...
muha_sa

#3030 Re: juga 1950.-1990.

Post by muha_sa »

dokle ste :?
spreca

#3031 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

Gojeni H wrote:
A da smo u kontrolisanom haosu - jesmo.
tesko je to sad reci u kom smo stanju.....mozda smo i u drugom a da neznamo :oops: kolko nas :izet:
Gojeni H

#3032 Re: juga 1950.-1990.

Post by Gojeni H »

Banksy wrote: Razumijem i ja (vas?) sve potomke kvislinga, a bogami i neofašiste (kakvi su, recimo, fanovi Stav-a) dedo je dedo, a porodična tradicija je tvrda i teško promjenjiva stvar.
Slobodan covjek se osipa od tih "-izama" ... a djed je djed. :D
Gojeni H

#3033 Re: juga 1950.-1990.

Post by Gojeni H »

Tomahawk11 wrote:
Sve veoma kontrolisano ... na staklenim nogama - istina, ali ipak kontrolisano.
Tomahawk11
Globalni moderator

#3034 Re: juga 1950.-1990.

Post by Tomahawk11 »

Gojeni H wrote:
Tomahawk11 wrote:
Sve veoma kontrolisano ... na staklenim nogama - istina, ali ipak kontrolisano.
Mislis na vanjske faktore? To da.
radostan dan

#3035 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

muha_sa wrote:dokle ste :?
brionski plenum, preskačemo versajski ugovor, idemo direkt na tajnu večeru...viđamo se tamo, pozdravi raju, kaži - stižemo :mrgreen:
Gojeni H

#3036 Re: juga 1950.-1990.

Post by Gojeni H »

Tomahawk11 wrote: Mislis na vanjske faktore? To da.
Ti vanjski samo gledaju da ostane status quo.

Ovi unutrasnji odrzavaju stanje lopovske nacije. Da nije tako, najljuci protivnici bi davno bili u zatvoru.
Nisu, jer dokle god ima nekaznjenih ubica, silovatelja, malih lopova, itd. ... veliki lopovi mogu bez brige po svome.
Cak ni Alijansa nikoga nije strpala u zatvor.
E, to je organizovani haos - haos, po odredjenim, prilicno labavim pravilima ... niko nikome se ne mijesa u posao ili teritoriju.
Last edited by Gojeni H on 20/02/2017 11:59, edited 1 time in total.
spreca

#3037 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

radostan dan wrote:
brionski plenum, preskačemo versajski ugovor, idemo direkt na tajnu večeru...viđamo se tamo, pozdravi raju, kaži - stižemo :mrgreen:
on ima samo cenera..premalo je to :mrgreen:
Gojeni H

#3038 Re: juga 1950.-1990.

Post by Gojeni H »

Dosli do toptena, a onda se neko posra konversicama.
Tomahawk11
Globalni moderator

#3039 Re: juga 1950.-1990.

Post by Tomahawk11 »

Gojeni H wrote:
Tomahawk11 wrote: Mislis na vanjske faktore? To da.
Ti vanjski samo gledaju da ostane status quo.

Ovi unutrasnji odrzavaju stanje lopovske nacije. Da nije tako, najljuci protivnici bi da davno u zatvoru.
Nisu, jer dokle god ima nekaznjenih ubica, silovatelja, malih lopova, itd. ... veliki lopovi mogu bez brige po svome.
Cak ni Alijansa nikoga nije strpala u zatvor.
E, to je organizovani haos - haos, po odredjenim, prilicno labavim pravilima ... niko nikome se ne mijesa u posao ili teritoriju.
Doduse...
Jednom sam cuo pricu o korovu koji raste nakon sto se zapali suma, livada.....treba puno vremena da iz tog korova nesto korisno pocne rasti.
Kod nas korov u izobilju buja :roll:
Banksy

#3040 Re: juga 1950.-1990.

Post by Banksy »

Gojeni H wrote:
Banksy wrote: Razumijem i ja (vas?) sve potomke kvislinga, a bogami i neofašiste (kakvi su, recimo, fanovi Stav-a) dedo je dedo, a porodična tradicija je tvrda i teško promjenjiva stvar.
Slobodan covjek se osipa od tih "-izama" ... a djed je djed. :D
Da bi se slobodno osipao, nečiji djed ili dedo je trebao donijeti tu slobodu. :)
radostan dan

#3041 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

spreca wrote:
radostan dan wrote:
on ima samo cenera..premalo je to :mrgreen:
nije, taman za malo ribe i par hljebova...ostalo je isusovo, da to permutuje u vino i umnoži.
spreca

#3042 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

radostan dan wrote:
nije, taman za malo ribe i par hljebova...ostalo je isusovo, da to permutuje u vino i umnoži.
nebih ja bas praznih ruku...ni oni nisu ko sto su nekad bili :lol:
radostan dan

#3043 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

ajde bolan, ima muhac sarajevsku šuplju, smotaće ih nekako...
stakasa

#3044 Re: juga 1950.-1990.

Post by stakasa »

uglavnomja wrote:tema je juga do 1990.

ne da mi se otvarati ove slike, ali ovo sto je dosad stavljeno kao poredjenje je mladje od 30 godina :zzzz:

i konkretno u sarajevu nije poenta sta je sfrj izgradila, nego sta je ostavila netaknuto, znaci centar i stari grad, austrougarsku i tursku ...

i to je ono sto se pokazivalo strancima, crkva, dzamija i sinangoga, carsija ... i vjecna vatra :D

ne moze svaki grad imati ajfelov toranj, big ben, kip slobode ... :-)

centar svakog grada u europi ima za osnovu austrougarski period, tako da ga nazovem, sve na isti kalup.

a ove arhitektonske zavrzlame su i puno mladje i izvan gradova ili su u ameriKi gdje je drugaciji odnos prostora i broja ljudi.
:D
So What!

#3045 Re: juga 1950.-1990.

Post by So What! »

piupiu wrote:
Gojeni H wrote:
piupiu wrote:
Šta ja znam, s aspekta trgovine, ako jedna zemlja zavisi o kamionima po lošim putevima - jeste bitno napraviti auto-puteve, ali isto je toliko bitno da željeznica funkcioniše kako treba - to je strateški bitna infrastruktura za protok robe i ljudi. Meni je voz najdraže prevozno sredstvo.
Apsolutno nista protiv zeljeznice, ali ... Ajzenhauer je, sokiran brzinom kojom su se kretali Hitlerovi tenkovi po njemackim putevima, odlucio da stvori slican (ili bolji) sistem puteva u SAD-u. Rezultat je Federal-Aid Highway Act of 1956.
Ovakva mreza puteva dovela je do eksplozije u razvoju privrede u SAD.
Ovo nije jedini nacin, ali putevi su prioritet, ako se zeli razvoj zemlje.
Da im je samo još riješiti one kilometarske kolone u pet popodne. :D Ma kontam sve. Jednako tako na ulazu u Baker Library na Harvardu stoji oda željeznici kao temeljnom pokretaču američke ekonomije... razumijem da je to za neka druga vremena, kad nije bilo autića, ma čini mi se da je za izvoz-uvoz sirovina ili mašinerije ili auta ili ne znam čega već sve ne, za pokretnost stanovništva, za smanjenje zagadjenja vrlo bitna željeznica. Nije da zagovaram ekonomiju zasnovanu na izvozu sirovina :D, nego mi se čini da je za Bosnu, onakvu kakva je ona terenski, željeznica jako bitna. I definitivno mislim da bi se sa funkcionalnom željeznicom mnogo lakše, jeftinije i brže putovalo - a i to je bitno.
Kao što rekoh, naše društvo se pretvorilo iz klasično radničkog u kapitalističko. Svaki čovjek je postao doslovno "sam svoj gazda", a to znači da će od usta odvajati, ali sebi može priuštiti neko fino auto, dok u on vrijeme to nije mogao jer nije imao nekog izbora što se tiče automobila, nije mogao ni zaraditi današnjeg recimo Golfa 6icu, a nije bila ni neka moda.

Automobili su se rijetko koristili za međugradski prijevoz, pa su ljudi više koristili vozove, ali kao što rekoh to je tada bila moda i ljudi nisu ni znali za bolje. Ja recimo ako idem do Sarajeva uvijek ću ganjati nekog ko ide sa automobilom. Zadnja opcija su mi recimo autobus i voz. Dok autobusku stanicu ima svaki grad, željezničku već ima tek nekoliko gradova, znači većina gradova u BiH i nema željeznicu.

Život se u BiH ubrzao, recimo vožnja Sarajevo - Doboj se skratila na otprilike 2 sata, a može biti i manje ovisno od vozača, dok je recimo nekada iznosila preko 3 sata, čak i više vremena.

Dobili smo brze pošte, internet, IPTV, kablovske, nadzorne kamere, digitalne liftove, brze automobile, autoceste i brze ceste, online kupovinu diljem svijeta, slušamo koju hoćemo pjesmu sa par klikova na YouTube, gledamo filmove isto tako.

Nabavili smo čak i brze vozove (Talgo), ali oni ne mogu da idu brzo zbog loših i dotrajalih šina. Sada je trenutno remontovana pruga od Sarajeva do Konjica i na tim potezima će voz moći ići do 100 na sat.

Znači jednostavno sve se ubrzalo za razliku od prije, a ljudi prizivaju to vrijeme i kada bi se ovog trenutka nekim čudom vratili recimo u 1986. godinu, uvjeren sam da bi im dosadilo vrlo brzo jer je to bajkovito izgledalo kroz priče i sjećanja.
piupiu

#3046 Re: juga 1950.-1990.

Post by piupiu »

Banksy wrote:Jugoslavija je bila ozbiljna zemlja.
To je sve što treba reći, sve ostalo je suvišno. :thumbup:
stakasa

#3047 Re: juga 1950.-1990.

Post by stakasa »

So What! wrote:
Kao što rekoh, naše društvo se pretvorilo iz klasično radničkog u kapitalističko. Svaki čovjek je postao doslovno "sam svoj gazda", a to znači da će od usta odvajati, ali sebi može priuštiti neko fino auto, dok u on vrijeme to nije mogao jer nije imao nekog izbora što se tiče automobila, nije mogao ni zaraditi današnjeg recimo Golfa 6icu, a nije bila ni neka moda.

Automobili su se rijetko koristili za međugradski prijevoz, pa su ljudi više koristili vozove, ali kao što rekoh to je tada bila moda i ljudi nisu ni znali za bolje. Ja recimo ako idem do Sarajeva uvijek ću ganjati nekog ko ide sa automobilom. Zadnja opcija su mi recimo autobus i voz. Dok autobusku stanicu ima svaki grad, željezničku već ima tek nekoliko gradova, znači većina gradova u BiH i nema željeznicu.

Život se u BiH ubrzao, recimo vožnja Sarajevo - Doboj se skratila na otprilike 2 sata, a može biti i manje ovisno od vozača, dok je recimo nekada iznosila preko 3 sata, čak i više vremena.

Dobili smo brze pošte, internet, IPTV, kablovske, nadzorne kamere, digitalne liftove, brze automobile, autoceste i brze ceste, online kupovinu diljem svijeta, slušamo koju hoćemo pjesmu sa par klikova na YouTube, gledamo filmove isto tako.

Nabavili smo čak i brze vozove (Talgo), ali oni ne mogu da idu brzo zbog loših i dotrajalih šina. Sada je trenutno remontovana pruga od Sarajeva do Konjica i na tim potezima će voz moći ići do 100 na sat.

Znači jednostavno sve se ubrzalo za razliku od prije, a ljudi prizivaju to vrijeme i kada bi se ovog trenutka nekim čudom vratili recimo u 1986. godinu, uvjeren sam da bi im dosadilo vrlo brzo jer je to bajkovito izgledalo kroz priče i sjećanja.
Da, ali se je brzina u odnosu na ostatak planete drasticno smanjila. Jugoslavija je kaskala ali se nije predavala nego je kako tako pratila pozitivne trendove u ostatku svijeta a BiH pa i ostale zemlje (ne sve) nastale raspadom Jugoslavije su iz druge lige presle u zonu. IPTV i brzi automobili su tu mimo uticaja vlasti u BiH a pri industrijalizaciji, opismenjavanju i gradnji pruga i hidrocentrala je bivsa vlasta imala kljucnu ulogu
Gojeni H

#3048 Re: juga 1950.-1990.

Post by Gojeni H »

Banksy wrote:
Da bi se slobodno osipao, nečiji djed ili dedo je trebao donijeti tu slobodu. :)
Naravno, tako je uvijek bilo.

Neciji djed je na Trstu osvanuo, ... a neciji kokardu nosio do kraja '44, a onda hulja postala uzoran drug, a njegovi potomci danas trune titoistima 'ko nas bre zavadi".
Gojeni H

#3049 Re: juga 1950.-1990.

Post by Gojeni H »

stakasa wrote: Da, ali se je brzina u odnosu na ostatak planete drasticno smanjila. Jugoslavija je kaskala ali se nije predavala nego je kako tako pratila pozitivne trendove u ostatku svijeta a BiH pa i ostale zemlje (ne sve) nastale raspadom Jugoslavije su iz druge lige presle u zonu. IPTV i brzi automobili su tu mimo uticaja vlasti u BiH a pri industrijalizaciji, opismenjavanju i gradnji pruga i hidrocentrala je bivsa vlasta imala kljucnu ulogu
Brato, pratila trendove u odnosu na zemlje Varsavskog pakta. Pratila kufer moj u odnosu na najnizi Portugal npr., sa zapreznim vozilima po glavnim putevima.
stakasa

#3050 Re: juga 1950.-1990.

Post by stakasa »

Gojeni H wrote:
Banksy wrote:
Naravno, tako je uvijek bilo.

Neciji djed je na Trstu osvanuo, ... a neciji kokardu nosio do kraja '44, a onda hulja postala uzoran drug, a njegovi potomci danas trune titoistima 'ko nas bre zavadi".
Zona A ili Zona Be?
Locked