piupiu wrote:Gojeni H wrote:piupiu wrote:
Šta ja znam, s aspekta trgovine, ako jedna zemlja zavisi o kamionima po lošim putevima - jeste bitno napraviti auto-puteve, ali isto je toliko bitno da željeznica funkcioniše kako treba - to je strateški bitna infrastruktura za protok robe i ljudi. Meni je voz najdraže prevozno sredstvo.
Apsolutno nista protiv zeljeznice, ali ... Ajzenhauer je, sokiran brzinom kojom su se kretali Hitlerovi tenkovi po njemackim putevima, odlucio da stvori slican (ili bolji) sistem puteva u SAD-u. Rezultat je Federal-Aid Highway Act of 1956.
Ovakva mreza puteva dovela je do eksplozije u razvoju privrede u SAD.
Ovo nije jedini nacin, ali putevi su prioritet, ako se zeli razvoj zemlje.
Da im je samo još riješiti one kilometarske kolone u pet popodne.

Ma kontam sve. Jednako tako na ulazu u Baker Library na Harvardu stoji oda željeznici kao temeljnom pokretaču američke ekonomije... razumijem da je to za neka druga vremena, kad nije bilo autića, ma čini mi se da je za izvoz-uvoz sirovina ili mašinerije ili auta ili ne znam čega već sve ne, za pokretnost stanovništva, za smanjenje zagadjenja vrlo bitna željeznica. Nije da zagovaram ekonomiju zasnovanu na izvozu sirovina

, nego mi se čini da je za Bosnu, onakvu kakva je ona terenski, željeznica jako bitna. I definitivno mislim da bi se sa funkcionalnom željeznicom mnogo lakše, jeftinije i brže putovalo - a i to je bitno.
Kao što rekoh, naše društvo se pretvorilo iz klasično radničkog u kapitalističko. Svaki čovjek je postao doslovno "sam svoj gazda", a to znači da će od usta odvajati, ali sebi može priuštiti neko fino auto, dok u on vrijeme to nije mogao jer nije imao nekog izbora što se tiče automobila, nije mogao ni zaraditi današnjeg recimo Golfa 6icu, a nije bila ni neka moda.
Automobili su se rijetko koristili za međugradski prijevoz, pa su ljudi više koristili vozove, ali kao što rekoh to je tada bila moda i ljudi nisu ni znali za bolje. Ja recimo ako idem do Sarajeva uvijek ću ganjati nekog ko ide sa automobilom. Zadnja opcija su mi recimo autobus i voz. Dok autobusku stanicu ima svaki grad, željezničku već ima tek nekoliko gradova, znači većina gradova u BiH i nema željeznicu.
Život se u BiH ubrzao, recimo vožnja Sarajevo - Doboj se skratila na otprilike 2 sata, a može biti i manje ovisno od vozača, dok je recimo nekada iznosila preko 3 sata, čak i više vremena.
Dobili smo brze pošte, internet, IPTV, kablovske, nadzorne kamere, digitalne liftove, brze automobile, autoceste i brze ceste, online kupovinu diljem svijeta, slušamo koju hoćemo pjesmu sa par klikova na YouTube, gledamo filmove isto tako.
Nabavili smo čak i brze vozove (Talgo), ali oni ne mogu da idu brzo zbog loših i dotrajalih šina. Sada je trenutno remontovana pruga od Sarajeva do Konjica i na tim potezima će voz moći ići do 100 na sat.
Znači jednostavno sve se ubrzalo za razliku od prije, a ljudi prizivaju to vrijeme i kada bi se ovog trenutka nekim čudom vratili recimo u 1986. godinu, uvjeren sam da bi im dosadilo vrlo brzo jer je to bajkovito izgledalo kroz priče i sjećanja.