Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
seman

#3026 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by seman »

betametazon wrote:
kikkan wrote:
Komšija je poručio još u Avgustu pelet iz Bosanskog Novog / Novi Grad po cijeni od 330KM i danas mi govori kako su mu rekli da će mu dostaviti ali po cijeni od 420KM
Ja sam ga i novog grada narucio prije mozda desetak dana, po cijeni 390 KM...rekli mi tada da ce ga isporucit maksimalno najdalje za mjesec. Prosle godine sam isto od njih narucio, paleta sa prevozom bila nesto manje od 300 KM i dobar im je bio prosle godine...
Ja sam od njih naručio prije više od mjesec i po. Rečeno mi je da će bit isporučen od mjesec do mjesec i po dana, po cijeni 330 KM/t.

Cijelu sedmicu ih pokušavam dobiti da vidim šta je s tim mojim peletom, ali mi se uopšte ne javljaju na onaj broj 443322.

Pa eto, ne znam koliko se možeš uzdat u njih, pa se pripazi.
spreca

#3027 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by spreca »

nadžak wrote:
E jesmo gospoda što se grijemo na pelet! Ništa onda, treba predložit državi da uvede dodatne poreze za vlasnike bilo koje varijante grijanja na pelet. Jebi ga, kad imaš da kupiš 5 tona peleta šta ti fali recimo još toliko dat državi.
Svaka čast na tome, nema šta. Pa bolan, kakva gospoda, kakva dugmad!

E jesmo idioti stvarno!
Neki bi izgleda na 15 spratu napravili ognjista i nalozili cjepanica bukovine...to je najjeftinije :lol:
spreca

#3028 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by spreca »

rovac13 wrote:
spreca wrote:pa sta ce sa peci...staviti je u vitrinu za uspomenu....
Nazalost narod je izigran
znaci obmanut i neko bi trebao odgovarati a s obzirom kakva smo drzava pisi propalo
.I bojim se da je Haris u pravu.
NIje u pitanju hljeb brasno mlijeko da bi drzava nesto zabranila,jer se bez toga ne moze.
Naravno da im je sebe za cijenu peleta jer onjima nece biti skupa ni za 2000KM
Bez peleta se moze i ne vjerujem da drzava moze ili hoce nesto uciniti po tome.

Ja kad sam uvodio pelet 2008. tad je to rijetkost bila jos uvijek,u kovan firmi me vodili do komsije koji se kaze grije dzaba,tona peleta do dvije za cijelu zimu dvospratnicu.To im je bila navlakusa,jeftino a dobro.Tona peleta tad bila oko 170 KM.I tako mi krenusmo u to.

Ja sam 2012. uselio u kucu pored oceve,mogao sam tad samo radijatore razvest i spojit se na njegovu pec.
Ali pelet je tad vec bio 270KM.
I ja sam na vrijeme odustao i otisao na nesto drugo,naravno jeftinije a cisce.
Ove zime moji roditelji takodje odustaju od peleta,sad kad mu je cijena 400 KM i vise.

Ako bude cijena rasla vecina ce odustati.
Samo nemamo svi iste ljestvice i principe.
Ja sma napustio kad je presao 270KM,roditelji na 400KM,neko treci ce odustat kad bude 600KM itd.
Opet kazem sta sa pecima a neko rece da ih je u BiH do sada prodato preko 50000 a cijene peci nisu male....koliko je jedna pec 25kw...neki su mozda uzeli i kredit da je kupe i da je sada izbace na ulicu da je cigani pokupe u staro gvozdje
Ne mozes valjda radi toga sto si kupio pec na pelet sad bit obavezan kupovat pelet 1000KM po toni.
Za trenutnu cijenu peleta meni izgleda da ni grijalice na struju ne mogu potrosit vise od toga.
Tako da ne moguskuzit svrhu peleta koji moras skladistit,cistit,sikirat se oko nabavke.....jos i placat kao grijanje na obicne grijalice radijatore na struju gdje si gospodin ali bukvalno.
trougao

#3029 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by trougao »

maks_rs wrote:Što se tiče proizvodnih troškova , mislim da nisu veći od 150 KM po toni - ako griješim slobodno me ispravite.
Jedan moj dobar prijatelj je prije 4-5 godina radio u proizvidnji peleta, tacnije u vlasnickoj strukturi, i tada je cijena kostanja jedne tone peleta bila cca 200,00 KM. Kolika je sada, on to ne zna, ali ne vjerujem da je puno veca.
trougao

#3030 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by trougao »

trougao wrote:
maks_rs wrote:Što se tiče proizvodnih troškova , mislim da nisu veći od 150 KM po toni - ako griješim slobodno me ispravite.
Jedan moj dobar prijatelj je prije 4-5 godina radio u proizvidnji peleta, tacnije, bio je u vlasnickoj strukturi, i tada je cijena kostanja jedne tone peleta bila cca 200,00 KM. Kolika je sada, on to ne zna, ali ne vjerujem da je puno veca.
CooK

#3031 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by CooK »

Jebena smo mi gospoda, grijemo se na dugme i treba pelet da nam bude 1000KM. Takodje benzin treba da bude 10KM litar jer je to jebeno gospodski, mozes kupiti konja i vozi. Jesmo se osilili pa hocemo da budemo gospoda i da pricamo dok hodamo vani a mozemo pricati preko fiksnog telefona kao i svaki normalan covjek pa i cijena mobilne telefonije treba biti 5KM po minuti. I koja smo mi gospoda pa hocemo da pecemo hranu u rerni a mozemo vatru naloziti, sporete isto treba dici na 5000KM. I koja smo mi gospoda, hocemo da gledamo tanke televizore u FullHD i 4K rezoluciji a mozemo sve isto gledati u manjoj rezoluciji na velikom CRT TV-u, i televizore treba dici na jedno 7000KM. Sve u svemu puno smo se mi osilili i pogospodili i za pola stvari koje koristimo postoje alternative i cijene trebaju ici gore pa da nam je mjesecno za zivot potrebno cca 10000KM a plate neka ostanu 500KM jel je tolika plata jebeno gospodska i ne treba nam vise.
Haris.ba

#3032 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Haris.ba »

spreca wrote:pa sta ce sa peci...staviti je u vitrinu za uspomenu....svi placemo kad benzin poskupi....a sta fali i na magarcu jahati...nemogu da shvatim ova nelogicna objasnjenja napuhanih poskupljenja.....a sadasnja situacija je vjestacki napravljena ...jer neki koji imaju lovu( su se dogovorili) kupili su svu prakticno proizvodnju i diktiraju cijene sto je vjerovatno zabranjeno zakonom
Naravno da je zabranjeno zakonom. Ali, dok ti dokažeš - valja platiti.

Jednostavno je - prestani koristiti pelet. Imaš nekoliko solucija. Pošto imaš razvedenu instalaciju, veoma je jednostavno napraviti ventile i nabaviti kotao na čvrsto gorivo.

Ne isplati se postavljati peć na struju na instalaciju, jer zahtjeva trofazni priključak.
Ali, imaju klime inverteri koje zagrijavaju ekstra.
Konvektori su krajnje rješenje što se tiče struje, ali ne baš efikasno za kuće.

Imaju i stare dobre peći na drva.

Ja poslije iskustva kada su Ruje prekinule gas zbog situacije sa Ukrajinom - pa sam se smrzao i prehladio, naučio sam da ne zavisim za grijanje od jednoga izvora. Uvijek treba imati alternativu.
LED

#3033 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by LED »

Armin2013 wrote:
LED wrote:
Armin2013 wrote:
Pozz,

Možeš li objasnit kalkulaciju po kojoj je cijena od 250 KM/t isplativa?
Možete li vi objasniti, kako je vaš pelet sa prošlogodisnje cijene 264KM/t (4KM/15kg) poskupio na 400+KM/t (6KM/15kg)

Treba li da kažem o kojem se peletu radi.
Treba li da kažem koliko ste hiljada tona istog, prodali HIFI, i prošle i ove godine i postali saucesnik-profiter u ovoj vještačkoj krizi.
Pozz,

Samo da kažem da nemam peletaru, a cijena drveta na trištu prije 7,8 godina i sada nije ista. Razlika u cijeni kod kupaca može varirat iz više razloga: dostupnost sirovine, poštovanja zakona, itd. Nije isto kad vam radnik radi za 400 KM na crno i kada ima cca 800 KM + porezi i doprinosi, itd.

Postavio sam pitanje onako, pošto vidim da svako ima svoju kalkulaciju.

Jedina prava kalkulacija je ta da se biznis pokreće radi profita, a roba prodaje po tržišnoj cijeni. Baš me interesuje da sad neko prodaje pelet po 300 KM da li bi i iduće godine kupili od njega za 300 KM ako možete kupiti od nekog drugog za recimo 250 KM. I još nešto prije 2 godine 1t peleta je bila (u proljeće) 200 KM, nije bilo kupaca.

Pelet je roba kao i sve drugo.

lp,
:roll:
Ne ne ne ne,
Sad je kasno za pravdanje
Evo dokaz, samo za one koji su zaboravili, na vaše ranije postove, ima ih interesantnih na toj istoj stranici gdje je ovaj, dole link-ovani, post.

kvalitet-i-cijena-peleta-u-bih-p12218337.html#p12218337

To je bilo bas u vrijeme kad je vas pelet bio 260KM/t jer ste na lageru imali vise od 2000 tona, neprodatog peleta, pa je došao HIFA riješio vas zaliha od 1200 tona u prvom kontingentu po još nizoj cijeni od gore navedene. Pa eto nek je HIFA otkupila vase zalihe i po 260KM, kako vam se tada isplatilo.
Da ne duljim....ako treba još ćemo :mrgreen:

Inače vaša firma se ne bavi, primarno, proizvodnjom peleta, nego zbog enormnog drvenog otpada koji pravite u proizvodnji, pored briketirnice imate i peletaru kapaciteta 5,5t/dnevno.
Znaci ako se ikome isplati onda ste to vi i vaša firma, ako ikome paše ovakva situacija, onda ste to vi i vaša firma.
Najgore je što vas ne grize savjest.
Ali neka
Ima konačni sud.
Živjeli mi
golfiista

#3034 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by golfiista »

Bravo. Jos nam recite koji je proizvođac peleta da ga zaobiđemo, bas kao i HIFU, Mujanica i ostale lihvare...
spreca

#3035 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by spreca »

golfiista wrote:Bravo. Jos nam recite koji je proizvođac peleta da ga zaobiđemo, bas kao i HIFU, Mujanica i ostale lihvare...
:thumbup: i ne samo zaobici nego biti "posten" kao sto su i oni sada i na svakom im koraku praviti anti reklamu...svaka marka koja ih zaobidje je je veliki uspjeh
CooK

#3036 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by CooK »

LED wrote:
Armin2013 wrote:
LED wrote: Možete li vi objasniti, kako je vaš pelet sa prošlogodisnje cijene 264KM/t (4KM/15kg) poskupio na 400+KM/t (6KM/15kg)

Treba li da kažem o kojem se peletu radi.
Treba li da kažem koliko ste hiljada tona istog, prodali HIFI, i prošle i ove godine i postali saucesnik-profiter u ovoj vještačkoj krizi.
Pozz,

Samo da kažem da nemam peletaru, a cijena drveta na trištu prije 7,8 godina i sada nije ista. Razlika u cijeni kod kupaca može varirat iz više razloga: dostupnost sirovine, poštovanja zakona, itd. Nije isto kad vam radnik radi za 400 KM na crno i kada ima cca 800 KM + porezi i doprinosi, itd.

Postavio sam pitanje onako, pošto vidim da svako ima svoju kalkulaciju.

Jedina prava kalkulacija je ta da se biznis pokreće radi profita, a roba prodaje po tržišnoj cijeni. Baš me interesuje da sad neko prodaje pelet po 300 KM da li bi i iduće godine kupili od njega za 300 KM ako možete kupiti od nekog drugog za recimo 250 KM. I još nešto prije 2 godine 1t peleta je bila (u proljeće) 200 KM, nije bilo kupaca.

Pelet je roba kao i sve drugo.

lp,
Ne ne ne ne,
Evo dokaz, samo za one koji su zaboravili, na vaše ranije postove, ima ih interesantnih na toj istoj stranici gdje je ovaj, dole link-ovani, post.

To je bilo bas u vrijeme kad je vas pelet bio 260KM/t jer ste na lageru imali vise od 2000 tona, neprodatog peleta, pa je došao HIFA riješio vas zaliha od 1200 tona u prvom kontingentu po još nizoj cijeni od gore navedene. Pa eto nek je HIFA otkupila vase zalihe i po 260KM, kako vam se tada isplatilo.

Inače vaša firma se ne bavi, primarno, proizvodnjom peleta, nego zbog enormnog drvenog otpada koji pravite u proizvodnji, pored briketirnice imate i peletaru kapaciteta 5,5t/dnevno.
Znaci ako se ikome isplati onda ste to vi i vaša firma, ako ikome paše ovakva situacija, onda ste to vi i vaša firma.
Ali neka
Ima konačni sud.
Živjeli mi
Bravo! Evo napravio sam i printscreen da ga ne bi izbrisao ovaj lazov sto ponavlja "ja ne proizvodim pelet ali ga se ne isplati prodavat za 250KM po toni" a cinjenica je da ga proizvodi i da lijepo moze zaraditi prodajuci ga i za 250KM nego gladne mu oci. Davace on njega i za 220KM aBd. Samo bih te jos zamolio da nam otkrijes ime proizvodjaca da znam kod koga nikad necu kupiti pelet a i malo antireklame nije na odmet kad je vec ovakav lazov i manipulator.
Image
probook

#3037 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by probook »

Potrošači glavni ''krivci'' za rast cijena peleta
:shock: :shock: :shock:

https://www.bljesak.info/gospodarstvo/f ... eta/215082
Armin2013

#3038 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Armin2013 »

lp,[/quote]

Ne ne ne ne,

Ali neka
Ima konačni sud.
Živjeli mi[/quote]

Ja sam se bavio prodajom peleta od nekoliko firmi, ali ne i proizvodio, tako da znam kako su se kretale cijene i znam nešto o toj proizvodnji jer sam tražio neku opremu za proizvodnju peleta. Čisto informativno. Nisam trenutno ni potošač peleta ali planiram biti.
shlauf

#3039 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by shlauf »

Jutros na sabahu uplatio još 2 tone od Fekry-a po cijeni od 350,00 KM/tona. Isporuka u januaru sljedeće godine.
Armin2013

#3040 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Armin2013 »

S obzirom da je moj komentar izazvao veliku buru da pojasnim pojam "godspodsko".

Ja sam inače sa sela, i naveo sam to u postu da je većina ljudi koje ja znam uvela grijanje na pelet jer neće da nabavlja drva, cijepa, unosi, pa nabavlja ugalj, pa sve to valja unijet u kotlovnicu pa iznijet opet većinu toga (i opet ustaneš ujutro ili dođeš s posla a ono zima u kući) nego su uzeli peći na pelet,

Takođe sam rekao da ima osoba koji su uveli to grijanje jer nisu imali izbora.

Nikad nisam reko da prodajna cijena od 250 KM/t nije isplativa, samo sam pitao kako (neko od forumaša) dođe do te cifre. Nema svako iste uslove, nije isto ako se pelet pravi od čiste piljevine (zdrave piljevine) ili se drobi sve što se stigne pa čak i žito da se napravi koja tona više.

Što se mene tiče nek pelet bude po 200 KM, pogotovo od iduće godine. Da se ja pitam ja bi na ćumur uveo neki porez a od tog poreza dao subvenciju za one koji koriste pelet.

Ono što ja hoću da kažem je da je pelet roba i kao takva može se prodavati po kojoj god ko hoće cijeni (godilo to nama ili ne). Ljeti je cijena jeftinija zbog toga što neće niko pelet, i to koriste trgovci pa kupuju i skladište da bi kasnije masno zaradili, tako je to u svim zemljama. I kod nas je ljetos bio pelet po 250 moglo se naći i jeftinije. Ali ko je tad mislio o peletu. Proizvođači su uglavnom primorani da prodaju ljeti zbog nedostatka novca.

Toliko od mene.

Pozz
toptop

#3041 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by toptop »

mislim da o peletarskoj mafiji treba da racuna vodi drzava zabraniti sjecu sume, i uvesti

pelet
Maraschino

#3042 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

Zanemarite Hifu kao da ne postoji.
Trazite na drugom mjestu. Ne moze biti skuplje. Ako on moze drzati monopol nad peletom, mozemo i mi njega kazniti ignorisanjem.
kikkan

#3043 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kikkan »

Bojkotirati HIFU je prvi i najmanji korak koji mozemo preduzeti.
Benzinskih pumpi i peleta ima i kod drugih.
LED

#3044 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by LED »

spreca wrote:
golfiista wrote:Bravo. Jos nam recite koji je proizvođac peleta da ga zaobiđemo, bas kao i HIFU, Mujanica i ostale lihvare...
:thumbup: i ne samo zaobici nego biti "posten" kao sto su i oni sada i na svakom im koraku praviti anti reklamu...svaka marka koja ih zaobidje je je veliki uspjeh
Evo ga :D

kvalitet-i-cijena-peleta-u-bih-p12179011.html#p12179011

"......lijepo pise, za vece količine odobravamo rabat"

Neke stvari ne možete sakriti :lol:

:run:
kikkan

#3045 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kikkan »

LED wrote:
spreca wrote:
Evo ga :D

kvalitet-i-cijena-peleta-u-bih-p12179011.html#p12179011

"......lijepo pise, za vece količine odobravamo rabat"

Neke stvari ne možete sakriti :lol:

:run:
Bravo! Gdje ga 'iskopa' :)
LED

#3046 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by LED »

shlauf

#3047 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by shlauf »

Image

:D
nadžak

#3048 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by nadžak »

Još jedan na crnoj listi! Hvala lijepo na trudu za informacije. :thumbup: :bih:
printy4911

#3049 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by printy4911 »

Reklamni list iz 2013. god. Ni sada nisu ništa drugačije cijene a kako sam na netu vidio, slično je u SR i MK.
Image

Nakon ovih godina, sve djeluje kao zavala, gdje se čekalo da narod masovno pređe na pelet. Sada je ta poslovna logika - ako neće bosanci da kupuju po toj cijeni, ima ko hoće u drugim državama ... Jedino bi mogli spasiti situaciju, manji proizvođači kojima se ne bi isplatilo izvoziti ... sve u svemu loša perspektiva.
kazo

#3050 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kazo »

shlauf wrote:Jutros na sabahu uplatio još 2 tone od Fekry-a po cijeni od 350,00 KM/tona. Isporuka u januaru sljedeće godine.
Jesi li narucivo i prije od njih, koliko si ceko da ti isporuce ?
Post Reply