"because it's there" je odgovor koji je dao george mallory, prvi vodja britanske ekspedicije na everest, odnosno vodja nekoliko njihovih ekspedicija i mozda prvi covjek koji se ikada popeo na vrh, kada su ga pitali zasto se zeli popeti na planinu. za taj kurac idu gore. iz istog razloga iz kojeg se ljudi bacaju sa ovog ili onog mjesta, etabliraju rekorde u ronjenju, idu na sjeverni ili juzni pol ili sta ti ja znam. because we can. kao vrsta to radimo otkako smo presli prve dvije maslovljove stepenice.
ja, recimo, nemam apsolutno nikakvih pretenzija ni zelje niti mentalnih kapaciteta popeti se na vrh everesta, ali imam veliku zelju i motivaciju preci preko khumbu glecera na nogama (ne na guzici, sjedecki

). ako padnem i polomim se ne ocekujem ni od koga nista, najmanje zaljenje.

niko od planinara ne trazi da njih iko zali. ti su ljudi posebna sorta, posebice ti 7000m. nisam ljubitelj tih glomaznih termina tipa herojstva, ali anatoli boukreev jeste bio prvo dobar covjek a onda i heroj. po oluji i katastrofi, na -60C i vjetrom od vise od 100km, po mrklom ici tumarati po EVERESTU, gdje te u pola bijela dana po najljepsem vremenu tri pogresna koraka mogu odvesti u smrt, a kamoli sta drugo, traziti ljude da im spasis zivote je fascinatno. mogao je ostati spavati u svom satoru, bio je na sigurnom.
iz tog filma ne znam da je ikome moglo biti ista a kamoli zao likova koji niti su etablirani niti su razradjeni niti ista. nikakva prica. holivudsko cgi smece.