SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#30226 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

JThomas wrote:ima osnov da ga se zatvori. ali ja znam koji je to rezon, eto jeste piše tako ali mi vam to ne praktikujemo :mrgreen:

pa piše s razlogom, ne mora neko ko je opasan još preći na djelo, ili čak ne mora nikad ako se ne steknu okolnosti. ali mu treba liječenje, treba mu pomoć. ili može kao ovaj, odslužiti svoje ali biti i dalje opasan. ali neka ima za plate, i muko moja pređi na drugoga.
to.

i onda kada opasnost prođe, defile sa trofejem.
Tomahawk11
Globalni moderator

#30227 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Tomahawk11 »

wewa wrote:nisu dzaba javna pogubljenja bila prvorazredna zabava za siroke mase.
u nama cuci perverzna potreba za uzivanjem u tudjoj patnji i ponizenju. nisu Bosanci nikakav izuzetak...
Pretjeruje se u svakom smislu.
I sa osudama i sa odbranom.
Upravo kako je kome ćejf da u konkretnom slučaju izbaci neku frustraciju ili pak prikupi hvalospjeve za stav empatije.
sumirprimus

#30228 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sumirprimus »

bolje da nam otovre kakvu top ludaru u federaciji nego sto povecavaju pausale i slicne stvari.
Nisrin

#30229 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Nisrin »

Ne radujem se NICIJOJ SMRTI, posebno ne necijoj ko je bio bolestan psihicki, ko nije mogao SAM utjecati na svoje ponasanje, razmisljanje, instinkte...Meni je cak zao sto je ubijen, jer su mogli prava istrazivanja uraditi na njemu, ovako se nikad nece saznati zasto je ubio majku, SUltanica i policajca?!
Zao mi je i sto nije zavrsio na psihijatriji trajno, ako vec nije socijalno bice koje se moze integrisati u nase drustvo! Ali sta ocekivati kad smo odron kao sistem, vjerovatno bi opravdanje bilo previse kosta ili kako nemaju mjesta za stalnog pacijenta ...

Previse je ludjaka i TEMPIRANIH BOMBI medju nama, i u drugim drustvima ima slicnih pojava, ali ipak smo mi "mala zajednica" od 3.5mil, ako i toliko...strasno, ne ponovilo se!
Haris.ba

#30230 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

Nisrin wrote:ipak smo mi "mala zajednica" od 3.5mil, ako i toliko...strasno, ne ponovilo se!
Ali, ponoviće se.
muha_sa

#30231 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

Haris.ba wrote:
Nisrin wrote:ipak smo mi "mala zajednica" od 3.5mil, ako i toliko...strasno, ne ponovilo se!
Ali, ponoviće se.
naravno da ce se ponovit :( raja pukla :( :-) dovoljan dokaz za ovo što rekoh da se zbog parking mjesta pištolj trza :-)
Nisrin

#30232 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Nisrin »

muha_sa wrote:
Haris.ba wrote:
Ali, ponoviće se.
naravno da ce se ponovit :( raja pukla :( :-) dovoljan dokaz za ovo što rekoh da se zbog parking mjesta pištolj trza :-)

I nece se raditi na sprjecavanju ...kao i obicno! :run:
Muhamed Đakmić

#30233 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Muhamed Đakmić »

Svijet je generalno u pukotini, nije ovo samo kod nas. Ljudi su duhovno prazni i nemaju zadovoljstva ni u čemu. Otuda psihološke frustracije, mislim nema nekog drugog previše racionalnog objašnjenja zašto drastično razvijenija društva od našeg muku muče sa epidemijama depresije i drugih psiholoških oboljenja.

Još kad imaš ovdašnji sistem, jasno ti je.
shandrprcSA

#30234 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by shandrprcSA »

Haris.ba wrote:
Član 22.
Osoba sa teškim duševnim smetnjama koja uslijed svoje duševne smetnje ozbiljno i direktno
ugrožava vlastiti život ili zdravlje ili sigurnost, odnosno život ili zdravlje ili sigurnost drugih
osoba može se smjestiti u zdravstvenu ustanovu bez pristanka, po postupku za prisilno
zadržavanje i prisilni smještaj propisanim ovim zakonom.
Sve se može kad se hoće.
ipak je praksa drugacija
Porodice Foht

#30235 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Porodice Foht »

Nisrin wrote:Ne radujem se NICIJOJ SMRTI, posebno ne necijoj ko je bio bolestan psihicki, ko nije mogao SAM utjecati na svoje ponasanje, razmisljanje, instinkte...Meni je cak zao sto je ubijen, jer su mogli prava istrazivanja uraditi na njemu, ovako se nikad nece saznati zasto je ubio majku, SUltanica i policajca?!
Zao mi je i sto nije zavrsio na psihijatriji trajno, ako vec nije socijalno bice koje se moze integrisati u nase drustvo! Ali sta ocekivati kad smo odron kao sistem, vjerovatno bi opravdanje bilo previse kosta ili kako nemaju mjesta za stalnog pacijenta ...

Previse je ludjaka i TEMPIRANIH BOMBI medju nama, i u drugim drustvima ima slicnih pojava, ali ipak smo mi "mala zajednica" od 3.5mil, ako i toliko...strasno, ne ponovilo se!
Bona, eno ti covjek postavio kompletan dokument njegovog saslusanja u istrazi. Covjek bez grca i emocije govori kako je do u detalje planirao na odsustvu ubiti mamu. Sta ces tu vise istrazivati? Ubio je troje haman pa bez ikakva valjana razloga a vjerovatno je slicno bilo i s policajcem, iako je tu najvise nejasnoca. Za sada.
славянин

#30236 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by славянин »

Naravno sada ce salvo pljuvanja ali samo kazem svoje misljenje..

Nekada je i on bio heroj dok je ratovao za drzavu a sumnjam da je imao brojcanu nadmoc ili opremu kao ovi sto su njega ubili.Ta drzava za koju je nekada bio heroj vjerovatno i koja ga je napustila i dopustila da covjek koji vlastitu majku ubije ne zavrsi u mentalnoj ustanovi nego samo zatvori pa ga puste jos 5x goreg.. danas slavi herojstvo onih sto su ga ubili.
JThomas

#30237 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

shandrprcSA wrote:
ipak je praksa drugacija
pa da, mi to ne praktikujemo :mrgreen: ili u prevodu, hajd' ne talasaj pusti da radno vrijeme prođe...
Haris.ba

#30238 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

Ama svijet je uvijek u pukotini, jer život nije lahak.

Nije to opravdanje za bilo šta. Uvijek postoji neka kriza i uvijek postoji neki problem.

Ili će biti položaj zvijezda, nizak atmosferski pritisak, zli Amerikanci, masoni, iluminati....zli političari koji su došli sa Marsa...

Stvar je što mi kao društvo ne želimo nikakvu promjenu. Jer se bojimo rješenja. Idući za rješenjem uvidjeli bi najbolniju stvar koju osoba može shvatiti. Uz sve vanjske objektivne okolnosti, ipak je problem u nama.
Last edited by Haris.ba on 13/02/2019 10:35, edited 1 time in total.
muha_sa

#30239 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

славянин wrote:Naravno sada ce salvo pljuvanja ali samo kazem svoje misljenje..

Nekada je i on bio heroj dok je ratovao za drzavu a sumnjam da je imao brojcanu nadmoc ili opremu kao ovi sto su njega ubili.Ta drzava za koju je nekada bio heroj vjerovatno i koja ga je napustila i dopustila da covjek koji vlastitu majku ubije ne zavrsi u mentalnoj ustanovi nego samo zatvori pa ga puste jos 5x goreg.. danas slavi herojstvo onih sto su ga ubili.
zar je ratovo :?
muha_sa

#30240 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

Haris.ba wrote:Ama svijet je uvijek u pukotini, jer život nije lahak.

Nije to opravdanje za bilo šta. Uvijek postoji neka kriza i uvijek postoji neki problem.

Ili će biti položaj zvijezda, nizak atmosferski pritisak, zli Amerikanci, masoni, iluminati....zli političari koji su došli sa Marsa...

Stvar je što mi kao društvo ne želimo nikakvu promjenu. Jer se bojimo rješenja. Idući za rješenjem uvidjeli bi najbolniju stvar koju osoba može shvatiti. Uz sve vanjske objektivne okolnosti, ipak je problem u nama.
dug je procez da se mentalni cip promjeni :-) a najbolje se mjenja udarcem po novcaniku--najbolja vaspitna metoda :thumbup:
klinac su Švede nešto pametnije od nas, al stisni majci pa tamo ostavi auto na sred ceste sa upaljena sva 4 i idi na kafu jal pojest nešto :-) kod nas je to praksa :( ovo je samo jedan majušni primjer, al se od toga polazi
cyprus

#30241 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by cyprus »

Ako ima onih opsjednutih geografijom poput mene, evo lokacijskog prikaza gdje se sve dešavalo (ako sam dobro povezao lokacije, a mislim da jesam)...

Image

Iznenađen sam zapravo koliko se on sakrivao blizu mjesta posljednjeg ubistva... Pa nije prešao više od dva kilometra, doduše vrlo brdovitog terena...

PS Ni meni nije drago što je ubijen... I u filmovima mi bude draže kad negativci završe iza rešetaka, nego kad ih roknu, a pogotovo kad se radi o stvarnosti...
Last edited by cyprus on 13/02/2019 10:43, edited 2 times in total.
yurebure

#30242 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by yurebure »

Kada se sagledaju svi aspekti, dolazi se do zakljucka velikog propusta tuzilastva, sudstva na kraju i drzave. Umjesto da bude smijesten u ustanovu za lijecenje poslan je u zatvor. Naletih na jedan zanimljiv tekst koji mozda treba uzeti sa rezervom, ali opet donekle pokazuje realan slijed dogadjaja koji su se desili.

Autor: Radiosarajevo.ba

Jedan od njih bio je rahmetli Esad Hećimović, nekadašnji novinar magazina Dani, koji se Gačićem bavio u knjizi Garibi - Mudžahedini u BiH 1992-1999 koja je izašla krajem 2006. godine.

Hećimović, novinar iz Zenice i jedan od najboljih poznavalaca problema mudžahedina u BiH, opisivao je dolazak islamskih boraca, njihovu ulogu u ratu i utjecaj koji su ostavljali na lokalne sredine u kojima su živjeli.

Edinom Gačićem bavio se nakon što se ovaj 11. januara 1999. u sudnici Kantonalnog suda Zenica suočio s optužbom za okrutno ubistvo. Tužilac je tvrdio da je Gačić 6. augusta 1998, u sobi zeničke samačke zgrade GP "Bosna", udarcima nožem, grijalicom, šrafcigerom i policom iz ormara usmrtio Ismeta Gunića, bivšeg predsjednika Udruženja Banjalučana u Zenici.

Osuđen je na 14 godina zatvora, uz obavezno psihijatrijsko liječenje. Edin Gačić je u tom trenutku imao dvadeset i dvije godine.

Kako je otkrio Hećimović, u prethodnih šest godina dva puta ga je teško pretukla srpska policija u Banjoj Luci i Jajcu, isljeđivala ga je Vojna bezbjednost Armije BiH na Rostovu kod Bugojna pod sumnjom za saradnju njegovog rođaka sa Srbima, saslušavali su ga i prebijali Arapi u Bočinji zbog gledanja televizora, slušanja muzike, ubijanja psa i sličnih subverzija.

Zanimljivo, Gačić je na suđenju za ubistvo u svojoj odbrani navodio neke primjere terorističkih akcija koje je navodno odobrio šejh Imad Al-Misri u Bočinji. To je sudija zatražio od njega, nakon protesta tužioca da lažno optužuje neke islamske i vojne lidere za terorizam u BiH. Kao primjer terorističkih akcija koje su odobravane od šejha AlMisrija, Gačić, bivši mudžahedin, je naveo akcije miniranja hrvatskih kuća. Prema Gačićevom svjedočenju, "ubice policajca u Zenici nisu uhapšene, sve dok general Sakib Mahmuljin, zamjenik ministra odbrane, nije došao Abu Al-Mažaliju u Bocinju i zaprijetio mu.

Abu Al-Mažali je tek tada otkrio gdje se oni skrivaju.

"Svi koji hoće da nešto urade, moraju dobiti odobrenje od Al-Misrija", tvrdio je Gačić.

Gačić je tokom suđenja objasnio i svoj sukob s Arapima u Bočinji: "Vidio sam u Bočinji šta spremaju Al-Misri i ostali. Pobunio sam se protiv toga. Oni su spremali teror i građanski rat. Prvi put su me izveli pred šejha AlMisrija, kada su ove grupe u Bočinji koje kontrolišu šta ko radi, šta ko govori i ko se s kim sastaje, otkrile da gledam televizor i slušam muziku. Izveli su me pred šejha i on je rekao da nemam pravo na televizor zato što nisam oženjen. Dali su mi rok od mjesec dana da se oženim ili da napustim selo", navodio je on.

Njegovo svjedočenje o odobravanju terorističkih akcija, Kantonalno tužilaštvo u Zenici je odbacilo kao neistinito pravdanje i okrivljivanje uglednih ratnih komandanata kao što su Sakib Mahmuljin i drugi. Sam Mahmuljin nikada nije želio da odgovara na ovakve optužbe protiv sebe.

Tvrdnju da su Lionela Dumonta Hamzu, francuskog državljanina i bosanskog mudžahida, koji je spektakularno pobjegao iz sarajevskog zatvora, kao i ostale članove njegove grupe izdale vođe jedinice "El Mudžahedin", nakon prijetnji Sakiba Mahmuljina, niko nije ni provjeravao, niti osporavao.

Gačić je kao svjedok diskvalifikovan zbog monstruoznog ubistva i psihijatrijskog nalaza da je "vjerski fanatik" i granični slučaj "mladalačkog ludila, kakvo se rijetko sreće u praksi", podsjeća portal Radiosarajevo.ba.
Ommadawn

#30243 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ommadawn »

славянин wrote:Naravno sada ce salvo pljuvanja ali samo kazem svoje misljenje..

Bio je on dobro "prehladjen" i prije rata.
Koliko je ratovao, ne znam ali da je bio pripadnik El-Mudzahid jedinice, jeste.
Sve i jedna drzava ove tipove ljudi iskoristi u ratne svrhe.
muha_sa

#30244 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

HOĆE LI DOBITI 50.000 KM?
Sadmir Tarić traži obećanu nagradu: Ja sam doveo policiju do Edina Gačića

https://www.klix.ba/vijesti/bih/sadmir- ... /190213031

Sadmir je prema uputi krenuo prema zgradi Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo s namjerom da razgovara sa komesarom Halilovićem, ali ni u MUP-u nije naišao na dobre vijesti.

"Otišao sam u MUP i nisu mi dali da dođem do komesara. Rekli su mi da nagrada uopće nije raspisana i otjerali su me. Iako sam tražio susret s komesarom on nije došao, već su poslali neke druge ljude", kazao je Tarić
Last edited by muha_sa on 13/02/2019 10:51, edited 1 time in total.
tempuser

#30245 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tempuser »

Porodice Foht wrote: Bona, eno ti covjek postavio kompletan dokument njegovog saslusanja u istrazi. Covjek bez grca i emocije govori kako je do u detalje planirao na odsustvu ubiti mamu. Sta ces tu vise istrazivati? Ubio je troje haman pa bez ikakva valjana razloga a vjerovatno je slicno bilo i s policajcem, iako je tu najvise nejasnoca. Za sada.
Kao sto napisah ranije, po receptu Junuza Kece covjek je po nekim svojim kriterijima napravio listu za odstrjel. Nije to bas da je isao od sela do sela i nasumice ubijao kako se u javnosti predstavljalo i kako je odgovralo policiji da se malo opere za bruku i sramotu za 2 ubijena policajca. Ne bih bio nimalo iznenadjem kad bi se naslo da su mu se nekad putevi ukrstili sa ubijenim Begicem.
Porodice Foht

#30246 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Porodice Foht »

tempuser wrote:
Porodice Foht wrote: Bona, eno ti covjek postavio kompletan dokument njegovog saslusanja u istrazi. Covjek bez grca i emocije govori kako je do u detalje planirao na odsustvu ubiti mamu. Sta ces tu vise istrazivati? Ubio je troje haman pa bez ikakva valjana razloga a vjerovatno je slicno bilo i s policajcem, iako je tu najvise nejasnoca. Za sada.
Kao sto napisah ranije, po receptu Junuza Kece covjek je po nekim svojim kriterijima napravio listu za odstrjel. Nije to bas da je isao od sela do sela i nasumice ubijao kako se u javnosti predstavljalo i kako je odgovralo policiji da se malo opere za bruku i sramotu za 2 ubijena policajca. Ne bih bio nimalo iznenadjem kad bi se naslo da su mu se nekad putevi ukrstili sa ubijenim Begicem.
Nije iskljuceno, tu ima podosta nejasnoca (za sada se samo spominje pistolj a nigdje vjestacenja zrna u tijelu Begica!?) ali sam rekao u vezi profila licnosti koji je bio valjano dokumentovan. Ne vidim sta bi se novo dokucilo da su ga scepali pa ispitivali po ustanovama...
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: 508 SW

#30247 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sime_cipol »

Najviše mi je zao sirocadi koja su ostala iza Gacica. Djece Ismeta kojeg je ubio prije 20g, kao i djece Sultanica i Begica koja su ostala sirocad u zadnjih 10ak dana.
U neku ruku, valjda ljudsku, zao mi je i ovog Gacica. Bolestan čovjek kojem sistem nije uspio pomoci da se sa tim izbori, jer pomoc mu je ocito trebala. Kontam, mozda je ovako i najbolje kako je završilo, da sistem opet ne bi napravio gresku, a ziv Gacic opet nekoga ubio za 20ak godina.
PapakizSarajeva

#30248 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by PapakizSarajeva »

tempuser wrote:
Mislim da ovo nikada necemo saznati, jer ovo onda baca svijetlo na ukupno ponasanje policije prema gradjanima, zatvorenicima, kriminalcima ... A to policijskim strukturama ne odgovara.
tempuser

#30249 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tempuser »

sime_cipol wrote: Bolestan čovjek kojem sistem nije uspio pomoci da se sa tim izbori, jer pomoc mu je ocito trebala.
Ovaj sistem u kojem se babine trezordzije pod patriote i slicni moze samo sebi pomoci dizanjem plata i pausala.
svjezi_ustipak

#30250 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by svjezi_ustipak »

cyprus wrote:Ako ima onih opsjednutih geografijom poput mene, evo lokacijskog prikaza gdje se sve dešavalo (ako sam dobro povezao lokacije, a mislim da jesam)...

Iznenađen sam zapravo koliko se on sakrivao blizu mjesta posljednjeg ubistva... Pa nije prešao više od dva kilometra, doduše vrlo brdovitog terena...

PS Ni meni nije drago što je ubijen... I u filmovima mi bude draže kad negativci završe iza rešetaka, nego kad ih roknu, a pogotovo kad se radi o stvarnosti...
NIje on ni mogao dalje u ovim uslovima i po ovom terenu. Lako je pametovati kad se gledaju filmovi i kad se iz tople sobe gleda planina i šuma. Uživo, bez opreme je to potpuno drukčije. Sa onolikim snijegom, bez opreme i poznavanja terena on se jedino i mogao držati blizine naselja. Prije tri sedmice na Bjelašnici snijeg kroz šumu doslovno dva metra, nema kretanja bez krplji ili turnih skija. To se mora iskusiti, da se stekne pravi osjećaj kako je hodati po divljini zimi.
Post Reply