u među-vremenu
U Šibeniku proslavljen blagdan jezika sv. Ante Padovanskoga
https://ika.hkm.hr/novosti/u-sibeniku-p ... ovanskoga/
kad misliš da si sve čuo teolozi uvijek iznenade
Zanimljiv osvrt, mada moram reci da se ipak ne slazem. Zasto bi bila samo jedna "BiH" kultura ? valjda je citava poenta multikulturalnosti da se razlicite kulture uvazavaju i postuju pa na kraju krajeva i slave, a ne da se kroz jedinstven nacionalni (da li uopste postoji BH. nacija u svijesti prosjecnog covjeka ?) zamah brisu granice i posebnosti tih razlicitih kultura.DaysleepeR wrote: ↑17/02/2026 11:26 Sve nam je Hrvatska ukrala.
To se dešava kada ne cijenimo vlastitu kulturu i istu posmatramo kroz vjeru.
Što nije naša vjera, valjda nije ni BiH kultura. SDA način posmatranja na stvari.
Ako posmatraš stvari drugačije, četnik si i genocidaš.
Čuj anamooni da su naša kultura.
Nordijci napravili svjetski bend od svojih paganskih tetovaža i simbolike, sad će Hrvatska od naših.
A mi ćemo da kmečimo u tik tok komentarima na profilu amerikanki kad se budu hvalile kako su uradile super cool hrvatske tetovaže.
Sijanje je striktno vezano za BiH.4L0n3 wrote: ↑17/02/2026 12:04Zanimljiv osvrt, mada moram reci da se ne ipak ne slazem. Zasto bi bila samo jedna "BiH" kultura ? valjda je citava poenta multikulturalnosti da se razlicite kulture uvazavaju i postuju pa na kraju krajeva i slave, a ne da se kroz jedinstven nacionalni (da li uopste postoji BH. nacija u svijesti prosjecnog covjeka ?) zamah brisu granice i posebnosti tih razlicitih kultura.DaysleepeR wrote: ↑17/02/2026 11:26 Sve nam je Hrvatska ukrala.
To se dešava kada ne cijenimo vlastitu kulturu i istu posmatramo kroz vjeru.
Što nije naša vjera, valjda nije ni BiH kultura. SDA način posmatranja na stvari.
Ako posmatraš stvari drugačije, četnik si i genocidaš.
Čuj anamooni da su naša kultura.
Nordijci napravili svjetski bend od svojih paganskih tetovaža i simbolike, sad će Hrvatska od naših.
A mi ćemo da kmečimo u tik tok komentarima na profilu amerikanki kad se budu hvalile kako su uradile super cool hrvatske tetovaže.
Kulture se u BiH sudaraju i ispreplicu stoljecima, a ima ih makar onoliko koliko ima i naroda. Ovakvo tetoviranje ne moze biti nikakav SVIMA jedinstven fenomen kulturno-historijskog naslijedja kao sto bi mogao biti npr. jedan stecak, skupa sa prelaznim oblicima u nisane i ostalo (turbeta u travniku npr.)
Ako nije jasno zasto, pah. Nedoumice bi rijesio razgovor s jednim prosjecnim hrvatom u lasvanskoj dolini, koji na ovo gleda kao na dio hrvatske-katolicke kulture, bez obzira na lokalni karakter pojave. Tetovaza takodjer ima i drugu implikaciju, citava poenta tetovaza i jeste da se jedan narod OGRADI i jasno prikaze sam sebe drugacijim od onih s kojima dijele bivstvo. Koliko mi je poznato, ne radi se o nametnutom obicaju (od osmanlija ili nekih drugih) vec sve upucuje na organski razvoj te pojave unutar katolickog/hrvatskog tijela u BiH i dalmaciji.
U nekom idealnom svijetu, ove tetovaze i ostali relikti iz srednjovjekovlja bi se kod prosjecnog gradjanina posmatrale samo kao jedna pikanterija iz proslih vremena, medjutim one se zapravo koriste kao alat za ucitavanje dnevno-politickih dogadjaja u taj vremenski period. Pa tako mrski turci koji otimaju djevama djecu, siluju ih prije prve bracne noci (usput budi receno ovo je cista fabrikacija i prenaglasavanje rubnih pojava kao defakto pravila u bosanskom vilajetu) postaju danasnji muslimani u BiH, a i sire. Dok naravno ciste katolicke djeve postaju sinonim za opstojnost i borbu katolickog hrvatskog naroda protiv tih istih. Takorec, predzidje "cistog i obrazli" krscanstva a ni manje ni vise vec u bosni
Sve je to u kontekstu globalne politike, koja vec makar 20ak godina kreira polariziranost svijeta na religijskoj liniji (judeo-krscani vs muslimani). Otud i toliko kopanje po proslosti i izvlacenja ovih obicaja iz naftalina na svjetsku pozornicu.
I jopet, Katarina nije posljednja kraljica, to je kraljica Mara. Kraljica Katarina je bila prinudjena preci na katolicku vjeru da bi se mogla udati za kralja, koji je btw morao da ostavi svoju zenu krstjanku Vojacu da mu Papa ne bi glavu skinuo. Posljednji bosanski kralj je sin te krstjanke, i njegova zena je Mara. Katarina je dakle kcerka Hercega od Svetog Save, Rusage bosanskog, Stjepana Kosace. Stjepan Kosaca je pruzio zastitu krstjanima od progona katarininog muza Stjepana Tomasa.svesuper25 wrote: ↑17/02/2026 11:17 Tako su se zene katolkinje srednje Bosne tetovirale ,u spomen na kraljicu Katarine,kao ove u spotu.
katolkinja od glave do pete,nije pobjegla u istanbul ili moskvu.Otisla je u Vatikan.gdje je i umrla i sahranjena.A te zene su se i tetovirale da ih osmanlije ne uzmu.Tako su se stitile i cuvale obicaje i tradiciju.Mani se vise mitomanije o nekakvih krstjanima.Pa opet to su sve bili krscani.Imas rimokatolike i starokatolike.Sve je to jedno te isto KRSCANSTVO koje tebi bode oci.Uzalud pokusavas falsvikovat povjest Bosne.Pa i povelja Kulina Bana ti fino pocinje sa U ime oca i sina.......Kakvi bogumili ,kakvi bakaraci,Doslo ih iz Bugarske i sad kao oni bili neko i nesto ovde.Gdje su im te crkve i hrvamovidr_Evil wrote: ↑17/02/2026 12:14I jopet, Katarina nije posljednja kraljica, to je kraljica Mara. Kraljica Katarina je bila prinudjena preci na katolicku vjeru da bi se mogla udati za kralja, koji je btw morao da ostavi svoju zenu krstjanku Vojacu da mu Papa ne bi glavu skinuo. Posljednji bosanski kralj je sin te krstjanke, i njegova zena je Mara. Katarina je dakle kcerka Hercega od Svetog Save, Rusage bosanskog, Stjepana Kosace. Stjepan Kosaca je pruzio zastitu krstjanima od progona katarininog muza Stjepana Tomasa.svesuper25 wrote: ↑17/02/2026 11:17 Tako su se zene katolkinje srednje Bosne tetovirale ,u spomen na kraljicu Katarine,kao ove u spotu.
Po teoriji tetoviranja, koju je razvio Ciro Truhelka, a objavio valjda zemaljski muzej davne 1894-e to je bila vrsta zastite, a ne spomen na Katarinu. S druge strane simboli su ilirski. Ako su simboli ilirski otpada i druga verzija da je to zastita od papinskih krizara.
Dakle, kanite se mitomanije, u nas svaka mitomanija moze samo zavrsiti susramljem.
Da smo pametni sto neko rece ovo bi tetoviranje gurali do stoljeca prije sedmog prije Krista i napravili brend, a ne nacionalisticko puhanje u prazno.
LoLsvesuper25 wrote: ↑17/02/2026 12:16katolkinja od glave do pete,nije pobjegla u istanbul ili moskvu.Otisla je u Vatikan.gdje je i umrla i sahranjena.dr_Evil wrote: ↑17/02/2026 12:14I jopet, Katarina nije posljednja kraljica, to je kraljica Mara. Kraljica Katarina je bila prinudjena preci na katolicku vjeru da bi se mogla udati za kralja, koji je btw morao da ostavi svoju zenu krstjanku Vojacu da mu Papa ne bi glavu skinuo. Posljednji bosanski kralj je sin te krstjanke, i njegova zena je Mara. Katarina je dakle kcerka Hercega od Svetog Save, Rusage bosanskog, Stjepana Kosace. Stjepan Kosaca je pruzio zastitu krstjanima od progona katarininog muza Stjepana Tomasa.svesuper25 wrote: ↑17/02/2026 11:17 Tako su se zene katolkinje srednje Bosne tetovirale ,u spomen na kraljicu Katarine,kao ove u spotu.
Po teoriji tetoviranja, koju je razvio Ciro Truhelka, a objavio valjda zemaljski muzej davne 1894-e to je bila vrsta zastite, a ne spomen na Katarinu. S druge strane simboli su ilirski. Ako su simboli ilirski otpada i druga verzija da je to zastita od papinskih krizara.
Dakle, kanite se mitomanije, u nas svaka mitomanija moze samo zavrsiti susramljem.
Da smo pametni sto neko rece ovo bi tetoviranje gurali do stoljeca prije sedmog prije Krista i napravili brend, a ne nacionalisticko puhanje u prazno.
Katarini su turci oteli djecu i odveli u Istanbul,kao sto su i masu druge krscanske djece odvodili i poturcili.O tome neces da pricas .Janicari,danak u krvi.Ma nema osmanlije dosle ovde sa cvijecem,jel tako ?dr_Evil wrote: ↑17/02/2026 12:20LoLsvesuper25 wrote: ↑17/02/2026 12:16katolkinja od glave do pete,nije pobjegla u istanbul ili moskvu.Otisla je u Vatikan.gdje je i umrla i sahranjena.dr_Evil wrote: ↑17/02/2026 12:14
I jopet, Katarina nije posljednja kraljica, to je kraljica Mara. Kraljica Katarina je bila prinudjena preci na katolicku vjeru da bi se mogla udati za kralja, koji je btw morao da ostavi svoju zenu krstjanku Vojacu da mu Papa ne bi glavu skinuo. Posljednji bosanski kralj je sin te krstjanke, i njegova zena je Mara. Katarina je dakle kcerka Hercega od Svetog Save, Rusage bosanskog, Stjepana Kosace. Stjepan Kosaca je pruzio zastitu krstjanima od progona katarininog muza Stjepana Tomasa.
Da smo pametni sto neko rece ovo bi tetoviranje gurali do stoljeca prije sedmog prije Krista i napravili brend, a ne nacionalisticko puhanje u prazno.ali vidis nasa posljednja kraljica je otisla u Istanbul. I iskreno ne znam sta ti znaci jel otisla u Istanbul ili Vatikan, i jedni i drugi su krivi za nestanak bosanskog kraljevstva. Dugo su obje bile u prijateljskom Dubrovniku i iskale bosansko zlato, ali dobili su samo prstenjak, i tu ne mislim na prsten
![]()
A to sto su se neki bosnjaci poput tebe odrekli Katarine,to ne znaci da su bh katolici odrekli.I dan danas je se sjecaju i obiljezavaju njene dane.To je visestoljetna tradicija o kojoj ti veze nemas.Jer tebi je povjest Bosne pocela sa dolaskom osmanlija.
Herceg sv. Save, knez drinski, rusaga bosanski, imao je pored Katarine jos troje djece. Najmladji od njih je bio Stjepan, valjda po ocu. Kosaca ga je predao Mehmedu II po rodjenju kao taoca, i zalog. Kad je postao punoljetan primio je islam, te je postao vezir osmanskog carstva, to je druze kao premijer danas. Pod svojom komandom prije nego je postao premijer imao je Karadjorcevice, i vodio ratove u ime OC. Jedan dio Sirije po njemu se danas naziva Hersek, a njegovo ime koje je uzeo kad je promijenio vjeru je Ahmed pasa Hercegovic.svesuper25 wrote: ↑17/02/2026 12:23Katarini su turci oteli djecu i odveli u Istanbul,kao sto su i masu druge krscanske djece odvodili i poturcili.O tome neces da pricas .Janicari,danak u krvi.Ma nema osmanlije dosle ovde sa cvijecem,jel tako ?dr_Evil wrote: ↑17/02/2026 12:20LoLsvesuper25 wrote: ↑17/02/2026 12:16
katolkinja od glave do pete,nije pobjegla u istanbul ili moskvu.Otisla je u Vatikan.gdje je i umrla i sahranjena.ali vidis nasa posljednja kraljica je otisla u Istanbul. I iskreno ne znam sta ti znaci jel otisla u Istanbul ili Vatikan, i jedni i drugi su krivi za nestanak bosanskog kraljevstva. Dugo su obje bile u prijateljskom Dubrovniku i iskale bosansko zlato, ali dobili su samo prstenjak, i tu ne mislim na prsten
![]()
Nisam se ja odrekao kraljeve zene Katarine. Zasto, bas lijepo da imamo kult jedne od mnogobrojnih kraljevih zena. Ali isto pokusavam da se oslobodim mitomanije, i razumijem da je Bosna sapatom pala jer su Katarina i njezin muz(Kralj) ubijali svoje stanovnistvo, nasilno krstili da budu katolici, da bi neko eto rekao da se katolici nece odreci.svesuper25 wrote: ↑17/02/2026 12:25A to sto su se neki bosnjaci poput tebe odrekli Katarine,to ne znaci da su bh katolici odrekli.I dan danas je se sjecaju i obiljezavaju njene dane.To je visestoljetna tradicija o kojoj ti veze nemas.Jer tebi je povjest Bosne pocela sa dolaskom osmanlija.
Opet ti za "BiH"DaysleepeR wrote: ↑17/02/2026 12:10 Sijanje je striktno vezano za BiH.
O tome je pisao Ivan Lovenović, nikog nije bilo briga.
Sad ćemo da kmečimo.
https://n1info.ba/vijesti/a145024-Tradi ... atolkinja/
Jel jarane fakat na tako prizemnom nivou misliš sa mnom da imaš diskusiju?4L0n3 wrote: ↑17/02/2026 12:38Opet ti za "BiH"DaysleepeR wrote: ↑17/02/2026 12:10 Sijanje je striktno vezano za BiH.
Sad ćemo da kmečimo.
https://n1info.ba/vijesti/a145024-Tradi ... atolkinja/![]()
Za koga u BiH ?![]()
nisu bome samo hrvati katolici BiH.
pravoslavni i muslimani se nisu sicali. Sto je isto zanimljivo, nigdje ciro pa ni lovrenovic ne navode pouzdano takve slucajeve, valjda bi od tolikog zivlja koje je s drugih vjera preslo na islam ostalo uteftereno u nekim turskim citabima da su sarali krizice klasje i kola na sebe![]()
bas BIH tradicija, a bas ostade samo medj katolicima. E svasta.![]()
ne znam za vas, al ja da se pozivam na tu navodno zajednicku tradiciju/obicaj, jerbo eto dobro zvuci da su to nekakvi iljiri (pa kao svi smo mi njihovi potomci jelte), a pri tom za takvo nesto jednostavno nema dovoljno dokaza mene bi bilo sramota sto se guram dje mi nije mjesto, a pride nisam ni pozvanal ja dovoljno postujem komsije pa nema potrebe da im otimam obicaje i kaem eh sve ti je to nase sinko. Jbg. Ne bih dalje na ovu temu ako ne moramo, svakako je off.
DaysleepeR wrote: ↑17/02/2026 12:40
Jel jarane fakat na tako prizemnom nivou misliš sa mnom da imaš diskusiju?
Tradicija je katolika u BiH, samim tim je BiH tradicija i kultura. Nije ni Hrvatska ni Srpska.

Ok, posteno. Izvinjavam se za prizmeno srocen replyDaysleepeR wrote: ↑17/02/2026 12:40Jel jarane fakat na tako prizemnom nivou misliš sa mnom da imaš diskusiju?4L0n3 wrote: ↑17/02/2026 12:38Opet ti za "BiH"DaysleepeR wrote: ↑17/02/2026 12:10 Sijanje je striktno vezano za BiH.
Sad ćemo da kmečimo.
https://n1info.ba/vijesti/a145024-Tradi ... atolkinja/![]()
Za koga u BiH ?![]()
nisu bome samo hrvati katolici BiH.
pravoslavni i muslimani se nisu sicali. Sto je isto zanimljivo, nigdje ciro pa ni lovrenovic ne navode pouzdano takve slucajeve, valjda bi od tolikog zivlja koje je s drugih vjera preslo na islam ostalo uteftereno u nekim turskim citabima da su sarali krizice klasje i kola na sebe![]()
bas BIH tradicija, a bas ostade samo medj katolicima. E svasta.![]()
ne znam za vas, al ja da se pozivam na tu navodno zajednicku tradiciju/obicaj, jerbo eto dobro zvuci da su to nekakvi iljiri (pa kao svi smo mi njihovi potomci jelte), a pri tom za takvo nesto jednostavno nema dovoljno dokaza mene bi bilo sramota sto se guram dje mi nije mjesto, a pride nisam ni pozvanal ja dovoljno postujem komsije pa nema potrebe da im otimam obicaje i kaem eh sve ti je to nase sinko. Jbg. Ne bih dalje na ovu temu ako ne moramo, svakako je off.
Tradicija je katolika u BiH, samim tim je BiH tradicija i kultura. Nije ni Hrvatska ni Srpska.