Slazem se sa vecinom ovoga...Naslovnica wrote:Unaprijed molim da me neko pogrešno ne shvati...
Nije nikakav žal, nego konstatacija.
Ubica je bio bolestan čovjek kojem nikako nije bilo mjesto na slobodi.
Imao je dijagnozu, bio je opasan po sebe i po okolinu.
Ovo nisu bila ubistva s predumišljajem nego ubistva počinjena od strane bolesnog čovjeka.
Ja ne krivim njega za ubistva koja je počinio, krivim sistem koji je dopustio da se tako bolestan čovjek nađe na slobodi i da uradi to što je uradio.
Siguran sam da on u trenutcima ubistva nije bio uračunljiv, nije bio svjestan šta čini.
Mišljenja sam da je pravda (šta god bila pravda) donekle zadovoljena, ali do ubistava nije smjelo doći, barem ne do zadnja 3 ubistva koje je počinio.
Taj čovjek je morao biti u ustanovi za liječenje.
Sistem je kriv.
Opet se vraćam na svima dobro poznati slučaj košarkaša Armina Isakovića koji je zaklao majku. Čovjek je paranoidni šizofrenik, na terapiji (ko zna da li ga iko kontroliše i koliko često), radi u Elektroprivredi. Ružno je govoriti da jer ne poznajem čovjeka, ali sama pomisao da je taj čovjek na slobodi, vjerovatno bez nadzora, nije baš svejedno. A koliko je takvih, što registrovanih, što neregistrovanih.
Naravno, za oboljenja takve vrste nije rješenje da se čovjek doživotno zaključa u "ludaru", ali sam naš sistem koji dozvoljava da takvi bolesnici žive bez nadzora zaista je tempirana bomba. Neko će reći - otkud ti znaš da nemaju nekakvu vrstu nadzora?! Ne znam, možda postoji, možda ne postoji sistem koji se brine o takvim bolesnicima.
U slučaju Gačića sistem te kontrole je, ako uopšte postoji - zakazao.
Sistem ne moze reagovati dok bolestan covjek ne napravi prvi problem, sve kasnije je odgovornost sistema sto je bolestan covjek na slobodi.
Sinoc gledam prilog gdje covjek tj ljekar lijepo objasnjava zakonsku manjkavost da jedino sud moze poslati bolesnika na forenzicku psihijatriju, da je nekad bilo drugacije rjeseno i da su ljekari koji su pratili takvog pacijenta svakih 6 mj pisali izvjestaj.