Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
- kmirsad
#30176 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Koga je kandidat iz primjera zvao telefonom...što nije toj ženi dao taj čudesni broj telefona da sama zove... i za druge stvari...jes ti siguran da je to bio kandidat ili poslanik koji se borio za drugi mandat...
-
Hakiz
#30177 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
A kako su tročlano predsjedništvo ili Ustav prepreka da neko popravi ili uradi nešto šta je u suštini malo, a stanovnicima u nekom naselju ili šire to pomogne, e da bi time privukao glasače? Ne govorim o izmjeni zakona, nego o malim svakodnevnim stvarima koje se mogu napraviti brzo i bez potrebe za opštinskim i ostalim dozvolama, tenderima, skupštinskim odlukama itd, a koje služe kao reklamaputokaz1 wrote:Eh taj Njujork
nit imaju Ustav niti Tročlano predsjendištvo
-
Hakiz
#30178 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
I kada se boriš za drugi mandat, opet si kandidat.kmirsad wrote:Koga je kandidat iz primjera zvao telefonom...što nije toj ženi dao taj čudesni broj telefona da sama zove... i za druge stvari...jes ti siguran da je to bio kandidat ili poslanik koji se borio za drugi mandat...
Kandidat zvao majstore ili nekoga u izbornom štabu da organizuje majstore i popravak.
Kucao na vrata kuća u ulici, izašla žena, rekla mu za rupu, rupa popravljena. Time pokazao da hoće pomoći, da misli na potrebe i malih ljudi i da je efikasan. Da je dao broj telefona da ona nazove, to ne bi bio njegov angažman da pomogne ljudima, da je ona zvala, ona bi se angažovala i na kraju platila popravak. Ovako on zvao, on se angažovao, on platio, on dao od sebe da pomogne društvu.
Naravno da je to reklama, ali mislim da je efikasnija nego da se smiješio sa nekog postera.
Ne očekujem da sada naši krenu tako, ipak su budžeti kandidata i stranaka malo drugačiji, ali nešto na tom principu. Dakle ne samo da na ulici kandidat sa ljudima priča i obećava, neko da s vremena na vrijeme nešto uradi, koliko je u mogućnosti. Ako ništa, da sačeka sat u redu na nekom šalteru umjesto nekog starca, za to ne treba novac. Da mladi neke partije recimo očiste kuću neke iznemogle osobe, pa čak, ili upravo zato, iako znaju da će ta iznemogla osoba glasati za konkurenciju. Time bi se predstavilli kao da im nije toliko stalo do glasa koliko da pomognu i da ako su oni takvi i ostali kao i sama partija su takvi. Možda im to donese deset glasova drugih koje inače ne bi dobili.
Last edited by Hakiz on 06/05/2018 15:29, edited 3 times in total.
-
putokaz1
#30179 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Slažem se oko Ustava je ironijaHakiz wrote:A kako su tročlano predsjedništvo ili Ustav prepreka da neko popravi ili uradi nešto šta je u suštini malo, a stanovnicima u nekom naselju ili šire to pomogne, e da bi time privukao glasače? Ne govorim o izmjeni zakona, nego o malim svakodnevnim stvarima koje se mogu napraviti brzo i bez potrebe za opštinskim i ostalim dozvolama, tenderima, skupštinskim odlukama itd, a koje služe kao reklamaputokaz1 wrote:Eh taj Njujork
nit imaju Ustav niti Tročlano predsjendištvo
- kmirsad
#30180 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Naravno da je efikasnije...Znaš li koliko košta asfaltiranje neke , makar i najmanje rupe... ma samo i da je napuni kamenim agregatom...kamen, prevoz, vibro žaba, radnici, ostali alat, označavanje radova... odakle lova maloj stranci... ili kandidat mora biti pun love... ko BiH parlementarac... pa da to svojim parama izfinansira u cilju promiđbe...Hakiz wrote:I kada se boriš za drugi mandat, opet si kandidat.kmirsad wrote:Koga je kandidat iz primjera zvao telefonom...što nije toj ženi dao taj čudesni broj telefona da sama zove... i za druge stvari...jes ti siguran da je to bio kandidat ili poslanik koji se borio za drugi mandat...
Ne telefon, kucao na vrata kuća u ulici, izašla žena, rekla mu za rupu, rupa popravljena. Time pokazao da hoće pomoći, da misli na potrebe i malih ljudi i da je efikasan. Da je dao broj telefona da ona nazove, to ne bi bio njegov angažman da pomogne ljudima, da je ona zvala, ona bi se angažovala i na kraju platila popravak. Ovako on zvao, on se angaćovao, on platio, on dao od sebe da pomogne društvu.
Naravno da je to reklama, ali mislim da je efikasnija nego da se smiješio sa nekog postera.
Kontam nešto... da sam ja taj kandidat... bez dinara, nemam ni za cigara kako treba, o plakatima da si kupim, ne bih ni pomišljao... mogu samo jezik da drvim, tabane da tabanam na ulici i prste za tipkanje na kompu trošit...
SDA, SDP, SBB,HDZ, SNSD... kandiditti bi sve to , vjerovatno bez večih finansijskih trauma mogli...naravno ako nemaju poskoka u đepu...
Mogo bi joj samo dati pismenu garanciju i obečanje da ću kad dođem na vlast i zalegnem na milionski buđet, odmah doči i zakrpiti rupu na trotoaru.
Sviđa mi se ovo što si dopisao... to bih bez problema mogo... i ćumur onijet ako treba...
- kmirsad
#30181 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ovo je suludo... neshvatljivo mi je da smo mi ovdje, toliko kratke pameti, da uopšte možemo, i u najcrnjim nočnim morama, zamisliti... nastavak ovog nazovi, života... u ovoj našoj nekada prekrasnoj,zemlji... koju su uništli i pretvorili u vukojebinu... zemlju u kojoj bi i nakon izbora vladali ovi, jebo te, isti ljudi koji vladaju već 27 godina... rođeni u Audijima, Mercedesima, velelepnim vilama, i lister odjelima i kravatama na debelim vratovima... koji su nam uništili prošlost, sadašnjost... budučnost našoj djeci...
Što se mene tiče, ja nemam budučnost, moje je prošlo... u ovom dugogodišnjem mrcvarenju... gotovo mi je dosadilo da živim...
Možda bi i sevapa taradili da me likvidiraju.
Ovo radim i pišem samo iz razloga, da se od stida i sramote da nisam ništa poduzeo... ne prevrčem u mezaru, kad mi djeca dođu na Bukovčić iz Njemačke, da mi prouče fatihu...
Uništili su moral, uništili dostojanstvo, uništili privredu, fabrike, firme, prirodu, ljude, razjebale givit od 10 kila, ma sve što dotaknu unište, zlato u blato pretvaraju, pohlepno kradu, uzimaju mito, zapošljavaju familiju, i djecu močnika, namještaju tendere. ponizili su penzionere, radnike, borce, logoraše, samohrane majke, trudnice, istjerali omladinu iz BiH, ukrali im dostojanstvo i ponos... narko dileri i ostali kriminalci haraju Bosnom, kao po svojoj gruntovnoj prčiji, tužilaštva ne podižu optužnice, ako i podignu, podignu ih da bi ih po tim optužnicama sudovi oslobađali, kako im se za ta djela više ne bi moglo suditi... a osuđuju sitnu fukaru za metar drva iz državne šume, policija kažnjava fukaru u razjebanim kombijima i golfove dvojke, u koje beru gvožđe, flaše, karton i kese... usput i stari hljeb da jedu... dok političari, mrtvi pjani, sa švalerkama, s pratnjom i rotaljkama jurcaju od hotela do hotela, od kafane do kafane... prolete kraj njih 200 na sat... ko kraj turskog groblja... tovare namete, poreze, akcize, nebrojene takse privrednicina i šalju im čopore razjarenih inspekora... da provjere imaju li još koji dinar skriven u tajnom đepu... i isisaju im ga, ko vampiri... i posljednju kap krvi... a svojim tajkunima i izvorima finansiranja ćeškaju jajca, tolerišu... neplačene doprinose i po 10, 20 godina, ekološke katastrofe koje izazivaju, modbing nad radnicima, koji pisnut ne smiju...i tjeraju na glasanje, da se vrate s dokazima za koga su glasali...
Ne mogu to zamisliti, taj mazohizam, taj nihilizam u našem narodu...
A nudi se izbor... nude se novi, neukaljani i nekomprovitovani ljudi...moralni, pošteni, časni, stručni...
Moram naglasiti da ovdje ne govorim o strankama... meni su, ako su ikada bile na vlasti u ovih paklenih 27 godina, sve iste... ništa lijeve, ništa desne, ništa centar... ako su vladale,sve su iste i krive su... Sad več govorim o ljudima...oni su stranke stvorili, oni ih održavaju na životu
Nedam glas ni jednom ko je ikada vladao.
Ne dam im nikakvu šansu.
Ne daaaaaam!
Uz časne izuzetke... kao što je g. Selim Bešlagić.
A i ove nove, kad stignu liste, dobro ću rastabiriti ko su, šta su... kakvi su im korjeni, kakvog su roda, kakvog obrazovanja, morala i poštenja...
Jebo ga ljeljek... somovi, kažu ribolovci, tri sekunde nakon što su se zakačili na udicu pa se otkače, zaborave da su bili ubodeni i ponovo grizu mamac na toj istoj udici..
Nama izgleda treba mnogo manje od te tri sekunde da zaboravimo i upecamo se ponovo...
Što se mene tiče, ja nemam budučnost, moje je prošlo... u ovom dugogodišnjem mrcvarenju... gotovo mi je dosadilo da živim...
Možda bi i sevapa taradili da me likvidiraju.
Ovo radim i pišem samo iz razloga, da se od stida i sramote da nisam ništa poduzeo... ne prevrčem u mezaru, kad mi djeca dođu na Bukovčić iz Njemačke, da mi prouče fatihu...
Uništili su moral, uništili dostojanstvo, uništili privredu, fabrike, firme, prirodu, ljude, razjebale givit od 10 kila, ma sve što dotaknu unište, zlato u blato pretvaraju, pohlepno kradu, uzimaju mito, zapošljavaju familiju, i djecu močnika, namještaju tendere. ponizili su penzionere, radnike, borce, logoraše, samohrane majke, trudnice, istjerali omladinu iz BiH, ukrali im dostojanstvo i ponos... narko dileri i ostali kriminalci haraju Bosnom, kao po svojoj gruntovnoj prčiji, tužilaštva ne podižu optužnice, ako i podignu, podignu ih da bi ih po tim optužnicama sudovi oslobađali, kako im se za ta djela više ne bi moglo suditi... a osuđuju sitnu fukaru za metar drva iz državne šume, policija kažnjava fukaru u razjebanim kombijima i golfove dvojke, u koje beru gvožđe, flaše, karton i kese... usput i stari hljeb da jedu... dok političari, mrtvi pjani, sa švalerkama, s pratnjom i rotaljkama jurcaju od hotela do hotela, od kafane do kafane... prolete kraj njih 200 na sat... ko kraj turskog groblja... tovare namete, poreze, akcize, nebrojene takse privrednicina i šalju im čopore razjarenih inspekora... da provjere imaju li još koji dinar skriven u tajnom đepu... i isisaju im ga, ko vampiri... i posljednju kap krvi... a svojim tajkunima i izvorima finansiranja ćeškaju jajca, tolerišu... neplačene doprinose i po 10, 20 godina, ekološke katastrofe koje izazivaju, modbing nad radnicima, koji pisnut ne smiju...i tjeraju na glasanje, da se vrate s dokazima za koga su glasali...
Ne mogu to zamisliti, taj mazohizam, taj nihilizam u našem narodu...
A nudi se izbor... nude se novi, neukaljani i nekomprovitovani ljudi...moralni, pošteni, časni, stručni...
Moram naglasiti da ovdje ne govorim o strankama... meni su, ako su ikada bile na vlasti u ovih paklenih 27 godina, sve iste... ništa lijeve, ništa desne, ništa centar... ako su vladale,sve su iste i krive su... Sad več govorim o ljudima...oni su stranke stvorili, oni ih održavaju na životu
Nedam glas ni jednom ko je ikada vladao.
Ne dam im nikakvu šansu.
Ne daaaaaam!
Uz časne izuzetke... kao što je g. Selim Bešlagić.
A i ove nove, kad stignu liste, dobro ću rastabiriti ko su, šta su... kakvi su im korjeni, kakvog su roda, kakvog obrazovanja, morala i poštenja...
Jebo ga ljeljek... somovi, kažu ribolovci, tri sekunde nakon što su se zakačili na udicu pa se otkače, zaborave da su bili ubodeni i ponovo grizu mamac na toj istoj udici..
Nama izgleda treba mnogo manje od te tri sekunde da zaboravimo i upecamo se ponovo...
- Roccohljup
#30182 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
mazohisti mirsade....mazohisti.....volimo da nas karaju u mozak

- kmirsad
#30183 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ma i nihilisti... ubijaju nas, a mi vičemo... neka nas ubiju, naši su...Roccohljup wrote:mazohisti mirsade....mazohisti.....volimo da nas karaju u mozak![]()
![]()
- Roccohljup
#30184 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
To ti je tipičan odgovor prosječnog glasača vladajućih stranaka kad ga pitaš što je glasao za njih....kaže samo nek je naš pa makar bio i govno........i tako od izbora do izbora nama govna kroje kapu a mi se naguzimo i kazemo ne treba ni vazelin.....kmirsad wrote:Ma i nihilisti... ubijaju nas, a mi vičemo... neka nas ubiju, naši su...Roccohljup wrote:mazohisti mirsade....mazohisti.....volimo da nas karaju u mozak![]()
![]()
- kmirsad
#30185 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ma ja... samo nek je našima bolji užitak...Roccohljup wrote:To ti je tipičan odgovor prosječnog glasača vladajućih stranaka kad ga pitaš što je glasao za njih....kaže samo nek je naš pa makar bio i govno........i tako od izbora do izbora nama govna kroje kapu a mi se naguzimo i kazemo ne treba ni vazelin.....kmirsad wrote:Ma i nihilisti... ubijaju nas, a mi vičemo... neka nas ubiju, naši su...Roccohljup wrote:mazohisti mirsade....mazohisti.....volimo da nas karaju u mozak![]()
![]()
![]()
![]()
- Roccohljup
#30186 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
kad te naši hebu nema ništa bolje i sladjekmirsad wrote:Ma ja... samo nek je našima bolji užitak...
- drug_profi
#30187 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Nemojte nikad smesti s uma da su svi političari u politici PRVO radi sebe.
Onda među njima možete tražiti i one koji imaju i druge, filantropske, pobude.
Ne postoji političar koji je pošten, čestit sa obrazom, vrijedan i sposoban.
Takvi ljudi su rijetki.
Vrijedni i sposobni vode firme i nije ih briga za politiku.
Pošten i čestit sam i ja pa sam sebi ne bih dao firmu da je vodim, a kamo li državu.
Takvi ljudi su rijetki.
Pošten i čestit sam i ja pa sam sebi ne bih dao firmu da je vodim, a kamo li državu.
-
putokaz1
#30188 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Zar nije Angela Merkel čestita pola miliona BOSANACA ZAPOSLILAdrugi profil wrote:Nemojte nikad smesti s uma da su svi političari u politici PRVO radi sebe.
Takvi ljudi su rijetki.
- kmirsad
#30189 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
drugi profil wrote:Nemojte nikad smesti s uma da su svi političari u politici PRVO radi sebe.
Takvi ljudi su rijetki.
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#30190 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
100 %drugi profil wrote:Nemojte nikad smesti s uma da su svi političari u politici PRVO radi sebe.
Takvi ljudi su rijetki.
Tek kad se pocnu bojati primjena raznih zakona onda ce to isto pokusati malo mudrije i u kolicini koja je moguca.
Bilo bi lijepo kada bi napredovali barem do tog nivoa i kada bi nam glasacka kultura dobacila dalje od Erdogana , Dodika i "ugroženosti i opstojnosti".
A to se neće desiti još barem narednih 10 opštih izbora i većina mladih će zauvijek glasati negdje drugo.
Pozdrav.
- kmirsad
#30191 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
sabina1 wrote:100 %drugi profil wrote:Nemojte nikad smesti s uma da su svi političari u politici PRVO radi sebe.
Takvi ljudi su rijetki.
Tek kad se pocnu bojati primjena raznih zakona onda ce to isto pokusati malo mudrije i u kolicini koja je moguca.
Bilo bi lijepo kada bi napredovali barem do tog nivoa i kada bi nam glasacka kultura dobacila dalje od Erdogana , Dodika i "ugroženosti i opstojnosti".
A to se neće desiti još barem narednih 10 opštih izbora i većina mladih će zauvijek glasati negdje drugo.
Pozdrav.
- kmirsad
#30192 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ma mora da ima Bogumilske gene, a da toga nije ni svjesna... uradit ćemo mi njoj genom...putokaz1 wrote:Zar nije Angela Merkel čestita pola miliona BOSANACA ZAPOSLILAdrugi profil wrote:Nemojte nikad smesti s uma da su svi političari u politici PRVO radi sebe.
Takvi ljudi su rijetki.
- arzuhal
#30193 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Slažem se s ovim, ovo nije jedini ali je sasvim sigurno jedan od najboljih načina djelovanja, reklamiranja, kampanje. A šta bi se tek desilo da stranke tako djeluju tokom cijelog mandata, da rade za društvo, a ne samo kada treba za predizborni marketing.Hakiz wrote:
I kada se boriš za drugi mandat, opet si kandidat.
Kandidat zvao majstore ili nekoga u izbornom štabu da organizuje majstore i popravak.
Kucao na vrata kuća u ulici, izašla žena, rekla mu za rupu, rupa popravljena. Time pokazao da hoće pomoći, da misli na potrebe i malih ljudi i da je efikasan. Da je dao broj telefona da ona nazove, to ne bi bio njegov angažman da pomogne ljudima, da je ona zvala, ona bi se angažovala i na kraju platila popravak. Ovako on zvao, on se angažovao, on platio, on dao od sebe da pomogne društvu.
Ne očekujem da sada naši krenu tako, ipak su budžeti kandidata i stranaka malo drugačiji, ali nešto na tom principu. Dakle ne samo da na ulici kandidat sa ljudima priča i obećava, neko da s vremena na vrijeme nešto uradi, koliko je u mogućnosti. Ako ništa, da sačeka sat u redu na nekom šalteru umjesto nekog starca, za to ne treba novac. Da mladi neke partije recimo očiste kuću neke iznemogle osobe, pa čak, ili upravo zato, iako znaju da će ta iznemogla osoba glasati za konkurenciju. Time bi se predstavilli kao da im nije toliko stalo do glasa koliko da pomognu i da ako su oni takvi i ostali kao i sama partija su takvi. Možda im to donese deset glasova drugih koje inače ne bi dobili.
Prije nekoliko godina, u nekom selu u Srbiji, došla omladina SNS-a da čisti snijeg, a snijeg rokn'o, to kada je bila ona mećava. Došli momci s lopatama, ruksacima na leđima, zastava SNS. Očistili gerijatriji puteve, sve. Cijelo selo, možda 150-200 glasova, listom glasalo za SNS.
Kada su ih novinari pitali za to, seljani rekli:
- Ne pamtimo da nas se iko sjetio na način kao ovi što su očistili snijeg. Nikad nas niko ne obilazi, niti šta pita. Eto zato. Ovi su se sjetili i makar ovo uradili, fala im.
- kmirsad
#30194 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Šta ti misliš arzo o ideji da svako selo napravi seoski glasački sindikat izaberu predsjednika, naprave spisak želja... znaš ono šta seljaci traže... asfalt, voda, kanalizacija, regulacija bujičavih potoka, mostić, deminiranje njiva, freza, motokultivatore i raspišu javni Tender/ponudu, (ne pozivni)... na Berzi glasova, svim strankama... kad izaberu najboljeg ponuđača potpišu, s njim notarski ovjeren Ugovor sa kaznenim odredbama i kolateralom za obje strane, ukoliko ne ispune Ugovorom prihvačene komercijalne uslove... rokove, kvalitet radova i materijala... i tako... svake dvije godine...arzuhal wrote:Slažem se s ovim, ovo nije jedini ali je sasvim sigurno jedan od najboljih načina djelovanja, reklamiranja, kampanje. A šta bi se tek desilo da stranke tako djeluju tokom cijelog mandata, da rade za društvo, a ne samo kada treba za predizborni marketing.Hakiz wrote:
I kada se boriš za drugi mandat, opet si kandidat.
Prije nekoliko godina, u nekom selu u Srbiji, došla omladina SNS-a da čisti snijeg, a snijeg rokn'o, to kada je bila ona mećava. Došli momci s lopatama, ruksacima na leđima, zastava SNS. Očistili gerijatriji puteve, sve. Cijelo selo, možda 150-200 glasova, listom glasalo za SNS.
Kada su ih novinari pitali za to, seljani rekli:
- Ne pamtimo da nas se iko sjetio na način kao ovi što su očistili snijeg. Nikad nas niko ne obilazi, niti šta pita. Eto zato. Ovi su se sjetili i makar ovo uradili, fala im.
Jbg... i glasovi su roba kao i funkcije...sve se prodaje i kupuje...
- arzuhal
#30195 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Nešto slično je pokrenuo prije desetak godina Ševko Bajić sa Grozdom: ponuda da svaka stranka potpiše prije izbora taksativno ono što obećava da će ispuniti nakon izbora kada uđe u vlast. Pa poslije samo pratimo i prozivamo, te ponovo biramo na vlast ili jok.kmirsad wrote: Šta ti misliš arzo o ideji da svako selo napravi seoski glasački sindikat izaberu predsjednika, naprave spisak želja... znaš ono šta seljaci traže... asfalt, voda, kanalizacija, regulacija bujičavih potoka, mostić, deminiranje njiva, freza, motokultivatore i raspišu javni Tender/ponudu, (ne pozivni)... na Berzi glasova, svim strankama... kad izaberu najboljeg ponuđača potpišu, s njim notarski ovjeren Ugovor sa kaznenim odredbama i kolateralom za obje strane, ukoliko ne ispune Ugovorom prihvačene komercijalne uslove... rokove, kvalitet radova i materijala... i tako... svake dvije godine...![]()
Pa propade i to sve...
Što se tiče tvoje zadnje rečenice, poptuno se slažem, neki dan je i dr Nele Karajlić rekao nešto na tu temu, a sasvim istinito, ne faleć mu nevjeru:"Nema više ideja, niko danas ne radi nešto zbog ideje, to je nekada bilo, danas postoji samo roba koju treba prodati. A pošto postoji roba, prodaja, kupovina i zarada, onda nećeš hvaliti neku stranku i političara džaba, nego "gdje sam ja tu?", plati me pa ću te hvaliti, nikakav problem. I predsjednici moćnih zemalja danas dolaze iz miljea trgovine, bankarstva i sl. dakle proizvodnja robe, marketing, prodaja, zarada..."
- kmirsad
#30196 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Nije plata samo novac... za hvaljenje NS, meni je sasvim dovoljna plata da mojoj porodici, meni i mojim sugrađanima naprave normalnu državu u kojoj će moja djeca dobiti posao na konkursu, gdje ču biti sretan, nasmijan i zadovoljan... gdje će stari, bolesni, invalidi, nesposobni za rad... dobiti dovoljnu socijalu za život,..arzuhal wrote:Nešto slično je pokrenuo prije desetak godina Ševko Bajić sa Grozdom: ponuda da svaka stranka potpiše prije izbora taksativno ono što obećava da će ispuniti nakon izbora kada uđe u vlast. Pa poslije samo pratimo i prozivamo, te ponovo biramo na vlast ili jok.kmirsad wrote: Šta ti misliš arzo o ideji da svako selo napravi seoski glasački sindikat izaberu predsjednika, naprave spisak želja... znaš ono šta seljaci traže... asfalt, voda, kanalizacija, regulacija bujičavih potoka, mostić, deminiranje njiva, freza, motokultivatore i raspišu javni Tender/ponudu, (ne pozivni)... na Berzi glasova, svim strankama... kad izaberu najboljeg ponuđača potpišu, s njim notarski ovjeren Ugovor sa kaznenim odredbama i kolateralom za obje strane, ukoliko ne ispune Ugovorom prihvačene komercijalne uslove... rokove, kvalitet radova i materijala... i tako... svake dvije godine...![]()
Pa propade i to sve...
Što se tiče tvoje zadnje rečenice, poptuno se slažem, neki dan je i dr Nele Karajlić rekao nešto na tu temu, a sasvim istinito, ne faleć mu nevjeru:"Nema više ideja, niko danas ne radi nešto zbog ideje, to je nekada bilo, danas postoji samo roba koju treba prodati. A pošto postoji roba, prodaja, kupovina i zarada, onda nećeš hvaliti neku stranku i političara džaba, nego "gdje sam ja tu?", plati me pa ću te hvaliti, nikakav problem. I predsjednici moćnih zemalja danas dolaze iz miljea trgovine, bankarstva i sl. dakle proizvodnja robe, marketing, prodaja, zarada..."
U tom slučaju, ja bi što se stranke tiče bio i preplačen... a mene što se tiče, šučur Allahu dragom, pare znam i mogu i sam zaraditi sa svoje dvije ruke...
A nele je beskičmenjak," bez muda i časti, iz interesa se bori za komad vlasti"... njemu sasvim pristaje i uklapa se u njegov moralni lik rečenica..."Nema više ideja, niko danas ne radi nešto zbog ideje, to je nekada bilo... "
- arzuhal
#30197 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Znam.kmirsad wrote:Nije plata samo novac... za hvaljenje NS, meni je sasvim dovoljna plata da mojoj porodici, meni i mojim sugrađanima naprave normalnu državu u kojoj će moja djeca dobiti posao na konkursu, gdje ču biti sretan, nasmijan i zadovoljan... gdje će stari, bolesni, invalidi, nesposobni za rad... dobiti dovoljnu socijalu za život,..arzuhal wrote:Nešto slično je pokrenuo prije desetak godina Ševko Bajić sa Grozdom: ponuda da svaka stranka potpiše prije izbora taksativno ono što obećava da će ispuniti nakon izbora kada uđe u vlast. Pa poslije samo pratimo i prozivamo, te ponovo biramo na vlast ili jok.kmirsad wrote: Šta ti misliš arzo o ideji da svako selo napravi seoski glasački sindikat izaberu predsjednika, naprave spisak želja... znaš ono šta seljaci traže... asfalt, voda, kanalizacija, regulacija bujičavih potoka, mostić, deminiranje njiva, freza, motokultivatore i raspišu javni Tender/ponudu, (ne pozivni)... na Berzi glasova, svim strankama... kad izaberu najboljeg ponuđača potpišu, s njim notarski ovjeren Ugovor sa kaznenim odredbama i kolateralom za obje strane, ukoliko ne ispune Ugovorom prihvačene komercijalne uslove... rokove, kvalitet radova i materijala... i tako... svake dvije godine...![]()
Pa propade i to sve...
U tom slučaju, ja bi što se stranke tiče bio i preplačen... a mene što se tiče, šučur Allahu dragom, pare znam i mogu i sam zaraditi sa svoje dvije ruke...
A nele je beskičmenjak," bez muda i časti, iz interesa se bori za komad vlasti"... njemu sasvim pristaje i uklapa se u njegov moralni lik rečenica..."Nema više ideja, niko danas ne radi nešto zbog ideje, to je nekada bilo... "
Čitao sam o životu poznatog islamskog učenjaka Saida Nursija iz Turske (1877-1960) koji je izvršio ogroman uticaj kako na turske muslimane tako i na one okolo Turske...Živio je u prelomnom dobu, raspadu Osmanskog carstva i rađanju sekularne Turske, poznavao je vrlo dobro Ataturka s kojim je dolazio u polemike...U jednom periodu svog života se uključio u politiku, u neku stranku, iz najbolje i najplemenitije namjere...Iza toga se odmaknuo od politike i rekao:"Odsad učim e'uzu billahi mine-š-šejtani ve-s-sijaseti (utječem se Allahu od šejtana i politike)...Vidio sam kako dobri ljudi, samo zbog političke partije i koncepcije kojoj pripadaju moraju, u ime partije, napadati druge dobre ljude samo zato što su iz različitih partija, a hvaliti licemjere iz svoje partije...Tu ja ne mogu biti..."
- kmirsad
#30198 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
![]()
Iza toga se odmaknuo od politike i rekao:"Odsad učim e'uzu billahi mine-š-šejtani ve-s-sijaseti (utječem se Allahu od šejtana i politike)...Vidio sam kako dobri ljudi, samo zbog političke partije i koncepcije kojoj pripadaju moraju, u ime partije, napadati druge dobre ljude samo zato što su iz različitih partija, a hvaliti licemjere iz svoje partije...Tu ja ne mogu biti..."
Veoma poučna priča... ulazak u politiku nas stavlja na stalna iskušenja i provjeru čvrstine karaktera. Veoma je teško izdržati ta iskušenja... mnogi su Nursi Saidi bili uvjereni u svoju nesalomovist... i sam sam u životu gledao takve, kako padaju moralni ponor...kako zabijaju noć u leđa najboljim prijateljima... ma djece se odriču ili ih zlouptrebljavaju... Grozota.
Nisam siguran ni u sebe.
Zato sam odbio me stavlja i nakakve liste...
drugo...
nesposoban sam da budem poslušan, pa često sam sebi iskopam jamu...
Bravo arzo... ovo treba dat svim kandidatima... povremeno... prije i poslije izbora...
-
Hakiz
#30199 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
arzuhal wrote:
I zato se ja ne mogu čudom načuditi ljudima koji su davali glas SZB za 100 KM. Tako jeftino. Hoćeš da kupiš moj glas ne u političkoj areni, nego baš da ga kupiš? Može, nezaposlen sam, daj mi posao. Zaposlen sam, hoću bolje plaćen posao. Imam i dobro plaćen posao, nema problema ima drugih stvari koje mi ili trebaju ili koje želim. Imam sve i ništa mi ne treba, ali zato imam rodbinu, prijatelje itd za koje ću prodati svoj glas.
Hoćeš da me kupiš? Može, imam i cjenovnik. I nije svaka cijena izražena u novcu.
A ne za bijednih 100 KM.
- kmirsad
#30200 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Kad to skoči cijena glasa na 100 km
... prošlih izbora bilo 30... pa Naša Stranka , koliko ima para neče moči kupiti ni 10 kom...
@Hakizu, eno sam tebe i @sabinu prozvaona reakciju na Kleptometru političke bande...
posting.php?mode=edit&f=3&p=14614788
@Hakizu, eno sam tebe i @sabinu prozvaona reakciju na Kleptometru političke bande...
posting.php?mode=edit&f=3&p=14614788