tako da....
Izrael je opet pocinio zlocin!
- skrbavi-admin
#30151 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
nemojmo se mi zavaravat da se slicno nekad i nama nece desit..... pokušaj je već vidjen, indolentnost jos strasnijim zlocinima je vec vidjena..... izgleda da mnogi smatraju kako male kukolje od naroda treba zatomit i istrijebit......
to je kako vidimo sluzbeni narativ i opsta sluzbena politika.....
tako da....
tako da....
Last edited by skrbavi-admin on 15/10/2023 12:37, edited 1 time in total.
-
Mrvice_ba
#30152 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
E da je Arapima jedan sad Sad ibn Muaz, druga pjesma bi se pjevala
-
zigson
#30153 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Nema zavaravanja, pitanja je samo vremena i geopoliticke situacijeskrbavi-admin wrote: ↑15/10/2023 12:36 nemojmo se mi zavaravat da se slicno nekad i nama nece desit..... pokušaj je već vidjen, indolentnost jos strasnijim zlocinima je vec vidjena.....
tako da....
- armin071
- skrbavi-admin
#30155 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
sat otkucava u svakom slucaju - ovo nisu istine cemu svjedocim..... lik hladno predlaze da iseli milione u pustinjuzigson wrote: ↑15/10/2023 12:37Nema zavaravanja, pitanja je samo vremena i geopoliticke situacijeskrbavi-admin wrote: ↑15/10/2023 12:36 nemojmo se mi zavaravat da se slicno nekad i nama nece desit..... pokušaj je već vidjen, indolentnost jos strasnijim zlocinima je vec vidjena.....
tako da....
-
zigson
#30156 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Jos ce im pomociskrbavi-admin wrote: ↑15/10/2023 12:37sat otkucava u svakom slucaju - ovo nisu istine cemu svjedocim..... lik hladno predlaze da iseli milione u pustinju![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- Ironmen
#30157 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
saimidin wrote: ↑15/10/2023 12:32 Znači u sinajsku pustinju![]()
![]()
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/izra ... /231015032
Ps
Iran je kao pas koji laje, a ne ujeda, jer je u željeznom kavezu
Na žalost opet kažem palestinci su ostavljeni na "milost" cionistima još davno kada je egipat a kasnije i jordan potpisao neki papir sa cionistima u nadi da im neće otimati još zemlje
To je naravno zabluda, jer jordanu će prosto morati uzeti istočnu obalu rijeke, kao i egiptu sinaj, jer ipak je tu zemlju njima dao bog![]()
I Golansku Visoravan koju su okupirali od Sirije.
- Grean
#30158 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Sa ovim drugim se slazem i slaze se sigurno 99% diskutanata na forumu samo sto u ovim diskusijama cesto preovlada inat pa se pise i sto se ne misli.Bloo wrote: ↑15/10/2023 12:24Da li je u zadnjih recimo 50 godina neki američki predsjednik se pozvao na protestantske vrijednosti prilikom davanja podrške kod nekog britanskog problema? Sumnjam. Čak ni kada je debeli pušač cigareta preklinjao Roosevelta za pomoć.SpoilerShowPitanje nije uopšte imalo nikakve konotacije sa vjerskim fanatizmom. Više je postavljeno sa sociološkog aspekta.Grean wrote: ↑15/10/2023 12:12
U pravu si, nisi nigdje pomenula fanatizam nego sam ja tako dozivio tvoje pitanje zasto je jedan musliman duzan drugom ista, da se samo kod muslimana zasniva saveznistvo na vjerskoj pripadnosti ili da samo mi ocekujemo da se zasniva na tome.
Ono sto ja kazem je da nije bitno jesi li vjernik koji praktikuje vjeru, bilo protestant, musliman, katolik, ipak se dio tvog identiteta, saveznistva zasniva na tom predznaku i da je USA najbolji primjer za to. Npr. samo su dva katolika uspjela dobaciti do predsjednika USA slucajno ili ne.
Mislim da je pogrešno povezivanje USA i GB na tom osnovu zbog samog ustroja tih zemalja. Takođe i samih razlika uznutar protestantskih grupa. Ako pogledaš historiju Amerike i njene veze sa Kraljevstvom, dosta toga je naravno jasno. Duboko nepovjerenje prema katolicima i Papi seže stoljećima unatrag i kod jednih i drugih. Mada kada pogledaš ljude koji su "osnovali" SAd, stvari postaju interesantne.
Lično mišljenje - ljudsko biće duguje pomoć i podršku drugom ljudskom biću bez obzira na religiju, naciju, etničku pripadnost, seksualno opredijeljenje i ukus u muzici.
Ljudska patnja i borza za pravdu bi trebale da prevazilaze sve te odrednice.
S tim da uvijek ima malo bitnijih pitanja i ona se vezu za onaj predznak, na zalost ali je tako. I ja suosjecam sa hriscanima u sjevernoj Nigeriji ali bih vjerovatno bio manje intenzivan u tim diskusijama da postoje na forumu. Ne vjerujem da su npr. Ameri tako zatucani (ako izuzmemo vjerske fanatike) da ne shvataju da je zlocin rusiti kuce palestinskim porodicama u Jerusalimu i naseljavati jevreje s ciljem da kroz neko vrijeme legalizujes okupaciju ali onaj predznak im odredjuje nivo kritike, velikoj vecini.
Last edited by Grean on 15/10/2023 12:43, edited 1 time in total.
-
saimidin
#30159 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
To je kako ono vole reći između redova, i ne bih ja rekao da rozvelt nije valjao čerčilu i prije perla, samo što je bio ograničen unutarnjim političkim zahtjevima za neutralnost, ali to je davna prošlost, pa čak i felacio koji je redovno blair davao bušu je historija, a sadašnjost je da svako gleda svoju guzicu, jer nikom se ne prima ulet usa szadBloo wrote: ↑15/10/2023 12:24Pitanje nije uopšte imalo nikakve konotacije sa vjerskim fanatizmom. Više je postavljeno sa sociološkog aspekta.Grean wrote: ↑15/10/2023 12:12
U pravu si, nisi nigdje pomenula fanatizam nego sam ja tako dozivio tvoje pitanje zasto je jedan musliman duzan drugom ista, da se samo kod muslimana zasniva saveznistvo na vjerskoj pripadnosti ili da samo mi ocekujemo da se zasniva na tome.
Ono sto ja kazem je da nije bitno jesi li vjernik koji praktikuje vjeru, bilo protestant, musliman, katolik, ipak se dio tvog identiteta, saveznistva zasniva na tom predznaku i da je USA najbolji primjer za to. Npr. samo su dva katolika uspjela dobaciti do predsjednika USA slucajno ili ne.
Mislim da je pogrešno povezivanje USA i GB na tom osnovu zbog samog ustroja tih zemalja. Takođe i samih razlika uznutar protestantskih grupa. Ako pogledaš historiju Amerike i njene veze sa Kraljevstvom, dosta toga je naravno jasno. Duboko nepovjerenje prema katolicima i Papi seže stoljećima unatrag i kod jednih i drugih. Mada kada pogledaš ljude koji su "osnovali" SAd, stvari postaju interesantne.
Da li je u zadnjih recimo 50 godina neki američki predsjednik se pozvao na protestantske vrijednosti prilikom davanja podrške kod nekog britanskog problema? Sumnjam. Čak ni kada je debeli pušač cigareta preklinjao Roosevelta za pomoć.
Lično mišljenje - ljudsko biće duguje pomoć i podršku drugom ljudskom biću bez obzira na religiju, naciju, etničku pripadnost, seksualno opredijeljenje i ukus u muzici.
Pitanje dakle samo ostaje za koga su palestinci ljudska bića, i da li su svi koji sude o tome uopšte ljudska bića, pa dobro bar ovaj dio koji sudi da nisu
-
saimidin
#30160 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
To je završeno, uzeli i neće vratiti, čak su i "zakon" donijeli da je njihovo 1/1, priložili ovjerenu kopiju izjave, jahve im ostavio ima i potpis i pečatIronmen wrote: ↑15/10/2023 12:40saimidin wrote: ↑15/10/2023 12:32 Znači u sinajsku pustinju![]()
![]()
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/izra ... /231015032
Ps
Iran je kao pas koji laje, a ne ujeda, jer je u željeznom kavezu
Na žalost opet kažem palestinci su ostavljeni na "milost" cionistima još davno kada je egipat a kasnije i jordan potpisao neki papir sa cionistima u nadi da im neće otimati još zemlje
To je naravno zabluda, jer jordanu će prosto morati uzeti istočnu obalu rijeke, kao i egiptu sinaj, jer ipak je tu zemlju njima dao bog![]()
I Golansku Visoravan koju su okupirali od Sirije.
Žali bože ovih kampova što će praviti na sinaju ako ne budu mobilni valja nove previti preko sueza
Ali sad kad prokontam, pa naravno da neće biti mobilni, jer trebat će i njima za cionističke naseljenike kad uzmu sinaj
Hah pa nek bloo opet kaže da je šta već koji kurac reći da jevreji nisu bizmismeni, ubijaju dvije muhe i još pride x arapa
- Porodice Foht
#30161 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Nije za baciti gostovanje Hrge kod Senada. Zena, koja je obisla Gazu i cak tunele Hamasa, je vise puta ponovila: "Nemoguce da su onako ozbiljno naoruzanje Hamasovci mogli napraviti u Gazi. Ljudi, oni su to pravili u obicnim garazama, kojih ima na periferiji Sarajeva. Sve ovo je jako cudnovato".
Po meni, vise nema nikakve sumnje da je u pitanja veelika "Spy Game" IDF i Netanyahua u koju su se upecali bekani iz Hamasa.
Izrael ce sprziti pola Gaze i vecinu Hamasa a dio ce uteci na jug. Ne mozes pobiti 50 000 ljudi hebiga. Eventualni front s Hezbolahom je predaleko da bi mogao uticati a egipatske jajare i Sisi ce mirno gledati. Potrudit ce se Tel Aviv oko novog stanista za Palestince na Sinaju uz asistenciju UN a u razrusenoj polovici Gaze nece biti zivota i Zidovi ce sve uciniti da bar negdje unutra te sprzene zemlje zakopaju kibbutz i dovedu ortodoksne brade i bar koliko toliko smanje Gaza Strip za Palestince mimo West Bank cime bi obavili veci dio posla. Ne vidim ko ih moze zaustaviti u ovakvom scenariju iako silno zelim da se tenkovi vrate u Izrael i hiljade ljudi spasi.
Po meni, vise nema nikakve sumnje da je u pitanja veelika "Spy Game" IDF i Netanyahua u koju su se upecali bekani iz Hamasa.
Izrael ce sprziti pola Gaze i vecinu Hamasa a dio ce uteci na jug. Ne mozes pobiti 50 000 ljudi hebiga. Eventualni front s Hezbolahom je predaleko da bi mogao uticati a egipatske jajare i Sisi ce mirno gledati. Potrudit ce se Tel Aviv oko novog stanista za Palestince na Sinaju uz asistenciju UN a u razrusenoj polovici Gaze nece biti zivota i Zidovi ce sve uciniti da bar negdje unutra te sprzene zemlje zakopaju kibbutz i dovedu ortodoksne brade i bar koliko toliko smanje Gaza Strip za Palestince mimo West Bank cime bi obavili veci dio posla. Ne vidim ko ih moze zaustaviti u ovakvom scenariju iako silno zelim da se tenkovi vrate u Izrael i hiljade ljudi spasi.
- General War
#30162 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Nema potrebe, vec se uveliko svi sele prema zlom zapadu, za par desetljeca Filipinci i sri lanka ce biti ovdje ko na svomezigson wrote: ↑15/10/2023 12:37Nema zavaravanja, pitanja je samo vremena i geopoliticke situacijeskrbavi-admin wrote: ↑15/10/2023 12:36 nemojmo se mi zavaravat da se slicno nekad i nama nece desit..... pokušaj je već vidjen, indolentnost jos strasnijim zlocinima je vec vidjena.....
tako da....
-
zigson
#30163 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Ko si ti i zasto me quotas?General War wrote: ↑15/10/2023 12:56Nema potrebe, vec se uveliko svi sele prema zlom zapadu, za par desetljeca Filipinci i sri lanka ce biti ovdje ko na svome![]()
- General War
#30164 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
zigson wrote: ↑15/10/2023 12:57Ko si ti i zasto me quotas?General War wrote: ↑15/10/2023 12:56
Nema potrebe, vec se uveliko svi sele prema zlom zapadu, za par desetljeca Filipinci i sri lanka ce biti ovdje ko na svome![]()
E svasta
- p206
#30165 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Ja samo želim Egiptu i ostalim Arapima oko Palestine isyo što ovi fašisti rade Palestincima... a kad urade genocid u Gazi i Zapadnoj Obali, na redu su oni... nema tog mirovnog sporazuma ili papira koji će ih odvratiti da ne napadnu recimo Jordan.
-
aratet
#30166 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Egipćani su sirotinja teška, ljudi se moraju sobom pozabavati.
- p206
#30167 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
ma njima je, u ovo doba "čišćenja karata" (Mijanmar, Azerbejdžan) samo trebao mali povod da urade genocid i etničko "čišćenje"... ako nije glupost Hamasa onda je sigurno njihovo masloPorodice Foht wrote: ↑15/10/2023 12:50 Nije za baciti gostovanje Hrge kod Senada. Zena, koja je obisla Gazu i cak tunele Hamasa, je vise puta ponovila: "Nemoguce da su onako ozbiljno naoruzanje Hamasovci mogli napraviti u Gazi. Ljudi, oni su to pravili u obicnim garazama, kojih ima na periferiji Sarajeva. Sve ovo je jako cudnovato".
- Bloo
- Globalna šefica
#30168 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Isto kao i tebi.Grean wrote: ↑15/10/2023 12:40Sa ovim drugim se slazem i slaze se sigurno 99% diskutanata na forumu samo sto u ovim diskusijama cesto preovlada inat pa se pise i sto se ne misli.Bloo wrote: ↑15/10/2023 12:24Da li je u zadnjih recimo 50 godina neki američki predsjednik se pozvao na protestantske vrijednosti prilikom davanja podrške kod nekog britanskog problema? Sumnjam. Čak ni kada je debeli pušač cigareta preklinjao Roosevelta za pomoć.SpoilerShow
Pitanje nije uopšte imalo nikakve konotacije sa vjerskim fanatizmom. Više je postavljeno sa sociološkog aspekta.
S tim da uvijek ima malo bitnijih pitanja i ona se vezu za onaj predznak, na zalost ali je tako. I ja suosjecam sa hriscanima u sjevernoj Nigeriji ali bih vjerovatno bio manje intenzivan u tim diskusijama da postoje na forumu. Ne vjerujem da su npr. Ameri tako zatucani (ako izuzmemo vjerske fanatike) da ne shvataju da je zlocin rusiti kuce palestinskim porodicama u Jerusalimu i naseljavati jevreje s ciljem da kroz neko vrijeme legalizujes okupaciju ali onaj predznak im odredjuje nivo kritike, velikoj vecini.
Možda ćeš manje osuditi Hamas?
Govoriti o "Amerima" - država sa skoro 340 miliona stanovnika je jedna debela generalizacija.
Ili pak da pričamo o višim nivoima - predstavnicima na različitim nivoima?
Hoćemo li za prosječnog Amera uzeti one studente na Manhattanu ili ?
Svako zaslužuje benefit of the doubt.
Postoji i PCFF - udruženja izraelskih i palestinskih porodica koje su izgubile nekoga u ovim sukobima.
Ovaj sukob je historijski kompleksan uzevši u obzir čitaV historijat od recimo 5. stoljeća, da se ja ne usuđujem davati komentare koji se tiču teritorije ili polaganja prava određenih naroda na neku teritoriju.
Mogu samo osuditi terorističke napade, ubijanje djece, zaluđenost idejama i kratkovidnost grupa. Mislim da se ovaj sukob neće završiti uskoro, te da će patnja palestinskog naroda trajati još godinama. Svaka nada za pomirenjem i eventualnim suživotom prestaje sve dok i na jednoj i na drugoj strani operišu ekstremističke grupe, s tim da Izraelu određene interesne grupe žele da preuzmu još više vlasti.
-
Hakiz
#30169 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Ovima što brane reakciju Izraela:
Ko je gledao parzizanske filmove mogao je gledati scene u kojima članovi pokreta otpora ubiju nekoliko Nijemaca u nekom mjestu. A onda, za odmazdu, Nijemci ubiju 10 ljudi iz tog mjesta za svakog ubijenog Nijemca. Ne nužno pripadnika pokreta otpora, uzmu bilo koga.
To se tada smatralo zločinom.
Valjda danas nije.
Ko je gledao parzizanske filmove mogao je gledati scene u kojima članovi pokreta otpora ubiju nekoliko Nijemaca u nekom mjestu. A onda, za odmazdu, Nijemci ubiju 10 ljudi iz tog mjesta za svakog ubijenog Nijemca. Ne nužno pripadnika pokreta otpora, uzmu bilo koga.
Valjda danas nije.
-
sumirprimus
#30170 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Grehota je ovde spominjati NOB
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#30171 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
al se zato beba rodi svakih 15 sekundi
ja koji podrzavam velike obitelji kazem ba stani... ako si u okruzenju 70 godina cemu 5 sinova dovoljne je 2
cemu?
da budu topovsko meso ili mete?
da cekas donacije
nama su prodali ublehu o beznadju a njima u okruzenju i izoleciji prodaju konacnu pobjedu
ko ce pobijediti oni koji se sutke vracaju s odmora, poslovnih putova, studiranja i oblace uniforme i uzimaju oruzje
ili oni koji prosvjeduju, kace sladunjave parole i masu zastavama te slikama ubijene djece
-
elcaliente
#30172 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Vremena se mjenjaju.Hakiz wrote: ↑15/10/2023 13:24 Ovima što brane reakciju Izraela:
Valjda danas nije.
-
toska
#30173 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Ovo izgleda kao krađa ideja, "60 kilometara duge granične izraelske ograde":

- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#30174 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
vidis kako normalan mozes biti kad komunicirasŠkobo Habu wrote: ↑15/10/2023 12:16Gubiš se jednostavno u svakoj raspravi. Prvo repliciraš forumašu kako smatraš da to nije istina, a onda - u nedostatku bilo kakve argumentacije - skačeš sa teme na temu.Truba wrote: ↑15/10/2023 11:55
1. Ragibova slika danas nema nikakvu faktografsku vrijednost...suplja
2. Britanci su dozvolili uplovljavanje brodova sa zidovima a znamo kakve su propovijedi bile po dzamijama s obzirom na zvaljanje muftije i hitlera
3. Ne znam ko si ali ako me nastavis smarati dugim unosima i vrijedjanjem ides na foe
Upravo otvaram knjigu komedije krizarski ratovi u ocima arapa...
Vec znam da ce biti komedija
Šta god da se u to vrijeme propovjedalo u džamijama, nije imalo efekta, jer su Britanci slomili arapski ustanak, političke i vjerske vođe protjerali, pobili ili zatvorili, tako da su Britanci jedini - u to doba - imali vojnu i političku vlast na tlu Palestine.
Druga stvar, koja bitno pokazuje tvoju idiotsku narav, jeste knjiga "Križarski ratovi u očima Arapa" Amina Maaloufa, libanonsko-francuskog esejiste, pisca i historičara. Knjigu koja spominješ nazivaš komedijom iz prostog razloga što Maaloufa smatraš da je riječ o muslimanu, a ne libanonskom kršćanu.
Tu knjigu sam ja pročitao, i imam je u svojoj biblioteci, prije dvadeset godina. Sama knjiga se bavi tadašnjim historijskim spisima, vrelima i ugovorima između kršćana i muslimana. Tako u samoj knjizi možeš naći zapise franački svećenika koji pišu o kanibalizmu među krstašima, a da ne govorim o barbarstvu i divljaštvu koje su provodili, ne samo nad muslimanima, već i Jevrejima i ortodoksnim kršćanima.
ali opet supriljas i prikriveno vrijedjas
sta koga briga kad si ti imao neku laznu knjigu
o necijim osjecajima
a kad se ovdje postave osjecaji o osmanskim osvajanjima i upravom nad betlehemom krene UZP i ujke priča
ponavljam nismo na UNIVERZITETU... unos ne mora imati tocku i zarez te fus notu
vokabular ne mora biti sotonsko-uninverzitetski dovoljan je normalni zargon obicnih ljudi
ŠUPLJA PRIČA mrzitelja židova o famoznim banerima na brodovima ugroženih ljudi 1943
mogli ste kačiti i natpise sa rimskih iskopina iz 71. AD u Judeji ista je vrijednost
Last edited by Truba on 15/10/2023 13:31, edited 1 time in total.
-
Hakiz
#30175 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Uz svu istorijsku kompleksnost, namjera Izraela da Palestina prestane postojati ne samo kao država, nego i kao mogućnost, je očigledna. Sve, ne samo direktno ubijanje Palestinaca, nego od blokade vode, struje ekonomije, zdravstva do ilegalnih naselja, do rušenja kuća uhapšenih i protjerivanja porodice, do blokade ljudi da priđu svojoj obradivoj zemlji zidom ili kontrolnim punktovima, sve šta Izrael radi je jedan spori genocid nad Palestincima. Ne samo onima u Gazi, nego svim. Čak i onima koji žive samom Izraelu.Bloo wrote: ↑15/10/2023 13:22Isto kao i tebi.Grean wrote: ↑15/10/2023 12:40
Sa ovim drugim se slazem i slaze se sigurno 99% diskutanata na forumu samo sto u ovim diskusijama cesto preovlada inat pa se pise i sto se ne misli.
Možda ćeš manje osuditi Hamas?
Govoriti o "Amerima" - država sa skoro 340 miliona stanovnika je jedna debela generalizacija.
Ili pak da pričamo o višim nivoima - predstavnicima na različitim nivoima?
Hoćemo li za prosječnog Amera uzeti one studente na Manhattanu ili ?
Svako zaslužuje benefit of the doubt.
Postoji i PCFF - udruženja izraelskih i palestinskih porodica koje su izgubile nekoga u ovim sukobima.
Ovaj sukob je historijski kompleksan uzevši u obzir čitaV historijat od recimo 5. stoljeća, da se ja ne usuđujem davati komentare koji se tiču teritorije ili polaganja prava određenih naroda na neku teritoriju.
Mogu samo osuditi terorističke napade, ubijanje djece, zaluđenost idejama i kratkovidnost grupa. Mislim da se ovaj sukob neće završiti uskoro, te da će patnja palestinskog naroda trajati još godinama. Svaka nada za pomirenjem i eventualnim suživotom prestaje sve dok i na jednoj i na drugoj strani operišu ekstremističke grupe, s tim da Izraelu određene interesne grupe žele da preuzmu još više vlasti.
U takvoj situaciji, a uz činjenicu da im cijeli svijet blokira da se naoružaju, opreme drugim sredstvima itd pa idu u klasični rat sa Izraelom, šta Palestincima ostaje? Nestanak im je garantovan. Šta im ostaje?