Humljanin wrote: ↑15/05/2021 18:59
Kakiš puno.
U redu je ako si ti sebi utuvio u glavu da su osmanlije "kupili" tada najveću i drugu najvažniju kršćansku baziliku na svijetu.
Bezobrazno je ako druge smatraš toliko maloumnim da im mo]eš prodati tu priču.
Evo ti primjer: za koliko bi muslimani prodali veliku džamiju u Meki? Koliko para?
Ne kakim. Nego mi se s Balkana generalno ponasamo ko da smo mi ti koji smo zacetnici civilizacija i mjesto odakle je sve na svijetu poniklo, pa eto o svacijoj bastini bolje znamo nego oni sami. Nama da nebi Osmanlija i Austrougara, sami tesko da bi znali ko smo. Premalo institucija od znacaja koje svjedoce nasoj proslosti na nasim prostorima.
Kazem ti da je crkva prodata, pod kakvim okolnostima i kako ne znam, svakako kupio je onaj ko je Istanbul osvojio, dokument postoji. Da li je razlog tome bio iskljucivo strah od osvajaca ili je ponuda bila izdasna necemo saznati. Vise decenija se vodio spor o vracanju Aja Sofiji nekadasnje svrhe i taj dokument je bio prevaga.
Sad imas na zapadu crkve koje su prodate muslimanima i preuredjene za potrebe dzamija, ali u danasnjim okolnostima to je razumljivo jer ne znaci vjera svima jednako, tada ipak sa ove vremenske distance suvisno je govoriti o razlozima. Kazem ti da u Istanbulu ima jednako starih crkava, a cak i starijih i da nije svaka dozivjela prenamjenu. Aja Sofija je bila posebna po tome sto je bila najveca i sto je to svojevremeno bio najveci zatvoreni prostor tj. bogomolja toga tipa. Turska je zemlja sjajne historije i svjedoci mjesanju naroda i religija kroz historiju od ihahaj. Trebate malo zaviriti u putopis Evlije Celebije, da vidite kakav je Balkan bio i koliko se do danas promjenio.
Ima u historiji hriscanstva daleko vaznijih crkvi, koje muslimani nisu prisvojili i pretvorili u dzamije, ali sto bi se mi bavili recimo nekom jerusalemskom crkvom koja je daleko starija od Aja Sofije, a cuvari njenih kljuceva su recimo muslimani i danas i to sto recimo je generacijsko nasljedje jedne familije iz 7 stoljeca do danas?
Ljepse je pricati kako su oni divljaci i otimaci od tema koje trebaju miriti ljude.
Sto se tice hrama u Meki, par puta je napadan, crni kamen kojeg muslimani ljube pri hodocascu je otet, Meka i Medina nekoliko puta su bile izlozeni nesnosljivom sektaskom nasilju i ubijanju, pljackanju i sta sad?
Nije im se desilo da Meku i Medinu osvoji neki osvajac i ponudi neku izdasnu cifru, a da nije bio nemusliman, ali eto desilo im se da neko ko sebe naziva muslimanom istu rusi.