SDA-All about

PM72

#30076 Re: SDA-All about

Post by PM72 »

Hajvanu :lol:

Reci mi šta nije tačno u mojim postovima.Dokaži moju laž i mržnju i ja ću se javno izvinuti pa korigovati mišljenje i stavove.Ako si Musliman onda ćeš mi halaliti.
moke_31

#30077 Re: SDA-All about

Post by moke_31 »

seln wrote:
Alfons Kauders wrote:
IZ BiH je prokockala dobru priliku nakon odlaska M. Cerica.

Kavazovic se dokazao kao odmjeren, sposoban i mudar lider, sa svega par gafova u zadnjih pet godina... Ali... Ostalo je na tome i IZ BiH se nije reformirala. Ne cine to ni danas, niti ce. Oni ce do samog kraja ostati uz stranku, u skladu sa svojim prioritetima, jer im narod, drzava, i vjera Mumameda a.s. nisu pripriteti, ni blizu.
Ta prilika za reformu je prokockana vec ranije i tome nisu uzrok ni Ceric ni Kavazovic.
Ceric je bio samo lik iz vica sa viskom ambicija i smijesnim glasom. Problem su likovi u sjeni, koji cine spregu SDA i IZ, tipa Cengic...
u boga ne vjeruju, a guzici se ne boje.
Od pocetka rata naovamo, samo sam jednom cuo rijec "reforma" u vezi IZ, prilikom kandidature Enesa Karica za reis ul ulemu. On je bio cak i napravio neki konkretan program rada, regulisanje statusa vjerskih sluzbenika itd...
aliiii, kome treba reforma pored napuhanog pijevca tipa Ceric?
Čuj Kavazović se kao nešto dokazao :D Pa čovjeka je SDA izabrala iz razloga što je najposlušniji, neće talasati, pravi onaj prototip komunističkog reisa kakvi su bili prije rata, sigurica prava, neće im okrenuti leđa kao što se Cerić drznuo da to uradi, i lud je svako ko misli da će on nešto raditi, a kamoli pričati ili pokretati reforme.

Dok god IZ prodaje narodu hatme, tevhide, mevlude i sl. kvazivjerske budalaštine njen cilj nije da prosvijetli narod i trzne ga iz letargije, već suprotno da ga drži zatucanim i poslušnim i uz to mu pride neosnovano izvlači novac iz džepova, slično kao što je crkva radila u srednjem vijeku. IZ se učahurila i zaogrnula nekakvim lafo tradicionalizmom kojim se brani od svih kritika, promjena ili ne do Bog reformi. Čak idu dotle da su izmislili i novi Islam,tzv. "bosanski islam".

Ukidanje navedenih izmišljenih vjerskih obreda povlači i finansijsko pitanje jer mnogi imami svoje slabe plate nadopunjuju tim dodatnim aktivnostima. Stoga se svaki pomen bilo kakvih promjena ili reformi u IZ shvata kao udar na samu egzistenciju IZ i ljudi koji rade u njoj.

Doduše mora se priznati da je i komunizam za 45 godina puno doprinio ovakoj IZ kakva je sada a zna se da je tada glavni zadatak IZ(strogo kontrolisane i nadzirane od KP) bio da narod drži pod kontrolom i poslušnim i odstrani sve one koji imalo talasaju. SDA je samo zamijenila KP u već uhodanom sistemu a nove generacije samo nastavljaju stopama starih. Prilika za reset tog sistema, reforme i odbacivanje naslijeđenih praksi iz tog perioda je bio rat i poslijeratni period, ali, kao što znamo, to se nažalost nije desilo.

IZ se toliko interesno uvezala sa SDA da se ne zna gdje jedni počinju a drugi završavaju. Kako očekivati da ljudi bukvalno sami sebe kritikuju?!

Dragi Bog neće promijeniti stanje jednog naroda dok taj narod ne promijeni sam sebe, a IZ i njeni alimi bi trebala biti glavni pokretač promjene naroda i raditi ne samo na njegovom duhovnom obrazovanju već i na nacionalnom, kao i političkoj emancipaciji, itd. Kako sad stvari stoje do ovoga neće doći nikad, a možda ni tad.

Jedina stvar koja im ne ide u prilog je da sve više naroda zna da čita :D i nisu jedini medij putem kojeg narod uči o svojoj vjeri pa nemaju više privilegiju apsolutnog tumača vjere, za razliku od nekih prošlih vremena, tako da ne mogu baš svima manipulisati ali velika većina naroda im i dalje pokorno klima glavom... :sad: :sad: :sad:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#30078 Re: SDA-All about

Post by JoseMujica »

moke_31 wrote:
seln wrote:
Alfons Kauders wrote:
IZ BiH je prokockala dobru priliku nakon odlaska M. Cerica.

Kavazovic se dokazao kao odmjeren, sposoban i mudar lider, sa svega par gafova u zadnjih pet godina... Ali... Ostalo je na tome i IZ BiH se nije reformirala. Ne cine to ni danas, niti ce. Oni ce do samog kraja ostati uz stranku, u skladu sa svojim prioritetima, jer im narod, drzava, i vjera Mumameda a.s. nisu pripriteti, ni blizu.
Ta prilika za reformu je prokockana vec ranije i tome nisu uzrok ni Ceric ni Kavazovic.
Ceric je bio samo lik iz vica sa viskom ambicija i smijesnim glasom. Problem su likovi u sjeni, koji cine spregu SDA i IZ, tipa Cengic...
u boga ne vjeruju, a guzici se ne boje.
Od pocetka rata naovamo, samo sam jednom cuo rijec "reforma" u vezi IZ, prilikom kandidature Enesa Karica za reis ul ulemu. On je bio cak i napravio neki konkretan program rada, regulisanje statusa vjerskih sluzbenika itd...
aliiii, kome treba reforma pored napuhanog pijevca tipa Ceric?
Čuj Kavazović se kao nešto dokazao :D Pa čovjeka je SDA izabrala iz razloga što je najposlušniji, neće talasati, pravi onaj prototip komunističkog reisa kakvi su bili prije rata, sigurica prava, neće im okrenuti leđa kao što se Cerić drznuo da to uradi, i lud je svako ko misli da će on nešto raditi, a kamoli pričati ili pokretati reforme.

Dok god IZ prodaje narodu hatme, tevhide, mevlude i sl. kvazivjerske budalaštine njen cilj nije da prosvijetli narod i trzne ga iz letargije, već suprotno da ga drži zatucanim i poslušnim i uz to mu pride neosnovano izvlači novac iz džepova, slično kao što je crkva radila u srednjem vijeku. IZ se učahurila i zaogrnula nekakvim lafo tradicionalizmom kojim se brani od svih kritika, promjena ili ne do Bog reformi. Čak idu dotle da su izmislili i novi Islam,tzv. "bosanski islam".

Ukidanje navedenih izmišljenih vjerskih obreda povlači i finansijsko pitanje jer mnogi imami svoje slabe plate nadopunjuju tim dodatnim aktivnostima. Stoga se svaki pomen bilo kakvih promjena ili reformi u IZ shvata kao udar na samu egzistenciju IZ i ljudi koji rade u njoj.

Doduše mora se priznati da je i komunizam za 45 godina puno doprinio ovakoj IZ kakva je sada a zna se da je tada glavni zadatak IZ(strogo kontrolisane i nadzirane od KP) bio da narod drži pod kontrolom i poslušnim i odstrani sve one koji imalo talasaju. SDA je samo zamijenila KP u već uhodanom sistemu a nove generacije samo nastavljaju stopama starih. Prilika za reset tog sistema, reforme i odbacivanje naslijeđenih praksi iz tog perioda je bio rat i poslijeratni period, ali, kao što znamo, to se nažalost nije desilo.

IZ se toliko interesno uvezala sa SDA da se ne zna gdje jedni počinju a drugi završavaju. Kako očekivati da ljudi bukvalno sami sebe kritikuju?!

Dragi Bog neće promijeniti stanje jednog naroda dok taj narod ne promijeni sam sebe, a IZ i njeni alimi bi trebala biti glavni pokretač promjene naroda i raditi ne samo na njegovom duhovnom obrazovanju već i na nacionalnom, kao i političkoj emancipaciji, itd. Kako sad stvari stoje do ovoga neće doći nikad, a možda ni tad.

Jedina stvar koja im ne ide u prilog je da sve više naroda zna da čita :D i nisu jedini medij putem kojeg narod uči o svojoj vjeri pa nemaju više privilegiju apsolutnog tumača vjere, za razliku od nekih prošlih vremena, tako da ne mogu baš svima manipulisati ali velika većina naroda im i dalje pokorno klima glavom... :sad: :sad: :sad:
e jadan je narod kojeg je kler mijenjao...nabolje

eno ti čitave Afrike, Azije i Južne Amerike za primjer :roll:
PM72

#30079 Re: SDA-All about

Post by PM72 »

Moke,seln,Jose... :thumbup: odlični postovi i zapažanja.
Hajvan

#30080 Re: SDA-All about

Post by Hajvan »

PM72 wrote:Hajvanu :lol:

Reci mi šta nije tačno u mojim postovima.Dokaži moju laž i mržnju i ja ću se javno izvinuti pa korigovati mišljenje i stavove.Ako si Musliman onda ćeš mi halaliti.
ne razumijem
moke_31

#30081 Re: SDA-All about

Post by moke_31 »

@Jose Ako si pažljivo pročitao moj post mogao si vidjeti da sam i sam napisao da ne mislim da će IZ pomoći u osvješćivanju naroda.

Ja sam samo htio reći šta je uloga alima, vjerskih vođa i IZ u islamskom nauku. Pa prva riječ objave je bile Iqre (uči) i ne podrazumijeva samo učenje o vjeri i Bogu već općenito o svemu što ljude okružuju, a tu svakako spada i politička emancipacija :D
seln

#30082 Re: SDA-All about

Post by seln »

moke_31 wrote:Pa prva riječ objave je bile Iqre (uči) i ne podrazumijeva samo učenje o vjeri i Bogu već općenito o svemu što ljude okružuju, a tu svakako spada i politička emancipacija :D
Iqre danas znaci "uci jasine, hatme, mevlude, a bogabi i tevhide". Uz mevlud ide i prezderavanje, ali hatma je najisplativija.
Tevhid je pastorce: skoro pa obavezan, a slabo placen. Od posluzenja samo slatko i limunada.
Apropos, znate li ovaj:

Dosao Huso kod hodze i pita:
-Efendija, posto ces mi prouciti hatmu za rahmetli nanu?
-200 maraka- kae hodza.
Huso se pocese po glavi i kaze:
-Jooj, puno ti je to, skoro pola moje plate. Moze li ista jeftinije? Eto, moze li za 150?
-Ma moze, al' nece ti kurcu valjat'.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#30083 Re: SDA-All about

Post by malakh »

a šta je sa parama za hadž. sam hasan čengić je na tome brdo love uzeo, haram mu svaka marka bila.
JoseMujica

#30084 Re: SDA-All about

Post by JoseMujica »

moke_31 wrote:@Jose Ako si pažljivo pročitao moj post mogao si vidjeti da sam i sam napisao da ne mislim da će IZ pomoći u osvješćivanju naroda.

Ja sam samo htio reći šta je uloga alima, vjerskih vođa i IZ u islamskom nauku. Pa prva riječ objave je bile Iqre (uči) i ne podrazumijeva samo učenje o vjeri i Bogu već općenito o svemu što ljude okružuju, a tu svakako spada i politička emancipacija :D

dakako da je to tako zamišljeno , al u prahistoriji

no naša praksa pokazuje da je kler najveća prepreka općem obrazovanju i napretku

a apropo ovog gore vica pade mi još jedan na pamet

Znate li što uvode u mektebe učenje Brajevog pisma?

Da hodže odmah mogu napipati šta je u koverti :evil:
iz Mostara

#30085 Re: SDA-All about

Post by iz Mostara »

JoseMujica wrote:
moke_31 wrote:@Jose Ako si pažljivo pročitao moj post mogao si vidjeti da sam i sam napisao da ne mislim da će IZ pomoći u osvješćivanju naroda.

no naša praksa pokazuje da je kler najveća prepreka općem obrazovanju i napretku

Ima bolji VIC

Ko je izmislio rafting?

Mejra na tabutu :lol: :lol: :lol:
jazzer

#30086 Re: SDA-All about

Post by jazzer »

seln wrote:
moke_31 wrote:Pa prva riječ objave je bile Iqre (uči) i ne podrazumijeva samo učenje o vjeri i Bogu već općenito o svemu što ljude okružuju, a tu svakako spada i politička emancipacija :D
Iqre danas znaci "uci jasine, hatme, mevlude, a bogabi i tevhide". Uz mevlud ide i prezderavanje, ali hatma je najisplativija.
Tevhid je pastorce: skoro pa obavezan, a slabo placen. Od posluzenja samo slatko i limunada.
Apropos, znate li ovaj:

Dosao Huso kod hodze i pita:
-Efendija, posto ces mi prouciti hatmu za rahmetli nanu?
-200 maraka- kae hodza.
Huso se pocese po glavi i kaze:
-Jooj, puno ti je to, skoro pola moje plate. Moze li ista jeftinije? Eto, moze li za 150?
-Ma moze, al' nece ti kurcu valjat'.
Pita Suljo hodzu:
- Hodza, hocu da mi klanjas dzenazu psu.
Kaze hodza:
- Jesi li normalan, psu klanjati dzenazu? Hajvanu? Ne dolazi u obzir!
Suljo insistira..
- Volio sam ga, bio mi je vjeran, volio me..molim te hodza, klanjaj mu dzenazu.
Hodza:
- Ma ne dolazi u obzir!
Suljo:
- Molim te hodza, platicu ti 1000 eura.
Hodza:
- A je l' se rahmetlija napatio?

Kad' smo vec kod viceva.. :)
seln

#30087 Re: SDA-All about

Post by seln »

JoseMujica wrote:

seln

#30088 Re: SDA-All about

Post by seln »

jazzer wrote: Pita Suljo hodzu:
Kaze hodza:
Suljo insistira..
Hodza:
- Ma ne dolazi u obzir!
Suljo:
Hodza:

:D :D :D :D
Ja sam cuo verziju koja zavrsava ovako:

-A je li merhum sta uvakufio?
jazzer

#30089 Re: SDA-All about

Post by jazzer »

seln wrote:
jazzer wrote: Pita Suljo hodzu:
Kaze hodza:
Suljo insistira..
Hodza:
- Ma ne dolazi u obzir!
Suljo:
Hodza:

:D :D :D :D
Ja sam cuo verziju koja zavrsava ovako:

-A je li merhum sta uvakufio?
Moze i tako, ista je poenta :)
JoseMujica

#30090 Re: SDA-All about

Post by JoseMujica »

hajte šta vas čudi svojevremeno je i utemeljitelj dinastije Izmetbey Alija prvovjenčani pisao da hodže žive od islama, a ko biva on za Islam, a kasnije čitavu imperiju izgradio na selamanju, ta i djeca i unuci mu i danas od toga žive
Alfons Kauders

#30091 Re: SDA-All about

Post by Alfons Kauders »

JoseMujica wrote:hajte šta vas čudi svojevremeno je i utemeljitelj dinastije Izmetbey Alija prvovjenčani pisao da hodže žive od islama, a ko biva on za Islam, a kasnije čitavu imperiju izgradio na selamanju, ta i djeca i unuci mu i danas od toga žive
Ama ne cudi chojche, vec pomalo cudi sto je toliko naroda i dalje spremno braniti SDA.

Odnosno IZ BiH.

Rekoh ja, SDA je pravi nasljednik KPJ na ovim prostorima... Jebi me ako za 30tak godina ne bude Bakenostalgicara... Mozda i nargila bar Bakir?...taman umjesto muzeja recimo, da budi veci od Tite
Banksy

#30092 Re: SDA-All about

Post by Banksy »

Buroj Ozone City: Žičara će povezivati turistički grad s Bjelašnicom

Image

Kakav Monty Python, kakvi Nadrealisti...
statixx

#30093 Re: SDA-All about

Post by statixx »

Alfons Kauders wrote:
JoseMujica wrote:hajte šta vas čudi svojevremeno je i utemeljitelj dinastije Izmetbey Alija prvovjenčani pisao da hodže žive od islama, a ko biva on za Islam, a kasnije čitavu imperiju izgradio na selamanju, ta i djeca i unuci mu i danas od toga žive
Ama ne cudi chojche, vec pomalo cudi sto je toliko naroda i dalje spremno braniti SDA.

Odnosno IZ BiH.

Rekoh ja, SDA je pravi nasljednik KPJ na ovim prostorima... Jebi me ako za 30tak godina ne bude Bakenostalgicara... Mozda i nargila bar Bakir?...taman umjesto muzeja recimo, da budi veci od Tite
Naravno, uzmi socijalnu i ekonomsku politiku koju provode, sve su to ljevicarske ideje. Evo, uvode progresivno oporezivanje i porez na dividendu. Privatizacija provedena samo u besperspektivnim preduzecima, gdje su njihovi tajkuni dosli u posjed visemilionske imovine za sitne pare, sto je i bio cilj, a preduzeca propala. Nakon toga njihovi ahbabi u istim djelatnostima otvoirli privatne kompanije i ubili posao. U ovim ostalim sto im donose profit ili glasove ili sluze za stranacko-rodbinsko zaposljavanje zadrzali su vlasnistvo. Subvencioniraju javna preduzeca, drze monopol gdje mogu, to nema veze sa socijlizmom, jelte. Kada pogledas mjere zastite socijalno ugorzenih kategorija tu su prvaci. Uveli u prava i sto treba i ne treba - razna udruzenja, vjerkse organizacije, borce itd. Kad na to dodas zeleni predznak, pogodan nasem ustavnom uredjenju, i cinjenicu da svaka treca osoba radi u javnom sektoru ili kompaniji, dobijes idealnu kombinaciju za glasanje. Narod je prepoznao ko je Tito, ko je najveci poslodavac u drzavi, ko drzi javne resurse i "stiti" interese bosnjackog naroda. Jebes privatni sektor. To sto se radnik malo vise udari po dzepu je normalno jer smo ipak u kapitalizmu i poslodavac moze odleprsati ako osjeti da drzava svoju fiskalnu politiku provodi preko njegovih ledja.

Pogledaj samo na sta je izasla Reformska agenda. Stranci rekli treba smanjiti javnu potrosnju i administraciju, a oni se samo uhvatili poreza i akciza. :D A djelimicno provesti reformu je vrlo opasno i efekti su cesto negativni.
PM72

#30094 Re: SDA-All about

Post by PM72 »

JoseMujica,moke 31,iz Mostara,Seln,Jazzer...

:thumbup: :kiss:

Viši ste ćafiri od mene.Gorićete džehenemskom vatrom.Ja sam davno rekao - ako ikad glasam za fašiste iz SDA neka mi se ruka osuši iste sekunde.vi ste gori od mene. :lol:
statixx

#30095 Re: SDA-All about

Post by statixx »

DANI: Je li Vam krivo zbog njegovog skretanja ulijevo?

IZETBEGOVIC: Ne znam sta vam znaci ovo "ulijevo". Ako ovaj izraz uzmete u klasicnom znacenju, moglo bi se reci da u BiH i nema pravih lijevih stranaka. Sve su, manje ili vise, desne. Sve se zalazu za privatno vlasnistvo i manje mijesanje drzave u privredne tokove. Mozda je SDA vise lijeva jer brani socijalna davanja i s tim povezane visoke poreze. Za razlikovanje je ostalo samo nesto sto se tice, ne drustvenog bica, nego svijesti. Vi ocito mislite na pozitivan ili negativan odnos prema tradiciji. Mislim da se bosnjacki narod nece odreci tradicije jer je to pitanje njegovog identiteta, opstanka kao posebnog naroda. To ljudi vise osjecaju nego sto znaju. Neka kolebanja se vide, ali to su privremene oscilacije. Nijedan narod se nije dobrovoljno odrekao sebe, ne znam zasto bi nas.

DANI: U nedavnom gostovanju na OBN-u izrekli ste zanimljivu konstataciju ciji je osnovni smisao da se predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdzija, kao eventualni buduci clan drzavnog Predsjednistva, mora odluciti hoce li ili nece predstavljati bosnjacki narod. Zasto mislite da se primarni interesi bosnjackog naroda ne mogu zastititi kroz multinacionalnu stranku?

IZETBEGOVIC: Ne mislim da se interesi bosnjackog naroda ne mogu zastititi kroz multinacionalnu stranku, ali taj interes nece u multinacionalnoj stranci imati prioritet. Stavise, moguce je zamisliti situaciju u kojoj bi taj interes bio potpuno zanemaren. Bosnjacki narod nije zainteresovan za bilo kakvu Bosnu, nego Bosnu u kojoj ce biti ravnopravan, jer dobro pamti i drugacije vrijeme. Svi narodi na svijetu - ako imaju ponosa - jesu nacionalisticki kada se radi o njihovim vitalnim interesima. Pokusajte Francuzima ili Englezima dirnuti u ono sto smatraju svojim nacionalnim vrijednostima. Kulturan narod je tolerantan prema drugom i drugacijem, ali ne da svoje. Zasto bi se ocekivalo da bosnjacki narod bude ravnodusan prema etickim i etnickim vrijednostima koje ga cine razlicitim od drugih. A sto se tice Lagumdzije, on bi se, ako bi bio izabran, uistinu nasao u delikatnom polozaju. Jer pretpostavlja se da Bosnjak u Predsjednistvu BiH predstavlja bosnjacki narod. Tako je to sada i tako ce dugo biti. Lagumdzija ce na to odgovoriti onom svojom "promjenom koncepta vlasti", ali bojim se da ce do tog dana proteci jos mnogo vode ispod bosanskih mostova.

https://www.bhdani.ba/portal/arhiva-67- ... /inter.htm
JoseMujica

#30096 Re: SDA-All about

Post by JoseMujica »

PM72 wrote:JoseMujica,moke 31,iz Mostara,Seln,Jazzer...

Viši ste ćafiri od mene.Gorićete džehenemskom vatrom.Ja sam davno rekao - ako ikad glasam za fašiste iz SDA neka mi se ruka osuši iste sekunde.vi ste gori od mene. :lol:

ako misliš na tom imaginarom svijetu...zaboli me kurac šta će biti sa mnom kada umrem jer sam mrtav.

Jedini džehenem koji postoji je ovaj koji živimo zadnjih 27 godina, a čini ga još gorim spoznaja da ne mora uopće ovako da bude. Živimo džehenem koji je direktan proizvod upravljanja ograničenih, gladnih i nadasve taštih tupana.
Hajvan

#30097 Re: SDA-All about

Post by Hajvan »

Alfons Kauders wrote:

Odnosno IZ BiH.

:lol:

hahahahah, odlicno :thumbup:
aratet

#30098 Re: SDA-All about

Post by aratet »

Alfons Kauders wrote:

Odnosno IZ BiH.

Za vrijeme i jednih i drugih je bila olimpijada u Sarajevu.

Al u qrtzu.
PM72

#30099 Re: SDA-All about

Post by PM72 »

JoseMujica wrote:
PM72 wrote:JoseMujica,moke 31,iz Mostara,Seln,Jazzer...

ako misliš na tom imaginarom svijetu...zaboli me kurac šta će biti sa mnom kada umrem jer sam mrtav.

Jedini džehenem koji postoji je ovaj koji živimo zadnjih 27 godina, a čini ga još gorim spoznaja da ne mora uopće ovako da bude. Živimo džehenem koji je direktan proizvod upravljanja ograničenih, gladnih i nadasve taštih tupana.
Jedan moj jaran bi to bolje rekao ...kaže,jebe mi se kad umrem hoće li rasti iznad mene ljiljan ili žara. :D

A čitam zadnji vijest,onaj imaginarni arapski grad kod Trnova...propao".Neka je.
Alfons Kauders

#30100 Re: SDA-All about

Post by Alfons Kauders »

aratet wrote:
Alfons Kauders wrote:

Odnosno IZ BiH.

Za vrijeme i jednih i drugih je bila olimpijada u Sarajevu.

Al u qrtzu.
Ali oni to ne vide tako. Mislis da to im to ima veze?

Pricamo o ljudima koji vjeruju da je mamlaz otvorio 50,000 radnih mjesta, dok je izgradio 100km autoputa (da, sad je prica kako cemo ipak "imati" 100 i kusur kilometara autoputa na kraju mandata, tako sto cemo sabrati sve sto ima i dodati kilometre gdje udarimo krampom u zemlju)

Dohako je svemu sto je dotako, osim zla kojem je trebao dohakat - Sebiji.

I nista. Opet ga botovi brane i opet ce dogodine glasati za SDA, sa ili bez Bakira.
Post Reply