Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

geralt

#30076 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by geralt »

Nema tog tribunala ovdje. Ja sam za prvi stan morao odmah dati 2,5 kirije, plus imao garantora koji je potpisao ugovor zajedno sa mnom. Dao citavu kiriju kao polog, te unaprijed platio polovinu tekuceg mjeseca i citav naredni mjesec. Polog sam dobio nazad nekoliko sedmica nakon iseljenja nakon sto su pregledali u kakvom sam stanju stan ostavio.

Cak sam i lokalnoj elektroprivredi morao dati par stotina dolara pologa da me prijave za struju, jer sam bio "marsovac" kojeg nema u sistamu.

Drugi stan sam vec imao "normalniji" polog od mozda $500, jer sam tad vec bio u sistemu.

U oba ugovora su bili penali u slucaju ranijeg iseljenja prije isteka uz iznosu od dvije kirije.
Osmi Socrates

#30077 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Sa ugovorima u Ontariju ovako stoji stvar. Maksimalan ugovor za izdavanje stana je na godinu dana. Ne može duže. Nakon toga je "month to month".

Ako stanar hoće da iseli prije isteka jednogodišnjeg ugovora, ima pravo da nađe nekog da završi ugovor umjesto njega. Stanodavac to ne može da odbije bez razumnog razloga. Ako stanar ne nađe nikog, dužan je platiti ostatak ugovora, ali ni stanodavac ne smije iznajmiti stan drugom i tako kupiti duple pare.

Ako stanodavac prekine jednogodišnji ugovor, penali su žestoki. To se skoro nikad ne dešava.

Kad se pređe na "month to month", onda stanar ima obavezu da dva mjeseca prije obavijesti stanodavca da seli. Stanodavac takođe može prekinuti ugovor, ali mora imati dobar razlog. Ili da hoće stan koristiti u privatne svrhe, ili neophodna renovacija, ili nešto slično.

Na Tribunalu se takve stvari raspravljaju ako stanar misli da vlasnik stana laže oko razloga prekida. Čitao sam dosta slučajeva. Tribunal se ne šali. Oni imaju pravo i da žestoko novčano kazne stanodavca ako ovaj laže. I njihova je zadnja. Sud se u velikoj većini slučajeva ne želi miješati u to. To su veoma rijetki slučajevi da nešto iz ove problematike ode na sud. Troškovi Tribunala su, za razliku od suda, simbolični.
Ozimician

#30078 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Kljucno pitanje je onda - da li je to na dostupnost stanova djelovalo pozitivno ili negativno?

Da li je to poskupilo ili pojeftinilo kirije?
Osmi Socrates

#30079 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Ako se pitanje odnosi na Ontario, onda moram još neke stvari navesti.

Postoje dva načina povećanja kirije stanarima koji već žive u svojim stanovima. Ovo je značajno jer taj pomenuti Tribunal prvo gleda ovu problematiku kao "domove ovih ljudi" a ne kao "privatno vlasništvo stanodavaca". Mnogo se stanodavaca zajebe, pa misle "to je moja imovina i imam pravo raditi šta hoću". E pa nemaš.

Nisam sad siguran koja je godina u pitanju i ne da mi se tražiti, ali ako je stambena jedinica izgrađena prije te godine, onda stanodavac smije povećati kiriju jednom godišnje i to po uputama vlade Ontarija. Uobičajeno, od 2 do 2.5% godišnje.

Ako je stambena jedinica izgrađena nakon te godine (datuma),onda stanodavac smije povećati stanarinu onoliko koliko hoće, ali takođe samo jednom godišnje. Oko ovoga se u Ontariju vode velike bitke. I svi krive one druge.

Za one koji traže novi stan, naravno, ne postoje pravila oko stanarine. Stanodavac smije tražiti bilo koju sumu. Negdje sam čitao da se rast kirija primirio u zadnjih nekoliko mjeseci. Treba uzeti u obzir da je Carney smanjio i brojeve što se tiče imigracije, isključivo zbog ovog problema. Smanjio je, recimo, broj stranih studenata značajno.

Anyway, housing problem je mnogo dublji od ovoga.
Didier

#30080 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Osmi Socrates wrote: 24/10/2025 18:43 Ako se pitanje odnosi na Ontario, onda moram još neke stvari navesti.

Postoje dva načina povećanja kirije stanarima koji već žive u svojim stanovima. Ovo je značajno jer taj pomenuti Tribunal prvo gleda ovu problematiku kao "domove ovih ljudi" a ne kao "privatno vlasništvo stanodavaca". Mnogo se stanodavaca zajebe, pa misle "to je moja imovina i imam pravo raditi šta hoću". E pa nemaš.

Nisam sad siguran koja je godina u pitanju i ne da mi se tražiti, ali ako je stambena jedinica izgrađena prije te godine, onda stanodavac smije povećati kiriju jednom godišnje i to po uputama vlade Ontarija. Uobičajeno, od 2 do 2.5% godišnje.

Ako je stambena jedinica izgrađena nakon te godine (datuma),onda stanodavac smije povećati stanarinu onoliko koliko hoće, ali takođe samo jednom godišnje. Oko ovoga se u Ontariju vode velike bitke. I svi krive one druge.

Za one koji traže novi stan, naravno, ne postoje pravila oko stanarine. Stanodavac smije tražiti bilo koju sumu. Negdje sam čitao da se rast kirija primirio u zadnjih nekoliko mjeseci. Treba uzeti u obzir da je Carney smanjio i brojeve što se tiče imigracije, isključivo zbog ovog problema. Smanjio je, recimo, broj stranih studenata značajno.

Rođak koji živi u Torontu mi je pričao da je nekad bilo vrlo lako dobiti kredit za stan ili kuću.

Kakva je sad situacija s tim? Šta je sve potrebno da se dobije razuman kredit?
sumirprimus

#30081 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Iz bosne odmah
Ali odmah.
Osmi Socrates

#30082 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Didier wrote: 24/10/2025 20:22
Osmi Socrates wrote: 24/10/2025 18:43 Ako se pitanje odnosi na Ontario, onda moram još neke stvari navesti.

Rođak koji živi u Torontu mi je pričao da je nekad bilo vrlo lako dobiti kredit za stan ili kuću.

Kakva je sad situacija s tim? Šta je sve potrebno da se dobije razuman kredit?
Ako se radi o kupovanju prve kuće (ili stana), Kanada je oduvijek imala olakšice, što kroz ciljane programe, što kroz poreske olakšice, plus što svaka nova administracija uobičajeno doda nešto novo. Ovo "prva kuća" ima posebnu definiciju, koju trenutno ne znam izrecitovati napamet. Sjećam se da se ne radi samo o kućama u Kanadi nego i bilo gdje u svijetu. I ima neko vremensko ograničenje. Recimo, ako je neko posjedovao kuću (mortgage) prije deset godina, pa je onda prije osam godina prodao, mislim da se i dalje računa danas kao first home buyer.

Kredit nije teško dobiti. Možeš se i sam upustiti u traženje najboljeg mortgage deal-a, a možeš i unajmiti mortgage brokera. Generalno govoreći, nije sveto slovo, ići od banke od banke, i tražiti najbolji pre-approval, pa se onda opet vraćati u prethodne banke i tražiti da ti ponude bolje uslove. Svejedno, da li sam negdje pročitao da ako to radiš sam da ti to negativno utiče na credit rating?

Greška koju ljudi prave da ne idu dublje u računicu od prvih brojeva. Ono što se čini kao najbolji deal na prvu, zna da bude lošiji deal kad se čitava računica izvede sve do troškova zatvaranja mortgagea.

Down payment na prvu kuću je prije bio 5%. Mislim da je danas 5% na prvih petsto hiljada vrijednosti. Na ostatak vrijednosti je veći procenat.

U ovoj ludoj kući od housing tržišta i nije toliko teško dobiti kredit. To je moj utisak. Koliko se ljudi zapravo osjeća sigurnim da dižu takav kredit u ovakvoj situaciji je druga priča. Od corone je slična priča.

I na kraju zavisi i od tržišta.

Neki dan sam čitao vijest da neki gradonačelnik u jednoj od Maritime provincija daje skoro džabe placeve (za 10 dolara i slično) u njegovom gradu, ali se obavezuješ da ćeš u određenom vremenskom roku izgraditi kuću.

Umalo sam se zaletio.
swanfilter

#30083 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

Ja se i danas ne mogu nacuditi oglasu za stan od prije 20ak godina, a jedan od uslova je bio da je osoba iz katolicke porodice. ..
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#30084 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

swanfilter wrote: 26/10/2025 15:30 Ja se i danas ne mogu nacuditi oglasu za stan od prije 20ak godina, a jedan od uslova je bio da je osoba iz katolicke porodice. ..
Pa eto, gore kolega forumas zali sto su takvi oglasi danas nemoguci..nije jos iskorijenjena zelja za takvim vremenima i kvazi slobodama
stubrijez

#30085 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

Rugafet wrote: 23/10/2025 18:04 A jes vala bitno kako se ko zove u pm. Tri stranice oko toga, sedam oko bazena, pet oko roštilja :lol:
Bas sad kontam da sam jedne prilike rekao da ću opisati jedan svoj vikend ovamo (kako prdim i provodim se) medjutim, postavljam pitanje kome?
...zaboravio si smeće
Rugafet

#30086 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

stubrijez wrote: 26/10/2025 16:32
Rugafet wrote: 23/10/2025 18:04 A jes vala bitno kako se ko zove u pm. Tri stranice oko toga, sedam oko bazena, pet oko roštilja :lol:
Bas sad kontam da sam jedne prilike rekao da ću opisati jedan svoj vikend ovamo (kako prdim i provodim se) medjutim, postavljam pitanje kome?
...zaboravio si smeće
Dobro si, vidis, smece je objasnilo
Didier

#30087 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Evo jedna interesantna mapa koja prikazuje Čemeriku kao vjerovatno najjadniju od svih razvijenih zemalja.

jeza u ledja

#30088 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Truska i Grcka svima trebaju biti uzor.
Didier

#30089 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Osmi Socrates wrote: 24/10/2025 21:12 Ako se radi o kupovanju prve kuće (ili stana), Kanada je oduvijek imala olakšice, što kroz ciljane programe, što kroz poreske olakšice, plus što svaka nova administracija uobičajeno doda nešto novo. Ovo "prva kuća" ima posebnu definiciju, koju trenutno ne znam izrecitovati napamet. Sjećam se da se ne radi samo o kućama u Kanadi nego i bilo gdje u svijetu. I ima neko vremensko ograničenje. Recimo, ako je neko posjedovao kuću (mortgage) prije deset godina, pa je onda prije osam godina prodao, mislim da se i dalje računa danas kao first home buyer.

Kredit nije teško dobiti. Možeš se i sam upustiti u traženje najboljeg mortgage deal-a, a možeš i unajmiti mortgage brokera. Generalno govoreći, nije sveto slovo, ići od banke od banke, i tražiti najbolji pre-approval, pa se onda opet vraćati u prethodne banke i tražiti da ti ponude bolje uslove. Svejedno, da li sam negdje pročitao da ako to radiš sam da ti to negativno utiče na credit rating?

Greška koju ljudi prave da ne idu dublje u računicu od prvih brojeva. Ono što se čini kao najbolji deal na prvu, zna da bude lošiji deal kad se čitava računica izvede sve do troškova zatvaranja mortgagea.

Down payment na prvu kuću je prije bio 5%. Mislim da je danas 5% na prvih petsto hiljada vrijednosti. Na ostatak vrijednosti je veći procenat.

U ovoj ludoj kući od housing tržišta i nije toliko teško dobiti kredit. To je moj utisak. Koliko se ljudi zapravo osjeća sigurnim da dižu takav kredit u ovakvoj situaciji je druga priča. Od corone je slična priča.

I na kraju zavisi i od tržišta.

Neki dan sam čitao vijest da neki gradonačelnik u jednoj od Maritime provincija daje skoro džabe placeve (za 10 dolara i slično) u njegovom gradu, ali se obavezuješ da ćeš u određenom vremenskom roku izgraditi kuću.

Umalo sam se zaletio.
Hvala na detaljnom objašnjenju.

Po mom mišljenju, mortgage broker se uglavnom isplati, jer ti nađe kredit kod nekih banaka ili osiguravajućih kuća za koje ne bi sam uspio ni znati. Barem je to moje iskustvo iz Holandije.

Prvi kredit smo dobili od belgijske banke, nisam ni znao da je moguće uzeti kredit preko granice.
stubrijez

#30090 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

Didier wrote: 26/10/2025 20:59 Evo jedna interesantna mapa koja prikazuje Čemeriku kao vjerovatno najjadniju od svih razvijenih zemalja.

Nesto sa ovim chartom debelo ne stima.
stubrijez

#30092 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

Ozimician wrote: 20/09/2022 01:57 Iskreno, ako nema finansijske isplativosti - ne vrijedi vam seliti, ma koliko neko pričao o nekim stvarima i uređenosti sistema aman.

Po naučnoj računici (prof.dr. Tado Jurić) - da biste se preselili iz jednog mjesta u drugo, pa čak i u istoj državi, ako morate plaćati kiriju (a niste plaćali) minimalno morate imati 1,7x veću platu da bi mogli zadržati barem isti standard koji ste imali prije preseljenja.

Po meni, da osjetite neki iole napredak preseljenjem u neku od zemalja EU - morate imati barem primanja 3x više nego što imate trenutno.

Ta priča kako se treba napatiti jer će nekad biti bolje - to objesite mačku o rep, ima smisla jedino ako ste u BIH bili na minimalcu i jedva preživljavali.

Za Njemačku - ispod 3000€ Brutto - ca. 1900€ netto - nemojte ni pomišljati da idete, osim u slučaju da ste nezaposleni ili da radite za minimalac. Stanovi su drama poskupjeli svugdje (i u BiH, i u Sloveniji i u Njemačkoj). Priče koje su vrijedile prije 2020 god- više ne vrijede.

Slovenija se apsolutno ne isplati haman nikome, jer za tu 50% iste patnje možete u BiH isto, ako ne i bolje, živjeti. Plate su oko 1000€ na ruke, stan je pola od toga, cijene u Sloveniji su skuplje nego u Njemačkoj. Ako mislite da ćete nešto ostvariti sa 500€ (1000KM) mjesečno u Sloveniji - Good Luck.

Meni lično u Njemačkoj, uz stan koji plaćam 600€ (prije korone rentan, u gradu ca 50 000 stanovnika) + struja, internet, TV pretplata + hrana i higijenske potrepštine + teretana + 1-2 rezervoara goriva mjesečno + 1x sedmično kafa ili pivo negdje vani + 1x mjesečno restoranska večera za 2 osobe - izađe ca 1500-1700€

Bez kupovanja odjeće, rate za auto i registracije (osiguranja) i ostalih troškova. Samac, bez porodice.

Tako da imam platu manju od 2500€ - naravno da bih se vratio BiH. 2500€ netto u Njemačkoj je 4200€ brutto za samca.

U suštini, ako imate posao u BiH koji prelazi 1000KM, ne plaćate kiriju i neko vam u Njemačkoj ponudi posao sa Brutto platom ispod 3000€ - idete na lošiji životni standard deff. A ovi što pričaju o nekom školovanju, zaboravljaju reći da se školovanje plaća i to nemali iznos, ili da idete na Ausbuildung od početka, ali tu možete izvući onda max 1500€ netto, kakogod - Good Luck i u pamet.

EDIT: Računajte i da je 2002 god. njemačka prosječna plata bila 10x bosanskih, a da je danas 4x.
Zakaci ti pola recenog macku o rep. Da skratimo... da li si i kako dugo ti zivio u BiH i zasto si otisao? Kome je dole dobro neka sjedi i za manje para isplati mu se.... Itekako postoji dosta ljudi koji su otisli iz BiH zbog nefinancijskih razloga, ali isto tako mora postojati prihvatljiv minimum s kojim je neko spreman zivjeti. To, kao i sve ostalo je individualno i prazna prica i puko agitovanje...
Didier

#30093 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

@Ozimician bi'l se ti ženio? :D :D :D
512MB

#30094 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

Ozimician wrote: 20/09/2022 01:57 Iskreno, ako nema finansijske isplativosti - ne vrijedi vam seliti, ma koliko neko pričao o nekim stvarima i uređenosti sistema aman.

Po naučnoj računici (prof.dr. Tado Jurić) - da biste se preselili iz jednog mjesta u drugo, pa čak i u istoj državi, ako morate plaćati kiriju (a niste plaćali) minimalno morate imati 1,7x veću platu da bi mogli zadržati barem isti standard koji ste imali prije preseljenja.

Po meni, da osjetite neki iole napredak preseljenjem u neku od zemalja EU - morate imati barem primanja 3x više nego što imate trenutno.

Ta priča kako se treba napatiti jer će nekad biti bolje - to objesite mačku o rep, ima smisla jedino ako ste u BIH bili na minimalcu i jedva preživljavali.

Za Njemačku - ispod 3000€ Brutto - ca. 1900€ netto - nemojte ni pomišljati da idete, osim u slučaju da ste nezaposleni ili da radite za minimalac. Stanovi su drama poskupjeli svugdje (i u BiH, i u Sloveniji i u Njemačkoj). Priče koje su vrijedile prije 2020 god- više ne vrijede.

Slovenija se apsolutno ne isplati haman nikome, jer za tu 50% iste patnje možete u BiH isto, ako ne i bolje, živjeti. Plate su oko 1000€ na ruke, stan je pola od toga, cijene u Sloveniji su skuplje nego u Njemačkoj. Ako mislite da ćete nešto ostvariti sa 500€ (1000KM) mjesečno u Sloveniji - Good Luck.

Meni lično u Njemačkoj, uz stan koji plaćam 600€ (prije korone rentan, u gradu ca 50 000 stanovnika) + struja, internet, TV pretplata + hrana i higijenske potrepštine + teretana + 1-2 rezervoara goriva mjesečno + 1x sedmično kafa ili pivo negdje vani + 1x mjesečno restoranska večera za 2 osobe - izađe ca 1500-1700€

Bez kupovanja odjeće, rate za auto i registracije (osiguranja) i ostalih troškova. Samac, bez porodice.

Tako da imam platu manju od 2500€ - naravno da bih se vratio BiH. 2500€ netto u Njemačkoj je 4200€ brutto za samca.

U suštini, ako imate posao u BiH koji prelazi 1000KM, ne plaćate kiriju i neko vam u Njemačkoj ponudi posao sa Brutto platom ispod 3000€ - idete na lošiji životni standard deff. A ovi što pričaju o nekom školovanju, zaboravljaju reći da se školovanje plaća i to nemali iznos, ili da idete na Ausbuildung od početka, ali tu možete izvući onda max 1500€ netto, kakogod - Good Luck i u pamet.

EDIT: Računajte i da je 2002 god. njemačka prosječna plata bila 10x bosanskih, a da je danas 4x.
DakleM bolje zivjet u Bosni kad imaš svoj stan, nego u Njemačkoj kad nemaš :D
Ozimician

#30095 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Sta ste ovo kreativni, pa citirate moje postove stare vise od 3 godine. :D

Ali evo sad kad ponovo procitam, sve ovo i dalje stoji - samo prilagodjeno za inflaciju i minimalac u svim navedenim drzavama.
Didier

#30096 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Da malo osvježimo temu...

https://www.vecernji.hr/vijesti/horor-u ... or-1905084

Već drugi put u šest godina tehničari ubijaju pacijente namjerno u toj bajnoj Njemačkoj.
Bodkin

#30097 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

ah da, jedno od rijetkih polja gdje je bosna ispred njemacke. medicina.
Ozimician

#30098 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Stalno isplivaju ovakvi i slicni slucajevi, ali to krije jedan potpuno drugi sistemski problem.
moimoi

#30099 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Kod nas se to radi suptilnije… ruse se tenderi za med opremu. Ne nabavljaju se lijekovi… ne vrse se transplantacije.. i takooo
Ozimician

#30100 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Ja bih rekao da je ovaj nacin ipak suptilniji, jer se onda na kraju sistemski problemi svale na pojedinca.
Post Reply