SDP

Paranoid

#30001 Re: SDP

Post by Paranoid »

Krushna mrva wrote:
Canton wrote:
Skijaš wrote: Izdaja nije rješenje. A pristati na to da se od sada u JMBG ubacuje kod entiteta, jeste izdajnički potez. Da mi imamo posla s konstruktivnim ljudima, pa hajde, ali s druge strane imamo bolesnog Dodika, poricatelja genocida, šovinistu i otvorenog neprijatelja države.
Entiteti su sastavni dio ove drzave bas kao opcine i kantoni. Ako opcine imaju svoj kod onda trebaju imati i druge administrativne jedinice.
To je sa tehnicke strane, ali nije cak ni to u pitanju, on bi da mu neko uslisava zelje,. a ne da se drzi propisane zakonske procedure i tu je njemu sve u dure?!? :lol: Nije ni cudo sto vas SDA voza...
Loše je to što nas SDA "voza", loše je i to što nas SDP laže, ali bar sebe ne poistovjećuju sa "fašistima" i ne zovu nas javno "kopiladima"..

..težak je život, zašto ga mrvo sebi činiš još ...težim..
Canton

#30002 Re: SDP

Post by Canton »

Skijaš wrote:
Nisi prvi koji na ovom forumu pokušava zloupotrijebiti malu Belminu kao argument za ispunjavanje velikosrpskog ultimatuma. A to me, je li, asocira na ono pravdanjem velikosrpskog divljanja po Brčkom stanjem u banjalučkom porodilištu. Kao, ako ne ispoštuješ što šljam zahtjeva, ti si protiv beba.
Ne zloputrebljavam neko govorim onako kako jest. Samo bolesnike poput tebe i slicne iz RSa moze vise zanimati 2-3 ili 10 brojeva vise od jednog ili destine zivota.
Samo se bolesnici lazne patriote i kvazinacionalisti mogu prepucavati i praviti politicki problem oko nekoliko brojeva dok necije dijete danas-sutra moze umrijeti zbog jebenog broja.

Samo se u ovoj drzavi pravi ogroman politicki problem oko nekoliko brojeva

Ljudi dragi nedavno usvojeno privremeno rjesenje o JMBG usvojite kao trajno i da rijesimo muka mnoge roditelje i djecu.

Sretno!
motorola01

#30003 Re: SDP

Post by motorola01 »

Canton wrote:
Skijaš wrote:
Nisi prvi koji na ovom forumu pokušava zloupotrijebiti malu Belminu kao argument za ispunjavanje velikosrpskog ultimatuma. A to me, je li, asocira na ono pravdanjem velikosrpskog divljanja po Brčkom stanjem u banjalučkom porodilištu. Kao, ako ne ispoštuješ što šljam zahtjeva, ti si protiv beba.
Ne zloputrebljavam neko govorim onako kako jest. Samo bolesnike poput tebe i slicne iz RSa moze vise zanimati 2-3 ili 10 brojeva vise od jednog ili destine zivota.
Samo se bolesnici lazne patriote i kvazinacionalisti mogu prepucavati i praviti politicki problem oko nekoliko brojeva dok necije dijete danas-sutra moze umrijeti zbog jebenog broja.

Ljudi dragi nedavno usvojeno privremeno rjesenje o JMBG usvojite kao trajno i da rijesimo muka mnoge roditelje i djecu.

Sretno!
Samo bolesnici pokusavaju iskoristiti takvu situaciju!
Skijaš

#30004 Re: SDP

Post by Skijaš »

Canton wrote:
Skijaš wrote:
Tvojom je logikom Sarajevo trebalo biti vazal Beogradu tokom devedesetih.
Krushna mrva

#30005 Re: SDP

Post by Krushna mrva »

Paranoid wrote: Loše je to što nas SDA "voza", loše je i to što nas SDP laže, ali bar sebe ne poistovjećuju sa "fašistima" i ne zovu nas javno "kopiladima"..

..težak je život, zašto ga mrvo sebi činiš još ...težim..
mnogo toga je lose ali samo se sjeti da su prije par dana ublehasi uspjeli napraviti maestralno katastrofalan potez sto su se nakacili protestima oko JMBG. znaci uvijek moze gora i kako jebm mu mater uvijek kod nas najvise budala? ja imam izbor da sutim ili eventualno podrzim Nihada i Darka da jos jednom od raje naprave budale
Corto Maltese

#30006 Re: SDP

Post by Corto Maltese »

motorola01 wrote:
Canton wrote:
Skijaš wrote:

Sretno!
Samo bolesnici pokusavaju iskoristiti takvu situaciju!
Pa dobro, zašto onda na demonstracijama ne tražite da se ukine privremeno rješenje koje je od prije par dana na snazi, jer će djeci koja ta izdajnički broj dobiju u narednih 6 mjeseci on trajno ostati. K'o tetovaža. Sve drugo na stranu, ali Bosna i Hercegovina se od toga neće nikad oporaviti.
AliceInChains

#30007 Re: SDP

Post by AliceInChains »

motorola01 wrote:
miop wrote:
Canton wrote: E to treba da procitas zakon o JMBG, ustav i na kraju presudu ustavnog suda.
25. februara 2011, sedamdeset i šest poslanika Narodne skupštine Republike Srpske na Ustavnom sudu poteže pitanje ustavnosti člana 5. Zakona o JMB. 'Famozni' član 5. izgleda...:

Image

..a problem je, kao što se vidi, u imenima pojedinih općina u RS. Naime, prilikom usvajanja ovog zakona, 2002. godine, navodili su se raniji, dvojni nazivi općina, a iz RS-a su 2011. zatražili da se ovaj propis uskladi sa Zakonom o lokalnoj upravi RS te dvojna imena ukinu.

Ustavni sud naše zemlje , na sjednici održanoj 27. maja 2011. odlučuje da navedeni član nije u skladu s članom I/2. Ustava BiH. Istom se odlukom Parlamentu nalaže da, najkasnije u roku od šest mjeseci od dana objavljivanja ove odluke u Službenom listu BiH, uskladi član 5. Zakona o JMB-ovima sa Ustavom.

Parlament BiH, pak, nije uradio svoj posao i nije uskladio Zakon, a Ustavni sud, potom, 16. januara ove godine stavlja odredbe člana 5 van snage…
O tome ja svo vrijeme pricam, ali ovdje produzene ruke bolesnog uma pokusavaju nam objasniti kako ovo sto traze rs-ovci je sasvim normalna stvar..
Ovaj duo u napadnoj odbrani ja vise licno ni ne uzimam za ozbiljo. A ovaj oko dva mjeseca prijavljen sa pokusajima u diskreditaciji jednog uglednog forumasa..... :kiss: :mrgreen: Sta velite, SDA kriva? A SNSD kao i obicno konstruktivan? :mrgreen:
Last edited by AliceInChains on 09/06/2013 20:38, edited 1 time in total.
motorola01

#30008 Re: SDP

Post by motorola01 »

Ja pokusavam diskreditovati nekog forumasa?
AliceInChains

#30009 Re: SDP

Post by AliceInChains »

motorola01 wrote:Ja pokusavam diskreditovati nekog forumasa?
Ma boga ti, nisi se ti prijavio prije dva mjeseca :mrgreen: Mislim na ovu krushku :mrgreen:
Krushna mrva

#30010 Re: SDP

Post by Krushna mrva »

Na kog mislis? :)

Koliko napisaste bez osvrta na ono sto je receno; u pravu ste hajde :)
AliceInChains

#30011 Re: SDP

Post by AliceInChains »

Krushna mrva wrote:Na kog mislis? :)

Koliko napisaste bez osvrta na ono sto je receno; u pravu ste hajde :)
motorola01 wrote:
miop wrote:
Canton wrote: E to treba da procitas zakon o JMBG, ustav i na kraju presudu ustavnog suda.
25. februara 2011, sedamdeset i šest poslanika Narodne skupštine Republike Srpske na Ustavnom sudu poteže pitanje ustavnosti člana 5. Zakona o JMB. 'Famozni' član 5. izgleda...:

Image

..a problem je, kao što se vidi, u imenima pojedinih općina u RS. Naime, prilikom usvajanja ovog zakona, 2002. godine, navodili su se raniji, dvojni nazivi općina, a iz RS-a su 2011. zatražili da se ovaj propis uskladi sa Zakonom o lokalnoj upravi RS te dvojna imena ukinu.

Ustavni sud naše zemlje , na sjednici održanoj 27. maja 2011. odlučuje da navedeni član nije u skladu s članom I/2. Ustava BiH. Istom se odlukom Parlamentu nalaže da, najkasnije u roku od šest mjeseci od dana objavljivanja ove odluke u Službenom listu BiH, uskladi član 5. Zakona o JMB-ovima sa Ustavom.

Parlament BiH, pak, nije uradio svoj posao i nije uskladio Zakon, a Ustavni sud, potom, 16. januara ove godine stavlja odredbe člana 5 van snage…
Hajde care, ti i canton mi odmah ovdje ispod potvrdite jos jednom, kako je SDP rijesila problem, koji je SDA izdajnicki izblokirala na stetu Belmine:
motorola01

#30012 Re: SDP

Post by motorola01 »

AliceInChains wrote:
motorola01 wrote:Ja pokusavam diskreditovati nekog forumasa?
Ma boga ti, nisi se ti prijavio prije dva mjeseca :mrgreen: Mislim na ovu krushku :mrgreen:
Najbolje bi bilo da imenujes jer si citirao jedne, a haman mislis na druge.
Krushna mrva

#30013 Re: SDP

Post by Krushna mrva »

AliceInChains wrote: Hajde care, ti i canton mi odmah ovdje ispod potvrdite jos jednom, kako je SDP rijesila problem, koji je SDA izdajnicki izblokirala na stetu Belmine:
:lol: Ocito, ocito nisi ni pricitao sta sam pisao. Ovo je fakat smijesno. Jesan li ja rekao ijednog trenutka da ovdje sad ima rjesenja koje je dobro, osim da sa da bilo kakav broj. Sam Tihic je danas dao objadnjenje situacije da su SDP prosto nesposobni i da su mjesec dana spavali , a probudili se neki dan. A kad gledas jos duze, SDA je takodje kriva jer nije ovo ni od prije mjesec dana
Hajd sad nastavi spamat sa nekakvim skaniranim dokumentima koji nista novo ne govore, a mozes da udrobis i malo paranoje posto vidim da to volis konzumirati :run:
AliceInChains

#30014 Re: SDP

Post by AliceInChains »

Krushna mrva wrote:
AliceInChains wrote: Hajde care, ti i canton mi odmah ovdje ispod potvrdite jos jednom, kako je SDP rijesila problem, koji je SDA izdajnicki izblokirala na stetu Belmine:
:lol: Ocito, ocito nisi ni pricitao sta sam pisao. Ovo je fakat smijesno. Jesan li ja rekao ijednog trenutka da ovdje sad ima rjesenja koje je dobro, osim da sa da bilo kakav broj. Sam Tihic je danas dao objadnjenje situacije da su SDP prosto nesposobni i da su mjesec dana spavali , a probudili se neki dan. A kad gledas jos duze, SDA je takodje kriva jer nije ovo ni od prije mjesec dana
Hajd sad nastavi spamat sa nekakvim skaniranim dokumentima koji nista novo ne govore, a mozes da udrobis i malo paranoje posto vidim da to volis konzumirati :run:
Sami postupci vase stranke su mjerodavni, a ne ove tvoje vadione. Vidjet cemo mi, kako ce se ovo oko JMBG rijesiti trajno, tj. dali ce SDPropast na ovu Dodikovu ucjenu pristati trajno. A ti palamudi i dalje o klempi.
Hrulj

#30015 Re: SDP

Post by Hrulj »

AliceInChains wrote:
Krushna mrva wrote:
Sami postupci vase stranke su mjerodavni, a ne ove tvoje vadione. Vidjet cemo mi, kako ce se ovo oko JMBG rijesiti trajno, tj. dali ce SDPropast na ovu Dodikovu ucjenu pristati trajno. A ti palamudi i dalje o klempi.

SDP je za 8 godina pokazala da nije nista bolja od ostalih, dapace, pokazala se gorim i destruktivnijim od svih.
Svojim djelima dovela Bosnu na ivicu krize i ponora, pojavila se prica o trecem entitetu i ostalo, uzasan ekonomski balans i zaduzivanje. A da ne govorim kako u kampanji ne naglase da su oni hrvatska stranka na papiru pa uzimaju Bosnjacke glasove. A to da u stranackim uredima maloljetnicima dijele Alkohol nije potrebno ni spominjati. Jednom otisao i nikad vise
wolf07

#30016 Re: SDP

Post by wolf07 »

Prije par stranica vidim pomenu @Canton sljedeci termin "entitetsko drzavljanstvo" :-) !
Ja stvarno ne znam da li je takav termin korektna interpretacija ali cisto sumnjam. Iz nekog neobjasnjivog razloga dolazima stalno u situaciju da progutamo neku budalastinu i da to druga strana zloupotrijebi prvom prilikom. Ista stvar je bila i sa terminom "zupanija". Jedini legitiman izraz za administrativne oblasti u F BiH je KANTON!!! I naravno da to nije slucajan izbor. Moglose odmah u startu ici na opciju da to Bosnajci zovu "sandzak", "pasaluk" ili kako god, ali se radi mira u kuci obostrano prihvatio izraz "kanton". HDZ je naravno prvom prilikom poceo da koristi "zupanija", ovi mazlumi iz SDA nisu znali da reaguju na to i eto ti zupanija do dan danas a Bosnjacima ostade neutralni "kanton"!!!

Ista stvar sa nazivima entiteta, ne postoji Republika Srpska!!! Ne postoji Federacija Bosne i Hercegovine!!! To su I M E N A ili ako vise volite N A Z I V I entiteta u Bosni i Hercegovini. Dakle, jedini ispravan izraz je "entitet Republika Srpska" ili "entitet Federacija Bosne i Hercegovine", cak bi mozda prije rijeci entitet trebalo ici "bosansko-hercegovacki" al' hajde da ne zakeram. U svakom slucaju, ovo nereagovanje na "zupanije" nas je dovelo do "Reblike" i njenog "drzavljanstva".

Mozda ovo nekome izgleda kao cjepidlacenje ali da su nasi vrli politicari insistirali na ovim stvarima u samom startu danas bi bilo puno lakse pricati o nekim drugim stvarima.
Co0l

#30017 Re: SDP

Post by Co0l »

Mislim da nije tacno da se na 'zupanije' nije reagovalo jer cini mi se da je Ustavni sud FBiH dva puta osporio upotrebu tog termina a ne bi sam od sebe to osporio da nije neko reagovao.
Krushna mrva

#30018 Re: SDP

Post by Krushna mrva »

To za zupanije je obicna ubleha, mislim ono trebalo je insistirati jod davno, ali sad za prosutim mlijekom ne vrijedi plakati. U biti je i sporedna stvar, od hiljadu stvari koje uticu sad jos o zupaniji treba raspravljati :-) Bolje bi bilo da su na vrijeme ovlasti zupanija svedene na normalan nivo. Zaboli me ko je kriv sto nije reagovao ranije za zupanije, ko je kriv za ovlasti zupanija? Ko je kriv oko rjesenja za Mostar koje se sad kuha a koje niko skoro da ne spominje?
cadburry

#30019 Re: SDP

Post by cadburry »

Paranoid wrote:
Canton wrote:
Pitao sam koji su to ustupci koje je Lagumdzija ucinio Dodiku.

Code: Select all

1. Preuzimanje obaveze za isplatu 25 hiljada penzija iz Federalnog penzijskog fonda  za penzionere u Republici Srpskoj,

2. Uspostava hrvatskog entiteta na području Federacije BiH sa Mostarom kao hrvatskim stolnim gradom,

3. Reorganizacija Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine,

4. Izmjena sadašnjeg i uspostava entitetskog ustrojstva SIPA, OSA, Uprave za indirektno oporezivanje, Granične države službe itd.

5. Ukidanje Elektroprijenosa BiH,

6. Prebacivanje nadležnosti za javne nabavke sa državnog na nivo entiteta,

7. Gradnja hidroelektrana na rijeci Drini bez suglasnosti države BiH,

8. Obespravljenje Bošnjaka i Hrvata u područjima gdje nisu apsolutna većina u procesu konstituiranja federalnog doma naroda (provođenje presude Sejdić-Finci),

9. Ukidanje Oružanih snaga BiH i demilitarizacija Bosne i Hercegovine itd još 12 sličnih ustupaka.
Pa zar si prespavao Lagumdžijino mahanje ugovorom, kao i exluzivne podatke koje je prenosio faceTv iz dana u dan..

Srećom da su svi ustupci propali ..
Bože sačuvaj. Koja skupina laži i gluposti. Jedino što je tačno jeste reorganizacija Tužilaštva u vezi sa izborom tužitelja. Ali to nije ustupak Dodiku, nego dio predizbornog programa SDPa 2010.

Ostalo pokazuje da si tragično loše informisan ili zlonamjeran. Iskreno se nadam da si zlonamjeran jer u protivnom me ovako nizak nivo znanja jednog građana BiH, sa pristupom internetu, čini zaista tužnim.
Skijaš

#30020 Re: SDP

Post by Skijaš »

cadburry wrote:Bože sačuvaj. Koja skupina laži i gluposti.
SDP je pao tako nisko da ne bi iznenadilo kada bi to sve bilo istina. Ako se ustupke velikosrbima predstavlja kao jedinu realnu opciju, nema granice i ovo što je kolega nabrojao postaje samo pitanje vremena. Jer šta je ovdje glavni argument za popuštanje ? Dodik je izabran na izborima i njegove se ultimatume mora ispuniti. I ako to jeste stav SDP-a, a očigledno jeste, ostalo su samo detalji izdaje koju se već prihvatilo kao normalnu.
cadburry

#30021 Re: SDP

Post by cadburry »

Skijaš wrote:
SDP je pao tako nisko da ne bi iznenadilo kada bi to sve bilo istina. Ako se ustupke velikosrbima predstavlja kao jedinu realnu opciju, nema granice i ovo što je kolega nabrojao postaje samo pitanje vremena. Jer šta je ovdje glavni argument za popuštanje ? Dodik je izabran na izborima i njegove se ultimatume mora ispuniti. I ako to jeste stav SDP-a, a očigledno jeste, ostalo su samo detalji izdaje koju se već prihvatilo kao normalnu.
Pričamo puno o tim ustupcima, ali niko ne zna navesti ustupak, a da ne slaže. Jedino što se moglo kako treba nazvati ustupkom je dogovor oko izmjena Izbornog zakona. Tu se Lagumdžija zajebo malo. Kada se protiv toga diglo cjelokupno članstvo, svi pro-SDP NVOi i građani, malo su se prekontali i odustalo se od toga.

Od ustupaka bih ti još znao navesti entitetsko državljanstvo u ličnoj. Međutim, iskreno, to je stvarno sitnica - nije povrijeđena niti jedna nadležnost BiH niti je data i jedna nadležnost entitetima. Da ne govorim da nije ok da se to pripisuje jedino na račun SDPa, kada su za to glasale i druge stranke, npr. SDA. Ali, kao što rekoh, sitnica u poređenju sa npr. SDA-HDZ-SNSDovim Prudskim sporazumom.

Ostalo je sve laž. Možda za tebe ukidanje OSA, SIPA, Oružanih snaga BiH, uspostava hrvatskog entiteta i kakve sve gluposti napisa Paranoid jesu detalji, ali za mene nisu.
Skijaš

#30022 Re: SDP

Post by Skijaš »

cadburry wrote:
Skijaš wrote:
Pričamo puno o tim ustupcima, ali niko ne zna navesti ustupak, a da ne slaže.
Pored tog ubacivanja entitetskog državljanstva u ličnu kartu, tu je i izbacivanje člana 48 iz zakona o popisu, na čemu je Milorad istrajao kroz blokadu Doma naroda nepojavljivanjem delegata SNSD-a. I to nisu sitnice. Bile bi da se ne radi o izuzetno neprijateljski raspoloženim političkim elementima koji otvoreno kažu da će krenuti u secesiju kada uloga međunarodne zajednice oslabi. Uostalom, ako su sitnice, kako nisu Miloradu sitnice ? I najvažnije, ako će se SDP voditi filozofijom da se Dodiku mora popuštati jer se bez njega ne može u parlamentu, ostalo su kako rekoh samo detalji. Izdaju se već predstavilo prihvatljivom.

Nisam bez razloga od tvog istomišljenika po ovom pitanju tražio da se odredi u vezi sa Dodikom, odnosno da kaže smatra li Dodika prijetnjom ili konstruktivnim faktorom. Ako je prijetnja, ništa nije sitnica nego ga se tako jača. Ako je po vašem mišljenju konstruktivan i hoćete da ga perete od boja kojim se sam farba, budite jasniji. Nadam se da nije i tebe strah reći bobu bob a popu pop.
Paranoid

#30023 Re: SDP

Post by Paranoid »

cadburry wrote:
Skijaš wrote:
Pričamo puno o tim ustupcima, ali niko ne zna navesti ustupak, a da ne slaže. Jedino što se moglo kako treba nazvati ustupkom je dogovor oko izmjena Izbornog zakona. Tu se Lagumdžija zajebo malo. Kada se protiv toga diglo cjelokupno članstvo, svi pro-SDP NVOi i građani, malo su se prekontali i odustalo se od toga.

Od ustupaka bih ti još znao navesti entitetsko državljanstvo u ličnoj. Međutim, iskreno, to je stvarno sitnica - nije povrijeđena niti jedna nadležnost BiH niti je data i jedna nadležnost entitetima. Da ne govorim da nije ok da se to pripisuje jedino na račun SDPa, kada su za to glasale i druge stranke, npr. SDA. Ali, kao što rekoh, sitnica u poređenju sa npr. SDA-HDZ-SNSDovim Prudskim sporazumom.

Ostalo je sve laž. Možda za tebe ukidanje OSA, SIPA, Oružanih snaga BiH, uspostava hrvatskog entiteta i kakve sve gluposti napisa Paranoid jesu detalji, ali za mene nisu.
jao što volim kad me spomene neko ko veze nema..a šta su za tebe detalji,...g-dine ubleho??

Ok...ja sam izvadio ono što je SDA izbacila kao dogovor SDP-SNSD.. osim nekoliko usmenih izjava čelnika SDP-a i nije bilo većih demanta ovog esdeaovskog spiska... medjutim, niko od vas takodje nije izbacio "pravi" ugovor koji je potpisan izmedju Dodika i Zlatka...

"cadburry", pokušaj se fokusirati na temu i ono što je vezano za temu, a ne na forumaše... jer nije argument pljuvanje po nekome, nego je argument ispravan i korektan odgovor koji ti nažalost nisi napisao, nego si lupao po mom niku...
Gandalf

#30024 Re: SDP

Post by Gandalf »

još samo čekam da crvene aristokrate počnu pričat' kako ih se napada samo zbog toga što brane BiH, domoljubni ublehaši, mogu s Bakirom pod ruku
cadburry

#30025 Re: SDP

Post by cadburry »

Skijaš wrote:
cadburry wrote:
Pričamo puno o tim ustupcima, ali niko ne zna navesti ustupak, a da ne slaže.
Pored tog ubacivanja entitetskog državljanstva u ličnu kartu, tu je i izbacivanje člana 48 iz zakona o popisu, na čemu je Milorad istrajao kroz blokadu Doma naroda nepojavljivanjem delegata SNSD-a. I to nisu sitnice. Bile bi da se ne radi o izuzetno neprijateljski raspoloženim političkim elementima koji otvoreno kažu da će krenuti u secesiju kada uloga međunarodne zajednice oslabi. Uostalom, ako su sitnice, kako nisu Miloradu sitnice ? I najvažnije, ako će se SDP voditi filozofijom da se Dodiku mora popuštati jer se bez njega ne može u parlamentu, ostalo su kako rekoh samo detalji. Izdaju se već predstavilo prihvatljivom.

Nisam bez razloga od tvog istomišljenika po ovom pitanju tražio da se odredi u vezi sa Dodikom, odnosno da kaže smatra li Dodika prijetnjom ili konstruktivnim faktorom. Ako je prijetnja, ništa nije sitnica nego ga se tako jača. Ako je po vašem mišljenju konstruktivan i hoćete da ga perete od boja kojim se sam farba, budite jasniji. Nadam se da nije i tebe strah reći bobu bob a popu pop.
Ma Dodik je jedna seoska varalica koji od 2014. pa do Bogzna kada neće pristupiti vlasti... :-)
Ja, a vjerujem i ostali simpatizeri SDPa, Dodika smatramo nužnim zlom naravno. Pa pogledaj kako zajebavaju jadnog Sašu Magazinovića koji je u posljednjih pola godine do godinu dana izašao sa 345567 prijedloga izmjena zakona o jmb. Rušilački faktor je oborio svaki taj prijedlog.

Što se tiče člana 48., nisam baš siguran, ali mislim da je protuustavan. Ustav nalaže poštivanje etnonacionalne strukture sa posljednjeg popisa, a Zakon je htio reći sa članom 48. da nećemo poštovati etnonacionalnu strukturu sa posljednjeg popisa, nego onog iz 1991, dok se ne završi povratak, što je direktno u suprotnosti sa Ustavom. Tako da bi vjerovatno to svakako oborio Ustavni sud u dogledno vrijeme. Koliko je to veliko ti govori koliko se to trenutno igdje, osim na državnom nivou, poštuje.

Ima li još neki ustupak Dodiku? Osim potencijalno protuustvane odredbe koje se ne primjenjuje o popisu i izgleda lične karte? Ako se npr. prisjetimo Prudskog sporazuma (4 federalne jedinice) i sličnih sranja, ne dođe li SDP kao hardcore težak pregovarač koji ni na šta ne pristaje? :lol:
Post Reply