Skijaš wrote:cadburry wrote:
Pričamo puno o tim ustupcima, ali niko ne zna navesti ustupak, a da ne slaže.
Pored tog ubacivanja entitetskog državljanstva u ličnu kartu, tu je i izbacivanje člana 48 iz zakona o popisu, na čemu je Milorad istrajao kroz blokadu Doma naroda nepojavljivanjem delegata SNSD-a.
I to nisu sitnice. Bile bi da se ne radi o izuzetno neprijateljski raspoloženim političkim elementima koji otvoreno kažu da će krenuti u secesiju kada uloga međunarodne zajednice oslabi. Uostalom, ako su sitnice, kako nisu Miloradu sitnice ? I najvažnije, ako će se SDP voditi filozofijom da se Dodiku mora popuštati jer se bez njega ne može u parlamentu, ostalo su kako rekoh samo detalji. Izdaju se već predstavilo prihvatljivom.
Nisam bez razloga od tvog istomišljenika po ovom pitanju tražio da se odredi u vezi sa Dodikom, odnosno da kaže smatra li Dodika prijetnjom ili konstruktivnim faktorom. Ako je prijetnja, ništa nije sitnica nego ga se tako jača. Ako je po vašem mišljenju konstruktivan i hoćete da ga perete od boja kojim se sam farba, budite jasniji. Nadam se da nije i tebe strah reći bobu bob a popu pop.
Ma Dodik je jedna seoska varalica koji od 2014. pa do Bogzna kada neće pristupiti vlasti...
Ja, a vjerujem i ostali simpatizeri SDPa, Dodika smatramo nužnim zlom naravno. Pa pogledaj kako zajebavaju jadnog Sašu Magazinovića koji je u posljednjih pola godine do godinu dana izašao sa 345567 prijedloga izmjena zakona o jmb. Rušilački faktor je oborio svaki taj prijedlog.
Što se tiče člana 48., nisam baš siguran, ali mislim da je protuustavan. Ustav nalaže poštivanje etnonacionalne strukture sa posljednjeg popisa, a Zakon je htio reći sa članom 48. da nećemo poštovati etnonacionalnu strukturu sa posljednjeg popisa, nego onog iz 1991, dok se ne završi povratak, što je direktno u suprotnosti sa Ustavom. Tako da bi vjerovatno to svakako oborio Ustavni sud u dogledno vrijeme. Koliko je to veliko ti govori koliko se to trenutno igdje, osim na državnom nivou, poštuje.
Ima li još neki ustupak Dodiku? Osim potencijalno protuustvane odredbe koje se ne primjenjuje o popisu i izgleda lične karte? Ako se npr. prisjetimo Prudskog sporazuma (4 federalne jedinice) i sličnih sranja, ne dođe li SDP kao hardcore težak pregovarač koji ni na šta ne pristaje?