i opet smo na istoj temi, bas kao i svake godine zimi. zagadjen zrak, mittal, trice i kucine...
@Djubre pokrene temu, pa mu nije jasno ni sto bi se pusaci zalili (jedan sam od njih), pa zato sto nakon cigare treba udahnuti i cistijeg zraka da bi se ostalo ziv. jedino sto fino nastavi u svom dugom postu gdje je lijepo receno da bez hljeba neces opstati jeduci cistu havu. (baj d vej, one pare sto je spiskao na vjencanje je dao u vjetar. cerka mu se razvela nakon godinu dana).
@motorola01, sa tobom se obicno slazem ali sada fulas u velikom luku. fasunga ne bi napravila nista dobrog. ja sam razmisljao slicno dok se nisu desili oni slucajevi sa unakazivanjem auta od komandujucih indijaca. siguran sam da ne znas ishod. ono sto NMI napisa je jako realno. samo zagadjenje sa SO2 bi bilo samo znatno manje bez mittala. jedino sto bi sigurno bilo manje je prasina. same granice sumpordioksida su nam tu negdje sa Sarajevom iz razloga sto jesmo manji, ali i u manjoj kotlini, pa bez vjetra slaba nafaka. tako ce zimi uvijek biti. samo crni snijeg mozemo rijesiti. SO2...tesko... sto se Huse tice, on se odavno bori samo da zavrsi ono sto je poceo, a to je GGM. ja bih volio da cujem koju sa te strane i o KTG-u. za to ga vec dobrano prozivaju. sumnjam da mu je zrak nesto bitan trenhutacno....
@convict, te 3000 ljudi su samo direktni uposlenici. indirektnih (vanjskih izvodjaca, dobavljaca sirovina i ljudi koji rade za njih) imas dosta vise. procjena je na nekih 12000, jer neko ko, recimo, dobavlja staro zeljezo mora imati vozace za kamione i bagere, knjigovodje, vagace, cistace... dok drugi koji trguju sa opremom moraju imati ljude u nabavi, prodaji, vozace, pravnike... spisak je podug. ja bih ti samo rekao da se sjetis zenice prije ponovnoh pokretanja zeljezare (ako se sjecas). ovo je bio grad iseljenja i bezperspektivnosti. ja se dobro sjecam, jer sam i tada radio i trazio posao. jedino u cemu se definitivno mozemo sloziti je da mittal moze ispostovati sve ekoloske norme. oni u centru hamburga imaju svoj pogon koji ne utice na grad, sto dovoljno govori. pitanje je samo koliko treba sredstava i vremena da ih se natjera da to isto urade ovdje bez da stave kljuc u bravu. mada kljuca necemo vidjeti posto smo im zaista jeftina radna snaga...
@bosnianwoman, ti fulas cijeli fudbal. mittal nije ono sto je nekada bila zeljezara. privatnik nece praviti niti hotele, niti sportske terene, niti parkove (iako ove stvari cini u nekom manjem obimu). zasada samo znam da su u Tetovu imali radove na stadionu i u skolskoj sali, ali to je sica i nije mi jasno ni sto su to radili. pa oni nece ni da imaju nista sa grijanjem cijelog grada, a kamoli ove manje stvari. doduse, vjerovatno ce na ove manje lakse pristati jer su finansijski manje zahtijevne. sto se tice federalne inspekcije, opet fulanje cijelog fudbala. oni najmanje imaju ikakve veze sa protestima. ako ti je to neko iz inspekcije rekao to bukvalno znaci da oni zele da ih neko tjera da rade svoj posao. zasto?
@ExNihilio, do sada si bio racionalan ne znam cemu mijenjanje smijera? nije samo 3k mjesta u pitanju, niti je mittal jedini koji zagadjuje. ti barem promisljas kako treba. ukljuci malo klikere covjece. a i ovo za displej... cifra jeste visoka, ali to je vec dugo oznaka Zenice. bilo ko da dodje sa strane kaze "zgrada sa diplejom". to je orjentir i ono po cemu je grad poseban. ne znam da li je moglo jeftinije, ali je potreba tu.
@snaga_znanja, ti uvijek i iznova pokazes da si zaista snazan sa znanjem.
@Mustang1, mi smo od postavljanja one fontane kod opstine planirali da ubacimo deterdzent i boju da bude veselija, ali se obicno kvarila prije nego bi se dogovorili. boje su pozeljne.
@Jimmy McNulty, sta reci, a ne pogrijesiti... kao da si novi sa ovom tematikom, pa bi trebalo krenuti od pocetka, a za to nemam vremena. jedino sto mogu potvrditi je da mittal definitivno kupuje Tetovo sitnim parama. ali, to i ne moze biti drugacije, jer on tamo ne mora dati ni marke. kako sada naci sredinu u komunikaciji? da li traziti vise od mittala u ovom ili onom smislu (da ulaze u zajednicu ili da ulaze u filtere), da li traziti da lijece ljude oboljele od raka da bi shvatili da je bolje da to rijese prevencijom.... teska pitanja. isto i kao da li su oboljeli svi oboljeli krivicom mittala... ovdje vec zvuci kao da ih branim, ali pokusavam da ne bude tako, jer zivimo u istom prostoru i disemo isti zrak. rjesenje svi znamo - filteri. pitanje je samo kako natjerati privatnu kompaniju da to uradi sto prije. ni manje, ni vise.
dosta od mene (i previse). citamo se...