Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
kamen spoticanja

#3001 Re: Zeničani

Post by kamen spoticanja »

pojedinac wrote:
Not My Idea wrote:kakav ba Huso,sta je s vama?
pa jel Huso ovdje oduvijek?

pustite se vise covjeka, uradio je za ovaj grad vise nego i jedan prije njega.
ako je krao, krao je
bar je nesto i dao. prije njega su samo krali a nista napravili nisu

a tek ovo krivljenje Huso sto Mittal zagadjuje Zenicu. ne budite smijesni.
Huso ima poziciju u Zenici istu kao i otac u porodici.

Otac je tu da ZAŠTITI porodicu.

Na njegovom mjestu dao bih bezuvjetnu ostavku.
Tesko da huso ima neke mehanizme da zastiti grad od mittala...ovo je jedino i isključivo krivac federalno ministarstvo okolisa koje godinama izdaje felericne okolisne dozvole i ciji inspektori zmire na jedno a pocesto i na oba oka a sve zbog gomile para koje mittal znaci za ovu drzavu...
Nedavno je tu tuznu i zastrasujucu cinjenicu izrekao federalni premijer Niksic kad je rekao da parafraziram "mi mozemo sutra zatvoriti mittal ali sta cemo onda s 3000 nezaposlenih"
Mada treba priznati da je ova kulminacija zagadjenja jako mnogo uzrokovana malim zagadjivacima koji zbog skupog centralnog grijanja biraju ono s losim cumurom
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#3002 Re: Zeničani

Post by Jimmy McNulty »

@bosnianwomen
Zaboravljaš jednu bitnu činjenicu a to je da je prije rata od Željezare živjelo oko 24 000 radnika a sada živi 3000 radnika uglavnom onih koji dolaze iz Babina i okolnih sela. Zar zbog njih ja treba da trpim zagađenje, da disati ne mogu.

Nešto treba uraditi ali šta, kad bi godinu dana protestvovali ispred Općine i Mittala po 20000 ljudi to ne pije vode. Tužba neka i slične pm, ma jok, šta je Mittalu potkupit sudove. Mi u Tetovu smo se bili nešto nadigli protiv njih ali dok si reko keks pokupiše čitavu mjesnu zajednicu.

A strašno je koliko u zadnje 2 godine znam ljudi koji su oboljeli od raka i umrli, ružno zvuči ali samo čekam kad će mi se to desiti nekom iz porodice ili čak meni...
Kralj Tvrtko I.

#3003 Re: Zeničani

Post by Kralj Tvrtko I. »

E jesmo i ljakse....ni ove godine nema doceka na trgu...
dezurni_ucenik

#3004 Re: Zeničani

Post by dezurni_ucenik »

Kralj Tvrtko I. wrote:E jesmo i ljakse....ni ove godine nema doceka na trgu...

A to su ko prije nove godine na otvorenom prejake bile.Nino Prses,Taxi Band i oni firgosi iz Blatuse sto su brejkali. :-D
Mustang1

#3005 Re: Zeničani

Post by Mustang1 »

Nije bitno ko je svakako niko kome je stalo do te proslave nece tu doci .. Doci ce stariji ljudi da malo izadju iz kuce vide vatromet i slicno .. A kod nas nista nece vidjeti .. Mozda puste na displeju vatromet :oops:
Djubre_

#3006 Re: Zenica - NOVA GODINA, gdje, sta, kako?

Post by Djubre_ »

Gatto mi je najnormalniji od svih, ma da je i stari sat.. samo da on nije premal? Libertas krkanluk ce biti.. a svedski stol odnosno bosanski ce puknuti za 15 min haha..

Ma nema ja razmisljam.. tanka je carsija.. kakav je sad Hennesy? Par puta sam bio, raja dosta ok..

Sent from my SAMSUNG-SGH-I747 using Tapatalk 2
Djubre_

#3007 Re: Zenica - NOVA GODINA, gdje, sta, kako?

Post by Djubre_ »

Evo ugleda nesto...

http://m.klix.ba/vijesti/bih/zenica-nem ... /131216143

Ha ovaj cabare oduzet se ko budala.. ma sta bih popio 10-15 piva 0.33 to je njemu 10 km + meza ne bih pojeo vise od 5-10 km.. ne bih kostao 30 km a trazi 65..

Mustang1

#3008 Re: Zenica - NOVA GODINA, gdje, sta, kako?

Post by Mustang1 »

A Ekor ? :oops:
Djubre_

#3009 Re: Zenica - NOVA GODINA, gdje, sta, kako?

Post by Djubre_ »

Gdje je to? :grin:

Mustang1

#3010 Re: Zenica - NOVA GODINA, gdje, sta, kako?

Post by Mustang1 »

Ne znas za Ekor ? Auuuuu pa ti nemas pojma sta propustas :D :oops:
U Zenicanci na 2.-3. spratu gdje vec :D
belfy

#3011 Re: Zeničani

Post by belfy »

i opet smo na istoj temi, bas kao i svake godine zimi. zagadjen zrak, mittal, trice i kucine...
@Djubre pokrene temu, pa mu nije jasno ni sto bi se pusaci zalili (jedan sam od njih), pa zato sto nakon cigare treba udahnuti i cistijeg zraka da bi se ostalo ziv. jedino sto fino nastavi u svom dugom postu gdje je lijepo receno da bez hljeba neces opstati jeduci cistu havu. (baj d vej, one pare sto je spiskao na vjencanje je dao u vjetar. cerka mu se razvela nakon godinu dana). :-)

@motorola01, sa tobom se obicno slazem ali sada fulas u velikom luku. fasunga ne bi napravila nista dobrog. ja sam razmisljao slicno dok se nisu desili oni slucajevi sa unakazivanjem auta od komandujucih indijaca. siguran sam da ne znas ishod. ono sto NMI napisa je jako realno. samo zagadjenje sa SO2 bi bilo samo znatno manje bez mittala. jedino sto bi sigurno bilo manje je prasina. same granice sumpordioksida su nam tu negdje sa Sarajevom iz razloga sto jesmo manji, ali i u manjoj kotlini, pa bez vjetra slaba nafaka. tako ce zimi uvijek biti. samo crni snijeg mozemo rijesiti. SO2...tesko... sto se Huse tice, on se odavno bori samo da zavrsi ono sto je poceo, a to je GGM. ja bih volio da cujem koju sa te strane i o KTG-u. za to ga vec dobrano prozivaju. sumnjam da mu je zrak nesto bitan trenhutacno....

@convict, te 3000 ljudi su samo direktni uposlenici. indirektnih (vanjskih izvodjaca, dobavljaca sirovina i ljudi koji rade za njih) imas dosta vise. procjena je na nekih 12000, jer neko ko, recimo, dobavlja staro zeljezo mora imati vozace za kamione i bagere, knjigovodje, vagace, cistace... dok drugi koji trguju sa opremom moraju imati ljude u nabavi, prodaji, vozace, pravnike... spisak je podug. ja bih ti samo rekao da se sjetis zenice prije ponovnoh pokretanja zeljezare (ako se sjecas). ovo je bio grad iseljenja i bezperspektivnosti. ja se dobro sjecam, jer sam i tada radio i trazio posao. jedino u cemu se definitivno mozemo sloziti je da mittal moze ispostovati sve ekoloske norme. oni u centru hamburga imaju svoj pogon koji ne utice na grad, sto dovoljno govori. pitanje je samo koliko treba sredstava i vremena da ih se natjera da to isto urade ovdje bez da stave kljuc u bravu. mada kljuca necemo vidjeti posto smo im zaista jeftina radna snaga...

@bosnianwoman, ti fulas cijeli fudbal. mittal nije ono sto je nekada bila zeljezara. privatnik nece praviti niti hotele, niti sportske terene, niti parkove (iako ove stvari cini u nekom manjem obimu). zasada samo znam da su u Tetovu imali radove na stadionu i u skolskoj sali, ali to je sica i nije mi jasno ni sto su to radili. pa oni nece ni da imaju nista sa grijanjem cijelog grada, a kamoli ove manje stvari. doduse, vjerovatno ce na ove manje lakse pristati jer su finansijski manje zahtijevne. sto se tice federalne inspekcije, opet fulanje cijelog fudbala. oni najmanje imaju ikakve veze sa protestima. ako ti je to neko iz inspekcije rekao to bukvalno znaci da oni zele da ih neko tjera da rade svoj posao. zasto?

@ExNihilio, do sada si bio racionalan ne znam cemu mijenjanje smijera? nije samo 3k mjesta u pitanju, niti je mittal jedini koji zagadjuje. ti barem promisljas kako treba. ukljuci malo klikere covjece. a i ovo za displej... cifra jeste visoka, ali to je vec dugo oznaka Zenice. bilo ko da dodje sa strane kaze "zgrada sa diplejom". to je orjentir i ono po cemu je grad poseban. ne znam da li je moglo jeftinije, ali je potreba tu.

@snaga_znanja, ti uvijek i iznova pokazes da si zaista snazan sa znanjem. :)

@Mustang1, mi smo od postavljanja one fontane kod opstine planirali da ubacimo deterdzent i boju da bude veselija, ali se obicno kvarila prije nego bi se dogovorili. boje su pozeljne. :-D

@Jimmy McNulty, sta reci, a ne pogrijesiti... kao da si novi sa ovom tematikom, pa bi trebalo krenuti od pocetka, a za to nemam vremena. jedino sto mogu potvrditi je da mittal definitivno kupuje Tetovo sitnim parama. ali, to i ne moze biti drugacije, jer on tamo ne mora dati ni marke. kako sada naci sredinu u komunikaciji? da li traziti vise od mittala u ovom ili onom smislu (da ulaze u zajednicu ili da ulaze u filtere), da li traziti da lijece ljude oboljele od raka da bi shvatili da je bolje da to rijese prevencijom.... teska pitanja. isto i kao da li su oboljeli svi oboljeli krivicom mittala... ovdje vec zvuci kao da ih branim, ali pokusavam da ne bude tako, jer zivimo u istom prostoru i disemo isti zrak. rjesenje svi znamo - filteri. pitanje je samo kako natjerati privatnu kompaniju da to uradi sto prije. ni manje, ni vise.

dosta od mene (i previse). citamo se...
jefferson

#3012 Re: Zeničani

Post by jefferson »

Svake zime ista tema, ali jos niko od ovih sto kukaju ne iznese plan sta bi oni to umjesto zeljezare.
Isto tako, jos nisam cuo uposlenika zeljezare da govori kako zeljezaru treba sravnati i slicno.
Za Zenicu bi najbolje bilo da ima istrazivacki centar Googlea. Medjutim, kako 90% djece u zenici hoce da ide na pravo ili ekonomiju, to je nemoguce.
ExNihilo

#3013 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

belfy wrote:
@ExNihilio, do sada si bio racionalan ne znam cemu mijenjanje smijera? nije samo 3k mjesta u pitanju, niti je mittal jedini koji zagadjuje. ti barem promisljas kako treba. ukljuci malo klikere covjece. a i ovo za displej... cifra jeste visoka, ali to je vec dugo oznaka Zenice. bilo ko da dodje sa strane kaze "zgrada sa diplejom". to je orjentir i ono po cemu je grad poseban. ne znam da li je moglo jeftinije, ali je potreba tu.
Nisam se inicijalno bunio na displej, kada je postavljen, ali pun mi q licemjerstva. Ako je već recesija i pozivaš na uštede, ako je 40.000 KM velik teret za općinu u takvoj situaciji i promoviraš, kao, neke mjere štednje, ako je postojeći displej funkcionalan - e onda je kriza, teret i sranje uzimati displej od milion maraka. Ako je kriza, hajmo sačekati sa zamjenom displeja. Je li to baš goruće pitanje za Zenicu? Propast će općina zbog 40.000 KM, jer je kriza, ali neće propasti jer se u toj istoj krizi tuku milioni na projekte tercijarnog značaja.

Što se Mittala tiče. Nije uopće bitan broj zaposlenih. Nećemo, valjda, sad licitirati brojevima po principu: isplati se dobit rak, ako ima toliko i tolko radnih mjesta , dočim ako ima manje od toga - ne isplati se. Ako, ne daj Bože, fasuješ karcinom (ti ili neko tebi blizak) pitat ću te hoćeš li opravdavati trovanje Mittala standardnom floskulom o gubitku radnih mjesta. Kao što rekoh gore: jedno ne isključuje drugo. Može se imati čista zrak i bez zatvaranja Mittala. Ne dozvolite da vas ubijede kako je "jedno ili drugo". Nije 19. stoljeće.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3014 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Čuj onog delegata sa Google centrom. Eto mi nismo znali da u teoriji ima alternativa Željezari :-) Za Zenicu bi najbolje bilo da se u Vražalama nađu ostaci letećeg tanjira, pa da nam dolaze rijeke turista i da svi živimo od iznajmljivanja soba i prodavanja magle turistima :-)
Oi

#3015 Re: Zenica - NOVA GODINA, gdje, sta, kako?

Post by Oi »

ekor je za raju s mjesecnim kartama :D
kamen spoticanja

#3016 Re: Zeničani

Post by kamen spoticanja »

Koncentracija sumpora 1392
Hebote obaramo svjetske rekorde
motorola01

#3017 Re: Zeničani

Post by motorola01 »

kamen spoticanja wrote:Koncentracija sumpora 1392
Hebote obaramo svjetske rekorde
Ma ne obaramo jos :D . Ako se dobro sjecam, prije rata je bilo i 2000. Sad ce soHu izletit sa pricom, pa sta hocete, bilo je i gore. Ex... kaze dobro, ali dzabe prica. Kako ih natjerati? Koji zakonom, kojom kaznom kad je to sve smijesno(mislim na cifre kojim se mogu kazniti)?! Jedino preostaje preseliti u neki drugi grad. Nema druge.
Last edited by motorola01 on 17/12/2013 14:26, edited 1 time in total.
N.N.

#3018 Re: Zenica - NOVA GODINA, gdje, sta, kako?

Post by N.N. »

U Ekoru je Tina Ivanovic :D

U Mirisu dunja ( ex Paradiso ) je Al`Dino.
Djubre_

#3019 Re: Zenica - NOVA GODINA, gdje, sta, kako?

Post by Djubre_ »

Al dino je dobar.. pjevao uzivo u starom satu ko je tada bio.. pjeva bas svasta i svira sam.. a taj ekor.. nisam ja vise zivahan kao prije pa da znam :)

Eborg

#3020 Re: Zeničani

Post by Eborg »

Zar ne bi više vrijednosti trebale biti označene žutom i crvenom bojom na displeju kako je i najavljivano? Koliko vidim sve zeleno, u duhu SDA-SBB bratije.
Djubre_

#3021 Re: Zeničani

Post by Djubre_ »

Dobra je zagadjenost, cim se vidi display :) crveno ce biti, kada ga vise ne budemo vidjeli :)

ExNihilo

#3022 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

http://www.klix.ba/vijesti/bih/zabrinja ... /131217056

Pazi šege:

U devet sati je mjerna stanica blokirala i nije više mogla mjeriti vrijednost sumpor dioksida u zraku te je na displeju stajala 0.
motorola01

#3023 Re: Zeničani

Post by motorola01 »

ExNihilo wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/zabrinja ... /131217056

Pazi šege:

U devet sati je mjerna stanica blokirala i nije više mogla mjeriti vrijednost sumpor dioksida u zraku te je na displeju stajala 0.
A u 9h je bas ubijalo jer sam tad izasao u grad. Strasno je smrdilo :run:
fiko halimic

#3024 Re: Zeničani

Post by fiko halimic »

ExNihilo wrote:
belfy wrote:
dočim

sve si rekao sa ovim.
Mustang1

#3025 Re: Zenica - NOVA GODINA, gdje, sta, kako?

Post by Mustang1 »

Cuj Tina Ivanovic :D Pa nece biti 3 covjeka tu :D Ja inace ne slavim odnosno ostanem kuci sa porodicom i to je to nsita posebno .. Ali kontam da izadjem ove godine negdje jer mi se ni na kucne derneke ne ide .. Ali kakva je situacija tesko da cu igdje :D
Post Reply