Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Naslovnica

#3001 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Naslovnica »

Radio sam i ja jedno vrijeme u Pazariću.
Prije sam stizao ujutro (kada su one gužve) sa Alipašinog u Pazarić, nego sa Alipašinog do Centra.
Toliko o tome.
:)
JThomas

#3002 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by JThomas »

pa dobro, sad sa autoputem ima situacija i dana kad prije možeš doći od zenice do ulaza u grad nego od ulaza u grad do centra...
JThomas

#3003 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by JThomas »

BHF_Manijak wrote:
alphonse kauders wrote:
Btw. u čemu je fol sa naseljem "Miljacka"? Vidim, popunilo se momački, a gradnja u industrijskoj zoni (još ako legne Bauhaus tu biće baš veselo), pogled na Gras, nikakve infrastrukture, one zgrade pored ceste s onim balkonima isto apartmani u Živogošću, što bi rekli niđe veze s vezom.
Odavno se to vec pitam. Meni ono ocajno izgleda, upravo kako ti rece kao neki jeftiniji apartmani u nekom malom mjestacu na moru. Plus okruzenje ocajno, depresivno. Divim se onom ko u stan kupi fakat. :-)
nemate se čemu čuditi, lijepo je neko rekao, svoj na svom za 75 hiljada na ipak OK lokaciji kakvih ima. bolje tamo nego kod svojih ili njenih roditelja... :mrgreen:
mobsterc

#3004 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by mobsterc »

Upadam kao padobranac... prelistah zadnjih 15ak str. ali nisam nasao nista vezano za novogradnju na Sip-u, moze li mi neko upucen dati brzi presjek o situaciji tamo? Unaprijed hvala.
mayab

#3005 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by mayab »

Tomahawk11 wrote:
alphonse kauders wrote:Ne znam, za ovu novogradnju Nova Otoka/Miljacka, meni je sve to šuhveli koliko je tu sigurna gradnja.

Je li mislite da je slučajno da su ex-yu inžinjeri i arhitekte sagradili Otoku, pa onda ostavili brisan prostor od skoro kilometar pa tek onda krenuli sa gradnjom Alipašina polja? Ima tu neka zvrčka, jal' oko zemljišta, jal oko podzemnih voda, pa nisu gradili u tom potezu..

Btw. u čemu je fol sa naseljem "Miljacka"? Vidim, popunilo se momački, a gradnja u industrijskoj zoni (još ako legne Bauhaus tu biće baš veselo), pogled na Gras, nikakve infrastrukture, one zgrade pored ceste s onim balkonima isto apartmani u Živogošću, što bi rekli niđe veze s vezom.
Mene sve ono kad prodjes podsjeca ko da prolazim kroz Ilijas :roll:
Kad spomenu Ilijaš, prošle sedmice bio tamo poslom, i gledam i kontam ono što sam već odavno nebrojeno puta kontao...... da u ovoj našoj BiH nije sve naopako, pa tako i razmišljanje ljudi, Ilijaš bi bio jedno od najpoželjnijih prigradskih naselja, malo mirno, na 15 min autom do Sarajeva... ne znam, ali meni se ono po centru Ilijaša jako svidja , male niske zgrade, ulice, parkinzi, zelenilo ,..... na zapadu uobičajena slika grada i prigradskih mjesta sa dušom, a ne , ovdje ginu da se uvale u zgradurinu na metar od najprometnije sarajevske (a time i u državi!) ulice, sa autima kojima se "po zakonu" ne gleda šta ispuštaju iz auspuha :run:
Tomahawk11
Globalni moderator

#3006 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Tomahawk11 »

@mayab, to stoji, polozaj Ilijasa u odnosu na Sarajevo je izuzetno povoljan.
Ne mogu se sjetiti kad sam zadnji put prosao kroz Ilijas, ima mozda par godina, ali me onaj opis alponsea asocirao na na isti. Nekako je bilo depresivno, previse mirno, sta znam, takav sam dozivljaj imao.
A u pravu si i to je ovdje patnja da se zivi u strogom centru ili bar na glavnoj saobracajnici, jer je to pokazatelj ko si i sta si, status.
StupskaBitanga

#3007 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by StupskaBitanga »

alphonse kauders wrote:Ne znam, za ovu novogradnju Nova Otoka/Miljacka, meni je sve to šuhveli koliko je tu sigurna gradnja.

Je li mislite da je slučajno da su ex-yu inžinjeri i arhitekte sagradili Otoku, pa onda ostavili brisan prostor od skoro kilometar pa tek onda krenuli sa gradnjom Alipašina polja? Ima tu neka zvrčka, jal' oko zemljišta, jal oko podzemnih voda, pa nisu gradili u tom potezu..

Najgoore je prave solitere a u 21 nema podzemne garaže ili dovoljno parking mjesta
Cherry-Cherry

#3008 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Cherry-Cherry »

Ima fazon sa podzemnim vodama... Ima tu još nekih stvari. Da je valjala lokacija, gradilo bi se tamo za olimpijadu ;-) Eto prije bili inžinjeri glupi, sad su pametni. Oni što su sa Energoinvestom gradili po bijelom svijetu, sve glupanderi
Thorgerson

#3009 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Thorgerson »

StupskaBitanga wrote:

Najgoore je prave solitere a u 21 nema podzemne garaže ili dovoljno parking mjesta
Ima i garaza i parking mjesta. Ne moze se dobiti dozvola za gradnju, ako nisi projektovao dovoljno garaznih i parking mjesta. Svaka novogradnja koja sada pravi mora imati garazna mjesta + odredjeni broj parking mjesta. Pogledaj evo sve zgrade pa ces i sam vidjeti, ove na Otoci, naselje Miljacka (prave upravo garazu), Dobrinja (imaju garazu vanjsku + u novoj prave podzemnu garazu), Tibrine ostale zgrade sve imaju garaze, Moja Malta - ogromna garaza itd itd.

Kako onda guzva uvijek?

Pa fino. Nigdje ne pise da garazu investitor treba dati besplatno.

Naravno raja jedva skucka za stan, a otkud im jos 15-20k za garazno mjesto. Vanjskih parking mjesta nema dovoljno, jer nije ni predvidjeno da ih bude dovoljno za citavu zgradu, niti moze biti jer Sarajevo je ionako skuceno, e sad zamisli da se jos napravi vanjski ogromni parking pored svake zgrade.

Jbg, razmislja se na nacin dobar dio ce kupit garaze, jedni parkirat ispred zgrade i to je to. Stvarnost je da svi parkiraju ispred zgrade.

Kako sad natjerati nekoga da kupi/iznajmi garazu?

p.s. Takodjer, problem su i starije zgrade gdje jednostavno nije planirano dovoljno parking mjesta. Niti te zgrade imaju podzemne garaze.
pepeljara

#3010 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by pepeljara »

Plus stare zgrade, u to doba auta bilo 100x manje
Haris.ba

#3011 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Kuda će provući sjevernu longitudinalu kod naselja Miljacka?
neki

#3012 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by neki »

Ulicom Dzemala bijedica...samo rekonstrukcija je predvidjena
Haris.ba

#3013 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Našao sam.

http://zpr.ks.gov.ba/prostorno-planska- ... cioni-plan

Sjeverna će se spojiti sa Džemala Bijedića prije naselja Miljacka gledano iz grada. Mislio sam da će to biti poslije naselja Miljacka.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#3014 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by un1ted »

Ozbiljno razmišljam o kupovini stana, te mi je Šip kao lokacija odličan (za mene). Da li će biti neka novogradnja uskoro, koliko se može očekivati cijena kvadrata prema prethodnim iskustvima?

Nije mi hitna kupovina, bilo kada u naredne dvije godine.

Hvala na info..
P308

#3015 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by P308 »

un1ted wrote:Ozbiljno razmišljam o kupovini stana, te mi je Šip kao lokacija odličan (za mene). Da li će biti neka novogradnja uskoro, koliko se može očekivati cijena kvadrata prema prethodnim iskustvima?

Nije mi hitna kupovina, bilo kada u naredne dvije godine.

Hvala na info..
Green Residence na Sipu se gradi trenutno, tj u zavrsnoj je fazi. Izgleda odlicno.
peli

#3016 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by peli »

...
Last edited by peli on 19/06/2016 11:19, edited 1 time in total.
pepeljara

#3017 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by pepeljara »

:sax:
Thorgerson

#3018 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Thorgerson »

peli wrote:Poštovanje dragi forumasi,

zelim samo da informisem kupce i potencijalne kupce stanova u naselju Miljacka koje pravi MS WOOD. Investitor gradnje MS WOOD zeli da umjesto parka sa zelenom povrsinom na lokaciji kod zgrada A1 B1 E D E (ima gore slika kako bi trebao da izgleda park sa zelenom povrsinom) gradi sportsko rekreativni objekat. Sto znaci da na predvidenoj lokaciji prema projektu nece biti zelene povrsine vec navedeni objekat. Tako svi kupci i buduci kupci stanova moraju biti na oprezu za investitorom jer pri kupovini stana reklamise zeleni park kao njabolji u naselju a isti uopce nece biti nego obejakt, koji ce naravno zbog velicine zakloniti pogled na prvim spratovima zgrada u blizini i naravno nece se ni napraviti djecije igraliste. Zadnji dana kruzi po naselju anketa da li smo mi stanari koji vec tu zivimo saglasni sa gradnjom objekta kako bi oni mogli napraviti novi projekat i zatraziti novu dozvolu. Vecina stanara nije za gradnju objekta na predlozenoj lokaciji naustrb zelenog parka. MS WOOD moram da naglasim je mnogo gladan za novcem i zeli umjesto djecijeg igralista napraviti objekat koji ce debelom naplacivati. Samo jod da napomenom da su u blizi nalaze sva objekta sa sportskim terenima VISTAFON I NOGOMETNI TERENI U KRUGU PRIMUS BALKANA. A nece nista pisati o kvaliteti gradnje (cijena sve sama kaze). Ja zivim u naselju vec 10 mjeseci i katastrofa je, samo cu navesti jedan primjer da su se pojavili crvi u parketima. Ako neko zeli dodatne informacije nek se slobodno javi.LP
Ovo sam ja vec pisao.

I to se na slikama vec sada vidi da je objekat izasao sa prizemlja. Samo sam ja mislio da pravi garaze, a iznad garaza ce biti kao igralista i park. :-)
dostavljac

#3019 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by dostavljac »

ja sam vala protiv....ako bude trebali kakvi potpisi tu sam prvi, uglavnom s kim god sam od komsija pricao svi jedva cekaju taj lijepi park gdje se moze izaci i sjediti na klupi i da se djeca ili ti ga omladina ima sta loptati ili trcati...
Haris.ba

#3020 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Ne kontam. Kakvi potpisi ako se objekat već gradi? A jedina nada Vam je da se nađete, napišete jedno pisamce - svi se potpišete sa brojem telefona i čitkim imeneom, i pošaljete u općinu i u kanton (zavod za izgradnju, zavod za planiranje, ministarstvo prostornog). A prije toga u općinu da saznate jesu li predali zahtjev za urbanističku, ili građevinsku.
senci-071

#3021 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by senci-071 »

agent_zero wrote:Zna li neko kakva je kvaliteta zgrada/stanova na Novoj Otoci (neke insajderske informacije)?

Čuo sam da dvije različite firme rade to naselje, jedna je Tibra, a ne znam koja je druga.

Ima li neko još neki savjet za novogradnju do Otoke, ne dalje?

Probijaju rokove,i nisu nimalo pouzdani.
Dobro treba otvoriti oči.
vješalica

#3022 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by vješalica »

Kakvi su na Otesu u onoj novoj zgradi?
Vidjela sam reklamu prije mjesec
Djeluje ok,samo kvalitet kakav je?
P308

#3023 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by P308 »

Taj projekat (Miljacka) svakako odstupa od svega sto je prvobitno zamisljeno, tako da me ova informacija uopce ne iznenadjuje. Od sasvim solidnog projekta/rendera, napravise jos jedno ruglo.
Thorgerson

#3024 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Thorgerson »

P308 wrote:Taj projekat (Miljacka) svakako odstupa od svega sto je prvobitno zamisljeno, tako da me ova informacija uopce ne iznenadjuje. Od sasvim solidnog projekta/rendera, napravise jos jedno ruglo.
Upravo tako.

Prvobitni render. Eto pronaci barem jednu slicnost sa ovim sto su napravili - hahah - nema je.
Image

Inace, tek sada vidim na ovome prvobitnom renderu da ovi parkovi jesu na garazi. Samo sto su i zgrade nekako na toj garazi. Nekako je ovdje to pirkazano ko da je kosi teren, mada je ono ondje sve ravno.

Ali eto, izgleda da sto se toga tice i nisu puno otisli od prvobitnog plana. Dakle, ovi parkovi i zelenilo je i prvobitno planirano na garazi da se pravi.

Image
Tomahawk11
Globalni moderator

#3025 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Tomahawk11 »

Cuj kruzi anketa jeste li da vam izgradimo sportski kompleks umjesto parka :lol: :lol: :mrgreen:
Post Reply