Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
channel10

#3001 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by channel10 »

Hajlac wrote:
channel10 wrote:
Hajlac wrote:Kako nema? FH35VE ? Bila oko 2000KM.

EF i SF zaboravi za ozbiljno grijanje. Za manje i dobro ušuškane prostorije mogu ali u suprotnom idi na Mitsubishi FH ili Fujitsu LTC...
FH35VE klima kosta 2280KM + ugradnja= 2500KM prijatelju :( . Vidjecu jos, imam fore jos 2 mjeseca. Mozete li mi samo reci koji presjek kabla da postavim i na koliki osigurac da spojim taj kabl(10A ili 12A)?

Koliko bi otprilike bila udaljena uticnica od prozora?
U Jeliću ili Otusu? Pokušaj direktno od Jelića Široki Brijeg, jer je Otus vjerovatno dosta skuplji.
http://www.servis-jelic.com/index.php?a ... la&lang=hr

Ako već radiš stan, angažuj električara, mani se tih uradi-sam eksperimentisanja gdje-šta-kako...
Za većinu klima dovoljno je 10A jer vrlo rijetko dostižu potrošnju od 7-8A.
Ovo je cijena u Otusu. Uglavnom izadje oko 2500KM.

Sto se tice struje, bice elektricar i nadam se da ce on znati koji kabl ide i da svi budemo na kraju sretni :)

Lp
ketronsd1

#3002 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Na Daikin klimama za trziste u SAD proizvodjac daje 8 godina garancije - sto svakako svedoci o kvalitetu jedinice
To sto stoji 8 godina tesko da mogu povjerovati.Velika je ludost a i hrabrost dati direktno garanciju na kompresor 8 godina.To je vjerovatno povezano sa kucnim osiguranjem tako sto Dakin stoji za kostanje sopstvenog rizika ili ti fransize i onda kucno osiguranje stoji za trosak zamjene kompresora a ti si kao konzument vezan da koristis isto i na kucu i na auto a isto je obicno vezano usko sa nekim reproducerom elektricne energije ili nekom telefonskom kompanijom ili slicno.Helem sve je usko vezano da ce se njima opet sve to isplatiti.
Na brzinu sam nacrtao odokativni plan stana: http://imgur.com/ayWRide.jpg
Idealno mjesto za tvoj uredjaj bi bilo iznad prozora u hodniku ako je prakticki izvodivo.
Kako sam ja shvatio stvar , ako hoces da se sigurno ugrejes , nije ti bitan COP u tom trenutku , vec da na jacim minusima ne ostanes bez grejanja , i nezelis dati previse para , ti izberi Fujitsu .. A ako ti je bitan COP , imas viska para , i mozes uzeti vise skupljih klima da bi nadomestio jacinu grejanja , uzmi Mitsubishi
Smijesno do bola.
Svaki od top proizvodjaca ima svoje dobre i lose osobine.Ne bih ih sad nabrajao da nebi doslo do nepotrebne diskusije oko toga.Ovo sto si ti napisao je ludo smjesno.Ono bas do jaja.
nexteen

#3003 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nexteen »

@ketronsd1
Smijesno do bola.
Svaki od top proizvodjaca ima svoje dobre i lose osobine.Ne bih ih sad nabrajao da nebi doslo do nepotrebne diskusije oko toga.Ovo sto si ti napisao je ludo smjesno.Ono bas do jaja.
Pa dobro , ne znam sta je tu smesno , naravno da necu ulaziti u diskusiju i tu si u pravu , da ne kopiramo gore pomenute :P

Ja sam se svega nacitao , ali nisam nikad procitao da je neko izjavio da se nije ogrejao sa Fujitsu klimom , ali zato jesam da se neki nisu uspeli ugrejati sa Mitsu i da su ocekivali vise od nje , ali takodje je tacno da svi hvale Mitsu po potrosnji tj COP-u ... na osnovu toga sam i napisao to sto sam napisao ... u svakom slucaju u jednom si i u pravu , svaka klima ima svoje dobre i lose osobine , zavisi ko sta trazi i nek ostane na tome :)

Ja samo cekam da se slegnu neke kocke , i umesto LM uzecu Fujitsu ASYG 12LU , cena LU je pala :thumbup:
ZZ Top

#3004 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ZZ Top »

Postovani zahvaljujem vam se na trudu da mi koliko toliko izadjete u susret. Elem ja sam odluku doeno i kupicu Gree klimu.

Fujitsu mi nije interesantan jer ce navodni model Ecolandia biti skuplji od LLCB modela, a prakticno ne toliko bolji od Gree klime. Vivavx je prevara. Naime dobio sam odgovor od zvanicnika i nesto je manji nivo buke od postavljenog - 43 dB, medjutim ova klima je, kako sam zakljucio, polu inverter. SCOP koeficijent na klimi je dobijen permanentnim radom na 3.2 kW, dakle ova klima nema funkciju da kod grejanja dogreva prostor smanjenim grejnim kapacitetom, vec to obavlja kao standardna klima.

@ketronsd1, hvala na interesovanju da mi izadjes u susret. :thumbup:

Pre nego sto bilo sta napisem molio bih te da imas u vidu da sam n00b sto se tice ove tematike, te da ja pokusavam da napravim neki svoj rezon citajuci forume zadnjih 10tak dana. Ima tu gomila stvari koje mi nisu jasne, te cu neke osnovnije stvari pitati u narednom delu posta. Sa time u vezi, molim da ovo sto pisem uzmete sa rezervom - ako nesto lupim vi me ispravite. Toliko je trolova po ovoj temi i temi na elitesecurity da je to zaprepascujuce. Na taj nacin ja kao n00b vrlo lako dodjem u zabludu citajuci nesto sto nije tacno ili povrsno tacno pa to uvrstim kao cinjenicu u kreiranju svog rezona. Bas iz tog razloga sam trazio pomoc od clana Hajlac jer vidim da se covek zaista istice po poznavanju ove materije, ali i po pamcenju svega do sada napisanog na ovom topicu (kad sam video onaj post sa korisnim linkovima iz ove teme na 99./100 ili 101 strani prosto nisam verovao). :thumbup:

Elem, informaciju za 8 god. garancije sam video na nekom Bugarskom forumu koji se bavi elektronikom. Ne znam da li je informacija tacna ili hoax, ali tamo je dosta clanova davalo vrlo pohvalne kritike za ovaj kompresor, a kao forum su znatno ispred ovih nasih exYu prostora i nema prepucavanja tako da mi je to sto sam citao tamo delovalo iskreno.

Sto se tice postavljanja klime, u hodniku nemam opciju da to uradim zato sto tu nemam prozor. Tegetnom bojom su obelezena ulazna vrata, a sa druge strane je zajednicki hodnik zgrade. Inace prozori, obelezeni rezedo plavom bojom, se nalaze na prakticno istocnoj strani tako da direktnog suncevog zracenja u stan ima samo u jutarnjim casovima. Mojoj tetki je glavna stvar ove klime da ona hladi i to prvenstveno tokom noci.

Jedina stvar kod Gree klime koja me zabrinjava je ocija "Cold Plasma" i pitenje je da li se ta funkcija moze iskljuciti - predpostavljam da moze posto je u brosuri modela stavljena kao (optional).
Da pojasnim zasto mi je ovo zabrinjavajuce - posto mi je to deo profesije. Cold plasma sistem je zapravo jonizator, a samim tim i ozonizator - doduse malih razmera ali ipak je to stetno narocito u slucaju moje tetke kao teskog bolesnika. Jonizator radi naelekrisavanje cestica u vazduhu stvarajuci pozitivne i negativne cestice. U ovom slucaju to verovatno je napravljeno da vazduh prolazi kroz filter pa nema tog naelektrisavanja prasine kao kod obicnih jonizatora. Te cestice deluju kao lepak na vase zidove, namestaj, pluca (planinski vazduh nema sta, a filteri tog vazduha su vasa pluca). Sa druge srane jonizator podeli molekule kiseonika O2 na jone koji ponovnim spajanjem kreiraju O2 ali i O3 molekule. O3 je nepostojani gas koji ima veliko oksidaciono dejstvo poznat pod nazivom ozon. Ovaj gas zbog svog jakog oksidacionog potencijala zaista unistava bakterije i viruse, ali i tkivo kao i bilo koje drugo organsko jedinjenje. O koroziji i njegovom odnosu sa metalima mislim da ne treba pricati. U zavisnosti od jacine jonizatora na klimi, vi cete zaista imati perspektivu da je vazduh cist, ali kontaminacija vazduha ovim gasom ce vam doneti puno vise nezeljenih efekata po vase zdravlje. :!:

Zaboravih da postavim pitanje. Naime interesuje me kako se racuna isplativost po SEER, tj po SCOP koeficijentu? Zapravo uzecu za primer ako je SCOP 3.8, a za grejnu sezonu sa prelaznim periodima klima bude ukljucena u proseku 14 sati denevno - koliko to iznosi u kW (za temperaturu da uzmemo kao referentnu onu koja je propisana energetskim faktorom)? Da li postoji neka formula? Pitam jer se preko takve kalkulacije moze lako doci do vremenske isplativosti kupovinom skupljeg klima sistema sa vecim SEER tj. SCOP koeficijentom.
rovac13

#3005 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

morao bi znati kolki su ti toplotni gubici,ako u tvoj prostor treba ubacit 3.8 kw toplote na sat grijalica ili konvektor bi morale potrosit 3.8kw struje dok klima koja ima cop3.8 bi potrosila 1kw struje.To je samo primjer.
Scop ti je samo prosjecni cop po sezoni,zato sto kod svih invertera cop se mijenja zavisno od vanjske temp,kojim kapacitetom radi itd.Jedan te isti uredjaj na +7 vani moze da ima cop 4 ili 5 a na -15 cop2.
rovac13

#3006 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Mozda ti je jos jednostavnije shvatit ovako.
Ako si se grijao na neke grijalice i znas koliko su trosile struje,klima koja ima scop 3.8 bi trebala potrosit struje 3.8 puta manje nego grijalica,dok klima sa scop 4.5 bi potrosila naravno 4.5 puta manje od grijalice.
I jedan i drugi scop je dobar uzimajuci u obzir koliko je to sve jeftinije od grijanja grijacima.
rovac13

#3007 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Evo i malo matematike.

Ako vam grijalice ili konvektori ili slicno potrose 1000KM struje na sezonu,klima sa scop 3.8 bi potrosila 263km,dok bi klima sa scop 4.5 potrosila 222km struje na cijelu sezonu.Cak i najjeftiniji inverteri mislim da nemaju scop ispod 3 i on bi potrosio do 333km struje za sezonu.

Tako da zelim vam svima da kupite sebi mits fh,ali ako nemate toliko love uzmite bilo koju i ustedicete pare.Velike su ustede y odnosu na grijanje na struju a ovo ostalo su finese.sretno:-):-):-)
ketronsd1

#3008 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

ZZ Top wrote:Postovani zahvaljujem vam se na trudu da mi koliko toliko izadjete u susret. Elem ja sam odluku doeno i kupicu Gree klimu.

Fujitsu mi nije interesantan jer ce navodni model Ecolandia biti skuplji od LLCB modela, a prakticno ne toliko bolji od Gree klime. Vivavx je prevara. Naime dobio sam odgovor od zvanicnika i nesto je manji nivo buke od postavljenog - 43 dB, medjutim ova klima je, kako sam zakljucio, polu inverter. SCOP koeficijent na klimi je dobijen permanentnim radom na 3.2 kW, dakle ova klima nema funkciju da kod grejanja dogreva prostor smanjenim grejnim kapacitetom, vec to obavlja kao standardna klima.

@ketronsd1, hvala na interesovanju da mi izadjes u susret. :thumbup:

Pre nego sto bilo sta napisem molio bih te da imas u vidu da sam n00b sto se tice ove tematike, te da ja pokusavam da napravim neki svoj rezon citajuci forume zadnjih 10tak dana. Ima tu gomila stvari koje mi nisu jasne, te cu neke osnovnije stvari pitati u narednom delu posta. Sa time u vezi, molim da ovo sto pisem uzmete sa rezervom - ako nesto lupim vi me ispravite. Toliko je trolova po ovoj temi i temi na elitesecurity da je to zaprepascujuce. Na taj nacin ja kao n00b vrlo lako dodjem u zabludu citajuci nesto sto nije tacno ili povrsno tacno pa to uvrstim kao cinjenicu u kreiranju svog rezona. Bas iz tog razloga sam trazio pomoc od clana Hajlac jer vidim da se covek zaista istice po poznavanju ove materije, ali i po pamcenju svega do sada napisanog na ovom topicu (kad sam video onaj post sa korisnim linkovima iz ove teme na 99./100 ili 101 strani prosto nisam verovao). :thumbup:

Elem, informaciju za 8 god. garancije sam video na nekom Bugarskom forumu koji se bavi elektronikom. Ne znam da li je informacija tacna ili hoax, ali tamo je dosta clanova davalo vrlo pohvalne kritike za ovaj kompresor, a kao forum su znatno ispred ovih nasih exYu prostora i nema prepucavanja tako da mi je to sto sam citao tamo delovalo iskreno.

Sto se tice postavljanja klime, u hodniku nemam opciju da to uradim zato sto tu nemam prozor. Tegetnom bojom su obelezena ulazna vrata, a sa druge strane je zajednicki hodnik zgrade. Inace prozori, obelezeni rezedo plavom bojom, se nalaze na prakticno istocnoj strani tako da direktnog suncevog zracenja u stan ima samo u jutarnjim casovima. Mojoj tetki je glavna stvar ove klime da ona hladi i to prvenstveno tokom noci.

Jedina stvar kod Gree klime koja me zabrinjava je ocija "Cold Plasma" i pitenje je da li se ta funkcija moze iskljuciti - predpostavljam da moze posto je u brosuri modela stavljena kao (optional).
Da pojasnim zasto mi je ovo zabrinjavajuce - posto mi je to deo profesije. Cold plasma sistem je zapravo jonizator, a samim tim i ozonizator - doduse malih razmera ali ipak je to stetno narocito u slucaju moje tetke kao teskog bolesnika. Jonizator radi naelekrisavanje cestica u vazduhu stvarajuci pozitivne i negativne cestice. U ovom slucaju to verovatno je napravljeno da vazduh prolazi kroz filter pa nema tog naelektrisavanja prasine kao kod obicnih jonizatora. Te cestice deluju kao lepak na vase zidove, namestaj, pluca (planinski vazduh nema sta, a filteri tog vazduha su vasa pluca). Sa druge srane jonizator podeli molekule kiseonika O2 na jone koji ponovnim spajanjem kreiraju O2 ali i O3 molekule. O3 je nepostojani gas koji ima veliko oksidaciono dejstvo poznat pod nazivom ozon. Ovaj gas zbog svog jakog oksidacionog potencijala zaista unistava bakterije i viruse, ali i tkivo kao i bilo koje drugo organsko jedinjenje. O koroziji i njegovom odnosu sa metalima mislim da ne treba pricati. U zavisnosti od jacine jonizatora na klimi, vi cete zaista imati perspektivu da je vazduh cist, ali kontaminacija vazduha ovim gasom ce vam doneti puno vise nezeljenih efekata po vase zdravlje. :!:

Zaboravih da postavim pitanje. Naime interesuje me kako se racuna isplativost po SEER, tj po SCOP koeficijentu? Zapravo uzecu za primer ako je SCOP 3.8, a za grejnu sezonu sa prelaznim periodima klima bude ukljucena u proseku 14 sati denevno - koliko to iznosi u kW (za temperaturu da uzmemo kao referentnu onu koja je propisana energetskim faktorom)? Da li postoji neka formula? Pitam jer se preko takve kalkulacije moze lako doci do vremenske isplativosti kupovinom skupljeg klima sistema sa vecim SEER tj. SCOP koeficijentom.
Nemoj da te brine funkcija jonizacije,to se moze isključiti.
Polu inverter ne postoji. Ili ima ili nema.
Pri odabiru toplotne pumpe gledaj godišnji prosjek temperature. Nikako se ne usmjeravaj samo na onih nekoliko hladnih dana. Ja često preporučujem žešće uređaje, međutim za.naše područje ja mislim da serije koje su stepenicu ispod top serije od svakog proizvođača su sasvim dovoljne i nevjerujem da ne bi imale većih.poteškoća sa zagrijavanjem prostora.
Ja sam svoj stari elektrolyx ubacio kod starog u kucu koja nije izolovana na.kojoj je PVC stolarija,tri sobe i hodnik sr grije bez problema.
Kod obračunavanja znaj prvo da ti jedan kW energije pokriva oko 12 kvm. Sad skontaj koliko ti energije treba da.zagriješ svoj objekat. Ovo vazi za l37 izolaciju.znaci neki normalno izolovan prostor.sto je slabije to vise energije se zahtijeva. Imaj u vidu da toplotna energija se mnogo ucinkovitije prenosi kod jedne toplotne pumpe (Z_Z)nego kod elemenata. Dakle tu si u plusu malo.

Ps; pusti hajlaca. On samo zakuhava :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Hajlac

#3009 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

ketronsd1 wrote: Ps; pusti hajlaca. On samo zakuhava :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
da-bog-da ti se R32 lijepio po zidovima :D
ketronsd1

#3010 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Hajlac wrote:
ketronsd1 wrote: Ps; pusti hajlaca. On samo zakuhava :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
da-bog-da ti se R32 lijepio po zidovima :D
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
ZZ Top

#3011 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ZZ Top »

Hvala lepo.

Najvise me je interesovalo proracun isplativosti - ne izmedju klime i konvencionalnog grejanja na struju, vec izmedju samih klima. Posto vidim da iskusni clanovi ovde uglanom preporucuju jako skupe invertere, zabrinuo sam se da nije ovo sto ja kupujem preslabo tj. manje isplativo.

@rovac, ako je tvoj proracun tacan onda recimo klima od 2500KM SCOP koeficijenta 4.5 ce sebe poceti da isplacuje tek nakon 13.5 godina u odnosu na klimu koja kosta 1001KM SCOP koeficijenta 3, ako se uzme u obzir da je prosecni godisnji racun za struju pre ugradnje klime 1000KM.

(razlika u ceni)/(razlika u ucinkovitosti na godisnjem nivou)
(2500-1001)/(1000/4.5-1000/3)=13.5

Uzimajuci u obzir danasnji kvaliutet (bilo kog uredjaja) i tehnoloski napredak iz ove racunice se ispostavlja da kupovina skupe klime nije isplativa.

@ketronsd1, ili jeste ili nije inverter pitanje.

Kako sam ja skontao inverter radi po principu da dovede temperaturu na zeljeni nivo, pa da je onda odrzava na tom nivou kontinuiranim radom na smanjenoj potrosnji i na taj nacin praveci manje toplotne gubitke nego standardna klima koja radi tako sto pri maksimalnom radu dovede temperaturu ne neki nivo, a onda pusti da se prostor aklimatizuje do alarmantnog stepena na termostatu kada ponovo krece sa maksimalnim radom i u krug praveci tako temperaturne oscilacije oko ciljanog temperaturnog optimuma.

Image

E sad u specifikacijama tog Vivax modela stoji nekoliko zackoljica koje privlace paznju. Zapravo nivo buke nije prikazan H/M/L vec samo kao konstanta, a onda i u informacijama o uredjaju stoji da je SCOP faktor dobijen da je predvidjeno opterecenje pri grejanju 3.2kW. Evo ponovnim citanjem vidim da nisam u pravu jer postoji i "kapacitet pomocnog sustava kod grejanja" 0.6kW, ali ostaje da je tako visok SCOP od 4 dobijen nekonvencijalnim radom za inverter klimu.

http://hr.vivax.com/Download.ashx?FileI ... a3b1288a8e

Inace istrazivanjem sam dosao do zakljucka da je ovaj Vivax model Gree OEM i to da mu je spoljna jedinica ista kao kod Gree modela GWH12KF-K3DNA6J, a unutrasnja mu je dosta oslabljena sudeci po tehnoloskim dodacima (najverovatnije ovo je neki hibrid dve Gree klime). Kod oba modela kompresor je Gree QXA-A091zE190A, dakle karakteristike kapaciteta grejanja su im iste, nivoa buke itd., ali SCOP i SEER faktori tj. energetski razredi su razliciti i to SCOP 4 i SEER 6.1 za Vivax, a SCOP 3.8 i SEER 5.1 za Gree. Kako je ovo moguce? Jedino ako je Vivax koristio ne standardni nacin proracuna za SCOP i SEER koeficijente. Molio bih da mi ovo neko pojasni.
rovac13

#3012 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Ima jos vaznih faktora,nije sve u potrosnji i isplativosti,ima i konfor,bolje klime rjedje idu u defrost pa je ugodnije,jer u defrostu klima ne grije.
Nije to tako jednistavno.
rovac13

#3013 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

rovac13 wrote:Ima jos vaznih faktora,nije sve u potrosnji i isplativosti,ima i konfor,bolje klime rjedje idu u defrost i brze ga odradi pa je ugodnije,jer u defrostu klima ne grije.
Nije to tako jednistavno.
ketronsd1

#3014 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Kako sam ja skontao inverter radi po principu da dovede temperaturu na zeljeni nivo, pa da je onda odrzava na tom nivou kontinuiranim radom na smanjenoj potrosnji i na taj nacin praveci manje toplotne gubitke nego standardna klima koja radi tako sto pri maksimalnom radu dovede temperaturu ne neki nivo, a onda pusti da se prostor aklimatizuje do alarmantnog stepena na termostatu kada ponovo krece sa maksimalnim radom i u krug praveci tako temperaturne oscilacije oko ciljanog temperaturnog optimuma.
Inverter ti je uredjaj pomocu kojeg se kontrolise broj obrtaja nekog motora.U ovom slucaju kompresora.Plasiran je na mjenjacu koji se nalazi u sklopu toplotne pumpe(vanjske jedinice) i posjeduje nekoliko toplotnih senzora koji su ravnomjerno rasporedjeni na poloci na kojoj se nalazi a isti salju tachosignal u krets.Funkcija invertera je da kad temperatura na mjenjacu postaje veca da smanji broj obrtaja kompresora sto vodi ka manjoj potrosnji struje i produzuje vijek kompresora,sto i jeste osnovni cilj invertera.Znaci izbjegavamo stalni start-stop kompresora koji se desavaju kod toplotnih pumpi bez invertera.Znaci toplije vani.mjenjac daje vecu temperaturu koju inverter registruje i isti salje signal u krets koji daje povratni signal i regulise broj obrtaja po toj temperaturi.
Sad mozes zakljuciti da poluinverter ne postoji :-D :thumbup: :thumbup:
ZZ Top

#3015 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ZZ Top »

Sve sam ja to razumeo. ali prema "informacijiskom listu" ako ga ja dobro tumacim Vivax je napravio SCOP faktor od 4 tako sto je svoj inverter koristio na nacin kako rade standardne klime.

"Predviđeno opterećenje pri grijanju (P dizajn) [KW] 3.2"

Imam i odgovor od zvanicne Vivax tehnicke podrske - pa kaze:
Svi Vivax inverter klima uređaji koje nudimo u našoj ponudi od 01.07.2013. su sukladni novoj EU regulativi, te se za iste više ne rade testiranja po drugim normama.

Glavni cilj nove EU norme je smanjenje potrošnje EL energije. Nova norma zabranjuje uvoz i prodaju uređaja koji imaju koeficijent iskorištenja u grijanju SCOP mani od 3,8 na tržištu EU.

Shodno tome testiranja uređaja su daleko stroža i opsežnija u odnosu na staru normu.

Jednostavna usporedba se može iskazati na kapacitetu grijanja gdje naši novi uređaji daju 100% kapaciteta grijanja pri vanjskoj temperature od -7°C.

Po staroj normi većina uređaja na toj temperature gubi oko 20% kapaciteta.
Ovo sve vise podseca na nadrealiste:
https://www.youtube.com/watch?v=JW2BgHtxbcI
ketronsd1

#3016 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

ZZ Top wrote:Sve sam ja to razumeo. ali prema "informacijiskom listu" ako ga ja dobro tumacim Vivax je napravio SCOP faktor od 4 tako sto je svoj inverter koristio na nacin kako rade standardne klime.

Svi Vivax inverter klima uređaji koje nudimo u našoj ponudi od 01.07.2013. su sukladni novoj EU regulativi, te se za iste više ne rade testiranja po drugim normama.

Glavni cilj nove EU norme je smanjenje potrošnje EL energije. Nova norma zabranjuje uvoz i prodaju uređaja koji imaju koeficijent iskorištenja u grijanju SCOP mani od 3,8 na tržištu EU.

Shodno tome testiranja uređaja su daleko stroža i opsežnija u odnosu na staru normu.

Jednostavna usporedba se može iskazati na kapacitetu grijanja gdje naši novi uređaji daju 100% kapaciteta grijanja pri vanjskoj temperature od -7°C.

Mnogo faktora može da utiče na SCOP. Jedan od najčešćih je koliko agresivno je proizvođač programirao defrost pumpe. Neki proizvođači radi produženja vijeka kompresora,što dalje vodi ka boljim garantnim uslovima a sto mi i želimo,programiraju pumpe da idu češće u df što naravno utiče na SCOP i smanjuje ga. Drugi faktor može biti unutarnja jedinica. Sama konstrukcija-velicina kondenzora moze da utiče.
Nadam se da ti je makar malo jasnije.
ZZ Top

#3017 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ZZ Top »

Kontao sam da neku ulogu ima i cip na kome su isprogramirani programi za rad, ali sam isto tako kontao da manje vise svi proizvodjaci imaju optimalne programe za svoje kompresore. Tako sam dosao do zakljucka da je svakako najveci faktor sam kompresor, te da u zavisnosti od njegovih karakteristika u mnogome zavise koeficijenti, pa mi je tako bilo nelogicno da ojadjena unutrasnja jedinica Gree kompresora u slucaju Vivax ima daleko bilje koeficijente nego sam Gree. Al kao sto se da videti, sve je moguce.
peconi27

#3018 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by peconi27 »

ZZ Top wrote:Kontao sam da neku ulogu ima i cip na kome su isprogramirani programi za rad, ali sam isto tako kontao da manje vise svi proizvodjaci imaju optimalne programe za svoje kompresore. Tako sam dosao do zakljucka da je svakako najveci faktor sam kompresor, te da u zavisnosti od njegovih karakteristika u mnogome zavise koeficijenti, pa mi je tako bilo nelogicno da ojadjena unutrasnja jedinica Gree kompresora u slucaju Vivax ima daleko bilje koeficijente nego sam Gree. Al kao sto se da videti, sve je moguce.
Ali prosto to je nemoguće. Vivax nije proizvoač klima za razliku od Gree-ja. Gree kao najveći svetski proizvođač koji se dokazao na mnogo komplikovanijm tržištima od našeg za sve podatke koje objavi i te kako garantuje. Šta može Vivax da Vam garantuje kada oni nisu proizvođači klima. Samo je potrebno da im neka koneska fabrika da specifikaciju koju oni traže.
peconi27

#3019 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by peconi27 »

ketronsd1 wrote:
ZZ Top wrote:Sve sam ja to razumeo. ali prema "informacijiskom listu" ako ga ja dobro tumacim Vivax je napravio SCOP faktor od 4 tako sto je svoj inverter koristio na nacin kako rade standardne klime.

Mnogo faktora može da utiče na SCOP. Jedan od najčešćih je koliko agresivno je proizvođač programirao defrost pumpe. Neki proizvođači radi produženja vijeka kompresora,što dalje vodi ka boljim garantnim uslovima a sto mi i želimo,programiraju pumpe da idu češće u df što naravno utiče na SCOP i smanjuje ga. Drugi faktor može biti unutarnja jedinica. Sama konstrukcija-velicina kondenzora moze da utiče.
Opet ponavljam Vivax ne proizvodi klima uređaje. Odu u kinu i tamo se cenkaju sa par većih fabrika. Kinezi im uvek prihvate cenu ali im zato daju mnogo lošiji uređaj od onog kojeg prave pod svojim brendom. Svakoko bih vam pre svega preporučio Gree i Mideu
peconi27

#3020 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by peconi27 »

ZZ Top wrote:Hvala lepo.

Najvise me je interesovalo proracun isplativosti - ne izmedju klime i konvencionalnog grejanja na struju, vec izmedju samih klima. Posto vidim da iskusni clanovi ovde uglanom preporucuju jako skupe invertere, zabrinuo sam se da nije ovo sto ja kupujem preslabo tj. manje isplativo.

@rovac, ako je tvoj proracun tacan onda recimo klima od 2500KM SCOP koeficijenta 4.5 ce sebe poceti da isplacuje tek nakon 13.5 godina u odnosu na klimu koja kosta 1001KM SCOP koeficijenta 3, ako se uzme u obzir da je prosecni godisnji racun za struju pre ugradnje klime 1000KM.

(razlika u ceni)/(razlika u ucinkovitosti na godisnjem nivou)
(2500-1001)/(1000/4.5-1000/3)=13.5

Uzimajuci u obzir danasnji kvaliutet (bilo kog uredjaja) i tehnoloski napredak iz ove racunice se ispostavlja da kupovina skupe klime nije isplativa.

@ketronsd1, ili jeste ili nije inverter pitanje.

Image

E sad u specifikacijama tog Vivax modela stoji nekoliko zackoljica koje privlace paznju. Zapravo nivo buke nije prikazan H/M/L vec samo kao konstanta, a onda i u informacijama o uredjaju stoji da je SCOP faktor dobijen da je predvidjeno opterecenje pri grejanju 3.2kW. Evo ponovnim citanjem vidim da nisam u pravu jer postoji i "kapacitet pomocnog sustava kod grejanja" 0.6kW, ali ostaje da je tako visok SCOP od 4 dobijen nekonvencijalnim radom za inverter klimu.

http://hr.vivax.com/Download.ashx?FileI ... a3b1288a8e

Inace istrazivanjem sam dosao do zakljucka da je ovaj Vivax model Gree OEM i to da mu je spoljna jedinica ista kao kod Gree modela GWH12KF-K3DNA6J, a unutrasnja mu je dosta oslabljena sudeci po tehnoloskim dodacima (najverovatnije ovo je neki hibrid dve Gree klime). Kod oba modela kompresor je Gree QXA-A091zE190A, dakle karakteristike kapaciteta grejanja su im iste, nivoa buke itd., ali SCOP i SEER faktori tj. energetski razredi su razliciti i to SCOP 4 i SEER 6.1 za Vivax, a SCOP 3.8 i SEER 5.1 za Gree. Kako je ovo moguce? Jedino ako je Vivax koristio ne standardni nacin proracuna za SCOP i SEER koeficijente. Molio bih da mi ovo neko pojasni.
Ovo je mguće jer Vivax kao balkanski brend uglavnom piše sve i svašta za karakteristike svojih klima. Potrebno je da im iz Kineske fabrike izdaju potvrdu da je to isto model kao neki njihov ( to se ne proverava) i onda oni imaju karakteristike koje hoće i dosta često to nema nikve veze sa realnošću. pošto pokušavaju da kod Kineza uvek dobiju što bolji proizvod za što manje para dešava se da im upakuju dosta slabije komponente i tako postižu razliku u ceni
peconi27

#3021 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by peconi27 »

ZZ Top wrote:Pozdrav ljudi - svaka vam cast za temu. Pratio sam slicnu temu vec neko vreme na elitesecurity i tamo sam postavio isto pitanje koje cu postaviti i ovde. Ipak, ovde ce to biti u nesto boljoj formi jer sam u medjuvremenu dosao do nekih informacija koje su me preko foruma iz Bugarske dovele ovde... :-)

Izbor jeftinije inverter klime:

Odabir je pao na dve ili pak tri moguce solucije:

- Gree Change GWH12KF-K3DNA6B
- Vivax Cool ACP-12CH35GEEI
- Fujitsu ASYG12LLCP Ekolandia (ako bude povoljnija od LLCB)

- Za prvu varijantu u n firmi (da ne bude reklamiranja) dobijam cenu od 49000 din. Vidim da je model pretrpan nekim dodacima ali koliko je to zaista korisno ja nisam siguran - verujem da ima korisnih stvari, ali isto tako sumnjam da ima i nekih bezveznih funkcija ili standardnih koje su predstavljene da to deluje "siroko".

Sad bas mi pade na pamet da je neko komentarisao nesto skuplji Gree (Hansol) model skoro, oko nepreciznog termostata. Citanjem tih njihovih tehnologija koje se obilato nude za "I Feel" stoji da jedinica ima dva termostata, tj. da se dodatni nalazi u daljincu, pa klima vrsi dodatno podesavanje i uskladjivanje rada. Mislim, mozda bi iskljucivanjem ove opcije osnovni termostat davao pouzdanije informacije.

Bilo kako, iz prica sa foruma, a i konsultacije sa serviserima, dosao sam do zakljucka da se radi o pouzdanom proizvodu. COP 3.61 EER 3.21 kapaciteta hladnjena i grejanja od 3.53 i 4.1 kW i na kraju nivoa buke 37/31/25 za unutrasnju jedinicu u rezimima High/Mid/Low, a za spoljasnju od 48 db.

- Za drugu opciju u istoj n firmi imam cenu od 42000 din. Od onih dodatnih stvari koje ima Gree nedostajalo bi mi najvise automatsko ciscenje, a mozda jos ponesto jer kao sto rekoh nisam bas najbolje upoznat sa tim dodacima.

Elem, kao kandidat za moju soluciju ovaj model je dosao, ne samo zbog povoljnije cene i vece opste garancije, nego i zbog izrazito velikog COP i EER koeficijenta. Naime proizvodjac daje ove koeficijente kroz SCOP i SEER - kako sam ja razumeo anualne proseke koji se naravno razlikuju od mesta do mesta ali kao postoje neke univerzalne formule za prebacivanje u COP i EER gde se dobijaju jako slicni rezultati:

http://www.powerknot.com/how-e...r-air- ... ystem.html

Sa sajta proizvodjaca SCOP iznosi 4, a SEER 6.1 - znatno veci koeficijenti u odnosu na Gree ili Fujitsu. Kapacitet hladjenja i grejanja je slican kao kod Gree klime, ali podaci vezani za kolicinu buke su alarmantni 54 db za unutrasnju jedinicu i neverovatnih 63 db za spoljasnju. Po ovome ispada da se klima cuje doslovno kao ves masina. Ima li ko sikustva sa ovim modelom? Prosto je za nepoverovati da bi neko izdrzao to da mu lomi non-stop. Kao dodatak na sve dosad receno izgleda da je i ova klima Gree OEM za Vivax - kompresor je 100% Gree.

- Konacno treci kandidat Fujitsu - prvobitno je bio LLCB za koji sam imao imaginarnu cenu kod x firme od 52000, ali su u medjuvremenu promenili na 61000, pa sam odustao od razmatranja ove opcije. Ukoliko bi LLCP varijanta bila u cenovnom rangu ove vec dve pomenute, opet bi dosla u razmatranje.

Ne bih da pisem detalje ako su isti kao za LLCB jer je bilo dosta price o tome iz ranijih postova. Ono sto znam za sigurno je da je i ova klima napravljena u Kini, a iza navodnog kvaliteta stoji samo brand name. Dodatnu zabrinutost za sveukupni kvalitet istice i cinjenica da je ovaj model dostupan samo u banana republikama. Inace sto se tice dodatnih funkcija ova klima je poprilicno klot - nema nikakvih dodataka, a i izduvavanje je moguce samo u smeru gore dole. Sa druge strane serviseri kazu da nisu imali problema gneralno sa ovim brendom, te da su njihove klime kvalitetne i pouzdane (zapravo u oba servisa mi je receno da je kvalitet isti kao i kod Gree klima). COP i EER su nesto veci nego kod Gree varijante ali u istom energetskom razredu (A/A).

Hteo bih takodje da naglasim uslove izbora. Naime klimu bih kupio za tetku koja je prelezala srcani udar prosle godine, pa joj sada ne prija jako toplo vreme. Imajuci u vidu da je ona penzioner i ne bas tako visokih primanja energetski faktor ukupne potrosnje bi joj bio najznacajniji. Ako bi neko od clanova imao neki skuplji ali izrazito bolji predlog od navedenih kandidata molio bih da o istom nesto napise.

Na brzinu sam nacrtao odokativni plan stana: http://imgur.com/ayWRide.jpg

U medjuvremenu sam dosao do saznanja da Gree klima ima Daikin kompresor. Na Daikin klimama za trziste u SAD proizvodjac daje 8 godina garancije - sto svakako svedoci o kvalitetu jedinice. Takodje sam dosao i do informacija o tipu Gree kompresora kod Vivax klime i prikazani nivo buke na oficijalnom sajtu je najverovatnije greska:

http://gree.wienkra.pl/uploads/certyfikaty/COZY2.pdf
(32 strana)

Izvinjavam se ako sledeci link smatrate kao reklamu, prilazem ga samo sa ciljem prikazivanja podataka jer mi deluju vise verodostojni:

http://tehnoms.rs/item/KLMVIV08446

U svakom slucaju uputio sam zahtev korisnickom servisu MSan grupe za Vivax, pa se nadam da cu uskoro imati i oficijalnu informaciju. Ipak i 45 db, ako je informacija sa gornjeg linka pouzdana, je previse.

Inace Gree ugradjuje ove kompresore u pojedine Change i Cozy modele, a sudeci po forumu iz Bugarske ovaj kompresor je rezultat saradnje izmedju Gree i Daikin-a. Voleo bih da cujem necije iskustvo ako vec poseduje ovu Vivax klimu.

Unapred zahvaljujem sugestijama oko najboljeg izbora. Zamolio bih posebno clana Hajlac da da svoj komentar na ovu temu. Hvala.
Fujitcu kao Japanski brend svakako je najsigurniji izbor, međutim cena mu je dosta visoka. Između klima Gree i Vivax stvarno ne treba da praviš pitanje. Gree je jedini koneski brend koji je dobio status "World brand". reč je o najvećem svetskom proizvođaču koji već 6 godina ima partnerski odnos sa Japanskim brendom "Daikin" i zajedno rade na razvijanju klima uređaja. Obe firme se isključivo bave klimatizacijom i svake godine uvode nove inovacije.
Vivax nije proizvođač klima i kao takav po mome mišljnju ne bih uzimao u ozbiljno razmatranje
peconi27

#3022 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by peconi27 »

channel10 wrote:
rovac13 wrote:
channel10 wrote:Da li se onda slazete sa tim da dovedem kabl 5x2,5 i na koju visinu da ga dovedem (koliko otprilike od plafona i da li da postavim uticnicu ili da ostavim da se direktno spoji)? Barem to da dovedem pa da tu ne bude stemanja zida, a izgleda da ne gine stemanje zida izmedju unutrasnje jedinice pa sve do zida koji dijeli sobu sa balkonom.

Moze li neko ponoviti po milioniti put sta se najvise prati kod inverter klima, da li SCOP ili kapacitet klime?
Gleda se :
-kapacitet klime,odnosno raspon min max
-cop odnosno prosjecni na sezonu scop
-kolicina vazduha koju izbacuje unutrasnja min max
-buka kako vanjske tako unutarnje jedinice

Za pocetak imas o cemu istrazivat.Prvih 5 godina je malo zbunjujuce :-).Ali poslije skontas sve :-):-):-)
Hvala :thumbup:

Sto se tice boldanog, malo je i pet godina :) . Planirao sam uzeti nesto do 1700-1800KM, a tek sad vidim da ce trebati sigurno nekih 2200-2500KM :-) . Gledao sam i ove ME klima uredjaje i covjek se totalno izgubi u pregledu svih ovih verzija.

Krenes od SF35 verzije i vidis da joj je COP 3,88(cini mi se da je to malo). Onda ima neka EF25 i kod nje je COP dosta bolji (4,57), ali onda vidis da trosi malo vise struje (ako sam dobro shvatio-min/max 1,8/5,5) i skuplja je za 200-300KM

Onda dolazis do pravih klima(verzija FH), ali njih nema bez 2500KM. :-) . Tacno ti zadaju kvalitetnu domacu zadacu i pomalo lici na partiju saha :)
Probaj da nađeš Gree Hansol. Ona bi trebala da je do 2000 KM i ona sigurno greje do -20 i bolja je od većine izvikanih Japanskih klima
piplica
Grijem se na: Ćumur

#3023 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Probaj da nađeš Gree Hansol. Ona bi trebala da je do 2000 KM i ona sigurno greje do -20 i bolja je od većine izvikanih Japanskih klima
Kolega, daj mi barem jedan japanski proizvod, iz bilo kojeg polja, da je super prodavan, a da nije valjao?
Tako nešto ne postoji, jednastavno, ako malo bolje proučiš japanski pristup stvarima, tj. prozvodnji vidjet ćeš kod njih nema prepuštanja slučaju.

Što se tiče Vivax-a, u razgovoru sa monterom koji ih i servisira kaže da se ne možeš pošteno ohladiti, a ne zagrijati.
Njih samo cijena prodaje, kako ja vidim.
ketronsd1

#3024 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

peconi27 wrote:
ketronsd1 wrote: Mnogo faktora može da utiče na SCOP. Jedan od najčešćih je koliko agresivno je proizvođač programirao defrost pumpe. Neki proizvođači radi produženja vijeka kompresora,što dalje vodi ka boljim garantnim uslovima a sto mi i želimo,programiraju pumpe da idu češće u df što naravno utiče na SCOP i smanjuje ga. Drugi faktor može biti unutarnja jedinica. Sama konstrukcija-velicina kondenzora moze da utiče.
Opet ponavljam Vivax ne proizvodi klima uređaje. Odu u kinu i tamo se cenkaju sa par većih fabrika. Kinezi im uvek prihvate cenu ali im zato daju mnogo lošiji uređaj od onog kojeg prave pod svojim brendom. Svakoko bih vam pre svega preporučio Gree i Mideu
Sto opet ne mijenja gore napisano.
Sigurno mnogo njih kupuje pa preprodaje pod drugim imenom.Ali to je opet Kinez napravio( u ovom slucaju GREE)
Kinez je dobar dok radi za druge i dok ga drugi kontroliraju i dok tim drugima je stalo do kvaliteta.
Ti se zagrijavaj sa( i prodaji) gree a ja cu malo kvalitetnije stvari
Boldirano sve govori o ozbiljnosti istih.
gaius

#3025 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by gaius »

ima li neko iskustvo sa zagrijavanjem prostora visokih stropova (nisam siguran ali mislim oko 3,5m).
na koju vrstu unutrašnjih jedinica ići.. na šta obratiti pažnju prilikom instalacije ako se ide sa zidnim jedinicama, kako planirati snagu jedinica s obzirom na veću visinu i kretanje toplog zraka prema gore..

primarno je grijanje.. prozori će biti potpuno novi.. gradnja je austrougarska..

ideje?
Post Reply