Jedini kojeg se mogu sjetiti je Damir Memišević. Otišao iz Borca u Werder, igrao za juniore i amatere i nije se nešto pokazao, kasnije se vratio u Premijer ligu sa 21-22 godine možda. Naši U-18 igrači ne mogu nigdje vani zbog FIFA ograničenja jer nisu EU-igrači.M.Laktasenko wrote:Nasi klubovi jednostavno neznaju s mladim igracima, da Dzeku nije vidio Plisek i njega bi upoprastili. Najbolje bi bilo da nasi odlaze vani sa 16-17 godina, kao sto je ovaj Hrvat Perisic otisao iz Hajduka u Marseille, Vuckic iz Slovenije u Newcastle, Nikola Saric iz Danske u Liverpool itd.
Ja se nemogu sjetiti ni jednog naseg igraca (koji nije odrasto u dijaspori) da je prosao akademiju nekog kluba iz FRA/GER/ITA. A nije da nemamo talenata...
Da je na primjer Dzeko otisao u Lyon u 16. godini on bi vec u 20. bio zvijezda. Uvijek je imao potencijala, samo sto je se on 4 sezone morao dokazivati po raznim livadama prije nego sto je potpisao za ispodprosjecni njemacki klub. Da je rodjen u Splitu...
BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3
Moderators: Charuga, Tomahawk11
-
Eborg
#3001 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3
- jeza u ledja
#3002 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3
M.Laktasenko wrote:Najbolje bi bilo da nasi odlaze vani sa 16-17 godina
-
nihoniho
#3003 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3
hasagic -turski prosjek,jeza u ledja wrote: Igraci koji su igrali u nasoj ligi, a bili su na zadnjem okupljanju reprezentacije su ovi: Hasagic, Avdukic, Pandza, Papac, Spahic, Rahimic, Stilic, Zahirovic, Ibricic, Maletic, Dzeko i Zec.
avdukic - ?
pandza -moze napredovati ali mechelen je ,ipak, osrednji belgijski tim
papac - svaka cast,,
spahic - hrvatska skola,
rahimic -realno,ex yu,nije vidio ove nase lige......
stilic - kao i hasagic,realan domet pl igraca,poljska
zahirovic-tek se treba dokazati, bili su dobri i grujic, i biscevic........
ibricic -hrvatska skola
dzeko- vise ceska nego bih
maletic -stasavao po srbiji, rusiji
zec- hrvatska skola
realnost je da nasa liga proizvodi jako lose igrace. i ako nesto postignu, potrebne su godine prilagidjavanja po osrednjim europskim ligama kao u slucaju papca i ,vjerovatno pandze.......prakticno, bih pl je proizvela 1,5 ozbiljnog europskog igraca. papca i ,da budemo galantni, pola dzeke.
-
nihoniho
#3004 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3
istna,nazalost za nase igrace je bolje da sa 16 godina idu u inostranstvo i izgrade bazu za realizaciju talenta, nego da sa 20 godina, u bih, budu propali talenti koji ne mogu napredovati. pogledajte malog suljica!nevjerovatan talenat ali ,vjerovatno,fizicki nespreman za hrvatsku, kamoli neku jacu ligu.M.Laktasenko wrote: Najbolje bi bilo da nasi odlaze vani sa 16-17 godina,
Da je na primjer Dzeko otisao u Lyon u 16. godini on bi vec u 20. bio zvijezda. Uvijek je imao potencijala, samo sto je se on 4 sezone morao dokazivati po raznim livadama prije nego sto je potpisao za ispodprosjecni njemacki klub. Da je rodjen u Splitu...
njemu ce trebati godina da dodje na nivo ozbiljnog fudbala. godina neigranja!? puno za mladog igraca , previse
-
Eborg
#3005 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3
Ja vam sad gore kažem zašto oni ne mogu prije 18. van BiH. Tehnički, mogu, ali to je ako je baš neki milionski transfer pa se klubu isplati seliti i roditelje.
-
Baudelaire
#3006 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3
Koliko ja znam, Uefa je nedavno uvela pravilo da se mora potpisati prvi profesionalni ugovor sa matičnim klubom, pa da se tek onda može ići vani. Osim, ako, normalno, klub da pristanak za taj transfer. Eh sad, ja ne bih da nama i ono malo igrača kvalitetnih što prođe kroz omladinske timove ode vani sa 15 godina. Druga stvar, imam osjećaj da naša liga na planu stručnih kadrova i treniranja sve više i više zaostaje za razvijenim svijetom. Prije desetak godina, juniori naših klubova su znali negdje vani otići i pojesti juniore puno većih evropskih ekipa. Pad ovih naših bi došao tek prelaskom u seniorsku kategoriju, kad igrač od 35 godina igra 3 puta u 8 dana po 89 minuta, a junior ga mijenja ono na kapaljku, i onda poslije trener kaže da se ovaj nije dokazao
Sad je razlika puno veća, jer svijet vani napreduje u svojim metodama i tehnikama treniranja, a kod nas se kaska. Zato me srce boli, jer ova zemlja ( općenito ex-Yu ), ima nevjerovatno puno talenta za fudbal.
Sad je razlika puno veća, jer svijet vani napreduje u svojim metodama i tehnikama treniranja, a kod nas se kaska. Zato me srce boli, jer ova zemlja ( općenito ex-Yu ), ima nevjerovatno puno talenta za fudbal.
-
Korisničkoime
#3007 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3
Jeza druže naša liga ne proizvodi, barem još ne, dovoljno dobrih igrača ni za A tim tako ni za mlade, pogotovo za A tim ćemo se još dugo morati oslanjati na dijasporu a kako ne bi gubili te igrače najbolji je način zvati ih u mlade selekcije BiH. Mlada treba da bude rasadnik za A tim a kako će to biti ako u mladoj ne igraju najbolji, ako kriteriji nije kvaliteta nego da si iz domaće lige. Kroz mladu, barem je tako u ostalim zemljama, repku se igrači uvode u A tim, tu se najbolje prati njihov razvoj, napredak, povećanje ili stagnacija kvaliteta. Za mladu treba da važe kao i za A tim isti kriteriji samo najbolji sada ako je neki mladi reprezentativac iz naše lige otišao u inostranu ligu treba ga zanemariti i zamijeniti nekim iz naše lige, to ne bi bila nagrada za kvalitet već kazna. Papac, Spahić i Ibričić su odigrali jednu sezonu u našoj ligi i kao talenti odmah iz iste i otišli. Npr. Spahić je bio jednu sezonu u Čeliku znaš li koliko je utakmica NIJEDNU, 0, a u Dubrovniku sezonu kasnije zaredao 22 pa u Zagrebu zatim 26 itd. Papac u Širokom također jednu godinu i mizernih 10 tekmi mislim, u Kertenu slijedeću godinu mislim 24, a kako ovi nađoše Ibričića u Podgrmeču jbg. ne znam ni sam. Za Džeku je jedan od tadašnji trenera mladog Željinog pogona rekao da je on jedino kao šljivotres dobar (dugačke motke kojima se tresu šljive) a to je istina jer je taj isti trener do prije 2-3 godine trenirao prvoligaša iz mog grada i sam je to govorio. Klub nisu samo igrači 101 stvar treba pa da bi se od 100 mladih proizveo jedan spaćan a prva i osnovna stvar su pare koje nikad neće doći ako se nastave ova namještanja. Sreća naša pa imamo puno talenta nekad čini mi se više nego što naši bilmezi mogu pokvariti.jeza u ledja wrote:Zato je dobra stvar sto se u mladim reprezentacijama forsiraju domaci igraci. Mislim meni je jasno da je to dijelom zbog ljenosti, nesposobnosti, a vjerovatno i zbog nedostatka novaca sto se ne regrutuje vise mladih igraca iz dijaspore, ali ipak nasim mladim igracima treba davati sansu. A najveci , u stvari jedini pravi problem, je nedostatak fizicke spreme i ishrane sto se tice nasih domacih igraca.
Igraci koji su igrali u nasoj ligi, a bili su na zadnjem okupljanju reprezentacije su ovi: Hasagic, Avdukic, Pandza, Papac, Spahic, Rahimic, Stilic, Zahirovic, Ibricic, Maletic, Dzeko i Zec.
- jeza u ledja
#3008 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3
Sve ste vi u pravu i nista ja to ne sporim. Samo tvrdim da neki suvise gledaju na inostranstvo trazeci kojekakve talente koji nemaju puno veze sa BiH. Ja sam spomenuo mladu reprezentaciju upravo kao jedan od nacina kako poboljsati kvalitet A reprezentacije dugorocno, omogucavanjem mladim igracima iz nase lige da steknu iskustvo na medjunarodnoj sceni.
Mladi igrac koji odrasta u Njemackoj svakako ce steci znanje, sad je samo pitanje ako hoce da igra za nas kad odraste.
Mladi igrac koji odrasta u Njemackoj svakako ce steci znanje, sad je samo pitanje ako hoce da igra za nas kad odraste.
-
Baudelaire
#3009 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3
Ja ih vala puno više znam koji su odlučili da igraju za nas, nego onih koji su odlučili da ne igrajujeza u ledja wrote:Sve ste vi u pravu i nista ja to ne sporim. Samo tvrdim da neki suvise gledaju na inostranstvo trazeci kojekakve talente koji nemaju puno veze sa BiH. Ja sam spomenuo mladu reprezentaciju upravo kao jedan od nacina kako poboljsati kvalitet A reprezentacije dugorocno, omogucavanjem mladim igracima iz nase lige da steknu iskustvo na medjunarodnoj sceni.
-
Korisničkoime
#3010 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3
Nije Jeza baš toliko daleko s tom svojom misli, do sada su još bile generacije koje su imale kakve takve veze s BiH. Postavlja se pitanje št će biti s slijedećim naraštajem koji se rodio u inostranstvu, tamo odrastao u BiH bio svega 10 puta i to u posjeti rodbini. Sebi u inostranstvu stvorio život itd. Da li će te nove generacije htjeti uopšte igrati za BiH ako im se pruži prilika da zaigraju za npr. Njemačku ili Švedsku. Ozil je dobar primjer. Jbg. realno je da ne znamo šta će biti i da možemo samo pretpostavljati u ovom ili onom pravcu a da to nosi rizik s sobom, tako da se što prije moramo pokrenuti našu proizvodnju igrača. Ali nisam za to da na silu guramo naše samo zato što su naši.
- cyprus
#3011 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3
Svaki igrač kojeg mi dobijemo iz dijaspore je BONUS, tj. pao nam s neba... Ali na bonusima ne možemo gradit koncepcije za reprezentaciju...
- BHF_Manijak
#3012 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3
Evo gledam spisak U2 repke, i samo mogu reci FUJ, pa zar se mora bas svaki igrac iz premijer lige pozvati, sta je sa nasom djecom vani??? I kazu sto nam odlaze djece, i nek odlaze, i treba tako kad imas debile na funkcijama, sta misle, da ce im se sami igraci nuditi kad stasaju u nekom velikom klubu??? Hoce, aha...Pa sjecam se koliko su Hrvati isli i Rakitica i Petrica(ili je bio neko drugi, ne sjecam se!) moljakali...
- jeza u ledja
#3013 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3
evo ovako napamet nabrzaka: ibrahimovic, marin, subotic, lovrenBaudelaire wrote:Ja ih vala puno više znam koji su odlučili da igraju za nas, nego onih koji su odlučili da ne igrajujeza u ledja wrote:Sve ste vi u pravu i nista ja to ne sporim. Samo tvrdim da neki suvise gledaju na inostranstvo trazeci kojekakve talente koji nemaju puno veze sa BiH. Ja sam spomenuo mladu reprezentaciju upravo kao jedan od nacina kako poboljsati kvalitet A reprezentacije dugorocno, omogucavanjem mladim igracima iz nase lige da steknu iskustvo na medjunarodnoj sceni.
Mladi igrac koji odrasta u Njemackoj svakako ce steci znanje, sad je samo pitanje ako hoce da igra za nas kad odraste.Hvala ti Švabo
-
Baudelaire
#3014 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3
Miske, Pjanić, Hasan, Bajramović, Barbarez, Begović... svi su oni sve napravili vani, niko nije u našem prvenstvu ni debitovao, neki su vani i rođeni.jeza u ledja wrote:evo ovako napamet nabrzaka: ibrahimovic, marin, subotic, lovrenBaudelaire wrote:Ja ih vala puno više znam koji su odlučili da igraju za nas, nego onih koji su odlučili da ne igrajujeza u ledja wrote:Sve ste vi u pravu i nista ja to ne sporim. Samo tvrdim da neki suvise gledaju na inostranstvo trazeci kojekakve talente koji nemaju puno veze sa BiH. Ja sam spomenuo mladu reprezentaciju upravo kao jedan od nacina kako poboljsati kvalitet A reprezentacije dugorocno, omogucavanjem mladim igracima iz nase lige da steknu iskustvo na medjunarodnoj sceni.
Mladi igrac koji odrasta u Njemackoj svakako ce steci znanje, sad je samo pitanje ako hoce da igra za nas kad odraste.Hvala ti Švabo
- jeza u ledja
#3015 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3
koji spisak? petorica igraca koji su igrali zadnju u bjelorusiji ne igraju u pl bih.BHF_Manijak wrote:Evo gledam spisak U2 repke, i samo mogu reci FUJ, pa zar se mora bas svaki igrac iz premijer lige pozvati, sta je sa nasom djecom vani??? I kazu sto nam odlaze djece, i nek odlaze, i treba tako kad imas debile na funkcijama, sta misle, da ce im se sami igraci nuditi kad stasaju u nekom velikom klubu??? Hoce, aha...Pa sjecam se koliko su Hrvati isli i Rakitica i Petrica(ili je bio neko drugi, ne sjecam se!) moljakali...
- jeza u ledja
#3016 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3
samo aktivne igrace molicu.Baudelaire wrote:
Miske, Pjanić, Hasan, Bajramović, Barbarez, Begović... svi su oni sve napravili vani, niko nije u našem prvenstvu ni debitovao, neki su vani i rođeni.
sjetio sam se jos jednog - corluka. a u tvoju kolumnu - medunjanin.
- BHF_Manijak
#3017 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3
Ma spisak izasao sa neki septembarski termin(nezvanicni) U21 repke, pa sam zato plano, ali opet i tih pet igraca koji su bili na spisku su vecinom momci iz okolnih zemalja, najdalje sto guzicu bace jeste Ceska, dok Svicarska, Skandinavske zemlje, Njemacka, itd tu niko i ne pogleda igrace, a ima garant materijala za mladu repku!!!jeza u ledja wrote:koji spisak? petorica igraca koji su igrali zadnju u bjelorusiji ne igraju u pl bih.BHF_Manijak wrote:Evo gledam spisak U2 repke, i samo mogu reci FUJ, pa zar se mora bas svaki igrac iz premijer lige pozvati, sta je sa nasom djecom vani??? I kazu sto nam odlaze djece, i nek odlaze, i treba tako kad imas debile na funkcijama, sta misle, da ce im se sami igraci nuditi kad stasaju u nekom velikom klubu??? Hoce, aha...Pa sjecam se koliko su Hrvati isli i Rakitica i Petrica(ili je bio neko drugi, ne sjecam se!) moljakali...
-
Baudelaire
#3018 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3
Pošteno. Ono je i Klasnić bio u opciji da igra za nas nekad davno? A Kuzmanović sigurno jeste, eto i tebi igračajeza u ledja wrote:samo aktivne igrace molicu.Baudelaire wrote:
Miske, Pjanić, Hasan, Bajramović, Barbarez, Begović... svi su oni sve napravili vani, niko nije u našem prvenstvu ni debitovao, neki su vani i rođeni.![]()
sjetio sam se jos jednog - corluka. a u tvoju kolumnu - medunjanin.
Dakle tu je to negdje, i ovi koji su nas odbili su uglavnom ranije dobili poziv od stranih reprezentacija ili reprezentacija iz okruženja, dok su ovi koji su nas prihvatili ili gledali na nas kao rezervnu opciju, ili smo ih pozvali prije nego što su imali priliku da se probiju u selekcije jačih zemalja.
- jeza u ledja
#3019 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3
evo sad sam vec uzeo guglati.
iz trenutne reprezentacije hrvatske cetvorica su rodjena u bih:
Vedran Corluka (Derventa) - Tottenham
Dejan Lovren (Zenica) - Lyon
Mato Jajalo (Jajce
) - Keln
Nikica Jelavic (Capljina) - Glasgow Rangers
Evo najnoviji primjer onaj Matej Delac, iz Bugojna mescini, sad se prodao negdje u Poljsku. Mlad igrac, ali hoce da igra za njih. Mnogo vise nasih igraca je zavrsilo u HR repki nego kod istocnih susjeda.
iz trenutne reprezentacije hrvatske cetvorica su rodjena u bih:
Vedran Corluka (Derventa) - Tottenham
Dejan Lovren (Zenica) - Lyon
Mato Jajalo (Jajce
Nikica Jelavic (Capljina) - Glasgow Rangers
Evo najnoviji primjer onaj Matej Delac, iz Bugojna mescini, sad se prodao negdje u Poljsku. Mlad igrac, ali hoce da igra za njih. Mnogo vise nasih igraca je zavrsilo u HR repki nego kod istocnih susjeda.
-
Baudelaire
#3020 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3
Istočni su Kuzmanović i Subotić, nekad ranije Milošević i Krstajić. Ma dobro, ali opet nije tolika tragedija kad ti igrač zaigra za komšijske reprezentacije, već kad ode da igra za npr Švedsku. Tako je mogao i Muslimović, eto još jednog na mojoj listi
Recimo, treba praviti distinkciju neku, Barbarez je npr. uvijek i govorio da je Bosanac, Bajramović, Salihamidžić isto tako, dok se Subotić i Kuzmanović lično nikad i nisu smatrali Bosancima tako da njih praktično i nismo izgubili.
Recimo, treba praviti distinkciju neku, Barbarez je npr. uvijek i govorio da je Bosanac, Bajramović, Salihamidžić isto tako, dok se Subotić i Kuzmanović lično nikad i nisu smatrali Bosancima tako da njih praktično i nismo izgubili.
- jeza u ledja
#3021 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3
Usput evo ti jos dvojica za tvoju kolumu: Spahic i Mujdza.
A gledam spisak U-21 reprezentacije Hrvatske. Opet cetvorica rodjenih u BiH:
Petar Sliskovic (Sarajevo) - St Pauli
Dario Vujicevic (Sarajevo) - Twente
Damir Sovsic (Gorazde) - Zagreb
Mateo Pavlovic (Mostar) - Zagreb
A gledam spisak U-21 reprezentacije Hrvatske. Opet cetvorica rodjenih u BiH:
Petar Sliskovic (Sarajevo) - St Pauli
Dario Vujicevic (Sarajevo) - Twente
Damir Sovsic (Gorazde) - Zagreb
Mateo Pavlovic (Mostar) - Zagreb
-
Eborg
#3022 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3
Delač je igrač Chelsea, samo je na posudbi sada u Češkoj.
Tradicionalno smo najviše igrača izgubili prema Hrvatskoj i Sloveniji, prema Srbiji nešto manje.
Tradicionalno smo najviše igrača izgubili prema Hrvatskoj i Sloveniji, prema Srbiji nešto manje.
- BHF_Manijak
#3023 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3
Ima Slovenaca milion takodjer, pola repke im je iz BiH, Handanovic, onda onaj Zlatko Dedic, ima ih jos nekoliko ali nisu neka imena, zatim Milosevic(Savo), Koroman, braca Kovac(za njih nisam 100% siguran, jer su rodjeni u Njemackoj, a mislim da su im korjeni odavde!), Stanic, Zivkovic, Simunic, ne koRe mi vise naumpast...Iam ovih mladjih klinaca, ali dok nadodjem, polahko! 
- jeza u ledja
#3024 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3
Postavljaju se neka pitanja - Gdje se gubi najvise igraca? Da li u startu? Da li zbog nepozivanja u mladu repku? Da li zbog privlacnosti druge zemlje za koju bi mogli igrati i njene politike sa mladom repkom? Koje su to zemlje na koje bi trebali obratiti paznju i zasto? Da li je garant da ce neko za nas zaigrati u A sastavu ako je igrao u nasoj U21 reprezntaciji?
Hajmo ovako: Koliko je nasih A reprezentativaca igralo u nasoj U21 reprezentaciji? I koliko je od njih igralo u U21 reprezentaciji dok su , i ako su, igrali u PL BiH?
Hajmo ovako: Koliko je nasih A reprezentativaca igralo u nasoj U21 reprezentaciji? I koliko je od njih igralo u U21 reprezentaciji dok su , i ako su, igrali u PL BiH?
- jeza u ledja
#3025 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3
Dajte samo aktuelne igrace.BHF_Manijak wrote:Ima Slovenaca milion takodjer, pola repke im je iz BiH, Handanovic, onda onaj Zlatko Dedic, ima ih jos nekoliko ali nisu neka imena, zatim Milosevic(Savo), Koroman, braca Kovac(za njih nisam 100% siguran, jer su rodjeni u Njemackoj, a mislim da su im korjeni odavde!), Stanic, Zivkovic, Simunic, ne koRe mi vise naumpast...Iam ovih mladjih klinaca, ali dok nadodjem, polahko!