Bášča
Moderator: anex
- Mu'min
#3003 Re: Bášča
Preuzela znači?Oticon wrote:Dragi Mumine,
hvala za sjemena.
Drago mi je.
-
safran
- Mu'min
-
safran
#3006 Re: Bášča
Ma nisi skontao - vidiš da su ostavili slobodne dane za Spannabis 2013. - šta ti to tamo uzgajaš?
- Mu'min
#3007 Re: Bášča
aaaaaa to.safran wrote:Ma nisi skontao - vidiš da su ostavili slobodne dane za Spannabis 2013. - šta ti to tamo uzgajaš?
Inače kod nas je vječno pitanje ko je cvjećar pa mi po "defaultu" na ovoj temi to ističemo i hvalimo našeg FLAG-a.
A ovo u vezi Spannabis to ja onako označio da vidim probno. Ako krene biznis bi će para.
-
Oticon
#3008 Re: Bášča
Nisam još preuzela...ali mi je Flag javio da su kod njega (u sefu)...to je isto kao da sam ja preuzela.Mu'min wrote: Preuzela znači?
Drago mi je.
-
kerima1
#3009 Re: Bášča
KLASICNO KOPRIVINO GNOJIVO
U tu svrhu se koriste svjeze biljke koprive (bilo koja vrsta koprive je dobra), koje se mogu sakupljati od proljeca do ljeta (nekorisne su samo osjemenjene biljke). Manje kolicine za gradske vrtove ili balkone mogu se proizvesti i iz susene koprive. Treba najprije naci dovoljno veliku bacvu, plasticnu po mogucnosti, jer metalna najcesce nepovoljno kemijski reagira (eventualno dobro pocincane dolaze u obzir.
U bacvu staviti dovoljnu kolicinu jako usitnjene koprive, a zatim se posuda ispuni vodom (idealno kisnicom, ili ako ne, a onda dobro odstajalom vodom, koja je jedno vrijeme stajala na suncu). Omjer je kopriva:voda je 1 kg : 10 L.
Ne napuniti bacvu do ruba, jedan pedalj mora ostati slobodan zbog vrenja. Proces zrenja gnoja se odvija brze na nekom suncanom mijestu. Gnoj se povremeno mora promijesati kako bi kisik usao u proces vrenja.
Gnoj uvijek siri neugodan miris. Tu ppojavu moze ublaziti saka kamoenog brasna ili malo ekstrakta cvijetova valerijane
Gnoj je spreman za upotrebu kad poprimi tamnu boju i kad se vise ne pjeni. Ovisno o vremenskim uvjetima to se dogadja nakon 1,5 do 3 tjedna. Gnoj u bacvi na suncu prije sazri. Nakon zavrsetka vrenja na bacvu se moze staviti poklopac i ovakvo gnojivo se moze koristiti do kraja ljeta dok se ne potrosi.
Gnoj se prije upotrebe razrijedjuje:
- u omjeru 1:10 za gnojenje tla, polijevati sirokim mlazom direktno u podrucje korijena, ne zalijevati listoe jer je ovakva otopina prejaka.
- u omjeru 1: 20 za prskanje cijelih biljaka protiv usiju, nametnika i opcenito za jacanje biljaka, ili za gnojenje tla vrlo osjetljivih biljaka
Koprive daju idealno gnojivo za bio-vrt. Djeluje uravnotezujuce i ljekovito, potice rast i stvaranje klorofila. Kisne gliste vole tla koja su gnojena gnojem korpive. Bogato je dusikom i ne podnose ga samo grah, grasak, luk i cesnjak. Dobro se kombinira s livadnom preslicom (antigljivicno djelovanje)
U tu svrhu se koriste svjeze biljke koprive (bilo koja vrsta koprive je dobra), koje se mogu sakupljati od proljeca do ljeta (nekorisne su samo osjemenjene biljke). Manje kolicine za gradske vrtove ili balkone mogu se proizvesti i iz susene koprive. Treba najprije naci dovoljno veliku bacvu, plasticnu po mogucnosti, jer metalna najcesce nepovoljno kemijski reagira (eventualno dobro pocincane dolaze u obzir.
U bacvu staviti dovoljnu kolicinu jako usitnjene koprive, a zatim se posuda ispuni vodom (idealno kisnicom, ili ako ne, a onda dobro odstajalom vodom, koja je jedno vrijeme stajala na suncu). Omjer je kopriva:voda je 1 kg : 10 L.
Ne napuniti bacvu do ruba, jedan pedalj mora ostati slobodan zbog vrenja. Proces zrenja gnoja se odvija brze na nekom suncanom mijestu. Gnoj se povremeno mora promijesati kako bi kisik usao u proces vrenja.
Gnoj uvijek siri neugodan miris. Tu ppojavu moze ublaziti saka kamoenog brasna ili malo ekstrakta cvijetova valerijane
Gnoj je spreman za upotrebu kad poprimi tamnu boju i kad se vise ne pjeni. Ovisno o vremenskim uvjetima to se dogadja nakon 1,5 do 3 tjedna. Gnoj u bacvi na suncu prije sazri. Nakon zavrsetka vrenja na bacvu se moze staviti poklopac i ovakvo gnojivo se moze koristiti do kraja ljeta dok se ne potrosi.
Gnoj se prije upotrebe razrijedjuje:
- u omjeru 1:10 za gnojenje tla, polijevati sirokim mlazom direktno u podrucje korijena, ne zalijevati listoe jer je ovakva otopina prejaka.
- u omjeru 1: 20 za prskanje cijelih biljaka protiv usiju, nametnika i opcenito za jacanje biljaka, ili za gnojenje tla vrlo osjetljivih biljaka
Koprive daju idealno gnojivo za bio-vrt. Djeluje uravnotezujuce i ljekovito, potice rast i stvaranje klorofila. Kisne gliste vole tla koja su gnojena gnojem korpive. Bogato je dusikom i ne podnose ga samo grah, grasak, luk i cesnjak. Dobro se kombinira s livadnom preslicom (antigljivicno djelovanje)
-
kerima1
-
CvjetnaOaza
#3011 Re: Bášča
Kerima je li ovo onaj šuplji paradajz za sose?
Znaš li kako se zove?
Znaš li kako se zove?
-
kerima1
#3012 Re: Bášča
sorta San Marzano po slici ne izgleda supalj evo pa vidi:CvjetnaOaza wrote:Kerima je li ovo onaj šuplji paradajz za sose?
Znaš li kako se zove?

ovdje ga narod ima,samo slabo ga siju vjerovatno sto je sitniji,a nasem svijetu vazno da je sto krupniji.i meni je to vazno smao iz razloga sto sam sa manjkom zemlje.otkrijem vam koje jos sorte imam kad stignem.
ovaj mi se svidja zove se banana-paradajz mislim.ja to po netu trazim sad zimus punim baterije

- vrtlar
#3013 Re: Bášča
kerima1 wrote: quote]
sorta San Marzano po slici ne izgleda supalj evo pa vidi
ovdje ga narod ima,samo slabo ga siju vjerovatno sto je sitniji,a nasem svijetu vazno da je sto krupniji.i meni je to vazno smao iz razloga sto sam sa manjkom zemlje.otkrijem vam koje jos sorte imam kad stignem.
ovaj mi se svidja zove se banana-paradajz mislim.ja to po netu trazim sad zimus punim baterije
Ovo je srednji san marzano imas i krupniji i supalj je iznutra za sos odlican posto nije puno voden.Imao sam ga nekoliko godina a ove god sam dobio original sjeme iz Italije sa Sicilije i kaze mi da je izuzetno krupan pa cemo vidjeti.Kerima pa kad covjek nem,a mjesta mora se saditi paradajz veliko kao ovaj na slici

- Mu'min
#3014 Re: Bášča
Kad ne znaš ovim paradajzima ime nazoveš ih PELATI. 
Neš puno fulati jer je to naziv za tu grupu paradajzi.
Inače Kerima je u pravu što se tiče bosanskih želja, i sam sam opazio da u BiH vole "krkane".
Što veći to "bolji".
I sam imam ove "pelate" pošto pravimo veće količine sosa (salse) mada uvijek pravim iz mixa paradajzi jer sada testiram i nemam 20 sadnica je sorte već sve po 2-3 struka.
Evo mojih iz 2012:

Inače Kerima je u pravu što se tiče bosanskih želja, i sam sam opazio da u BiH vole "krkane".
Što veći to "bolji".
I sam imam ove "pelate" pošto pravimo veće količine sosa (salse) mada uvijek pravim iz mixa paradajzi jer sada testiram i nemam 20 sadnica je sorte već sve po 2-3 struka.
Evo mojih iz 2012:

-
CvjetnaOaza
#3015 Re: Bášča
Hvala Kerima, taj bi već mogao doći u obzir. Da budem iskrena ne volim taj šuplji paradajz. Volim sočnije sorte, a u sosi pustim da malo uvrije i bude mi i sosa sočnija.
Nisam još počela sa sjetvom, ali ću sijati sorte kao i prošle godine. Jedino ću putničkog paradajza (Reisetomate) posijati manje, jer je za moj ukus malo kisel. Praktičan i interesantan jeste, ali prednost dajem Ananasu, Cherokee purple i Black plum-
Nisam još počela sa sjetvom, ali ću sijati sorte kao i prošle godine. Jedino ću putničkog paradajza (Reisetomate) posijati manje, jer je za moj ukus malo kisel. Praktičan i interesantan jeste, ali prednost dajem Ananasu, Cherokee purple i Black plum-
- vrtlar
#3016 Re: Bášča
Mu'min wrote:Kad ne znaš ovim paradajzima ime nazoveš ih PELATI.
Što veći to "bolji".
Evo mojih iz 2012:
Ti bas trazis batina
-
CvjetnaOaza
#3017 Re: Bášča
Vrtlar malo strpljenja. "Sad" će ljeto 
- Mu'min
#3018 Re: Bášča
Dižem na radnu temperaturu. Polahko palim strojeve.vrtlar wrote:Ti bas trazis batina![]()
U sred zime staviti ovakve slike paradajza
![]()
![]()
![]()
Slijedeće hefte ako Bog da krećemo u 1. brzini.
-
kerima1
#3019 Re: Bášča
"Vrtlar na osnovu cega da skontam koliki je taj paradajz na slici? koliko tezi ? ja sam dobila sjeme koji zna dostici od kilogram i vise..naziv americki gigant.samo da ne bude kao nase domace volovsko srce jer taj mi za jesti nije nesto preferiram jabucar.
"c.Oaza bas cu pogledati na netu te tvoje sorte.
"hadzija sta velis za naziv.jelde dzabe lupam,al sta cu meni zena rekla da se tako zove pa ja samo vama prenijela.
znam ja da se ovako duguljasti i mesnati,suhlji zovu pelati.
kod mene pocelo prestihavanje vrta.malo ga prosirujem imam apetita za stihanje sam kad se sjetim gdje cu sve smjestit paradajze stiham iz sve snage
"hadzija sta velis za naziv.jelde dzabe lupam,al sta cu meni zena rekla da se tako zove pa ja samo vama prenijela.
kod mene pocelo prestihavanje vrta.malo ga prosirujem imam apetita za stihanje sam kad se sjetim gdje cu sve smjestit paradajze stiham iz sve snage
- vrtlar
#3020 Re: Bášča
kerima1 wrote:"Vrtlar na osnovu cega da skontam koliki je taj paradajz na slici? koliko tezi ? ja sam dobila sjeme koji zna dostici od kilogram i vise..naziv americki gigant.samo da ne bude kao nase domace volovsko srce jer taj mi za jesti nije nesto preferiram jabucar.
"hadzija sta velis za naziv.jelde dzabe lupam,al sta cu meni zena rekla da se tako zove pa ja samo vama prenijela.znam ja da se ovako duguljasti i mesnati,suhlji zovu pelati.
Kerima ovaj paradajz na slici je tezak oko 1250 grama koliko se sjecam i sorte je volovo srce a ovaj tvoj sto si stavila sliku je san marzano mali ima i dosta veci i tezi koji je supalj iznutra
- hrastov žižak
#3021 Re: Bášča
zdravo ljudi. Nisam do sad sadio sjemena za rasad, ove godine će mi biti prvi put. Naručio sam preko ibeja sjeme žutog kruškastog paradajza i ruskog cherrya. Imaću četiri sorte. Zanimaju me neka osnovna pitanja? Da li koristite zemlju na koju ćete saditi rasad ili kupujete onaj humus? Mogu li mi čašice sa rasadom biti u prostoriji koja ima nešto svjetla ali sunce ne dopire direktno u nju? Kod mumina sam čini mi se vidio da je na dnu razrezao čaše od jogurta, da li je to neophodno? Hvala na odgovorima

-
kerima1
- Mu'min
#3023 Re: Bášča
Žižakhrastov žižak wrote:zdravo ljudi. Nisam do sad sadio sjemena za rasad, ove godine će mi biti prvi put. Naručio sam preko ibeja sjeme žutog kruškastog paradajza i ruskog cherrya. Imaću četiri sorte. Zanimaju me neka osnovna pitanja? Da li koristite zemlju na koju ćete saditi rasad ili kupujete onaj humus? Mogu li mi čašice sa rasadom biti u prostoriji koja ima nešto svjetla ali sunce ne dopire direktno u nju? Kod mumina sam čini mi se vidio da je na dnu razrezao čaše od jogurta, da li je to neophodno? Hvala na odgovorima![]()
ja lično nemam vremena a ni uslova da pravim svoj humus pa mi jeftinije dođe da za 17 KM kupim 70l vreću zemlje koju koristim kako za sijanje tako i rasadu.
Kod sijanja je važna toplota znači svjetlost nije toliko bitna ali jednom kad proviri svjetlost je vitalnog značaja. Ako nemaš svjetlosti sadnice će se vrlo teško razvijati.
Lično probam biti EKO pa čaše od jogurta koristim za rasadu.
Čaše obavezno moraj biti prošupljenje zbog otakanja viška vode. 1 od najčešćih problema kod početnika jeste da previše zalijevaju a ako ne bi bilo rupa na dnu to bi plivalo u vodi.
- Mu'min
#3024 Re: Bášča
mali popravak, sad sam još 1x pogledao sliku i ima 1253 grama.vrtlar wrote:Kerima ovaj paradajz na slici je tezak oko 1250 grama
Naziv ti je tamam. Samo da mu ne naudi.kerima1 wrote: "hadzija sta velis za naziv.jelde dzabe lupam,al sta cu meni zena rekla da se tako zove pa ja samo vama prenijela.znam ja da se ovako duguljasti i mesnati,suhlji zovu pelati.
Što se tiče tvog apetita mogu te malo utješiti i reći "tek si ti počela", za 2 godine to će već biti u 10-inama sorti.
- Mu'min
#3025 Zanimljivost
Evo 1 zanimljivosti, neki dan mi moja svila posla MMS sa slikom ćurte (bunda Stambolka ili Turkinja).
Ubrali je 2011 i evo u 2013 ko nova. Bila u podrumu.

Ubrali je 2011 i evo u 2013 ko nova. Bila u podrumu.