Kakva je ta guta i jel prošla? Ova moja sad ima neku kao grbu na ledjima velčine oraha, pod kožom. Na tom je mjestu nedavno dobila antibiotik i kontam da nije od toga, a možda je i nekakav lipom... Samo neki belaj. I ova hernia kao da se vratila malo :/pakica_ wrote:hernijaniĆ strasno
zna samo proc, al' eto odi vetu cisto da si ziher
nemoj guglat nista osim hernije, jer bilo kakvu gutu da guglas, gugl kaze da je rak![]()
![]()
moj basto hoda k'o kamila s jednom grbom jer mu je mjesec nakon operacije iskocio apsces od injekcijeda ga vidis samo, guto gutavi
![]()
Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Moderator: anex
-
febo_acm
#3001 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
- Cholina_Lokica
#3002 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Je li joj ta okrugla ili drugi neki oblik?Zhìxin wrote:Kakva je ta guta i jel prošla? Ova moja sad ima neku kao grbu na ledjima velčine oraha, pod kožom. Na tom je mjestu nedavno dobila antibiotik i kontam da nije od toga, a možda je i nekakav lipom... Samo neki belaj. I ova hernia kao da se vratila malo :/pakica_ wrote:hernijaniĆ strasno
nemoj guglat nista osim hernije, jer bilo kakvu gutu da guglas, gugl kaze da je rak![]()
![]()
moj basto hoda k'o kamila s jednom grbom jer mu je mjesec nakon operacije iskocio apsces od injekcijeda ga vidis samo, guto gutavi
![]()
-
zvrk
#3003 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
od antibiotika znaju i sedam dana kasnije kvrge iziciZhìxin wrote:Kakva je ta guta i jel prošla? Ova moja sad ima neku kao grbu na ledjima velčine oraha, pod kožom. Na tom je mjestu nedavno dobila antibiotik i kontam da nije od toga, a možda je i nekakav lipom... Samo neki belaj. I ova hernia kao da se vratila malo :/pakica_ wrote:hernijaniĆ strasno
![]()
![]()
meni su savjetovali da blago masiram mokrim peskirom hladnim
i masirala sam i rukama i peskirom
u najgorem belaju, sto je jako rijetko, to se mora drenirati
-
febo_acm
#3004 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Ma kao loptica okruglo...Cholina_Lokica wrote: Je li joj ta okrugla ili drugi neki oblik?
-
febo_acm
#3005 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Ma pratiti ću situaciju i svakako opet otići kod veterinara... Ja sam joj ovo pritiskao na leđima i ona uopšte ne reaguje, kao da i nema to. Samo se primjeti na njoj.zvrk wrote:
od antibiotika znaju i sedam dana kasnije kvrge izici
- Cholina_Lokica
#3006 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Vjerovatno od injekcije. Happy je ljetos imala, masirali joj stalno i brzo joj je prosloZhìxin wrote:Ma kao loptica okruglo...Cholina_Lokica wrote: Je li joj ta okrugla ili drugi neki oblik?
-
febo_acm
#3007 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Injekciju je primila prije možda 20 dana... Ne znam sad tačno, ali mislim da sam nekad 23.02. ili 24.02. bio kod veterinara.Cholina_Lokica wrote: Vjerovatno od injekcije. Happy je ljetos imala, masirali joj stalno i brzo joj je proslo
-
zvrk
#3008 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
meni je stene malo bilo do kamila od toga, a drugo malo manju kvrgu imalo.Zhìxin wrote:Ma pratiti ću situaciju i svakako opet otići kod veterinara... Ja sam joj ovo pritiskao na leđima i ona uopšte ne reaguje, kao da i nema to. Samo se primjeti na njoj.zvrk wrote:
od antibiotika znaju i sedam dana kasnije kvrge izici
samo masaza, slobodno uzmi u ruku i prstima masiraj ono prema rubovima
- Cholina_Lokica
#3009 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Zna to dosta kasnije iskociti, jaranicinom psu je poslije mjesec dana 
-
pakica_
#3010 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
i basti je otprilike mjesec dana nakon operacije iskocilo to.. malo sam ga tu "jace" mazila i evo sad je proslo.. proci ce i lili to, zhixinCholina_Lokica wrote:Zna to dosta kasnije iskociti, jaranicinom psu je poslije mjesec dana
- JaneEyre
#3011 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
ma kao što su već gore naveli tornjaci su super i izuzetno pametni psi. već kad npr. šetam taru i djeca je vide krenu ono rukom direktno prema njenoj njušci i ona se tad trzne...eh u tom smislu ih upozorim, jer ne daj bože, drugačiji je ugriz pekinezera a drugačiji tornjaka...tara je sad skoro 10 mjeseci stara i ovo je moje prvo iskustvo sa takvim psom, i iako mi je neplanirano ušla u život te iako nikad ni u snu nisam mislila da ću imati tornjaka nisam se nikad pokajala što sam je zadržala i ne bih je dala nikome na svijetu:) inače, smatram da su ti psi kod nas nažalost nepravedno zapostavljeni, mada su odlični čuvari i izuzetno odani porodici...safran wrote:jedva nađoh nekog sa tornjakom. sa pretragom sam samo dobila pdf politika i radončića.JaneEyre wrote:
eh kod tare mi je malo problem - ona tornjakuša, sedam mjeseci i još faktički štene a djeca se oduševe njenom dlakom i hoće da je maze...pa vazda upozoravam, nemojte, ne znam kako će reagovati:)
-
safran
#3012 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Hvala Jane, i mi smo je neplanirano uzeli. Doduše, ja neplanirano, muž strateški. Meni je inače iskustvo sa psima 0 bodova, zato sam veći dio života provela u strahu od njih. Prvo me je komšijin labrador pripitomio a onda sam na vikendici imala više iskustava i to baš sa tornjacima i oduševljena sam njima. Stvarno su izuzetno pametni, lijepi i dragi. Ovoj našoj maloj znamo i oca i mater. Mati je predivna a ćaća je malo blentav ali mislim da nije do psa nego do gazde. Sad ovu malu još malo treba pripremiti za sterilizaciju i već mi je zlo od toga.
Nego mi bi smiješno, u tražilicu upišem tornjak i sve i jedan post je o Radončiću.
Reci mi samo jednu stvar - kako podnose kupanje i četkanje? Malo me je strah.
Nego mi bi smiješno, u tražilicu upišem tornjak i sve i jedan post je o Radončiću.
Reci mi samo jednu stvar - kako podnose kupanje i četkanje? Malo me je strah.
- JaneEyre
#3014 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
na kupanje i češljanje ih navikavaj što prije, znači od danas:) ja sa svojom to nisam počela od početka obzirom da je imala onu bebeću dlaku koja se nije mrsila, a zbog prehlade nije preporučljivo male cuke ni kupati nešto često(neko kaže do trećeg mjeseca, neko do šetog)...sada se kada je starija, kada joj se dlaka malo zamrsi na laktovima i kad to treba iščešljati to su muke žive, ubjeđivanja, itd...
inače, što se tiče samog kupanja tornjaka mislim da ih nije potrebno nešto često kupati, možda dva-tri puta godišnje kada se ono baš jako zaprljaju. naravno, zavisi i gdje pas boravi da li vani ili u kući - da napomenem da kod mene boravi vani u dvorištu. oni su planinski psi i kada žive u njihovom ''prirodnom staništu'' - dakle, planina, kod tora - čobani ih ne češljaju niti im sređuju dlaku. Hoću da kažem, uprkos tome što im je dlaka dugačka, oko iste nije potrebno puno održavanja te im dlaka ima mogućnost ''samoodržavanja'' tj. npr. padne kiša, oni pokisnu pa poslije toga kad se dlaka osuši bude im ekstra.
Helem, moje je mišljenje da ih im čak pretjerano kupanje može pogoršati kvalitet dlake na način da je isuši. Ja mojoj dlaku održavam na način da je češljam po potrebi - jednom, dvaput sedmično jer joj dlaka jedino na laktovima (na kojima leži) bude zamršena. i prilikom češljanja bude jako malo dlaka. nakon toga je prebrišem rastvorom tople vode u koji stavim jabukovo sirće i malo maslinovog ulja - i dobila sam mnoge komplimente za njenu dlaku. Neki preporučuju i da ih se prebriše sa rastvorom tople vode i nekog blagog tečnog sapuna. S druge strane, njen brat koji živi u komšiluku - češće ga kupaju i kad ih uporedim dlaka mu je poprilično isušena.
konačno, i samo češljanje/kupanje/brisanje je proces povezivanja između tornjaka i vlasika te ga je potrebno inače navići na to da ga vlasnik što češće dodiruje i da tu nema pobune s njegove strane. dakle, preporučljivo je svakodnevno maženje, pipkanje, igranje sa šapicama, repom, pregledanje zubića i pas bi to trebao da ti dopusti kao vlasniku. razvijaj to što prije kod njega, nemoj se bojati da se ne daj bože poslije dovedeš u situaciju da kada je veliki i trebaš mu npr, pregledati zube - a njemu je to neugodno i pokušava te ugristi.
što se tiče sterilizacije moja je starilisana sa šest mjeseci dakle prije prvog tjeranja i prošlo je bez problema, jako brzo se oporavila. shvatam da te je strah, ipak je to operacija, biće i pod anestezijom i to sve, ali ako si se odlučila na to u dobi od šest - sedam mjeseci trebalo bi da to dobro podnese, u svakom slučaju bolje će podnijeti anesteziju i postoperativni oporavak nego da je u pitanju stariji pas...uglavnom, bez panike, biće to abd uredu!
inače, što se tiče samog kupanja tornjaka mislim da ih nije potrebno nešto često kupati, možda dva-tri puta godišnje kada se ono baš jako zaprljaju. naravno, zavisi i gdje pas boravi da li vani ili u kući - da napomenem da kod mene boravi vani u dvorištu. oni su planinski psi i kada žive u njihovom ''prirodnom staništu'' - dakle, planina, kod tora - čobani ih ne češljaju niti im sređuju dlaku. Hoću da kažem, uprkos tome što im je dlaka dugačka, oko iste nije potrebno puno održavanja te im dlaka ima mogućnost ''samoodržavanja'' tj. npr. padne kiša, oni pokisnu pa poslije toga kad se dlaka osuši bude im ekstra.
Helem, moje je mišljenje da ih im čak pretjerano kupanje može pogoršati kvalitet dlake na način da je isuši. Ja mojoj dlaku održavam na način da je češljam po potrebi - jednom, dvaput sedmično jer joj dlaka jedino na laktovima (na kojima leži) bude zamršena. i prilikom češljanja bude jako malo dlaka. nakon toga je prebrišem rastvorom tople vode u koji stavim jabukovo sirće i malo maslinovog ulja - i dobila sam mnoge komplimente za njenu dlaku. Neki preporučuju i da ih se prebriše sa rastvorom tople vode i nekog blagog tečnog sapuna. S druge strane, njen brat koji živi u komšiluku - češće ga kupaju i kad ih uporedim dlaka mu je poprilično isušena.
konačno, i samo češljanje/kupanje/brisanje je proces povezivanja između tornjaka i vlasika te ga je potrebno inače navići na to da ga vlasnik što češće dodiruje i da tu nema pobune s njegove strane. dakle, preporučljivo je svakodnevno maženje, pipkanje, igranje sa šapicama, repom, pregledanje zubića i pas bi to trebao da ti dopusti kao vlasniku. razvijaj to što prije kod njega, nemoj se bojati da se ne daj bože poslije dovedeš u situaciju da kada je veliki i trebaš mu npr, pregledati zube - a njemu je to neugodno i pokušava te ugristi.
što se tiče sterilizacije moja je starilisana sa šest mjeseci dakle prije prvog tjeranja i prošlo je bez problema, jako brzo se oporavila. shvatam da te je strah, ipak je to operacija, biće i pod anestezijom i to sve, ali ako si se odlučila na to u dobi od šest - sedam mjeseci trebalo bi da to dobro podnese, u svakom slučaju bolje će podnijeti anesteziju i postoperativni oporavak nego da je u pitanju stariji pas...uglavnom, bez panike, biće to abd uredu!
-
febo_acm
#3015 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Nadam se da je i kod nje topakica_ wrote: i basti je otprilike mjesec dana nakon operacije iskocilo to.. malo sam ga tu "jace" mazila i evo sad je proslo.. proci ce i lili to, zhixin
- Internetowska
#3016 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Sve što je prethodno napisano, ja bih potpisala sa malim osvrtom na ovo gore. Psi i mi imamo različitu ph vrijednost kože i korištenje 'baby' ili 'blagih' sapuna namijenjenih ljudima za ljubimce je jedna od najvećih grešaka, koja na dugoročnom planu vodi ka alergijama i drugim problemima sa dlakom i zdravljem.JaneEyre wrote: Neki preporučuju i da ih se prebriše sa rastvorom tople vode i nekog blagog tečnog sapuna.
-
Aja2
#3017 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Odveli smo je i ima T 40.2zvrk wrote:ako je mozete voditi veterinaru - svaka cast.
i svaka cast sto brinete.
sretno i javite nam ishod![]()
- JaneEyre
#3018 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
i to sam pročitala i ima logike u tome:) ali eto da napišem nešto što sama ne koristim, ali što sam čula:) ma joj ja kad svog tornjaka izvedem dobijem tokom šetnje jedno barem 5 savjeta vezanih za njegiv odgoj:DInternetowska wrote:Sve što je prethodno napisano, ja bih potpisala sa malim osvrtom na ovo gore. Psi i mi imamo različitu ph vrijednost kože i korištenje 'baby' ili 'blagih' sapuna namijenjenih ljudima za ljubimce je jedna od najvećih grešaka, koja na dugoročnom planu vodi ka alergijama i drugim problemima sa dlakom i zdravljem.JaneEyre wrote: Neki preporučuju i da ih se prebriše sa rastvorom tople vode i nekog blagog tečnog sapuna.
-
Sanja2
#3019 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Zdravo svima. U mom mestu se nalazi kuce koje ima demodikozu. Dobila sam Taktik tecnost i receno mi je da stavljam na mesta zakacena demodikozom. Problem je sto se njoj nalazi na licu, pa me zanima da li nesto moze da joj bude ukoliko slucajno polize tu tecnost, posto sam culi da ni slucajno ne sme uci u usta, oci, usi...?
-
pakica_
#3020 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
amitraz je hebena stvar da se koristi bez veterinara.. treba potrefit' omjer vode i amitraza, pa 'vako, pa 'nako.. radije trazite ivermektin, i nadajte se najboljem.. jer je taktik bas strasanSanja2 wrote:Zdravo svima. U mom mestu se nalazi kuce koje ima demodikozu. Dobila sam Taktik tecnost i receno mi je da stavljam na mesta zakacena demodikozom. Problem je sto se njoj nalazi na licu, pa me zanima da li nesto moze da joj bude ukoliko slucajno polize tu tecnost, posto sam culi da ni slucajno ne sme uci u usta, oci, usi...?
-
safran
#3021 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Hvala vam objema. Moja tornjakuša je iz čobanske porodice. Dlakom još uvijek više liči na ovcu nego na tornjaka. Pretpostavljala sam da je treba što prije navići na kupanje ali me strah jer je još uvijek hladno a ona je vani. Da je kućni pas ja bih je okupala ali ovako, bezveze mi da se prehladi. Izgleda da se desilo ono čega sam se ja pribojavala i zbog čega sam bila protiv uzimanja psa. Vezala se samo za muža jer je on skoro svakodnevno obilazi a djeci i meni neće da priđe. A i ko malo štene je bila opreznija od brata koji i samo doleti i izvrne se na leđa pa ko god prileti da češka dobrodošao. A baš sam danas proučavala dlaku njihove matere. Taj pas sigurno nikad nije počešljan a pitanje je da li je i okupan i nevjerovatno je čista a i dlaka joj je sada baš fina. Bila je katastrofa mršava i ofucana do unazad par sedmica. Okotila se u oktobru.JaneEyre wrote:i to sam pročitala i ima logike u tome:) ali eto da napišem nešto što sama ne koristim, ali što sam čula:) ma joj ja kad svog tornjaka izvedem dobijem tokom šetnje jedno barem 5 savjeta vezanih za njegiv odgoj:DInternetowska wrote:Sve što je prethodno napisano, ja bih potpisala sa malim osvrtom na ovo gore. Psi i mi imamo različitu ph vrijednost kože i korištenje 'baby' ili 'blagih' sapuna namijenjenih ljudima za ljubimce je jedna od najvećih grešaka, koja na dugoročnom planu vodi ka alergijama i drugim problemima sa dlakom i zdravljem.JaneEyre wrote: Neki preporučuju i da ih se prebriše sa rastvorom tople vode i nekog blagog tečnog sapuna.
-
zvrk
#3022 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
i taktik i ivermektin su otrovipakica_ wrote:amitraz je hebena stvar da se koristi bez veterinara.. treba potrefit' omjer vode i amitraza, pa 'vako, pa 'nako.. radije trazite ivermektin, i nadajte se najboljem.. jer je taktik bas strasanSanja2 wrote:Zdravo svima. U mom mestu se nalazi kuce koje ima demodikozu. Dobila sam Taktik tecnost i receno mi je da stavljam na mesta zakacena demodikozom. Problem je sto se njoj nalazi na licu, pa me zanima da li nesto moze da joj bude ukoliko slucajno polize tu tecnost, posto sam culi da ni slucajno ne sme uci u usta, oci, usi...?
ako se praktikuje tretman taktikom, on se mora isprati obavezno sa koze psa nakon pola sata
omjera se ne mogu sjetiti ali je izuzetno toksican
mi smo svom psu razrijedjivali taktik u tom datom omjeru i onda na stapic za usi namakali i samo strogo taj dio gdje je otpala dlaka tretirali pa nakon 15 minuta dobro tapkali mokrim peskirom.
inace, taktik ubija spoljasne demodekse sto ne znaci da se oni nece nastaviti razvijati jer je demodikoza prije svega bolest loseg imuniteta.
pojacajte psu ishranu, ako mozete ukljucite mu omega 369 i biotin i trebalo bi biti sve ok
obzirom da sam haman doktorirala demodeks, s pravom tvrdim da ovdje imas sve sto trebas znati o demodikozi
http://www.marvistavet.com/html/body_de ... mange.html
-
Aja2
#3023 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Ustanovljeno je da ima stenecakAja2 wrote: Odveli smo je i ima T 40.2Dala joj je terapiju 3 dana 2x po 1 tabletu Synolux. Uspeli smo da joj damo samo po 1 preko dana posto se uvece kada bi trebalo da popije drugu izgubi i nikako ne mozemo da je nadjemo. Videcemo kakvo je stanje u ponedeljak, tad ima zakazanu kontrolu...
-
zvrk
#3024 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
imala sam tri kucica koje sam nasla na ulici i sklonila a kasnije se ispostavilo da su razvili stenacak.Aja2 wrote:Ustanovljeno je da ima stenecakAja2 wrote: Odveli smo je i ima T 40.2Dala joj je terapiju 3 dana 2x po 1 tabletu Synolux. Uspeli smo da joj damo samo po 1 preko dana posto se uvece kada bi trebalo da popije drugu izgubi i nikako ne mozemo da je nadjemo. Videcemo kakvo je stanje u ponedeljak, tad ima zakazanu kontrolu...
veterinarka rece da su male sanse da prezivi. Dala joj je danas neke injekcije i rekla da nastavimo sa Synoluxom sutra i prekosutra, pa ako prezivi videcemo kako dalje :'( Ako je neko cuo da se neka kuca izlecila od stenecaka i zna sta bi joj pomoglo ili zna kako mi mozemo ovoj malenoj pored terapije da pomognemo neka javi...
prvo, stenecak se tesko dijagnosticira bez testa jer se radi o virusu koji napada prvo kozu pa onda crijeva, a kasnije ide i na pluca i u konacici - moze napasti nervni sistem.
Moze a ne mora ici ovim redoslijedom i svim fazama.
Moji kucici su svi prezivili, ali je borba trajala 6 mjeseci.
sam stenecak odnosno razne upale koje je izazivao trajao je oko 3 mjeseca uz raznorazne sekundarne probleme, poput sljepila jednog od kucica, nervnog stenecaka drugog i td
posljednja tri mjeseca borili smo se sa demodikozom.
Svi su prezivili, kod ovog sa sljepilom je stalo blago ostecenje oka, kod ovog sa nervnim blagi tik kad trci - skoro neprimjetan.
Ako jeste stenecak i ako je rana faza mozete probati nabaviti serum canglob, mada on ne znaci izlijecenje.
U svemu postujte terapiju i pokusajte sto vise dizati imunitet malisana jer organizam mora biti jak da se bori s virusom.
sretno!
btw stenecak je zarazan, ako jeste stenecak pa bi bilo dobro da tog kucica sklonite u neko prostoriju ako mozete.
Inace, virus stenecaka se cisti toplom vodom i deterdzentom ili dezinfekcijskim sredstvom sa povrsina i koze, ali i odjece i obuce.
- VenomousV
#3025 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
zna li neko od kakvog otrova bi pas povracao nesto plavo?