Pa nema potrebe ... imamo tebe na ovoj temi u te svrhe ... informisi nas jer ti ZNAS primjerenatt wrote:Guglaj.pumica wrote:Daj nam primjere koznih problema.
Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Moderator: anex
- pumica
#3001 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
- kakav nered
#3002 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
natt wrote:A ti si apsolutno sigurna da nista nije bilo?kakav nered wrote:zateznistub wrote:e imam jedno pitanje tehničke prirode:
Naime, maca grebe nije malo. Evo svi po kuci hodamo ko indijanci poslije sukoba plemena, vas krvavi i izgrebani...
imal' kakav lijek?
Sasvim je normalno da tako malo mače grebe u igri. Kasnije nauče da ne izvlače kandže. Ali svi smo mi prošli fazu kad smo hodali izgrebanih ruku i nogu. Kao što kaže @Amazonka, samo mu odreži vrhove noktiju, ali ono baš vrhove, možda 1 mm, ne više. Čisto da nije tako oštro.
I mačka me milion puta izgrebala pa mi ništa nije bilo. Prijatelju je od njegove kućne mace tako jednom ruka natekla ali nije bilo ništa strašno i rzo je prošlo. Samo bi je budala radi toga izbacila vani. Ne znam šta na ovoj temi traži netko takav...ne obaziri se na takve savjete...
Mozda toksoplazmica? Provjeri prije trudnoce.
Rekla bih da je budala onaj ko svemu prilazi neopreznoscu i neznanjem. Izbaciti macku iz opreza i poznavanja posljedica grebanja i macijeg ujeda je bolja opcija nego dozvoliti macki da grebe i ujeda non stop.
Toksoplazmu možeš dobiti i od neopranog voća i povrća...
ne znam zašto sjedam i u auto ako mogu poginuti u njemu... stvarno... a veće su šanse da se to desi nego da mi moja kućna mačka nešto prenese...
Ne znam šta radiš na temi o životinjama kad ih ne voliš...
- kakav nered
#3003 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
natt wrote:
Maciji ujed sam navela kao bezazlen primjer.
Sto se tice ostalog, sve ovisi o tome da li macka izlazi vani ili je apsolutno kucna maca koja nikada nije bila vani. Ovisi i od toga da li u kucu naknadno dodje nova macka koja je mozda bila vani.
Znam primjere samo za kozne probleme koje su ljudi dobili kada bi uzeli u kucu malo mace s ulice. Pod uslovom da mu je majka kucna maca koja ne izlazi vani, moguce da je mace zdravo i da zdravo grebe.
Zato prije nego mu dozvolimo da grebe i ujeda sve redom, treba uraditi analize na bolesti koje se prenose na covjeka a koje su ceste za macke, kako bi umanjili rizik.
svi znaju da mačka s ulice može biti zaražena... zato se maca kad se udomljava odnese veterinaru na pregled i liječi ako postoji neka bolest...
a da te pitam samo nešto, da li ti tražiš zdravstveni karton kad se rukuješ s drugim ljudima?? tko zna kakvu bolest netko ima... može te zaraziti...
kad pođeš vani stavljaš rukavice na ruke?? masku na lice?? jer nema gdje nema bakterija i virusa... mislim, sve što dokatneš je prljavo... pogotovo ako koristiš javni prevoz... ako nisi, ozbiljno razmisli o tome... treba smanjiti rizik koliko je moguće, znaš...
- Banksy
#3004 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Nema ''kožnih problema'' osim kod onih koji imaju sklonost svim alergijama, pa tako i mačjim, a takvi svakako ne uzimaju životinje u kuću.natt wrote:
Znam primjere samo za kozne probleme koje su ljudi dobili kada bi uzeli u kucu malo mace s ulice. Pod uslovom da mu je majka kucna maca koja ne izlazi vani, moguce da je mace zdravo i da zdravo grebe.
Zato prije nego mu dozvolimo da grebe i ujeda sve redom, treba uraditi analize na bolesti koje se prenose na covjeka a koje su ceste za macke, kako bi umanjili rizik.
Mače može biti zdravo i ''zdravo'' grebati i ako mu je majka mačka koja živi uz kuću, ne unutra.
Svaka maca, nakon što je uzmemo s ulice, logično da prvo ide veterinaru na osnovni pregled i prvi tretman protiv glista, parazita, buha, itd. 10 minuta i 10 maraka.
Svaka maca grebe, manje ili više, to ide u paketu. Dok je manja više, kad poraste manje. Ništa strašno.
Ne postoje predmačje ''analize na bolesti''. I da postoje, kome je do toga, svakako je neće uzeti u kuću.
Ako te tema ne zanima i ako o njoj ne znaš ništa, zašto pišeš?
- Cholina_Lokica
#3005 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Pa zar niste navikli da se svako malo pojavi neki prosvjetitelj uma sa misijom otvaranja ociju hajvanoljupcima, kako cemo svi poumirati, kako sve hajvane treba izbaciti na ulicu i pobiti... doduse aktivniji su do sad bili na temama o psima.
- Anestezija
#3006 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Jel normalno da macak spava 16-17 sati? 
- Banksy
#3007 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
15 - 20 sati.
- Amazonka27
#3008 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Ja provjerim toplinu usiju i da li je njuskica vlazna...ako mi je bas neka suhvaAnestezija wrote:Jel normalno da macak spava 16-17 sati?
- Anestezija
#3009 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Ma ovaj moj s cukom se druzi,obojica spavaju zajednoAmazonka27 wrote:Ja provjerim toplinu usiju i da li je njuskica vlazna...ako mi je bas neka suhvaAnestezija wrote:Jel normalno da macak spava 16-17 sati?onda je malo prodrmam tako sto joj dam neki maciji slatkis
- escobar__
#3010 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Sasvim normalno.Anestezija wrote:Jel normalno da macak spava 16-17 sati?
- zateznistub
#3011 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Ondaje ova moja ko i mlađa cerka, hiperaktivna... 
- escobar__
#3012 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Ne znam ima li to veze i sa spolom mačke al' kod mene su obično ženke bile agresivnije od mudonja. Mačori se uglavnom izvale spavat bilo gdje i praktično ga "šutat" možeš, on ništa. Mačke su već druga priča. 
- Amazonka27
#3013 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Macici su takvi...vremenom se (kako kazu) smire. Ova moja nakon 5 godina je mozda malo smirenija. Toliko je razigrana bila da je sva u misicima bila i zgoljo...stid me kad vidim druge macke...sad se malkice uguzala. Neki ljudi iskljucivo traze odrasle macke jer memaju zivaca za macice i njihove ludorijezateznistub wrote:Ondaje ova moja ko i mlađa cerka, hiperaktivna...
- Reisova
#3014 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
haj nabacite koju sliku...
- Amazonka27
-
junior3
#3016 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Koja je ovdje fora sa ocima ? 
-
jasmind
#3017 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Heterohromija, nasljedna osobina/poremecaj. Mada u principu nema negativnih posljedica. U plavom oku nema pigmenta. Moze bit i kod ljudi al meni se cini kod macaka relativno cesta.
- Nogatrans
#3018 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Imao sam jednog macka koji je odgojen da bude i u kuci i vani doduse vise je vani bio osim kad su bili mrazevi. Vec nekoliko dana ga nema otisao sigurno u trebe il nedaj Boze mozda mu se sta desilo. Sedam dana ga nema tako da se lagano mirim i da nece vise doci. Eh sada mislio sam uzeti jednog macka malog oko 2 mjeseca star i bio bi mi u kuci dok ne odraste malo,sada dolazi ono glavno pitanje
Kako vi ostavite macke u kuci same? Ima li kakog haosa?
Kako vi ostavite macke u kuci same? Ima li kakog haosa?
- Amazonka27
#3019 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
na ovaj prvi dio necu nista komentarisati...
kakav haos ocekujes? jebe se macki jesi li u kuci ili nisi, tako da zijan radi isti i kada je kuca puna ili prazna. Bitno je da ima hrane i vode i wc pri sapi. Ono sto mislis da se moze razbiti, poderati i zapaliti sklonis svakako, jer sve to moze ujebati dok ti tipkas sms na telefonu. Ako hoces da ti macak ne luta onda ga kastriras.
kakav haos ocekujes? jebe se macki jesi li u kuci ili nisi, tako da zijan radi isti i kada je kuca puna ili prazna. Bitno je da ima hrane i vode i wc pri sapi. Ono sto mislis da se moze razbiti, poderati i zapaliti sklonis svakako, jer sve to moze ujebati dok ti tipkas sms na telefonu. Ako hoces da ti macak ne luta onda ga kastriras.
- kakav nered
#3020 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Amazonka27 wrote:na ovaj prvi dio necu nista komentarisati...
potpisujem
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#3021 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
kad je jedna maca u kući i to sterilisana il kastrirana, dosta je mirna, spava, jede, piša, sere...spava.Dvije e to je malo zeznuto...dok sam imao dvije mace vazda belaj po kući, kad je cici nestao, mici se smirila...e sad ovaj turČin što je došo novi tiki, to je urnebes...smire se kad su razdvojeni po sobama, sterilisana i kastriran.
- Nogatrans
#3022 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
zateznistub wrote:Dosao Memo![]()
![]()
![]()
Veliko HVALA @amazonka27
Koliko je star ovaj macak ili mackica ?
- Tesla10
#3023 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Memo je mačak koliko ja znam
. Vjerovatno tri ili četiri godine.
- Amazonka27
#3024 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
hahahahahahhahahahah 
- Nogatrans
#3025 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Jesi li inace tako duhovit?Tesla10 wrote:Memo je mačak koliko ja znam. Vjerovatno tri ili četiri godine.