Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
levjd

#3001 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by levjd »

vryzas wrote:Stvarno si tvrdoglava...dzaba tebi pojasnjavati da se sve dozvole mogu dobiti mimo upravitelja, dzaba ti pojasnjavati da DDD zajednickih prostorija u ulazu moze uraditi bilo koja firma koja se bavi tom vrstom posla, dzaba ti pojasnjavati da se sve sto "rade upravitelji" u i oko ulaza/zgrade moze uraditi i bez upravitelja.
Kad vec spominjes neke uvrede, saberi se malo prvo pa onda komentarisi...ti, nicim izazvana, prozivas ljude da se glupiraju, iznose neistine, pisu gluposti itd., a onda se ibretis kad te neko pita jesu ti sve na broju :wink:
Doslo 10 ljudi na forum i tvrde da nemaju upravitelja, a ti njih uvjeravas da to nije moguce i da ne govore istinu :-)

Uzivaj ti u "upraviteljskom raju", a nas ostale popusti malo...
Koji su nazivi firmi koje su uradile deratizaciju i koje su izdale upotrebnu dozvolu za lift?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3002 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by PipiDugaDevetka »

levjd wrote:
vryzas wrote:Stvarno si tvrdoglava...dzaba tebi pojasnjavati da se sve dozvole mogu dobiti mimo upravitelja, dzaba ti pojasnjavati da DDD zajednickih prostorija u ulazu moze uraditi bilo koja firma koja se bavi tom vrstom posla, dzaba ti pojasnjavati da se sve sto "rade upravitelji" u i oko ulaza/zgrade moze uraditi i bez upravitelja.
Kad vec spominjes neke uvrede, saberi se malo prvo pa onda komentarisi...ti, nicim izazvana, prozivas ljude da se glupiraju, iznose neistine, pisu gluposti itd., a onda se ibretis kad te neko pita jesu ti sve na broju :wink:
Doslo 10 ljudi na forum i tvrde da nemaju upravitelja, a ti njih uvjeravas da to nije moguce i da ne govore istinu :-)

Koji su nazivi firmi koje su uradile deratizaciju i koje su izdale upotrebnu dozvolu za lift?
I mene interesuje koja je firma servisrala i izdala upotrebnu dozvolu za lift?
starii

#3003 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by starii »

nakon ovih bezbroj postova skontao sam da bi pipi mogao biti ministar prostornog uredenja u sarajevu al' jebiga nije politicki podoban :D
Bellica

#3004 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

levjd wrote:

Kolega, odlicno pitanje, mene isto zanima koje su firme u pitanju.
Bellica

#3005 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Da nisam tvrdoglava ne bih bila tu gdje jesam. Neke dozvole se ipak ne mogu dobiti, to odgovorno tvrdim, kad kazes koja to firma izdaje, pa ih ja posjetim i provjerim, onda cu ti vjerovati, ovako, nikako.
U potpunosti sam sabrana samo sto ti nemas pametnijeg posla nego da blatis po postenim ljudima. Ja cak mislim da tvoj ulaz i ima upravitelja, pa ne znas sta ces od muke pa se prepires samom. I nije istina da nisam bila nicim izazvana, izazvao si me ti onim komentarom od juce, doduse, ti si se osramotio, a ne ja. Pa zar bih ja cekala svog upravitelja da pored tolikog posla jos nazivaju firmu koja izdaje upotrebne dozvole za lift i naruci jednu za moj ulaz, da ih mogu sama nazvati??? Pa sve sto moze mimo upravitelja radim sama, ako ne vjerujes provjeri, moj upravitelj ima dvije poslovnice u gradu pa izvoli. Ja za razliku od tebe ne iznosim neistinu, pogotovo ne javno. Inace, radim sve transparentno u suradnji s upraviteljima i MSP. Pa ne moze biti da si ti jedan sa nekoliko svojih komsija mudriji od nas ovoliko.
Ne znam ja bas ko koga ovdje treba popustiti. Hajde se prvo ti malo smiri, cim se neko novi javi na temu, ti "doletis" da se pohvalis kako nemate upravitelja, a ja u to cisto sumnjam, jer da nemate kako kazes ne bi to javno iznosio i hvalio se, nego bi brinuo o tom svom ulazu koji je jednim dijelom i tvoja imovina.
Haris.ba

#3006 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Haris.ba »

Nemojte se bezveze svađati.

Nego, zanima me kako imati primjerak ZS-1 ili ZS-2 obrasca "za sebe"? Naime, šta uraditi? Kopirati i ovjeriti prije nego se preda upravitelju? Treba mi sad naknadno jedan zapisnik, i traže mi taj zapisnik sa pečatom upravitelja. Zar upravitelj to pečata? Piše na zapisnku da on ide ministarstvu na provjeru. Ima li i neki njihov pečat?
Bellica

#3007 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Haris.ba wrote:Nemojte se bezveze svađati.

Nego, zanima me kako imati primjerak ZS-1 ili ZS-2 obrasca "za sebe"? Naime, šta uraditi? Kopirati i ovjeriti prije nego se preda upravitelju? Treba mi sad naknadno jedan zapisnik, i traže mi taj zapisnik sa pečatom upravitelja. Zar upravitelj to pečata? Piše na zapisnku da on ide ministarstvu na provjeru. Ima li i neki njihov pečat?
Nije bezveze :D
Na pogresnoj si temi, ovdje niko nema upravitelja, svi ulazi su bez upravitelja, tako da ti niko ne moze dati adekvatan savjet :D
Bellica

#3008 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Haris.ba wrote:Nemojte se bezveze svađati.

Te obrasce mozes preuzeti na stranici MSP i imati ih za sebe, kopiras i imas :-D A zasto trebas ovjeriti? Koliko ja znam, kad smo mi predavali taj zapisnik, ja sam to odnijela upravitelju, oni su se potpisali i stavili pecat i time potvrdili da su primili taj zapisnik. Znam da jedan primjerak idu u MSP, oni to provjere i ako je sve uredu upisu u svoju evidneciju. Nego sta je u pitanju, promjena upravitelja, PEV ili neka odluka? Imas zapisnike koje u MSP daje upravitelj, a imas one koje daje PEV, tako pise u Zakonu koji takodjer imas na stranici MSP.
Haris.ba

#3009 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Haris.ba »

Svi su zapisnici kod mene zs -2. Radi se o odluci, a mozda ce mi trebati i za izbor upravitelja ( i taj je zs -2, iako barem meni, tu zakon traži zs -1). Ja sam rekao upravitelju da on sve kopira i salje MSP -u, oni su se slozili.

Nego, radi se o tome da mi sad treba taj zapisnik radi dokazivanja odluke - oko izdavanja zajednickih dijelova zgrade. Imam ja kopiju(neovjerenu). Ali treba valjda sada sa pečatom i original? Zanima me samo je li se iko susreo sa sličnim? Otici cu ja to traziti, mada mi je muka uvijek kada ih moram nesta pitati.

Mogu sa ja praviti pametan pa pisati to na zs -1 ubuduce(taj valjda ne trazi provjeru MSP), ali od sastancenja u mom ulazu nema nista.
Bellica

#3010 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Haris.ba wrote:Svi su zapisnici kod mene zs -2. Radi se o odluci, a mozda ce mi trebati i za izbor upravitelja ( i taj je zs -2, iako barem meni, tu zakon traži zs -1). Ja sam rekao upravitelju da on sve kopira i salje MSP -u, oni su se slozili.

Nego, radi se o tome da mi sad treba taj zapisnik radi dokazivanja odluke - oko izdavanja zajednickih dijelova zgrade. Imam ja kopiju(neovjerenu). Ali treba valjda sada sa pečatom i original? Zanima me samo je li se iko susreo sa sličnim? Otici cu ja to traziti, mada mi je muka uvijek kada ih moram nesta pitati.

Mogu sa ja praviti pametan pa pisati to na zs -1 ubuduce(taj valjda ne trazi provjeru MSP), ali od sastancenja u mom ulazu nema nista.
Nemoj da ti bude muka, dobra suradnja s upraviteljima je kljucna za nas PEV. Ako oni to imaju, treba im 2 minute da nadju. Meni su tako isto nasli zapisnik i izdali kopiju, stavili pecat na istu jer sam to trebala nositi u MUP kako bih dokazala da sam PEV. Taj njihov pecat valjda vazi kao ovjera, tako je bar bilo u mom slucaju. Doduse, sastanci su i kod mene sada dosta rijetki, samo ono obavezno sto mora biti na pocetku godine, ostalo sve ide prikupljanjem potpisa, iako to je isto sada onemoguceno, jer je Agencija za zastitu licnih podataka zabranila da pisemo licne podatke EV na bilo kakve zapisnike. Bog sami zna kako ce to sve funkcionisati kad se bude trebala donijeti neka odluka ili nesto sl. Kazu da koristimo sifre :-D tako da ce na mom zapisniku biti da se EV 23547 slaze da odlukom :D pa neka MSP provjerava ko se krije iza sifre :-D
novi.dan.nova.nafaka

#3011 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by novi.dan.nova.nafaka »

Nakon godinu i kusur PEV-isanja došlo je vrijeme da dam neopozivu ostavku. Borba sa našim ljudima, i insistiranje na uvođenju principa jednakih za sve je praktično nemoguća. Milion problema, nerviranja, sve zarad zajedničkog dobra - na kraju ispadaš glupi rogonja i service-centar kojeg kontaktiraju radi gluposti sa kojima nemaš ništa.
Naš mentalitet nije dorastao da shvati vrijednost zajedničkog vlasništva. Nažalost...
Vrhunac svega i kap koja preliva čašu je insistiranje komšije da se skloni čunj sa prilaza do pred sam ulaz (čunjeve smo postavili jer su ispred samog ulaza pločice već počele da propadaju opasno). Dakle, g-đa će izgubiti 3-4 m maksimalno na unošenju stvari u ulaz (ako se čunj ne skloni), no i po cijenu kršenja tih finih pločica ona traži da se skloni čunj. E pa, kad ti hanuma možeš prolazit', mogu vala i svi ostali. Pa ćemo onda skakati preko rupa na zajedničkom ulazu ko' srndaći.
Bellica

#3012 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

novi.dan.nova.nafaka wrote:Nakon godinu i kusur PEV-isanja došlo je vrijeme da dam neopozivu ostavku. Borba sa našim ljudima, i insistiranje na uvođenju principa jednakih za sve je praktično nemoguća. Milion problema, nerviranja, sve zarad zajedničkog dobra - na kraju ispadaš glupi rogonja i service-centar kojeg kontaktiraju radi gluposti sa kojima nemaš ništa.
Naš mentalitet nije dorastao da shvati vrijednost zajedničkog vlasništva. Nažalost...
Vrhunac svega i kap koja preliva čašu je insistiranje komšije da se skloni čunj sa prilaza do pred sam ulaz (čunjeve smo postavili jer su ispred samog ulaza pločice već počele da propadaju opasno). Dakle, g-đa će izgubiti 3-4 m maksimalno na unošenju stvari u ulaz (ako se čunj ne skloni), no i po cijenu kršenja tih finih pločica ona traži da se skloni čunj. E pa, kad ti hanuma možeš prolazit', mogu vala i svi ostali. Pa ćemo onda skakati preko rupa na zajedničkom ulazu ko' srndaći.
Kolega bas mi je zao. Evo do ovog momenta sam se nekako nadala da ces ipak izdrzati. Nije ni kod mene sjajno, ali ja sam valjda navikla na svakakve gluposti i provokacije. Nadam se da ces uskoro naci nekoga da te zamijeni, jer ce biti dosta tesko odrzati dobro stanje u stubistu bez PEV. Ipak, upravitelj bez PEV ne moze nista uraditi osim hitnih intervencija. Nemoj sada da nam obilazis temu, navrati da vidis kako je nama koji smo jos na toj funkciji :D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3013 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

novi.dan.nova.nafaka wrote:Nakon godinu i kusur PEV-isanja došlo je vrijeme da dam neopozivu ostavku. Borba sa našim ljudima, i insistiranje na uvođenju principa jednakih za sve je praktično nemoguća. Milion problema, nerviranja, sve zarad zajedničkog dobra - na kraju ispadaš glupi rogonja i service-centar kojeg kontaktiraju radi gluposti sa kojima nemaš ništa.
Hebo je da bi li je hebo čunj.
Kolega @n.d.n.n., izdrži još malo, grozno će ti biti kada pevovanje preuzme neko bzvze koji je sklon ''slizavanju'' sa upraviteljima. Ima da se ''pojedeš do kosti'' kada si nemoćan da išta uradiš, a vidiš da ti kradu ''iz očiju''.

IZDRŽI!
PipiDugaDevetka

#3014 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

starii wrote:nakon ovih bezbroj postova skontao sam da bi pipi mogao biti ministar prostornog uredenja u sarajevu al' jebiga nije politicki podoban :D
Hvala @starii na procjenama, ali ja te poslove, jednostavno, fizički ne bih mogao odraditi. Naime, krećem se uz pomoć štaka.
:(
novi.dan.nova.nafaka

#3015 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

PipiDugaDevetka wrote:Hebo je da bi li je hebo čunj.
Kolega @n.d.n.n., izdrži još malo, grozno će ti biti kada pevovanje preuzme neko bzvze koji je sklon ''slizavanju'' sa upraviteljima. Ima da se ''pojedeš do kosti'' kada si nemoćan da išta uradiš, a vidiš da ti kradu ''iz očiju''.
IZDRŽI!
Sve na stranu, taj problem bih isto gledao kao i da sam samo EV.
Stvarno, ali stvarno, čudu se ne mogu načuditi, kako insan, fakultetski obrazovan može na takav način gledati svoju, moju i imovinu svih nas nekoliko desetina iz ulaza. Pa bolan bolan, sutra ćeš preko tih propalih pločica ti koračati. Ne znam. više ni sam. Ispada da se čovjek vazda žali na jedne te iste stvari, ali kad sabereš i oduzmeš, od mlade raje, koja je ko' fol i školovana, ne očekuješ da svake Nedjelje buši bez obzira na upozorenja, ne očekuješ da nalaziš smeće u ulazu i ispred zgrade, da se pušta glasna muzika do 3 ujutro, da se ulazna vrata ne zatvaraju, itd itd. No, da takav stav ostaje samo u zgradi gdje živi, nebi bio problem. Problem je kada se takvi životni stavovi odražavaju na sve ostale aspekte života, pa imamo haos kakav je danas na snazi...
edit: zaboravih jednu paradoksalnu konstataciju navesti: čovjek ima osjećaj da te takve komšije gledaju kao najmržeg četnika ubicu, a u stvari ti se boriš da i njihova okolina/vlasništvo budu ljepši. Da čovjek ne povjeruje...
Bellica

#3016 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

novi.dan.nova.nafaka wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Hebo je da bi li je hebo čunj.
IZDRŽI!
Sve na stranu, taj problem bih isto gledao kao i da sam samo EV.
Stvarno, ali stvarno, čudu se ne mogu načuditi, kako insan, fakultetski obrazovan može na takav način gledati svoju, moju i imovinu svih nas nekoliko desetina iz ulaza. Pa bolan bolan, sutra ćeš preko tih propalih pločica ti koračati. Ne znam. više ni sam. Ispada da se čovjek vazda žali na jedne te iste stvari, ali kad sabereš i oduzmeš, od mlade raje, koja je ko' fol i školovana, ne očekuješ da svake Nedjelje buši bez obzira na upozorenja, ne očekuješ da nalaziš smeće u ulazu i ispred zgrade, da se pušta glasna muzika do 3 ujutro, da se ulazna vrata ne zatvaraju, itd itd. No, da takav stav ostaje samo u zgradi gdje živi, nebi bio problem. Problem je kada se takvi životni stavovi odražavaju na sve ostale aspekte života, pa imamo haos kakav je danas na snazi...
edit: zaboravih jednu paradoksalnu konstataciju navesti: čovjek ima osjećaj da te takve komšije gledaju kao najmržeg četnika ubicu, a u stvari ti se boriš da i njihova okolina/vlasništvo budu ljepši. Da čovjek ne povjeruje...
U pravu si kad kazes da nas gledaju kao ubicu, to sam ja isto dozvijela, ljudi me upravo tako gledaju, kao dusmana, dok ja na svakakve nacine pokusavam da zastitim njihova prava i da im obezbijedim normalne uvjete u zajednickim prostorima, bez obzira sto ne placaju, sto se nekada zaduzimo. Pa isto kao da su mi djeca, trudim se da im sve obezbijedim, a oni u meni vide neprijatelja, ne svi hvala Bogu, ali 10% sigurno da.
novi.dan.nova.nafaka

#3017 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Bellica wrote:
novi.dan.nova.nafaka wrote:edit: zaboravih jednu paradoksalnu konstataciju navesti: čovjek ima osjećaj da te takve komšije gledaju kao najmržeg četnika ubicu, a u stvari ti se boriš da i njihova okolina/vlasništvo budu ljepši. Da čovjek ne povjeruje...
U pravu si kad kazes da nas gledaju kao ubicu, to sam ja isto dozvijela, ljudi me upravo tako gledaju, kao dusmana, dok ja na svakakve nacine pokusavam da zastitim njihova prava i da im obezbijedim normalne uvjete u zajednickim prostorima, bez obzira sto ne placaju, sto se nekada zaduzimo. Pa isto kao da su mi djeca, trudim se da im sve obezbijedim, a oni u meni vide neprijatelja, ne svi hvala Bogu, ali 10% sigurno da.
Generalno, dok je na Zapadu pravilo da komšija A prijavi policiji komšiju B što baca smeće iz auta u pokretu, ili dok pušta glasnu muziku u stanu kasno navečer, kod nas će komšija A početi da radi isto što i komšija B. To je suština našeg mentaliteta.
Pitam se odakle je to tako. Vjerujem da dosta ima i do činjenice da smo godinama bili pod stranim vladarima (u stvari, otkako znamo za sebe), i vazda je bilo - prevari sistem (vlast), ionako nije naša. Plati što manje poreza, jer ionako "ide njima", nemoj da onog tamo kazni policija - jadničak možda nema para,...
No, sada je potpuno drugačija situacija, plaćanjem poreza ti u stvari jačaš svoju državu, izdvajanjem sredstava za održavanje ulažeš u budućnost svoje zgrade, pazeći svoj ulaz/pločnik/balkon. Jer, nema te države koja će moći isfinansirati štete nastale nesavjesno-samodestruktivnim odnosom prema zajedničkom, to jeste svome...
Bellica

#3018 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Kolega, meni to isto nije jasno nikako. Ne znam kojim jezikom i na koji nacin da ljudima objasnim da ne placaju meni ili upravitelju nego sebi i svojoj zgradi. Ako Zakon nije dovoljno jasno napisan i ako ja svojim najprostijim jezikom to ne objasnim, onda ne znam, valjda nece da slusaju. Misle da su najpametniji ako mjesecno ne plati odrzavanje ili ako nesto napravi u ulazu sto izazove stetu. Ja razumijem da ti to isto ne mozes gladati i zato napustas poziciju PEV, ali vjeruj mi da ce ti daleko gore biti kad neko dodje na tvoje mjesto, a ponasa se da je zgrada njegovo privatno vlasnistvo, upravitelj njegova privatna firma, a svi vi njegovi robovi kojim nece da se javi na telefon, kad ga sretnes i vidis mu namrgodjenu facu ne pada ti na pamet da ga bilo sta pitas, a krvavo si kupio i/ili otplatio uz stan i te zajednicke dijelove. Ovo je bilo u nasem stubistu. I cisto informativno, sve usluge JP su prebacili na upravitelja, pa kad nemas struje u stanu ne mozes zvati EP nego upravitelja preko PEV. Koliko god zvucalo smijesno, zgrada ne moze funkcionisati bez upravitelja. Pa iz EP dodju samo da puste struju, a upravitelj ugradjuje brojilo i sve ostalo sto treba da npr. novi komsija uvede struju u poslovni prostor, koji je srusen u toku rata. Molim te da razmislis jos jednom jesi li donio najbolju odluku.
nineinchnails

#3019 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by nineinchnails »

Odavno me nije bilo, pa rek'o da se aktiviram sa svojim problemima :)

Nedavno sam položio onaj obavezni test za PEV, to je možda jedino što je pozitivno.

Drugo je, da sam zvao upravitelja da nam postave uložak i elzet bravu na metalna salonska vrata u hodniku. To nisu napravili kako treba (postavili su sve pogrešno) pa su dolazili opet to da poprave i promijene uložak. Oba puta sam im potpisao naloge (prvi put za postavljanje, a drugi put za zamjenu). Tek na kraju mjeseca, kada je stigla analitička kartica, zamalo nisam tražio pomoć hitne medicinske službe, no, srećom, pomogla je i čaša vode. Oba puta su naplatili po približno 70 KM!
No, ni tome nije kraj. Isti mjesec, zvao sam ih takođe, da kod komšije očiste kanalizacioni odvod. To su uradili sajlom, i to naplatili 60 KM!
Cjenovnik nemam da vidim unaprijed koliko će šta koštati, a to se ionako smatra manjim zahvatima. Nemam pojma, odakle tolike cijene usluga.
Vaš savjet?
Bellica

#3020 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

nineinchnails wrote:Odavno me nije bilo, pa rek'o da se aktiviram sa svojim problemima :)

Nedavno sam položio onaj obavezni test za PEV, to je možda jedino što je pozitivno.

Drugo je, da sam zvao upravitelja da nam postave uložak i elzet bravu na metalna salonska vrata u hodniku. To nisu napravili kako treba (postavili su sve pogrešno) pa su dolazili opet to da poprave i promijene uložak. Oba puta sam im potpisao naloge (prvi put za postavljanje, a drugi put za zamjenu). Tek na kraju mjeseca, kada je stigla analitička kartica, zamalo nisam tražio pomoć hitne medicinske službe, no, srećom, pomogla je i čaša vode. Oba puta su naplatili po približno 70 KM!
No, ni tome nije kraj. Isti mjesec, zvao sam ih takođe, da kod komšije očiste kanalizacioni odvod. To su uradili sajlom, i to naplatili 60 KM!
Cjenovnik nemam da vidim unaprijed koliko će šta koštati, a to se ionako smatra manjim zahvatima. Nemam pojma, odakle tolike cijene usluga.
Vaš savjet?
Cestitam na ispitu. Koliko god bilo nevazno, ja sam nekako bila presretna kad sam ga polozila, a tek kad sam uvjerenje dobila...uh, odmah sam ga uokvirila i postavila na zid :) jer kako god, to je nekako neki dokaz moje spremnosti i strucnosti u ovoj oblasti.
A sada za probleme:

1. Kad su prvi put pogresno uradili tu bravu i shvatio si da nije dobro odradjeno, po pozivu ili odlasku kod upravitelja si trebao reci da trazis reklamaciju na izvedene radove. Te zamjene se i krecu do 70 KM, kod mene isto toliko kosta, ali ako nesto majstor ne uradi kako treba i zoves ponovo, obavezno naglasi da je reklamacija u pitanju. I kod potpisivanja naloga, tog drugog, mozes u napomenu da upises da se radi o reklamaciji na izvedene radove, npr. 21.12.2012. da znaju kad je prosli put bio majstor. Sada mozes s blagajnikom ili nekim drugim od nadleznih da provjeris ima li sanse da ti se vrati tih 70-tak KM na racun, ali lijepo, nemoj odmah da se ljutis :D I da, znam da zvuci puno 70 KM, ali imas tu masu nekih "sredstava" iz te cijene koje idu drzavi da se razumijemo, zato kosta tako puno, ali vjeruj mi, da kosta 10 KM, a da EV skupe po stanu npr. 0,50KF, ja bih radije uzela preko upravitelja ovo od 70 KM nego sto bih sakupljala novac od vrata do vrata, nakon svih ponizenja koja sam dozivjela od strane nekih EV u svom ulazu, hvala lijepo, neka je 70 KM, mirni ona, mirna ja. Pa ovi pojedini EV bi poslali drzavnim revizorima na analizu jesam li ja sebi uzela to necije 0,50 KF :D

2. Ciscenje kanalizacionog otvora kosta tako negdje 60 KM s PDV-om. Nekada imaju akcije pa to bude 45 KM, ali onda najave da je akcija u toku, to je ranije bilo jako cesto, a onda su se PEV pobunili, kao skupo im 45 KM s PDV-om pa su to ukinuli i sada ide sve po redovnoj cijeni. Ja nisam tako osjetljiva kad je placanje u pitanju, posebno tih nekih bitnih radova, ako je nesto drugo u pitanju, onda dobro razmislim.
Sto se tice cjenovnika usluga, imas onaj tzv. opsti koji sam ja nasla na stranici, ali on ti ne znaci puno, samo one opste cijene, sat rada majstora, cijena po kvadratu stana i sl. ali ti kad pozoves upravitelja da otvoris nalog, pitaj koliko ce kostati. Zavisno od usluge, moze ti reci da je to npr 40 KM kao sama usluga u nekim normalnim uvjetima, ali ako se majstor zadrzi 1h duze od predvidjenog da ce biti jos 11,7KM na ovu cijenu. A za neke radove ce ti reci punu cijenu odmah. Dok za neke prvo moraju provjeriti koliko ce nekog materijala trebati, pa koliko ce to kostati prvo, pa plus rad majstora i sve s PDV-om. Tada mozes sacekati da provjere koliko su neki dijelovi (npr. za lift, vodovodnu instalaciju, za grijanje i sl.), pa da ti daju punu cijenu. A za neke opste stvari tipa promjene automata na vratima ili rasvjeti, to znaju odmah, jedino ako trazis nesto posebno, tada moraju provjeriti koliko ce kostati to, pa rad majstora i onda ti daju punu cijenu. Vjeruj mi da sam ja na neke dijelove cekala iz EU i to jako dugo i bili su skuplji, a neke sam i sama nasla po povoljnijoj cijeni, pa sam od majstora odnosno upravitelja imala samo ugradnju i prevoz ako je nesto veliko u pitanju. S upraviteljima se sve mozes dogovoriti, ako si ti nagodan, bit ce i oni.

Nadam se da sam bar malo pomogla.
novi.dan.nova.nafaka

#3021 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Sinoć se komšija zaglavio u liftu - iz OKI-a poslali liftadžiju koji je stigao za 20-tak minuta (1 sahat iza ponoći). Stvarno za pohvalu.
Veli taj majstor da nije pametno probati na novim liftovima otvarati vrata u takvim situacijama bez stručnog nadzora, jer se može dogoditi da lift propadne. Navodno je tako poginuo neki čovjek na Alipašinom.
Bellica

#3022 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

novi.dan.nova.nafaka wrote:Sinoć se komšija zaglavio u liftu - iz OKI-a poslali liftadžiju koji je stigao za 20-tak minuta (1 sahat iza ponoći). Stvarno za pohvalu.
Veli taj majstor da nije pametno probati na novim liftovima otvarati vrata u takvim situacijama bez stručnog nadzora, jer se može dogoditi da lift propadne. Navodno je tako poginuo neki čovjek na Alipašinom.
Eto, jos jedan dokaz da upravitelji nisu lopovi i glodari i da je glavni problem ustvari u EV i pojedinim PEV.
Niti jedan lift se bez nadzora majstora ne treba otvarati niti pokusavati bilo sta. Jeste, covjek na Alipasinom i djevojka u Hrasnom su tako nastradali.
krater

#3023 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by krater »

Bellica wrote:
novi.dan.nova.nafaka wrote:Sinoć se komšija zaglavio u liftu - iz OKI-a poslali liftadžiju koji je stigao za 20-tak minuta (1 sahat iza ponoći). Stvarno za pohvalu.
Eto, jos jedan dokaz da upravitelji nisu lopovi i glodari i da je glavni problem ustvari u EV i pojedinim PEV.
Niti jedan lift se bez nadzora majstora ne treba otvarati niti pokusavati bilo sta. Jeste, covjek na Alipasinom i djevojka u Hrasnom su tako nastradali.
Jesu glodari su i lopovi! :dance:
PipiDugaDevetka

#3024 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Kakvo je stanje sa Godišnjim izvještajima?
Je li sudski riješen problem ''odavanja'' imena neplatiša? Smijete li kačiti sa imenima tih neplatiša?

Meni do sada ne stigoše knjižice računa da bih mogao plaćati u Novoj godini. Isto tako ne stiže na oglasnu ploču hebeni Godišnji izvještaj-Moraću se opet dopisivati sa Ministarstvom. Nadam se da je sve ok sa istim, te da nije bilo otpuštanja radnika.
PipiDugaDevetka

#3025 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

krater wrote:
Bellica wrote:
Jesu glodari su i lopovi! :dance:
Evo @Belica kaže da ima izuzetaka koji ponekada ponešto i odrade u korist EV.
Post Reply