Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ozimician

#3001 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Ozimician »

akcija007 wrote: 29/11/2023 13:57 Ko misli putovati negdje na proljece treba sada kupiti ove karte po.30 tak eur jer kada dodje proljece bit ce skupee.
Kaze mi drug iz Meminghema za Tuzlu 100 tinjak eur je jedan smjer i rajaa koja su iz te regije lete za Beograd do koje je 20 tak eur karta pa dalje busevima nekako do Tuzle
Koja sirotinja jbt, vjerovatno i do Memmingena promjene 3 prevozna sredstva, ali im vazi "mjesecna" pa se ne bune. :-)
Ozimician

#3002 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Ozimician »

Thorgerson wrote: 29/11/2023 13:56
Hajvan wrote: 29/11/2023 13:12
housetent wrote: 29/11/2023 12:28 Ali meni nije jasno kako to da jedna crna gora ima svoje avione jos du manji od nas kao drzava i populacija a mi nemamo,jesmo li retardirani ili toliko nesposobni.Zsmisli da mi sad jos imamo 3-4 svoja aviona i da letimo gdje zelimo
imaju obalu u duzini 300 km (100 zracne linije), dva primorska aerodroma (Titograd i Tivt)
Imamo i mi 4 olimpijske planine u radijusu od 15km. Samo idioti kakvi mi jesmo to ne mogu da iskoriste evo 30 godina.

I dalje mi je nejasno da ne ganjamo zimski turizam. Ok, ljeto, zelenilo, rijeke, arapi na jednu stranu. Neka i toga. Al mi ljetni turizam smo donji, jer imas jednu Hrvatsku do sebe. Mi kupimo otpatke, ako ko zaluta.

Al zima, skijanje, olimpijada, fazoni...da ne govorim kakve se tu pare vrte. I kakva je tu klijentela. Ski passovi, prevoz, hoteli, restorani, nocni provodi...

S tim da to treba znati. Ipak je malo sofisticiranije, nego puknut klupu, kombi, livada, kuca, pecina, ibrik, dzezva i udri.

Znam, nije jednostavno se takmiciti sa alpama. Al brate i hrvatska ima konkurenciju 5x vecu sa ljetnim turizmom, pa se bore ljudi.
Problem je sto za zimski turizam moras imati dosta srece s vremenom, vise nego za ljetni.

Da ne pricam o tome da barem 5x vise ljudi (Zap.Evropa) ide na ljetni odmor, nego na zimski.

Takodjer ja nemam predstavu na koje mi trziste mozemo ciljati sto se tice zimskog turizma osim ex-yu, a oni dolaze autima svakako.
Bodkin

#3003 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bodkin »

Ozimician wrote: 29/11/2023 14:29

Takodjer ja nemam predstavu na koje mi trziste mozemo ciljati sto se tice zimskog turizma osim ex-yu, a oni dolaze autima svakako.
Ne znam odakle ti to. Pa hong kong neka djecja reprezentacija se spremala na jahorini koju vodi nas covjek.
Malo vise hodati, a manje uciti na forumu :D

Itekako ima i turista i potencijala na planinama
Ozimician

#3004 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Ozimician »

Bodkin wrote: 29/11/2023 14:33

Ne znam odakle ti to. Pa hong kong neka djecja reprezentacija se spremala na jahorini koju vodi nas covjek.

Eto ti ga sreo na Jahorini pa znas. :-)

Koliko je turista iz Hong Konga posjetilo prosle godine BiH uopste. :lol: :lol: :lol:

Kad si zadnji put bio na Jahorini uopste? Hrvatska, Srbija i Slovenija 90%.

EDIT: Vidio sam i ja 5 arapa na Jahorini kako se lafo uce skijati i fotkaju na skijama, ali to ne znaci da su nam oni zanimljivo trziste za zimski turizam i skijanje, jbg. Jedna lasta ne cini proljece.
Altsa

#3005 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Altsa »

akcija007 wrote: 29/11/2023 13:57 Ko misli putovati negdje na proljece treba sada kupiti ove karte po.30 tak eur jer kada dodje proljece bit ce skupee.
Normalno. Pa ako i propadnu lakse je preziviti 30eura. Samo se bojim da zbog slabe zainteresovanosti ove agencije nakon nekog vremena sve ovo ne ugase.
Last edited by Altsa on 29/11/2023 14:39, edited 1 time in total.
Bodkin

#3006 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bodkin »

Ozimician wrote: 29/11/2023 14:35

Koliko je turista iz Hong Konga posjetilo prosle godine BiH uopste. :lol: :lol: :lol:

Ja ga sreo na jahorini, da
Prosle godine :D

Pa naravno da je 90% kad ljudi ne mogu doci niti znaju za jahorinu.
Kazem ti, hrvate iz austrije sretao. Kazu puno jeftinije od austrije, a planina odlicna
Da ne kazem da sam imao semu da neku djecu dovodim iz austrije na skijanje

Elem, poprilican potencijal. Nema potrebe za ismijavanjem vjeruj
Ozimician

#3007 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Ozimician »

Bodkin wrote: 29/11/2023 14:37

Kazem ti, hrvate iz austrije sretao. Kazu puno jeftinije od austrije, a planina odlicna

Jahorina je svakako sa divljom gradnjom postala teski turbo-folk i sve vise lici srbijanskim gradovima-skijalistima.

Potencijala ima, u Jahorinu je RS ulozila preko 200 mil. KM , koliko jos treba uloziti da se isplati toliki potencijal ?

Ja licno jos nisam upoznao osobu koja ide avionom na skijanje, ne kazem da ih nema, ali ovdje je skijanje porodicni sport i karavan travel.
Bodkin

#3008 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bodkin »

Ozimician wrote: 29/11/2023 14:40
Bodkin wrote: 29/11/2023 14:37

Jahorina je svakako sa divljom gradnjom postala teski turbo-folk i sve vise lici srbijanskim gradovima-skijalistima.

Potencijala ima, u Jahorinu je RS ulozila preko 200 mil. KM , koliko jos treba uloziti da se isplati toliki potencijal ?

Ja licno jos nisam upoznao osobu koja ide avionom na skijanje, ne kazem da ih nema, ali ovdje je skijanje porodicni sport i karavan travel.
Divlja ili ne, puna je redovno plus jos grade kapacitete. Ne znam isplati li se tih 200 mil niti me zanima. Poenta je da turisti dolaze. Svaki od njih sidje barem dva puta u grad i ostali lovu

A da ne kazem da ljeti mozes hiking organizovati iz sarajeva kad ljudi krenu dolaziti

Kako rekoh, nema potrebe odbacivati turisticki potencijal
Karikaturist

#3009 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Karikaturist »

Odlicna je Jahorina, ja sam bio prije 2 godine i nista mi nije smetalo. Ljudi poslovni i ljubazni, neki likovi sa Pala mi iznajmljivali skije nudili mi rakiju i meze :mrgreen:.
Ne moze to nikad biti nivo Austrije ali neka se gradi sta me briga za ekoturbofolk smetace..
Lik iz Srbije negdje se svaku noc maksuzi spustao u Sarajevo, kaze volim dole otici nego ista. Ima tu lijepih prica, ne treba sve na sranje okretati.
Gondole su vrhunska stvar, gore si za 7-8min, niti puse niti je neugodno..
Bodkin

#3010 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bodkin »

Karikaturist wrote: 29/11/2023 14:46 Odlicna je Jahorina, ja sam bio prije 2 godine i nista mi nije smetalo. Ljudi poslovni i ljubazni, neki likovi sa Pala mi iznajmljivali skije nudili mi rakiju i meze :mrgreen:.
Ne moze to nikad biti nivo Austrije ali neka se gradi sta me briga za ekoturbofolk smetace..
Lik iz Srbije negdje se svaku noc maksuzi spustao u Sarajevo, kaze volim dole otici nego ista. Ima tu lijepih prica, ne treba sve na sranje okretati.
Sff i jahorina su mi dvije najpozitivnije price kad dovodim strance :D
tramvajtrojka

#3011 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by tramvajtrojka »

Bodkin wrote: 29/11/2023 14:51
Karikaturist wrote: 29/11/2023 14:46 Odlicna je Jahorina, ja sam bio prije 2 godine i nista mi nije smetalo. Ljudi poslovni i ljubazni, neki likovi sa Pala mi iznajmljivali skije nudili mi rakiju i meze :mrgreen:.
pa tui je prosle godine ubio posao sa dovodjenjem engleza na skijanje ovdje

Image
Image
Bodkin

#3012 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bodkin »

tramvajtrojka wrote: 29/11/2023 15:04
Bodkin wrote: 29/11/2023 14:51
pa tui je prosle godine ubio posao sa dovodjenjem engleza na skijanje ovdje

Image
Image
Top :thumbup: ali nisam ja rekao da nema stranaca. Kolega kaze da niko ne ide na skijanje avionom :D
yoda82

#3013 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by yoda82 »

Zna li se kad bi Wizz mogao izbaciti ponudu za Rim?

Rayan je već izbacio. Bergamo i Bazel se mogu naći po 150 KM povratne :thumbup: Vjerovatno malo i jeftinije.
ElRe

#3014 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by ElRe »

konami666 wrote: 29/11/2023 13:36 Evo sad čitam
https://www.klix.ba/biznis/privreda/osl ... /231129066

Ovo bi valjalo pravo a ne ko do sad
SAS i Norwegian neće imati cijene već od 30 e pa nam ni to neće odgovarati :-D
U maju 2024. gledam Sarajevo - Stokholm već od cca 220e povratna bez prtljaga.
ElRe

#3015 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by ElRe »

1921 wrote: 29/11/2023 13:50 Sunexpressove linije takodje imaju veliki potencijal
Mislim da linija prema Antaliji neće biti uspješna u sezoni. Nemoguće je naći jeftiniji smještaj od onog koje nude agencije, uz dodatnu poplavu Rusa i Ukrajinaca. Van sezone linija ima slisla.
Izmir je zanimljiv zbog prelijepe egejske obale (Češme, Foča, Urla, Alačati, Širindže, Efes, Pamukale...)
giovanni008

#3016 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by giovanni008 »

Sarajevskom aerodromu bi dobro dosao "CAT IIIB Instrument Landing System (ILS)" zbog magle.

U Indiji ima nekoliko aerodroma kojih muci magla:

https://www.asianage.com/metros/delhi/1 ... ports.html

https://www.cbc.ca/news/canada/newfound ... -1.3553129
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#3017 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bobi »

Pisalo se ovdje naširoko o ILS-u, nema svrhe i da je je CAT XX :D, položaj aerodroma.
drndalo

#3018 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

SJJ ima problem (vec je pisano o tome X puta ovdje) sa konfiguracijom okolnih brda i performansama aviona na 1 motoru (u slucaju otkaza motora na slijetanju) u slucaju go-arround-a, zbog kojih je i CAT II nedostizna.

Dok GPS ne bude certifikovan u avionima, nista od ta posla. Dakle, barem jos 10 godina...
Bodkin

#3019 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bodkin »

drndalo wrote: 29/11/2023 15:31 SJJ ima problem (vec je pisano o tome X puta ovdje) sa konfiguracijom okolnih brda i performansama aviona na 1 motoru (u slucaju otkaza motora na slijetanju) u slucaju go-arround-a, zbog kojih je i CAT II nedostizna.

Dok GPS ne bude certifikovan u avionima, nista od ta posla. Dakle, barem jos 10 godina...
Aerodrom totalno beskoristan krajem decembra. Pogotovo jer jebeni austrian ima monopol pa kad ne slete, dsju tinlet 5 dana kasnije jer su puni i prodaju karte za 400-500 eura

Kako rekoh, ko je zapustio sjj do ove tacke treba biti objesen za izdaju
DaysleepeR

#3020 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by DaysleepeR »

Ja se nadam da konačno imamo ljude u vlasti koji razmišljaju o ovome.

Ako oni ne sredne neke stvari, teško da će neko drugi...
drndalo

#3021 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Ne kontam zasto je zapusten, nikada nije imao vise kvadrata, novijih, i vise letova i putnika...?

Znas li uopste na sta je licio 1981 ? I koliko linija je imao...?

Jednostavno nisi u pravu, SJJ ima u prosjeku godisnje svega nekoliko dana zatvorenosti zbog magle. Da, i ja se sjecam jednom 30+ dana zatvorenosti u komadu, kada sam i ja busom iz ZAG stigao, ali to je zima u SA, na to jednostavno moras racunati... Vrijeme cesce bude problematicnu u okt/nov i feb/mart nego u dec/jan periodu, jer kada je postena zima, onda je hladno, pa magle nema... Problematicna su ova sranja izmedju, sa puno vlage i temp. -3 do +8 stepeni...

Ko je kriv kada je vulkan eksplodirao na Islandu 2008, 2010, koje vec jeste godine? 3 miliona putnika u Evropi zaglavljena, nenajavljeno...?

OS i cijene? Nabavis drugog prevoznika koji ce letiti jeftinije, osnujes svog, uvedes expresne autobuse/vozove... Kapitalizam, borili smo se za to... Ako vecina placa 400 EUR za kartu do Beca zimi, onda to vrijedi toliko. Meni ne vrijedi? Idem autom...
Bodkin

#3022 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bodkin »

drndalo wrote: 29/11/2023 15:38 Ne kontam zasto je zapusten, nikada nije imao vise kvadrata, novijih, i vise letova i putnika...?

Znas li uopste na sta je licio 1981 ? I koliko linija je imao...?

Jednostavno nisi u pravu, SJJ ima u prosjeku godisnje svega nekoliko dana zatvorenosti zbog magle. Da, i ja se sjecam jednom 30+ dana zatvorenosti u komadu, kada sam i ja busom iz ZAG stigao, ali to je zima u SA, na to jednostavno moras racunati... Vrijeme cesce bude problematicnu u okt/nov i feb/mart nego u dec/jan periodu, jer kada je postena zima, onda je hladno, pa magle nema... Problematicna su ova sranja izmedju, sa puno vlage i temp. -3 do +8 stepeni...

Ko je kriv kada je vulkan eksplodirao na Islandu 2008, 2010, koje vec jeste godine? 3 miliona putnika u Evropi zaglavljena, nenajavljeno...?

OS i cijene? Nabavis drugog prevoznika koji ce letiti jeftinije, osnujes svog, uvedes expresne autobuse/vozove... Kapitalizam, borili smo se za to... Ako vecina placa 400 EUR za kartu do Beca zimi, onda to vrijedi toliko. Meni ne vrijedi? Idem autom...
Mislim na broj letova i broj linija. Apsolutno je zapusten. Nemoj mi zivota ti porediti 1981 i danas. Daj da poredimo regiju

A nemoj porediti ni black swan event kao sto je vulkan sa redovnim sarajevskim zimama

Karta ne vrijedi toliko. To je klasicni monopol. Zato i kazem da hoce neko konacno razbiti njihov monopol.

Letim bruku puta godisnje. U zadnjih 10 godina mi je mozda jednom otkazan let van dec/jan perioda

Elem presiroka tema, od tehnologije do lozenja guma u sarajevu. Da ne idemo u off jer je prezvakana sto puta
Haris.ba

#3023 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Haris.ba »

drndalo wrote: 29/11/2023 15:31 SJJ ima problem (vec je pisano o tome X puta ovdje) sa konfiguracijom okolnih brda i performansama aviona na 1 motoru (u slucaju otkaza motora na slijetanju) u slucaju go-arround-a, zbog kojih je i CAT II nedostizna.

Hoces da kazes da su Austrougari bili u pravu sto su aerodrom pravili u Rajlovcu?
drndalo

#3024 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Pa kad me vec vuces za jezik, tamo gdje je Austrija sta napravila, obicno je bilo velikog razloga za to, i rijetko su fulali.

Na nasu nesrecu, puno prije razvoja avijacije u zajebanu nauku, KuK monarhija ode na smetljiste istorije, i sto su napravili do tad, napravili...

Kasnije su aerodrom napravili na koliko ja znam najmanje losem mjestu u SA, a gdje je bilo prostora za isti... Pisao sam vec o tome, svaki aerodrom je kao i mnogo sta u zivotu, kompromis izmedju 15 stvari...

Mozda da ga u Visoko izmjestimo? Tamo nema magle nikad... Piramide rasceruju istu...
akcija007

#3025 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by akcija007 »

Od rodjaka prijatelji iz Hamburga dolaze preko Londona u Sarajevo sada u nedjelju sve skupa za 46 eur po smjeru ukupno .
Imaju luftu od 4-5 sati na Lutonu i radi aerodrom 24 h tako da mogu ostati da cekaju ujutro u 6h polijetanje za Sarajevo. Imaju njemacke pasose . 2 odvojene karte .

Eto znaci, narod se snalazi ko moze preko Londona. Javim iz prve ruke kakva je popunjenost na letu iz Londona za SA
Post Reply