Malopre sam probudio starog da mu prenesem vijest inace stari radnik aluminijuma onaj osmijeh na licu kaze konacno toliko zla je odatle poteklo sve ove godineHajlac wrote:
Aluminij Mostar
Moderator: anex
-
propuh1975
#3001 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
-
mali jomu
#3002 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
asker wrote:Lijepiti na svaku stranicu!Maraschino wrote:GASINapisao i izračunao: Boris Šiber
“Revizori su naveli da je PROSJEĆNA PLAĆA u Aluminiju 2013. godine iznosila 3.210 KM, a da je plaća bivšeg direktora Aluminija Ive Bradvice iznosila 20.036 KM. Bivši direktor Mijo Brajković je u dva navrata na ime nagrade primio oko 400.000 KM s računa mostarske firme.
Evo jednostavne matematike – da je prosječna plaća u Aluminiju, firmi koja posluje sa gubicima i duguje milione KM bila na nivou tadašnje prosječne plaće Federacije BiH (815 KM), razlika bi bila 2.395 KM (3.210-815=2.395). Pomnožimo tu razliku sa brojem radnika i dobijemo mjesečnu razliku od 2.155.500 KM (2.395×900=2.155.500). Pomnožimo sa 12 mjeseci i vidimo da su uposleni godišnje (nepravedno) uzimali od svoje firme sebi 25.866.000 KM!!! Pomnožimo to sa zadnjih 15 godina, koliko traju problemi, i cifra je 387.990.000 KM, tj. upravo onoliko koliko duguju i zbog čega se firma gasi.
I sada se pitamo ko je uništio Aluminij?
P.S. Liječnici u u HNŽ-u, nakon 8 godina osnovne škole, 4 godine srednje škole, 6 godina fakultetskog obrazovanja, 4-6 godina specijalizacije, 2-4 godine subspecijalizacije imaju plaću 1.200 KM. Nisam našao podatak koja je prosječna plaća u zdravstvenom sektoru HNŽ-a, ali lako je pretpostaviti”.
Malo je reći da je pametnom dosta. Ili bi trebalo biti.
Zaljepite na svaku stranicu i da ja nisam zvijer da bi mi bilo drago da se ovo bilo gdje dogodi... niti ce mi ikad biti drago da se ovo ovako bilo gdje dogodi... nisam ja iskovan od tog materijala iz cega bi mogao izvuci da bi mi bilo drago za takva desavanja... gdje god se ona desila... sve su to tragedije, za mene
-
Heller
- Hajlac
#3004 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Po' Mostara ko papagaji pricaju za Tudjmana - "NAŠ PREDSJEDNIK/NAŠE ZEMLJE"
-
asker
#3005 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
mali jomu wrote: Zaljepite na svaku stranicu i da ja nisam zvijer da bi mi bilo drago da se ovo bilo gdje dogodi... niti ce mi ikad biti drago da se ovo ovako bilo gdje dogodi... nisam ja iskovan od tog materijala iz cega bi mogao izvuci da bi mi bilo drago za takva desavanja... gdje god se ona desila... sve su to tragedije, za mene
Lijepo od tebe sto jasno i glasno (i boldirano) osudjujes ovu opstu pljacku i javasluk kao sto je navedeno u tekstu iznad
U pravu si, bas tragedija.....................toliki bezobrazluk, javasluk, i sad ovo kurvinjsko trazenje pomoci od Bosnjaka kojima je onomad, zajedno sa Srbima i pujdama (sta su im pujde krivi?) zabranjen ulaz u carstvo nebesko, u narodu poznato kao Aluminij.
Slazem se s tobom!
-
zrakomlat
#3006 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Evo i meni suza kanu od ove napisane misli, tako prožete emocijom.asker wrote:mali jomu wrote: Zaljepite na svaku stranicu i da ja nisam zvijer da bi mi bilo drago da se ovo bilo gdje dogodi... niti ce mi ikad biti drago da se ovo ovako bilo gdje dogodi... nisam ja iskovan od tog materijala iz cega bi mogao izvuci da bi mi bilo drago za takva desavanja... gdje god se ona desila... sve su to tragedije, za mene
Lijepo od tebe sto jasno i glasno (i boldirano) osudjujes ovu opstu pljacku i javasluk kao sto je navedeno u tekstu iznad![]()
U pravu si, bas tragedija.....................toliki bezobrazluk, javasluk, i sad ovo kurvinjsko trazenje pomoci od Bosnjaka kojima je onomad, zajedno sa Srbima i pujdama (sta su im pujde krivi?) zabranjen ulaz u carstvo nebesko, u narodu poznato kao Aluminij.
Slazem se s tobom!
-
zrakomlat
#3007 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
саосјечајни теве репортер пришо демонстрантима кои су блокирали прометницу код мостара па их упито
- шта вас је ко наше обесправљене суграџане начерало на овај очајнички корак?
- нисмо ми суграџани крв ти иссову, одговорише демонстранти шкргучучи зубима, мисмо сугруџани
-
propuh1975
#3008 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Evo neko rece da je afiz zaglavio u onoj narandzastoj celiji koja se brzinom svijetlosti tvrdne nedaj se afize podrska 
- Droog
#3009 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Ako ostane kako jeste...interesuje me ko ce biti onako javno (ne pravno) osudjen za ovo? Na koga ce uperiti prstom?
1.Hoce li to biti los menadzment?
2.Hoce li biti mozda vladajuca stranka (HDZ)?
3.Bosnjaci?
4.Cuke?
(Srbe nece uplitati ovaj put.)
1.Hoce li to biti los menadzment?
2.Hoce li biti mozda vladajuca stranka (HDZ)?
3.Bosnjaci?
4.Cuke?
(Srbe nece uplitati ovaj put.)
- sinuhe
#3010 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Znaci gotovo. Nista ni od Arapa.
Ili ima jos neki zaplet ?
- bingov buraz
#3011 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Šta bi sa prisiljavanjem koje si najavio?sinuhe wrote:Znaci gotovo. Nista ni od Arapa.Ili ima jos neki zaplet ?
- sinuhe
#3012 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Nagadjanje. Nisam ja ministar da kazem da Arapi imaju bolju ponudu.bingov buraz wrote:Šta bi sa prisiljavanjem koje si najavio?sinuhe wrote:Znaci gotovo. Nista ni od Arapa.Ili ima jos neki zaplet ?
- SmokingMan
#3013 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Iskrenu sućut upućujem Novaku i Hafis-agi. 
- mayab
#3014 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Magija, ciru bu ciri ba, nestala je lova preko papira, bez ispaljenog metka od nepoznatog strijelca pojeo je Vuk kenjca...
- studiorum_tuzlaensis
#3015 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Stečaj može da počne. Prvo se isplaćuje EP HZHB, a malim dioničarima ostaje kita.
- problemnatravunu
- freelancerusk
#3017 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Ako je ne(t)ko slučajno zaboravioFinansijska policija Federacije BiH i revizori su još prije nekoliko godina upozorili na katastrofalno stanje u kompaniji Aluminij iz Mostara. Zvanični izvještaji pokazali su kako su bivše uprave enormna sredstva posrnulog hercegovačkog diva trošile na isplatu nagrada bivšim direktorima, kupovinu Swarovski nakita, kao i Armani, Boss, D&G, Gucci i J.Lo parfema.
Za manje od četiri godine dug Aluminija iz Mostara porastao je sa 213,8 miliona KM na 350 miliona KM. Proporcionalno rastu ukupnog duga rastao je i dug prema Elektroprivredi HZHB koji je krajem 2014. godine iznosio 120,8 miliona KM dok danas iznosi 184 miliona KM.
Portal Klix.ba je još u aprilu 2015. godine objavio povjerljivi izvještaj o analizi poslovanja Aluminija koji je ova kompanija naručila od revizorske kuće. Ukupan dug Aluminija 31. decembra 2014. godine iznosio je nevjerovatnih 213,8 miliona maraka, što uključuje 120,8 miliona KM duga prema Elektroprivredi HZHB i 67,3 miliona KM duga prema kreditnim institucijama.
Revizori su tadašnju upravu Aluminija upozorili da u 2015. godini dospijeva dodatnih 111 miliona KM duga te da je poslovanje Aluminija neefikasno i neprofitabilno, odnosno da je kompanija prezadužena i da nije u mogućnosti vraćati dospjele finansijske obaveze.
Aluminiji je 2013/14. godine poslovao s negativnom bruto maržom, što znači da iz prodajnih cijena aluminija nije uspijevao pokriti ni proizvodne troškove. Takvo poslovanje dovelo je do gubitka od 123 miliona KM.
U izvještaju je navedeno da je Aluminiji u periodu 2013/14. ugovarao prodajne premije na nivoima koji su bili ispod tržišnih te da se na pregled troškova 849 zaposlenika, čija je prosječna plaća 2.454 KM u 2014. godini izdvajalo ukupno 34,6 miliona KM.
Nagrade direktorima za "nemjerljive doprinose"
Revizori su naveli i da je prosječna plaća u Aluminiju 2013. godine iznosila 3.210 KM, 2014. godine 2.454 KM, a u prva dva mjeseca 2015. godine 2.529 KM. O načinu na koji se nekadašnje rukovodstvo Aluminija odnosilo prema poslovanju kompanije dovoljno govori podatak da je plaća bivšeg direktora Aluminija Ive Bradvice u aprilu 2013. iznosila nevjerovatnih 20.036 KM.
Ostali direktori Aluminija Mladen Galić (9.423 KM), Željko Boras (9.091 KM), Marinko Ivanović (6.534 KM), Ante Rezić (6.022 KM), Bruno Čale (5.927 KM) i Josip Đogić (5.741 KM) također bili su skupo plaćeni za svoj (ne)rad.
Pored toga, Klix.ba je u maju 2015. godine objavio i do tada nepublikovane detalje iz izvještaja Finansijske policije FBiH, a koja je konstatovala brojne nepravilnosti u radu rukovodstva ove kompanije na čelu s bivšim direktorima Ivom Bradvicom i Mijom Brajkovićem, prema kojim je Brajković u dva navrata na ime nagrade primio nevjerovatnih 200.000 eura s računa mostarske firme.
Nadzorni odbor Aluminija je 13. januara 2005. godine usaglasio tačku o odlasku u penziju generalnog direktora Mije Brajkovića, odnosno usaglasio je otpremninu u vrijednosti od 100.000 eura za Brajkovića te naknadu za njegov daljnji angažman u iznosu od 15.000 KM.
Također, Aluminij je 28. decembra 2005. godine donio odluku da se Brajkoviću isplati iznos od 100.000 eura na ime nagrade, uz obrazloženje da je Brajković dao "nemjerljiv doprinos tokom modernizacije" Aluminija. Odluku o isplati 100.000 eura nagrade Brajkoviću potpisao je predsjednik Nadzornog odbora Aluminija Ivo Lasić.
U izvještaju stoji da je na temelju kopije uplatnica utvrđeno da je Miji Brajkoviću 10. janura 2006. godine uplaćeno 195.583 KM na tekući račun, kao i 68,970 posto poreza na dodatna primanja u iznosu od 134.893,60 KM.
Dvije godine poslije, 19. oktobra 2007. godine, Nadzorni odbor Aluminija odlučio je ponovo nagraditi Brajkovića te mu isplatiti iznos od 100.000 eura na ime nagrade do 31. janura 2008. godine. Ponovo je Aluminij nagradu obrazložio "nemjerljivim radom i zalaganjem".
Armani, Boss, D&G, Gucci i J.Lo
U izvještaju se navodi da se pri donošenju odluke o nagrađivanju Brajkovića Nadzorni odbor Aluminija pozvao na član 74. statuta u kojem se navodi o čemu Nadzorni odbor treba i može da odlučuje te da se u navedenom članu ni pod jednom tačkom ne navodi odlučivanje o isplatama posebnih nagrada i da je u skladu s tom odlukom o isplati posebnih nagrada nanesena šteta Aluminiju u iznosu od 391.166 KM.
Nadzorni odbor Aluminija je 30. aprila 2009. godine donio odluku kojom se odobrava daljnje angažovanje Mije Brajkovića na planu strateškog razvoja Aluminija uz obrazloženje da se, s obzirom na njegov uspješan rad kao direktora te njegovo veliko iskustvo u aluminijskoj industriji, gdje je dao nemjerljiv doprinos, kao i potrebu daljnjeg strateškog razvoja firme, angažuje na osnovu ugovora o pružanju usluga specijalnog konsultanta.
Ovim ugovorom Brajkoviću je regulisana novčana naknada za obavljanje posla u iznosu od 10.000 KM mjesečno.
Dana 24. septembra 2009. godine sa žiro računa Aluminija uplaćena je otpremnina na tekući račun Mije Brajkovića na Hrvatsku poštansku banku u Zagrebu u iznosu od 1.158.432,28 (protuvrijednost 310.731,24 KM).
U zaključku izvještaja stoji da je za konsultantske usluge Brajkoviću u periodu 12. juni - 19. novembar 2009. godine isplaćeno nevjerovatnih 60.022,32 KM.
Finansijska policija FBiH ustanovila je i da je samo 2011. na knjigovodstvenom kontu izdvojeno 49.391,36 KM reprezentacija na ured direktora Aluminija.
"Zbog troškova izdvojenih za reprezentaciju, metodom slučajnog odabira uzeto je privredno društvo SIP d.o.o. radi utvrđivanja troškova za proizvode vezane za reprezentaciju privrednog društva Aluminij. Privredno društvo SIP d.o.o. je vršilo isporuku parfema i nakita sa Swarovski kristalima za Aluminij d.d. Pored navedenog, privredno društvo SIP d.o.o. Mostar je također vršilo isporuku materijala i robe široke potrošnje, kao i prijevoza za privredno društvo Aluminij", stoji u izvještaju.
Aluminij je od SIP-a, između ostalog, naručivao Swarovski kristale, satove, svijećnjake, vaze, Swarovski manžetne, stolne satove i privjeske za mobitele. Ukupna razlika u cijeni naručenih Swarovski proizvoda iznosi 16.902,94 KM.
Aluminiji je također naručivao i dekorativnu kozmetiku i parfeme Armani, Boss, D&G, Gucci i J.Lo koji su očito percipirani kao vitalni nacionalni interesi konstitutivnih naroda u BiH.
U zaključku finansijske policije stoji da Aluminij nije proveo postupak nabavke robe i usluga, kao ni izvođenje radova u skladu s odredbama Zakona o javnim nabavkama, kojim bi se ostvarila znatna ušteda sredstava za reprezentaciju, nego je isti vršen u skladu s odlukama nadzornog odbora.
"Uvidom u ulazne fakture privrednog društva SIP d.o.o, uzorci su uzeti metodom slučajnog odabira, evidentna je razlika cijene koja je utvrđena iz kalkulacija, tj. maloprodajna cijena istaknuta u prodajnom objektu je u većini slučajeva niža od cijene koja je fakturisana i koja se nalazi na fakturama ispostavljenim Aluminiju te nadalje predstavlja potencijalnu štetu Aluminiju u iznosu od 17.777,56 KM", stoji u izvještaju.
Aluminij je također naručivao ručne satove od B&B Looka iz Mostara koji je hercegovačkom divu fakturisao račun od 46.150,69 KM.
klix.ba
- Norm
#3018 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Svaki pokusaj bilo kakve intervencije drzavnih organa zavrsavao se uplitanjem Predsjednice im i premijera, CoKolinde i Plehnkovica sa vapajima za prestanak MAJORIZACIJE nad nevinim Hrvatskim pukom...I sta sad? opet majorizirani od politickog sarajeva!!!Hajlac wrote:Dozvolio sarajevski dio TROGLAVE AZDAJE koja je vezivala zastave pred prve nacionalisticke pardon demonkratske izbore - eto ko.Bucko iz mahale wrote:daddy-kool wrote:Definitivno kraj jedne ere.
Ovakav rasplet nisam predviđao iako je očigledno da je HDZ pustio Aluminij niz vodu.
Pretpostavimo da su ipak spasili veliku većinu materijalno-tehničkih sredstava i da će kroz stečajni postupak biti oslobođeni balasta od 400 miliona duga. Da li to omogućava privatizaciju i obnovu proizvodnje?
E sad je pitenje,ko je dozvolio iz SA da se napravi toliki gubitak za EP,u nizu toliko godina ne uplacivanja racuna za struju
Na ovakav nacin riijesti pitanje Buskoga jezera,bez dogovora...miniraj tunele za dovod vode na turbine HC...cao,rijesena stvar,ili ili
Ova zemlja Bosna i Hercegovina davno je PODIJELJENA!
Lokalne glave azdaje uspostavile su neoficijelne mokro-drzavice u kojima mafija ima svoje Sudstvo, Vlast, Policiju, Inspekcije...
Godinama Hercegovci opstruisu pokusaje da se natjera Hrvatska da placa hidro-potencijale koje koristi iz NASEG Buskog jezera.
Godinama Hercegovci opstruisu pokusaje da se rascisti kriminal u Aluminiju...
A s druge strane, Sarajevska glava azdaje se bas i nije puno trudila - tek toliko da glupom narodu prikaze kako se lafo bori za (pravnu) drzavu. How yes no.
-
howdy
#3019 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
a bratu jajari?SmokingMan wrote:Iskrenu sućut upućujem Novaku i Hafis-agi.
-
howdy
#3020 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Ova je prcvara kad se dijelila dobit bila samo hrvatska, kad su iscrpali sve sto se moglo iscrpat onda smo imali predstavu da je ovo drzavna kompanija te da joj treba pomoc, heljp aluminum now. I ove cijene struje od strane EPHZHB su fingirane, i od njih je neko debelo hajrovo. Pohapsit govna i oduzet imovinu, da se namire dugovi. Cuj swarovski labud od 4000 maraka? Mater vam jebem.
- mO k3
#3021 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
I ko je kriv ?? Zli Bošnjaci ..
-
howdy
#3022 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Aha. Za sve su krivi Bosnjaci, mogo se jeftiniji swarovski kupovat, nego bosnjo hoce ekstra profit.mO k3 wrote:I ko je kriv ?? Zli Bošnjaci ..
- General War
#3023 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Nema se tu sta navijati, aluminij je dozivio sudbinu desetina firmi i mega kompanija sirom BiH...razlika je sto radnici su zivili ko lordovi dok je trajalo, dok su drugi godinama krpili kraj s krajem i radili bez para sa neuporedivo manjim dugovima...ovi u 'luminiju su se posteno nacascavali.mali jomu wrote:Saian wrote: De se dogovorite![]()
![]()
Tako je kako je i neka je, ali ne navijam, nisam nikad bio nigdje takav navijac... sto kazu ono sto se mora nije tesko, ali jebiga nije mi drago
- General War
#3024 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Nevidjeni zulum Bakirage moj moke.mO k3 wrote:I ko je kriv ?? Zli Bošnjaci ..
- General War
#3025 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Bogami, moram priznati da su me Baketovi puleni iznenadili, mislio sam da ce popustiti, ili su skontali da bi jos gore napravili.