US presidential election - Trump vs Hillary
- animus
#3001 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Šuplja prica vlada svijetom. Narod popusi lazi uvijek. Dokaza na svakom cosku napretak. Amerika samo jos jedna u nizu. Demokratija je postala polako precijenjena i mora se korigovati. Manipulacija neobrazovane vecine nikad nije bila laksa. Sad ide onaj gori dio kad nam se ovo dogodi u njemackoj i francuskoj. Ode EU u pic.u materinu ako se to desi. Na zalost civilizacija ce sada dobro da krene niz brdo. Ali djaba je mora tako jer sve mora nekad da ide i niz brdo da bi onda opet islo napred.
- Better Man
#3002 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Da se razumijemo bio sam protiv Trampa i ne sviđa mi se njegov izbor, ali su mi smiješne jadikovke i zabrinutost nekih ovdje na forumu njegovom pobjedom. Da se razumijemo da je Hillary pobjedila ništa se ne bi za BiH promjenilo, nti bi joj mi bili u fokusu. Neko misli da bi nam ona čarobnim štapićem riješila sve probleme, e ne bi. Njen bi fokus bio idalje na zemljama Afrike, Azije i Bliski istok.Razlika između Hilary i Donalda je nikakva. istu oni politiku vode samo na drugačiji način. Sama činjenica da su jedni od glavnih uzvanika na svadbi Donalda Trumpa bili Bill i Hillary jasno govori da oni nisu nikakvi neprijatelji, već vrlo dobri prijatelji. Jedina osoba koja je odgovorna za poraz Hillary je sama ona. Novi skandali u vezi nje koji su izašli u javnost u zadnji petnaest dana je bilo dovoljno da je birači kazne i tu se vidi ogromna razlika između Amerikanaca i nas. Kod nas da su 15 dana pred izbore objavili podatke o skandalima naših političara i kriminalnim aktivnostima, naši birači ne da ih ne bi kaznili, već bi ih još nagradili. Populizam i izjave koje je davao Trump u predizbornoj kampanji su bile samo dio predizborne retorike i već u prvim istupima nakon što je osvojio mandat je pokazao jednu sasvim drugačiju osobu koja ipak neće raditi one budalaštine koje je govorio u kampanji. Mi izbore u Americi gledamo kroz vanjsku politiku, ali Amerikanci su gledali na unutrašnju politiku, nezaposlenost, loš položaj malog običnog čovjeka i zato su glasali za njega. Trump nije čovjek koji će voditi ratove, on je prije svega čovjek kojeg interesuje novac i gledaće svoje lične interese. Ono što je interesantno, a to je da nije imao bezrezervnu podršku Republikanske stranke i mnogi vodeći republikanci ga nisu podržali, a jedan od njih je bivši predsjednik Bush mlađi, koji nije uopšte glasao na izborima.
Last edited by Better Man on 09/11/2016 21:28, edited 1 time in total.
-
daddy-kool
#3003 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
jeza u ledja wrote:
@ jeff je u pravu samo donekle. Mislim da nije u pravu kada kaze da je Trumpova kampanja bolje razumjela sta ljude mori. Oni su malo toga razumjeli, i vodili su se slijepim ubadanjem po osjecanjima glupih ljudi. Nisu postojala gotovo nikakva istrazivanja sa njihove strane, samo su upirali prstom u govno dok nisu dovoljno govana nabrali.
-
Korisničkoime
#3004 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Mislim da on ne gleda na stvari iz tog konteksta.detroit-mercy wrote:Tvoj problem je sto na sve stvari gledas iz vizure Bosnjaka kontra Srba pa se tako i izbori u Americi gledaju iz vizure ko ce kome suknuti, Bosnjaci Srbima ili Srbi Bosnjacima.It_is_a_Leclerc wrote:Jedno pitanje za forumske podržavaoce Trumpa - da li ste svjesni da ste, ako ste muslimani, za 90 % Trumpovih glasača u SAD-u per se sigurnosni problem, trebalo bi vas nadzirati i prisluškivati, a u slučaju da se posumnja da imate neke informacije o SAD-u, i mučiti u ilegalnim zatvorima dok ne kažete šta ? Mislim, dijelite simpatije sa takvim ljudima, pa me interesuje kakav je osjećaj.
Ja, naprimjer, ne mogu navijati nikako za Srbiju, jer znam da bar 80 % njihovih navijača ima loše mišljenje o mom narodu. Kako vama polazi za rukom ?
Trump nije dobio izbore na muslimanskom pitanju ali nekome ko je zakovan u BH matricu izglda da se i izbori u USA dobijau na tom pitanju.
U principu, ako ukazujes sto je Trump pobijedio a Clinton izgubio ti si apriori Trumpov glasac. Clintonova je izgubila jer nije ni trebala biti izabrana ispred demokrata, da podjemo od toga, da onda idemo ka aroganciji profesionalne politicarke koja misli da je stvorena da vodi Ameriku. HIlary nije ponudila nista, stoga nije ni dobila ove izbore, na stranu da bi iole sposobnij kandidat demokrata sa makar malo zivosti/vizije pomeo Trumpa. I na kraju, dans je business as usual, znaci niti je svijet nestao niti se je sta radikalno promijenilo. Cetiri godine od danas, pricati ce se druga prica i vrtiti analize lijevo i desno.
Šta ti misliš iz kojeg ugla mi u BiH posmatramo izbore u SAD, misliš da je nama stalo do Obamacare, da nam je stalo do toga što je 10-20 milina Amerikanaca ostati bez osnovnog zdravstvenog osiguranja. Nas to u BiH ne zanima. Nama ili bolje rečeno meni jer ipak mogu samo govoriti u svoje ime je bitno da ne dođe do nekih novih ekonomskih potresa jer ih mi osjetimo i u BiH bez obzira šta neki mislili, druga stvar koja je bitna je da imamo pro bosanski naklonjenu politiku u SAD, da imamo kakav takav pristup administraciji SAD, sa Trumpom po tom pitanju ne znam na čemu smo, sa Clintonovom bi po meni bili u povoljnijoj poziciji čisto zbog iskustava Clintonove (Billa naravno) administracije sa Balkanom i BiH. Ne kažem da bi ona zauzimala isključivo pro bosanske stavove ali mislim da bi nama bila pristupačnija i da bi imali lakši pristup njezinoj administraciji.
Naravno da se izbori u SAD nisu prelomili na muslimanskom pitanju to niko i ne misli.
Što se tiče @Leclerka odgovor na tvoje pitanje je u političkoj nepismenosti Bošnjaka, njima je nekome da šuknu, na forumu, u kafiću u komšiluku, ne vole liberale, ne vole ovo ono, brinu za Siriju i Palestinu više nego za sebe a kad je neko sranje političko ili ekonomsko krene onda se ko ludi pitaju od kuda ovo sad, kako je ovo moguće i tada sve sebi objasne teorijom zavjere.
Primjer ma bježi ona Clintonova podržava pedere jebem je ja, Trump je pravi čovjek, bla, bla. Mislim boli mene neka stvar za prva LGTB zajednice u SAD, daj mi nekoga ko će osigurati stabilnu ekonomiju u SAD i ako nekada ne daj Bože bude kakvih belaja na Balkanu ne kaže "ko, šta, Bosna ma ko ih jebe veće je predgrađe L.A. od njih."
-
detroit-mercy
#3005 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Niti dobija niti gubi, za cetiri godine Bake i Dodo ce se jos nadjebavati. Bake ce obecati 200,000 radnih mjesta, Dodo, kosmodrome, podzemne zeljeznice, supersonicne avione na relciji Banja Luka-Beograd.palermo wrote:Pa rus je već u zvorniku, prema tome nema se tu šta misliti.Gojeni H wrote:
![]()
![]()
Leclerc je u fazi kada misli da ce sutra Rus osvanuti u Zvorniku.
Al moram priznati da ni ja ne mogu dokučiti razloge tvoga stava spram ovih izbora. Razumijem ove ljute islamiste, sve je to na fonu, amerika smrtni neprijatelj i slično, ali zašto ti ?
Mislim, meni je stvarno svejedno ima li autolimar u detroitu veću ili manju platu, da je to u pitanju nikad se ne bih osvrnuo na ove izbore.....jedino što me interesuje su reperkusije na Bosnu i Hercegovinu. A ja nikako ne vidim šta to Bosna i Hercegovina dobija sa ovim izborom. Mogu da vidim jedino što gubi.
- jeza u ledja
#3006 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Al ovdje si nadmasio sebe stvarno:
I na kraju:
Jednostavno razvaljujes.
A malo iznad toga:Gojeni H wrote:ne bi trunio raji o svojoj "pameti".
Gojeni H wrote:Da je imala pameti to bi i uradila, a onda bi dobila savjet da se povuce i da da prednost nekome drugom ko je svjeziji, manje izblamiran dotadasnjim politickim (ne)ucinkom i nekome ko ima karizmu osobe koja donosi promjenu.
Onda bi joj vjerovatno neki momak iz Bosne, koji ima i papir koji kaze da zna provede anketu u svojoj uskoj tehnickoj bransi, da su statistike odlicna stvar, ali da uvijek postoji onih 4-5 % (ponekad i 7%) gore-dole koji zavise primarno od toga kojoj kulturoloskoj podgrupi ispitanik pripada, odnosno koliko precizno anketar postavlja pitanja, odnosi biljezi odgovore ... jer "da" i "da, ali ...", mogu ali cesto nisu iste stvari.
Onda bi joj momak iz brdovite Bosne savjetovao da procita onaj citab od Kahnemann-a koji prilicno strucno objasnjava kako prosjecan glasac u Americi glasa i da to zaista ima svakakve veze i sa izgledom kandidata (vaznije, percepcijom glasaca).
I na kraju:
Gojeni H wrote:detroit-mercy wrote:Malo je tesko razumjeti onima koji ne zive u USA.![]()
jeza u ledja wrote:A ti, zivis u USA?
Gojeni H wrote:Ne, ne zivim u SAD.
Jednostavno razvaljujes.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#3007 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
A osvanuli naslovi "Bush nece glasati za Trumpa". Sto bi citaoce moglo navesti na zakljucak da ce glasati za Hilary.Better Man wrote:Ono što je interesantno, a to je da nije imao bezrezervnu podršku Republikanske stranke i mnogi vodeći republikanci ga nisu podržali, a jedan od njih je bivši predsjednik Bush mlađi, koji nije uopšte glasao na izborima.
- Jack Be Nimble
#3008 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Moze biti dobar i da ga svi cuvaju na lancu, a mozda bude shit show.
Uglavnom novi izbori su za dvije godine. Eto novog referenduma.
Uglavnom novi izbori su za dvije godine. Eto novog referenduma.
-
slavonskilola
#3009 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Šešelj je dobro obavještena Sotona da bi ga samo tek tako podržao.
Svi koji mislite da je Donald kao slučajni proizvod Američke coca cola politike glupi ste jednako kao onda kada u njegovim početcima niste razumjeli tko je Milošević.
Bošnjaci muslimani neboj te se,bit će vam ono što i Hrvatima jer Donaldu samo fali šajkača.
Svi koji mislite da je Donald kao slučajni proizvod Američke coca cola politike glupi ste jednako kao onda kada u njegovim početcima niste razumjeli tko je Milošević.
Bošnjaci muslimani neboj te se,bit će vam ono što i Hrvatima jer Donaldu samo fali šajkača.
- Connaisseur Karlin
#3010 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Better Man wrote:Da se razumijemo bio sam protiv Trampa i ne sviđa mi se njegov izbor, ali su mi smiješne jadikovke i zabrinutost nekih ovdje na forumu njegovom pobjedom. Da se razumijemo da je Hillary pobjedila ništa se ne bi za BiH promjenilo, nti bi joj mi bili u fokusu. Neko misli da bi nam ona čarobnim štapićem riješila sve probleme, e ne bi. Njen bi fokus bio idalje na zemljama Afrike, Azije i Bliski istok.Razlika između Hilary i Donalda je nikakva. istu oni politiku vode samo na drugačiji način. Sama činjenica da su jedni od glavnih uzvanika na svadbi Donalda Trumpa bili Bill i Hillary jasno govori da oni nisu nikakvi neprijatelji, već vrlo dobri prijatelji. Jedina osoba koja je odgovorna za poraz Hillary je sama ona. Novi skandali u vezi nje koji su izašli u javnost u zadnji petnaest dana je bilo dovoljno da je birači kazne i tu se vidi ogromna razlika između Amerikanaca i nas. Kod nas da su 15 dana pred izbore objavili podatke o skandalima naših političara i kriminalnim aktivnostima, naši birači ne da ih ne bi kaznili, već bi ih još nagradili. Populizam i izjave koje je davao Trump u predizbornoj kampanji su bile samo dio predizborne retorike i već u prvim istupima nakon što je osvojio mandat je pokazao jednu sasvim drugačiju osobu koja ipak neće raditi one budalaštine koje je govorio u kampanji. Mi izbore u Americi gledamo kroz vanjsku politiku, ali Amerikanci su gledali na unutrašnju politiku, nezaposlenost, loš položaj malog običnog čovjeka i zato su glasali za njega. Trump nije čovjek koji će voditi ratove, on je prije svega čovjek kojeg interesuje novac i gledaće svoje lične interese. Ono što je interesantno, a to je da nije imao bezrezervnu podršku Republikanske stranke i mnogi vodeći republikanci ga nisu podržali, a jedan od njih je bivši predsjednik Bush mlađi, koji nije uopšte glasao na izborima.
drama iz bezveznih razloga ,histerija od sinoc vlada na fb
-
palermo
#3011 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Da parafraziram tebe, to je samo pogled iz vizure američkog bosanca........to se ovdje ne doživljava tako, niti je uistinu tako.....detroit-mercy wrote:
Niti dobija niti gubi, za cetiri godine Bake i Dodo ce se jos nadjebavati. Bake ce obecati 200,000 radnih mjesta, Dodo, kosmodrome, podzemne zeljeznice, supersonicne avione na relciji Banja Luka-Beograd.
Al ja tebe sasvim razumijem, tvoje misli, srce su sada u americi i to tako treba da bude.....al ovdje je za nas sve to drugačije
- jeza u ledja
#3012 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Ne kontam o kojem dogadjaju govoris, al nebitno.Mohamad Sissoko wrote: Vidis u tome i jeste problem kod ljudi kao ti, ljude ces okarakterisat kao konzervativne i progresivne kad ti odgovara, zapravo tek nakon potrebnog "dogadjaja" , tako sto ces sve sto je pozitivno odmah zalijepit etiketu "progresivno".Nesto kao general poslije bitke u ljepljenju etiketa.
Ogranicen i pristrasan pogled.Al hajd nejse.
- bh.tornjak
#3013 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
najveca mi je sega kad o izborima u americi dodju i pametuju oni koji glasaju za onu stranku/partiju koja im da kilu makarona,litar ulja i dvaj´es maraka....(cast izuzetcima )
- berenice
#3014 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Pa, Too Many Puppies, stash?!dezurni_ucenik wrote:daddy-kool wrote:Dje iskopa Primus.dezurni_ucenik wrote:
'ta ce kolarsi![]()
![]()
kako dale spomenu collarse sjetim se i primusa.
Nego, ja bih samo da kazem, onako laicki (jer sam uzasno alergicna na sve te nakaze), da mislim da nema bas puno razlike izmedju ova dva tipa, samo eto sto ovaj prica jezik srednje dobije klase. A to je vecina gradjana, I suppose - ono sto znam iz mlifova i muzike.
- madner
#3015 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Zar treba stvarno objasniti da svaki naucnik u svom polju ne smije biti konzervativan? Jer ako ne vidi nedostatak, ne moze ni napraviti novu teoriju.
Inace prije dva mjeseca je bilo jasno da ce ovo biti ishod, isti obrazac kao kod Brexita.
Inace prije dva mjeseca je bilo jasno da ce ovo biti ishod, isti obrazac kao kod Brexita.
-
dezurni_ucenik
#3016 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
.
Last edited by dezurni_ucenik on 09/11/2016 21:44, edited 1 time in total.
- Gojeni H
#3017 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Ti si korektan forumas i koliko sam mogao upratiti, ponosan Bosnjak, tako da zasluzujes korektan odgovor.palermo wrote:
Pa rus je već u zvorniku, prema tome nema se tu šta misliti.
Al moram priznati da ni ja ne mogu dokučiti razloge tvoga stava spram ovih izbora. Razumijem ove ljute islamiste, sve je to na fonu, amerika smrtni neprijatelj i slično, ali zašto ti ?
Mislim, meni je stvarno svejedno ima li autolimar u detroitu veću ili manju platu, da je to u pitanju nikad se ne bih osvrnuo na ove izbore.....jedino što me interesuje su reperkusije na Bosnu i Hercegovinu. A ja nikako ne vidim šta to Bosna i Hercegovina dobija sa ovim izborom. Mogu da vidim jedino što gubi.
Mene interesuju samo Bosna i bosnjacki narod, te ostali ljudi kojima je nasa zemlja domovina.
Na temu sam se ubacio zato sto smatram da sam relativno rano vidio i sa Brexitom, a sada i sa Trrampom, u kojem pravcu se krece misljenje javnog mnjenja u ove dvije anglo-saksonske zemlje. Dalje, nastojim da shvatim, sa ovim promjenama, pored promjena u UK i SAD-u, odnosno jacanjem Njemacke u Evropi, u kojem pravcu ce se dalje odvijati stvari na dunjaluku, a vala i u ovom nasem okruzenju,
Nikada nisam nijednim komentarom na ovoj temi rekao da podrzavam Trampa, jer moras biti kreten iste pasmine da bi podrzao covjeka koji ne moze sastaviti dvije recenice bez "Let's make America great again", lika koji nema apsolutno nikakav program po bilo kojem pitanju.
Uspjeh Trampa je isti sunovrat koji je americka javnost napravila prije samo 15 godina i to je veoma bitno imati na umu kada se prave dilovi sa Amerikancima. Iako, ovdje se ne moze izbrisati generalno zasicenje javnosti politickim establismentom.
O Rusima i njihovoj "dobroti" ne treba ni pricati, ali isto tako je jadna majka i onome kome su kauboji saveznici, bez konkretnog definisanog oblika tog saveznistva.
Kao stand-up Bosnjak, trebao bi znati da je nas narod jos uvijek prilicno primitivan i lakovjeran. Niko nikome na ovome dunjaluku nije prijatelj. Moze samo biti saveznik ili neprijatelj.
Nadam se da je sad malo jasnije ... nisam posrbica.
-
dezurni_ucenik
#3018 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Pa, Too Many Puppies, stash?!berenice wrote:dezurni_ucenik wrote:Dje iskopa Primus.daddy-kool wrote:![]()
kako dale spomenu collarse sjetim se i primusa.
Nego, ja bih samo da kazem, onako laicki (jer sam uzasno alergicna na sve te nakaze), da mislim da nema bas puno razlike izmedju ova dva tipa, samo eto sto ovaj prica jezik srednje dobije klase. A to je vecina gradjana, I suppose - ono sto znam iz mlifova i muzike.[/quote][/quote][/quote]
[/quote][/quote][/quote][/quote][/quote]
Nemoj zaboraviti ni Muda. Ipak je taj juce glasao za Donalda

Last edited by dezurni_ucenik on 09/11/2016 21:45, edited 1 time in total.
-
daddy-kool
#3019 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Vrlo interesantan zaokret anglosaksonaca koji se nadaju da će ovako dobiti još mnogo godina gdje će oni biti gazde i gospodari.madner wrote:Z
Pitanje je koga će zajebat', a šanse su da će žuti najviše štetovati.
- berenice
#3020 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Fakat: Nece, nece, nece, nema sanse..., hoce. Avaj, zlo!madner wrote:Zar treba stvarno objasniti da svaki naucnik u svom polju ne smije biti konzervativan? Jer ako ne vidi nedostatak, ne moze ni napraviti novu teoriju.![]()
- fakat
#3021 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Da, trend zapadnjackog okretanja udesno traje vec duze vrijeme a sada je krajnja desnica vec usla u mainstream. Trump je slag na tortu, sada im je samo nebo granica. Ne smijem ni slutiti na sta ce liciti evropski izbori.animus wrote:Šuplja prica vlada svijetom. Narod popusi lazi uvijek. Dokaza na svakom cosku napretak. Amerika samo jos jedna u nizu. Demokratija je postala polako precijenjena i mora se korigovati. Manipulacija neobrazovane vecine nikad nije bila laksa. Sad ide onaj gori dio kad nam se ovo dogodi u njemackoj i francuskoj. Ode EU u pic.u materinu ako se to desi. Na zalost civilizacija ce sada dobro da krene niz brdo. Ali djaba je mora tako jer sve mora nekad da ide i niz brdo da bi onda opet islo napred.
- Gojeni H
#3022 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
daddy-kool wrote:Vrlo interesantan zaokret anglosaksonaca koji se nadaju da će ovako dobiti još mnogo godina gdje će oni biti gazde i gospodari.madner wrote:Z
- madner
#3023 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Mah to je onaj UDBA pogled na svijet, gdje je sve igra Moskve ili Vasingtona da izadju na autostradu Ljubljana - Milan.daddy-kool wrote:Vrlo interesantan zaokret anglosaksonaca koji se nadaju da će ovako dobiti još mnogo godina gdje će oni biti gazde i gospodari.madner wrote:Z
Migracije nuzno erodiraju poziciju slabije placenih poslova, jer postane dosta veca ponuda ( i to od vrlo kvalitetne konkurencije) i shodno tome se stvori zelja za izolacijom u tim skupinama.
Zuti su dugorocna prijetnja i sada je prilika za elitu da iskoristi ovaj val kako bi Kinu stucnuli za sljedecih 20 godina.
-
MMM1977
#3024 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Tresla se gora, rodio se miš. Trump je šoumen, uvijek je to i bio, kampanja je bila samo šou a sada slijedi povratak u realnost. Mislim, u svom prvom govoru nakon pobjede čovjek poništi pola onoga što je govorio u kampanji.
Sve je to u 5 deka i tako će i ostati. Više se pita Bake u nas nego predsjednik USA.
Poslano sa mog HTC 10 koristeći Tapatalk
Sve je to u 5 deka i tako će i ostati. Više se pita Bake u nas nego predsjednik USA.
-
LSD
#3025 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Možda si bio ironican, ali si istinu rekaoMMM1977 wrote:Tresla se gora, rodio se miš. Trump je šoumen, uvijek je to i bio, kampanja je bila samo šou a sada slijedi povratak u realnost. Mislim, u svom prvom govoru nakon pobjede čovjek poništi pola onoga što je govorio u kampanji.