Fudo Bosna wrote:@ jelena
Molim te, vrati se stranicu/dvije unazad, pa ces shvatiti kontekst price. Neko je od forumasa to prvi spomenuo u postu, ja sam dao komentar i to je to...
Poenta je da zemlja porijekla i nacin odijevanja ne znace nuzno da je neko , "moralno superiorniji od domaceg Bosanca/Bosanke", barem po nasim ogranicenim ljudskim mjerilima, (iskustvo onog sto vidimo a ne sto mislimo na osnovu vanjstine, odakle neko dolazi i sl.) po onom sto vidimo, i da je , barem po meni, veoma upitno, da li nase djevojke bas uvijek eto, "nuzno lazu " , ako sve sto napisu o nasim novim turistima, nije bas po mjeri Bosnjaka /selefija ili ovih sto im je "svanulo" , od kada u BIH imamo ove turiste iz zalivskih zemalja.
Lijep pozdrav i tebi ...
Spomenuo šta? Da Arapi ne posjećuju naše džamije. I kakve to ima veze sa nečijim moralom?
Nije valjda da ti sebe smatraš moralno superiornim u odnosu na Arapina ili bilo kog drugog muslimana kojeg ti nisi vidio u džamiji
i nije valjda da donosiš zaključke o nečijoj moralnosti na osnovu toga šta ti vidiš odnosno ne vidiš u džamiji ili kafiću?
Ona...ta Adela...možda i ne laže kada govori o napadu tog Arapina na nju i njen stil oblačenja, ali ...lažeš li ti kada kažeš da ti je svejedno šta drugi rade, a ovamo zaviruješ okolo, brojiš Arape po sarajevskim džamijama, pomno pratiš gdje su i šta rade u trenutku kada bi, po tvojim nekakvim aršinima, oni trebali biti na putu ka džamiji ili u džamiji, a ne u nekom kafiću na čaršiji?
I niko, sem tebe, nije uopšte spomenuo tu moralnu superiornost Arapa u odnosu na Bosance i Bosanke, niti je iko sem tebe napisao stav da ''naše djevojke baš nužno lažu''. To si ti tako shvatio i imputirao sagovorniku ili sagovornicima samo na osnovu toga što su napisali da ta Adela, iz Bosne, po njihovom mišljenju laže i da im ne djeluje, na prvi pogled, kao osoba kojoj se može vjerovati.
Dakle, ta Adela Mahmutović....s imenom i prezimenom....pojedinac... možda laže i možda nije osoba kojoj treba vjerovati, a ne ''naše djevojke'', ''Bosanke''.
Uostalom, tu ženu je napao jedan čovjek, dakle pojedinac o kome niko od nas ne zna apsolutno ništa, sem da je po njenoj priči Arapin, niti ga je iko uopšte vidio, a ti ga samo na osnovu njene priče i svog mišljenja o Arapima (koje si formirao prebrojavajući Arape po džamiji, kafićima, livadama) trpaš u koš licemjernih ljudi upitne moralnosti, koji drugima dijele moralne derse po tvojoj Domovini.
Poenta: ti koristiš vrlo ograničena mjerila kada donosiš zaključke o Arapima, a možda čak i o ljudima uopšte. Tebi nije potrebno čak ni da nekog vidiš ili čuješ njegovu stranu priče da bi zaključio da je taj neko licemjer i nekakav
moralni propovjednik bez razloga - dovoljno je samo da jedna osoba iz tvoje Domovine, bez obzira na to kakva ta osoba bila, napiše na fejsu ili kaže u kameru svog telefona: ''napao me neki Arapin''.
Zemlja porijekla i način odijevanja ne znače nužno ni da je neko "moralno
inferioran u odnosu na domaćeg Bosanca/Bosanke".
Mada je, da se ne lažemo, za tebe i tvoja mjerila koja koristiš čak i ovo Bosanac/Bosanka preširok pojam... što je i više nego očigledno još od tvojih prvih upisa na ovoj temi.
A tako ograničena mjerila i takvog licemjerja ja ne želim u mojoj Domovini!