Naravno da ima jer uvoz iz Rusije u manji bh. entites tzv "rs" je vrijedan 687 miliona KM.ze kalanga wrote:
Referendum(i) u RS-u
- BHCluster
#3001 Re: Referendum(i) u RS-u
-
freeme1
#3002 Re: Referendum(i) u RS-u
Da sad ne idemo u krajnost pa pitamo osobe koji tvrde da je negiranje Ustava jedne drzave i samog mirovnog sporazuma potpuno beznacajna stvar pa citavo vrijeme trube kako je ovo pitanje samo o nekakvom datumu koji nema veze , da odgovore na ovo:
1) Sta je starije: drzava ili entiteti ?
2) kakve veze ima stvorevina koja je proglasena 9/1 1992 sa danasnjim manjom entitetom: zakonski, teritorijalno, po imenu ....?
1) Sta je starije: drzava ili entiteti ?
2) kakve veze ima stvorevina koja je proglasena 9/1 1992 sa danasnjim manjom entitetom: zakonski, teritorijalno, po imenu ....?
- moa
#3003 Re: Referendum(i) u RS-u
at skobo,Škobo Habu wrote:Nevjerovatno koliko neki forumaši površno gledaju na sam referendum i sve oko njega.ExNihilo wrote:Kako god ovo završi, Dodick je već pobijedio. Ako se referendum održi, prosječni žitelj RS to percipira kao prvi korak ka osamostaljenju i daje Dodi glas. Ako Vijeće za implementaciju lezihljebarenja odluči to zaustaviti, prosječi žitelj RS percipira Dodika kao srpskog heroja čiju viziju koči zla MZ i daje mu glas. U svakom slučaju, frajko je namagarčio i bošnjačke političare i opoziciju, tako da je odluka PICa irelevantna.![]()
Kao prvo, Dodik ni u čemu ne može pobjediti, osim da tjera vodu na svoj politički mlin i tako mobilizira glasačko tijelo da od njega stvori Lukašena ovdašnjih prostora.
Ono čega ti nisi jednostavno svjestan jeste činjenica da Dodik sve radi da BiH vrati u žižu globalne politike, mobilišući ponovo sve one svjetske sile koje su svoj interes na ovim prostorima zanemarili radi drugih kriznih žarišta širom svijeta.
Dodik se dugi niz godina, a pogotovo u zadnje vrijeme, otvoreno suprostavlja i američkoj, i britanskoj, i njemačkoj politici, u zadnjem istupu primitivizma je čak i austrijskog ambasadora izvrijeđao, iako je ta zemlja i investirala u RS, i jedna je među vodećim u tom entitetu, tako da on sam svaku odluku koji želi da sprovede, bilo to referendum ili secesija, ne može uspjeti, jer za nju nema međunarodnu podršku.
Rusija će po tom pitanju nastaviti svoju prljavu igru, to nije nešto što iznenađuje uopšte, no to će svakako samo da homogenizira sa jedne strane Ameriku i EU, uz neizbježan uticaj islamskog svijeta, dok će Dodik i njegova politika zavisiti od ruske, kao i prešutne srbijanske podrške.
Biće to igra živaca, u kojoj će pobjedu odnjeti oni koji drže ključeve Dodikove institucionalne vlasti, a u tom slučaju nije Rusija, već zapadne zemlje, jer ekonomija RS ne zavisi od ruskog tržišta, već od evropskog, ne zavisi od ruskih investicija i kredita, već onih evropskih.
Problem je u tome što ni bošnjački političari nisu u stanju da shvate širu sliku Dodikovog "revolucionarnog suicida", koji se otvoreno konfrontira svima u okruženju, kako bih iz toga izvukli konkretnu korist u političkom smislu, jer politika SNSD vodi u izolacionizam u svakom slučaju.
Na kraju, vidjećemo kako će "bratska" Turska reagovati na mogući ruski veto prilikom zasjedanja PIC-a, jer će to biti najbolji pokazatelj kakvi su, u stvari, odnosi između Turske i Bošnjaka, i koliko su iskreni.
naravno i ove stvari pokazuju nedostake ove drzave kao i nedostake Deytona, sto bi u buducnosti moglo mnogo da utice na reorganizaciju i unutrasnje uredjenje drzave. Stoga ja isto mislim da u ovome trenutku ovo je jako pozitivna stvar za BiH, jer ce ukazati da se deyton mora mjenjati i da se ovlasti entiteta moraju dobro oslabiti ukoliko zelimo da imamo mir na ovim prostorima. Kod nas kad se + i - izjednaci to je odmah 200 000 zrtava i jos toliko invalida a to nikome ne treba. Cilj je teziti prema gradjanskoj drzavi gdje ce svi gradjani imati ista prava, ojacati vojska, policija, sudstvo, igraditi infrastruktura (putevi, zeljeznice), olaksati porezni sistem, otvarati prostor za investicije, otvarati radna mjesta...
- ExNihilo
#3004 Re: Referendum(i) u RS-u
Dječače, da ti objasnim neke stvari. Kada su na našim prostorima podivljale horde činile genocid, u manje-više direktnom televizijskom prenosu, to još uvijek nije bilo dovoljno da se MZ ozbiljnije uključi u utakmicu i otvoreno svrsta na stranu bošnjačkih interesa. Ono što se induktivnom metodom da zaključiti iz tog primjera jeste da ne postoji diplomatski potez koji Dodik može potegnuti, a koji će isprovocirati ozbiljniju reakciju MZ od one koju je isprovociralo masovno klanje. Drugim riječima, to da Srbi "kopaju svoj grob" referendumom ne vjeruju više ni politički naivci, nego samo i isključivo čisti kreteni.Škobo Habu wrote:Nevjerovatno koliko neki forumaši površno gledaju na sam referendum i sve oko njega.ExNihilo wrote:Kako god ovo završi, Dodick je već pobijedio. Ako se referendum održi, prosječni žitelj RS to percipira kao prvi korak ka osamostaljenju i daje Dodi glas. Ako Vijeće za implementaciju lezihljebarenja odluči to zaustaviti, prosječi žitelj RS percipira Dodika kao srpskog heroja čiju viziju koči zla MZ i daje mu glas. U svakom slučaju, frajko je namagarčio i bošnjačke političare i opoziciju, tako da je odluka PICa irelevantna.![]()
Kao prvo, Dodik ni u čemu ne može pobjediti, osim da tjera vodu na svoj politički mlin i tako mobilizira glasačko tijelo da od njega stvori Lukašena ovdašnjih prostora.
Ono čega ti nisi jednostavno svjestan jeste činjenica da Dodik sve radi da BiH vrati u žižu globalne politike, mobilišući ponovo sve one svjetske sile koje su svoj interes na ovim prostorima zanemarili radi drugih kriznih žarišta širom svijeta.
Dodik se dugi niz godina, a pogotovo u zadnje vrijeme, otvoreno suprostavlja i američkoj, i britanskoj, i njemačkoj politici, u zadnjem istupu primitivizma je čak i austrijskog ambasadora izvrijeđao, iako je ta zemlja i investirala u RS, i jedna je među vodećim u tom entitetu, tako da on sam svaku odluku koji želi da sprovede, bilo to referendum ili secesija, ne može uspjeti, jer za nju nema međunarodnu podršku.
Rusija će po tom pitanju nastaviti svoju prljavu igru, to nije nešto što iznenađuje uopšte, no to će svakako samo da homogenizira sa jedne strane Ameriku i EU, uz neizbježan uticaj islamskog svijeta, dok će Dodik i njegova politika zavisiti od ruske, kao i prešutne srbijanske podrške.
Biće to igra živaca, u kojoj će pobjedu odnjeti oni koji drže ključeve Dodikove institucionalne vlasti, a u tom slučaju nije Rusija, već zapadne zemlje, jer ekonomija RS ne zavisi od ruskog tržišta, već od evropskog, ne zavisi od ruskih investicija i kredita, već onih evropskih.
Problem je u tome što ni bošnjački političari nisu u stanju da shvate širu sliku Dodikovog "revolucionarnog suicida", koji se otvoreno konfrontira svima u okruženju, kako bih iz toga izvukli konkretnu korist u političkom smislu, jer politika SNSD vodi u izolacionizam u svakom slučaju.
Na kraju, vidjećemo kako će "bratska" Turska reagovati na mogući ruski veto prilikom zasjedanja PIC-a, jer će to biti najbolji pokazatelj kakvi su, u stvari, odnosi između Turske i Bošnjaka, i koliko su iskreni.
Na kraju krajeva, ovaj referendum je fus nota na izvještaju velikih sila i isključivo je u službi predizborne kampanje. Zna to dobro i Izmetbegović, zbog čega i sam nastoji profitirati na ovoj halabuci kataklizmičnom pričom o "generalnoj probi" i Srbima koji već vire s brda.
-
Škobo Habu
#3005 Re: Referendum(i) u RS-u
Naravno da je ovo pozitivan proces, ma koliko ga neki smatrali anti-državnim činom. Ako nemaš untrašnje definisanu državu, onda nemaš ni anti-državni čin. Činjenica je da je referendum protu-ustavan i stavlja se iznad Daytona, no ono što je problem jeste institucionalna nefikasnog samog post-daytonskog sistema da takvo što sasjeće u korjenu.moa wrote:
at skobo,
naravno i ove stvari pokazuju nedostake ove drzave kao i nedostake Deytona, sto bi u buducnosti moglo mnogo da utice na reorganizaciju i unutrasnje uredjenje drzave. Stoga ja isto mislim da u ovome trenutku ovo je jako pozitivna stvar za BiH, jer ce ukazati da se deyton mora mjenjati i da se ovlasti entiteta moraju dobro oslabiti ukoliko zelimo da imamo mir na ovim prostorima. Kod nas kad se + i - izjednaci to je odmah 200 000 zrtava i jos toliko invalida a to nikome ne treba. Cilj je teziti prema gradjanskoj drzavi gdje ce svi gradjani imati ista prava, ojacati vojska, policija, sudstvo, igraditi infrastruktura (putevi, zeljeznice), olaksati porezni sistem, otvarati prostor za investicije, otvarati radna mjesta...
Zbog toga će još dugo ovdje međunarodna zajednica da presuđuje u korist i jednih i drugih, jer je to definitivno rezultat daytonskog (ne)mira.
Opet ponavljam, nije problem u ovoj situaciji Dodik i SNSD, problem je u pro-bosanskim političkim snagama koje bih u ovakvim situacijama trebale da aktiviraju sve moguće diplomatske veze i lobije kako bi pokazali i Dodiku, ali i Srbiji, koja pretenduje na nekakvu regionalnu silu, da imaju odgovor na svaki njihov pokušaj anti-državnog djelovanja i da nisu nikakva ikebana u tom smislu.
Bojim se da je po tom pitanju SDA i sam Izetbegović vođen lošom strategijom, jer se veže otvoreno za nedemokratske režime kakav je Erdogan, koji okreće leđa i EU, i Americi, ostavljajući u regionalnim okolnostima BiH na vjetrometini.
Jednostavno, SDA je pogubna po BIH i bošnjački narod, i to se do sada pokazalo bezbroj puta. Za bosansko-hercegovačke interese treba mnogo šira koalicija, koja nije ideološki sužena na esdeaovski politički seljakluk, već se prožima mnogi šire.
Samo pogledajmo u zadnje vrijeme sa kim se to od bijelosvijetskim državnika sastao Izetbegović i biće nam jasno o kakvom se diplomatskom amateru radi. Valjda misli da je dovoljno za vlastite interese viriti Eroganu iz šupka.
-
Škobo Habu
#3006 Re: Referendum(i) u RS-u
Forumski nihilisto, nema potebe za cinizmom. Što se tiče rata ja sam ga prebacio preko leđa, dok za tebe nisam siguran.ExNihilo wrote:
Dječače, da ti objasnim neke stvari. Kada su na našim prostorima podivljale horde činile genocid, u manje-više direktnom televizijskom prenosu, to još uvijek nije bilo dovoljno da se MZ ozbiljnije uključi u utakmicu i otvoreno svrsta na stranu bošnjačkih interesa. Ono što se induktivnom metodom da zaključiti iz tog primjera jeste da ne postoji diplomatski potez koji Dodik može potegnuti, a koji će isprovocirati ozbiljniju reakciju MZ od one koju je isprovociralo masovno klanje. Drugim riječima, to da Srbi "kopaju svoj grob" referendumom ne vjeruju više ni politički naivci, nego samo i isključivo čisti kreteni.
Na kraju krajeva, ovaj referendum je fus nota na izvještaju velikih sila i isključivo je u službi predizborne kampanje. Zna to dobro i Izmetbegović, zbog čega i sam nastoji profitirati na ovoj halabuci kataklizmičnom pričom o "generalnoj probi" i Srbima koji već vire s brda.
Vjerovatno pripadaš generaciji koji sa ovim Jasenkom, režiserom dokumentarca "Scream for me Sarajevo", tek prije par godina otkrila kako je Dickinson dolazio '94. godine u opkoljenom Sarajevo. Jebi ga, ja sam se te '94. godine družio sa humanitarcima sa Novog Zelanda koji su bili prisutni na tom koncertu.
No, ne bitno, samo da ti kažem nešto po pitanju tvog posta na osnovu mog ratnog iskustva. Ne ide se u rat, i ne jedu se govna u borbi za vlastitu zemlju ako očekuješ da ti je stvori međunarodna zajednica i Butros Butros Gali.
Tvoje pravo da misliš što hoćeš, pa i to da sam ja naivac. No, za razliku od tebe dobro znam da su nakon referenduma 1992. godine, Srbi imali JNA i Srbiju i Crnu Goru iza sebe da ostave svoj naum, za ovaj u septembru i njegovu punu provedbu nisam siguran da imaju back up plan osim MUP RS-a.
- BHCluster
-
tlr
#3008 Re: Referendum(i) u RS-u
Ja mislim da bi u ovoj igri Sin mogao biti jebena strana i sada ga možda samo Erdogan spasiti, ako nagovori Ruse da ne ulože veto ... što se neće desiti.
Ako ovo njesra sa referendumom prođe (a sve su prilike da hoće), onda neće trebati puno muda kod konkurencije da narodu na izborima ponude sliku Baketa kao političkog mrtvaca, ljigavca i nesposobnjakovića.
Viđećemo.
Ako ovo njesra sa referendumom prođe (a sve su prilike da hoće), onda neće trebati puno muda kod konkurencije da narodu na izborima ponude sliku Baketa kao političkog mrtvaca, ljigavca i nesposobnjakovića.
Viđećemo.
- ExNihilo
#3009 Re: Referendum(i) u RS-u
Nisam nihilista, "nebitno" se piše sastavljeno i ad hominem napadi ne pojačavaju tvoju argumentaciju. Pripadaš, dakle, generaciji koja je popločala puteve pakla kojim danas koračamo. Ostatak tvog posla ne bih komentarisao jer nisam stručan za PTSP.Škobo Habu wrote:Forumski nihilisto, nema potebe za cinizmom. Što se tiče rata ja sam ga prebacio preko leđa, dok za tebe nisam siguran.ExNihilo wrote:
Dječače, da ti objasnim neke stvari. Kada su na našim prostorima podivljale horde činile genocid, u manje-više direktnom televizijskom prenosu, to još uvijek nije bilo dovoljno da se MZ ozbiljnije uključi u utakmicu i otvoreno svrsta na stranu bošnjačkih interesa. Ono što se induktivnom metodom da zaključiti iz tog primjera jeste da ne postoji diplomatski potez koji Dodik može potegnuti, a koji će isprovocirati ozbiljniju reakciju MZ od one koju je isprovociralo masovno klanje. Drugim riječima, to da Srbi "kopaju svoj grob" referendumom ne vjeruju više ni politički naivci, nego samo i isključivo čisti kreteni.
Vjerovatno pripadaš generaciji koji sa ovim Jasenkom, režiserom dokumentarca "Scream for me Sarajevo", tek prije par godina otkrila kako je Dickinson dolazio '94. godine u opkoljenom Sarajevo. Jebi ga, ja sam se te '94. godine družio sa humanitarcima sa Novog Zelanda koji su bili prisutni na tom koncertu.
No, ne bitno, samo da ti kažem nešto po pitanju tvog posta na osnovu mog ratnog iskustva. Ne ide se u rat, i ne jedu se govna u borbi za vlastitu zemlju ako očekuješ da ti je stvori međunarodna zajednica i Butros Butros Gali.
Tvoje pravo da misliš što hoćeš, pa i to da sam ja naivac. No, za razliku od tebe dobro znam da su nakon referenduma 1992. godine, Srbi imali JNA i Srbiju i Crnu Goru iza sebe da ostave svoj naum, za ovaj u septembru i njegovu punu provedbu nisam siguran da imaju back up plan osim MUP RS-a.
-
artime
#3010 Re: Referendum(i) u RS-u
Da li bi mogao rat odgovarati ovoj korumpiranoj politickoj eliti da prodju sa lake strane optuzbe za kriminal i korupciju?
-
emmir1
#3011 Re: Referendum(i) u RS-u
Predsjednik RS-a je ponovio da će referendum o Danu RS-a biti održan 25. septembra, izrazivši uvjerenje da međunarodni faktor ili Ustavni sud BiH u ovom slučaju neće podleći političkim pritiscima.
"Ukoliko to učine, a imajući u vidu da ćemo mi i u tim uslovima održati referendum, očigledno šalju signal radikalnim islamskim grupama da krenu sa serijom aktivnosti koje bi mogle ugroziti stabilnost. Mi raspolažemo takvim informacijama, da se samo čeka da međunarodna zajednica ili Ustavni sud BiH preduzmu neku mjeru na taj način", rekao je Dodik.
Znači sada znamo i šta mu je plan.
Samo mi je nevjerovatno da on pokušava Zapadu prodati priču da mi želimo ovdje islamsku državu, kao da Zapad ne zna kakva je situacija
"Ukoliko to učine, a imajući u vidu da ćemo mi i u tim uslovima održati referendum, očigledno šalju signal radikalnim islamskim grupama da krenu sa serijom aktivnosti koje bi mogle ugroziti stabilnost. Mi raspolažemo takvim informacijama, da se samo čeka da međunarodna zajednica ili Ustavni sud BiH preduzmu neku mjeru na taj način", rekao je Dodik.
Samo mi je nevjerovatno da on pokušava Zapadu prodati priču da mi želimo ovdje islamsku državu, kao da Zapad ne zna kakva je situacija
- BHCluster
#3012 Re: Referendum(i) u RS-u
emmir1 wrote:Predsjednik RS-a je ponovio da će referendum o Danu RS-a biti održan 25. septembra, izrazivši uvjerenje da međunarodni faktor ili Ustavni sud BiH u ovom slučaju neće podleći političkim pritiscima.
To izgleda iste one informacije iz isti krugova kada su radili sve da zaustave organizovanje protestnog mitinga opozicije u manjem bh. entitetu tzv "rs-u". I sta bi tada?
Kako je ono pichkousti govorio tada?
Vučić: Imamo informacije da u Banjoj Luci može doći do nemira
- Danguba
#3013 Re: Referendum(i) u RS-u
Kada im islamisti uvale osunecenog u zvaljava usta bi ce to potvrda njihovih izjava.BHCluster wrote:emmir1 wrote:Predsjednik RS-a je ponovio da će referendum o Danu RS-a biti održan 25. septembra, izrazivši uvjerenje da međunarodni faktor ili Ustavni sud BiH u ovom slučaju neće podleći političkim pritiscima.
To izgleda iste one informacije iz isti krugova kada su radili sve da zaustave organizovanje protestnog mitinga opozicije u manjem bh. entitetu tzv "rs-u". I sta bi tada?![]()
Kako je ono pichkousti govorio tada?
Vučić: Imamo informacije da u Banjoj Luci može doći do nemira
- fakat
#3014 Re: Referendum(i) u RS-u
freeme1 wrote:Kako je sve ovo preslikano iz pocetka 1992: naivni vjeruju da ce ih neko drugi da spasi, glupi drze glavu na panju uz parole : nece komsija na komsiju ili nema ko da ratuje, komunjare masu zastavama sa petokrakom i prizivaju mrtvog diktatora a tzv nacionalisti ne znaju jesu li posli ili dosli. Jedino im je zajednicko da svi pljuju na one koji kazu da je situacija ozbiljna i da ovo nije samo zafrkancija politicara. Deja vu ala 1992-2016.
Nacionalisti su papci
ma pusti budale
ko hoce rat u kuci mu bio
gledaj od cega se zivi
svi smo ista gofna
sjo paranoje
Necu u tor
odoh za njemacku cim zapuca
pruzimo duhovni otpor papcima
itd.
- arzuhal
#3015 Re: Referendum(i) u RS-u
fakat wrote:freeme1 wrote:Kako je sve ovo preslikano iz pocetka 1992: naivni vjeruju da ce ih neko drugi da spasi, glupi drze glavu na panju uz parole : nece komsija na komsiju ili nema ko da ratuje, komunjare masu zastavama sa petokrakom i prizivaju mrtvog diktatora a tzv nacionalisti ne znaju jesu li posli ili dosli. Jedino im je zajednicko da svi pljuju na one koji kazu da je situacija ozbiljna i da ovo nije samo zafrkancija politicara. Deja vu ala 1992-2016.plus,
Nacionalisti su papci
ma pusti budale
ko hoce rat u kuci mu bio
gledaj od cega se zivi
svi smo ista gofna
sjo paranoje
Necu u tor
odoh za njemacku cim zapuca
pruzimo duhovni otpor papcima
itd.
- arzuhal
#3016 Re: Referendum(i) u RS-u
Ima ona narodna: Nikad se ne zna šta nosi dan, a šta noć, a šta referendum...

- ze kalanga
#3017 Re: Referendum(i) u RS-u
Da, a uzgred Rusija je najveći garant opstanka Republike Srpske. Milion prijatelja na jednom mjestu, malo li je... Samo polako...BHCluster wrote:Naravno da ima jer uvoz iz Rusije u manji bh. entites tzv "rs" je vrijedan 687 miliona KM.ze kalanga wrote:
Uzgred jedno gledište...
Jesu li Srbi uopće ljudi?
August 22, 2016 • By poskok
Premda ovaj naslov zvuči notorno fašistički pitanje se nameće samo po sebi. Pokušat ću ga u nastavaku teksta opravdati. Doduše kao certificirani fašist imam ga pravo i javno postaviti. Obični humanisti i antifašisti koji u pravilu žive tek u Sarajevu i užoj okolici nemaju tu privilegiju. Stoga sam sebi na pleća uzeo taj zadatak.
Ljudi naime imaju pravo na osobno dostojanstvo. Čak i ona ono osobno dostojanstvo koje crpe iz kolektivnog ponosa, ma koliko danas taj ponos na kolektivnu povijest, uspijehe, bio zabranjen i označen kao recidivan. Ljudi da. Srbi u BIH izgleda ne. Biti Srbin u BIH znači preuzimati na sebe svoj udio kolektivne krivnje. Svi na Balkanu lišeni su sudioništva u kolektivnoj krivnji. Osim Srba. To je nedavno potvrdio i jedan mladi bošnjački franjevac. Koji je ustvrdio da kod Srba postoji kolektivna krivnja.
Nikola Zirdum l --- NO LINKS ---
Kao nositelji udjela u kolektivnoj krivnji Srbi u BIH nemaju pravo na kolektivno dostojanstvo. Tanka je granica između srpstva i četništva. Tanka je granica između Srbina i ubojice. Srpstvo je karakterni minus. Biti Srbin znači biti unaprijed kriv. Roditi se kao Srbin znači primordijalno prihvatiti krivnju, od koje ćeš se prati do smrti. Koliko sam uspio iščitati, najnovije politološke bravure koje ispisuje državnički humanizam iz Prijestolnice, koji navodno sunčanom brzinom gradi državu, nema ničeg čime se prosječan Srbin u BIH ima ponositi? Baš ničeg. Osim Srđanom Aleksićem. I to je to.
Državotvorci su ovako zamislili budućnost BIH. Srbi , kao neljudi nemaju pravo niti na kakvo pozitivno sjećanje o samima sebi. Neljudskom soju namijenjen je tek samo sram. Sram pripadnosti srpstvu. Srpstvo jest jednako sramota.
Daytonska BIH je okvir u kojem ćemo trenirati određene grupacije da se srame, i neke druge da se ponose. Sramom, pokoravanjem u sram, ubijanjem ponosa tim etničkim skupinama, koje su ništa drugo nego pravoslani mi i katolicizirani mi, natjerat ćemo ih da izaberu radije biti ponosni dio nas, nego posramljeni dio njih.
Proces posramljivanja Hrvata odavno je dovršen. Stidimo se vlastitih lidera današnjica kao i onih jučer, vlastite prošlosti i budućnosti koju artikuliramo, stid nas je HercegBosne, stid nas treba biti kad kažemo da smo majorizirani, ponekad nas treba bit stid ako uopće spomenemo da smo Hrvati, svega nas je stid. Svoje čovječštvo dokazujemo otklonom od hrvatstva. Intelektualac u Hrvata si onoliko koliko pljuješ po Tuđmanu, po HVO-u, po HercegBosni. Što više puta ponoviš “sami smo sebi sve krivi” ili “dosta je da nas dijele u nacionalne torove” to si manje posramljen. U zemlji pokoravanja malih nacionalizama u veliki , sloboda i ponos se dobijaju pristajanjem na ropstvo velikoj dobroj nadideji.
Pokoravanje Srba počelo je istovremeno kad i pokoravanje Hrvata. Sutradan nakon Daytona.
Za razliku od Hrvata imaju lidere s nešto jačom šijom, nemaju intelektualce na sisi većinskog nacionalizma, i imaju nešto jače institucije, koje su odbili ugasiti na poziv Matice. Kao što su to recimo uradili Hrvati. Koji su za ljubav Matici rasprodali obiteljsko srebro. U dobroj volji, uz stisnutu ruku, mastilo i žig, potpisali su suživot, a onda shvatili što su uradili. Suživot prevedeno s englskog izvornika u praksi se pretvorio u pokoravanje, a svakodnevnica u sram i pravdanje.
Vraćam se na Srbe.
Srbima u BIH , državotvorna prijestolnica , osim redovnog granatiranja genocidnim epitetima namijenila je postupno oduzimanje svakog oblika ponosa. Pa čak i tih sitnih fetiša, poput dana proslave ovog, ili onog događaja. Makar se radilo o Danu vatrogasnog društva RS-a.
Problem Dana RS-a poprilično je zeznuta stvar. Iako se radi tek o simbolici iza njeg se , u politološkom smislu krije puno krupniji sukob dvaju BH koncepata. Dodik to jako dobro zna. Dodik nije idiot. Zapravo, ako se stvar pogleda malo šire, Dodik je možda najsnažniji branik europskih principa u BIH. Istovremeno ga napadaju najviše Europljani u BIH. Što je dokaz koliko asimilacija Prijestolnice brzo djeluje na njih. Sve ono što Dodik govori u BIH, kada govori o pravu, nametanju, kolektivnim identitetima to Inzko i Ferguson govore u svojim zemljama i po Europi. Svugdje osim tu u BIH. Jer tu ne govore što misle, nego što im je rekao Veliki Brat.
Radi se o 9 siječnju, 1992-e godine, kada je proglašena Republika Srpska., tada međunarodno nepriznata ona je nastala kao odgovor skupštine BIH i njenu odluku o proglašenju nezavisnosti od Jugoslavije koju su Bošnjaci i Hrvati u Parlamentu BIH donijeli bez potpore trećeg naroda, a koju su krajem veljače i početkom ožujka potvrdili na referendumu. Radi se dakle o kršenju Ustava BIH, i poslovnika. SFBIH imala je jasne ustavne principe. Poštovala se odluka predstavnika svakog od tri naroda. To je tih dana pogaženo. Razumiljiv je kontekst, razumljivo je zveckanje oružjem, i podivljali srpski nacionalizam iz Beograda, sve to stoji, no prema Ustavu iz 91-e pogažen je ustavni princip konstitutivnosti. Tim gaženjem Srbi su prema međunarodnom pravu dobili legalitet odbiti priznati novu državu.
9 siječanj je sukob principa konstitutivnosti protiv principa građanskog. Hrvati su tada bili na strani građanskog principa. U želji da se otcijepe od Beograda, frustrirani tolikim desetljećima srpske čizme, nisu marili za činjenicu da se referendumom direktno krši tadašanju Ustav BIH, i da se prostom građanskom većinom preglasava treći narod. I dali su Bosni i Hercegovini nezavisnost.
Ti datumi, iako su redom svi prije Daytona, danas se u FBIH slave kao dani nezavisnosti. Njih Ustavni sud BIH ne dovodi u pitanje. I ne samo to. Prijestolnica traži od Srpske da taj dan, kad su Hrvati i Bošnjaci preglasali Srbe također prihvate kao dan nezavisnosti BIH. Dakle, Neljudima, Srbima, nižem sloju, narodu koji bi morao pristati na narod bez ikakvog ponosa, nameće se princip da moraju poštovati dan, kada su izignorirani kao narod.
Bi li taj princip poštovali Bošnjaci i Hrvati da su se našli u istoj situaciji? Možemo li na trenutak izići iz vlastitog egoizma i staviti se u kožu onih drugih ili trećih?
Primjerice da su na referendum o nezavisnosti BIH izišli Srbi i Hrvati, preglasali Bošnjake i BIH odvojili od Ankare bi li Bošnjaci poštovali tu odluku?
Da su na isti referendum o nezavisnosti izišli Bošnjaci i Srbi i većinom preglasali Hrvate te ih odvojili iz Velike Hrvatske bi li Hrvati ispoštovali tu odluku?
Govorim dakle o vremenu kada u BIH nije pala niti jedna glava. 9 siječanj je dan bez iti još jednog zločina u BIH koji je počinila srpska politika.
9 siječanj, je u tom smislu daleko čistiji datum, i lakše prihvatljiv svima nego datumi iz 1995-e kada su BIH počinjeni masovni zločini od srpske strane, i ne samo od srpske. Zašto je Prijestolnici prihvatljive da Srbi slave dane kada su več počinjeni Omarska, Prijedor i Srebrenica nego dan kada su prema međunarodnom pravu, koje im jamči suverenost, odbili, priznati preglasavanje?
Otkud ta potreba da se Srbima sada uzima i pravo na minimum nekakvog ponosa, ako u samoj srži takvog pristupa ne leži fašistička matrica, da srpski narod u BIH kolektivno jest niža rasa, i da kao takav ne zaslužuje, niti ima pravo, sam sebi odrediti kojim danom će slaviti dan nekakvog entiteta, za koji smo im mi sami potpisali toliko srbovanja u njegovom ustavu?
Srpska republika doista jest nastala na taj način. Prema međunarodnom pravu suveren narod ima pravo na samoodređene i samoorganiziranje ako mu se pogaze prava. Ona je ratnim zločinima proširena i takva proširena sjela je za pregovarački stol. Štoviše, u Daytonu nije niti kažnjena za te zločine nego je dodatno institucionalno osnažena, a potpis na to osnaživanje stavio je i najveći lider u Bošnjaka dajući Srbima pravo na državu u državi. Njegov sin sada derogira potpis vlastitog oca.
Premda je upravo Alija Izetbegović svojim potpisom dao Srbima pravo da unutar tog entiteta srbuju koliko žele samo da pristanu na mir i na kakvu takvu BIH. Otkud sada zakašnjela potreba za desrbizacijom Srpske koju su skupa sa Srbima stvorili prvaci u Bošnjaka?
Uporno se govori kako je Srpska nastala na zločinu, što nije daleko od istine, zapravo malo poznajem država nenastalih na zločinu, no budući da je tako, tvrdimo li onda da su Izetbegović i Zubak krsni kumovi tog zločina, jer su taj isti zločin institucionalizirali pa bi prema tome u svakom gradu Srpske trebali bi imati po jednu ulicu? Popis je pokazao da na prostorima FBIH nedostaje jako puno Srba. Naročito na prostoru pod kontrolom ABIH na kojem nedostaje preko 400.000 Srba i Hrvata. U intezitetu etničkog čišćena Armija BIH nije bila ništa manje poduzetna od VRS. HVO je tu ispao totalno bijedan. Ni pera ne može dodati ovim dvjema velikim vojskama. A opet je prikazan kao užasno rigidan i opasan. No uzmimo da je HVO bio jednako zločinački kao i ostale vojske. Je li to dokaz da je FBIH također nastala na zločinu? Makar taj zločin bio odgovor na zločin, je li time taj zločin manji?
Da, se razumijemo, pravda je rastezljiv pojam, po jednima da je pravde BIH ne bi postojala, po drugima da je pravde Srpska ne bi postojala, a pojam Hercegovine bio bi zanemaren, da je pravde po Trećima postojao bi Treći po drugima suvišna su i ova dva, kao i mnogo štošta drugog suvišnog u BIH i okolo BIH, da je pravde karta Balkana i svijeta uopće ne bi izgledala kako izgleda, da je pravde Allah dž.š bacio bi kugu i koleru na pripadnike ISIL-a al pravda i pravo su posve različite kategorije.
9 siječanj je pravni odgovor konstitutivnog na pravno nasilje građanskog.
Posle toga uslijedilo je doba krvi i rata. BIH je dobila lekciju što će joj se dogoditi ako u bilo kojoj situaciji zanemari jednog od svoja tri sina. Bio on Srbin, Hrvat ili Bošnjak.
Umjesto da se skoncetriramo na budućnsot, na slavlje mira koji smo postigli, nakon godina klanja, zatrpavamo se temama koje nas vuku na samo svjetsko dno.
Ne znam što će biti s referendumom. Al znam što svaki dan proklinje Bakir Izetbegović. Ne Srpsku. Nego trenutak kad je predao zahtijev Ustavnom sudu BIH da poništi taj dan. I time Dodiku dao nevjerojatnu moć. Da postoji vremenski kotač, ili da iz Miljacke iskoči zlatna ribica, jasno je što bi g. Izetbegović prvo poželio. Ja čak razumijem emociju g. Izetbegovića kada je predao taj podnesak Ustavnom sudu BIH. Al emocionalci ne bi trebali ići u politiku. Emocija je za umjetnike, pjesnike, ljubitelje lijepog. Politika je isuviše pragmatična stvar. I ne ostavlja prostora romantizmu. Pa i onom nacionalnom.
- BHCluster
#3019 Re: Referendum(i) u RS-u
ze kalanga wrote:Da, a uzgred Rusija je najveći garant opstanka Republike Srpske. Milion prijatelja na jednom mjestu, malo li je... Samo polako...BHCluster wrote:Naravno da ima jer uvoz iz Rusije u manji bh. entites tzv "rs" je vrijedan 687 miliona KM.ze kalanga wrote:
- arzuhal
#3021 Re: Referendum(i) u RS-u
Suad Arnautović, član CIK-a, sitnim vezom raspalio RS, traže njegovo izuzeće jer se suprotstavlja antiustavnoj ujdurmi iz UZP-a pa se plaše da će biti protiv dostavljanja biračkih spiskova 
Arnautović: Neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH je krivično djelo protiv pravosuđa
Arnautović: Neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH je krivično djelo protiv pravosuđa
- Drvosjeca iz Dejcica
#3022 Re: Referendum(i) u RS-u
Dobar Sudko, zna iz defanzive zabit kada je najpotrebije.arzuhal wrote:Suad Arnautović, član CIK-a, sitnim vezom raspalio RS, traže njegovo izuzeće jer se suprotstavlja antiustavnoj ujdurmi iz UZP-a pa se plaše da će biti protiv dostavljanja biračkih spiskova
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#3023 Re: Referendum(i) u RS-u
Svaka cast! Tako se to radi, a ne sa tespihom i «pomo'ce SveCka» sve sa Biltom na celu. U se i u svoje kljuse bez iluzija o plemenitom zapadu kojeg smo i zaboravili podsjecati da postojimo. Bakir&Zlatko=grobari BIH diplomacije. ¡ Ubijte se obojica, spasite Bosnu!
- arzuhal
#3024 Re: Referendum(i) u RS-u
Nakon analiza, iznesenih stavova, ocjena i intervjua brojnih političkih zvaničnika, analitičara, pravnika i ostalih (i stranih i domaćih, i pro i contra), a koji se tiču referenduma te najvjerovatnijeg (haman pa i najavljenog) nedjelovanja zemalja zapadnog svijeta da tome odlučno stanu u kraj, iz više nekih razloga, referendum se doista doima kao pravi dar s neba za drmanje i buđenje bošnjačkog političkog, intelektulanog i društvenog bića iz dogmatskog drijemeža. I nema ga boljeg od ovog. Prošlo buđenje je započelo haubicama, VBR-ovima, logorima i sl. dakle veoma krvavo.
Ovo sada je baš lijepo, postepeno, mirotočivo und höflich sa srpske strane, ovo je blagi šamar a ne kama po vratu, aferim. Bošnje kao da su pokopčali da OHR, Incko, EU, džidže & midže neće ništa uraditi (što im je u opisu poslova dodjeljenih Dejtonom) ako sami nešto ne urade, i evo, kao da se krenulo u to neko rađenje
Treba nastojati izvući što vredniji kapital iz ove republikosrpskijanske igranke...
Ovo sada je baš lijepo, postepeno, mirotočivo und höflich sa srpske strane, ovo je blagi šamar a ne kama po vratu, aferim. Bošnje kao da su pokopčali da OHR, Incko, EU, džidže & midže neće ništa uraditi (što im je u opisu poslova dodjeljenih Dejtonom) ako sami nešto ne urade, i evo, kao da se krenulo u to neko rađenje
Treba nastojati izvući što vredniji kapital iz ove republikosrpskijanske igranke...
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#3025 Re: Referendum(i) u RS-u
@arzuhal