hrasno38 wrote:pustopoljina wrote:hrasno38 wrote:
A kako da onda pacijent sam sebi kupi te lijekove??? da naruci preko ebay-a

u apoteci, u drugom kantonu, u drugoj drzavi.
eu zemlje ne bi smjele dati lijek na recept koji nije iz EU, u praksi to rade skoro svi, barem u ovim baustelskim zemljama, ali, placas punu cijenu lijeka, kao da je privatni recept.
drugo, naravno da manje apoteke cesto nemaju "prave" lijekove, lijekove sa listi, zato sto "pravi"lijekovi donose puno manje para.
najvise se zaradjuje na svim onim nebitnim stvarima, suplementima, lijekovima bez recepta, nije nista neobicno da "prave" lijekove imas u samo jednoj apoteci u gradu, a u onoj u komsiluku kupujes pelene i dude.mislim da svaki solidan apotekar moze brzo saznati kojih lijekova na klinici nema.
trece, iz vise medjusobno nepovezanih primjera znam da se novac i refundira, ali isto tako i za mnoge slucajeve kad je bolesnik sam, te sam nije u stanju i nema bas neku podrsku, tj. angazovane clanove porodice koji ce se potruditi da se nesto refundira. refundiranje i u boljim zemljama (npr. ides na neki alternativni tretman, koje tvoje dopunsko osiguranje pokriva, ali ti doktoru placas odmah, a povrat dijela novca trazis od svog zdravstvenog) traje sedmicama, pa i mjesecima i podrazumijeva obijanje pragova.
Ama ne sumnjam ja da se novac refundira ali ajde ti meni objasni odkale nekom penzioneru sa penziom od 500 KM 700-800 KM za citostatik da ga kupi pa da onda ceka dva mjeseca na refundiranje

cak i da odmah dobijaju lijekove, da nema refundacije (a nema drzave bez toga) penzionerima i nezaposlenima nije lako. to su kategorije ugrozene sa svih strana i zdravstvo ne moze rijesiti njihove probleme, samo rijesiti koliko je u njihovoj moci (npr. refundacija).
drugo, cijene lijekova u BiH su bezrazlozno visoke. isti lijekovi su jeftiniji u hrvatskoj ili cak u eu. to je glad i brzo bogacenje i taj "merhamtli" mentalitet naseg covjeka. ponavljam, ono sto je obicno skupo su stvari koje nisu obavezne receptom. nisu skupi lijekovi protiv visokog pritiska, ali jesu ginkgo preparati itd.
nasi apotekari su, onda kada se uveo PDV, udarali dvostruki PDV, jednom su ga racunali nabavljaci, a drugi put apoteke. to je cista pljacka.
ta situacija traje od malo nakon rata, sve do danas. tu su krive sve stranke, i sve stranke su do sada hajrovale od toga.
mi smo bas kao u andricevim pricama...
poginu dvije djevojke, pregazene od idiota, mahala se zapjeni, cepenci pozatvaraju, a sutra grane sunce, umije ljetna kisa prasnjavu kaldrmu i sve opet ispocetka, kao da se nista desilo nije.
gori predsjednistvo, smjenjuju politicari,deveti januar parada, sebija hara KCUSom i svaki put je to drama nevidjenih razmjera, a onda sve utone u zaborav.
a kad pjeni, covjek bi rekao, sad ce to sve biti pometeno i sve postavljeno na svoje mjesto i sad je fakat dogorjelo do nokata.
a sta se desi od svega toga? padne pomocnik ministra jusic

ili stave negdje novog svog ministra, a ostalo ostaje kao i sto je uvijek bilo. jah.
i da smijenis sebiju, tvoj penzioner nema 500km za citostatike. to jeste problem, ali nije tema.
ne mozes sprijeciti da covjek dobije rak, ali mozes sprijeciti da je isti citostatik skuplji nego u zemlji eu, u kojoj je proizveden. i to jeste goruci problem, ali isto nije tema.
ne mozete sve te stvari upakovati jednoj sebiji.