Sebija All about

Post Reply
uglavnomja

#3001 Re: Sebija All about

Post by uglavnomja »

vješalica wrote:
uglavnomja wrote:

dr. sci svega :D specijalista za tendere, dobavljace, privatno i drustveno, za gras, kcus, prava pokrivenih zena, za sobracaj i kriminalistiku ... ojha ... dobar onaj ceh :D

dobavljac isporucuje onoliko robe koliko je naruceno
privatne firme nemaju nista, ama bas nista sa tenderima javnih ustanova

dobavljacu je u interesu da sto prije dostavi robu, nebitno o kojoj kolicini se radi. uostalom nisu traktori nego kutijice.
e sad neke apoteke dobiju spisak lijekova prije nego sto se objavi tender na koji se niko nece javiti
a doktori i apotekari dobiju upute da ne ne nude isti lijek istog sastava od drugog proizvodjaca i u drugoj apoteci nego moraju bas kod zene jednog politicara ... itd ...

alternativni zakoni trzisne ekonomije :-)
+

definitivno pretjeruješ kad je u pitanju moje učešće po temama i naravno shodno nedostatku nekih valjanih argumenata diskusiju okreneš lično na učesnika,tipično za osobe koje ne mogu da podnesu kad im se objasni da nisu u pravu ma koliko god oni to željeli ;)
osim toga pogrešno rezonuješ odgovor,čak neznaš ni kako se tender raspisije zavisno od potreba u ovom slučaju pacjenata kojima trebaju citostatici ;)
radije se pobrini o kupovini u supermarketima,ali vodi računa da ne pretjeraš ;)

kakve veze ima narudzba privatne apoteke sa tenderima fzzo?

kakve veze ima vrijeme isporuke sa statusom narucioca i kolicinom robe?
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#3002 Re: Sebija All about

Post by hrasno38 »

vješalica wrote:dokaži da je apoteka dina jedini dobavljač cistoastatika na tenderu federalnog zavoda z.osiguranja i reosiguranja ;) umjesto što pričaš ko je čiji guzni haver
Sas se stvarno pocinjes da gubis......gdje sam ja spomenuo da je Dina JEDINI dobavljac :? Samo sam napisao a sto ti odlicno znas, jer svakom rijecju a ne recenicom otrkivas polozaje, da je Talirevic guzni Sebijin haver. U UO UKCS-a Jasmin Kapetanovic suprug Dine Kapetanovic "vlasnice" apoteke Dina koja je eto uzgred kako ti kazes Talireviceva......jebo ti zacarani krug kako je ovo.

http://www.zurnal.info/novost/19719/drz ... ne-poslove

Koga vi vise zajebavate i zamazujete oci sa vjestackom heroinom Sebijom Izetbegovic. Jebo te izbije posao firmi u kojoj je direktor i da svom guznom haveru....lafo zakasnila jedan dan a ona direktorica koja treba da vodi racuna o tome da ne zakasni.
hrasno38

#3003 Re: Sebija All about

Post by hrasno38 »

vješalica wrote:
hrasno38 wrote: Ama ne sumnjam ja da se novac refundira ali ajde ti meni objasni odkale nekom penzioneru sa penziom od 500 KM 700-800 KM za citostatik da ga kupi pa da onda ceka dva mjeseca na refundiranje :?
otkud znaš da neki penzioner nema nekoga ko mu može pomoći ?
vidiš kako uskogrudno posmatraš stvari
a također ima ljudi koji nemaju nikoga da nabave jednu dozu koja može biti petocifreni broj od hiljadu pa naviše
to ako s eneko snašao za dozu ne znači d amože finansirati terapiju za sva vremena
Nije penzioner zaradio svoju penziju i placao zdravstveno citav zivot da bi mu neko pomagao nego da bi otisao u penziji kod ljekara i dobio sve je sto je potrebno. Ovom tvojom recenicom si sve rekla i za mene je svaka daljna rasprava sa tobom suvisna jer samo jos fali da napises "U JEDINSTVU JE SPAS"!!

Dovidjenja i prijatno
vješalica

#3004 Re: Sebija All about

Post by vješalica »

uglavnomja wrote:

pa ti dadni odgovor sam si i prvi u priči o citostaticima pomenuo dinu i njene talove sa kcusom
naravno da ne možeš objasniti jer ne znaš kako hodaju nabavke i tenderi

pa bolna bolan vidiš li šta pišeš kako ne bi imalo veze vrijeme isporuke lijekova :roll: :roll: :roll:
vješalica

#3005 Re: Sebija All about

Post by vješalica »

hrasno38 wrote:
vješalica wrote:
hrasno38 wrote: Ama ne sumnjam ja da se novac refundira ali ajde ti meni objasni odkale nekom penzioneru sa penziom od 500 KM 700-800 KM za citostatik da ga kupi pa da onda ceka dva mjeseca na refundiranje :?
a također ima ljudi koji nemaju nikoga da nabave jednu dozu koja može biti petocifreni broj od hiljadu pa naviše
to ako s eneko snašao za dozu ne znači d amože finansirati terapiju za sva vremena
Nije penzioner zaradio svoju penziju i placao zdravstveno citav zivot da bi mu neko pomagao nego da bi otisao u penziji kod ljekara i dobio sve je sto je potrebno. Ovom tvojom recenicom si sve rekla i za mene je svaka daljna rasprava sa tobom suvisna jer samo jos fali da napises "U JEDINSTVU JE SPAS"!!

Dovidjenja i prijatno
bježi sa teme nemaš argumenata nikavih vidiš li šta pišeš vidiš li kako rezonuješ odgovore na svoja besmislena pitanja koja postavljaš,ništa ne temi ne znaš,ni kako se kupuje,ni ko nabavlja ni kakvi su uslovi ni ništa....ništa apsolutno ne znaš i truniš na 100 stranica svoje hronično neznanje
vidiš li št apišeš za tendera poklopi se bolan ne brukaj se
vješalica

#3006 Re: Sebija All about

Post by vješalica »

hrasno38 wrote:
vješalica wrote:dokaži da je apoteka dina jedini dobavljač cistoastatika na tenderu federalnog zavoda z.osiguranja i reosiguranja ;) umjesto što pričaš ko je čiji guzni haver
Sas se stvarno pocinjes da gubis......gdje sam ja spomenuo da je Dina JEDINI dobavljac :? Samo sam napisao a sto ti odlicno znas, jer svakom rijecju a ne recenicom otrkivas polozaje, da je Talirevic guzni Sebijin haver. U UO UKCS-a Jasmin Kapetanovic suprug Dine Kapetanovic "vlasnice" apoteke Dina koja je eto uzgred kako ti kazes Talireviceva......jebo ti zacarani krug kako je ovo.

http://www.zurnal.info/novost/19719/drz ... ne-poslove

Koga vi vise zajebavate i zamazujete oci sa vjestackom heroinom Sebijom Izetbegovic. Jebo te izbije posao firmi u kojoj je direktor i da svom guznom haveru....lafo zakasnila jedan dan a ona direktorica koja treba da vodi racuna o tome da ne zakasni.
ti si ubacio bolna bolan priču o dini na diskusiju koja se vodila o citostaticima koja nea veze sa ovim što postavljaš jer nemaš pojma šta je nabavka citosatika a šta patohistološke usluge,što bolan uskačeš u temu sa pošalicama oko navedenog slučaj kada nema veze sa diskusijom?
Banksy

#3007 Re: Sebija All about

Post by Banksy »

VjecitiStudent wrote: Dino se hvali kako prave uštede na esencijalnoj listi
U kontekstu razgovora o donošenju nove esencijalne liste lijekova u KS-u, obrazložio je da se zbog ogromnih gubitaka u njenoj primjeni, koji su u periodu od 2012. do 2015. godine iznosili oko pet miliona KM godišnje, krenulo u njenu izmjenu, da su efekti uštede već mjerljivi i da iznose od 500.000 do milion KM mjesečno. Kazao je i da je cilj ove vlade zaštititi domaće farmaceutske kompanije koje su na esencijalnim listama iz prethodnih godina bile zastupljene tek sa oko 23 posto.
A šta su uradili, istjerali Krku, Plivu, Bayer, Glaxo, ... a uveli na esencijalnu listu SDA firmu, Zadu iz Lukavca.

Svaki šesti lijek na esencijalnoj listi Kantona Sarajevo "proizvela" je Zada, Lukavac.
I uvijek isti smrdljivi tragovi...

kriminal Davuda Zahiragića, vlasnika sumnjive farmaceutske kuće „Zada Pharmaceutical" iz Lukavca.

- U firmama koje je osnivao i zatvarao Zahiragić je zadužio desetine miliona maraka mnoge distributere i dobavljače sirovina i mašina. Radi se o uvezanom biznisu proizvođača „Zada Pharmaceuticala", apoteka „Bosnafarm" i „Oaza zdravlja" i veleprodaja „Bosnafarm Group" i „B Group", u kojem ni država ne može naplatiti višemilionske porezne dugove, a da ne govorimo o dugovanjima radnicima, radu nacrno... Sve radnje ovih kompanija istražuje i Kantonalno tužilaštvo u Tuzli - navodi naš izvor.

Prema njegovim riječima, upravo takvim „biznismenima" odluka Umihanićeve vlade legalizirala bi dugogodišnji kriminal Zahiragića, a omogućilo bi se i raspolaganje polovinom budžeta za esencijalnu listu TK, koji godišnje iznosi oko 40 miliona KM. No, Skupština je, ipak, odbila takvu odluku.

Ko je uvezan: „Zada Pharmaceutical" „Bosnafarm" „Oaza zdravlja" „Bosnafarm Group" „B Group"

spisak članova izvšnog kantonalnog odbora sda tuzlanskog kantona ...DAVUD ZAHIROVIĆ

delegati 6. kongresa sda - Stranka Demokratske Akcije: ZAHIROVIĆ DAVUD.

Zahirović je direktor uvoznika stranih lijekova na bh. tržište – kompanije Bosnafarm. Bosnafarm je osnovan 1996, a devet godina kasnije se Zahirović uputio u još jedan poslovni poduhvat i registrovao je proizvođača medikamenata Zada Pharmaceuticals. Osim toga, lukavački privrednik je član Sabora Islamske zajednice, a u godinama 2011–2012. bio je i predsjednik FK Sloboda. No, prije svega, Davud Zahirović slovi za jednog od glavnih finansijera kantonalne SDA, bez čije zdušne podrške ne bi ostvario ovu blistavu karijeru.

UKC Tuzla pred bankrotom

Upravni odbor traži odgovornost aktualnog menadžmenta sa Elmirom Čičkušićem na čelu

Čičkušić je najviše lijekove nabavljao od Bosnafarma, čiji je vlasnik Davud Zahirović, koji je u SDA-u najviše lobirao da Čičkušić bude ponovo izabran za direktora.
Banksy

#3008 Re: Sebija All about

Post by Banksy »

Nurudin wrote:
Banksy wrote:
Slijep vidi da ti je namjera skrenuti temu, zato ti neću odgovarati.
Otvori novu, reforma zdravstva, pa ćemo nastaviti, pozdrav.
uglavnomja

#3009 Re: Sebija All about

Post by uglavnomja »

vješalica wrote:
uglavnomja wrote:

pa ti dadni odgovor sam si i prvi u priči o citostaticima pomenuo dinu i njene talove sa kcusom

pa bolna bolan vidiš li šta pišeš kako ne bi imalo veze vrijeme isporuke lijekova :roll: :roll: :roll:

:-)

dina ima veze jer ima veze sa "menadzmentom", ali formalno narudzbe privatne apoteke je iskljucivo stvar vlasnika apoteke. ko nema seku da mu sapne sta ce biti na tenderu, moze gledti u kristalnu kuglu i naruciti sta god hoce

a ovu besmislicu o vremenu :-)

za firmu iz recimo njemacke fzzo znaci isto kljndtsh neki istocnoeuropski kupac

prevoz se placa po tezini robe.

kojom logikom bi trebala veca isporuka da brze :-)
mislis da je neki fzzo faktor u ukupnom prometu neke planetarne firme :-) pa de se trude da ga zadrze :D ili se boje da ce ostati bez posla :lol: :lol:
hrasno38

#3010 Re: Sebija All about

Post by hrasno38 »

vješalica wrote:pa ti dadni odgovor sam si i prvi u priči o citostaticima pomenuo dinu i njene talove sa kcusom

Ajde ti malo sjedni, duboko udahni pa se dogovori sama sa sobom ko je poceo pricu o citostaticima i Dini. Fakat se pocinjes gubiti ko abdest. Cas sam poceo ja (sto nije tacno da sam spomenuo Dinu a evo i posta)..ja sam samo spomenuo citostatike a Dinu ni u mislima.....tek negdje kasnije kada se sve rasplamsalo

http://forum.klix.ba/sebija-all-about-t ... #p13322749

cas je zapoceo @uglavnomja......hahaha ajde javi nnam tko je zapoceo :D
uglavnomja

#3011 Re: Sebija All about

Post by uglavnomja »

i znam jako dobro kako hodaju tenderi, nazalost ...

zna se ko ce dobiti unaprijed, ako ima kandidat, a ako nema, onda se tender objavi da bi se oborio

kako se samo stima ... ovaj "odabrani" nije poslao pola dokumentacije, a najbolji ponudjac sve.
ali naravno, nasli su da mu fali jedan papir, nidje veze referenca, koji nije ni trazen

dok je odabranom dozvoljeno da donese papire kad stigne

nisu lijekovi u pitanju, ali princip je isti, sve su ostalo nijanse ...
vješalica

#3012 Re: Sebija All about

Post by vješalica »

uglavnomja wrote:
vješalica wrote:
uglavnomja wrote:

:-)

dina ima veze jer ima veze sa "menadzmentom", ali formalno narudzbe privatne apoteke je iskljucivo stvar vlasnika apoteke. ko nema seku da mu sapne sta ce biti na tenderu, moze gledti u kristalnu kuglu i naruciti sta god hoce

a ovu besmislicu o vremenu :-)

za firmu iz recimo njemacke fzzo znaci isto kljndtsh neki istocnoeuropski kupac

prevoz se placa po tezini robe.

kojom logikom bi trebala veca isporuka da brze :-)
mislis da je neki fzzo faktor u ukupnom prometu neke planetarne firme :-) pa de se trude da ga zadrze :D ili se boje da ce ostati bez posla :lol: :lol:
Jadan ne bio znas l sta znaci imati kontinuitet i brzinu isporuke citostatika da budu dostupni pacjnetima?
kakonako

#3013 Re: Sebija All about

Post by kakonako »

Banksy wrote:
dječak sa šibicama wrote:Sutra u Saff-u: "Srpkinja iz SDP-a uskracuje sarajevske bolesnike za lijekove, ekskluzivno"
Iskustvo nam govori - danas u SAFF-u, sutra u Slobodnoj Bosni, prekosutra na Klixu.
Jos iz Rogatice.
statixx

#3014 Re: Sebija All about

Post by statixx »

Clan Sabora IZ - kazem vam ja, bolje na dzumu, vego uciti, 'ta ce nam univerziteti... :lol:
pustopoljina

#3015 Re: Sebija All about

Post by pustopoljina »

hrasno38 wrote:
pustopoljina wrote:
hrasno38 wrote:

A kako da onda pacijent sam sebi kupi te lijekove??? da naruci preko ebay-a :?
u apoteci, u drugom kantonu, u drugoj drzavi.
eu zemlje ne bi smjele dati lijek na recept koji nije iz EU, u praksi to rade skoro svi, barem u ovim baustelskim zemljama, ali, placas punu cijenu lijeka, kao da je privatni recept.
drugo, naravno da manje apoteke cesto nemaju "prave" lijekove, lijekove sa listi, zato sto "pravi"lijekovi donose puno manje para.
najvise se zaradjuje na svim onim nebitnim stvarima, suplementima, lijekovima bez recepta, nije nista neobicno da "prave" lijekove imas u samo jednoj apoteci u gradu, a u onoj u komsiluku kupujes pelene i dude.mislim da svaki solidan apotekar moze brzo saznati kojih lijekova na klinici nema.
trece, iz vise medjusobno nepovezanih primjera znam da se novac i refundira, ali isto tako i za mnoge slucajeve kad je bolesnik sam, te sam nije u stanju i nema bas neku podrsku, tj. angazovane clanove porodice koji ce se potruditi da se nesto refundira. refundiranje i u boljim zemljama (npr. ides na neki alternativni tretman, koje tvoje dopunsko osiguranje pokriva, ali ti doktoru placas odmah, a povrat dijela novca trazis od svog zdravstvenog) traje sedmicama, pa i mjesecima i podrazumijeva obijanje pragova.
Ama ne sumnjam ja da se novac refundira ali ajde ti meni objasni odkale nekom penzioneru sa penziom od 500 KM 700-800 KM za citostatik da ga kupi pa da onda ceka dva mjeseca na refundiranje :?
cak i da odmah dobijaju lijekove, da nema refundacije (a nema drzave bez toga) penzionerima i nezaposlenima nije lako. to su kategorije ugrozene sa svih strana i zdravstvo ne moze rijesiti njihove probleme, samo rijesiti koliko je u njihovoj moci (npr. refundacija).
drugo, cijene lijekova u BiH su bezrazlozno visoke. isti lijekovi su jeftiniji u hrvatskoj ili cak u eu. to je glad i brzo bogacenje i taj "merhamtli" mentalitet naseg covjeka. ponavljam, ono sto je obicno skupo su stvari koje nisu obavezne receptom. nisu skupi lijekovi protiv visokog pritiska, ali jesu ginkgo preparati itd.
nasi apotekari su, onda kada se uveo PDV, udarali dvostruki PDV, jednom su ga racunali nabavljaci, a drugi put apoteke. to je cista pljacka.
ta situacija traje od malo nakon rata, sve do danas. tu su krive sve stranke, i sve stranke su do sada hajrovale od toga.
mi smo bas kao u andricevim pricama...
poginu dvije djevojke, pregazene od idiota, mahala se zapjeni, cepenci pozatvaraju, a sutra grane sunce, umije ljetna kisa prasnjavu kaldrmu i sve opet ispocetka, kao da se nista desilo nije.
gori predsjednistvo, smjenjuju politicari,deveti januar parada, sebija hara KCUSom i svaki put je to drama nevidjenih razmjera, a onda sve utone u zaborav.
a kad pjeni, covjek bi rekao, sad ce to sve biti pometeno i sve postavljeno na svoje mjesto i sad je fakat dogorjelo do nokata.
a sta se desi od svega toga? padne pomocnik ministra jusic :-) ili stave negdje novog svog ministra, a ostalo ostaje kao i sto je uvijek bilo. jah.
i da smijenis sebiju, tvoj penzioner nema 500km za citostatike. to jeste problem, ali nije tema.
ne mozes sprijeciti da covjek dobije rak, ali mozes sprijeciti da je isti citostatik skuplji nego u zemlji eu, u kojoj je proizveden. i to jeste goruci problem, ali isto nije tema.
ne mozete sve te stvari upakovati jednoj sebiji.
Dozer

#3016 Re: Sebija All about

Post by Dozer »

Mene fasciniraju ovi koji su ubijedjeni da KCUS nema nista s citostaticima i njihovom nabavkom.... OK, direktno to nabavlja ZZO, ali ko ZZO-u daje informacije o vrsti i kolicini potrebnih citostatika, o broju oboljelih, i generalno o svim potrebama?
Da li se te informacije/narudzbe komuniciraju na vrijeme i planski?

Na kraju - zasto se ne kaze ko je direktno i konkretno odgovoran za nedostatak citostatika, imenom i prezimenom? Ah...da... Opet ce ispasti da je neko iz SDA ili, ako ne direktno taj/ta, onda je neko kome taj/ta nije nesto potpisao/la na vrijeme... Kako god, gdje god da se okrenemo, dodjemo do toga da su SDA kadrovi na svim bitnim pozicijama odron...
uglavnomja

#3017 Re: Sebija All about

Post by uglavnomja »

vješalica wrote:Jadan ne bio znas l sta znaci imati kontinuitet i brzinu isporuke citostatika da budu dostupni pacjnetima?
i kakve to veze ima sa tenderom fzzo i narudzbom privatne apoteke?
hrasno38

#3018 Re: Sebija All about

Post by hrasno38 »

pustopoljina wrote:cak i da odmah dobijaju lijekove, da nema refundacije (a nema drzave bez toga) penzionerima i nezaposlenima nije lako. to su kategorije ugrozene sa svih strana i zdravstvo ne moze rijesiti njihove probleme, samo rijesiti koliko je u njihovoj moci (npr. refundacija).
drugo, cijene lijekova u BiH su bezrazlozno visoke. isti lijekovi su jeftiniji u hrvatskoj ili cak u eu. to je glad i brzo bogacenje i taj "merhamtli" mentalitet naseg covjeka. ponavljam, ono sto je obicno skupo su stvari koje nisu obavezne receptom. nisu skupi lijekovi protiv visokog pritiska, ali jesu ginkgo preparati itd.
nasi apotekari su, onda kada se uveo PDV, udarali dvostruki PDV, jednom su ga racunali nabavljaci, a drugi put apoteke. to je cista pljacka.
ta situacija traje od malo nakon rata, sve do danas. tu su krive sve stranke, i sve stranke su do sada hajrovale od toga.
mi smo bas kao u andricevim pricama...
poginu dvije djevojke, pregazene od idiota, mahala se zapjeni, cepenci pozatvaraju, a sutra grane sunce, umije ljetna kisa prasnjavu kaldrmu i sve opet ispocetka, kao da se nista desilo nije.
gori predsjednistvo, smjenjuju politicari,deveti januar parada, sebija hara KCUSom i svaki put je to drama nevidjenih razmjera, a onda sve utone u zaborav.
a kad pjeni, covjek bi rekao, sad ce to sve biti pometeno i sve postavljeno na svoje mjesto i sad je fakat dogorjelo do nokata.
a sta se desi od svega toga? padne pomocnik ministra jusic :-) ili stave negdje novog svog ministra, a ostalo ostaje kao i sto je uvijek bilo. jah.
i da smijenis sebiju, tvoj penzioner nema 500km za citostatike. to jeste problem, ali nije tema.
ne mozes sprijeciti da covjek dobije rak, ali mozes sprijeciti da je isti citostatik skuplji nego u zemlji eu, u kojoj je proizveden. i to jeste goruci problem, ali isto nije tema.
ne mozete sve te stvari upakovati jednoj sebiji.
Potpuno si u pravu sa svim ali problem je sto svi problemi dolaze iz jedne kuhinje vec 26 godina - 3/4 godine i sto je Sebija samo jedna od glavnih kuharica u toj kuhinji tj. supruga vlasnika kuhinje koja se jadna pravi nevina i naivna.
Dozer

#3019 Re: Sebija All about

Post by Dozer »

Otprilike...
A smjena/zamjena pomocnih kuhara ne vodi nicemu. Treba sve izbaciti iz te kuhinje, pa u nju dovesti mladje. Neiskusni su, da, ali kako su neiskusni za kuhanje, tako su neiskusni i za kradju namirnica.
Last edited by Dozer on 31/01/2017 12:59, edited 1 time in total.
mallory

#3020 Re: Sebija All about

Post by mallory »

vješalica wrote:

Ovaj komentar ti dibidus nije na mjestu. Očito ne znaš kakve sirotinje ima. Bila sam u situaciji reći nani koja je teška sirotinja, da radi terapije koju prima, treba primati i gastroprotektiv npr.ranitidin, ali da ga mi nemamo na klinici pa ga mora sama nabaviti. Ženu su oblile suze. Kaže-ja u bolnici imam 3 obroka, a to nisam imala mjesecima. I stvarno misliš da ona ima 5-6 km da izdvoji za te lijekove, a veće cifre su misaona imenica?
Da, i kada nema citostatika, pacijenti su ih uglavnom nabavljali u Dini. Uglavnom, vrlo pouzdana informacija iz prve ruke. Kada nema citostatika, a postavi se pitanje šta sad-kažu: ima u Dini. Istini za volju, jedno vrijeme- možda prije godinu dana, određenih citostatika nije bilo ni u Dini, pa su ih pojedini pacijenti nabavljali u Metkoviću,a većina je čekala da ih KCUS dobije.
vješalica

#3021 Re: Sebija All about

Post by vješalica »

hrasno38 wrote:
Ajde ti malo sjedni, duboko udahni pa se dogovori sama sa sobom ko je poceo pricu o citostaticima i Dini. Fakat se pocinjes gubiti ko abdest. Cas sam poceo ja (sto nije tacno da sam spomenuo Dinu a evo i posta)..ja sam samo spomenuo citostatike a Dinu ni u mislima.....tek negdje kasnije kada se sve rasplamsalo

http://forum.klix.ba/sebija-all-about-t ... #p13322749

cas je zapoceo @uglavnomja......hahaha ajde javi nnam tko je zapoceo :D
Reko si da se više nećeš javljati i pozdravio se. a ja sam dovoljan karakter da priznam grešku kad je u pitanju identifikacije forumaša koji je uletio bespotrebno sa uskočicom
VjecitiStudent wrote:
uglavnomja wrote: ako hoce da bude manager onda je njen posao da stvori osnovna sredstva rad.

ako se niko nije javio na tender - znaci da nesto u tenderu ne valja.
lijekovi postoje na planeti, u regiji, u drugim bomnicama u bh

ako nema para za lijekove - zna kome ce se obratiti, moze i u krevetu

ako bolnica ne moze nabaviti lijekove kako moze pacijent?
ako bolnica nema - kako dina ima?

znaci ljudski fakotor, zapakovan u sda bezobzirnu nonsalanciju: narodu insala - masala, a mi cemo u zagreb, u bec u ameriku ... gdje bolnice imaju i lijekove i doktore jer ih ne vode zene politicara nego strucnjaci.
Također, kako "Dina" uvijek zna koje lijekove KCUS nema i koliko ih dugo tamo neće biti?

Da krenemo redom,ja priču o citostaticima nisam pokrenula,forumaš @dječak sa šibicama je rekao da nema lijekova za tumor, a ti se nadovezao i tako je krenula svađa
http://forum.klix.ba/sebija-all-about-t140947s2900.html

eh onda na ovoj stranici http://forum.klix.ba/sebija-all-about-t140947s2950.html forumaš vječiti student pominje dinu u konteksu nabave lijekova u totalnoj diskusiji o citostaticima i nastavila se svađa
vješalica

#3022 Re: Sebija All about

Post by vješalica »

mallory wrote:
vješalica wrote:

Ovaj komentar ti dibidus nije na mjestu. Očito ne znaš kakve sirotinje ima. Bila sam u situaciji reći nani koja je teška sirotinja, da radi terapije koju prima, treba primati i gastroprotektiv npr.ranitidin, ali da ga mi nemamo na klinici pa ga mora sama nabaviti. Ženu su oblile suze. Kaže-ja u bolnici imam 3 obroka, a to nisam imala mjesecima. I stvarno misliš da ona ima 5-6 km da izdvoji za te lijekove, a veće cifre su misaona imenica?
Da, i kada nema citostatika, pacijenti su ih uglavnom nabavljali u Dini. Uglavnom, vrlo pouzdana informacija iz prve ruke. Kada nema citostatika, a postavi se pitanje šta sad-kažu: ima u Dini. Istini za volju, jedno vrijeme- možda prije godinu dana, određenih citostatika nije bilo ni u Dini, pa su ih pojedini pacijenti nabavljali u Metkoviću,a većina je čekala da ih KCUS dobije.
šta sam pogrešno rekla?i kako komentar nije na mjestu?kako te nije stid da etiketiraš
odgovaram liku koji postavlja pitanje kako neki penzioner ima,ti odvališ besmislicu
šta je sporno u komentaru ako neki penzioner ima nekoga ko mu može priskočiti u tom momentu da kupi lijek?
Dozer

#3023 Re: Sebija All about

Post by Dozer »

Drugovi i drugarice.... jedna doza citostatika, za jedan tretman, kosta oko 1.500 KM (a sto je i Seka sam rekla na presici). A takvih tretmana/doza svaki pacijent primi 5-6 u prvoj turi HT.

A to je 3.000-3.500 KM. Ili, drugim rijecima, oko 4 prosjecne plate. Ili 10 prosjecnih penzija.

A u gornjem komentaru je sporno sto je besmisleno da penzioneru pomaze bilo ko, tj. besmisleno je da bolnica nema lijekova za tog penzionera. I za to neko treba da snosi odgovornost. Po meni cak i krivicnu, jer, iako su citostatici otrov za nas, s druge strane su medicinski prihvaljiv lijek, a njihovo neblagovremeno primanje moze voditi ubrzanoj smrti. Samim tim, onaj ko je odgovoran za nenabavljanje tog lijeka mogao bi biti optuzen i za pokusaj ubistva. Bar bih ja to tako...
Last edited by Dozer on 31/01/2017 13:05, edited 1 time in total.
mallory

#3024 Re: Sebija All about

Post by mallory »

šta sam pogrešno rekla?i kako komentar nije na mjestu?kako te nije stid da etiketiraš
odgovaram liku koji postavlja pitanje kako neki penzioner ima,ti odvališ besmislicu
šta je sporno u komentaru ako neki penzioner ima nekoga ko mu može priskočiti u tom momentu da kupi lijek?[/quote]

Sporne su tvoje nebuloze i očito nepoznavanje stvari "na terenu". Ali zato braniš Seku i SDA ekipu, k'o da si Enra Suljić lično.
vješalica

#3025 Re: Sebija All about

Post by vješalica »

Dozer wrote:Mene fasciniraju ovi koji su ubijedjeni da KCUS nema nista s citostaticima i njihovom nabavkom.... OK, direktno to nabavlja ZZO, ali ko ZZO-u daje informacije o vrsti i kolicini potrebnih citostatika, o broju oboljelih, i generalno o svim potrebama?
Da li se te informacije/narudzbe komuniciraju na vrijeme i planski?

Na kraju - zasto se ne kaze ko je direktno i konkretno odgovoran za nedostatak citostatika, imenom i prezimenom? Ah...da... Opet ce ispasti da je neko iz SDA ili, ako ne direktno taj/ta, onda je neko kome taj/ta nije nesto potpisao/la na vrijeme... Kako god, gdje god da se okrenemo, dodjemo do toga da su SDA kadrovi na svim bitnim pozicijama odron...
nema sa direktnom nabavkom u smislu da lično kcus raspisuje tender i nabavlja da bi se seka kao odgovorno lice u kcusu prozivala i smatrala odgovornom za nedostatak citostatika kako to pojedinci propagiraju ovo je sutština te priče
to radi federalni zzo
a federalni zzo ne radi nabavku isključivo za kcus već za klinike federalne opet zavino od svega toga koliko i čega im treba
Post Reply