Pariz

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3001 Re: Pariz

Post by Truba »

takodjer treba shvatiti u parizu smo skoro svi bili
a u bejrutu rijetki
u parizu bi većina željela ići a u bejrut rijetki
isto je i sa afrikom i azijom

i to utiče na cjelokupnu situaciju
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3002 Re: Pariz

Post by Truba »

Matzan wrote:Je li bio dan žalosti zbog rušenja ruskog Metrojet Flight 9268, prilikom čega su živote izgubile 224 osobe,
od kojih su njih 17 bila djeca?
evo logike=> nije se znalo od čega je pao, avioni stalno padaju, ko im je kriv što idu u egipat, bogatuni imaju za kartu ( ova mi je najdraža izvlakuša)

mada opet nije isto
Matzan

#3003 Re: Pariz

Post by Matzan »

Black swan wrote:
Matzan wrote:Je li bio dan žalosti zbog rušenja ruskog Metrojet Flight 9268, prilikom čega su živote izgubile 224 osobe,
od kojih su njih 17 bila djeca?
evo logike=> nije se znalo od čega je pao, avioni stalno padaju, ko im je kriv što idu u egipat, bogatuni imaju za kartu ( ova mi je najdraža izvlakuša)

mada opet nije isto

:mrgreen:

Btw naslućivalo se od početka... čak su bradonje idioti odmah preuzeli odgovornost.

http://www.klix.ba/vijesti/svijet/zvani ... /151117022
tzipiripi

#3004 Re: Pariz

Post by tzipiripi »

.
Matzan

#3005 Re: Pariz

Post by Matzan »

Image
Dozer

#3006 Re: Pariz

Post by Dozer »

Freamon Lester wrote:
Dozer wrote:...
A ovaj napad je izvela Le Pen? Tebi kad rucak zena napravi ti mislis da je to zavjera da se udebljas i srcani dobijes...
Nazalost, ocito je da nisi shvatio taj moj post...
Znas koliko prosjecnom "osvjestenom", "sve je zavjera", "mrski zapad" forumasu puca neka stvar za Bejrutom taman toliko da je na temi Libanon (Da je Bejrut je glavni grad Libanona, a ne drzava kako pojedini vec opisani forumasi vole napisati) od 12.11. napisano 16 postova. A od kad postoji tema 85. postova. Ljudi pregrmise desetine napada, ubili im premijera, imali mini gradjanski rar, napao ih Izrael... Sve skupa 85 postova. Ali kad Bosnji zasmeta sto se ljudi ujedinili da kozojebe osude onda izvuce supljak "sto se niste tako ujedinili za Bejrut" i slicne budalastine. I to je upravo ono sto tvrdim stalno klasicno relativiziranje masakra u Parizu uz pritajeno simpatiziranje pocinitelja.
I ovdje se vidi da ne razumijes... Jer, da nije tako, ti bi znao da su ti "kozojebi" od kojih, btw, danas strijepi cijeli svijet, zapravo direktni proizvod "naprednih nekozojeba", tj. USA, GB, FR, DE... To sto se desilo u Parizu, a garantujem da ce se desiti na jos X mjesta u Evropi, mozda i kod nas, pa i u Americi, nije rezultat nekakve panislamisticke teznje da zavladaju svijetom sijuci teror tek tako, nego je vise nego ocigledan odgovor na identicne stvari koje njima rade vec decenijama upravo ovi "napredni". Naravno, ti ne vidis, niti si ikada vidio to sta Ameri & Co. godinama rade tim ljudima tamo (a ne vidis jer ti mediji pod kontrolom upravo tih :nekozojeba" serviraju tacno ono sta oni hoce da ti vidis i "znas"), pri cemu su prethodno upravo Ameri & Co. i stvorili te radiklane grupe kako bi imali izgovor upravo za to sta rade. Sad su te grupe, neplanski, prerasle u pokrete koje Ameri & Co. vise ne mogu kontrolisati. Rezultat toga jeste - bumerang.
Ali Kemal wrote:Na prvi pogled si u pravu, ali i nisi, jer BiH je dio Evrope i ovde se ne radi samo o pukim ljudskim zrtvama, nego je to napad i na evropsku civilizaciju, nacin zivota, svaki tip slobode pojedinca i slicno.
Dakle nije samo prebrojavanje zrtva, nego i pozadina iza toga. Generalno mnogo je veci uticaj na BiH teror u Parizu, nego u Bejrutu ili Bagdadu.
Mi dijelimo civilizacijske vrijednosti sa Parizom, ne sa Bagdadom, mi pripadamo evropskom civilizacijskom krugu, a na civilizaciji Bliskog istoka.
Mojih 5 centi.
To je tacno. Ali, hajmo ovako - koliko je dana zalosti bilo u Parizu i Francuskoj kada su se desile Markale? Ferhadija? Srebrenica? Ni jedan jedini...
TomANDJerry wrote:Nevjerovatna je kolicina truda koji se ulaze od ljudi koji su jedva srednju zavrsili da nadju nacine kako da popljuju zrtve u Francuskoj. To se odjednom interusuju za Francusku kolonijalnu vlast u Africi (iako su od Historije mozda za Hitlera culi) , odjednom se brinu za Palestince (a vjerovatno Palestinu ne znaju ni na mapi pokazati) , odjednom se brinu za sve moguce teroristicke napade ranije (iako ih dosad nije zanimalo i otvoreno su govorili da ih boli briga)
Nije mi jasno zasto , jesmo li mi losi ljudi pa ne mozemo suosjecati sa drugima ili smo toliko glupi da ja ne mogu povjerovati da neko moze biti toliko glup
Ne znam da li je ovo upuceno meni, ali ako jeste - totalno si fulio adresu. A, i "analizu".
Ali, u jednom si u pravu - mene licno boli briga. Moja empatija je nestala u periodu 92-95, i danas, najiskrenije, imam vise empatije za pse na ulici nego za ljude bilo gdje. Kako i Kemalu rekoh - koliko su Francuzi bili empaticni prema nama u periodu 92-95, i koliko dana zalosti su imali tamo za bilo koji masakr ovdje? 0. Zero. None. Nada. Ni jedan.
Znas li zasto je kod mene to tako? Jednostavno je - odavno sam shvatio da smo upravo mi, ljudi, najgore i najkrvolocnije zivotinje na ovoj planeti, a i blizem galaktickom okruzenju, i da jednostavno uopste ne zasluzujemo bilo kakvo saosjecanje za bilo sta. Jer, sve sto radimo i sve sto se desava nekome od nas, uvijek je kriv opet neki drugi - covjek. Ili grupa ljudi. Dakle, za sve smo sami sebi krivi. Niko drugi.
I, nema tu nikakvih zavjera, nego samo i jedino suhoparni interes onih koji su fizicki jaci.
Arteta

#3007 Re: Pariz

Post by Arteta »

Bosnje su glupa masa ljudi i to toliko glupa da ih se treba proucavati.

Citam po fb, ljudi pisu kako je Francuska kriva za ovo sto im se desilo jer je destabilizovala Siriju, a u narednom dijelu posta daju podrsku Sirijskim pobunjenicima.
I to ne da je jedan nego velika masa ljudi je takvog razmisljanja.
nosara

#3008 Re: Pariz

Post by nosara »

Dozer wrote:Jer, da nije tako, ti bi znao da su ti "kozojebi" od kojih, btw, danas strijepi cijeli svijet, zapravo direktni proizvod "naprednih nekozojeba", tj. USA, GB, FR, DE...
Ja bih rekao JEDINIH kozojeba u prici...
Dozer

#3009 Re: Pariz

Post by Dozer »

Arteta wrote:Bosnje su glupa masa ljudi i to toliko glupa da ih se treba proucavati.

Citam po fb, ljudi pisu kako je Francuska kriva za ovo sto im se desilo jer je destabilizovala Siriju, a u narednom dijelu posta daju podrsku Sirijskim pobunjenicima.
Ja, naravno, ne dajem podrsku ovome sto se desilo u Parizu. Daleko od toga. Samo govorim da je to sto se desilo u Parizu samo sasvim logican slijed dogadjaja za ono sto ta ista Francuska, zajedno sa Amerikom, Engleskom i Njemackom, naravno i Izrael, rade tim ljudim tamo u tom dijelu svijeta.
Nemojte biti smijesni. Nema ovdje, bar kod mene ne, nikakve veze to ko je koje vjere i slicne gluposti. Nemam ni emocija o svemu ovome, samo stvari gledam realnim ocima.

Opet kazem - zapad je nagazio Bliski istok i arapski svijet odavno, i to iskljucivo radi licnih interesa koji se ticu prevenstveno nafte (sta mislite, zasto se nafta racuna u US$?). Oni koje Ameri & Co. nisu uspjeli poklopiti "regularno", tj. mirnim putem (poput Saudije, Bahreina, UAE i Katara, recimo), njih su odlucili poklopiti silom (Irak, Sirija, Libija, Palestina, a uskoro ce biti i Egipat, koji se jos uvijek nekako drzi po strani).

A kada se nekoga dovoljno dugo gazi, a pogotovo kada je to gazenje inicirano "unutrasnjim faktorima" na nacin kako je to odradjivano u ovim slucajevima, samo je pitanje vremena kada ce se to oteti kontroli i kada ce se stvoriti dovoljnja kriticna masa koja ce pokrenuti kontra mjere.
U konkretnom slucaju, ISIL je zapadnjacka kreatura, direktna, ali se nije ocekivalo da ce prerasti u ovo u sta je prerastao. A, kako ISIL nema avione, satelite i ostale pm, njihov nacin ratovanja i osvete se moze svoditi jedino na ovo sto svi vidimo - gerila i sporadicni teror kojim ce pokusati prisilti agresore na svoje zemlje (da, agresore) da se povuku. Drugim rijecima, preselice dio uzasa koji se njima priredjuje godinama i u dvoriste rezisera.
Al-Qaeda je takodjer Made in USA, jos dosta ranije od ISIL-a, i trebala je posluziti kao lakmus papir da se shvati kako to nije dobar recept. Ali, najzaduzenija drzava na planeti ne brine puno o tome i uzdaje se u svoju kontinentalnu udaljenost od svega toga. Medjutim, njihovi partneri polako pocinju osjecati efekte takve politike i nacina djelovanja, sto ce neminovno voditi postepenom raspadu tog partnerstva.
Jer, kada Englezi, Njemci, Italijani, itd. vide da se kod njih desava Pariz, a istovremeno se to ne desava kod kreatora i kolovodja svega toga (USA), nije tesko zakljuciti cemu ce to voditi. Samo polako...
Arteta

#3010 Re: Pariz

Post by Arteta »

Dozer wrote:
Arteta wrote:Bosnje su glupa masa ljudi i to toliko glupa da ih se treba proucavati.

Ja, naravno, ne dajem podrsku ovome sto se desilo u Parizu. Daleko od toga. Samo govorim da je to sto se desilo u Parizu samo sasvim logican slijed dogadjaja za ono sto ta ista Francuska, zajedno sa Amerikom, Engleskom i Njemackom, naravno i Izrael, rade tim ljudim tamo u tom dijelu svijeta.
Nemojte biti smijesni. Nema ovdje, bar kod mene ne, nikakve veze to ko je koje vjere i slicne gluposti. Nemam ni emocija o svemu ovome, samo stvari gledam realnim ocima.

Opet kazem - zapad je nagazio Bliski istok i arapski svijet odavno, i to iskljucivo radi licnih interesa koji se ticu prevenstveno nafte (sta mislite, zasto se nafta racuna u US$?). Oni koje Ameri & Co. nisu uspjeli poklopiti "regularno", tj. mirnim putem (poput Saudije, Bahreina, UAE i Katara, recimo), njih su odlucili poklopiti silom (Irak, Sirija, Libija, Palestina, a uskoro ce biti i Egipat, koji se jos uvijek nekako drzi po strani).

A kada se nekoga dovoljno dugo gazi, a pogotovo kada je to gazenje inicirano "unutrasnjim faktorima" na nacin kako je to odradjivano u ovim slucajevima, samo je pitanje vremena kada ce se to oteti kontroli i kada ce se stvoriti dovoljnja kriticna masa koja ce pokrenuti kontra mjere.
U konkretnom slucaju, ISIL je zapadnjacka kreatura, direktna, ali se nije ocekivalo da ce prerasti u ovo u sta je prerastao. A, kako ISIL nema avione, satelite i ostale pm, njihov nacin ratovanja i osvete se moze svoditi jedino na ovo sto svi vidimo - gerila i sporadicni teror kojim ce pokusati prisilti agresore na svoje zemlje (da, agresore) da se povuku. Drugim rijecima, preselice dio uzasa koji se njima priredjuje godinama i u dvoriste rezisera.
Al-Qaeda je takodjer Made in USA, jos dosta ranije od ISIL-a, i trebala je posluziti kao lakmus papir da se shvati kako to nije dobar recept. Ali, najzaduzenija drzava na planeti ne brine puno o tome i uzdaje se u svoju kontinentalnu udaljenost od svega toga. Medjutim, njihovi partneri polako pocinju osjecati efekte takve politike i nacina djelovanja, sto ce neminovno voditi postepenom raspadu tog partnerstva.
Jer, kada Englezi, Njemci, Italijani, itd. vide da se kod njih desava Pariz, a istovremeno se to ne desava kod kreatora i kolovodja svega toga (USA), nije tesko zakljuciti cemu ce to voditi. Samo polako...
Zapad nije nagazio bliski istok nego je bliski istok nagazio sam sebe, zatucani su ba zive u skladu s time.
Pogledaj Izrael, tamo rat traje 60 godina, kosta ih ogromnih para pa su jedna od najrazvijenijih drzava Svijeta i par stoljeca su ispred Arapa.

ISIL nije produkt Zapada nego je produkt glupih ljudi.
Razmisli malo.
Ako ti ja kazem da skocis sa zgrade i ti me poslusas, ko je kriv, ja ili ti?
Mohamad Sissoko

#3011 Re: Pariz

Post by Mohamad Sissoko »

Cuj zapad nije nagazio bliski istok a guze ih jos od pocetka 20-og vijeka kad su jevreji dobili obecanje da ce uz nastavak guzenja dobit drzavu.
100 godina guzenja...malo brate malo
Dozer

#3012 Re: Pariz

Post by Dozer »

Arteta wrote: Zapad nije nagazio bliski istok nego je bliski istok nagazio sam sebe, zatucani su ba zive u skladu s time.
Pogledaj Izrael, tamo rat traje 60 godina, kosta ih ogromnih para pa su jedna od najrazvijenijih drzava Svijeta i par stoljeca su ispred Arapa.

Razmisli malo.
Bez namjere vrijedjanja ili ad hominema, ali moram te upitati - koliko godina imas?
Znas li ko kontrolise Saudijsku naftu? UAE? Bahrein? Katar?

Da, ti jesi u pravu kada kazes da su tamo ljudi zatucani. Slazem se ja s tim. Ali, takvima je najlakse uvaliti kukavicje jaje. Pogledaj nas ovdje, u BiH, a k'o fol smo pametni ( :lol: :lol: :lol: :roll: )
ISIL jeste Made in USA. I kao ideja, i kao namjera, i kao fizicka pojava. Ali se plan lokalizovane destabilizacije, u cilju otvaranja vrata za americki ulazak i kontrolu resursa, pretvorio u lokalizovani haos koji pocinje frcati na sve strane.
Naravno, ti na to gledas kroz prizmu "zatucani islam". A ja ti kazem da ima i daleko zatucanijih africkih drzava u kojima je katolicanstvo osnova.
I, ako pogledamo sve ovo, ko ovdje, u stvari, ispada zatucani barbar - oni koji sjede u svojoj zatucanoj zemlji i nikoga nikad nisu dirali, ili oni koji su iz svoje napredne zemlje otisli u tu zatucanu da uvedu "red", a prije toga su upravo oni kreirali haos?
Ko je tu, zapravo, zatucani kretenoid?
Last edited by Dozer on 17/11/2015 11:19, edited 1 time in total.
Arteta

#3013 Re: Pariz

Post by Arteta »

Dozer wrote:
Arteta wrote: Zapad nije nagazio bliski istok nego je bliski istok nagazio sam sebe, zatucani su ba zive u skladu s time.

Razmisli malo.
Bez namjere vrijedjanja ili ad hominema, ali moram te upitati - koliko godina imas?
Upravo si me uvrijedio.

Ukljuci mozak.
Izrael ima ratove, valjda znas koliko kosta dan rat?, valjda znas koliko treba trositi na obnovu infrastrukture jer imamo i sami istih problema nakon rata, oni su drzava koja trosi pun qratz na oruzane snage, oni su drzava koja mozda trosi najvise na sigurnost po glavi stanovnika u Svijetu.
Drzava manja od Slovenije, pola drzave pustinja, u drzavi milion Arapa i opet su 300 godina ispred Arapa koji nisu imali nista vece probleme od njih.
Objasni mi taj fenomen?
Ako ne znas objasniti taj fenomen, onda gubim vrijeme na tebe, jos jedan naivni teoreticar.

O ratovima nema potrebe ni diskutovati, tu se najbolje pokazalo koliko je Izrael pametniji od njih.
mirza_15

#3014 Re: Pariz

Post by mirza_15 »

Je li neko upratio informaciju da korporacije koje prave oruzje biljeze rekordne zarade u posljednje vrijeme? Dionice su im skocile i nakon ovog napada u Parizu. Nekome se rat itekako isplati. A cini mi se da je od 10 najvecih proizvodjaca oruzja 8 americkih.
Dozer

#3015 Re: Pariz

Post by Dozer »

Arteta wrote:Upravo si me uvrijedio.

Ukljuci mozak.
Izrael ima ratove, valjda znas koliko kosta dan rat?, valjda znas koliko treba trositi na obnovu infrastrukture jer imamo i sami istih problema nakon rata, oni su drzava koja trosi pun qratz na oruzane snage, oni su drzava koja mozda trosi najvise na sigurnost po glavi stanovnika u Svijetu.
Drzava manja od Slovenije, pola drzave pustinja, u drzavi milion Arapa i opet su 300 godina ispred Arapa koji nisu imali nista vece probleme od njih.
Objasni mi taj fenomen?
Ako ne znas objasniti taj fenomen, onda gubim vrijeme na tebe, jos jedan naivni teoreticar.

O ratovima nema potrebe ni diskutovati, tu se najbolje pokazalo koliko je Izrael pametniji od njih.
Sreco... Da li ti uopste znas otkud "Izrael" sada tamo gdje jeste i kako je dosao do te zemlje?!
Ako ne znas, onda zaista nemamo sta dalje pricati...
mirza_15

#3016 Re: Pariz

Post by mirza_15 »

Izrael je projekat zapada. Da ih zapad ne gura sipak bi oni ista od toga. Malo citanja istorije, nastanak Izraela i informacije o tome koliko Amerika trosi na finansiranje svog projekta (Izraela) nece skoditi.
Fudo Bosna

#3017 Re: Pariz

Post by Fudo Bosna »

Matzan wrote:Image

I šta hoš rijet, zar tebi isto vrijedi svaki čojik :D

Da ti je pokojni Hićo profesor, pao bi na popravni iz poznavanja prirode i društva :-)

Sa takvima, koji misle da su svi ljudi isti, i da je svaki čojik čojik, "nečemo daleko dogurati", idi malo na index hr, hercegbosnaforum, krastarice i slične "multietničke" forume, paš se tamo uzmi obrazovati i vidjeti da je ova karta nako , "baš potaman " :roll:

:izet:
Arteta

#3018 Re: Pariz

Post by Arteta »

Dozer wrote:
Arteta wrote:Upravo si me uvrijedio.

Ukljuci mozak.
Objasni mi taj fenomen?

Sreco... Da li ti uopste znas otkud "Izrael" sada tamo gdje jeste i kako je dosao do te zemlje?!
Ako ne znas, onda zaista nemamo sta dalje pricati...
Da naravno, kakve to ima veze?
Dozer

#3019 Re: Pariz

Post by Dozer »

:shock: :shock: :shock:
Pa, jad(a)na ne bila, nisu Palestinci/Arapi oteli zemlju Jevrejima, nego je obratno... E, da bog sacuva kakvih ce se sve gluposti ovdje procitati....
Last edited by Dozer on 17/11/2015 11:33, edited 1 time in total.
AmirBaa

#3020 Re: Pariz

Post by AmirBaa »

Jel i gornju maocu zapad napravio ?
Dozer

#3021 Re: Pariz

Post by Dozer »

Ja se, licno, ne bih iznenadio da jeste. Ono, po principu - zlu ne trebalo, a "aktivirace" se kada zatreba.
Mislim... odakle i kako su vehabije i mudzahidi dolazili u BiH tokom rata? Kuda god da su dolazili, morali su preci preko neke teritorije koju kontrolise zapad, ili ko voli - katolicanstvo.
Slucajno ih pustali ovamo...? Yeah, right...

Nas problem ovdje je sto ljudi nemaju nikakvu viziju, ideju ili strategiju za bilo sta dalje od 1-2 dana. Ali, to ne znaci da ne postoje ljudi koji planiraju daleko unaprijed, cak i po 10-20-30 godina ;)
Moenx

#3022 Re: Pariz

Post by Moenx »

Black swan wrote:takodjer treba shvatiti u parizu smo skoro svi bili
a u bejrutu rijetki
u parizu bi većina željela ići a u bejrut rijetki
isto je i sa afrikom i azijom

i to utiče na cjelokupnu situaciju
To nije objasnjenje-- mislim moze biti samo kao nesto sto nije opravdanje nego suprotno

Ili hajmo ovako Bejrut je u ratu u kojem ne znas na koga nanisaniti pusku pa ti je tesko boriti se za te civile , ali zato kada dodju izbjeglice iz BI ti ih primis i sakom i kapom
Pariz kao nije u ratu ali on se folira sa dronovima avio napadima i slicno, ali eto kao nije
mouton noir

#3023 Re: Pariz

Post by mouton noir »

beniciodeltoro wrote:
mouton noir wrote:
beniciodeltoro wrote:Pošto ima ovakvih postova kao tvoj na stotine na ovoj temi da odgovorim, postavljanje stravičnih slika iz drugih zemalja na ovoj temi nije relativiziranje nego ukazivanje na dvoličnost zapada, ukazivanje da su zapadu nečiji životi važniji od ostalih.
Gdje ti možeš pročitati u Challengerovom postu da mu je srce stalo i da je emotivno vezan za Bejrut? Čovjek čitko napisa da je postavio ovu sliku jer je za oba napada odgovornost preuzeo ISIL, ja nigdje ne mogu pročitati da je emotivno vezan ali zapad je taj koji igra na emocije sa minutom šutnje, osvjetljene zgrade bojama Francuske, YouTube i Facebooku istim bojama dok se negdje drugo šuti. Pa zar se ne smije pomenuti ono očito a to je da je za zapad jedna grupa ljudi vrijedno kao obične životinje. Kako inače objasniti činjenicu da je se za 10 karikaturista iz Pariza više diglo zapadnog svijeta na noge nego za hiljade i hiljade mrtvih širom Afrike i Azije ubijenih od iste zločinačke sekte/organizacije
Relativiziranje nije ukazivanje na dvostruke arišine
Iz ovoga predpostavljam da bi ti isto patio i tugavao ako ti pogine neki rodjak i dijete u Somaliji. Isto bi se tuzno osjecao?
Ne valja ti primjer jer ja sam za svog rođaka emotivno vezan, za ljude iz Bejruta, Francuske i Somalije nisam. To što ljudi viču na ovoj temi Vive la France i farbaju svoje Facebook slike u Francusku zastavu je njihov problem gdje moraju sami sebe upitati zašto je Francuska važnija od Beiruta.
Ja bih mogao potpuno razumijeti da je ovo 11. septembar, to je bilo kao grom iz vedra neba ali u 2015. godini gdje već 14 godina traje horor sa terorizmom, da nema dana da ISIL ili Boko Haram nisu uradili nešto strašno, uništili grad, selo, pobili nevine, silovali, uništili džamije, muzeje i učinili ostala zlodjela a ljudi se tek bude kod Pariza je za mene licemjerstvo vako hoću i daje se do znanja da ti je život jedne osobe važniji od druge.[/quote][/quote][/quote]

E vidis bas valja mi primjer, ti mozda nisi emotivno vezan za ljude iz Pariza te niko te netjera da izrazavas bilo kakve emocije, ali ljudi koji su sokirani javno se zgrazavaju napadima te stavljaju zastave itd., jesu. Mozda ne licno sa osobama koji su poginuli ali da sa gradom, drzavom pa i nacinom zivota koji taj grad predstavlja, ljudi koji su pobijeni predstavljaju i kojem bi svi mi trebali da tezimo. Zato je i bitno da je BiH sluzbeno obiljezila ovaj napad na Evrospko tlo jer smo i mi u Evropi i trebamo i normalno je da vise da saosjecamo jer tamo i pripadamo. Nazalost napadi u Bejrutu, Nigeriji, Bankoku (kojeg niko ovdje ne spominjie ?!?!) nas ne pogadaju toliko, to je tako to je ljudska priroda. Vise ce te pogoditi kad ti pogine komsija nego neko iz Hadzica, vise ce te pogoditi kad bi bio napad u Mostaru nego u Bratislavi, vise ce te pogoditi genocid u Sreberenici nego u Ruandi.... mogu ovako do sutra navoditi primjere. Onaj ko tvrdi da jednako pati za sve nevine zrtve bilo gdje u svijetu je ovdje najveci licemjer, jer to jednostavno nije istina i nije ljudski. Isto tako ako tebe jednostavno boli k.... za bilo koje zrtve bilo gdje u svijetu koje se tebe dirketno ne doticu to je tvoje pravo...
Arteta

#3024 Re: Pariz

Post by Arteta »

Dozer wrote::shock: :shock: :shock:
Pa, jad(a)na ne bila, nisu Palestinci/Arapi oteli zemlju Jevrejima, nego je obratno... E, da bog sacuva kakvih ce se sve gluposti ovdje procitati....
Da nebi puno otisli u historiju samo cu jedno reci, niko nikom nije oteo zemlju jer drzava Palestina nije ni postojala, postojale su samo provincije koje su stvorili okupatori.
Ali to nema nikakve veze sa ovom pricom zasto su jedni razvijeni, a zasto su svi ostali Arapi zaistali?
Kako to da su jedni jaki u inovacijama i poduzetnistvu, novim tehnologijama, medicini, fizici i pogotovo hemiji, knjizevnosti, umjetnosti, sigurnosti, sportu (Maccabi Tel Aviv) itd itd. a drugi su zaostali u svemu, da neki nemaju nafte sunetili bi se kamenom.
Danguba

#3025 Re: Pariz

Post by Danguba »

AmirBaa wrote:Jel i gornju maocu zapad napravio ?
jeste :lol:
mahom su dolazili drito iz beca.
Post Reply