Smrcak15 wrote:hajde ako bi tako bilo, ok , i ako nam kazu da smo pogrijesili vjerujuci u jednog Boga
Ako su pravdni nece nas kazniti zbog naseg pogresnog vjerovanja jer nam nisu poslali poslanike i knjigu vodilju koja ce definisati sta hoce a sta nece od nas. Pitanje bi bilo, ako ste vi nasi stvaraoci i univerzuma i svega ostalog, zasto nam se niste objavili Preko poslanika ili knjige, ili na neki drugi nacin????
A Ako su nepravdeni, moljakao ne moljakao za spas isto ti dodje.
E - svasta...
A zasto mora postojati bilo kakva kazna, Smrle dragi...?
Zasto ta knjiga, ili knjige, ne bi mogle biti samo njihova uputstva nama, davana nam u odredjenom trenutku nase evolucije i kada su shvatili da nam takvo nesto u tom momentu treba kako bi bolje organizovali svoje drustvo, zivot, okruzenje?
Posto smo mi, ljudi, vrlo nasilna vrsta (kao i vecina mesozderskih vrsta na planeti), sasvim je logicno da bi nam onda i oni na neki nacin morali prijetiti, a kako bi nas drzali pod kakvom-takvom kontrolom.
E sad, drugi par rukava je sto ni oni nisu u datom momentu kontali koliki smo mi zapravo hajvani, i na koje sve nacine mozemo izvrnuti sve napisano u tim knjigama. A onda i sta smo sve sposobni raditi jedni drugima na osnovu toga...
Pa su onda pokusali da nas urazume s drugom knjigom, pa trecom, a s njom su skontali - ako im ni ova knjiga ne bude valjala, jebat ih onda. I rekli - poslije ove (Kur'an) nema vise objava.
Da li ti je ovo bar malo logicno?
Pitanje bi bilo, ako ste vi nasi stvaraoci i univerzuma i svega ostalog, zasto nam se niste objavili Preko poslanika ili knjige, ili na neki drugi nacin????
Sto se tvog pitanja tice - hajde, zamisli sebe prije 1500+ godina... Sta bi znao onda, kako bi se onda ponasao, gdje i kako bi zivio, da li bi bio pismen, itd...
Jesi li? Super.
E, hajde sad pokusaj zamisliti da ti takvom kakav jesi prije 1500+ godina, dakle - nepismen, zivis u nekom seocetu na kraju svijeta, okruzen pijeskom, Sunce satra vrucinom, boris se da prehranis copor djece (nije postojao Durex) u tom okruzenju, voda je sporadicna pojava,ljudi stalno ratuju radi resursa, itd., dodju neki koji ne izgledaju kao ti, pojave se u necemu sto nikada ocima nisi vidio, a sto pri tome i leti (a tebi su samo ptice ono sto leti, i ovo uopste ne lici na pticu), i kaze - mi smo vas stvorili.
Ili, da su ti to tamo napisali u knjizi...
Sta bi ti tada:
1. Nasmijao se i rekao - budalastina?
2. Pokusao se boriti protiv tih uljeza, tj. ubiti "to"?
3. Pobjegao od straha u misju rupu i zaboravio i zenu, i djecu, i kucu, sve...?
Ja ti garantujem da bi bila kombinacija 2 i 3. Sto je najgore, ni danas mi nismo daleko odmakli od onda, pa bi i danas situacija bila vrlo slicna s vecinom ljudi na planeti.
Drugim rijecima - nismo mi jos mentalno spremni da upoznamo svog "boga", tj. stvaraoce. A oni su vjerovatno, i pored sve svoje moci, ipak miroljubivi pa nece da rizikuju da mi, hajvani, radi straha od nepoznatog sami sebe sataremo nuklearkama u pokusaju ubijanja njih.
I, SMrle...samo jos jedan hint - rijec, ili pojam "bog" je takodjer nas, ljudski "proizvod".