Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
beni-bu-man

#3001 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Smrcak15 wrote:
beni-bu-man wrote:Eh smrle jarane sad se javlja pitanje ko je inzinjera stvorio ?????
kad je Bog u pitanju, NIKO.

jer da ga je neko stvorio, nebi bio Bog nego stvorenje, pa prikladnije bi bilo veceg Boga postovati nego manjeg.
ako je on nas stvorio
Image
jer si reko da su oni nas bog u slucaj da su oni nas stvorili
Smrcak15

#3002 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dope_Man wrote:A mozda su oni vjecni, mozda su oni odvujek i zauvjek.. uvijek je lako igrati na tu kartu Smrle, pobjeci dalje od onoga sto znamo i zamisljati sebi odgovor koji se ne moze testirati. To znaci da zamisljamo, ne da otkrivamo i ucimo. Al i to je lakse nego reci ''jebiga, ne znam''.
Oni ako su oduvijek, onda nisu apsolutni kao sto je Bog apsolutan, tj. sila jednog suzbija drugog, to znaci nisu apsolutni bogovi nego diktira drugi sta moze ovaj da uradi.

Recimo jedan Bog hoce kamen da povuce sebi, drugi mu neda, Ovaj drugi hoce sebi, ako su podjednake snage nece niko moci pobjediti, to znaci da obojica su ogranicena sa jedno drugim, jer mu drugi bog postavlja granice koje nemoze preci. Znaci oni su limitirani bogovi samim tim sto ih je vise.

Ako je jedan najjaci drugi mini bogovi mu nemogu nista, to znaci samo je jedan istinski Bog dok ovi drugi su mini bozanstva koja imaju super moci ali nisu na nivou Boga.

STo logika nalaze da mora biti samo jedan Bog. Cak sta vise Bog nam kaze sta bi bilo kad bi bilo, hipoteticka pitanja pokrece

kaaze, kad bi bilo vise bogova svaki Bog bi radio sa svojim stvorenjem sto bi htio i jedan bi drugog pokusao da nadjaca. Pa kaze kada bi vise bilo bogova doslo bi do nereda u univerzumu, jer bi njihove bitke kolapsirale urusile univerzum i nas sa njim. I jos kaze kada bi bilo vise mini bogova oni bi morali biti potcinjeni njemu , njemu jedinom istinskom Bogu bi se molili.

znaci sklad i hamonija u univerzumu su dokaz jednoce Boga a ne vise njih.
Last edited by Smrcak15 on 30/03/2017 16:14, edited 1 time in total.
Smrcak15

#3003 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

beni-bu-man wrote:
Smrcak15 wrote:
beni-bu-man wrote:Eh smrle jarane sad se javlja pitanje ko je inzinjera stvorio ?????
kad je Bog u pitanju, NIKO.

jer da ga je neko stvorio, nebi bio Bog nego stvorenje, pa prikladnije bi bilo veceg Boga postovati nego manjeg.
ako je on nas stvorio
Image

jer si reko da su oni nas bog u slucaj da su oni nas stvorili
kakav je to Bog koji umre, kojem dohaka vrijeme ili nesto trece :-)

Ja vjerujem u onog Boga koji je vjecno zivi, oduvijek i zauvijek, nemoze mu nista naskoditi niti mu kakvu korist pribaviti.
Cak nema se nacina da mu se pridje da mu se nasteti nekako.
beni-bu-man

#3004 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Smrcak15 wrote:kakav je to Bog koji umre, kojem dohaka vrijeme ili nesto trece :-)

Ja vjerujem u onog Boga koji je vjecno zivi, oduvijek i zauvijek, nemoze mu nista naskoditi niti mu kakvu korist pribaviti.
STO?????
Smrcak15

#3005 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

beni-bu-man wrote:
Smrcak15 wrote:kakav je to Bog koji umre, kojem dohaka vrijeme ili nesto trece :-)

STO?????
jer je najlogicnije ako vec mora da postoji inteligencija u stvaranju univerzuma, suncevog sistema, planete zemlje, prirode, ljudi, zivotinja, biljaka itd
Dope_Man

#3006 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Eto koliko si ogranicen u razmisljanju i zamisljanju sopstvenog boga. SAVRSENA bica valjda ne bi imala razloga da se svadjaju, pa i da ih je 7 milijardi ne bi dolazilo do sukoba interesa, jer su SAVRSENI. Naravno, kad bi medju njima samo jedan bio ljubomoran kao Abrahamov bog, eto problema :lol:

Tvoj problem je sto, kao i pisci knjige u koju se kunes, svog boga zamisljas kao obicnog covjeka. Em se malo ljuti, em je malo dobar, ocajno mu je potrebno dokazivanje kroz nadmoc itd.. sve moguce ljudske osobine mu dajete, jer nisu mogli da zamisle nesto bolje od covjeka i naravno ponavljas sebi da oni nije covjek, da je bog, da je savrsen, da nije kao ti, a stalno opisujes koliko jeste kao ti.
fatamorgana

#3007 Re: Ateizam

Post by fatamorgana »

Smrcak15 wrote:
....evo jedan primjer kako drustvo i pojedinac profitira izmedju ostalog, ovo je samo jedan mali sitni primjer u moru drugih primjera.

Bog kaze da se nesmije pricati iza ledja ljudi. Ako se ja ne bojim Boga i boli me briga sta kaze Bog, ja odlucim da presem drugim ljudima sta je jedan kolega radio, pa te kolege prenesu njemu da sam ja pricao o njemu njima.

Sta mislis kakva ce se atmosfera napraviti izmedju mene i njega ?? hoce li biti zdrava atmosfera?? sigurno nece

Ali ako kontam Bogu je toliko mrsko kad neko o nekome prica iza ledja da to sporedi sa jedenjem mesa mrtvog brata, toliko mu je to odvratno, pa odustanem pricanja iza ledja drugih ljudi.

Dali ce moj odnos sa ljudima biti bolji ili losiji ako su postedjeni mog ogovaranja i pricanja iza ledja?

to je jedan mali primjer kako bogobojaznost drzi drustvo zdravim.
Može li bar jedan ili pak više primjera zemlje/zemalja gdje se zbog pridržavanja ove vjerske upute ne ogovara ili ne priča iza leđa te gdje "bogobojaznost drži društvo zdravim"?
zagortenej

#3008 Re: Ateizam

Post by zagortenej »

Čitava “nauka“ o hadisima je zasnovana na ogovaranju i osuđivanju ljudi na “pouzdane“ i nepouzdane i lažljivce itd.
I to bez nekih validnih dokaza, nego se sve svodilo na tipa rekla-kazala.
fatamorgana

#3009 Re: Ateizam

Post by fatamorgana »

Smrcak15 wrote:
.... Ali vidi jednu stvar, tebi on nije oduzeo slobvodnu volju, jer imas pravo da trazis od njega uputu, ako se covjek iskreno pokaje njemu i zatrazi uputu, siguran sam da ce ti se odazvati i odblokirati srce.
Ako je Bog zadužen da onima blokiranog srca "odblokira" isto zna li se ko je zadužen da onima blokiranog mozga deblokira isti?

Il' je čo'eku blokirano srce il' mozak pa nikad dva dobra sastavit, prosto nisam pametan šta mi je blokirano!
fatamorgana

#3010 Re: Ateizam

Post by fatamorgana »

Dope_Man wrote:Eto koliko si ogranicen u razmisljanju i zamisljanju sopstvenog boga. SAVRSENA bica valjda ne bi imala razloga da se svadjaju, pa i da ih je 7 milijardi ne bi dolazilo do sukoba interesa, jer su SAVRSENI. Naravno, kad bi medju njima samo jedan bio ljubomoran kao Abrahamov bog, eto problema :lol:

Tvoj problem je sto, kao i pisci knjige u koju se kunes, svog boga zamisljas kao obicnog covjeka. Em se malo ljuti, em je malo dobar, ocajno mu je potrebno dokazivanje kroz nadmoc itd.. sve moguce ljudske osobine mu dajete, jer nisu mogli da zamisle nesto bolje od covjeka i naravno ponavljas sebi da oni nije covjek, da je bog, da je savrsen, da nije kao ti, a stalno opisujes koliko jeste kao ti.
I što je još gore taj abrahamski bog ima sve karakteristike jednog krutog, strogog plemenskog pater familijasa koji je komandovao čvrstom rukom svima kad je to možda bilo i neophodno i u svrhu preživljavanja i kad je društvo bilo na tom antropološkom stepenu razvoja.
Analogija i sličnost je više nego očigledna.
Dope_Man

#3011 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Naravno.. nije bilo sanse da taj bog bude neki emancipovani gospodin, ili bar neki dubokoumni filozof kakvima zamisljamo one iz anticke grcke, nego je morao biti ratoborni gospodar koji sve rjesava prijetnjom i nasiljem... but he loves you :D

Nego, nezz da li jos ko prati, ima dobrih epizoda:

http://www.webtoons.com/en/comedy/adven ... tle_no=853
Raigor Stonehoof

#3012 Re: Ateizam

Post by Raigor Stonehoof »

pa to...navodio sam vec primjer... nikome nazao ne radim, dobra djela cinim citav zivot, samo sto mi je "jebo ga bog" uzrecica koju svaki dan izreknem 100 puta :D i ja odoh u dzehenem... sujetan bog, jebiga :-)
Dozer

#3013 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote:
drugovi ako ste vi nas stvorili, ko vas stvori junaci???

sledece pitanje, kako ste vi stvorili univerzum , gdje ste bili kad nije bilo univerzuma ako sad bistvujete na nekoj od planeta?
Ja ti lijepo rekoh - oni dodju i sve nam razjasne. Kako je nastao svemir, kada, kako i od cega oni, i kako su napravili nas. I sve nam to dokazu.
Nema vise nedoumica. Sta cemo onda s vasim bogom, ovakvim kakvim ga vi zamisljate...?

Znas, za ono "Mi" u Kur'anu vi tvrdite da je to radi onog nekakvog ondasnjeg nacina obracanja (kraljevi, blabla), a meni je to mnozima... Ali, eto... vrijeme ce na kraju sve pokazati. I dokazati. Ili pobiti.
Smrcak15

#3014 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote:
drugovi ako ste vi nas stvorili, ko vas stvori junaci???

sledece pitanje, kako ste vi stvorili univerzum , gdje ste bili kad nije bilo univerzuma ako sad bistvujete na nekoj od planeta?
Ja ti lijepo rekoh - oni dodju i sve nam razjasne. Kako je nastao svemir, kada, kako i od cega oni, i kako su napravili nas. I sve nam to dokazu.
Nema vise nedoumica. Sta cemo onda s vasim bogom, ovakvim kakvim ga vi zamisljate...?

Znas, za ono "Mi" u Kur'anu vi tvrdite da je to radi onog nekakvog ondasnjeg nacina obracanja (kraljevi, blabla), a meni je to mnozima... Ali, eto... vrijeme ce na kraju sve poakzati. I dokazati. Ili pobiti.
hajde ako bi tako bilo, ok , i ako nam kazu da smo pogrijesili vjerujuci u jednog Boga

Ako su pravdni nece nas kazniti zbog naseg pogresnog vjerovanja jer nam nisu poslali poslanike i knjigu vodilju koja ce definisati sta hoce a sta nece od nas. Pitanje bi bilo, ako ste vi nasi stvaraoci i univerzuma i svega ostalog, zasto nam se niste objavili Preko poslanika ili knjige, ili na neki drugi nacin????

A Ako su nepravdeni, moljakao ne moljakao za spas isto ti dodje.
Znas, za ono "Mi" u Kur'anu vi tvrdite da je to radi onog nekakvog ondasnjeg nacina obracanja (kraljevi, blabla), a meni je to mnozima... Ali, eto... vrijeme ce na kraju sve poakzati. I dokazati. Ili pobiti
ako se hvatas na to, pa jasno je receno u Kur'anu jedan je BOg i nema ih vise, tako da ni u najludjim tvojim snovima nemoze to biti to sto hoces da predstavis.
beni-bu-man

#3015 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Smrle dobro jutro :D
beni-bu-man

#3016 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Raigor Stonehoof wrote:pa to...navodio sam vec primjer... nikome nazao ne radim, dobra djela cinim citav zivot, samo sto mi je "jebo ga bog" uzrecica koju svaki dan izreknem 100 puta :D i ja odoh u dzehenem... sujetan bog, jebiga :-)
meni se sad javlja pitanje na ovo boldirano, recimo sad kad ovo neki vjernik procita jeli to grijeh vjernika ili autora?
Dozer

#3017 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote:hajde ako bi tako bilo, ok , i ako nam kazu da smo pogrijesili vjerujuci u jednog Boga

Ako su pravdni nece nas kazniti zbog naseg pogresnog vjerovanja jer nam nisu poslali poslanike i knjigu vodilju koja ce definisati sta hoce a sta nece od nas. Pitanje bi bilo, ako ste vi nasi stvaraoci i univerzuma i svega ostalog, zasto nam se niste objavili Preko poslanika ili knjige, ili na neki drugi nacin????

A Ako su nepravdeni, moljakao ne moljakao za spas isto ti dodje.
E - svasta...
A zasto mora postojati bilo kakva kazna, Smrle dragi...?
Zasto ta knjiga, ili knjige, ne bi mogle biti samo njihova uputstva nama, davana nam u odredjenom trenutku nase evolucije i kada su shvatili da nam takvo nesto u tom momentu treba kako bi bolje organizovali svoje drustvo, zivot, okruzenje?

Posto smo mi, ljudi, vrlo nasilna vrsta (kao i vecina mesozderskih vrsta na planeti), sasvim je logicno da bi nam onda i oni na neki nacin morali prijetiti, a kako bi nas drzali pod kakvom-takvom kontrolom.
E sad, drugi par rukava je sto ni oni nisu u datom momentu kontali koliki smo mi zapravo hajvani, i na koje sve nacine mozemo izvrnuti sve napisano u tim knjigama. A onda i sta smo sve sposobni raditi jedni drugima na osnovu toga...

Pa su onda pokusali da nas urazume s drugom knjigom, pa trecom, a s njom su skontali - ako im ni ova knjiga ne bude valjala, jebat ih onda. I rekli - poslije ove (Kur'an) nema vise objava.

Da li ti je ovo bar malo logicno?
Pitanje bi bilo, ako ste vi nasi stvaraoci i univerzuma i svega ostalog, zasto nam se niste objavili Preko poslanika ili knjige, ili na neki drugi nacin????
Sto se tvog pitanja tice - hajde, zamisli sebe prije 1500+ godina... Sta bi znao onda, kako bi se onda ponasao, gdje i kako bi zivio, da li bi bio pismen, itd...
Jesi li? Super.
E, hajde sad pokusaj zamisliti da ti takvom kakav jesi prije 1500+ godina, dakle - nepismen, zivis u nekom seocetu na kraju svijeta, okruzen pijeskom, Sunce satra vrucinom, boris se da prehranis copor djece (nije postojao Durex) u tom okruzenju, voda je sporadicna pojava,ljudi stalno ratuju radi resursa, itd., dodju neki koji ne izgledaju kao ti, pojave se u necemu sto nikada ocima nisi vidio, a sto pri tome i leti (a tebi su samo ptice ono sto leti, i ovo uopste ne lici na pticu), i kaze - mi smo vas stvorili.
Ili, da su ti to tamo napisali u knjizi...
Sta bi ti tada:
1. Nasmijao se i rekao - budalastina?
2. Pokusao se boriti protiv tih uljeza, tj. ubiti "to"?
3. Pobjegao od straha u misju rupu i zaboravio i zenu, i djecu, i kucu, sve...?

Ja ti garantujem da bi bila kombinacija 2 i 3. Sto je najgore, ni danas mi nismo daleko odmakli od onda, pa bi i danas situacija bila vrlo slicna s vecinom ljudi na planeti.

Drugim rijecima - nismo mi jos mentalno spremni da upoznamo svog "boga", tj. stvaraoce. A oni su vjerovatno, i pored sve svoje moci, ipak miroljubivi pa nece da rizikuju da mi, hajvani, radi straha od nepoznatog sami sebe sataremo nuklearkama u pokusaju ubijanja njih.

I, SMrle...samo jos jedan hint - rijec, ili pojam "bog" je takodjer nas, ljudski "proizvod".
Last edited by Dozer on 31/03/2017 09:52, edited 7 times in total.
beni-bu-man

#3018 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Smrle jesi li imao priliku pogledati ZEITGEIST?
Dope_Man

#3019 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Ali pazi ti straha.. automatski, nebitno ko je stvaraoc, mora postojati kazna. A mozda likovi totalno chill, ono kazu eto htjeli smo vidjeti kako bi se zivot razvijao ako podesimo odredjene parametre na ovaj nacin. Kad odradimo ciklus onda unistimo svemir, pa stvorimo novi sa drugim parametrima.. nit kazne, nit ih briga da im se mravi mole :lol: :lol:
Smrcak15

#3020 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:---
A zasto mora postojati bilo kakva kazna, Smrle dragi...?
pa zato ako ne postoji nikakva kazna to znaci Oni su nepravdeni, jer pogledaj samo sta se desava u svijetu koliko zla ima, i da zlocinci odu u smrt ili bolje reci pobjegnu u smrt bez ikakve kazne i isto tako da zrtve odu u smrt bez kompezacije , znaci

zrtva i zlocinac isti kraj ako nema pakla i raja, to znaci nepravden Bog jer niti kaznjava niti nagradjuje i jos sto je gore ne sprjecava takva desavanja, ako nema pakla i raja onda mora sprjecavati takva desavanja vec na ovom svijetu.

Bez suda, kandzije i kompezacije nema pravde, eto zasto.
Zasto ta knjiga, ili knjige, ne bi mogle biti samo njihova uputstva nama, davana nam u odredjenom trenutku nase evolucije i kada su shvatili da nam takvo nesto u tom momentu treba kako bi bolje organizovali svoje drustvo, zivot, okruzenje?
zato sto bi bili nepravdeno ako bi zlocinac i zrtva imali isti kraj, tj. smrt i nistavilo.

E sad, drugi par rukava je sto ni oni nisu u datom momentu kontali koliki smo mi zapravo hajvani, i na koje sve nacine mozemo izvrnuti sve napisano u tim knjigama. A onda i sta smo sve sposobni raditi jedni drugima na osnovu toga...
aha znaci bolje NASA planira svoje misije u svemr nego ti nasi takozvani bogovi :lol: , znaci bolje stvorenje da planira od stvoritelja :lol:
ni jedne sekunde, rupe su ogromne u tvojim komentarima i izjavama, tolike rupe da bi mogli propasti svi sa foruma kroz njih.
Sto se tvog pitanja tice - hajde, zamisli sebe prije 1500+ godina... Sta bi znao onda, kako bi se onda ponasao, gdje i kako bi zivio, da li bi bio pismen, itd...
Jesi li? Super.
E, hajde sad pokusaj zamisliti da ti takvom kakav jesi prije 1500+ godina, dakle - nepismen, zivis u nekom seocetu na kraju svijeta, okruzen pijeskom, Sunce satra vrucinom, boris se da prehranis copor djece (nije postojao Durex) u tom okruzenju, voda je sporadicna pojava,ljudi stalno ratuju radi resursa, itd., dodju neki koji ne izgledaju kao ti, pojave se u necemu sto nikada ocima nisi vidio, a sto pri tome i leti (a tebi su samo ptice ono sto leti, i ovo uopste ne lici na pticu), i kaze - mi smo vas stvorili.
Ili, da su ti to tamo napisali u knjizi...
Sta bi ti tada:
1. Nasmijao se i rekao - budalastina?
2. Pokusao se boriti protiv tih uljeza, tj. ubiti "to"?
3. Pobjegao od straha u misju rupu i zaboravio i zenu, i djecu, i kucu, sve...?
prije ce biti da je samo 3.
Last edited by Smrcak15 on 31/03/2017 10:01, edited 1 time in total.
Smrcak15

#3021 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

beni-bu-man wrote:Smrle jesi li imao priliku pogledati ZEITGEIST?
davno nekad
Smrcak15

#3022 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dope_Man wrote:Ali pazi ti straha.. automatski, nebitno ko je stvaraoc, mora postojati kazna. A mozda likovi totalno chill, ono kazu eto htjeli smo vidjeti kako bi se zivot razvijao ako podesimo odredjene parametre na ovaj nacin. Kad odradimo ciklus onda unistimo svemir, pa stvorimo novi sa drugim parametrima.. nit kazne, nit ih briga da im se mravi mole :lol: :lol:
malo sta ti kontas druze, i dubinski razmisljas, kazna mora postojati rade pravde , jer da nema kazne zrtva i zlocinac imaju isti kraj, smrt i nistavilo.

ako je tako , onda su oni samo zajebanti kome Pravda nije jaca strana, nego se samo onako igraju sa svojoj kreacijom a koga briga za pravdu. :-)
Dozer

#3023 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: pa zato ako ne postoji nikakva kazna to znaci Oni su nepravdeni, jer pogledaj samo sta se desava u svijetu koliko zla ima, i da zlocinci odu u smrt ili bolje reci pobjegnu u smrt bez ikakve kazne i isto tako da zrtve odu u smrt bez kompezacije , znaci

zrtva i zlocinac isti kraj ako nema pakla i raja, to znaci nepravden Bog jer niti kaznjava niti nagradjuje i jos sto je gore ne sprjecava takva desavanja, ako nema pakla i raja onda mora sprjecavati takva desavanja vec na ovom svijetu.

Bez suda, kandzije i kompezacije nema pravde, eto zasto.
:roll:
Smrle dragi...
Danasnje "kazne i "kompenzacije", kao i pojam "pravda" su takodjer nas, ljudski "proizvod". Proistekle su iz hiljada godina medjusobne nasilne evolucije, kroz koju su se ljudi postepeno mirili, ali je nasilje ostalo, i uvijek ce biti prisutno u nekoj formi medju nama. Davno prije Kur'ana, Biblije i Tore ljudi su znali da fizicka sila moze umiriti druge ljude. Vremenom smo shvatili da ta sila i nije neko sretno rjesenje za bilo sta, jer nasilje uvijek vuce novo nasilje (a u sta se i dan-danas uvjeravamo), pa su oni malo pametniji skontali da se to treba obuzdati. I onda izmislili raznorazne kazne za nasilnike bilo koje vrste.
Nisu ti mehanizmi dobro-zlo i nagrada-kazna dosli s vjerskim knjigama.... :roll:
zato sto bi bili nepravdeno ako bi zlocinac i zrtva imali isti kraj, tj. smrt i nistavilo.
Nadam se da si svjestan da je ovo besmislen odgovor.... Ja tebi postavljam pitanje vezano za jedno, ti meni odgovaras nesto deseto.
Kao da sam te upitao "Sta mislis, valja li ona lubenica?", a ti meni odgovaras "Ova jabuka koju jedem je odlicna."
aha znaci bolje NASA planira svoje misije u svmeri nego ti nasi takozvani bogovi :lol: , znaci bolje stvorenje da planira od stvoritelja :lol:
Opet isto...
Ko ti kaze da su stvoritelji toliko mocni da znaju svaki detalj i svoje, a kamoli nase buducnosti i onoga sto cemo mi uraditi s necim? To je taj "default" kojim si ti, i slicni tebi, zakucan.
Kao, "stvoritelj" zna sve. A, vec smo se na stotinama primjera na ovoj temi uvjerili da je to apsolutno netacno. Shvati da ne postoji ni jedan jedini mehanizam da neko zna sta ce uraditi neko drugi. Ovo ti cak potvrdjuje i tvoja knjiga. Uporno ti govori da radis nesto, a istovremeno ti govori i da ce te kazniti ako to ne uradis. Dakle - ni tvoj bog ne zna sta ces ti zapravo uraditi, zar ne? I radi toga te na neki nacin prepada kako bi te prisilio da uradis ono sto "on hoce". ;)
Shvati da uporno guras nebulozu, po kojoj bog "sve zna i vidi", i takodjer je svakome od nas "unaprijed odredjeno sve". Ako je to tako, sta ce nam onda sloboda? Slobodna volja? O cemu mi onda odlucujemo u svom zivotu? Sta ce nam i prijetnje groznim kaznama ako nas je on napravio takvima kakvi jesmo i ako radimo ono sta on hoce da radimo? Uvidjas li, bar malo, besmislenost svega ovoga?
ni jedne sekunde, rupe su otgromne u tvojim komentarima i izjavama, tolike rupe da bi mogli propasti svi sa foruma kroz njih.
Pa, eto...daj nam izlistaj te "rupe" i nelogicnosti... :roll:
prije ce biti da je samo 3.
Vecim dijelom 3., da. Slazem se. Manjim dijelom, vjeruj mi, i 2. A taj manji dio drzi prst na velikom obaracu.
Last edited by Dozer on 31/03/2017 10:24, edited 5 times in total.
beni-bu-man

#3024 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Smrcak15 wrote:
beni-bu-man wrote:Smrle jesi li imao priliku pogledati ZEITGEIST?
davno nekad
i ?
Dope_Man

#3025 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Ma nema Smrle kapaciteta da zamisli ista dalje od svog nosa, odnosno svoje knjige, vjerovatno jedine koju je ikad i procitao.

Dakle bilo kakv drugi svemir, ili cak bog koji je nesto vise od covjeka je tebi nezamislivo. Taj pojam ''pravde'' su, kao sto ti se vec lijepo objasni gore, ljudi osmislili. Oni koji izgube nesto imaju potrebu da to sebi opravdaju, da to nekako kompenziraju ako vec nemaju mogucnost da to odmah vrate silom. Pa su se tako poceli tjesiti da ce neko, nekad to nadomjestiti. To je i danas nivo djecijeg razmisljanja gdje misle da se sve moze i mora ujednaciti na kraju.. a zivot, realnost nam govori da nije tako, bar ne u terminima onoga sto covjecanstvo zove pravdom.

Uostalom, i pravda je prilicno relativan pojam i ovisi od perspektive. Tebi je sasvim normalno da ti budes nagradjen, a ja budem kaznjen na tom drugom svijetu, cak i ako ti, ili drugi vjernici, uradite vise loseg prema ljudima, ali se molite, a ja uradim dosta dobrog ali odbijem, na osnovu svog razuma, da vjerujem u boga. Za tebe je to pravedno, za mene nije i ne moze nikada biti. Naravno, s obzirom da je bog opisan iz odredjene perspektive, zbog potreba odredjenih pojedinaca, jasno je zasto je tako nepravedan u svom tretmanu.
Post Reply