juga 1950.-1990.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Banksy

#3001 Re: juga 1950.-1990.

Post by Banksy »

Connaisseur Karlin wrote:
Banksy wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
jucer smo pisali o arthitektima grada sarajeva , i generlano Juge ,koji su vecinom bili stranci, kao i lose tretiranje pojedinih stranaca koji su doprinjeli svojim radom ,a koji su nedovoljno postovani decenijama :)

vama je jednsotavno zasmetala cinjenica, da nemate pojma o arhitekturi SFRJ :D naravno,naklakse je na mene zagalamiti, kad nemate solidne odgovore :-D
Šta ti tvrdiš u vezi arhitekture Jugoslavije od '50. do '90?
mani su interesantni tadasnji kipari :-D ne iskljucivo spomenika i konjanika :D
socijalistikci realizam , mislim da se najise vrtio oko politicke propagande, to Slovenci danas u svom muzjeu prezentriaju strancima :)
Kako iznad pišeš o arhitekturi bivše Jugoslavije i ismijavaš sugovornike, pomislila sam da sam znaš nešto više o temi. Učinilo mi se.
radostan dan

#3002 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

Tomahawk11 wrote:
A ovaj donji....jbg, kakav god je, opet mi najvise odgovara.
ma sve stoji, al skoro dvije kutije dnevno...mnogo brate, i zdravstveno, i materijalno. :-?
Tomahawk11
Globalni moderator

#3003 Re: juga 1950.-1990.

Post by Tomahawk11 »

Pricati o kiparstvu za zemlju koja je bila srusena do temelja je nonsens.
Izgradilo se i napravilo se mnogo toga.

Sto se tice kiparstva - izumrla umjetnost. Danas bi se cijelom svijetu moglo postaviti pitanje u svezi s tim.
Tomahawk11
Globalni moderator

#3004 Re: juga 1950.-1990.

Post by Tomahawk11 »

radostan dan wrote:
Tomahawk11 wrote:
A ovaj donji....jbg, kakav god je, opet mi najvise odgovara.
ma sve stoji, al skoro dvije kutije dnevno...mnogo brate, i zdravstveno, i materijalno. :-?
E, to jeste.
Ne bih mogao dvije kutije dnevno.
I kutiju kad ispusim, nije mi dobro.
Onako, cejf, uz kafu, navece i to je to.
Preko dana ne pusim.
uglavnomja

#3005 Re: juga 1950.-1990.

Post by uglavnomja »

radostan dan wrote:
uglavnomja wrote:ne mogu da nadjem sliku prave tankerice :-?

ima ovih nekih, ali ona prava je imala kapuljacu i KOSE dzepove, ne ove kockaste gore.
evo ti...

Image

imao sam je u šestom ili sedmom razredu...
pizdio sam da je imam, a u biti je bila - grozna.

vijetnamka - zakon...ali pošto sam ispucao bonus sa tankericom, vijetnamka je arhivirana u folder pod imenom - hoćeš k.rac sine-.

hvala ti :-D

bas je bila znaru, al' se morala imati :P
KENJAC

#3006 Re: juga 1950.-1990.

Post by KENJAC »

Oprostite, zar tankerica nije bila zelena ?
KENJAC

#3007 Re: juga 1950.-1990.

Post by KENJAC »

Tomahawk11 wrote:Pricati o kiparstvu za zemlju koja je bila srusena do temelja je nonsens.

Sto se tice kiparstva - izumrla umjetnost. Danas bi se cijelom svijetu moglo postaviti pitanje u svezi s tim.
A da su se Crveni ,godina pedesetih, posvetili kiparstvu sad bi bilo " Jebali mater , oni kipove prave a narod nema dje da prespava"
Ma , Crveni su krivi za sve i tacka. Ne znam kako , al su krivi !
Tomahawk11
Globalni moderator

#3008 Re: juga 1950.-1990.

Post by Tomahawk11 »

KENJAC wrote:
Tomahawk11 wrote:Pricati o kiparstvu za zemlju koja je bila srusena do temelja je nonsens.

A da su se Crveni ,godina pedesetih, posvetili kiparstvu sad bi bilo " Jebali mater , oni kipove prave a narod nema dje da prespava"
Ma , Crveni su krivi za sve i tacka. Ne znam kako , al su krivi !
Tako nekako...
uglavnomja

#3009 Re: juga 1950.-1990.

Post by uglavnomja »

KENJAC wrote:Oprostite, zar tankerica nije bila zelena ?

jeste, malo zelenija od maslinastozelene :D

ali je ovaj kroj bio
Banksy

#3010 Re: juga 1950.-1990.

Post by Banksy »

:roll:

Kiparstvo bivše Jugoslavije je bilo vrlo razvijeno, plodno i relevantno u savremenim trendovima tog vremena. Ne govorimo, dakle, o spomeničkoj, socrealističkoj arhitekturi, već o klasičnom kiparstvu.

Da ne peglam, jer malo kome je to zanimljivo i, očito, malo ko o tome nešto zna, i da ne stavljam slike i biografije, ukucajte, za početak, Franu Kršinića, Dušana Džamonju, Vojina Bakića, K. Angeli Radovanija, Marijana Kockovića, Aliju Kučukalića, a onda lagano pređite na:

Međunarodni pokret neokonstruktivizma i vizualnih istraživanja »Nove tendencije« potaknuo je A. Srneca na oblikovanje luminokinetičkih objekata, a
V. Richtera na stvaranje tzv. sistemske plastike.
Krugu apstraktnoga kiparstva pripadali su B. Bahorić i S. Luketić, a
na granici između apstrakcije i figuracije svoje su opuse izgradili, najčešće u drvu, K. Kantoci, B. Ružić i Š. Vulas.
Kiparska djela u staklu izrađivali su R. Goldoni i A. Motika, a
medalje i sitnu plastiku Ž. Janeš.
Sklonost elementima pop-arta pokazivala su djela Z. Lončarića, V. Lipovca, S. Jančića i M. Ujević-Galetović;
specifične apstraktne organičke skulpture radio je J. Diminić.
Težnju prema primarnim oblicima najdosljednije su pokazivali I. Kožarić i B. Vlahović.
Početkom 1980-ih angažiranu figuraciju oblikovali su S. Gračan, R. Petrić i M. Vuco (skupina »Biafra«).
Skulpture slobodnih apstraktnih oblika i rudimentarnih asocijacija izrađivali su mlađi kipari: P. Bogdanić, V. Gašparić-Gapa, S. Drinković, K. Kovačić, P. Barišić, K. Hraste, M. Mijić i D. Stošić.
Snažne kiparske osobnosti naivne umjetnosti bili su: L. Torti, P. Smajić, M. Kuzman i S. Naletilić-Penavuša.
a sve to debelo pogurano fondovima i SIZovima, pa se SVAKA UMJETNOST mogla razvijati temeljito, široko i plodno, i takva, biti svjetski relevantna.

Na temi se šalimo, prepiremo i prepucavamo, svako iz svojih ideoloških preferencija, pa tu bude svega, ali kao početak priče, ne smijemo zaboraviti, Jugoslavija je bila ozbiljna zemlja.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3011 Re: juga 1950.-1990.

Post by _BataZiv_0809 »

De ba sto odgovarate na zlurado i maliciozno trolanje svega sto ima veze sa BiH i SFRJ? I to na nekom Java iz Marti Misterije jeziku?
Tomahawk11
Globalni moderator

#3012 Re: juga 1950.-1990.

Post by Tomahawk11 »

Nisam ja rekao da je u to doba kiparstvo bilo izumrlo.
Mislim na danasnje vrijeme.
spreca

#3013 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

radostan dan wrote:apsolutno und nadasve i unatoČ...dimilo se, tragalo se, mijenjalo i eksperimentisalo...do te mjere da se može podvesti i pod termin - izdrkavanje, tipa - kupuje se malboro ili danhil u duvanu u fri šopovima, pa se mota u orginal malboro papire i te stvari...

ma kakvi, ništa...SA malboro, pa crna rupa, pa onda ovo ostalo od cigara.
ja sam 80tih bio u Baghdadu.....imali smo ga tamo u prodaji....ameri i ne samo oni , su samo ako su mogli doci do ovoga sarajevskog oci nam kopali da im damo...a americki je inace bio u svakoj trgovini u Baghdadu
drndalo

#3014 Re: juga 1950.-1990.

Post by drndalo »

Banksy wrote:

e a sve to debelo pogurano fondovima i SIZovima, pa se SVAKA UMJETNOST mogla razvijati temeljito, široko i plodno, i takva, biti svjetski relevantna.

Na temi se šalimo, prepiremo i prepucavamo, svako iz svojih ideoloških preferencija, pa tu bude svega, ali kao početak priče, ne smijemo zaboraviti, Jugoslavija je bila ozbiljna zemlja.
Iako se na nekim temama cesto ne slazemo, ovo je odlicno sazeta misao...

Dodacu jos, imali su ljude koji su imali svoje JA, odozgo nadole, imali su zacrtan cilj/pravac, i radili su na tome... Nisu sve stvari bile pametne, kao ni u drugim zemljama, ali u odnosu na ove sada beskicmenjake, oni su vecinom bili gromade... Bilo je tu i smeca koje se svercovalo, neko vrijeme, ali takvi nisu bas dolazili na vrh vlasti...
Gojeni H

#3015 Re: juga 1950.-1990.

Post by Gojeni H »

Banksy wrote:
Kako iznad pišeš o arhitekturi bivše Jugoslavije i ismijavaš sugovornike, pomislila sam da sam znaš nešto više o temi. Učinilo mi se.
Banksy, neko ti se logovao na accouuuuuunt! Ova ne zna ko je ljubav-aha (ili kako vec) i kakve ta forumske vratolomije izvodi.
spreca

#3016 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

Banksy wrote: :roll:

Kiparstvo bivše Jugoslavije je bilo vrlo razvijeno, plodno i relevantno u savremenim trendovima tog vremena. Ne govorimo, dakle, o spomeničkoj, socrealističkoj arhitekturi, već o klasičnom kiparstvu.
:thumbup:
a danas nemamo ni dobrog zidara a kamoli sta drugo
Banksy

#3017 Re: juga 1950.-1990.

Post by Banksy »

Gojeni H wrote:
Banksy wrote:
Banksy, neko ti se logovao na accouuuuuunt! Ova ne zna ko je ljubav-aha (ili kako vec) i kakve ta forumske vratolomije izvodi.
Ma nemam pojma...
Gojeni H

#3018 Re: juga 1950.-1990.

Post by Gojeni H »

Banksy wrote:
a sve to debelo pogurano fondovima i SIZovima, pa se SVAKA UMJETNOST mogla razvijati temeljito, široko i plodno, i takva, biti svjetski relevantna.

Cak i da nije bilo cetnicko-ustaske bratije, i da se kojim cudom drzava odrzala, i relativno bezbolno prosla period tranzicije, gledajuci sta se desava po POljskoj i u nesto manjoj mjeri u Ceskoj, mnoge bi izlozbe, "radnicke igre", SIZ-ovi, itd. - cucnule.

Niko se nije bas najbolje snasao po pitanju odrzavanja tog aparata koji je administrirao finansiranje i podrsku sportu i umjetnosti.

A i druga su vremena ... sta kaze: "Necu da ga saljem na fudbal, slomice nogu, a i nema ni para u Bosni." :shock: :lol:

Hebote, vrhunac ti je bio poigrat' sa starijima, pa kad bi ti obje noge pukle.
radostan dan

#3019 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

spreca wrote:
radostan dan wrote:apsolutno und nadasve i unatoČ...dimilo se, tragalo se, mijenjalo i eksperimentisalo...do te mjere da se može podvesti i pod termin - izdrkavanje, tipa - kupuje se malboro ili danhil u duvanu u fri šopovima, pa se mota u orginal malboro papire i te stvari...

ja sam 80tih bio u Baghdadu.....imali smo ga tamo u prodaji....ameri i ne samo oni , su samo ako su mogli doci do ovoga sarajevskog oci nam kopali da im damo...a americki je inace bio u svakoj trgovini u Baghdadu
ma nemoj me u bedak bacati majke ti...a koka kola sunce ti jebem...dok nije imala one okuse tipa limun, ili dok joj nisu bocu počeli farbati crvenom bojom (logo), i crvenim čepom flaširati...ko zmaj kroz nos duvaš vatru, a oči izbuljene, ako je izvrneš naiskap...to je bila kola. :zoka:
Banksy

#3020 Re: juga 1950.-1990.

Post by Banksy »

drndalo wrote:
Banksy wrote:

e a sve to debelo pogurano fondovima i SIZovima, pa se SVAKA UMJETNOST mogla razvijati temeljito, široko i plodno, i takva, biti svjetski relevantna.

Iako se na nekim temama cesto ne slazemo, ovo je odlicno sazeta misao...

Dodacu jos, imali su ljude koji su imali svoje JA, odozgo nadole, imali su zacrtan cilj/pravac, i radili su na tome... Nisu sve stvari bile pametne, kao ni u drugim zemljama, ali u odnosu na ove sada beskicmenjake, oni su vecinom bili gromade... Bilo je tu i smeca koje se svercovalo, neko vrijeme, ali takvi nisu bas dolazili na vrh vlasti...
To je sažetak - Jugoslavija je bila ozbiljna zemlja. Bude na ovoj, i sličnim temama, zaista svega, uglavnom benigna zafrkancija, ali ako govorimo ozbiljno, najjednostavniji i najefektniji test je onaj koji radi usporedbu stanja nacije (naroda) u trenutku kad Tito preuzima vlast i u trenutku kad on fizički odlazi, pa i još koju godinu kasnije. U materijalnom i duhovnom, u civilizacijskom smislu, to su svjetlosne godine razlike.
Nakon zadnjeg rata, kako smo svoji na svome, strmoglavljujemo se slobodnim padom, a tla ne vidimo. Relativizacije tih fakata, a pod plaštom propitivanja tobožnjih sloboda verbalnog delikta i sličnih budalaština, ne mogu dovesti u sumnju i pod pitanje gore navedeno.
Ukratko, nekad, iza ''zavjese'', bili smo, u svakom smislu, dio savremenog svijeta, bliži mu no ikad, dok nas se danas, i duhovno i materijalno i civlizacijski, šalje u 19. stoljeće. Što je najgore, i taj napredak i ovaj nazadak, i jedno i drugo, su dio plana i pomno smišljene strategije.
Lijeno mi je više i pisati o očitom...
Banksy

#3021 Re: juga 1950.-1990.

Post by Banksy »

Gojeni H wrote:
Niko se nije bas najbolje snasao po pitanju odrzavanja tog aparata koji je administrirao finansiranje i podrsku sportu i umjetnosti.
Vjerujem da si i sam svjestan da u ovoj vlasti, zadnjih 25 godina, takva namjera nikad nije ni postojala, ni u snovima. Šta više.

Sretni, zdravi i zadovoljni ljudi nisu oni kojima se da lako manipulirati.
spreca

#3022 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

radostan dan wrote:
spreca wrote:

ma nemoj me u bedak bacati majke ti...a koka kola sunce ti jebem...dok nije imala one okuse tipa limun, ili dok joj nisu bocu počeli farbati crvenom bojom (logo), i crvenim čepom flaširati...ko zmaj kroz nos duvaš vatru, a oči izbuljene, ako je izvrneš naiskap...to je bila kola. :zoka:
:thumbup: .....to je sad samo istorija
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#3023 Re: juga 1950.-1990.

Post by sabina1 »

Banksy wrote:
To je sažetak - Jugoslavija je bila ozbiljna zemlja. Bude na ovoj, i sličnim temama, zaista svega, uglavnom benigna zafrkancija, ali ako govorimo ozbiljno, najjednostavniji i najefektniji test je onaj koji radi usporedbu stanja nacije (naroda) u trenutku kad Tito preuzima vlast i u trenutku kad on fizički odlazi, pa i još koju godinu kasnije. U materijalnom i duhovnom, u civilizacijskom smislu, to su svjetlosne godine razlike.
Nakon zadnjeg rata, kako smo svoji na svome, strmoglavljujemo se slobodnim padom, a tla ne vidimo. Relativizacije tih fakata, a pod plaštom propitivanja tobožnjih sloboda verbalnog delikta i sličnih budalaština, ne mogu dovesti u sumnju i pod pitanje gore navedeno.
Ukratko, nekad, iza ''zavjese'', bili smo, u svakom smislu, dio savremenog svijeta, bliži mu no ikad, dok nas se danas, i duhovno i materijalno i civlizacijski, šalje u 19. stoljeće. Što je najgore, i taj napredak i ovaj nazadak, i jedno i drugo, su dio plana i pomno smišljene strategije.
Lijeno mi je više i pisati o očitom...
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

:sax: :sax: :sax:
Last edited by sabina1 on 20/02/2017 11:15, edited 2 times in total.
Gojeni H

#3024 Re: juga 1950.-1990.

Post by Gojeni H »

radostan dan wrote:
spreca wrote: ja sam 80tih bio u Baghdadu.....imali smo ga tamo u prodaji....ameri i ne samo oni , su samo ako su mogli doci do ovoga sarajevskog oci nam kopali da im damo...a americki je inace bio u svakoj trgovini u Baghdadu
Takva ti je americka danas ... mnogo vise sode, mnogo manje secera.
Gojeni H

#3025 Re: juga 1950.-1990.

Post by Gojeni H »

Banksy wrote:
Vjerujem da si i sam svjestan da u ovoj vlasti, zadnjih 25 godina, takva namjera nikad nije ni postojala, ni u snovima. Šta više.
Bez ikakve sumnje.
Sretni, zdravi i zadovoljni ljudi nisu oni kojima se da lako manipulirati.
:thumbup:

Boldirano i podvuceno.
Locked