nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
direstraits0078

#3001 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by direstraits0078 »

NediM17 wrote::shock:

Majko draga, morala je ovo ipak velika brzina biti kada je ovako uspio zguzvati Alfu. Nije to Golf1.

Zali Boze zivota. :(

Alkohol+volan- NIKADA!
Nije morala biti veca brzina od 80 km/h. Udario je u betonsku konstrukciju koja ne oprasta, na njoj se nema sta deformisati da umanji silu sudara. Na videu s EuroNCAP testa se vidi udar u deformabilnu prepreku brzinom od 64 km/h pri 40% preklapanja, ovdje je vjerovatno bilo nesto manje preklapanja (prema slikama), pa je udar bio jos vise koncentrisan. Na 80 km/h, ako je bio svezan, suvozac je primio udar od nekih 50-60 G. Sto ce reci (laicki) da je glava koja je prosjecno 5 kg u trenutku udara tezila 250-300 kg. A glava niti vratni prsljenovi nisu dizajnirani za takve sportove. Nazalost.

Mislim da ce se ovakve nesrece i dalje desavati, jer fali ljudima osjecaja za vrijednost zivota, a to ne cudi kad se pogleda u kakvom je stanju sistem vrijednosti. Zivoti sve jeftiniji, automobili sve skuplji.

Da ne govorimo o odsustvu edukacije u institucijama sistema, koje se svode na stancovanje osnovnoskolaca, srednjoskolaca i fakultetlija sa sto manje pameti u glavi.
NediM17

#3002 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by NediM17 »

direstraits0078 wrote:
NediM17 wrote::shock:

Majko draga, morala je ovo ipak velika brzina biti kada je ovako uspio zguzvati Alfu. Nije to Golf1.

Zali Boze zivota. :(

Alkohol+volan- NIKADA!
Nije morala biti veca brzina od 80 km/h. Udario je u betonsku konstrukciju koja ne oprasta, na njoj se nema sta deformisati da umanji silu sudara. Na videu s EuroNCAP testa se vidi udar u deformabilnu prepreku brzinom od 64 km/h pri 40% preklapanja, ovdje je vjerovatno bilo nesto manje preklapanja (prema slikama), pa je udar bio jos vise koncentrisan. Na 80 km/h, ako je bio svezan, suvozac je primio udar od nekih 50-60 G. Sto ce reci (laicki) da je glava koja je prosjecno 5 kg u trenutku udara tezila 250-300 kg. A glava niti vratni prsljenovi nisu dizajnirani za takve sportove. Nazalost.

Mislim da ce se ovakve nesrece i dalje desavati, jer fali ljudima osjecaja za vrijednost zivota, a to ne cudi kad se pogleda u kakvom je stanju sistem vrijednosti. Zivoti sve jeftiniji, automobili sve skuplji.

Da ne govorimo o odsustvu edukacije u institucijama sistema, koje se svode na stancovanje osnovnoskolaca, srednjoskolaca i fakultetlija sa sto manje pameti u glavi.
Malo li je. Racunaj da se nesreca desila u naseljenom mjestu, da je bilo klizavo, i da je sigurno kocio prije nego je udario.

@citroen xm

Ovaj Golf je napravljen tri godine prije te Alfe, pa je ipak dosta bolji na crash testu. A da ne pricamo tek o Golfu 5, koji je napravljen tri godine iza Alfe.
http://www.euroncap.com/en/ratings-rewa ... golf/15496
citroen xm

#3003 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by citroen xm »

Pa dobro, ali vidiš da se i Golf žestoko krivi na sitom dijelu. Uglavnom, ne treba se zajebavati i možeš očekivati da ti se ništa ne desi. :thumbup:
NediM17

#3004 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by NediM17 »

citroen xm wrote:Pa dobro, ali vidiš da se i Golf žestoko krivi na sitom dijelu. Uglavnom, ne treba se zajebavati i možeš očekivati da ti se ništa ne desi. :thumbup:
U potpunosti se slazem, ali sranje se uvije moze desiti, ne mora biti cak ni tvojom krivicom. Svako danas sjeda za volan, a fino je negdje u podsvijesti znati da imas siguran auto. Ali opet cu se sloziti, u nekim situacijama nece pomoci ni Volvo XC90.
direstraits0078

#3005 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by direstraits0078 »

NediM17 wrote:
Malo li je. Racunaj da se nesreca desila u naseljenom mjestu, da je bilo klizavo, i da je sigurno kocio prije nego je udario.

@citroen xm

Ovaj Golf je napravljen tri godine prije te Alfe, pa je ipak dosta bolji na crash testu. A da ne pricamo tek o Golfu 5, koji je napravljen tri godine iza Alfe.
http://www.euroncap.com/en/ratings-rewa ... golf/15496
Pa slicno bi mu se desilo i da je vozio nekih 60 km/h, ali sigurno nije vozio po ogranicenju. Totalno odsustvo odgovornosti u kombinaciji sa bezvlascem. Dobitna kombinacija za gubljenje zivota.
citroen xm

#3006 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by citroen xm »

NediM17 wrote:
U potpunosti se slazem, ali sranje se uvije moze desiti, ne mora biti cak ni tvojom krivicom. Svako danas sjeda za volan, a fino je negdje u podsvijesti znati da imas siguran auto. Ali opet cu se sloziti, u nekim situacijama nece pomoci ni Volvo XC90.
Svakako da je lijepo imati dobar automobil baš zbog sigurnosti. To je jedina stavka koju cijenim na novijim automobilima. A evo sada gledam da se i za male pare može kupiti dosta siguran automobil. Gledam test Megana 2 iz 2002. i baš je čvrst, nema krivljenja ničega pri frontalnom udesu. :thumbup: A takav Megan se solidan može kupiti za 5000 KM.
klaki

#3007 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by klaki »

Bakir1 wrote:Na tom potezu se vozi momacki....
Nije to do alfe, do brzine je, svako bi se auto isto ili gore zgovnalo u toj situaciji, mladost ludosti, roditelji se trebaju pitati oko kupovine auta djeci sa 80 + kw...
Veci je problem kad se nauci na 45kw, u tim autima i ne mzoes nesto opasno uraditi, jer i kad dadnes gas do poda ono ne ide i onda sjedne u neki masinu gdje malo jace pritisnut gas u krivini moze znaciti da letis sa ceste...

Al ne kazem, ovde je ipak problem ljudska glupost...
basicm

#3008 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by basicm »

http://vid.me/GsYH

Evo jednog od petka. Ovaj iz A klase ga je nagovorio da stane.
holowey

#3009 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by holowey »

basicm wrote:http://vid.me/GsYH

ovo nije trkac, ovo je ekolog :evil:
Bakir1

#3010 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Bakir1 »

dobar motor sto :D
kloniran

#3011 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by kloniran »

basicm wrote:http://vid.me/GsYH

Jel ovo dušman zaboravio ulje dosuti pa zariba motor, ili je prokuhao :twisted: :cry:
basicm

#3012 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by basicm »

Dvojka djemsbond edisn, dimne zavjese i uljne fleke za uspjesan bijeg.
Bakir1

#3013 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Bakir1 »

Kakva ti je to boja na tuvaregu? Bliski istok edition :mrgreen:
ned424

#3014 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by ned424 »

Danas ja na stupu da namotam kod gasproma da naspem goriva hehe ide idiot iza mene i ja vidim ako ostanem da stojim a treba da namotam na pumpu da ce me opaliti.
Pa ti ja po gasu par metara a poledilo pravoooooooo kad lola se nabi na onaj beton sto djeli cestu od onog ulaza na pumpu.
On 25 god treba mu naj vise 19 god auto novi BMW serija 5 babo kupio.
I ja nasuo gorivo okrenuo se on sve 4 u zraku treba ne izlazi gleda u mene da mu kao pomognem. :izet:
basicm

#3015 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by basicm »

Bakir1 wrote:Kakva ti je to boja na tuvaregu? Bliski istok edition :mrgreen:
Hehe, siva, dva mjeseca neoprana :mrgreen:
citroen xm

#3016 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by citroen xm »

Ovakva dvica(identični dimni signali) je jednom ispred mene išla nekih par kilometara( nije bilo bezbjedno za preticanje). Bukvalno isto kao iz nekih gusarskih filmova kada se brodovi pojavljuju iz magle. Haos. A tek kako za nos štipa ovaj smrad i razne hemikalije. Ni danas mi nije jasno kako se ta auta uopšte kreću.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#3017 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by bitanga_sa_otesa »

citroen xm wrote:kako se ta auta uopšte kreću.
inercijom :)
amar1994

#3018 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by amar1994 »

bitanga_sa_otesa wrote:
citroen xm wrote:kako se ta auta uopšte kreću.
inercijom :)
:pisnuo: :pisnuo:
kloniran

#3019 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by kloniran »

citroen xm wrote:Ovakva dvica(identični dimni signali) je jednom ispred mene išla nekih par kilometara( nije bilo bezbjedno za preticanje). Bukvalno isto kao iz nekih gusarskih filmova kada se brodovi pojavljuju iz magle. Haos. A tek kako za nos štipa ovaj smrad i razne hemikalije. Ni danas mi nije jasno kako se ta auta uopšte kreću.
nista gore nema nego kad se nađeš iza ovih starih auta sa karburatorom a imaju plinsku instalaciju, valjda rastelovano, nakon tretmana obavezno ide kakva jaka tableta za glavoboju
zrakomlat

#3020 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by zrakomlat »

citroen xm wrote:Ovakva dvica(identični dimni signali) je jednom ispred mene išla nekih par kilometara( nije bilo bezbjedno za preticanje). Bukvalno isto kao iz nekih gusarskih filmova kada se brodovi pojavljuju iz magle. Haos. A tek kako za nos štipa ovaj smrad i razne hemikalije. Ni danas mi nije jasno kako se ta auta uopšte kreću.
:lol:
bitanga_sa_otesa

#3021 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... /160104145
ne kontam sta je s ovima...sinoc mercedes karavan ,nize televizije,sad ovaj...neki dan na stupu peugeot......
amar1994

#3022 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by amar1994 »

bitanga_sa_otesa wrote:http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... /160104145
ne kontam sta je s ovima...sinoc mercedes karavan ,nize televizije,sad ovaj...neki dan na stupu peugeot......
driftaju 8-)
bitanga_sa_otesa

#3023 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

zar ne driftaju na parkingu kod Đamije na otoci i kod energoismeta ?
amar1994

#3024 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by amar1994 »

driftaju oni gdje stignu,uz to koriste "slick" gume stare min 7god :mrgreen:
ili se furaju na WRC :lol:

Image
citroen xm

#3025 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by citroen xm »

kloniran wrote:
nista gore nema nego kad se nađeš iza ovih starih auta sa karburatorom a imaju plinsku instalaciju, valjda rastelovano, nakon tretmana obavezno ide kakva jaka tableta za glavoboju
Uh, kada je raštelovan smrdi opasno. Ali zato kada je naštelovan fino što i nije teško uraditi na tim autima, onda je milina. Ali ovakvi dizeli koji čade kao lokomotive, ma njih ni Bog ne može ni naštelovati ni popraviti, oni su davno otpjevali svoje.
bitanga_sa_otesa wrote: inercijom :)
:lol: :lol:
Post Reply