Za mene korištenje nove tehnologije znači imati bolju i kvalitetniju uslugu sa više opcija. Viber nije ništa od toga, osim što je besplatan. Ali to i jeste njegova cijena koja je za mene previsoka-dobijem loš zvuk, nepouzdanost i frustraciju besplatno, a već sam prisiljen plaćati kroz pretplatu nešto u što je već uključeno besplatnih poziva, sms-ova i MB koliko hoćeš i koji su kvalitenog zvuka, pouzdani i bez frustracija. Ispade cijela Bosna i svijet komunicira isključivo preko vibera.Bodkin wrote:danas je cak i kod nas vecina raje na smartphone-u. danas cak i kod ns vecina raje ima upaljen 3g i dostupni su. dovoljno je izbiti poruke i to je vec 30ak km mjesecno ustede i manje para da das telekomu. nevjerovatno je glupo ne koristiti novu tehnologiju
i da, viber ili FB su danas standard bolan. ako moras razmisljati prije kupovine da li fercera viber ili FB onda je telefon kurac, a ne korisnik. ako od 10 telefona na 1 ili 2 ne radi FB nije sigurno do korisnika
Eh sad, ti moraš platiti pretplatu, pričao ne pričao. Ako nisi na pretplati i pričaš na telefon recimo preko vibera samo kada imaš wifi (od kuće, iz omiljenog kafića, s posla i sl.) ali nemaš wifi svugdje kada ti zatreba (na ulici, parkingu, na planini...) ti zapravo onda i nemaš mobilni uređaj, već fiksni (bežični telefon). Jer si onda zapravo vezan samo za mjesta gdje imaš besplatan pristup internetu.
Ako koristiš 3G mrežu, onda već imaš internet skoro uvijek, ali ako ti se isplati koristiti je (3G mrežu) to znači da imaš pretplatu. Ali to već vodi do onoga -pričao ti ili ne, slao ti poruke ili ne, nećeš uštediti ništa nego ćeš uvijek platiti punu pretplatu 15, 30, 50 ili 100 KM.
Što se tiče standarda ponašanja, to govori u svoje ime. Tebi je viber i FB možda standard, meni nije. Isto kao i s modom, ako je trend da nosiš govno na glavi, ti ćeš ga možda nositi, ali ja neću...
P.S. Ja recimo znam ponekad dosta koristiti WhatsApp za poruke i slike jer je prilično dobra alternativa klasičnim sms-ovima. Ali i kod WhatsApp za razliku od sms-a nikad ne mogu biti siguran je li neko online i da li će odmah vidjeti poruku. Kod sms-a si uvijek siguran da će je dobiti...