Pelet u BiH - cijene i gdje
Moderator: anex
-
saimidin
#3001 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
malo sam istrazivao po internetu.
cijena 1m3 piljevine je od 15-20KM, a za tonu peleta treba oko 7m3, zavisno od vrste drveta, to je 105-140KM.
koliko znam sve je teze doci do nje ili drveta za mljevenje.
onda idu rad, struja, drvo za susaru-jer se piljevina mora osusiti, masine-koje su prilično skupe, osim ovih malih kineskih,
koje ispadnu još skuplje jer ne traju dugo, kao i sve kinesko (komsija bio kupio, na kraju je se jedva rijesio, i onda ukinuo i pelet)
uglavnom tesko je bas sve saznati, ali su troskovi po toni od 180-200KM, i variraju u odnosu na mnogo faktora.
dakle sve ispod 250KM je premija.
cijena 1m3 piljevine je od 15-20KM, a za tonu peleta treba oko 7m3, zavisno od vrste drveta, to je 105-140KM.
koliko znam sve je teze doci do nje ili drveta za mljevenje.
onda idu rad, struja, drvo za susaru-jer se piljevina mora osusiti, masine-koje su prilično skupe, osim ovih malih kineskih,
koje ispadnu još skuplje jer ne traju dugo, kao i sve kinesko (komsija bio kupio, na kraju je se jedva rijesio, i onda ukinuo i pelet)
uglavnom tesko je bas sve saznati, ali su troskovi po toni od 180-200KM, i variraju u odnosu na mnogo faktora.
dakle sve ispod 250KM je premija.
-
maks_rs
- Grijem se na: Pelet + Inverter
#3002 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ova priča važi za prvu klasu od čiste piljevine.
Međutim , sad je realnost da se proizvodi od smjese piljevine i tzv sječke ( mljeveni okorci i ostali otpad ).
Međutim , sad je realnost da se proizvodi od smjese piljevine i tzv sječke ( mljeveni okorci i ostali otpad ).
- golfiista
#3003 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Haj ne lupajte bezveze. Godinama kupujem pelet po 220 KM po toni, pa tako i ove godine, eto neko ce meni prodati pelet ispod troskova proizvodnje. Hajte molim vas. Ovo je samo mesetarenje, vice peleta na proljece za dzaba.
-
betametazon
#3004 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Po onoj kalkulaciji po kojoj vam je prethodnih 7, 8 godina to bila ok cijena i imali ste profit. Nije se pelet poceo proizvodit od zlatne prasine.Armin2013 wrote:Pozz,betametazon wrote:Da, ja sam jedan od 50 000 njih koji su uveli grijanje na pelet ali po cijeni koja je tada bila, oko 250 Km/t. Da je neko nama rekao tada da ce cijena biti 400, 500 KM - od tih 50 000 ljudi odustalo bi brat bratu 49 000 ljudi. Dakle i tehnoloski i ekonomski cijena od 250 KM/t je isplativa.
S jedne strane slazem se da bi trziste samo trebalo da regulise cijenu ali ne ide mi u glavu da nema proizvodjaca koji ce sad pokrenuti proizvodnju i prodavati pelet po 300 KM po toni sto se sigurno isplati....rasprodao bi sad u ovom momentu odmah 1000 tona. To ti je isto da imas jedan kafic u gradu i 1000 ljudi koji svaku noc stoje ispred jer ne mogu uci ali opet niko ne otvara jos jedan kafic da to iskoristi?
Možeš li objasnit kalkulaciju po kojoj je cijena od 250 KM/t isplativa?
Inace narucio sam a nadam se da nacu do it pelet po cijeni 390 KM/t, ovu zimu bih prwgurao na neke konvektore a u proljece AKO opadne cijena kupio pelet za narednu zimu a ako ne ostao na strujo (ili se presaltao na ugalj" zavisno kakvo mi bude iskustvo sa strujom)
- shlauf
#3005 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Na Petrolovoj pumpi na Stupu vreća od 15 kg peleta 7,80 KM 
-
betametazon
#3006 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
shlauf wrote:Na Petrolovoj pumpi na Stupu vreća od 15 kg peleta 7,80 KM
- Haris.ba
#3007 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
U Americi koja ima kapitalizam 200 godina i dan danas se dešavaju slučajevi gdje građani ne kontaju kako kapitalizam funkcioniše.
Tako da ne očekujem ni od neukih građana BiH da razumiju kako funkcioniše ovaj naš naoliberalizam.
Ne može niko nikome dirigovati za koliko će prodati koju stvar. Osim ako se radi o poremećaju tržišta. Tipa monopol, duopol...
Uglavnom - grijanje na pelet nije ljudsko pravo. Kome je skupo - nađe alternativu. Jeftiniju. I to je to. Sve dok građani kupuju za 500 maraka tonu peleta - to je njegova cijena koja je tržišno opravdana. Nema to nikakve veze sa prosječnim platama. Sve dok kupuješ - to je opravdana cijena.
Pošto uglavnom kuće se griju na pelet - ja ne vidim problem da građani uvijek imaju alternativu. Ko je ukinuo alternativu - ne kontam. Ja u stanu imam alternativu ako mi neko ukine plin. Ili mi plin postane skup.
Tako da ne očekujem ni od neukih građana BiH da razumiju kako funkcioniše ovaj naš naoliberalizam.
Ne može niko nikome dirigovati za koliko će prodati koju stvar. Osim ako se radi o poremećaju tržišta. Tipa monopol, duopol...
Uglavnom - grijanje na pelet nije ljudsko pravo. Kome je skupo - nađe alternativu. Jeftiniju. I to je to. Sve dok građani kupuju za 500 maraka tonu peleta - to je njegova cijena koja je tržišno opravdana. Nema to nikakve veze sa prosječnim platama. Sve dok kupuješ - to je opravdana cijena.
Pošto uglavnom kuće se griju na pelet - ja ne vidim problem da građani uvijek imaju alternativu. Ko je ukinuo alternativu - ne kontam. Ja u stanu imam alternativu ako mi neko ukine plin. Ili mi plin postane skup.
- golfiista
#3008 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Mozda jesmo priglupi i zaostali za AmeriKom, ali bar te osnovne pojmove i elemente monopola ili duopola mozemo prepoznati. Ovo ako nije monopol, ja ne znam sta je.
-
Armin2013
#3009 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pozz,LED wrote:Možete li vi objasniti, kako je vaš pelet sa prošlogodisnje cijene 264KM/t (4KM/15kg) poskupio na 400+KM/t (6KM/15kg)Armin2013 wrote:
Pozz,
Možeš li objasnit kalkulaciju po kojoj je cijena od 250 KM/t isplativa?
Treba li da kažem o kojem se peletu radi.
Treba li da kažem koliko ste hiljada tona istog, prodali HIFI, i prošle i ove godine i postali saucesnik-profiter u ovoj vještačkoj krizi.
Samo da kažem da nemam peletaru, a cijena drveta na trištu prije 7,8 godina i sada nije ista. Razlika u cijeni kod kupaca može varirat iz više razloga: dostupnost sirovine, poštovanja zakona, itd. Nije isto kad vam radnik radi za 400 KM na crno i kada ima cca 800 KM + porezi i doprinosi, itd.
Postavio sam pitanje onako, pošto vidim da svako ima svoju kalkulaciju.
Jedina prava kalkulacija je ta da se biznis pokreće radi profita, a roba prodaje po tržišnoj cijeni. Baš me interesuje da sad neko prodaje pelet po 300 KM da li bi i iduće godine kupili od njega za 300 KM ako možete kupiti od nekog drugog za recimo 250 KM. I još nešto prije 2 godine 1t peleta je bila (u proljeće) 200 KM, nije bilo kupaca.
Pelet je roba kao i sve drugo.
lp,
- Haris.ba
#3010 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
I da jeste monopol - nije prirodni monopol(tipa vodosnadbjevanje). Postoji izbor drugog energenta. Ne sviđa ti se cijena peleta - ne kupuješ.golfiista wrote:Mozda jesmo priglupi i zaostali za AmeriKom, ali bar te osnovne pojmove i elemente monopola ili duopola mozemo prepoznati. Ovo ako nije monopol, ja ne znam sta je.
Čim narod kad mu kažeš 500 KM tona - više kad možeš dovući, to je prihvatljiva cijena. Nije velika.
-
kikkan
#3011 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Što se Kovana tiče, imam njihovu peć i koristim njihov pelet a ove godine su me izradili. Rekli mi da nazovem početkom Avgusta, i kada sam nazvao rekli nema peleta. Toliko o tome da Kovan pazi kupce svojih kotlova.seadss wrote:Sa obzirom koliko ima kotlova na čvrsto gorivo i na drva pa su cjene opet u nekoj normali i ako je veča potražnja za ovim ogrevom . Tako da cijena peleta nekad mora biti stabilna. Potpuno se slažem da je ovo plačka a o kvalitetu nemam pojma jer ja koristim već tri godine pelet od Bioenergy Ilijaš, meni je dobar jer nisam probao drugi pa tako da mogu polemisati. Takođe se slažem da ovi peleti su sigurno dosta lošji od onih koji idu za izvoz a tako je sve u našoj BiH . Uglavnom meni je pelet super. Prije 2 mjeseca sam kupio Ekokovan kotao i oni garantuju cijene 250km van sezone a 280km u sezoni plis prevoz iz Olova jer imaju svoju proizvodnju samo za svoje kupce kotlova, što je odlična stvar. Još jedna jako bitna stvar značajno smanjivanje zagađivanja okoline . Jeste da naš narod nije na ovom nivou ali polako bit če. Svi imamo djecu i moramo nešto ostaviti svojoj djeci a ne sve da zagadimo. Ima tu puno da se piše
Komšija je poručio još u Avgustu pelet iz Bosanskog Novog / Novi Grad po cijeni od 330KM i danas mi govori kako su mu rekli da će mu dostaviti ali po cijeni od 420KM
-
betametazon
#3012 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ja moram ovdje izrazit nezadovoljstvo po dva osnova:
1) kaze bosnjo bahil hoces da si gosoodin - plati. Pa jebemu mater nisam jahtu od 200m kupio? Nisam bugati chyrona kupio! Kakav jebeni gospodin, jebenu pec na pelet...jesmo zaostali u pm kad nam je pec na pelet olicje visoke klase. I kad smo kod toga - koliko se ljudi grije na gas i na struju? Jesu li to gospodska grijanja, cak gospodskija od jebenog peleta? Pa ne vidim da je za njih kw/h struje 0,50 KM ili da je kubik gasa ne znam 3 ili 5 KM? Ali bosnjo legendarni bahil je to...
2) bosnjo zvani naknadna pamet. Kaze pelet se kupuje na vrijeme. Sad ove godine, prve u kojoj je kriza legendarni bosnjo kaze kupuje se na vrijeme. Nije jebeni vrijednosni papir pa da moram ko na berzi ne spavat da uhvatim kad je najniza cijena. Do prosle godine mogao si ga u decembru kupit za ispod 300 KM sa prevozom, ovo je prva godina u kojoj ga u pola ljeta nisi imao nikako kupit i bosnjo bahil naknadna pamet kaze treba ga na vrijeme nabavit. E pa vidjecemo kad ga svi budu htjwli nabavit u aprilu koliko ce kostat.
Fuj
1) kaze bosnjo bahil hoces da si gosoodin - plati. Pa jebemu mater nisam jahtu od 200m kupio? Nisam bugati chyrona kupio! Kakav jebeni gospodin, jebenu pec na pelet...jesmo zaostali u pm kad nam je pec na pelet olicje visoke klase. I kad smo kod toga - koliko se ljudi grije na gas i na struju? Jesu li to gospodska grijanja, cak gospodskija od jebenog peleta? Pa ne vidim da je za njih kw/h struje 0,50 KM ili da je kubik gasa ne znam 3 ili 5 KM? Ali bosnjo legendarni bahil je to...
2) bosnjo zvani naknadna pamet. Kaze pelet se kupuje na vrijeme. Sad ove godine, prve u kojoj je kriza legendarni bosnjo kaze kupuje se na vrijeme. Nije jebeni vrijednosni papir pa da moram ko na berzi ne spavat da uhvatim kad je najniza cijena. Do prosle godine mogao si ga u decembru kupit za ispod 300 KM sa prevozom, ovo je prva godina u kojoj ga u pola ljeta nisi imao nikako kupit i bosnjo bahil naknadna pamet kaze treba ga na vrijeme nabavit. E pa vidjecemo kad ga svi budu htjwli nabavit u aprilu koliko ce kostat.
Fuj
-
betametazon
#3013 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ja sam ga i novog grada narucio prije mozda desetak dana, po cijeni 390 KM...rekli mi tada da ce ga isporucit maksimalno najdalje za mjesec. Prosle godine sam isto od njih narucio, paleta sa prevozom bila nesto manje od 300 KM i dobar im je bio prosle godine...kikkan wrote:
Komšija je poručio još u Avgustu pelet iz Bosanskog Novog / Novi Grad po cijeni od 330KM i danas mi govori kako su mu rekli da će mu dostaviti ali po cijeni od 420KM
- nadžak
#3014 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Dodao bih da i ta famozna priča o kupovanju na vrijeme jednostavno nije tačna! Mali broj je sretnka koji su dobili pelet jer su im prodavci ispoštovali dogovor. Mnogi su naručili kad treba pa izvisili!betametazon wrote:Ja moram ovdje izrazit nezadovoljstvo po dva osnova:
Fuj
- spreca
#3015 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Sta fali onda hljeb prodavati po 15,mlijeko po 20KM...meso po 70Km itd i to je roba......Armin2013 wrote: Pozz,
Samo da kažem da nemam peletaru, a cijena drveta na trištu prije 7,8 godina i sada nije ista. Razlika u cijeni kod kupaca može varirat iz više razloga: dostupnost sirovine, poštovanja zakona, itd. Nije isto kad vam radnik radi za 400 KM na crno i kada ima cca 800 KM + porezi i doprinosi, itd.
Jedina prava kalkulacija je ta da se biznis pokreće radi profita, a roba prodaje po tržišnoj cijeni. Baš me interesuje da sad neko prodaje pelet po 300 KM da li bi i iduće godine kupili od njega za 300 KM ako možete kupiti od nekog drugog za recimo 250 KM. I još nešto prije 2 godine 1t peleta je bila (u proljeće) 200 KM, nije bilo kupaca.
lp,
- nadžak
#3016 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Bože sačuvaj, eno sad otvorih vijest na portalu o novom maloprodajnom objektu Hife, kad dole opet isključeni komentari, što li?
Tačno se čovjek zapita kakve veze imaju Klix i HIFA.
- Haris.ba
#3017 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ne fali ništa. Jer onda možeš zaorati dva duluma pšenice sam i imati čitavu godinu. Čak možeš i onda sam na tržište pokušati prodati i zaraditi.spreca wrote:Sta fali onda hljeb prodavati po 15,mlijeko po 20KM...meso po 70Km itd i to je roba......
Možeš i kravicu držati. Imati mlijeka sebi i porodici, pa čak i prodavati. Isto je i sa mesom.
Nećeš da to radiš? Plati onda one koji hoće.
Pelet koristiš dok ti nije skupo. Ako ti je skupo - pređeš na alternativu.
Kad je kubik gasa bio preko marke ja nisam kukao kako me gule. Već sam koristio gas dok sam mogao - a onda prešao na alternativu.
-
gurabija78
#3018 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
sponzorisani članak. neće valjda platiti članak pa onda pustiti da se komentatori s pravom izdrkavaju po njima.nadžak wrote:Bože sačuvaj, eno sad otvorih vijest na portalu o novom maloprodajnom objektu Hife, kad dole opet isključeni komentari, što li?
-
Armin2013
#3019 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Brašno, ulje, mlijeko itd su osnovne namirnice za život i država treba i mora de se umješa kada bi došlo do drastičnog povećanja (zato i postoje državne rezerve, u normalnim zemljama). A to što hoćemo da budemo gospoda to je nešto drugo (znam da neko mora da se grije na pelet jer nema alternativu, ali većina je uvela pelet jer je sve na dugme).spreca wrote:Sta fali onda hljeb prodavati po 15,mlijeko po 20KM...meso po 70Km itd i to je roba......Armin2013 wrote: Pozz,
lp,
- nadžak
#3020 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
PA naravno!gurabija78 wrote:sponzorisani članak. neće valjda platiti članak pa onda pustiti da se komentatori s pravom izdrkavaju po njima.nadžak wrote:Bože sačuvaj, eno sad otvorih vijest na portalu o novom maloprodajnom objektu Hife, kad dole opet isključeni komentari, što li?
- nadžak
#3021 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
E jesmo gospoda što se grijemo na pelet! Ništa onda, treba predložit državi da uvede dodatne poreze za vlasnike bilo koje varijante grijanja na pelet. Jebi ga, kad imaš da kupiš 5 tona peleta šta ti fali recimo još toliko dat državi.Armin2013 wrote:Brašno, ulje, mlijeko itd su osnovne namirnice za život i država treba i mora de se umješa kada bi došlo do drastičnog povećanja (zato i postoje državne rezerve, u normalnim zemljama). A to što hoćemo da budemo gospoda to je nešto drugo (znam da neko mora da se grije na pelet jer nema alternativu, ali većina je uvela pelet jer je sve na dugme).spreca wrote:Sta fali onda hljeb prodavati po 15,mlijeko po 20KM...meso po 70Km itd i to je roba......Armin2013 wrote: Pozz,
lp,
Svaka čast na tome, nema šta. Pa bolan, kakva gospoda, kakva dugmad!
E jesmo idioti stvarno!
- spreca
#3022 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Lopove samo lova povezujenadžak wrote:Bože sačuvaj, eno sad otvorih vijest na portalu o novom maloprodajnom objektu Hife, kad dole opet isključeni komentari, što li?
- spreca
#3023 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
pa i pelet je vazna "nmirnica" za zivot....neces se valjda sit smrzavati.......a nemoras jesti meso,mlijeko itd a hocemo pojeftino mesa i mlijeka i da budemo gospod i da neidemo u stalu i da obradjujemo zemljuArmin2013 wrote:Brašno, ulje, mlijeko itd su osnovne namirnice za život i država treba i mora de se umješa kada bi došlo do drastičnog povećanja (zato i postoje državne rezerve, u normalnim zemljama). A to što hoćemo da budemo gospoda to je nešto drugo (znam da neko mora da se grije na pelet jer nema alternativu, ali većina je uvela pelet jer je sve na dugme).spreca wrote:Sta fali onda hljeb prodavati po 15,mlijeko po 20KM...meso po 70Km itd i to je roba......Armin2013 wrote: Pozz,
lp,
- spreca
#3024 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
pa sta ce sa peci...staviti je u vitrinu za uspomenu....svi placemo kad benzin poskupi....a sta fali i na magarcu jahati...nemogu da shvatim ova nelogicna objasnjenja napuhanih poskupljenja.....a sadasnja situacija je vjestacki napravljena ...jer neki koji imaju lovu( su se dogovorili) kupili su svu prakticno proizvodnju i diktiraju cijene sto je vjerovatno zabranjeno zakonomHaris.ba wrote:I da jeste monopol - nije prirodni monopol(tipa vodosnadbjevanje). Postoji izbor drugog energenta. Ne sviđa ti se cijena peleta - ne kupuješ.golfiista wrote:Mozda jesmo priglupi i zaostali za AmeriKom, ali bar te osnovne pojmove i elemente monopola ili duopola mozemo prepoznati. Ovo ako nije monopol, ja ne znam sta je.
Čim narod kad mu kažeš 500 KM tona - više kad možeš dovući, to je prihvatljiva cijena. Nije velika.
- rovac13
#3025 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Nazalost narod je izigran.I bojim se da je Haris u pravu.spreca wrote:pa sta ce sa peci...staviti je u vitrinu za uspomenu....
NIje u pitanju hljeb brasno mlijeko da bi drzava nesto zabranila,jer se bez toga ne moze.
Bez peleta se moze i ne vjerujem da drzava moze ili hoce nesto uciniti po tome.
Ja kad sam uvodio pelet 2008. tad je to rijetkost bila jos uvijek,u kovan firmi me vodili do komsije koji se kaze grije dzaba,tona peleta do dvije za cijelu zimu dvospratnicu.To im je bila navlakusa,jeftino a dobro.Tona peleta tad bila oko 170 KM.I tako mi krenusmo u to.
Ja sam 2012. uselio u kucu pored oceve,mogao sam tad samo radijatore razvest i spojit se na njegovu pec.
Ali pelet je tad vec bio 270KM.
I ja sam na vrijeme odustao i otisao na nesto drugo,naravno jeftinije a cisce.
Ove zime moji roditelji takodje odustaju od peleta,sad kad mu je cijena 400 KM i vise.
Ako bude cijena rasla vecina ce odustati.
Samo nemamo svi iste ljestvice i principe.
Ja sma napustio kad je presao 270KM,roditelji na 400KM,neko treci ce odustat kad bude 600KM itd.
Ne mozes valjda radi toga sto si kupio pec na pelet sad bit obavezan kupovat pelet 1000KM po toni.
Za trenutnu cijenu peleta meni izgleda da ni grijalice na struju ne mogu potrosit vise od toga.
Tako da ne moguskuzit svrhu peleta koji moras skladistit,cistit,sikirat se oko nabavke.....jos i placat kao grijanje na obicne grijalice radijatore na struju gdje si gospodin ali bukvalno.