Sve je to do Toplana koje neće da modernizuju sistem sa možeš zavrnuti grijanje i plaćati potrošeno.leki hz wrote: ↑23/06/2024 16:17 Lik koji je kupio stan u našoj zgradi, skida beton ispod parketa, kaže komšija hoće da uvede podno grijanje. Vlasnik je vani i majstori tako rekli komšiji, kao ne isplati mu se da čitavu godinu plaća grijanje, a nije tu. Kao prerezali su cijevi od grijanja i skinuli radijator. Moje pitanje, smije li on to da radi bez saglasnosti toplana? Na šta se misli nakačiti, ako neće da plaća? Čovjek već tri godine ruši i pravi nešto, ovo nema kraja.
KJKP TOPLANE Sarajevo
- Edin H.
#3001 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
- leki hz
#3002 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Ako se dobro sjećam, davno nekad su dali ponudu da svako ima svoj sat. Ali nebitno to sad. Nego smije li on raditi ovo što radi?Edin H. wrote: ↑23/06/2024 16:27Sve je to do Toplana koje neće da modernizuju sistem sa možeš zavrnuti grijanje i plaćati potrošeno.leki hz wrote: ↑23/06/2024 16:17 Lik koji je kupio stan u našoj zgradi, skida beton ispod parketa, kaže komšija hoće da uvede podno grijanje. Vlasnik je vani i majstori tako rekli komšiji, kao ne isplati mu se da čitavu godinu plaća grijanje, a nije tu. Kao prerezali su cijevi od grijanja i skinuli radijator. Moje pitanje, smije li on to da radi bez saglasnosti toplana? Na šta se misli nakačiti, ako neće da plaća? Čovjek već tri godine ruši i pravi nešto, ovo nema kraja.
-
Naslovnica
#3003 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Vjerojatno smije presjeći cijevi i radijatore, pod uslovom da drugima neće napraviti probleme.leki hz wrote: ↑23/06/2024 16:33Ako se dobro sjećam, davno nekad su dali ponudu da svako ima svoj sat. Ali nebitno to sad. Nego smije li on raditi ovo što radi?Edin H. wrote: ↑23/06/2024 16:27Sve je to do Toplana koje neće da modernizuju sistem sa možeš zavrnuti grijanje i plaćati potrošeno.leki hz wrote: ↑23/06/2024 16:17 Lik koji je kupio stan u našoj zgradi, skida beton ispod parketa, kaže komšija hoće da uvede podno grijanje. Vlasnik je vani i majstori tako rekli komšiji, kao ne isplati mu se da čitavu godinu plaća grijanje, a nije tu. Kao prerezali su cijevi od grijanja i skinuli radijator. Moje pitanje, smije li on to da radi bez saglasnosti toplana? Na šta se misli nakačiti, ako neće da plaća? Čovjek već tri godine ruši i pravi nešto, ovo nema kraja.
I nastaviće mu dolaziti puni računi jer je to uradio na svoju ruku.
- Edin H.
#3004 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Sumnjam, ako je stari sistem.leki hz wrote: ↑23/06/2024 16:33Ako se dobro sjećam, davno nekad su dali ponudu da svako ima svoj sat. Ali nebitno to sad. Nego smije li on raditi ovo što radi?Edin H. wrote: ↑23/06/2024 16:27Sve je to do Toplana koje neće da modernizuju sistem sa možeš zavrnuti grijanje i plaćati potrošeno.leki hz wrote: ↑23/06/2024 16:17 Lik koji je kupio stan u našoj zgradi, skida beton ispod parketa, kaže komšija hoće da uvede podno grijanje. Vlasnik je vani i majstori tako rekli komšiji, kao ne isplati mu se da čitavu godinu plaća grijanje, a nije tu. Kao prerezali su cijevi od grijanja i skinuli radijator. Moje pitanje, smije li on to da radi bez saglasnosti toplana? Na šta se misli nakačiti, ako neće da plaća? Čovjek već tri godine ruši i pravi nešto, ovo nema kraja.
A odgovor na tvoje pitanje ne znam, nadam se da će neko drugi odgovoriti.
- vjeshalica
#3005 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Ne smije. Ako hoce da se nakaci, pretpostavljam na bojler bi se kacio. Ako hoce da se iskljucuje mora ici preko Toplanaleki hz wrote: ↑23/06/2024 16:17 Lik koji je kupio stan u našoj zgradi, skida beton ispod parketa, kaže komšija hoće da uvede podno grijanje. Vlasnik je vani i majstori tako rekli komšiji, kao ne isplati mu se da čitavu godinu plaća grijanje, a nije tu. Kao prerezali su cijevi od grijanja i skinuli radijator. Moje pitanje, smije li on to da radi bez saglasnosti toplana? Na šta se misli nakačiti, ako neće da plaća? Čovjek već tri godine ruši i pravi nešto, ovo nema kraja.
Pise ovdje negdje
https://www.toplanesarajevo.ba/stranica ... -u-objektu
- leki hz
#3006 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Hvalavjeshalica wrote: ↑23/06/2024 16:44Ne smije. Ako hoce da se nakaci, pretpostavljam na bojler bi se kacio. Ako hoce da se iskljucuje mora ici preko Toplanaleki hz wrote: ↑23/06/2024 16:17 Lik koji je kupio stan u našoj zgradi, skida beton ispod parketa, kaže komšija hoće da uvede podno grijanje. Vlasnik je vani i majstori tako rekli komšiji, kao ne isplati mu se da čitavu godinu plaća grijanje, a nije tu. Kao prerezali su cijevi od grijanja i skinuli radijator. Moje pitanje, smije li on to da radi bez saglasnosti toplana? Na šta se misli nakačiti, ako neće da plaća? Čovjek već tri godine ruši i pravi nešto, ovo nema kraja.
Pise ovdje negdje
-
nekome
#3007 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
pa ovdje pise da je u njegovoj nadleznosti odrzavanje grijnih tijela... znaci smije presjeci radijatore, ali ne smije vertikale koje drugima dostavljaju grijanjevjeshalica wrote: ↑23/06/2024 16:44Ne smije. Ako hoce da se nakaci, pretpostavljam na bojler bi se kacio. Ako hoce da se iskljucuje mora ici preko Toplanaleki hz wrote: ↑23/06/2024 16:17 Lik koji je kupio stan u našoj zgradi, skida beton ispod parketa, kaže komšija hoće da uvede podno grijanje. Vlasnik je vani i majstori tako rekli komšiji, kao ne isplati mu se da čitavu godinu plaća grijanje, a nije tu. Kao prerezali su cijevi od grijanja i skinuli radijator. Moje pitanje, smije li on to da radi bez saglasnosti toplana? Na šta se misli nakačiti, ako neće da plaća? Čovjek već tri godine ruši i pravi nešto, ovo nema kraja.
Pise ovdje negdje
-
moimoi
#3008 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Pa normalno da ne moze presjeci vertikale 100 mu gromova
zato ljudi koji se skinu sa toplana tj skinu radiatore opet placaju cini mi se 30%. Govorim o starogradnji gdje su vidljive vertikale.
Za novogradnje ne znam kako ide. U svakom slucaju ne moze to iraditi bez toplana.
Za novogradnje ne znam kako ide. U svakom slucaju ne moze to iraditi bez toplana.
-
nekome
#3009 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
dok je održavanje grijnih tijela (u šta spada i zamjena istih) u ingerenciji korisnika/vlasnika stana/poslovnih prostora;
dok je održavanje instalacije od priključnog mjesta (isključujući priključne ventile) zaključno sa grijnim tijelima (u šta spada i zamjena istih) u ingerenciji korisnika/vlasnika stana/poslovnih prostora.
-
moimoi
#3010 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Mozes ti skinuti radijatore, ali ce ti racuni dolaziti isti osim ako ne zatrazis od toplana da te skinu.nekome wrote: ↑24/06/2024 14:23dok je održavanje grijnih tijela (u šta spada i zamjena istih) u ingerenciji korisnika/vlasnika stana/poslovnih prostora;dok je održavanje instalacije od priključnog mjesta (isključujući priključne ventile) zaključno sa grijnim tijelima (u šta spada i zamjena istih) u ingerenciji korisnika/vlasnika stana/poslovnih prostora.
- vjeshalica
#3011 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Jesil ti razumio poentu pitanja? Ocito je da nisi.nekome wrote: ↑24/06/2024 14:00pa ovdje pise da je u njegovoj nadleznosti odrzavanje grijnih tijela... znaci smije presjeci radijatore, ali ne smije vertikale koje drugima dostavljaju grijanjevjeshalica wrote: ↑23/06/2024 16:44Ne smije. Ako hoce da se nakaci, pretpostavljam na bojler bi se kacio. Ako hoce da se iskljucuje mora ici preko Toplanaleki hz wrote: ↑23/06/2024 16:17 Lik koji je kupio stan u našoj zgradi, skida beton ispod parketa, kaže komšija hoće da uvede podno grijanje. Vlasnik je vani i majstori tako rekli komšiji, kao ne isplati mu se da čitavu godinu plaća grijanje, a nije tu. Kao prerezali su cijevi od grijanja i skinuli radijator. Moje pitanje, smije li on to da radi bez saglasnosti toplana? Na šta se misli nakačiti, ako neće da plaća? Čovjek već tri godine ruši i pravi nešto, ovo nema kraja.
Pise ovdje negdje
Poenta je u tome da lik nije cijelu godinu tu,i ne isplati mu se da placa grijanje. Zeli da izvrsi modifikaciju sistema da to onemoguci, ali to ne smije raditi samoinicijativno. Uostalom da bi se iskljucio iz sistema mora to zavrsiti sa Toplanama, ne moze samo izvuci grijna tijela i rijesio je problem. Sta je sa racunima? I kad se otkaci sa sistema placa pausal 40%.
Nije dovoljno skinuti radijatore.
Onemogucavanje sadasnjeg stanja NIJE ODRZAVANJE.
- Haris.ba
#3012 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Posto u toplanama ima redovni put kod ispustanja vode iz sistema radi radova, a imas (navodno) i put da je dovoljno samo naci radnika iz toplana da ti to uradi na crno...sve je kod nas moguce...
- VladaFBiH
#3013 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
po kantonalnim zakonima toplane su odgovorne za sve do zgrade a unutar zgrade upravitelji koliko god to besmisleno zvučalo i bilo besmisleno u stvarnosti ali tako je kako jevjeshalica wrote: ↑24/06/2024 18:47Jesil ti razumio poentu pitanja? Ocito je da nisi.nekome wrote: ↑24/06/2024 14:00pa ovdje pise da je u njegovoj nadleznosti odrzavanje grijnih tijela... znaci smije presjeci radijatore, ali ne smije vertikale koje drugima dostavljaju grijanjevjeshalica wrote: ↑23/06/2024 16:44
Ne smije. Ako hoce da se nakaci, pretpostavljam na bojler bi se kacio. Ako hoce da se iskljucuje mora ici preko Toplana
Pise ovdje negdje
Poenta je u tome da lik nije cijelu godinu tu,i ne isplati mu se da placa grijanje. Zeli da izvrsi modifikaciju sistema da to onemoguci, ali to ne smije raditi samoinicijativno. Uostalom da bi se iskljucio iz sistema mora to zavrsiti sa Toplanama, ne moze samo izvuci grijna tijela i rijesio je problem. Sta je sa racunima? I kad se otkaci sa sistema placa pausal 40%.
Nije dovoljno skinuti radijatore.
Onemogucavanje sadasnjeg stanja NIJE ODRZAVANJE.
- Haris.ba
- VladaFBiH
#3015 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
ima u tom segmentu ali onog trenutka kada počnu problemi se ta logika gubi jer se odgovornost prebacuje s jednih na druge a problem se ne rješava + ovi likovi iz upravitelja imaju znanje koje se završava sa tim da li ste ozračili radijator. Na žalost ovo govorim iz iskustva... logično bi bilo da su upravitelji od stana a do stana toplane - zajedničke instalacije kroz haustor su problem (ovo je samo u zgradama gdje imaš jednocijevni sistem kroz zgradu a tamo gdje ide kroz stanove je ok. da upravitelj sve radi)
- Haris.ba
#3016 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Pa to ti je kod nas redovno stanje haman u svemu. Za bilo sta komplikovanije se pika koga znas. Ako ne znas - problem ne rjesavas.VladaFBiH wrote: ↑25/06/2024 07:47 ima u tom segmentu ali onog trenutka kada počnu problemi se ta logika gubi jer se odgovornost prebacuje s jednih na druge a problem se ne rješava + ovi likovi iz upravitelja imaju znanje koje se završava sa tim da li ste ozračili radijator. Na žalost ovo govorim iz iskustva...
Malo sam skoknuo sa mora sjevernije, i evo me u gradu gdje grijanje i vruca voda na cesmi ide iz gradskih toplana na spaljivanje smeca. I ovdje cijevi u zgradi suvlasnistvo stanara, a radijatori su vlasnistvo vlasnika stana. Ali, ovdje bas i ne mozes pored toga raditi u stanu sta hoces i mijenjati radijatore po cejfu.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#3017 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Ako je jednocijevni sistem onda ne može raditi bez toplana jer vertikale prolaze kroz njegov stan.
Ako je visecijevni onda smije. Jer pred svakim stanom ima ventil i ne narušava grijanje ostalih stanova intervencijom u svom.
Naravno, može se skroz skinuti sa toplana i da mu ne dolazi ni 1 KM za grijanje.
Ako je visecijevni onda smije. Jer pred svakim stanom ima ventil i ne narušava grijanje ostalih stanova intervencijom u svom.
Naravno, može se skroz skinuti sa toplana i da mu ne dolazi ni 1 KM za grijanje.
- Ateista
#3018 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Kad sam bilo sta trebao raditi na radijatorima, da bi ispustili vodu morao sam navesti koji su radovi i broj majstora koji radi, tako da po nekom pravilu za bilo kakve radove treba najaviti toplanama, makar i radijatore samo mijenjao.
Druga je prica sto mozes navesti jedno a raditi nesto skroz drugo i sto to ne provjeravaju, iz prve ruke.
Druga je prica sto mozes navesti jedno a raditi nesto skroz drugo i sto to ne provjeravaju, iz prve ruke.
-
hava123
- Capajebo
#3020 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Obratnosime_cipol wrote: ↑25/06/2024 11:44 Ako je jednocijevni sistem onda ne može raditi bez toplana jer vertikale prolaze kroz njegov stan.
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#3021 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Koliko mjesečnih računa se može dugovati Toplanama a da ne dižu tužbu ?
Svjesno želim dugovati broj računa zbog kojih se tužba ne pokreće i redovno plaćati najstariji račun po prispjeću novog.
Unaprijed hvala na infu
.
Svjesno želim dugovati broj računa zbog kojih se tužba ne pokreće i redovno plaćati najstariji račun po prispjeću novog.
Unaprijed hvala na infu
-
hava123
#3022 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Ne znam, ali znam da smo jednom slučajno preskočili račun za oktobar 2018 i došla nam razglednica nekad u aprilu/maju 2019teskeredzic_22 wrote: ↑04/07/2024 17:29 Koliko mjesečnih računa se može dugovati Toplanama a da ne dižu tužbu ?
Unaprijed hvala na infu.
- drug_profi
#3023 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Mislim na prispjece 3 racuna da im se alarm pali.
Ali nasekiraces ih pravo. Samo sebi komplikujes.
- mokra_carapa
#3024 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Proradila online naplata! 
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#3025 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Ma ne.drug_profi wrote: ↑04/07/2024 21:31 Mislim na prispjece 3 racuna da im se alarm pali.
Uredno i redovno plaćam sve račune.
Ako već nemam opciju da ih isključim - nek me barem kreditiraju dva mjeseca (računa).
Hvala