Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
K1ng30

#301 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by K1ng30 »

Sanja111 wrote:A kolika je cijena mastera na + 2 sistemu ?
Za paralelne 1200,a a vanredne 800 km za jednu godinu..... redovno i vanredno popunjeno sve ostalo jos nes mjesta paralaleno ....
shiny

#302 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by shiny »

K1ng30 wrote:
Sanja111 wrote:A kolika je cijena mastera na + 2 sistemu ?
Za paralelne 1200,a a vanredne 800 km za jednu godinu..... redovno i vanredno popunjeno sve ostalo jos nes mjesta paralaleno ....
130 KM je studij, redovan...
Vitezanin

#303 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by Vitezanin »

Znači do 1.10. ovi koji su primljeni se moraju upisati? Pa nisu svi iz Sarajeva da mogu tek tako skoknuti do fakulteta i banaka i poplaćati sve. A rang listu objavili danas. :skoljka:
i_ja_na_forumu

#304 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by i_ja_na_forumu »

Vitezanin wrote:Znači do 1.10. ovi koji su primljeni se moraju upisati? Pa nisu svi iz Sarajeva da mogu tek tako skoknuti do fakulteta i banaka i poplaćati sve. A rang listu objavili danas. :skoljka:
uvijek produze upis.. ju no vori :D
Vitezanin

#305 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by Vitezanin »

Pretpostavljao sam da hoće, ali ko će ih znati.
SandraB.

#306 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by SandraB. »

Vitezanin wrote:Znači do 1.10. ovi koji su primljeni se moraju upisati? Pa nisu svi iz Sarajeva da mogu tek tako skoknuti do fakulteta i banaka i poplaćati sve. A rang listu objavili danas. :skoljka:

Ne brini se, znaju produziti rok i do mjesec dana, dosta ih je jos ostalo koji su tek saznali ispitne rokove, i upisuju ocjene, a neki i potpisuju molbe za prelazak na redovan studij, pa i to traje ;-)
Vitezanin

#307 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by Vitezanin »

SandraB. wrote:

Ne brini se, znaju produziti rok i do mjesec dana, dosta ih je jos ostalo koji su tek saznali ispitne rokove, i upisuju ocjene, a neki i potpisuju molbe za prelazak na redovan studij, pa i to traje ;-)
Divlji zapad majkemi. :D :D
Ineedamiracle

#308 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by Ineedamiracle »

StupskaBitanga wrote:
Ineedamiracle wrote:Aaaa kakvog li fakultetaaa...kud ga upisah -.-
zar je FPN fakultet?
Jest fakultet ! Tek sam sada vidjela da jest , nakon 3 predavanja ! Fakultet i nije na dobrom glasu a vidim da nema razloga za to...uopšteeeeee nijeeeeeeee lakooooo kako su pričali ! Sad bih se ispisala :-D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#309 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by Truba »

shiny wrote:
Black swan wrote:baš me zanima ko će dati tolike pare samo da bi bio mr fr ili šta već :D i odalke :D i zašto
Pa ranijih godina su predbolonjci davali i po 10 hiljada za to zvanje. Zbog čega i odakle, to ne znam. Vjerovatno ko radi u državnoj firmi može imati veću platu i bolji status...
Jedan član moje porodice trenutno završava magistarski u oblasti medicine i do sada je morao platiti 20 hiljada KM, tako da naspram toga ovo nije ni puno.

E sad, naravno da ne pravdam ovu cijenu, što je previše previše je, ali se bojim da niko odgovarati neće.
ja mislim da u državnoj službi nema sistematizacije za magisterij... ista ti je plata :? :? :? :? sve zavisi od mjesta gdje radiš naravno

dobro medicinu ne treba porediti jer je to doživotni poso + učenje

FPN je diploma da bi se zaposlio na neko prosječno relativno normalno radno mjesto i onda kreneš učiti potrebne stvari :D

@Ineedamiracle ne znam kako je sad ali to vas samo plaše :D budi ti u toku dolazi na predavanja i uči sve što kažu i biće ok
Atridij

#310 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by Atridij »

L00d wrote:
Atridij wrote:Meni su svajetovali da ga izbjegavam kao kugu.
reci im da su glupi i ograniceni :lol:
Naravno da odbijanje fakulteta sa kojim nedobijam nikakve marketabilne vještine koje će mi biti od koristi na tržištu rada je tale-tell sign "gluposti i ograničenosti" 8-)
shiny

#311 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by shiny »

Black swan wrote:
shiny wrote:
Black swan wrote:baš me zanima ko će dati tolike pare samo da bi bio mr fr ili šta već :D i odalke :D i zašto
Pa ranijih godina su predbolonjci davali i po 10 hiljada za to zvanje. Zbog čega i odakle, to ne znam. Vjerovatno ko radi u državnoj firmi može imati veću platu i bolji status...
Jedan član moje porodice trenutno završava magistarski u oblasti medicine i do sada je morao platiti 20 hiljada KM, tako da naspram toga ovo nije ni puno.

E sad, naravno da ne pravdam ovu cijenu, što je previše previše je, ali se bojim da niko odgovarati neće.
ja mislim da u državnoj službi nema sistematizacije za magisterij... ista ti je plata :? :? :? :? sve zavisi od mjesta gdje radiš naravno

dobro medicinu ne treba porediti jer je to doživotni poso + učenje

FPN je diploma da bi se zaposlio na neko prosječno relativno normalno radno mjesto i onda kreneš učiti potrebne stvari :D

@Ineedamiracle ne znam kako je sad ali to vas samo plaše :D budi ti u toku dolazi na predavanja i uči sve što kažu i biće ok
Upoređujem cijenu, ne i faks :D Mada, iz meni poznatih izvora znam da je i na FPN nekad magistarski koštao 10 hiljada. I znam da su ljudi to upisivali kako bi poboljšali svoj položaj u firmi i dobili veću platu. E sad, i ovdje možeš pokupiti doživotni poso plus doživotno učenje, zavisi kome kakav grah padne.
Northstar

#312 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by Northstar »

Morales wrote:
suncandan wrote:
Morales wrote:4000 KM školararina za master 4+1?? :shock: :shock: :x Zar nije po pravilniku 1000 KM po godini? Kakva je ovo pljacka zaboga?

De ba ne sirite nebuloze....
http://www.fpn.unsa.ba/wpfpn/wp-content ... 2-2013.pdf
Hajd malo procitaj konkurs ;-)
Radi se o posebnom studiju za koji je vlada odobrila tu cijenu.Prosli put je faks imao probleme sa tim studijem jer su dobili sve saglasnosti od Univerziteta ali Vlada nije odobrila cijenu pa je Fakultet tuzio Vladu, a neki studenti Fakultet. Sada je sve OK. Ovo sto Morales pita odnosi se na redovan master studij.
Sanja111

#313 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by Sanja111 »

Kako mislis posebnom studiju?
Northstar

#314 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by Northstar »

Sanja111 wrote:Kako mislis posebnom studiju?
Studij je namjenjen za one koji su zavrsili cetvorogodisnji studij a zele steci titulu magistra struke. Ovim im se omogucuje da za jednu godinu steknu magisterij struke. Ukoliko ne bi imali takvu mogucnost morali bi ponovno upisivati cetvrtu godinu.
Sanja111

#315 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by Sanja111 »

Da, da...to znam...jer sam i ja zavrsila cetverogodisnji :))) ali ne na fpn...ali pomislih, na trenutak, da poseban nesto drugo podrazumijeva :D...pa rekoh da pitam sta je posebno :D
K1ng30

#316 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by K1ng30 »

Da li je obavezno platiti fond suade,osiguranje i rad studentskog parlamenta ?? Zasto je na nekim fakultetima obavezno a na nekim nije. U studentskoj sluzbi jedna vraca one koji nemaju uplatnica dok druga prima,kome se moze zalit ??????
Ineedamiracle

#317 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by Ineedamiracle »

K1ng30 wrote:Da li je obavezno platiti fond suade,osiguranje i rad studentskog parlamenta ?? Zasto je na nekim fakultetima obavezno a na nekim nije. U studentskoj sluzbi jedna vraca one koji nemaju uplatnica dok druga prima,kome se moze zalit ??????
To je dobro pitanje :D Ne znam tačno koje od to troje, al' jedno od tog nije obavezno plaćati, prije par dana sam negdje pročitala....Ništa. Žali se :D
Northstar

#318 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by Northstar »

K1ng30 wrote:Da li je obavezno platiti fond suade,osiguranje i rad studentskog parlamenta ?? Zasto je na nekim fakultetima obavezno a na nekim nije. U studentskoj sluzbi jedna vraca one koji nemaju uplatnica dok druga prima,kome se moze zalit ??????
Mislim da te ne moze niko natjerati da placas fondove i rad studentskih organizacija ali bi Ti preporucio uplatu osiguranja jer si u tom slucaju osiguran od eventualne nezgode na putu sa i na fakultet, te tokom boravka na faksu.

Ukoliko te tete vrate sa studentske obrati se sefu sluzbe i trazi da ti pokaze zakonski osnov po kojem si duzan platiti fond i rad studentskog parlamenta. Nema zakonski utemeljene uredbe koja to regulira.
Vitezanin

#319 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by Vitezanin »

Ja nikad nisam uplatio to za fondove i teta sa službe mi nikad nije vratila dokumente.

Kad ovi iz Fonda Suada daju koju stipendiju i studentima s FPN-a možda budem tad.

A ovo studentsko osiguranje je bezveze također jer ako ste student u Sarajevu onda vam je većina stvari već besplatna, barem kad je u pitanju liječenje (nisu lijekovi ako niste rođeni u Sarajevu, barem je tako bilo)

A pare za studenstki parlament- nemam komentara. :D Bio sam 2 puta kad su se birali članovi i sve mi je jasno . :D
Ineedamiracle

#320 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by Ineedamiracle »

Jel' ovaj fakultet stvarno toliko težak, ili se to meni čini....? Pa past ću 4 od 5 kako je krenuloo :S
studenticA23

#321 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by studenticA23 »

Zna li neko da li je moguce podici diplomu na Fakultetu prije promocije, s obzirom da mi treba ranije zbog prijave na konkurs? Unaprijed hvala na informacijama :)
skafiskafsnjak

#322 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by skafiskafsnjak »

Pa imas onaj papir da je fakultet zavrsen... racuna se kao diploma, mozes njega predati.

Sent from my MT11i using Tapatalk 2
studenticA23

#323 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by studenticA23 »

Da, ali oni mi traze iskljucivo diplomu... A ovo sa promocijom se bas "oteglo"... Mislim da su do sada diplome i spremne :roll: Thanks na savjetu
i_ja_na_forumu

#324 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by i_ja_na_forumu »

studenticA23 wrote:Da, ali oni mi traze iskljucivo diplomu... A ovo sa promocijom se bas "oteglo"... Mislim da su do sada diplome i spremne :roll: Thanks na savjetu
tek su ove sedmice poceli sa stampanjem diploma.. tako je pisalo na stranici fakulteta..
dodjela diploma je tek 10og novembra..

vidi jel mozes predati uvjerenje o diplomiranju, pa da naknadno doneses diplomu
MarcusTulliusCicero

#325 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by MarcusTulliusCicero »

Za studente političkih nauka ili prava na javnim univerzitetima u Bosni i Hercegovini.

Konkurs za učešće studenata u programu “Izazovi demokratije u multikulturnim društvima”

Dvoje studenata s najboljim rezultatima postignutim u okviru programa, imat će mogućnost sticanja pune stipendije, dodijeljene za jednosemestralni studij na jednom od univerziteta u Švicarskoj na nivou master studija ili istraživanja za doktorske studije.

http://studomat.ba/vijesti/studentske-n ... anje/4494/
Post Reply