Seboreicni dermatitis

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#301 Re: Seboreicni dermatitis

Post by _BataZiv_0809 »

sabanss wrote:Da se upisem :D

Probao mycoseb i slicne preparate - 0 bodova
Vezu sa ishranom, stresom nikad nisam uspio ustanoviti.
Kortikosteroide nisam htio ni probati jer pretpostavljam da pomazu kratkotrajno.

Ono sto je meni pomoglo - brijanje glave ziletom (ne masinica za kosu) i izlaganje suncu te povremeno mazanje tjemena pastom od sode bikarbone. Znam da celavost nije opcija za vecinu 8-)
Pasta od sode bikarbone?
sabanss

#302 Re: Seboreicni dermatitis

Post by sabanss »

U sodu bikarbonu dodas malo vode i napravis kao pastu te to razmazes po tjemenu i ostavis malo da odstoji. Temeljito dezinfikuje tjeme i pobije gljivice bolje nego Mycoseb kojeg doktori prepisuju.

Doduse na potpuno izbrijanoj glavi seboreja ima male sanse da opstane. Ja nisam imao problema po licu/obrvama tako da sam uspio doci relativno lako do rjesenja problema.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#303 Re: Seboreicni dermatitis

Post by Domaci izdajnik »

To je tačno da će soda ubiti gljivice, ali neće riješiti problem masnoće dlake i masne peruti što je jedan od pratilaca seboreje.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#304 Re: Seboreicni dermatitis

Post by _BataZiv_0809 »

sabanss wrote:U sodu bikarbonu dodas malo vode i napravis kao pastu te to razmazes po tjemenu i ostavis malo da odstoji. Temeljito dezinfikuje tjeme i pobije gljivice bolje nego Mycoseb kojeg doktori prepisuju.

Doduse na potpuno izbrijanoj glavi seboreja ima male sanse da opstane. Ja nisam imao problema po licu/obrvama tako da sam uspio doci relativno lako do rjesenja problema.
Aham,hvala puno :thumbup:

Umivao sam se jedno vrijeme rastvorom sode bikarbone i destilirane vode. Dvije supene kasike na litar vode. Nije bas pretjeranog ucinka bilo. Haj sad cu probati sa tom pastom. Sta mislis bil se mogao i po faci namazat?

P.S. I ja sam se brijao ziletom, pa fasovao folikulitis :lol: valjda je trebalo cesce mijenjati brijace. koliko cesto ih ti mijenjas?
zasad samo masinica :roll:
radostan dan

#305 Re: Seboreicni dermatitis

Post by radostan dan »

_BataZiv_0809 wrote:
Umivao sam se jedno vrijeme rastvorom sode bikarbone i destilirane vode. Dvije supene kasike na litar vode. Nije bas pretjeranog ucinka bilo. Haj sad cu probati sa tom pastom. Sta mislis bil se mogao i po faci namazat?
mycoserb i krema sinodermm, vjerovatno ih je neko pominjao...hoće pomoći, ali ne možeš ih stalno upotrebljavati, mora se napraviti pauza, ne mogu se sad sjetiti koliko ta pauza traje.
mđt, za vrijeme pauze se sve vrati, najprije manje, pa više, i onda tako u krug...

znači kopriva (posebno) i breza, od starih ex yu proizvođača (a to nije baš lako naći, jer su ih konkurencija i mas mediji uništili, a ljudi u potrazi za istim nalijeću na neke domaće divljake ok koprive i slično, privatnih proizvođača i fabrika koji ne podliježu nikakvoj kontroli).

stariji ljudi se po ovom pitanju kunu u sapun -kabaš-, za koji sam čuo, ali ne znam na prvu reći ili objasniti koji je to .urac.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#306 Re: Seboreicni dermatitis

Post by _BataZiv_0809 »

radostan dan wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
mycoserb i krema sinodermm, vjerovatno ih je neko pominjao...hoće pomoći, ali ne možeš ih stalno upotrebljavati, mora se napraviti pauza, ne mogu se sad sjetiti koliko ta pauza traje.
mđt, za vrijeme pauze se sve vrati, najprije manje, pa više, i onda tako u krug...

znači kopriva (posebno) i breza, od starih ex yu proizvođača (a to nije baš lako naći, jer su ih konkurencija i mas mediji uništili, a ljudi u potrazi za istim nalijeću na neke domaće divljake ok koprive i slično, privatnih proizvođača i fabrika koji ne podliježu nikakvoj kontroli).

stariji ljudi se po ovom pitanju kunu u sapun -kabaš-, za koji sam čuo, ali ne znam na prvu reći ili objasniti koji je to .urac.
Evo kupit cu Afrodita sampon. Cuo sam i ja za kabaš, ali fakat me strah i pomisliti da probam.
numizmatic

#307 Re: Seboreicni dermatitis

Post by numizmatic »

Belosalic majka.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#308 Re: Seboreicni dermatitis

Post by _BataZiv_0809 »

numizmatic wrote:Belosalic majka.
To je krema ili sampon? Kortikosteroid?
astrid

#309 Re: Seboreicni dermatitis

Post by astrid »

_BataZiv_0809 wrote:
numizmatic wrote:Belosalic majka.
To je krema ili sampon? Kortikosteroid?
http://www.krenizdravo.com/korisno/uput ... a-o-lijeku
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#310 Re: Seboreicni dermatitis

Post by _BataZiv_0809 »

astrid

#311 Re: Seboreicni dermatitis

Post by astrid »

Razmišljala sam da li da napišem ovo ili ne..možda će neki misliti da je nemoguće..ali...
Moj sin(19god)imao je gomilu peruti u kosi i na obrvama.Probali smo sve one skupe šampone ali nije ništa pomoglo.Međutim,momak se vrati sa treninga i greškom opere kosu sa kupkom felce azzurra,naružim ga jer sam odmah vidjela u mislima još više peruti,ali...perut je nestala.Od tad, tom kupkom pere kosu,peruti za sad nema :)

Eto,njemu je pomoglo...
Sephora

#312 Re: Seboreicni dermatitis

Post by Sephora »

_BataZiv_0809 wrote:
_thedude wrote:perut - probati sa starim teretnim samponom od koprive.
ovo je meni pomoglo, a head and shoulder mi glava crvena bila, ludilo.
Mycoseb šampon, nije pomogao.
Mene nekako strah tog sampona, vecina ih se prodaje u "teretnim" ambalazama,a jeftino :?
Pogledaj u apotrkama, ili specijaliziranim prodavnicama, koprivin sampon Logona proizvodzac.. BIO.. ! :thumbup:
sabanss

#313 Re: Seboreicni dermatitis

Post by sabanss »

_BataZiv_0809 wrote: Aham,hvala puno :thumbup:

P.S. I ja sam se brijao ziletom, pa fasovao folikulitis :lol: valjda je trebalo cesce mijenjati brijace. koliko cesto ih ti mijenjas?
Soda je prilicno jaka ako imas osjetljivu kozu ne gine ti crvenilo :D

Ja se brijem jednokratnim, otprilike dva puta mi moze brijac trajati (ovo mi djeluje ko nonsens tek kad procitam).

Takodjer dobro je da sto vise hodas otkrivene glave + sunce koje je takodjer jedan od faktora koji pogoduju lijecenju seboreje. Sto se tice folikulitisa moguce je da si jednostavno sklon tome ali ja bih sljivovicom namazao glavu poslije brijanja :D Mozda ce zvucati suludo ali ja glavu naprskam dezinficijensom poslije brijanja - bude malo crvenila neposredno poslije ali nikada upale.
R A V E N

#314 Re: Seboreicni dermatitis

Post by R A V E N »

Lajavikrelac wrote:Čemu se čudiš :?
Image
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#315 Re: Seboreicni dermatitis

Post by _BataZiv_0809 »

sabanss wrote:

Ja se brijem jednokratnim, otprilike dva puta mi moze brijac trajati (ovo mi djeluje ko nonsens tek kad procitam).

Takodjer dobro je da sto vise hodas otkrivene glave + sunce koje je takodjer jedan od faktora koji pogoduju lijecenju seboreje. Sto se tice folikulitisa moguce je da si jednostavno sklon tome ali ja bih sljivovicom namazao glavu poslije brijanja :D Mozda ce zvucati suludo ali ja glavu naprskam dezinficijensom poslije brijanja - bude malo crvenila neposredno poslije ali nikada upale.
Evo sinoc sam uradio pastom od sode i solidno se zacrvenio :D Jebiga osjetljiva mi je koza stravicno.

Sto se tice brijaca, nije nonsens, ja sam imao zalihu oni mach 3 Gillete patrona i jednostavno sam predugo koristio. Mislio sam da ako povremeno sperem britvice alkoholom nece biti problema :izet: Elem nasao sam na internetu da su najbolji brijaci sa sto manjim brojem zileta, jer najmanje odstranjuju povrsinski sloj koze. I 2 do 3 koristenja su maximum. Sto znaci jedan brijac sedmicno.

I ja stavim Ralon ili Acidi Borici poslije brijanja masinicom. A evo kako ide lijepo vrijeme ponovo cu se vratiti brijacima da pokusam jos jednom.

Hvala puno :sax:

P.S. Ako nisi upratio, ja sam preporucio Rekonazol i Belogent :thumbup:
sabanss

#316 Re: Seboreicni dermatitis

Post by sabanss »

_BataZiv_0809 wrote: I ja stavim Ralon ili Acidi Borici poslije brijanja masinicom. A evo kako ide lijepo vrijeme ponovo cu se vratiti brijacima da pokusam jos jednom.

Hvala puno :sax:

P.S. Ako nisi upratio, ja sam preporucio Rekonazol i Belogent :thumbup:
Old school - meni se zena zali na Ralon :D
razonoda

#317 Re: Seboreicni dermatitis

Post by razonoda »

sabanss wrote:
_BataZiv_0809 wrote: Aham,hvala puno :thumbup:

:shock: kakvo sunce. Izlijecit ce seboreju i dobiti nesto drugo jos gore. I kad nije suncano treba koristiti zastitne kreme sa SPF. SVAKI DAN.
Mislim , ako ti je koza osjetljiva, nemoz je --ribati -- svacin. Pogorsavas situaciju.
sabanss

#318 Re: Seboreicni dermatitis

Post by sabanss »

razonoda wrote: :shock: kakvo sunce. Izlijecit ce seboreju i dobiti nesto drugo jos gore. I kad nije suncano treba koristiti zastitne kreme sa SPF. SVAKI DAN.
Mislim , ako ti je koza osjetljiva, nemoz je --ribati -- svacin. Pogorsavas situaciju.
Niko nije spomenu da u augustu hoda taze izbrijane glave. Sunce kakvo je bilo zadnjih par dana je sasvim ok.

Poslije dugo godina borbe sa seborejom skonto sam skoro dobitno kombinaciju:

- Brijanje glave
- Izlaganje proljetnom suncu - svakako je to 15-tak minuta setnje do posla, na dorucak i slicno.
- More u junu, nosim maramu preko celave glave i pustim je da mi bude citav dan na glavi, naravno slanu od morske vode.

Poslije mora na glavi ne bude niti najmanji trag seboreje!

Ovo sve dura do novembra kada pocinjem povremeno stavljati sodu bikarbonu i uspijem postici da do marta dobijem mozda 2-3 fleke velicine kovanice od 5 KM. Tu vec stizu lijepsi dani i krug se zatvara. Naravno brijanje glave se podrazumijeva.

Ne tvrdim da je ovo primjenjivo na svakoga ali meni je jedino pomoglo.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#319 Re: Seboreicni dermatitis

Post by _BataZiv_0809 »

sabanss wrote:
Niko nije spomenu da u augustu hoda taze izbrijane glave. Sunce kakvo je bilo zadnjih par dana je sasvim ok.

Poslije dugo godina borbe sa seborejom skonto sam skoro dobitno kombinaciju:

- Brijanje glave
- Izlaganje proljetnom suncu - svakako je to 15-tak minuta setnje do posla, na dorucak i slicno.
- More u junu, nosim maramu preko celave glave i pustim je da mi bude citav dan na glavi, naravno slanu od morske vode.

Poslije mora na glavi ne bude niti najmanji trag seboreje!

Ovo sve dura do novembra kada pocinjem povremeno stavljati sodu bikarbonu i uspijem postici da do marta dobijem mozda 2-3 fleke velicine kovanice od 5 KM. Tu vec stizu lijepsi dani i krug se zatvara. Naravno brijanje glave se podrazumijeva.

Ne tvrdim da je ovo primjenjivo na svakoga ali meni je jedino pomoglo.
De mi reci koliko dugo nosis maramu na glavi na moru? Npr. 7 dana si na moru i kontam da ces je nositi jedno 2-3 dana dok se ne adaptiras. Neces sve vrijeme? :roll:

Ja sam ljetos dobio suncancicu samo takvu :mrgreen:
sabanss

#320 Re: Seboreicni dermatitis

Post by sabanss »

_BataZiv_0809 wrote: De mi reci koliko dugo nosis maramu na glavi na moru? Npr. 7 dana si na moru i kontam da ces je nositi jedno 2-3 dana dok se ne adaptiras. Neces sve vrijeme? :roll:

Ja sam ljetos dobio suncancicu samo takvu :mrgreen:
Nisam se dobro izrazio, svo vrijeme dok sam na suncu tj. dok se kupam i do hladovine - bijela marama, svezana ko kod onog iz Gunsa :D

Ja bih se ranio da izgorim, suncanje volim ko Bajro mater :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#321 Re: Seboreicni dermatitis

Post by _BataZiv_0809 »

sabanss wrote:
Nisam se dobro izrazio, svo vrijeme dok sam na suncu tj. dok se kupam i do hladovine - bijela marama, svezana ko kod onog iz Gunsa :D

Ja bih se ranio da izgorim, suncanje volim ko Bajro mater :D
Ma ya :thumbup:

Ljetos se ja taze izbrijao i na sunce cijeli dan. Navece se nagodili da gledamo BiH Nigerija, doslo pola komsiluka, lokalci iz Vodica, da gledaju sa nama, donijeli ljudi pive i meso, a ja u 15-minuti otisao povracat pa spavat :lol:

Znaci bijela marama ili kacket dok se suncam i plivam, a u hladovini skidam.

Pa dobro moze li se ipak malo skinuti na suncu , da pocrni celavica :D
sabanss

#322 Re: Seboreicni dermatitis

Post by sabanss »

_BataZiv_0809 wrote:
Pa dobro moze li se ipak malo skinuti na suncu , da pocrni celavica :D
Celavica nikad ne pocrni, doduse kada izgori niko nece znati da se ljustis od seboreje.

Ne kaze se dzaba izgorio po glavi :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#323 Re: Seboreicni dermatitis

Post by _BataZiv_0809 »

sabanss wrote:
Celavica nikad ne pocrni, doduse kada izgori niko nece znati da se ljustis od seboreje.

:thumbup: Citamo se i dalje na ovoj temi.

Vrlo smo slicni po ovom pitanju, tj. po nacinu rjesavanja istog :sax:
pocetnik033

#324 Re: Seboreicni dermatitis

Post by pocetnik033 »

_BataZiv_0809 wrote:
sabanss wrote:

:thumbup: Citamo se i dalje na ovoj temi.

Vrlo smo slicni po ovom pitanju, tj. po nacinu rjesavanja istog :sax:
hajde dajte adresu da vam pošaljem jedan preparat koji je mom kumu pomogao
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#325 Re: Seboreicni dermatitis

Post by _BataZiv_0809 »

Ljudstvo imam novih informacija, pa reko da podijelim sa vama. Preporuka je od forumasa @Hafis.

Dakle za sve nas koji smo problem rjesavali kortikosteroidom, a znamo da on nije dobar dugorocno, preporuka je da koristimo kreme koja ce biti antimikotik (protiv gljivica) i antibiotik (protiv bakterija).

Po farmacueutskoj terminologiji klortimazol i bacitracin.

Ja sam kupio Plimycol od Plive kao antimikotik (klortimazol) i Bivacyn od Leka kao antibiotik (bacitracin). Namaze se prvo rjedja, pa 10 minuta poslije gusca krema.

Takodjer od jedne pedijatrice sam dobio savjet da prije pranja kose na sat dva, namazem vlasiste uljem (kantarion, čurokot, badem i sl...).

Nadam se da ce biti od pomoci :sax:
Post Reply