Berza (dionice i kupovina)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
RtrnOfSalisbury

#301 Re: dionice, kupovina itd.

Post by RtrnOfSalisbury »

ocekivo sam neka mozebitna iznenadjenja ali tu izgleda nismo mimo svijet sto je pozitivno.
mimo topika: glede poreza bode u oci ovo za 10%. neki tvrde da je bih jedna drzava po dejtonskom nesporazumu :cry:
glede telekoma: promet je bio 585 akcija: trenutno najbolja prodajna cijena je 19,39. jel to znaci da za tu cijenu ima prodavaca ali nema kupaca?
SA 071

#302 Re: dionice, kupovina itd.

Post by SA 071 »

SA 071 wrote:
amerosm wrote:Pozdrav svima...

Posto sam dobio neki novac (iznos oko 5.000 KM) i posto isti ne zelim cuvati u Banci, jer taj iznos mi se ne isplati orociti (jer su slabe kamatne stope), a isto tako isti ne zelim onako drzati na racunu jer sam siguran da cu ga potrositi u gluposti, pa sam dosao na ideju da isti ulozim u dionice. Mene interesuje gdje u BiH mogu kupiti dionice BMW-a ili neke Njemacke kompanije ?

Odmah da kazem da mi nije cilj da se obogatim preko noci i da ovaj ulog vidim kao dugorocnu investiciju. Hvala unaprijed na odgovorima.
Ako već hoćeš vani da kupuješ, kupi dionice Nokije. Sada je sletila ispod 4$ zbog nove strategije i loše prodaje. Ali ova strategija tek treba da poluči rezultate. Drugi kvartal ove godine bi prema nekim naznakama trebao biti za Nokiju haman dvostruko bolji nego prethodni, a tek treba da objave nove telefone i tablet koji će biti stvarno nešto dobro i pravi rezultati se očekuju zapravo u drugoj polovini godine. Baš me intersuje da li će se ova moja prognoza ispostaviti tačnom, ali mislim da će dionica Nokije do kraja godine izaći na cijenu u rasponu 5-6 $, što bi značilo porast 30-60 %.

Provjeriću ovaj svoj post za nekih pola godine. :)
Evo da me čovjek poslušao već bi zaradio. Nokia nakon objave dila sa Microsoftom izašla na 5,12$. :)
Last edited by SA 071 on 04/09/2013 00:07, edited 1 time in total.
SA 071

#303 Re: dionice, kupovina itd.

Post by SA 071 »

SA 071 wrote:
Micaha wrote:
SA 071 wrote:Evo baš pročitah neku analizu koja kaže da je u aprilu od svih prodatih WP telefona nešto preko 79% njih bilo Nokia, a u maju od svih prodatih WP telefona njih preko 83% je bilo Nokia. A ranije sam pročitao da WP bilježi porast i pravi trakciju na tržištu. Još je to malo, ali ide prema gore, a bitno je da se većina toga odnosi upravo na Nokiu. Npr. u zapadnoj Evropi WP je sa 4% u 4Q 2012. godine došao na 6% u 1Q 2013. godine, a očekuju rast u 2Q 2013. godine u odnosu na 1Q.
Uvjek ima ekscentrika :D
Salu na stranu, Samsung Galaxy je cudo telefon. A ko je jednom kupio Iphone hoce ga opet. Predaleko je Nokija iza ove dvojice. Ericsson je najpametniji ispo. Na vrjeme uzeo lovu, na vrjeme izaso. Ne kaze se daba:
- Umjesto da trazis zlato prodaji lopate
Hajde vidjećemo za recimo 6 mjeseci gdje smo u odnosu na danas. I što se tiče cijene dionice, i što se tiče obima prodaje Nokije.

Jeste da je Nokija i ranije mijenjala branšu i proizvode koje pravi pa je od guma i proizvoda od gume, preko videorekordera i slične elektronike, došla do mobilnih telefona i mreža. U međuvremenu su ušli u posao mapiranja i navigacije, te digitalne fotografije. A ni razvoj novih materijala im nije nepoznanica...

By the way, u BHT-u nestalo Lumija 620 - prodate.
E ovo je bitno. Prodali su MS-u mobilnu telefoniju i "iznajmili" im patente. Prije toga su preuzeli 100% Nokia Simens Networks i sada će Nokia nastaviti kao i Ericsson da posluje u području mreža (4G iliti LTE), te u području mapa i navigacije. Profitabilni dio Nokije i za njihovo poslovanje perspektivni dio su zadržali, a ono što ih je gušilo prodali... I još posjeduju patente koje licenciraju i keširaju... :thumbup:
SA 071

#304 Re: dionice, kupovina itd.

Post by SA 071 »

SA 071 wrote:
Micaha wrote:
fixer wrote:Olako pretpostavljate da se Nokia ne moze vratiti. Sve je moguce, ali bas sve. Za neke sigurnije prognoze, potrebno je malo pratiti tu firmu.
Uostalom, onda kad je dosao Iphone, ko je mogao pretpostaviti da ce samo par godina kasnije Samsung biti glavni?
Nemaju OS i mogu se slikat. Preracunali se i sad je prekasno. MS mjenja strategiju, mozda ih to spasi. Ima Nokija dosta patenata i imaju navigaciju. Uz spomenutu kasu. Da nije toga kostali bi euro.
Upravo je OS glavni problem. Ali postoje naznake da će MS u narednih nekoliko mjeseci izbaciti 2 update-a. To bi moglo dosta toga riješiti. A i tržište aplikacija im je blizu brojke od 200000 app. Postoji opcija i da Nokia ima plan B (možda baš sa Androidom iako je to malo vjerovatna opcija).

Mislim da se i MS možda malo preračunao. Nemaju oni ništa drugo sada nego gurati mobilnu verziju OS-a. Računari svakim danom imaju sve manje učešće na tržištu ove opreme, tableti su u porastu, a smartphone-i su napravili boom i već sada je 80% svih uređaja iz reda smartphone-a. Samo što je MS ranije kod računara imao niz proizvođača koji su koristili Windows bez pojedinačnog lidera koji je imao monopol, a danas imaju Nokiu koja sama pokriva 80% svih WP smartphone-a.

I ovo što si naveo, a što je ključno za podcijenjenost vrijednosti dionice Nokije-imaju patente koji sami vrijede gotovo kao trenutna cijena dionice (gotovo polovina svih patenata u mobilnoj telefoniji je u vlasništvu Nokije), imaju mape i navigaciju koja je ispred konkurencije (Garmin koristi Nokijine mape, tj. Navteq mape) i imaju Nokia Simens Network koja je profitabilna. Znači, samo divizija pametnih telefona kaska, a postoje naznake znatnog oporavka.

Helem, zadnja tri mjeseca joj se cijena dionice kretala nešto iznad 3 $ pa do nekih 4 $. Sada je 3,84 $. Evo provjeriću sebe na istom ovom forumu za nekih pola godine, ali mislim da će biti najmanje 5 $. Čak analitičari sada procjenjuju da bi se isplatilo trenutno, u ovakvom stanju, Nokiju kupovati po cijeni do 5 $.
Ima internet pa se može ovo sve pročačkati. :-D
Baš volim kada se ispostavi da sam imao pravo. Nokija je prodala diviziju koja je kaskala, a nastavlja sa NSN, mapama i navigacijom, i licenciranjem patenata. I postaje potpuno profitabilna, što će imati pozitivan uticaj na cijenu dionice... :-D
talić

#305 Re: dionice, kupovina itd.

Post by talić »

rizo wrote:
RtrnOfSalisbury wrote: jedno lihvarsko pitanje: jel na dividendu imas pravo odmah po kupovini ili moras cekat ?
sta je s porezom (na dividendu) ?
I mene ovo zanima ako neko zna.
Dividendu dobiva vlasnik dionica na dan skupštine na kojoj se donese odluka o isplati dividende.
Dividenda, kamata na depozite i dobit iz vlasničkih udjela su neoporezivi jer firma već plaća porez na dobit pa bi to na neki način bilo dvostruko oporezivanje.
Naravno zakonodavac može donijeti odluku da se oporezuje dividenda i bilo je nekih prijedloga ali s obzirom da većina onih koji bi trebali da usvoje takav zakon ima dionice i udjele vjerovatno neće nikad usvojiti takav zakon.
mO k3

#306 Re: dionice, kupovina itd.

Post by mO k3 »

rizo wrote:
RtrnOfSalisbury wrote: jedno lihvarsko pitanje: jel na dividendu imas pravo odmah po kupovini ili moras cekat ?
sta je s porezom (na dividendu) ?
I mene ovo zanima ako neko zna.
Primjer , kako na zapadu funkcionise
Ako je sutra skupština na kojoj ce doci do zaključka o isplati dividende u visini od 1 euro , a dionica ti notira 10 euro i ti danas kupis dionice ,dividende ce ti biti isplaćena !
Sutradan će dionica na dan isplate dividende pasti na 9 euro to ti je exdividende znaci onoliko koliko dobiješ dividende toliko ce ti berza odbiti , zato ti je kupovina Dan Prije dividende preljevanje iz bokala u bokal
_Reds_

#307 Re: dionice, kupovina itd.

Post by _Reds_ »

Koliko dana treba biti kod tebe, da ne bude preljevanje iz bokala u bokal.
mO k3

#308 Re: dionice, kupovina itd.

Post by mO k3 »

_Reds_ wrote:Koliko dana treba biti kod tebe, da ne bude preljevanje iz bokala u bokal.
Zavisi koliko treba kursu da se oporavi
evo primjer

Image

17.05.13 Dividende 0,70 EUR
25.05.12 Dividende 0,70 EUR
13.05.11 Dividende 0,70 EUR

Nadam se da znas da citas chart ,pa vidi sam
Moram jos navesti da sve zavisi od okoline ,znaci imali kakva kriza ovo ono... razumijes ?
korisnik101

#309 Re: dionice, kupovina itd.

Post by korisnik101 »

Znaci, treba dividendi jedno mjesec dana da se oporavi ?
mO k3

#310 Re: dionice, kupovina itd.

Post by mO k3 »

korisnik101 wrote:Znaci, treba dividendi jedno mjesec dana da se oporavi ?
Da odprilike , ali opet navodim sve zavisi od atmosfere ne berzi ,ako je atmosfera losa onda podrum i cekati
SA 071

#311 Re: dionice, kupovina itd.

Post by SA 071 »

SA 071 wrote:
SA 071 wrote:

Posto sam dobio neki novac (iznos oko 5.000 KM) i posto isti ne zelim cuvati u Banci, jer taj iznos mi se ne isplati orociti (jer su slabe kamatne stope), a isto tako isti ne zelim onako drzati na racunu jer sam siguran da cu ga potrositi u gluposti, pa sam dosao na ideju da isti ulozim u dionice. Mene interesuje gdje u BiH mogu kupiti dionice BMW-a ili neke Njemacke kompanije ?

Odmah da kazem da mi nije cilj da se obogatim preko noci i da ovaj ulog vidim kao dugorocnu investiciju. Hvala unaprijed na odgovorima.
Ako već hoćeš vani da kupuješ, kupi dionice Nokije. Sada je sletila ispod 4$ zbog nove strategije i loše prodaje. Ali ova strategija tek treba da poluči rezultate. Drugi kvartal ove godine bi prema nekim naznakama trebao biti za Nokiju haman dvostruko bolji nego prethodni, a tek treba da objave nove telefone i tablet koji će biti stvarno nešto dobro i pravi rezultati se očekuju zapravo u drugoj polovini godine. Baš me intersuje da li će se ova moja prognoza ispostaviti tačnom, ali mislim da će dionica Nokije do kraja godine izaći na cijenu u rasponu 5-6 $, što bi značilo porast 30-60 %.

Evo da me čovjek poslušao već bi zaradio. Nokia nakon objave dila sa Microsoftom izašla na 5,12$. :)
U petak cijena dionica Nokije bila 6,41 $...
pogresan smjer

#312 Re: dionice, kupovina itd.

Post by pogresan smjer »

Ako imam dionice nekog društva, da li bi po pravilu trebao dobijati te dividende ili kako se već zovu isplate, na godišnjem nivou, ili ima nekih društava koja ne isplaćuju to ? Koje je pravilo za to, šta ako bi trebali isplaćivati a ja nisam dobijao ? Laik sam po tom pitanju a spletom okolnosti, imam neke papire / dionice već duže vrijeme, ali nisam nikad dobijao bilo kakve obavjesti.
drug_profi

#313 Re: dionice, kupovina itd.

Post by drug_profi »

pogresan smjer wrote:Ako imam dionice nekog društva, da li bi po pravilu trebao dobijati te dividende ili kako se već zovu isplate, na godišnjem nivou, ili ima nekih društava koja ne isplaćuju to ? Koje je pravilo za to, šta ako bi trebali isplaćivati a ja nisam dobijao ? Laik sam po tom pitanju a spletom okolnosti, imam neke papire / dionice već duže vrijeme, ali nisam nikad dobijao bilo kakve obavjesti.
Nakon usvajanja finansijskog izvjestaja skupstina drustva donosi odluku o raspodjeli dobiti. Ona se najcesce reinvestira, ali ima drustava koja dio dobiti isplacuju dionicarima. Tada se objavljuje poziv u medijima za dostavu podataka za isplatu. Skustine koje odlucuju o isplati se odrzavaju uglavnom u maju i junu, mada nije pravilo. Najlakse je pratiti SASE stranicu za takve objave. Najcesce se to desava jednom godisnje, mada je Telekom Srpske isplacivao i po dva puta u godini.
Cementara Kakanj, Elektroprivrede iz Sarajeva i Mostara, Bosnalijek, BH Telekom i HT Mostar, FDS, te neke banke, su drustva koja su u zadnje dvije-tri godine isplacivala dobit. Mozda ima jos neko koje sam zaboravio.
Ako kazes koje dionice imas, mozemo ti mozda i tacnije reci.
crni100

#314 Re: dionice, kupovina itd.

Post by crni100 »

Pozdrav svima,sta se trenutno dešava sa vrijednosnim papirima stečenim u ratu?
Ja po RVP (papir certifikat) imam 47 dionica nominalna vrijednost 4700 i kao mnogi predao u fortunu fond.
Zanima me sta se sad može sa tim?
Može li se to negdje prodati za novac??
Sve mi ovo nejasno uz ovaj papir imam onu plavu deviznu knjizicu i u njoj piše stanje 5.200,00 ovjera banke PBS SARAJEVO opis-plaća.
Jel vrijedi danas ovo??
drug_profi

#315 Re: dionice, kupovina itd.

Post by drug_profi »

Ako se dobro sjecam, to u knjizici su ti oni certifikati, koji se mogu prodati za oko 2% nominalne svercerima. Njima se moze jos uvijek otkupiti drustveni stan. Njih si mogao uloziti u krugovima privatizacije kada su nudjeni telekom, elektroprivreda i td.
Ovo sto imas u Fortuni vrijedi nesto, ne znam sad tacno, oko 5 maraka po dionici je, i moze se prodati preko brokerske kuce uz proviziju od oko 1,5%.
SA 071

#316 Re: dionice, kupovina itd.

Post by SA 071 »

Ovo za fond si u pravu, ali ovo sa deviznom knjižicom, mislim da je riječ o deviznoj štednji koju je mogao potraživati od države i upisati, pa bi danas imao obveznice devizne štednje FBiH. Ovako mu to ništa ne vrijedi, osim ako se i sada ne može upisati, ali mislim da su svi rokovi za to prošli...
drug_profi

#317 Re: dionice, kupovina itd.

Post by drug_profi »

Vidi, ne znam ni sta imas, ali kako sam shvatio to je vojnicka plata za sluzenje u ARBiH u toku rata. 400 maraka po mjesecu sluzbe.
Nije devizna stednja, a knjizica je devizna jer je tad iznos izrazavan u njemackim markama a sluzbena valuta je bio BH dinar.
To se vjerovatno moze prodati kao i ostali certifikati za oko 2% vrijednosti.
Pretpostavljam da si to naslijedio dok ne znas sta je i kako je.
drndalo

#318 Re: dionice, kupovina itd.

Post by drndalo »

Zar nije on za to stanje certifikat-maraka na plavoj knjizici ulozio/kupio 47 dionica fonda Fortuna ? I time prestao da ima 5200 na "plavoj"? Ako je tako, jedno sto trenutno ima je 47 kom. Fortune, koja je zadnji puta trgovana oko 5 KM/kom.

http://195.222.43.81/sase-final/languag ... TFRK1.aspx

Jedino sto moze s njima je prodati ih na berzi, i naplatiti tih nekih 200-tinjak KM kad se oduzme brokerska provizija...
drug_profi

#319 Re: dionice, kupovina itd.

Post by drug_profi »

drndalo wrote:Zar nije on za to stanje certifikat-maraka na plavoj knjizici ulozio/kupio 47 dionica fonda Fortuna ? I time prestao da ima 5200 na "plavoj"? Ako je tako, jedno sto trenutno ima je 47 kom. Fortune, koja je zadnji puta trgovana oko 5 KM/kom.

http://195.222.43.81/sase-final/languag ... TFRK1.aspx

Jedino sto moze s njima je prodati ih na berzi, i naplatiti tih nekih 200-tinjak KM kad se oduzme brokerska provizija...
pa ne znam kad ni on ne zna sta ima. Da je ulozio platu sa knjizice, stanje bi mu bilo 0 (nula) a ne 5200.
47 dionica Fortune je moglo biti samo 4700, a to je moglo biti od opštih potraživanja po godinama starosti i radnom stažu.
drndalo

#320 Re: dionice, kupovina itd.

Post by drndalo »

Opstih je bilo 1900 svima, ali nisi mogao kupiti koliko se sjecam 19 x 100 KM nominale, jer je bilo par % naknade za ulaganje, pa si mogao samo 18 uzeti i da ti ostane kusura za onih 1900 KM sto su svi dobili na racune... Od vojne "plate", bile je nekih 300 KM koje su se u 6 mjeseci mogle 6x50 KM potrositi na ogrjev, i to se skidalo s knjizice, pa mu je mozda to sve skinulo tih 5200 na 47 dionica necega sto ni sam ne zna sta ima...

Elem, dzabe krecimo... :lol:
drug_profi

#321 Re: dionice, kupovina itd.

Post by drug_profi »

drndalo wrote:Opstih je bilo 1900 svima, ali nisi mogao kupiti koliko se sjecam 19 x 100 KM nominale, jer je bilo par % naknade za ulaganje, pa si mogao samo 18 uzeti i da ti ostane kusura za onih 1900 KM sto su svi dobili na racune... Od vojne "plate", bile je nekih 300 KM koje su se u 6 mjeseci mogle 6x50 KM potrositi na ogrjev, i to se skidalo s knjizice, pa mu je mozda to sve skinulo tih 5200 na 47 dionica necega sto ni sam ne zna sta ima...

Elem, dzabe krecimo... :lol:
Elem slabo se sjecas....

1900 svima punoljetnim. Dakle punoljetan i bez dana staza dobije 1900. Ja sam recimo dobio 3600, na ime radnog staza gdje je islo procentualno po mjesecu ne znam tacno koliko. Vojnicka plata je bila 400 maraka mjesecno. Ja sam imao oko 19600 ne sjecam se tacno. Neko vrijeme su se mogle izmiriti rezije sa te knjizice i ja sam tu potrosio oko 1050, ako me sjecanje sluzi.
Upis certifikata u fondove je isao prema nominali bez troskova. Ako ih je mozda i bilo, a da se ne sjecam, nisu iznosili 10% sigurno, a ni 500 maraka.
Na krugovima velike privatizacije ponudjene su dionice kompanija i tu je moglo biti oscilacija od knjigovodstvene cijene jer se ukupan broj upisanih certifikata dijelio na ponuđeni broj dionica pa je tako npr. za telekom davano 24 marke certifikata, slicno i za elektroprivredu. Bosnalijek je bio 7 puta preplacen certifikatima, tj 70 maraka po dionici itd.
Bilo je i obratnih slucajeva da je neko kupio neki mrtvi rudnik u srednjoj bosni za 70.000 maraka certifikata, iliti vrijednosti od oko 3000 gotovine na ulici u to doba (4%)

elem, u pravu si, dzaba krecimo.
experiment

#322 Re: dionice, kupovina itd.

Post by experiment »

Može li neko pojasniti šta se ovdje desilo?

Šta je ovaj drugi Rnaf, čija je prodajna cijena ovoliko veća?
Ovaj drugi screen je otvoren taj emitent...

Image
Image
drndalo

#323 Re: dionice, kupovina itd.

Post by drndalo »

Vjerovatno se radi o nekoj seriji povlastenih dionica koje obicno i nisu na berzi "onako" kao ove druge, oje su masovne...
SA 071

#324 Re: dionice, kupovina itd.

Post by SA 071 »

SA 071 wrote:
SA 071 wrote:

Danas dionica Nokije bila 7,15$ :-D
korisnik101

#325 Re: dionice, kupovina itd.

Post by korisnik101 »

Ebo Nokiju,, nego sta je sa Googleom ? Dokle ce ovaj letiti ??

I sta je sa Facebookom ? Zar niste vi prognozirali njegov pad ?
Post Reply