drndalo wrote:Opstih je bilo 1900 svima, ali nisi mogao kupiti koliko se sjecam 19 x 100 KM nominale, jer je bilo par % naknade za ulaganje, pa si mogao samo 18 uzeti i da ti ostane kusura za onih 1900 KM sto su svi dobili na racune... Od vojne "plate", bile je nekih 300 KM koje su se u 6 mjeseci mogle 6x50 KM potrositi na ogrjev, i to se skidalo s knjizice, pa mu je mozda to sve skinulo tih 5200 na 47 dionica necega sto ni sam ne zna sta ima...
Elem, dzabe krecimo...

Elem slabo se sjecas....
1900 svima punoljetnim. Dakle punoljetan i bez dana staza dobije 1900. Ja sam recimo dobio 3600, na ime radnog staza gdje je islo procentualno po mjesecu ne znam tacno koliko. Vojnicka plata je bila 400 maraka mjesecno. Ja sam imao oko 19600 ne sjecam se tacno. Neko vrijeme su se mogle izmiriti rezije sa te knjizice i ja sam tu potrosio oko 1050, ako me sjecanje sluzi.
Upis certifikata u fondove je isao prema nominali bez troskova. Ako ih je mozda i bilo, a da se ne sjecam, nisu iznosili 10% sigurno, a ni 500 maraka.
Na krugovima velike privatizacije ponudjene su dionice kompanija i tu je moglo biti oscilacija od knjigovodstvene cijene jer se ukupan broj upisanih certifikata dijelio na ponuđeni broj dionica pa je tako npr. za telekom davano 24 marke certifikata, slicno i za elektroprivredu. Bosnalijek je bio 7 puta preplacen certifikatima, tj 70 maraka po dionici itd.
Bilo je i obratnih slucajeva da je neko kupio neki mrtvi rudnik u srednjoj bosni za 70.000 maraka certifikata, iliti vrijednosti od oko 3000 gotovine na ulici u to doba (4%)
elem, u pravu si, dzaba krecimo.