Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udruženi zl

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
fortaleza

#301 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by fortaleza »

wgo wrote:Inace mene iznenadjuje nemogucnost vodjenja jedne hladne, distancirane, "akademske" rasprave o ovim dogadjajima. Stalno se rasprava prekida nekakvim cinizmom, zezovima, dogmatskim ponavljanjima i kao da se u biti i ne zeli raspravljati nego je samo bitno da tvoja bude zadnja po mogucnosti sa nekim nedorecenim zavrsnim cinizmom u stilu "aj' ne seri, majke ti..."
To neš pronać na ovom forumu... :)

Welcome to BiH...
wgo

#302 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by wgo »

RED SKY wrote:Koliko sam upio shvatiti,ti si iz Hrvatske?
Jako si upoznat sa geografijom BiH,kao i sa tzv. Herceg Bosnom.
Jesli li ti konjičanin u Metkoviću,bugojanac u Kaštelima,varešak u Kninu ili pak kakanjac u zadarskom zaleđu?
Reci,šta ima veze,jesam i gotovo.
AKo je ovaj pos upucen meni, jedan roditelj mi je iz BiH, kao djete sam jednom ostao 2 godine a kao djeca smo ljeta provodili dole. Jedna kuca i zemlja u BiH jos uvijek glase na mene.
Evo mene apsolutno ne zanimaju dešavanja na sisačkom ili šibenskom bojištu....pa se stoga čudim tvom velikom zanimanju za dešavanja u BiH.Odgovor se nameće sam po sebi,ti si iz BiH,i to je činjenica.
No dobro,skrenuli smo s teme a tema bi se mogla zaključati,predlažem to moderatorima.
Moze se reci iako nisam rodjen i ne zivim dole. Sam sukob sa Bosnjacima me posebno zanima jer smo od pocetnih saveznickih pozicija dosli do rata.

DA,HV je učestvovala u vojnim dejstvima protiv Armije BiH,učestvovala je u operacijama koje se nisu ticale Republike Hrvatske.Dalje,ne treba raspravljati.
Kratko,jasno,svima poznato,amen!
Lijepi pozdrav iz Hercegovine :bih:
E da je nekima na samom pocetku rata bilo tako sve "opstepoznato", "svima poznato", jasno ko dan" ne bi se desilo to sto se desilo... barem ne u tolikom obimu...

Malo sam zločest.
wgo

#303 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by wgo »

zlajaBHF wrote: Ja postujem svacije misljenje, i u principu, ne dize mi se kosa ako Hrvati traze teritorijalnu jedinicu, ali ovdje pricamo o razlogu rata i ko je bio u pravu.

Da li ces se sloziti samnom da su Hrvati krivi za taj rat, jer su trazili nesto, na sto Bosnjaci nisu mogli pristati.

A da napomenem da je to nesto bilo teritorijalna jedinica (u najboljem slucaju) ili drzava u kojoj bi bili gradovi gdje su Bosnjaci bili vecina, kao sto su Mostar, Stolac, Jablanica, Konjic, Travnik, Bugojno, Vakuf, Jajce, Vitez, Fojnica....

Da li mislis da su Bosnjaci trebali na to pristati i da li su bili prisiljeni na rat od strane Hrvata. Ko je krivac za rat???
Ja mogu reci da je krivica Hrvata sto su zagrizli vise nego sto mogu progutati i pokroviteljski nastup spram Bosnjaka. Ako cemo analizirati uzroke onda se ne moze zaobici bosnjacka odgovornost u smislu totalne stihije na pocetku rata a koja je djelomicno dovela i do toga da se HVO osjeti superiornim i da zakljuci da su Bosnjaci ispali iz igre.
kv99

#304 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by kv99 »

wgo wrote:
kv99 wrote: Ja se nikada nisam pravio da to nisu uradili vec naprotiv ja sam ti naveo da imas dokumente koji dokazuju kako su proglasili zvanicne organe za neprijetelja. I sama odluke ne daje legitimitet toj odluci jer tu su odluku iz erecg crpske isto tako i cetnici u Kninu i Benkovcu. U RSK sjele lole i odlucile da nece vise da postuju odluke zvanicnih organa iz Zagreba jer oni su tu da brane srpski narod, da MUP hrvatske nema vise sta da radi u tim opstinama a pogotovo zng....i sto su onda iz Zagreba poslali MUP i Zng da ih napadnu ako je to bilo legalno ?
Ti mijesas kruske i jabuke. Jedino opravdanje ti moze biti da nsi obavjesten. Ovdje se ne radi o opcinama vecinski naseljenim Hrvatima, odluku o organizacije obrane HVO su donijele opcine koje vecinski a neke gotovo cisto naseljene Bosnjacima. Neka me netko ispravi ali cak je i jedan Tarcin donio takvu odluku.
I koje dokaze si ti to postavio ? Samo teorije po kojima opravdavas i branis ponasanje RSK u Hrvatskoj koji je isti kao i ponasanje erceg crpkse u Bosni i Hercegovini.

Ja necu reci da HVO i hrvatskom vodstvu tog doba nije bila cilj osnivanje hrvatske jedinice. Nesuglasice oko nacina uredjenja drzave se inace povlace i danas.
A u vezi gnjavaze si odavno pokazao ko si i sta si i sta ti je cilj na forumu.
E neka si me "otkrio". Bravo Sherlock!
Odluka neke opstine da hvo bude nosilac odbrane ne daje pravo toj opstini da proglasi zvanicne OS Republike Bosne i Hercegovine za naprijatelja. Tako da to sto ti radis je pokusaj da mjesanjenm kruski i jabuka u Bosni i Hercegovini dadnes legitimitet istoj onoj politici i metodama koju su cetnici sprovodili u RSK.
Tarcin , Tuzla , Gradacac , Brcko su imali HVO i tu je bilo HVO kao dio odbrandbenih snaga koje su branile Bosnu i Hercegovinu i sve BiH Hrvate u njoj i oni nisu nikada proglasili OS RBIH za naprijatelja. Tzv hvo koji je ustvari primao naredbe iz Zagreba preko Gruda je bio upravo to, takozvani hvo koji je sa HVO imao isto samo ime. SVe ostalo je bilu u funkciji kopiranja i metoda RSK i oni su vec aprila 1992 proglasili OS RBIH za naprijatelja. I to nije moje misljenje, interpretacija ili pusti snovi , to je cinjenica.
I taj tvoj pokusaj da dadnem opravdanje takvoj politici je isto kao da opravdavas ubicu i lopova jer je napado komsiju jer je mislio da je ovaj nesposoban da se brani. Svaka cast na toj lekciji o moralu iz rvacke u pokusaju da se opravda ono sto citavo vrijeme negirate da je upravo Zagreb preko tzv hvo zabio noz u ledja Bosni i Hercegovini kada je njoj bilo najteze.
zović

#305 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by zović »

kv99 wrote:
wgo wrote:
kv99 wrote: Ja se nikada nisam pravio da to nisu uradili vec naprotiv ja sam ti naveo da imas dokumente koji dokazuju kako su proglasili zvanicne organe za neprijetelja. I sama odluke ne daje legitimitet toj odluci jer tu su odluku iz erecg crpske isto tako i cetnici u Kninu i Benkovcu. U RSK sjele lole i odlucile da nece vise da postuju odluke zvanicnih organa iz Zagreba jer oni su tu da brane srpski narod, da MUP hrvatske nema vise sta da radi u tim opstinama a pogotovo zng....i sto su onda iz Zagreba poslali MUP i Zng da ih napadnu ako je to bilo legalno ?
Ti mijesas kruske i jabuke. Jedino opravdanje ti moze biti da nsi obavjesten. Ovdje se ne radi o opcinama vecinski naseljenim Hrvatima, odluku o organizacije obrane HVO su donijele opcine koje vecinski a neke gotovo cisto naseljene Bosnjacima. Neka me netko ispravi ali cak je i jedan Tarcin donio takvu odluku.
I koje dokaze si ti to postavio ? Samo teorije po kojima opravdavas i branis ponasanje RSK u Hrvatskoj koji je isti kao i ponasanje erceg crpkse u Bosni i Hercegovini.

Ja necu reci da HVO i hrvatskom vodstvu tog doba nije bila cilj osnivanje hrvatske jedinice. Nesuglasice oko nacina uredjenja drzave se inace povlace i danas.
A u vezi gnjavaze si odavno pokazao ko si i sta si i sta ti je cilj na forumu.
E neka si me "otkrio". Bravo Sherlock!
Odluka neke opstine da hvo bude nosilac odbrane ne daje pravo toj opstini da proglasi zvanicne OS Republike Bosne i Hercegovine za naprijatelja. Tako da to sto ti radis je pokusaj da mjesanjenm kruski i jabuka u Bosni i Hercegovini dadnes legitimitet istoj onoj politici i metodama koju su cetnici sprovodili u RSK.
Tarcin , Tuzla , Gradacac , Brcko su imali HVO i tu je bilo HVO kao dio odbrandbenih snaga koje su branile Bosnu i Hercegovinu i sve BiH Hrvate u njoj i oni nisu nikada proglasili OS RBIH za naprijatelja. Tzv hvo koji je ustvari primao naredbe iz Zagreba preko Gruda je bio upravo to, takozvani hvo koji je sa HVO imao isto samo ime. SVe ostalo je bilu u funkciji kopiranja i metoda RSK i oni su vec aprila 1992 proglasili OS RBIH za naprijatelja. I to nije moje misljenje, interpretacija ili pusti snovi , to je cinjenica.
I taj tvoj pokusaj da dadnem opravdanje takvoj politici je isto kao da opravdavas ubicu i lopova jer je napado komsiju jer je mislio da je ovaj nesposoban da se brani. Svaka cast na toj lekciji o moralu iz rvacke u pokusaju da se opravda ono sto citavo vrijeme negirate da je upravo Zagreb preko tzv hvo zabio noz u ledja Bosni i Hercegovini kada je njoj bilo najteze.

Evo sada si na dobrom putu!
Nije li tkz.prijedlog mirovnih posrednika bio upravo to da HVO bude nosilac odbrane tamo gdje je većina i Patriotska liga ili ARBIH gdje su oni većina!Ne sjećam se više točno koji je međ.posrednik bio u igri,ali mislim da je bilo tako!
Znamo šta se je poslje dogodilo i da su te sitne podjele vlasti a često i teritorija uz blagoslov tih uglavnom britanskih igrača dovele do sukoba!
Neznam zbog čega se ove činjenice prešućuju?
zlajaBHF

#306 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by zlajaBHF »

wgo wrote:
zlajaBHF wrote: Ja postujem svacije misljenje, i u principu, ne dize mi se kosa ako Hrvati traze teritorijalnu jedinicu, ali ovdje pricamo o razlogu rata i ko je bio u pravu.

Da li ces se sloziti samnom da su Hrvati krivi za taj rat, jer su trazili nesto, na sto Bosnjaci nisu mogli pristati.

A da napomenem da je to nesto bilo teritorijalna jedinica (u najboljem slucaju) ili drzava u kojoj bi bili gradovi gdje su Bosnjaci bili vecina, kao sto su Mostar, Stolac, Jablanica, Konjic, Travnik, Bugojno, Vakuf, Jajce, Vitez, Fojnica....

Da li mislis da su Bosnjaci trebali na to pristati i da li su bili prisiljeni na rat od strane Hrvata. Ko je krivac za rat???
Ja mogu reci da je krivica Hrvata sto su zagrizli vise nego sto mogu progutati i pokroviteljski nastup spram Bosnjaka. Ako cemo analizirati uzroke onda se ne moze zaobici bosnjacka odgovornost u smislu totalne stihije na pocetku rata a koja je djelomicno dovela i do toga da se HVO osjeti superiornim i da zakljuci da su Bosnjaci ispali iz igre.
Wgo, Bosnjaci nisu htjeli rat i uradili sve da ga ne bude. Nismo bili spremni za rat, a nismo to ni mogli biti, kako god okrenes. I to sto nismo bili spremni, ne daje valjda Hrvatima pravo da sami odlucuju o krojenju BiH ???

Gdje su Hrvati bili vecina, oni su vodili glavnu rijec, i mi smo bili dio njihovih formacija.
Sta smo jos mogli uraditi????

Nakon pocetka rata, postojala je takodje velika razlika u politici, Hrvati su sistematski protjerali SVE stanovnike Mostara, Capljine, Stoca, Ljubuskog, koji su bili Bosnjacke nacionalnosti. Porusili sve dzamije, i druge kulturne i vjerske objekte koji podsjecali na Bosnjake. Zarobili i strpali sve Bosnjake u logore, samo zbog njihove nacionalnosti. Ti ljudi su nosili uniforme HVO-a i bili lojalni vojnici. Sa druge strane nije ni bliz bilo takvog sistematskog etnickog ciscenja. Crkve i dan danas stoje gdje su stajale i prije, i Hrvatima se nije htjeo zatrati trag.

Velika razlika je bila u politikama Izetbegovica i Bobana
RED SKY

#307 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by RED SKY »

I?Koja je razlika između Mostara i Vukovara?
Po meni nikakva,osim što Armija BiH nije poklekla za razliku od HV-a.
Armija BiH se u Mostaru nije borila da zauzme Čitluk nego iz jednostavnog razloga,da obrani svoju kuću,baš kao i Vukovarci koje nije zanimao Novi Sad.
Srbi su u Vukovaru napadali svom silom,ne birajući sredstva,granatirajući civilne ciljeve,zarobljavali su sve muškarce i odvodili ih u logore.
U Mostaru su HVO i HV također granatirali i uništili gotovo 100% civilnih ciljeva,muškarce su hapsili i odvodili u logore,otvarali su vatru po civilima,gađajući ženu i djecu koji su išli po vodu.Slično kako su se u Vukovaru,srbi borili protiv svega što asocira na hrvatsko,tako su se i HVO i HV borili protiv svega što je bošnjačko.Ne protiv Armije BiH,nego protiv bošnjaka kao cjeline,što se vidi iz priloženog.Armija BiH u Mostaru nije srušila niti jednu katoličku bogomolju što se ne može reći za one 'kontra'.Armija BiH u Mostaru nije granatirala civilne ciljeve,nije pucala na civile.

Pogledajte taj HVO koji je se borio za BiH.Pogledajte i poslušajte te hice.
Pogledajte na koga se puca!Obratite pozornost i na 2:00,između ostalog.

RED SKY

#308 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by RED SKY »

Ovo je ta časna borba za hrvatske interese?

kv99

#309 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by kv99 »

zović wrote:
kv99 wrote: Odluka neke opstine da hvo bude nosilac odbrane ne daje pravo toj opstini da proglasi zvanicne OS Republike Bosne i Hercegovine za naprijatelja. Tako da to sto ti radis je pokusaj da mjesanjenm kruski i jabuka u Bosni i Hercegovini dadnes legitimitet istoj onoj politici i metodama koju su cetnici sprovodili u RSK.

Evo sada si na dobrom putu!
Nije li tkz.prijedlog mirovnih posrednika bio upravo to da HVO bude nosilac odbrane tamo gdje je većina i Patriotska liga ili ARBIH gdje su oni većina!Ne sjećam se više točno koji je međ.posrednik bio u igri,ali mislim da je bilo tako!
Znamo šta se je poslje dogodilo i da su te sitne podjele vlasti a često i teritorija uz blagoslov tih uglavnom britanskih igrača dovele do sukoba!
Neznam zbog čega se ove činjenice prešućuju?

Kakav ti dobri put vidis ? Procitaj lijepo i vidjeces da ono sto sam ja napisao nema veze sa ovim sto ti tvrdis jer biti nosilac odbrane ne daje pravo nikome da zapisava za sebe bilo koji dio drzave. Tzv hvo i da je bio nosilac odbrane bilo gdje nije imao pravo da zvanicne OS Republike Bosne i Hercegovine proglasi za neprijatelja. Oni su doslovno uradili isto ono sto i Srbi iz RSK. Srbi iz RSK se okupili u ime opstina gdje su imali politicku i ostalu vlast organizovali lokalne vojne snage i proglasili ih braniteljima srpskog stanovnista od neprijatelja koji zeli da ih unisti i zabranili djelovanje zvanicnog MUP rvacke i ZNG na tom podrucju. I sada ti tu vidis neki dobar put kada i tzv hvo to isto radi :-)
wgo

#310 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by wgo »

kv99 wrote: Odluka neke opstine da hvo bude nosilac odbrane ne daje pravo toj opstini da proglasi zvanicne OS Republike Bosne i Hercegovine za naprijatelja.
Mislim da se termin "neprijatelj" nigdje ne spominje u tom proglasu. Pored toga, ovo sto ti spominjes je pitanje legaliteta. Da li je, tko i kada proglasio ABiH (koja u dobe prepustanja obrane HVO-u mislim nije niti postojala) "zvanicnim OS Republike BiH"?

Ostatak tvog posta je sipanje neke zuci koji nije vrijedan komentara. Pokusaj razgovarati o konkretnim stvarima a ne iznositi dojmove.
wgo

#311 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by wgo »

zlajaBHF wrote: Wgo, Bosnjaci nisu htjeli rat i uradili sve da ga ne bude. Nismo bili spremni za rat, a nismo to ni mogli biti, kako god okrenes. I to sto nismo bili spremni, ne daje valjda Hrvatima pravo da sami odlucuju o krojenju BiH ???

Gdje su Hrvati bili vecina, oni su vodili glavnu rijec, i mi smo bili dio njihovih formacija.

Nakon pocetka rata, postojala je takodje velika razlika u politici, Hrvati su sistematski protjerali SVE stanovnike Mostara, Capljine, Stoca, Ljubuskog, koji su bili Bosnjacke nacionalnosti. Porusili sve dzamije, i druge kulturne i vjerske objekte koji podsjecali na Bosnjake. Zarobili i strpali sve Bosnjake u logore, samo zbog njihove nacionalnosti. Ti ljudi su nosili uniforme HVO-a i bili lojalni vojnici. Sa druge strane nije ni bliz bilo takvog sistematskog etnickog ciscenja. Crkve i dan danas stoje gdje su stajale i prije, i Hrvatima se nije htjeo zatrati trag.

Ovo sto pises je dobrim dijelom istina. Nema opravdanja za protjerivanje civila i rusenje vjerskih objekata.
wgo

#312 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by wgo »

RED SKY wrote:I?Koja je razlika između Mostara i Vukovara?
Razlika u cemu? U stupnj urazaranja ili opcenita?

Ne znam, tesko mi je to usporedjivati, za pocetak Vukovar su ipak napadali nekakviskolovani generlai dok su Mostaru rijec vodili bivsi soferi, konobari i glumci. Pored toga, Mostar nije bio u potpunom okruzenju a Vukovar je.
Armija BiH se u Mostaru nije borila da zauzme Čitluk nego iz jednostavnog razloga,da obrani svoju kuću,baš kao i Vukovarci koje nije zanimao Novi Sad.
Oprsoti, ali recimo Operacija Vrdi '93 demantira to sto pricas. Nije se radilo o goloj obrani svog doma nego i ofanzivnim akcijama koje su stremile ka osvajanju teritorija naseljenim drugim stanovnistvom.
zlajaBHF

#313 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by zlajaBHF »

wgo wrote:
zlajaBHF wrote: Wgo, Bosnjaci nisu htjeli rat i uradili sve da ga ne bude. Nismo bili spremni za rat, a nismo to ni mogli biti, kako god okrenes. I to sto nismo bili spremni, ne daje valjda Hrvatima pravo da sami odlucuju o krojenju BiH ???

Ovo sto pises je dobrim dijelom istina. Nema opravdanja za protjerivanje civila i rusenje vjerskih objekata.
Fino je to sto se slazemo, ali zar ti nisam iznio dovoljno dokaza da su se ovdje sukobile dvije strane koje nisu bile iste i da su Hrvati glavni krivci za taj rat ?
RED SKY

#314 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by RED SKY »

wgo wrote:
RED SKY wrote:I?Koja je razlika između Mostara i Vukovara?
Razlika u cemu? U stupnj urazaranja ili opcenita?

Ne znam, tesko mi je to usporedjivati, za pocetak Vukovar su ipak napadali nekakviskolovani generlai dok su Mostaru rijec vodili bivsi soferi, konobari i glumci. Pored toga, Mostar nije bio u potpunom okruzenju a Vukovar je.
Oprsoti, ali recimo Operacija Vrdi '93 demantira to sto pricas. Nije se radilo o goloj obrani svog doma nego i ofanzivnim akcijama koje su stremile ka osvajanju teritorija naseljenim drugim stanovnistvom.
Jesi li pogledao ova dva videa?

I vrtiš se u krug lagano,ponavljaš se,to sa Vrdima i sa tom ofanzivom.To je bio jedan od pokušaja da se zauzme važna kota,ništa drugo.
Čuj Mostar nije bio u blokadi kao Vukovar?Hajde sad lijepo uzmi Atlas ili pogledaj google earth ili najbolje nazovi nastavnicu zemljopisa i izvrijeđaj je zašto te nije naučila.

Da,Mostar je bio u okruženju,i to kakvom.Sa brda koja je držao HVO i HV si mogao vidjeti apsolutno sve,sa malo boljom optikom,apsolutno sve.Svaka kuća,svaka ulica ti je bila na dlanu,savršenstvo ptičje perspektive.Visinska dominacija.
Slavonija,pa tako ni Vukovar nemaju ni sličnu konfiguraciju terena.Uči,uči...
wgo

#315 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by wgo »

zlajaBHF wrote:
Fino je to sto se slazemo, ali zar ti nisam iznio dovoljno dokaza da su se ovdje sukobile dvije strane koje nisu bile iste i da su Hrvati glavni krivci za taj rat ?
Uz svo postovanje, ne mogu prihvatiti stvari koje navodis kao uzrok i krivnju za rat jer su se desile nakon pocetka rata. I protjerivanje i rusenje se ipak desilo naknadno a ne prije da bi se moglo okarakterizirati kao uzrok i krivnja za pocetak rata.
wgo

#316 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by wgo »

RED SKY wrote: Jesi li pogledao ova dva videa?
Jesam, tužno, žalosno i šokirajuće.
I vrtiš se u krug lagano,ponavljaš se,to sa Vrdima i sa tom ofanzivom.To je bio jedan od pokušaja da se zauzme važna kota,ništa drugo.
Čuj Mostar nije bio u blokadi kao Vukovar?Hajde sad lijepo uzmi Atlas ili pogledaj google earth ili najbolje nazovi nastavnicu zemljopisa i izvrijeđaj je zašto te nije naučila.
Haha a ti si počeo manipulirati. Znamo i ti i ja da cilj operacije Vrdi nije bila samo kota a znamo i ti i ja da Mostar nije bio u potpunom okruzenju.
Da,Mostar je bio u okruženju,i to kakvom.Sa brda koja je držao HVO i HV si mogao vidjeti apsolutno sve,sa malo boljom optikom,apsolutno sve.Svaka kuća,svaka ulica ti je bila na dlanu,savršenstvo ptičje perspektive.Visinska dominacija.
Mostar pod kontrolom ABiH je imao nezgodan položaj no nije bio u potpunom okruženju. Sjeverno od grada je postojao spoj na teritorij pod kontrolom ABiH. To su činjenice.
zlajaBHF

#317 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by zlajaBHF »

wgo wrote:
zlajaBHF wrote:
Uz svo postovanje, ne mogu prihvatiti stvari koje navodis kao uzrok i krivnju za rat jer su se desile nakon pocetka rata. I protjerivanje i rusenje se ipak desilo naknadno a ne prije da bi se moglo okarakterizirati kao uzrok i krivnja za pocetak rata.
To sto se desilo nakon pocetka rata, pokazuje o kakvoj se politici radilo......To govori nesto o karakteru tog sukoba.

Ne razumijem sta je po tebi krivica Bosnjaka, osim sto nisu bili spremni za rat 1992. sto je najmanje odgovaralo nama samima ???

kako su Bosnjaci krivi za rat izmedju njih i Hrvata, to me interesuje ?
Ja sam ti naveo argumente koji pokazuju da je glavna krivica na politici Hrvata.
zlajaBHF

#318 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by zlajaBHF »

wgo wrote:
RED SKY wrote: Jesi li pogledao ova dva videa?
Jesam, tužno, žalosno i šokirajuće.
Haha a ti si počeo manipulirati. Znamo i ti i ja da cilj operacije Vrdi nije bila samo kota a znamo i ti i ja da Mostar nije bio u potpunom okruzenju.
Mostar pod kontrolom ABiH je imao nezgodan položaj no nije bio u potpunom okruženju. Sjeverno od grada je postojao spoj na teritorij pod kontrolom ABiH. To su činjenice.

Mostar nije bio u poptunoj blokadi.

Licno sam izasao iz Mostara preko Prenja. Islo se 2 dana pjeske preko brda.

Ne razumijem sta je sporno u vezi akcije na Vrdima. pokusana je deblokada Mostara
wgo

#319 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by wgo »

zlajaBHF wrote:
To sto se desilo nakon pocetka rata, pokazuje o kakvoj se politici radilo......To govori nesto o karakteru tog sukoba.
Ne nuzno. Moze se i mislim da se ovdje radilo o reakciji. Znam sta govorim i poznam ljude koji su se prije rata kleli u Muslimane (tadasnji naziv) da bi za vrijeme i poslije rata postali najveci mrzitelji.
Naglasavam, ovo nije nikakvo opravdanje niti ga ja trazim. Kao sto rekoh vec prije, HVO se postavio superiorno i dozivljavao ABiH kao mladjeg, ne previse sposobnog i u razvoju zaostalog brata. Kad su im ovi zakrvavili nos - nastupa bijes. Kad pocinju dolaziti zrtve koje su ubili ABiH - nastupa mrznja.

Ja sam ti naveo argumente koji pokazuju da je glavna krivica na politici Hrvata.
Kao prvo tesko je govoriti ovdje o apsolutnim istinama. I dalje tvrdim da je ABiH bila organizirana na pocetku rata i da su imali barem nesto respektabilnog naoruzanja da bi stvar izgledala potpuno drugacije. Krivica bosnjacke strane je sto je dozvolila da Hrvati improviziraju a to se desilo jer su bili nigdje u pocetku rata a krivica Hrvata je sto su se previsoko digli.

Govorim i dalje o samom pocetku rata.
wgo

#320 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by wgo »

zlajaBHF wrote: Mostar nije bio u poptunoj blokadi.

Posteno.

Ne razumijem sta je sporno u vezi akcije na Vrdima. pokusana je deblokada Mostara
Operacija Vrdi '93 je bila akcija na prilicno sirokom terenu. Kolokvijalno, moze se reci da je pokusana deblokada Mostara medjutim ta deblokada se ipak trebala desiti preko sela u kojim zive Hrvati, tako da se ne moze reci da je ABiH bila skoncentrirana samo na defanzivnu ulogu i branjenje vlastitih domova.
zlajaBHF

#321 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by zlajaBHF »

wgo wrote:
zlajaBHF wrote:
Ne nuzno. Moze se i mislim da se ovdje radilo o reakciji. Znam sta govorim i poznam ljude koji su se prije rata kleli u Muslimane (tadasnji naziv) da bi za vrijeme i poslije rata postali najveci mrzitelji.
Naglasavam, ovo nije nikakvo opravdanje niti ga ja trazim. Kao sto rekoh vec prije, HVO se postavio superiorno i dozivljavao ABiH kao mladjeg, ne previse sposobnog i u razvoju zaostalog brata. Kad su im ovi zakrvavili nos - nastupa bijes. Kad pocinju dolaziti zrtve koje su ubili ABiH - nastupa mrznja.

Kao prvo tesko je govoriti ovdje o apsolutnim istinama. I dalje tvrdim da je ABiH bila organizirana na pocetku rata i da su imali barem nesto respektabilnog naoruzanja da bi stvar izgledala potpuno drugacije. Krivica bosnjacke strane je sto je dozvolila da Hrvati improviziraju a to se desilo jer su bili nigdje u pocetku rata a krivica Hrvata je sto su se previsoko digli.

Govorim i dalje o samom pocetku rata.
Sto se prvog dijela tice, razlog za etnicko ciscenje i ciscenje teritorije od Bosnjakanije rezultat reakcije pojedinaca, ljudi na terenu. Ti ljudi su pratili politiku koja je dolazila sa vrha, i upravo se zato danas sudi politickom i vojnom vrhu HRHB.

Sto se drugog dijela tvog posta tice, moram priznati da te ne razumijem.

Ti govoris da Bosnjaci nisu bili spremni za rat 1992. i da su zato Hrvati imali pravo zacrtati granice koje su htjeli ???

Ako jesu imali pravo, onda su Bosnjaci krivi, ako nisu imali pravo, onda su Hrvati krivci, nema dalje!

Da li su imali pravo ?
RED SKY

#322 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by RED SKY »

wgo wrote: Mostar pod kontrolom ABiH je imao nezgodan položaj no nije bio u potpunom okruženju. Sjeverno od grada je postojao spoj na teritorij pod kontrolom ABiH. To su činjenice.
Da,kad budeš dolazio u 'otadžbinu' javi se da ti budem vodič tim teritorijem.Priroda je fascinantna,zrak je čist,samo ponesi alpinističku opremu.I ufuraćemo se da je rat,kao da smo na paintballu,ići ćemo po mraku ;-)

I providna i smiješna ti je ta priča kako su konobari napadali Mostar.Možda jesu bili egzekutori,izvršitelji...ali Praljak,Njofra,Boban,Šušak˛&co su daleko od ljudi sa tacnom.I ova ti priča pada u vodu.Nisu bit egzekoturi nego nalogodavci,a to su navedeni,mahom rahmetlije :-D :bih:

Da je se kojim slučajem ovo mastarsko proljeće '93 godine dogodilo dubrovčanima,mislim da bi tužili cijeli Svijet i da bi od odštete povezali Dubrovnik mostom sa Barijem.Koje plačipizdine,palo im 10 granata na Graaad,oštetilo jednu brodicu,čak je jedna bombica pala i na samu kulu.Ah ti barbari sa istoka,kako su nemoralni,ovo je graaad sa tradicijom.Trebinjci se svako malo izvinjavaju taman kao da su u najmanju ruku od Dubrovnika napravili Mostar.Isprike,žaljenje,poniznost...

A Mostar...ma ko yebe Mostar,ko će se njemu ispričati?
Ne da se nitko neće ispričati,nego će baš kao i ti govoriti,za to su bošnjaci krivi,naravno.
Ne djeluješ mi glupo,ali ako si ti akademski dio te ideologije,ne želim ni čuti razmišljanje nekog traktoriste iz Gruda ili pobjednika u bacanju kamena s ramena iz Posušja npr.
zlajaBHF

#323 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by zlajaBHF »

wgo wrote:
zlajaBHF wrote: Mostar nije bio u poptunoj blokadi.

Posteno.

Operacija Vrdi '93 je bila akcija na prilicno sirokom terenu. Kolokvijalno, moze se reci da je pokusana deblokada Mostara medjutim ta deblokada se ipak trebala desiti preko sela u kojim zive Hrvati, tako da se ne moze reci da je ABiH bila skoncentrirana samo na defanzivnu ulogu i branjenje vlastitih domova.
Okej, ali ne vidim nista sporno u tome. Branjenje domova, ili oslobadjanje svojih domova, je po meni isto...Ako je za to potrebno osvajanje i par Hrvatskih sela, onda je i to trebalo uraditi.

Trebas imati jednu stvar na umu. Kod nas je bilo Hrvata i Srba, kako u vojsci, tako i civila.
Ja sam protjeran iz mog grada od strane Hrvata. Kad sam dosao u Mostar, u mom haustoru je zivjela Hrvatska porodica, i sa nama su dijelili sudbinu i nikome od nas nije palo na pamet da im kazemo "tamo se".
Poslje sam dosao u Sarajevu, i u mom haustoru (opet) je zijela starija zena hrvatske nacionalnosti. Tu zenu smo mi pomagali svim i svacim, i bili joj jedina familija. Snjom sam proveo dane slusajuci nju kako mi cita knjige itd...

Ljudima je tesko objasniti neke stvari, ako nisu bili dio tog rata.... na terenu je to izgledalo mozda drugacije, nego sto je vama predstavljeno na HTV-u i emisiji "Slikom na sliku".
kv99

#324 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by kv99 »

wgo wrote:
kv99 wrote: Odluka neke opstine da hvo bude nosilac odbrane ne daje pravo toj opstini da proglasi zvanicne OS Republike Bosne i Hercegovine za naprijatelja.
Mislim da se termin "neprijatelj" nigdje ne spominje u tom proglasu. Pored toga, ovo sto ti spominjes je pitanje legaliteta. Da li je, tko i kada proglasio ABiH (koja u dobe prepustanja obrane HVO-u mislim nije niti postojala) "zvanicnim OS Republike BiH"?

Ostatak tvog posta je sipanje neke zuci koji nije vrijedan komentara. Pokusaj razgovarati o konkretnim stvarima a ne iznositi dojmove.
Proglasiti zvanicne OS Republike Bosne i Hercegovine za nelegalne na tom podrucju i zabraniti im prolazak je proglasiti ih za neprijetelja. Lijepo sam ti naveo da su na isti nacin to radili i oni iz RSK i ti uporno nastojis da to opravdas , pa te onda pitam kada se vec javljas iz rvacke zasto su MUP Hrvatske i ZNG napale srbe iz RSK koji su se ponasali kao i ovi iz erceg crpske u Bosni i Hercegovini ?

I obrati paznju da ja nisam spomenuo da su proglasili Armiju RBIh za neprijatelja vec zvanicne oruzane snage Republike Bosne i Hercegovine u tom trenutku tako da pitanje kada je i kako proglasena Armija RBIH nema nikakve veze.

I nije iznosenje zuci vec cinjenica o tome kako je tzv hvo proglasio neprijateljstvo OS RBIH vec 10 aprila 1992.

A vidim da i dalje negiras postojanje Bosnjaka kao naroda vec zelis da ih svedes na religionu grupu pa me zanima da li si ti neki stara komunjara koja ne moze da se nauci nista novo ili namjerno to radis ?

I opet priznajes na kraju da je erceg crpska bila zlocinacki poduhvat koji je zabio noz u ledja Bosni i Hercegovini ali sada to pokusavas da opravdas sa " Bosnjaci nisu bili spremni pa je hvo to iskoristio da kopira cetnike iz RSK " ? I to je tebi opravdanje :-) Ima ona stara poslovinca " cega se pametan stidi...."
wgo

#325 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by wgo »

zlajaBHF wrote:
Sto se prvog dijela tice, razlog za etnicko ciscenje i ciscenje teritorije od Bosnjakanije rezultat reakcije pojedinaca, ljudi na terenu. Ti ljudi su pratili politiku koja je dolazila sa vrha, i upravo se zato danas sudi politickom i vojnom vrhu HRHB.
Hm... na samom pocetku svog sudjenja Praljak je u sudnici izveo malu predstavu u kojoj je docarao sto mu se desilo sa jednim vojnikom koji je uletio u stozer i prijetio da ce ih sve dici u zrak.

Sta hocu reci? Radi se o prilicno svojeglavim ljudima vec po mentalitetu a do svojih zapovjednika i politickih vodja su drzali koliko i do lanjskog snijega. Niti HV nije bio posebno disciplinirana vojska a o HVO je bolje i ne govoriti. Ta vojska se stvarala u ratu i pored onih koji su prirodno mirni ljudi bilo je i prilicno onih koji nisu takvi. Tome svjedoce i dogadjaji nakon rata i to prilicno nakon rata. Recimo, ne tako davno je jedan lik ispalio zolju u dzamiju. Rat gotovo i vise od desetljeca, a on provodi svoju politiku. Sta ti to govori?

Sto se drugog dijela tvog posta tice, moram priznati da te ne razumijem.

Ti govoris da Bosnjaci nisu bili spremni za rat 1992. i da su zato Hrvati imali pravo zacrtati granice koje su htjeli ???

Ako jesu imali pravo, onda su Bosnjaci krivi, ako nisu imali pravo, onda su Hrvati krivci, nema dalje!

Da li su imali pravo ?
Objasnit cu ti ovako.

Ja ti radim u firmi koju su osnovali stranci. Kad smo pocinjali nisu nam dali nikakve alate. Mi smo sami razvili softver i poslovanje. Nakon nekog vremena ovi se bude, kritiziraju nas i kazu da nasi alati nisu dobri. A ja im kazem - zasto ste nas pustili da improviziramo, gdje ste bili kad smo pocinjali?
Locked