Potrosnja

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
jefferson

#301 Re: Potrosnja

Post by jefferson »

Melami wrote:
jefferson wrote: Moze, zavisi koji su uslovi voznje a koji uslovi EPA testiranja.
Inace novi Chevy mogu dobru potrosnju nabiti jer imaju 6 brzinu strasno dugu, ali su zato ko mtvi konji na cesti.
Hajd dobro, moguce je :D Bas je ono realno da su oni stavili potrosnju 10-15MPG manju nego sto auto moze nabiti.
Nema nikakve veze sa potrosnjom duzina seste brzine.

TI sad govoris da auto koje je deklarisano na autoputu 6.8l moze se nabiti na potrosnju 4.7l ??? Pricamo o motoru 1.8 benzincu.

Jebote kakvih umjetnika ima, treba vas(ih) sve zaposliti da radite na testiranju novih auta.
Duzina prenosnog omjera 6-brzine!!!
To ima itekakve veze sa potrosnjom goriva!
I da, papir svasta trpi, a zbog papira je potrosnje je VW tuzio EPA.
Prozivodjac je DUZAN da stavi potrosnju koju je postigla EPA na svojim testovima. Bilo kako bilo, proizvodjac mora da postavi ono sto je EPA trazila, ili da ko Ford i Hyundai prave malverzacije pa sad moraju svim kupcima da odstetu plate.
EPA trazi od VW da stavi 42mpg potrosnju na auto-putu, a to auto bez problema na auto putu moze da napravi 50+ mpg, pa ti pricaj o umjetnosti koliko hoces.
Melami

#302 Re: Potrosnja

Post by Melami »

jefferson wrote:
Melami wrote:
jefferson wrote: Moze, zavisi koji su uslovi voznje a koji uslovi EPA testiranja.
Inace novi Chevy mogu dobru potrosnju nabiti jer imaju 6 brzinu strasno dugu, ali su zato ko mtvi konji na cesti.
Hajd dobro, moguce je :D Bas je ono realno da su oni stavili potrosnju 10-15MPG manju nego sto auto moze nabiti.
Nema nikakve veze sa potrosnjom duzina seste brzine.

TI sad govoris da auto koje je deklarisano na autoputu 6.8l moze se nabiti na potrosnju 4.7l ??? Pricamo o motoru 1.8 benzincu.

Jebote kakvih umjetnika ima, treba vas(ih) sve zaposliti da radite na testiranju novih auta.
Duzina prenosnog omjera 6-brzine!!!
To ima itekakve veze sa potrosnjom goriva!
I da, papir svasta trpi, a zbog papira je potrosnje je VW tuzio EPA.
Prozivodjac je DUZAN da stavi potrosnju koju je postigla EPA na svojim testovima. Bilo kako bilo, proizvodjac mora da postavi ono sto je EPA trazila, ili da ko Ford i Hyundai prave malverzacije pa sad moraju svim kupcima da odstetu plate.
EPA trazi od VW da stavi 42mpg potrosnju na auto-putu, a to auto bez problema na auto putu moze da napravi 50+ mpg, pa ti pricaj o umjetnosti koliko hoces.
Ta razlika u potrosnji kod hyundai-a i forda je bila 1-2 MPG. Ovdje pricamo o razlici15MPG.

Hajde ako nista ti se onda ne brines za cijene goriva.
jefferson

#303 Re: Potrosnja

Post by jefferson »

Brinem se ja za potrosnju, posto moj auto nije ni tdi ni ford ni hyundai, ali je OK, pise 31mpg na auto putu, ja mogu bez problema izvuci 34.
P308

#304 Re: Potrosnja

Post by P308 »

.
basicm

#305 Re: Potrosnja

Post by basicm »

Hajde sad prevedite na nas te svoje MPG, pa kao normalan svijet pricajte u l/100 :)
talić

#306 Re: Potrosnja

Post by talić »

Deklarisana potrošnja proizvođača je laž jer se mjeri na valjcima.
Valjci ne odgovaraju relnim uslovima ni izbliza.
preludezalude

#307 Re: Potrosnja

Post by preludezalude »

Naravno. Oni daju podatak o potrosnji u idealnim uslovima. A to bi ti bilo kad je otvorena cesta u pitanju: vozis brzinom 90km/h konstantno, u najvecem stupnju prenosa i tako narednih 100km.
zLatk0

#308 Re: Potrosnja

Post by zLatk0 »

talić wrote:Deklarisana potrošnja proizvođača je laž jer se mjeri na valjcima.
Ne ulazim u to lazu li, moraju barem malo.. Ali bila na 5th gear emisija o tome, testirali bas u realnim uslovima nekoliko auta, razlike male skroz..
Smart, Volvo i jos 3 auta, ne sjecam se

SRT8 DHD 8)
Melami

#309 Re: Potrosnja

Post by Melami »

basicm wrote:Hajde sad prevedite na nas te svoje MPG, pa kao normalan svijet pricajte u l/100 :)
Proveo sam ti ja malo ranije.
Auto je deklarisano na 6.8 litara na autoputu (1.8 motor benzinac chevrolet) i lik koji prodaje auto pise da on laganini ide ispod 5 litara.
I onda mene moj drug jefferson ubjedjuje da je to moguce itd itd.
Samo ja ne znam koji sam ja baksuz pa mene nije nikad potrefilo auo koji ide vise od deklarisane, imao sam i chevrolet koji je deklarisan na 32milje po galonu( 1 milja=1.6km 1 galon je 3.785l) a ja maksimalno sto sam mogao je 29MPG.
Samo mi je jedno auto islo preko deklarisane i to je bila deklarisana 24 MPG a ja sam nabio 24.2, mozda da sam isa autoputem cijeli taj put sa cruise control, moglo bi na 24.4 maksimalno. Auto naravno moze ici vise od deklarisane, al to je u nekim suludim uslovima koje je nerealno ocekivati ikad na cesti.
Wind

#310 Re: Potrosnja

Post by Wind »

Pa valjda je normalno da auto troši više nego što piše u knjizi-katalogu. Problem je što većina auta troši "malo" više nego što piše. Razlozi za to su mnogobrojni.

Naravno, auto može trošiti i manje, nije da ne može, ali teško.
Melami

#311 Re: Potrosnja

Post by Melami »

Wind wrote:Pa valjda je normalno da auto troši više nego što piše u knjizi-katalogu. Problem je što većina auta troši "malo" više nego što piše. Razlozi za to su mnogobrojni.

Ovaj covjek je rekao da mu auto trosi 2 litra manje od deklarisane.
Znaci umjesto 6.8 njemu trosi 4.7l, tj on tako kaze kad prodaje auto u odlasu.
Wind

#312 Re: Potrosnja

Post by Wind »

nešto tu smrdi.....jel to naveo kao prednost ili manu... :D
Melami

#313 Re: Potrosnja

Post by Melami »

Wind wrote:nešto tu smrdi.....jel to naveo kao prednost ili manu... :D
pa u tome je cijela prica. Valjda misli neko je lud pa ce povjerovati da auto ide na zrak pa je to napisao prilikom prodaje auta.
Znaci ti ti je ovako.
'' Auto je deklarisano 6.8l /100km na autoputu al ja bez ikakvih problema idem ispod 5 litara''
sorcerer

#314 Re: Potrosnja

Post by sorcerer »

Melami wrote: Valjda misli neko je lud pa ce povjerovati da auto ide na zrak
a na sta to ide ako ne ide na zrak?
Melami

#315 Re: Potrosnja

Post by Melami »

sorcerer wrote:
Melami wrote: Valjda misli neko je lud pa ce povjerovati da auto ide na zrak
a na sta to ide ako ne ide na zrak?
ja u audia sipam mlijeko.
RAV44

#316 Re: Potrosnja

Post by RAV44 »

Kod mene troši kolko naspes nece ni kapi vise, ja probavo, al jok, nema sanse
zLatk0

#317 Re: Potrosnja

Post by zLatk0 »

Wind wrote:Pa valjda je normalno da auto troši više nego što piše u knjizi-katalogu. Problem je što većina auta troši "malo" više nego što piše. Razlozi za to su mnogobrojni.

Ako gledas na ove mpg, sto je veci broj manje trosi (dalje pređe sa istom kolicinom goriva), obratno na nas.

SRT8 DHD :)
Wind

#318 Re: Potrosnja

Post by Wind »

Ne gledam ja ništa. Komentarišem komentare. :-)
Potrošnja se u USA označava sa MPG što znači milja po galonu (jedinica za tečnost 1galon=3.78 litara) i dobro si rekao, veći broj znači bolje, manju potrošnju, odnosno više pređenih km po galonu/litru dok se kod nas potrošnja obično označava sa npr. 6l/100 tj. sa koliko litara se pređe 100km.

Priča je počela o tome troši li auto manje ili više od kataloške procjene. Kod mene je u katalogu gradska 6.5 ali nema šanse da je spustim ispod 7.5 - 8.0 litara.
jefferson

#319 Re: Potrosnja

Post by jefferson »

Wind wrote:Ne gledam ja ništa. Komentarišem komentare. :-)
Potrošnja se u USA označava sa MPG što znači milja po galonu (jedinica za tečnost 1galon=3.78 litara) i dobro si rekao, veći broj znači bolje, manju potrošnju, odnosno više pređenih km po galonu/litru dok se kod nas potrošnja obično označava sa npr. 6l/100 tj. sa koliko litara se pređe 100km.

Priča je počela o tome troši li auto manje ili više od kataloške procjene. Kod mene je u katalogu gradska 6.5 ali nema šanse da je spustim ispod 7.5 - 8.0 litara.
Zato sto je u katalogu potrosnja deklarisana za uslove voznje po evropskim cestama i mjereno po njihvom gorivu. U BiH se to sve mjenja!
daxon

#320 Re: Potrosnja

Post by daxon »

Deklarisana, kataloška potrošnja nekog auta, mjeri se skoro pa u laboratorijskim uvjetima, dok je realna vožnja nešto sasvim drugo.
Naime, kada neki proizvođač normira potrošnju pojedinog modela, onda to radi na točno propisan način i sa potpuno novim vozilom. Dakle, motor bi morao biti zagrijan na radnu temperaturu, cesta bi morala biti suha i ravna , broj okretaja motora točno određen , ventilator grijača smije raditi samo u prvoj brzini, pojedini grijači moraju biti isključeni ( stakla , sjedala ) , vožnja u četvrtom ili petom stupnju prijenosa, vanjska temperatura iznad +5 °C itd.
Da ne pominjem mehaničko stanje motora, stanje guma, stanje usisnog i ispušnog kanala, stanje dizi (injektora) itd. kod već vremešnih vozila, a sve to itekako utiče na potrošnju.
Qler

#321 Re: Potrosnja

Post by Qler »

jefferson wrote:
Qler wrote:Sad zadnje mjerenje, na nekih 400km, 12.87l/100km mi prosječna potrošnja. I to sam zadovoljan, jer kako je hladno uvijek ostavim auto po 10 minuta da se ugrije kada sa bebom idemo negdje, a svaki dan smo išli kod nekoga. Tako da sam očekivao bar 14-15 litara da će potrošiti na to "zagrijavanje". Gdje god, odem ranije da upalim auto da se ugrije i auto više vremena provede zagrijavajući se nego u vožnji i onda potrošnja odee :)
Koje je auto u pitanju?
S obzirom da zbog bebe moras da grijes tako auto, tih 10-tak minuta drzi na hladjenju auto sa ikljucenim ventilatorom. Time tekucina se zadrzava samo u motoru i brze se grije sto znaci i brze zagrijavanje unutrasnjosti poslije kada prebacis na grijanje.
Drzanje auta na leru je smrt za motor, stoga probaj preci na lakoteciva ulja tipa 0W30 i sl.
Mondeo 1.8 mk2, klima je automatska, tako da on ne puse nista dok se ne zagrije, i treba mu tačno 4 minute od skorz hladnog auta da počne puhati topao zrak, štopao :) jer nisam imao šta pametnije da radim :)

Ulje je 5W40 :) tako da je sve optimalno :)
Mr.Fundamental

#322 Re: Potrosnja

Post by Mr.Fundamental »

zLatk0 wrote:
talić wrote:Deklarisana potrošnja proizvođača je laž jer se mjeri na valjcima.
Ne ulazim u to lazu li, moraju barem malo.. Ali bila na 5th gear emisija o tome, testirali bas u realnim uslovima nekoliko auta, razlike male skroz..
Smart, Volvo i jos 3 auta, ne sjecam se

SRT8 DHD 8)
Ovo je ta epizoda :)

Evo i od mene jedan podatak. Najniža potrošnja 3.0 TFSI motora kad se vozi carefully :) Bila je neka opklada koliko nisko može ići, i od ovoga teško da niže može, barem dok se motor još ne razradi. Ruta je vožena normalnom brzinom, po propisima, u "Efficency" modu, i koristio sam neke standardne tehnike koje se primjenjuju kod ekonomične vožnje. Samo što sam nakon završene rute, ushićen zbog dobijene opklade (plaćanje kahve :D ), zaboravio uslikat, pa sam morao odradit kraću rutu dok nisam dobio brojku od duže rute.

Image

7.6l nije loša brojka za ovoliku benzinjaru, ali ipak je ovo bio samo eksperiment. U standardnoj vožnji ovo je nedostižna potrošnja. Međutim, ako ga poredimo sa benzincima starim 5-10 godina, slične snage ili kubikaže, ovaj podatak pokazuje koliko su savremeni benzinci napredovali.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#323 Re: Potrosnja

Post by mali_milojica »

potrosnja oko 13 lit na 100 km? Je li ovo gradska,mjesovita ili van grada?
Melami

#324 Re: Potrosnja

Post by Melami »

mali_milojica wrote:potrosnja oko 13 lit na 100 km? Je li ovo gradska,mjesovita ili van grada?
hahaha kod mene je mjesovita 14 l-100km, al ima dosta i autoputa.
B6Redhell

#325 Re: Potrosnja

Post by B6Redhell »

Melami wrote:
mali_milojica wrote:potrosnja oko 13 lit na 100 km? Je li ovo gradska,mjesovita ili van grada?
hahaha kod mene je mjesovita 14 l-100km, al ima dosta i autoputa.
To u tebe neki v8 sa karburatorom :D
Post Reply