Ne kažem da su ovi glagoli danas negacija postojećeg glagola, nego da su srasli sa negacijom u prošlosti. Kao takvi se obično spominju u kontekstu povezanog pisanja negacije. Sad jeste glagolska osnova, ali u prošlosti nije bila.plain vanilla wrote: nedostajati, nestati..
negacija glagola nedostajati je ne nedostajati
ne pise se tu ne zajedno, nego mu je to osnova
Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
- nellington
#301 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
- prilagodjena
#302 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
samo mi je smiješno....ja sam trvdoglava,vazda sam govorila kruh i kafa i nema te sile ni promjene mjesta prebivališta da me natjera da drugačije kažemfatamorgana wrote:Eto, o'ma ti se svidjelo a k'o fol nisi prilagodljiva,prilagodjena wrote:fatamorgana wrote:
Da bi zadovolji sve ukuse predlažem kahfva ....![]()
![]()
![]()
-
Mr. Brightside
#303 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
i to jeprilagodjena wrote: govorim onako kako sam govorila i prije 20 godina....ni sekund drugačije![]()
ne volim se mijenjati kako vjetar puhne,nije mi u karakteru
http://www.slavistickikomitet.ba/GGSRBJ.pdfhamša wrote: a kahva, Boga mi, od rata na ovamo
(103a strana
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#304 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
pa nemojte to onda spominjati kao izuzetke inace cu opet postaviti onu sliku gdje pise da se ne znam pise zajedno jer se samo negacija glagola pise odvojenonellington wrote:Ne kažem da su ovi glagoli danas negacija postojećeg glagola, nego da su srasli sa negacijom u prošlosti. Kao takvi se obično spominju u kontekstu povezanog pisanja negacije. Sad jeste glagolska osnova, ali u prošlosti nije bila.plain vanilla wrote: nedostajati, nestati..
negacija glagola nedostajati je ne nedostajati
ne pise se tu ne zajedno, nego mu je to osnova
- fatamorgana
#305 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
A ja ću nastaviti da govorim hljeb, sikteruša, doljevuša, djeveruša"prilagodjena"
![]()
![]()
![]()
samo mi je smiješno....ja sam trvdoglava,vazda sam govorila kruh i kafa i nema te sile ni promjene mjesta prebivališta da me natjera da drugačije kažem
Last edited by fatamorgana on 10/03/2012 22:38, edited 2 times in total.
- prilagodjena
#306 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
Porijeklo riječi: vas(vas,arhaizam=cijeli) + dan. Raditi nešto po čitav dan. Kasnije je došlo do jednačenja suglasnika po zvučnosti, pa je s ispred d postalo z, a ono n na kraju se izgubilo.hamša wrote:prilagodjena wrote:vazda sam govorila kruh i kafa i nema te sile ni promjene mjesta prebivališta da me natjera da drugačije kažem![]()
ja sam bijeli kruh, kazem hljeb
a kad je domaci i jos od integralnog brasna,onda mi je kruH![]()
![]()
fali ti N na vazda![]()
vazdan..po vas cijeli dan
Sada se koristi za opisivanje pojave koja se dešava uvijek ili skoro uvijek.
-
Mr. Brightside
#307 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
mogu li se ovi autori i knjiga smatrati relevantnim.... za dobrobit ove teme?
http://www.slavistickikomitet.ba/GGSRBJ.pdf
http://www.slavistickikomitet.ba/GGSRBJ.pdf
- žulijan asanž
#308 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
ama nije upitno, nego čoek jasno reko da se nikad tako nešto nije desilo....hamša wrote:ma upitno je da li se "to" sa ogrestom ikada desilo?kakavdanakneiskustvu wrote:hamša wrote:"DA LI VAMA, PO DJAHKAD, NA SABAHU, CUNA PADNE NA PAMET?!"
danis?![]()
![]()
![]()
http://1kultura2umjetnost3zabava.blogge ... 20/3151492
- prilagodjena
#309 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
ne,ako treba navedem izvor a tebi bi preporučila da provjeriš malo prije nego što nekog ispravišhamša wrote:jesi ovo sve sama "iz glave" napisala?prilagodjena wrote:
Porijeklo riječi: vas(vas,arhaizam=cijeli) + dan. Raditi nešto po čitav dan. Kasnije je došlo do jednačenja suglasnika po zvučnosti, pa je s ispred d postalo z, a ono n na kraju se izgubilo.
Sada se koristi za opisivanje pojave koja se dešava uvijek ili skoro uvijek.![]()
- prilagodjena
#310 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
ako može kafa bujrum,kahvu i kavu ne pravim

- fatamorgana
#311 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
Ne mojte se bone svađat' pa nije poliKita, 
- fatamorgana
#312 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
Praviš, praviš a nisi ni svjesna,prilagodjena wrote:ako može kafa bujrum,kahvu i kavu ne pravim![]()
-
relevantan
#313 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
Mr. Brightside wrote:ti si pismena jeldeprilagodjena wrote: onda ne govorimo o istim nanama ali nejse![]()
govoris kafa, kava ili kahva? (samo jedan je naziv na bosanskom)
Fuka?
- prilagodjena
#314 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
ma samo nek' nije tankahamša wrote:prilagodjena wrote:ako može kafa bujrum,kahvu i kavu ne pravim![]()
![]()
pa vidis bona da sam nam napravila kompromis
tvoje f i moje h i eto nam kahfe
hajde fato i ti na razgovorušu,bićemo fine
- fatamorgana
#315 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
razgovoruša ....
- amrica
#316 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
ja bih je'nu eKspreso 
- prilagodjena
#317 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
ja sam se ko srednjoškolka napila nadoljevuša...kidnemo sa časa i odemo kod drugarice kući a ona uzme džezvu u kojoj je ostao toz od jutarnje kafe,nadolije vode i prokuha
joj kako to protjera

joj kako to protjera
- fatamorgana
#318 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
proljevuša,prilagodjena wrote:ja sam se ko srednjoškolka napila nadoljevuša...kidnemo sa časa i odemo kod drugarice kući a ona uzme džezvu u kojoj je ostao toz od jutarnje kafe,nadolije vode i prokuha![]()
joj kako to protjera![]()
- plain vanilla
- Loulou
- atko
#321 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
e vidis... ja ono standardno pijem kafu ... al kad se bas ono umorim nesto i sl. sjedem i kazem e deder jednu kaHvu ... e to ti je kafa s posebnim merakomprilagodjena wrote:ako može kafa bujrum,kahvu i kavu ne pravim![]()
- plain vanilla
#322 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
Loulou wrote:...teklič
ne znate se igrat'zoom66 wrote:
teklitj?![]()
- prilagodjena
#323 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
meni je s posebnim merakom kad mi je u mene čoek skuhaatko wrote:e vidis... ja ono standardno pijem kafu ... al kad se bas ono umorim nesto i sl. sjedem i kazem e deder jednu kaHvu ... e to ti je kafa s posebnim merakomprilagodjena wrote:ako može kafa bujrum,kahvu i kavu ne pravim![]()
- ljubav_aha
#324 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
atko wrote:
e vidis... ja ono standardno pijem kafu ... al kad se bas ono umorim nesto i sl. sjedem i kazem e deder jednu kaHvu ... e to ti je kafa s posebnim merakom
- damir_m
#325 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
Rijec je o skakanju akcenta na proklitike, u ovom slucaju sa pridjeva na prijedlog.Dozer wrote:Vec odredjeno vrijeme primjecujem da se po medijima pojavljuju jezicke konstrukcije koje je tesko cak i izgovoriti, a da ne pricamo kako tek izgledaju vizuelno...
Jedan od najcescih primjera koje primjecujem jeste kada se govori o radu na crno, i to je iznenada postala jedna rijec - nacrno.
Sinoc, recimo, gledam Hayatov dnevnik i ide subtitle - Da li je rad nacrno, ili za crno.
Ima ovoga jos kamara, pogotovo u Avazu, pa me zanima da li mi to imamo na snazi neku novu gramatiku...?
Ako je nova gramatika, onda stvarno nemamo pravo reci nikome nista, poput Hrvata kojima se smijemo na karikature i vratolomije koje prave sa hrvatskim jezikom...
Zasto? -U govoru neke rijeci srastaju zajedno i postaju jedan izraz (slozenice).
probaj izgovoriti: napamet, pa onda "na stolu"
Kod drugog primjera imas uocljivu pauzu, kod prvog nikakvu.
Medutim, rijec na crno se moze izgovoriti i na crno (s pauzom) i nacrno (bez)... Samim tim nije slozenica.
Slozenica nije i ne moze se pisati zajedno jer to ne bi bilo pravopisno ispravno.
Interesantno je da se npr. "u kuci" takodjer izgovaraju "ukuci", "u basti" -> "ubasti" itd. To ipak nije razlog da se pisu zajedno. Ova skakanja akcenta tipicna su za BiH.
pozz
Last edited by damir_m on 11/03/2012 00:07, edited 1 time in total.