Da li dijsapora ima alternativu???

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
ljubav_aha

#301 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by ljubav_aha »

AmirEmira wrote:
ljubav_aha wrote:
AmirEmira wrote: Srbi iz Srbije se puno rijedje identifikuju kao Srbi naspram Srba u RS-u, kojima je ovo obicno glavna crta identiteta. Razlog tome je to sto oni misle da neko zeli da ih ukine, uz ostru propagandu naravno, te osjecaju prijetnju koja cini da njihov identitet kao RS-ovci ili Srbi svakodnevno raste (i to znaci da Je Silajdzic glavni odgovorni za nenadano jak zajednicki identitet u RS-u, mislim da nijedna republika u istoriji tako jak identitet nije stekla za jedva 20 godina postojanja!, ali nije to sad tema). Naspram nas u Federaciji, oni su iz RS-a, naspram njih, mi smo Bosnjaci ili Hrvati iako se tako ne identifikujemo u svakodnevnom zivotu, vec kad se takva tema pokrene (stalno!). Ovo opet nije jer nismo razvijeni vec je poslijedica rata, prijetnje da ce naseg "identiteta" tj, nacije, vjere, etniciteta, entiteta, drzave...- nestati, te ta vrsta identiteta sama jaca iz vec opisanih razloga.
nista ne skontah :D :-)

Srbi iz Srbije se defitvno indetifirciraju kao Srbi,kao i Srbi iz RS , jos nisam srela Srbina,koji nije rekao" Ja sam Srbin iz Bosne,Hrvatske ili Srbije, SLovenije,itd." fazon je sa korsitenjem rijeci Srbijanac,koja je slicna rijeci Srbin,nema potrebe da modificiraju,ALI raja iz Vojvodine definitivno potvrdi svoje geografsko porijeklo,pa cak i madjarsko krvno porijeklo :D pa gdje su Bosanci i Hercegovci u tvojoj prici :lol:
Procitaj jos jednom znat ces :D Poenta je da se RS Srbi smatraju vcim Srbima jer imaju osjecaj da postoji prijetnja- da moraju biti Srbi-prvenstveno. Poenta je da identitet , tj. veci dio svog identiteta gledaju kroz Srbstvo. Ima takvih primjera i u Srbiji, ali su u Beogradu npr. vise pankeri i elita i intelektualci, nego Srbi kada opisuju ko su- znaci da im identitet nije iskljucivo vezan za nacionalitet. U BiH se svi identifikujemo kao Bosnjaci Hrvaati ili Srbi iz tog razloga sto smo u svakodnevnom susretu sa drugim vjerama i nacioalnostima, koje smatramo drugacijim i koji nas smatraju dragacijima, pa se automatski nadjemo u tom"Hrvat" "Bosnjak" i sl. Poenta je da je nas situacija natjerala da se identifikujemo kao nas nacionalitet, nasa vjera, nas jezik, nasa itorija, jer smo citavo vrijeme u grcu, osjrcamo razlike, prijetnju, to je poslijedica nase istorje, desavanja u zadnjih 20 godina, a ne toga sto nismo razvijeni kako nam ovaj gdin onako dobaci..Nema to veze sa razvitkom, vec sa okolnostima. To je to :D
a kako se idntifircairau sbri u dijsapori,nijedan srbin iz HR nece reci da je njegov maternji jezik hrvatski,a tamo je generacijama bio prije odlaska u svijet :D licno znam srbe koji su na pitanje amerikanaca rekli mi smo iz former-yu ,nije im palo na pamet spomenuti BiH :D :lol:

zar nema vise Bosanaca u BiH :skoljka:
ljubav_aha

#302 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by ljubav_aha »

suncica24 wrote:Ako se identitet definise kao "set vrijednosti, tradicija, simbola, vjerovanja i modela ponasanja koji su kohezivni element unutar socijalne grupe..." (UNESCO Mexico City Deklaracija o kulturalnim politikama) i ako podjemo od toga da filozofija i sociologija identitet definisu kroz tri pristupa; esencijalisticka/legitimizirajuca definicija koja identitet posmatra kao nesto unaprijed dato, vec odredjeno (rodjenjem, tradicijom, kulturom), staticno (suvremena filozofija i sociologija ovaj pristup definiranju identiteta odbacuju iz razloga sto isti nije statican, ni nasljedjen) ; konstruktivisticka/projektivisticka definicija koja kaze da je se identitet formira i transformira, te da su njegova dinamicnost i konstruktivizam rastezljivi i podlozni manipulacijama; te treci pristup koji izvire iz predhodnog, nazvan "otherness"/ definicija identiteta kroz "otpor" prema drugom identitetu, gdje identitet nije definisan kao "ono sto jesam", vec "ono sto nisam", ono protiv cega sam, i ako tim okvirima sagledamo bh drustvo, na zalost AmirEmire, morat cemo zakljuciti da isto ima problem sa definiranjem sopstvenog kulturnog identiteta.
On pociva na tradicionalnom, bolje rijeci nacionalnom koje se namece kao bazicno u njegovom definiranju, istovremeno ulazeci u proces samodefiniranja preko ovog treceg pristupa gdje se insistira na razlikama, a ne na zajednickom, sto je karakteristika suvremenog globariziranog kulturnog identiteta. Istovremeno, bh drustvo na svoj identitet gleda kao na nesto nemjenjivo, nasljedjeno, bazirano na vec spomenutom etnickom/vjerskom/nacionalnom, pri cemu negira sve ostale aspekte koji ga karakteriziraju.
Sve to proizilazi, naravno, prije svega iz rata, kada je bas to vjersko/nacionalno/etnicko bilo napadnuto, tako da se sad stavlja u prvi plan kako bi bilo "ocuvano" (opet govorimo o nasljedjenom, dok ujedno govorimo i o manipulativnom - u politicke i ideoloske svrhe), ali iz perioda prije toga gdje su neke druge vrijednosti bile potencirane.
Naravno, to ne znaci da je bh drustvo zaostalo.
Ali znaci da je u procesu definiranja kulturnog identiteta na putu koji su zapadnoeuropske zemlje presle prije Drugog svjetskog rata.

PS: Jesam ispala pametna? :D Ako nisam, mogu ja jos da pametujem :D
ispala si super :lol: :thumbup: pametnica,toga smo svi dobro svjesni :) ali ekonomija jedne drzave bi pomogla doticnoj identifikaciji :)
@mba

#303 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by @mba »

jednu stvar ne smijemo zaboraviti, a to je da dijaspora godisnje preko 3 milijarde eura ili dolara posalje u ovu nasu napatitu siromasnu gladnu zemlju :)

ako se ne varam skoro je pisalo u nekom haberu mozda je neko i procitao!

bosna 4 eva :thumbup:
gilbert

#304 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by gilbert »

mislis wrote:
suncica24 wrote:Ako se identitet definise kao "set vrijednosti, tradicija, simbola, vjerovanja i modela ponasanja koji su kohezivni element unutar socijalne grupe..." (UNESCO Mexico City Deklaracija o kulturalnim politikama) i ako podjemo od toga da filozofija i sociologija identitet definisu kroz tri pristupa; esencijalisticka/legitimizirajuca definicija koja identitet posmatra kao nesto unaprijed dato, vec odredjeno (rodjenjem, tradicijom, kulturom), staticno (suvremena filozofija i sociologija ovaj pristup definiranju identiteta odbacuju iz razloga sto isti nije statican, ni nasljedjen) ; konstruktivisticka/projektivisticka definicija koja kaze da je se identitet formira i transformira, te da su njegova dinamicnost i konstruktivizam rastezljivi i podlozni manipulacijama; te treci pristup koji izvire iz predhodnog, nazvan "otherness"/ definicija identiteta kroz "otpor" prema drugom identitetu, gdje identitet nije definisan kao "ono sto jesam", vec "ono sto nisam", ono protiv cega sam, i ako tim okvirima sagledamo bh drustvo, na zalost AmirEmire, morat cemo zakljuciti da isto ima problem sa definiranjem sopstvenog kulturnog identiteta.
On pociva na tradicionalnom, bolje rijeci nacionalnom koje se namece kao bazicno u njegovom definiranju, istovremeno ulazeci u proces samodefiniranja preko ovog treceg pristupa gdje se insistira na razlikama, a ne na zajednickom, sto je karakteristika suvremenog globariziranog kulturnog identiteta. Istovremeno, bh drustvo na svoj identitet gleda kao na nesto nemjenjivo, nasljedjeno, bazirano na vec spomenutom etnickom/vjerskom/nacionalnom, pri cemu negira sve ostale aspekte koji ga karakteriziraju.
Sve to proizilazi, naravno, prije svega iz rata, kada je bas to vjersko/nacionalno/etnicko bilo napadnuto, tako da se sad stavlja u prvi plan kako bi bilo "ocuvano" (opet govorimo o nasljedjenom, dok ujedno govorimo i o manipulativnom - u politicke i ideoloske svrhe), ali iz perioda prije toga gdje su neke druge vrijednosti bile potencirane.
Naravno, to ne znaci da je bh drustvo zaostalo.
Ali znaci da je u procesu definiranja kulturnog identiteta na putu koji su zapadnoeuropske zemlje presle prije Drugog svjetskog rata.

PS: Jesam ispala pametna? :D Ako nisam, mogu ja jos da pametujem :D

upravo tako kao sto rekoh kod koleginice jos je ratno stanje :cry:
Daj ba rat je tek stao nema 16 godina a ti bi da mirnodobski razmisljas.
gilbert

#305 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by gilbert »

@mba wrote:jednu stvar ne smijemo zaboraviti, a to je da dijaspora godisnje preko 3 milijarde eura ili dolara posalje u ovu nasu napatitu siromasnu gladnu zemlju :)

Pa stigao je neki Havaz o tome :-D
Ja sam se toga dotakao na nekoj drugoj temi napisao referat ko jos neki forumasi .
gilbert

#306 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by gilbert »

AmirEmira wrote:
mislis wrote:
Landa wrote:Emira, tvoj post me podsjeti na busha dzuniora (ko nije sa nama, protiv nas je - ili se vrati ili suti :-) )

cemu tolika agresivnost... :roll:
Znas...normalno je a i zdravo da ljudi u dijaspori razmisljaju o identitetu, porede svoju zemlju sa novom, kritiziraju i jednu i drugu, planiraju buducnost sa ili bez domovine. A fino je citati razloge, razmisljanja. Nema potrebe da se neko usutkuje ili da mu se osporava njegova zemlja pogotovo gledajuci uzroke i razloge zbog kojih su otisli a i stanje u BiH zbog kojeg se mnogi i ne mogu vratiti.

ma fala joj :roll:
funkcionise odlicno protiv nostalgije i selektivnog sjecanja
namah mi se sve razbistri i stvari se postave na svoje mijesto

Zna li iko od vas vani da cita???
Sestro draga napises citave referate , jelde ti si pricalica u stvarnom zivotu ? Ja sam sacekao sazetu verziju od Ahuseina , puno je to za citat nismo svi zavrsili prestizne skole . :D
atko

#307 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by atko »

@mba wrote:jednu stvar ne smijemo zaboraviti, a to je da dijaspora godisnje preko 3 milijarde eura ili dolara posalje u ovu nasu napatitu siromasnu gladnu zemlju :)

e ovo je tek posebna tema oko koje se spore dijasporci i sporci :D ... jer kad dijasporac izgovori tu recenicu zvuci ko da je on licno te 3 milijarde donio... a onda sporac pogleda u svoj dzep i kaze lazes ni marke vi nama ne saljete :D
gilbert

#308 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by gilbert »

[quote="ljubav_aha"

a kako se idntifircairau sbri u dijsapori,nijedan srbin iz HR nece reci da je njegov maternji jezik hrvatski,a tamo je generacijama bio prije odlaska u svijet :D licno znam srbe koji su na pitanje amerikanaca rekli mi smo iz former-yu ,nije im palo na pamet spomenuti BiH :D :lol:

[/quote]

Pitao sam ja prijatelja koji ima tu naviku zasto i njegovo objasnjenje je ako zna gdje je bila Yu i pita iz koje bivse republike onda kazem iz BiH . Ako nezna ni za ex-Yu jebiga sta cu ga ja ucit. :lol:
Last edited by gilbert on 23/02/2012 23:26, edited 1 time in total.
gilbert

#309 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by gilbert »

atko wrote:

e ovo je tek posebna tema oko koje se spore dijasporci i sporci :D ... jer kad dijasporac izgovori tu recenicu zvuci ko da je on licno te 3 milijarde donio... a onda sporac pogleda u svoj dzep i kaze lazes ni marke vi nama ne saljete :D
Nisam 3 miljarde samo sam donio pola milijarde . :lol:
gilbert

#310 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by gilbert »

Grckih Drachmi i Albanskih Leka . :run:
ljubav_aha

#311 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by ljubav_aha »

gilbert wrote:
[quote="ljubav_aha"

Pitao sam ja prijatelja koji ima tu naviku zasto i njegovo objasnjenje je ako zna gdje je bila Yu i pita iz koje bivse republike onda kazem iz BiH . Ako nezna ni za ex-Yu jebiga sta cu ga ja ucit. :lol:[/quote]

Srbi to rade planirano,licno sam vdijela par puta :|
biglebovski

#312 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by biglebovski »

Nisu me nervirali Svedi i Holandjani,koliko ti hibridi

Baš tako, ni mene ne nerviraju Svedi i Holandjani, koliko ti hibridi, al' ovdje u Bosni, šta ih je samo.
da shvate da nije ovdije divlji zapad
Baš tako, divlji zapad. Sistem gdje zakoni ne postoje, ili poput nas u BiH, postoje ali za neke vise a za neke manje ili nikako.
Voljela bih da gradjani BiH putuju vise, da vide kako je zapravo vani.
Baš tako. 70% ih se nebi ni vratilo.
Voljela bih da svi sirimo vidike, pa i ja. Ja mislim da su siroki...
Ma ti to samo mislis.

Sorry svima na off-topicu. Teška tema i velika dilema. Dosta toga receno pa da ne dužim.
ljubav_aha

#313 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by ljubav_aha »

gilbert wrote:
AmirEmira wrote: Zna li iko od vas vani da cita???
Sestro draga napises citave referate , jelde ti si pricalica u stvarnom zivotu ? Ja sam sacekao sazetu verziju od Ahuseina , puno je to za citat nismo svi zavrsili prestizne skole . :D
kolicina teksta obrnuto proporcionalna kvaliteti istog :D

imala sam kolegicu u skoli koja prica,ali nista ne kaze :D
doboj71

#314 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by doboj71 »

Samo malo da se nasmijem, i to grohotom. :D :D :D :D :D :D

Da li Bosna voli dijasporu ,koliko dijaspora voli Bosnu?
Emi_Nevermind

#315 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Emi_Nevermind »

Ha, vidiš, ja baš studiram pravo EU pa ćemo vidjeti koliko će pomoći. A ne razumijem kakve veze sada ima Strazbur sa pravom EU? A tamo već i ima naših ljudi.[/quote]

Eto super :D Pa u Strasburgu je Evropski Sud za Ljudska Prava, tako da ako budes to zavrsila vani upravo tamo ces im trebati, eto kakve veze ima :D Ima nasih ljudi, ali ce im trebati sve vise sto se vise BiH bude blizila EU. Medjunarodno pravo, zaci Medjunarodna ljudsko pravo i medjunarodna humanitarno pravo ces moci koristiti u ICC-u u Hagu, ali tribunal zatvara ubrzo, pa ce se obicno raditi o drugim slucajevima i drugim drzavama. ako zelis da radis nesto sto je direktno vezano za BiH , onda je EU zakon super izbor, i vjerujem da je najveci spektar poslova u Strasburgu.[/quote]

Znam ja šta je gdje, samo malo miješaš sudove, zato sam pitao. Evropski sud za ljudska prava nije u okviru EU nego Vijeća Evrope i nema veze sa pravom EU nego sa Evropskom Konvencijom o ljudskim pravima, i tamo već radi naših ljudi, kao i iz svake države članice. Sud pravde EU je u Luxemburgu a Evropska Komisija je u Briselu, ali se tamo ne možeš zaposliti osim ako si državljanin EU. Super šansa za nekoga ko ima hrvatski pasoš.

Što se tiče ICC-a, ICC je stalni tribunal koji se neće zatvoriti. Zatvoriti će se ICTY, Mešunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju, ali tek za par godina jer imaju sada još dosta započetih velikih suđenja, Mladić, Karadžić, Hadžić, što će sa drugostepenim postupkom trajati još par godina.

U svakom slučaju postoji šansa i na ICC i na ICTY, ali daleko od toga da je lako.

Ja iskreno ne bih volio raditi nešto previše vezano za BiH, više bih volio generalno raditi EU business law (što studiram), ali vidjet ćemo da li ću uspjeti.[/quote]

Evropska konvencija o ljudskim pravima se koristi u Strasburgu, a kad studiras evropsko pravo, i ECHR ulazi..A ako si se specijalizirao na Business, onda Strasburg vjerovatno otpada, iako vjerujem u skoro uskladjenje. Posto ECoHR stiti individualca, a konvencija i evropski zakon se u mnogo cemu preklapaju, generalno studenti "obicnog" EU law moraju znati sve to. Tu se primjenjuje i evropski zakon i evropska konvencija o ljudskim pravima kao temelj, oni interpretiraju i primjenjuju zakone, a Luxemburg ima finalnu jurisdikciju. To sto se ovi pozivaju na ECHR, a CJEU na generalni evropski zakon i na ECHR je malo i problematicno, jer se desava da se ne slazu, ali jos su to mlade institucije. U Briselu pocnu zaposljavati i prije nego sto zemlja udje u EU - kad su na pragu- mi nismo :D :D

Znam da ICC ne zatvara :lol: :lol: :lol: upravo na to i mislim -da bi morao za ICC da radis jer ICTY zatvara. Sad kad vidim kako sam cudno napisala nije ni cudo sto si to pomislio.. Ma super ti je to, tebi je najbolje da radis za neku veliku firmu i tumacis evropske zakone za njih. Dobre plate, flekibilnost, puno vise izbora nego ICC i nisi toliko "vezan", Super izbor, samo ti raspitaj po fakultetima, salji ocjene, nudi se firmama da te "unaprijed zaposle" i plate skolstvo, sve je lako ako to samo dovoljno zelis :wink: zelim ti svu srecu!
gilbert

#316 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by gilbert »

ljubav_aha wrote:
gilbert wrote:
AmirEmira wrote: Zna li iko od vas vani da cita???

Hajde ba nije ni meni mane , ali referat ko da sam na predavanju iz Socijologije . :D
gilbert

#317 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by gilbert »

doboj71 wrote:Samo malo da se nasmijem, i to grohotom. :D :D :D :D :D :D

Ma nemoraju me voliti , ali ako me naljute ima da zagradim sve sto sam oslobodio i odbranio i ode Dejton u PM . :D
ljubav_aha

#318 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by ljubav_aha »

gilbert wrote:
ljubav_aha wrote:

Hajde ba nije ni meni mane , ali referat ko da sam na predavanju iz Socijologije . :D
iz tog predmeta sma izasla na ispit bez suvisnog citanja :lol:
Emi_Nevermind

#319 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Emi_Nevermind »

nista ne skontah :D :-)

Srbi iz Srbije se defitvno indetifirciraju kao Srbi,kao i Srbi iz RS , jos nisam srela Srbina,koji nije rekao" Ja sam Srbin iz Bosne,Hrvatske ili Srbije, SLovenije,itd." fazon je sa korsitenjem rijeci Srbijanac,koja je slicna rijeci Srbin,nema potrebe da modificiraju,ALI raja iz Vojvodine definitivno potvrdi svoje geografsko porijeklo,pa cak i madjarsko krvno porijeklo :D pa gdje su Bosanci i Hercegovci u tvojoj prici :lol:[/quote]

Procitaj jos jednom znat ces :D Poenta je da se RS Srbi smatraju vcim Srbima jer imaju osjecaj da postoji prijetnja- da moraju biti Srbi-prvenstveno. Poenta je da identitet , tj. veci dio svog identiteta gledaju kroz Srbstvo. Ima takvih primjera i u Srbiji, ali su u Beogradu npr. vise pankeri i elita i intelektualci, nego Srbi kada opisuju ko su- znaci da im identitet nije iskljucivo vezan za nacionalitet. U BiH se svi identifikujemo kao Bosnjaci Hrvaati ili Srbi iz tog razloga sto smo u svakodnevnom susretu sa drugim vjerama i nacioalnostima, koje smatramo drugacijim i koji nas smatraju dragacijima, pa se automatski nadjemo u tom"Hrvat" "Bosnjak" i sl. Poenta je da je nas situacija natjerala da se identifikujemo kao nas nacionalitet, nasa vjera, nas jezik, nasa itorija, jer smo citavo vrijeme u grcu, osjrcamo razlike, prijetnju, to je poslijedica nase istorje, desavanja u zadnjih 20 godina, a ne toga sto nismo razvijeni kako nam ovaj gdin onako dobaci..Nema to veze sa razvitkom, vec sa okolnostima. To je to :D[/quote]

zar nema vise Bosanaca u BiH :skoljka:[/quote]

Pa upravo to i hocu da kazem. Srbi koji su zivjeli van Srbije se obicno osjecaju kao veci Srbi nego ovi iz Srbije, tako se identifikuju, zato sto misle da su ugrozeni (to hronicno misle, jbg, valjda zato i jest toliko nazi- nastrojeni). Ljudi koji se osjecaju ugrozeni napadaju prvi, i postaju nacionalisticki raspolozeni, sa posto ovi to i jesu cesto, to tako biva. Meni se momak iz Sarajeva prestavio da je "from Serbia" prije nego sto je znao da sam iz BiH, pa kad sam ga kasnije pitala zar je Sarajevo u Srbiji se crvenio. Molim te da procitas moj post prije nego sto pocnes da me vrijedjas, nisi mi se dojmila kao takva osoba, i ne znam cemu ovaj lov na vjestice.. Suncica je napisala u principu isto kao i ja, samo sa par strucnih izraza. Nije mi jeasno zasto su se svi okomili na mene? Samo sam htjela da kazem da nije ok da nas neko naziva nazadnim i nerazvijenim bez da uzme u obzir sve faktore. Cemu ovo? :sad:
gilbert

#320 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by gilbert »

Ma mene intresuje kriteriji kojim se mjeri ko je veci , Bosnjak =Bosanac, Srbin , Hrvat ? Nisam nikada cuo Jevreje i Rome da o tome diskutuju pa su stoga nepitam za njih .
ahuseino

#321 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by ahuseino »

gilbert wrote:
doboj71 wrote:Samo malo da se nasmijem, i to grohotom. :D :D :D :D :D :D

Ma nemoraju me voliti , ali ako me naljute ima da zagradim sve sto sam oslobodio i odbranio i ode Dejton u PM . :D
Heee, dok si valj'o , valj'o si... sad se mores yebat :wink: , sad si dijaspora, hibridna. :mrgreen:

Jos ce ti zabranit pravo glasa.
Static-X

#322 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Static-X »

Pa ovi novi ne kontaju da je ovo internet forum i da ovdje ne mozes nikad biti gornji. Sta god da kazes, da neznam kakav dokaz doneses, dobit ces odgovor pobijanja pa makar to bilo i o gramatickim greskama. Al bitno je da je on/ona zadnji nesto rekao.
ljubav_aha

#323 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by ljubav_aha »

AmirEmira wrote:
Pa upravo to i hocu da kazem. Srbi koji su zivjeli van Srbije se obicno osjecaju kao veci Srbi nego ovi iz Srbije, tako se identifikuju, zato sto misle da su ugrozeni (to hronicno misle, jbg, valjda zato i jest toliko nazi- nastrojeni). Ljudi koji se osjecaju ugrozeni napadaju prvi, i postaju nacionalisticki raspolozeni, sa posto ovi to i jesu cesto, to tako biva. Meni se momak iz Sarajeva prestavio da je "from Serbia" prije nego sto je znao da sam iz BiH, pa kad sam ga kasnije pitala zar je Sarajevo u Srbiji se crvenio. Molim te da procitas moj post prije nego sto pocnes da me vrijedjas, nisi mi se dojmila kao takva osoba, i ne znam cemu ovaj lov na vjestice.. Suncica je napisala u principu isto kao i ja, samo sa par strucnih izraza. Nije mi jeasno zasto su se svi okomili na mene? Samo sam htjela da kazem da nije ok da nas neko naziva nazadnim i nerazvijenim bez da uzme u obzir sve faktore. Cemu ovo? :sad:
ja pisem o frishkoj dijapori poslije rata :) pisu gluposti na registracijama auta,ne identificiraju se da su iz HR ili BiH , nema zastava doticnih drzava,vec zastave koje su specificne njihovoj identifikaciji,NIsma protiv tebe,ali ti uporno pisem sto se desava oko mene sa srbima :) pita amerikanac odakle smo,ja kazem iz BiH,osoba kaze iz bivse juge :skoljka: kako se srbi ponasaju u RS ;konstano pisem o dijapori poput nas,a ti uporno pises o srbima koji su odrasli van BiH,a u kuci njhiovih roditelja nema simbola BiH,vec simboli koje mi vec poznajemo
Static-X

#324 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Static-X »

gilbert wrote:Ma mene intresuje kriteriji kojim se mjeri ko je veci , Bosnjak =Bosanac, Srbin , Hrvat ? Nisam nikada cuo Jevreje i Rome da o tome diskutuju pa su stoga nepitam za njih .
Gilbet znas kojim. Kada odes iz Banja Luke u Beograd i gadjas navijace iz Sarajeva da pokazes koliki si Smrdin.
ahuseino

#325 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by ahuseino »

AmirEmira wrote:
IC oukey, nije lov na vjestice, moj problem je sto ti pored price gdje kazes jedno, citam da kazes izmedju redova nesto drugo... morebit do mene je.
Post Reply