Uploaded with ImageShack.us
oko ovoga (boldiranog) se mi ovdje i vrtimo.Nele9 wrote: Vidi, nisam bio u Sarajevu za vrijeme rata. Nemam adekvatan odgovor. Ocigledno je da je jedinica odnosno njena uloga u ratu veoma kontraverzna. Istovremeno, sta to znaci ljudima ciji su najmiliji poginuli prilikom odbrane grada u uniformi ove jedinice? Vjerovatno nista. Jer pamte zrtvu.
Ratio 1300 vs 5000 bi trebalo najvise da brine one koji su bili u ovih 1300, radi obraza valjda.
Hajdemo pogledati stvari iz jedne druge perspektive. Po cemu ce ostati upamcena 9 (ili bijase 10) brdska brigada 1 korpusa, kojom je komandovao Musan Topalovic Caco? Po zlocinima na Kazanu, na zalost. Ima li gdje u SA spomenik poginulim pripadnicima ove brigade? 'nako me interesuje.
@Nekako s proljeća,
Nekako s proljeća wrote:U redu, mada si ti u fokus stavio pojam ''šehidsko mezarje'' i imao određenih lapsusa u vezi sa tim, kolega @hrasno38 ti je ukazao na njih. Stavio sam fotografiju prve dzenaze šehidima na Kovačima, April 1992...
Moguće je da griješim, davno je bilo pa ću provjeriti. Nezgodno mi je ova optužba da ne govorim istinu.Naravno, izvinut ću se ako stvarno budem pogriješio. Daj mi malo vremena molim te.pozzpoznanik wrote:Nekako s proljeća wrote:U redu, mada si ti u fokus stavio pojam ''šehidsko mezarje'' i imao određenih lapsusa u vezi sa tim, kolega @hrasno38 ti je ukazao na njih. Stavio sam fotografiju prve dzenaze šehidima na Kovačima, April 1992...
Lažeš! Prvi ukopi za poginule civilne žrtve rata su bile mnogo iza aprila 1992. godine. Naravno, ti u Blažuju to nisi mogao znati, ali ja jesam, jer je ovo moja mahala, tu sam odrastao.
Ponovo te molim da ne trolaš ovu temu. Ako imaš kakav problem, piši mi PP, pokušaću ti pomoći, ali nemoj ovdje, javno, kvariti diskusiju u kojoj učestvuju i članovi porodica učesnika rata i odbrane Sarajeva, nije pošteno tim mladim ljudima stvarati izmišljenu predstavu o njihovim očevima. Šta više - ljudski je jako pokvareno![]()

Kao da su jedino katolici iz Sarajeva kretali "putem krštenica i putovnica"Sarajmen wrote:...A branioci grada u mojoj jedinici, a koji su katolici, su rat završili kao i svi mi ostali a nažalost jedan broj njih je na groblju Lav. A mogli su i oni krenuti putem krštenica i putovnica, ne sumnjaj...
Sarajmen wrote:Ne, to je već stvar pripadnika ove brigade, a prije svega porodica ubijenih pripadnika .
Ne samo oni, ne zaboravi...poznanik wrote: Usput, zašto branioci iz tvoje, iz moje, i ostalih jedinica, a koji su katolici, nisu sahranjivani na groblju Kovači, na groblju kojem su sahranjivani borci - branioci grada i države?
nosara wrote:Ne samo oni, ne zaboravi...poznanik wrote: Usput, zašto branioci iz tvoje, iz moje, i ostalih jedinica, a koji su katolici, nisu sahranjivani na groblju Kovači, na groblju kojem su sahranjivani borci - branioci grada i države?
Biće.matematicar_teski wrote:nisam ratovao,bio sam mlad za to,ali odgvorno tvrdim,da u srcu sarajeva nece biti sahovnica!
kolko vidim ovi s ove teme su davno demokratski baniraniNekako s proljeća wrote:Pokušaj i na ovoj starijoj temi.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =3&t=63583

@Proljetni, ko su osobe sa fotografije, i zašto su one na ovoj temi?Nekako s proljeća wrote:...Ljudi su uradili na terenu ono što su smatrali da treba i to je to. Tako i treba...
Jesu li obisli mezarje gdje su ukopani poginuli pripadnici ove brigade koji su bili islamske vjeroiskaznosti?Nekako s proljeća wrote:Sjećanje na branitelje
Izaslanstvo Udruge organizatora otpora, umirovljenih i razvojačenih branitelja HVO-a Sarajevo, koje su činili prof. dr. Marinko Pejić, prof. Ante Jerković, Nedeljko Veraja, Vinko Braco Martinović, Zdravko Bodven, Ivan Grgić, Vladimir Džakula, Alenko Zornija i Željko Gudelj, na groblju Sveti Josip u Sarajevu položili su vijenac i zapalili svijeće za sve poginule i preminule branitelje HVO-a Sarajevo i Hrvatske brigade „Kralj Tvrtko“.
- Mi smo pripreme za obranu započeli još 1991. u okviru Hrvatskoga gospodarskog društva BiH, koje je iniciralo osnivanje HVO-a Sarajevo s ciljem očuvanja hrvatske opstojnosti u glavnom gradu BiH, ali i ideja multikonfesionalnosti, multikulturalnosti i multietničnosti. Mi i danas živimo i djelujemo u Sarajevu, glavnom gradu svih građana BiH, te nam je cilj i zadaća njegovati tradiciju suživota, mira i tolerancije, kazao je prof. dr. Marinko Pejić, predsjednik Udruge organizatora otpora, umirovljenih i razvojačenih branitelja HVO-a Sarajevo i prvi ratni predsjednik HVO-a Sarajevo.